gaskama 26.09.23, 20:39 Już było? Dziwne te wybory będą. To że 14 punktów na PiS to mnie nie dziwi. Ale ze mam w okolicy 70 na KO, Lewicę i Trzecią Drogę... to dziwne. On jest według Was miarodajny????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 20:53 Generalnie wyszły mi wyniki zgodne z tym, jak się układają moje preferencje wyborcze. Natomiast pytań jest mało i z wielu obszarów nie ma ich wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 20:54 Ja mam 78 na KO 71 na lewicę potem inne pis13. Mnie wyniki pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 21:05 Zawsze był względnie miarodajny, w tym roku u mnie też wyszło z sensem (KO, tuż za nim Lewica). Na latarniku możesz sprawdzić poszczególne odpowiedzi, więc wiesz, czy nie oszukali. Ale gdzieś trafiłam na taką stronę, że co bym nie zaznaczała to mi wychodziło PSL 😂 Więc mimo wszystko byłabym ostrożna, bo to jest potencjalnie potężne narzędzie manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 21:09 Ok, przeszłam raz jeszcze odpowiadając tak, jak moim zdaniem odpowiadaliby wyborcy PIS i wyszło mi PIS 85%, następna partia ok 40%, więc chyba miarodajny. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 10:36 z_lasu napisała: > więc chyba miarodajny. Jak dla mnie to bardzo średnio. Największą, 53% zbieżność wyliczył mi z partią, na którą nigdy w życiu nie oddałabym głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 21:05 Wyszła mi lewica na pierwszym miejscu, pis na ostatnim. W innym teście jako pierwsza wyszła mi koalcja i też pis na ostatnim Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 21:13 KO na pierwszym, PiS na ostatnim. Co zabawne - zaraz po KO wyszła mi konfa, heh Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 21:17 Dlatego wydaje mi się to do doopy. To znaczy, że PiS mam na końcu, to mnie nie dziwi. Ale ze trzecia droga niemal tak samo jak ko i lewica ... . Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 21:18 Mnie Trzecia Droga wyszła na drugim miejscu. No super, że są np za liberalizacją prawa aborcyjnego, jeśli dla mnie powrót do tzw kompromisu to nie jest liberalizacja, tylko cofnięcie błędnie wydanego wyroku TK. Na pierwszej i trzeciej pozycji bez zaskoczeń. Na ostatniej też 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:05 Lewica 69% KO 51% #3D 47% Reszta jakies ochlapy. No surprises Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:08 Ja mam 88% 😂, a nigdy na lewicę nie głosowałam Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:10 Mowisz, ze jestes Lewicowa Virgin? There is always the first time for anything Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
seeview Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 21:28 U mnie KO 72%, dalej 3D i Lewica. PiS ostatni, ziobro zaskoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:07 Ku mojemu zaskoczeniu jestem lewicą😱. Na drugim miejscu KO. Co więcej, większość moich znajomych, od zawsze wyborców PO/KO też jest lewicą... Odpowiedz Link Zgłoś
seeview Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:19 KO tak poszło w socjale, że też już jest lewicą. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:34 jkl13 napisała: > Ku mojemu zaskoczeniu jestem lewicą😱. Na drugim miejscu KO. I ja, zdziwko. I konfa aż 44! Aaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:36 Tzn przedostatni, ale i tak wysoko 😞 Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:44 Bo KO jest od zawsze partią zbyt prawicową dla swojego elektoratu. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 11:48 Hahaha, wyszło mi identycznie, jakieś głupie te pytania. Mąż (konfiarz straszliwy) mówi, że się rozwiedzie, bo jestem ukrytą opcją komunistyczną. No ja się rozwiodę za konfiarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:15 Bezpartyjni 74%, Trzecia droga 72 Bezpartyjni to chyba mają marne szanse wejść? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:20 Bezpartyjni to przybudówka PISu, co sami przyznali wprost w debacie. Odpowiedz Link Zgłoś
cisco1800 Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 11:02 mi też bezpartyjni wyszli. Nawet chyba taki sam procent Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:19 wyszło, że mam głosować na PiS, a nie planowałam..., na drugim miejscu Trzecia Droga. też nie planowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 23:14 Nie jestem zaskoczona. PS. 82 procent lewica. Najmniej Konfederacja. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:26 Nie jest, bo czymże jest odpowiedz na pytanie czy państwo ma finansować wizyty u specjalistów, gdy kolejka ma NFZ jest dluzsza niż 3 miesiące? Albo - czy szkoły powinny miec możliwość swobodnego wyboru treści? To przecież bron obosieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:53 Pomysł, że szkoły powinny mieć możliwość swobodnego wyboru treści jawi mi się jako odbieranie równych szans na edukacje i stworzenie możliwości dla różnego rodzaju oszołomstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 23:06 Pytania są szerokie i gdyby zawężać je o kontekst, to byłoby bliżej prawdy, a tak to wyszła mi Lewica. 🧐🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 23:26 To jak pytanie z migrantami. Większość nie chce migrantów, w wg postanowień UE, to my jeszcze dostalibyśmy kasę za Ukraińców. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 23:26 zona_glusia napisał(a): > Pomysł, że szkoły powinny mieć możliwość swobodnego wyboru treści jawi mi się j > ako odbieranie równych szans na edukacje i stworzenie możliwości dla różnego ro > dzaju oszołomstwa. To jak mój m. A ja zrozumiałam, że to "stop czarnkizacji". Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 07:25 Niby tak, ale chyba nie o to powinno chodzić w latarnika wyborczym? To jest ciekawsze: mypolitics.pl/surveys/6513bca04c3bfc000750fc94/new Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 10:55 thank_you napisała: > To jest ciekawsze: mypolitics.pl/surveys/6513bca04c3bfc000750fc94/new O jakie to piękne! Najbliższa ideologia: Brak najbliższej ideologii. Kompas: Gospodarka: 0.00 Obyczajowe: -0,46 Centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 14:27 Haha, mam podobnie. I też brak najbliższej ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 14:40 W Latarniku oczywiście. W życiu mam poglądy lewicowe, choć nie we wszystkim się z polską lewicą zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 16:57 U mnie też brak ideologii, a mam inaczej - gospodaka: 0,4 (centrum), obyczajowo -0,8 (lewica) Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 18:32 W Polsce warto to skorelować z tym: wybory2023.money.pl/licznik-obietnic-wyborczych Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 11:02 Wyszło mi tak samo jak w latarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:32 jestem lewaczka, 80%, no ale zawsze to wiedzialam. Pis 13%, konfa 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:42 78 Lewica, 68 KO, 50 Trzecia Droga. W sumie się w miarę zgadza. Obejrzałam sobie dzisiaj kandydatów na listach Lewicy (ech..) i KO (też ech) w moim okręgu wyborczym. I nie mam na kogo głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 23:02 To jedź zagłosować w innym okręgu, proste Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 14:42 zona_glusia napisał(a): > 78 Lewica, 68 KO, 50 Trzecia Droga. > W sumie się w miarę zgadza. > Obejrzałam sobie dzisiaj kandydatów na listach Lewicy (ech..) i KO (też ech) w > moim okręgu wyborczym. I nie mam na kogo głosować. Zaglosuj na kobiete. Zamknij oczy i mysl o ojczyznie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 18:19 abidja napisała: > Zaglosuj na kobiete. Zamknij oczy i mysl o ojczyznie. Aha. Moja znajoma w poprzednich wyborach tak właśnie zrobiła. No i niestety oddała głos akurat na tą: pl.wikipedia.org/wiki/Monika_Paw%C5%82owska Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:44 KO 85% a myślałam że Lewica wygra u mnie Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:45 Pytania są mało precyzyjne i można je rozumieć na wiele sposobów. I gdzie wy widzicie punkty? Ja mam tylko procenty zgodności z poglądami komitetów wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:56 Widzimy procenty, tylko mi się nie chcę wstawiać z lenistwa symbolu procentu. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 23:04 A, ok. No mnie wyszło 81% zgodności z Lewicą, 69% z KO, 29% z PIS-em i 28% z Konfą 😱. Przy czym okazało się, że kilka pytań zrozumiałam na opak albo doczytywałam się drugiego dna. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 22:47 A robiłyście sobie w parach? My z mężem różnimy się w kwestii szkoły, tzn inaczej rozumiemy swobodę nauczania i w kilku miejscach ja nie miałam zdania/żadno mi nie odpowiadało. Ale różnice wyszły nam bardzo małe. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 23:04 Moj był zaskoczony, że ma lewice równie wysoko jak KO. To, że PiS nie istnieje u mnie ani u męża to ziobro zaskoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 09:41 Mojemu mężowi na pierwszym miejscu wyszli Bezpartyjni, mnie na 4 🤷♀️ Tylko Konfa i PIS wyszły nam tak samo nisko. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 23:01 Mnie zaskoczyło, że jestem aż tak lewicowa (czy jestem? nie czuję tego ), za to na pis jedynie 10% ha, niezły ze mnie antypis 😆😆😆 Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 23:05 To u mnie i męża podobnie. Ja myślę, że jak się jest za legalizacja aborcji i odcieniu KK od państwa, to od razu wysoko ma lewicę. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 23:14 Bo lewica to tak naprawdę 5 postulatów takich głównych - świeckie państwo, legalizacja aborcji, równość i szacunek dla wszystkich (i w pracy czy to kobieta czy facet, równe prawa dla wszelkich orientacji, mniejszości itd ), i mieszkanie prawem, umocnienie pozycji Polski w UE czy o czymś zapomniałam? (chodzi o te główne) a, zielony ład też kojarzę. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 00:05 pepsi.only napisała: > Bo lewica to tak naprawdę 5 postulatów takich głównych - świeckie państwo, leg > alizacja aborcji, równość i szacunek dla wszystkich (i w pracy czy to kobieta c > zy facet, równe prawa dla wszelkich orientacji, mniejszości itd ), i mieszkanie > prawem, umocnienie pozycji Polski w UE > czy o czymś zapomniałam? (chodzi o te główne) > a, zielony ład też kojarzę. > O dosyć wielu. Program Lewicy ma 150 punktów z hakiem i jest tam dużo więcej niż to co wymieniłaś. Warto przeczytać moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 00:06 gaskama napisała: > To u mnie i męża podobnie. Ja myślę, że jak się jest za legalizacja aborcji i o > dcieniu KK od państwa, to od razu wysoko ma lewicę. To źle myślisz. Wszystkim zdumionym, że wyszła im w Latarniku Lewica polecam przeczytać ich program Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 00:12 Ja tam nie jestem zdumiona bo i tak zamierzam głosować na lewicę. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 10:11 Program to nie wszystko. Program może być piękny, ale liczy się to jak dana partia będzie się zachowywać po wyborach. Magda Biejat rok temu w wywiadzie dla Rzeczypospolitej wprost mówiła, że nie wyobraża sobie koalicji partii Razem z liberałami z PO. Czyli w razie wygranej opozycji posłowie Razem będą stawać okoniem przeciwko utworzeniu większości sejmowej przez partie demokratyczne. Być może dojdzie do rozpadu klubu Lewicy, tak jak się stało po głosowaniu za KPO: cześć posłów opowie się za rządem Tuska, część będzie głosowała przeciw. Piękne idee pięknymi ideami, ale warto też patrzeć twardo, politycznie. Obawiam się, że Lewica, a dokładnie Razem, może być symetrystycznym koniem trojańskim PISu. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 10:58 Wyżej piszę, że obejrzałam sobie kandydatów z mojego okręgu wyborczego. I cóż zobaczyłam na pierwszym miejscu listy KO? Pana, który deklarował chęć wejścia w koalicję z Konfederacją. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 10:29 gaskama napisała: > Ja myślę, że jak się jest za legalizacja aborcji i odcieniu KK od państwa, to od razu wysoko ma lewicę. Nie. Mnie lewica wyszła na przedostatnim miejscu (na ostatnim piss) a jestem za legalizacją aborcji, odcięciem kk, zwiększeniem niezależności sądownictwa, wzmocnieniem samorządów, przyjęciem unijnej polityki w sprawie migracji... Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 15:57 Eeee, to wszystko też miało dla mnie znaczenie. Ale zmieniło się w zależności od tego, czy zaznaczałam, czy jest ważne. Akurat te wszystkie punkty wymienione przez Ciebie były dla mnie ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 18:24 gaskama napisała: > Eeee, to wszystko też miało dla mnie znaczenie. Ale zmieniło się w zależności o > d tego, czy zaznaczałam, czy jest ważne. Akurat te wszystkie punkty wymienione > przez Ciebie były dla mnie ważne. Ja też klikałam przy nich "ważne". I mimo to wyszły mi zamykające stawkę lewica i piss z minimalną różnicą w procentach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Latarnik wyborczy 26.09.23, 23:07 Mnie latarnik utwierdził, że nie ma mojej partii. I, że ***** *** i konfe. Odpowiedz Link Zgłoś
longina84 Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 00:30 Jestem nieco zaskoczona, bo przypuszczałam, że ludzie maja podobne wyniki jak ja, są zdecydowani. U mnie 91 proc. na jedną z partii. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 10:58 longina84 napisała: > Jestem nieco zaskoczona, bo przypuszczałam, że ludzie maja podobne wyniki jak ja, są zdecydowani. Ja jestem zdecydowana, bardzo a najwyższa wyszła mi niewiele ponad pięćdziesięcioprocentowa zbieżoność i to z partią, na którą nigdy w życiu nie zagłosowałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 00:30 Mnie wyszły wyniki kompletnie niezgodne z moimi preferencjami wyborczymi. Ale ja nie mam złudzeń, po prostu nie ma partii, na którą chcialabym głosować, kolejny raz będę głosowac przeciw a nie za. Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: Latarnik wyborczy 27.09.23, 00:57 U mnie Lewica, ale nie jestem szczególnie zdziwiona. Nie zgadzam się ze wszystkim u nich, ale wychodze z założenia, że wybory to jak jazda autobusem. Wsiądę do tego, który dowiezie mnie najbliżej domu, a nie będę na próżno czekać na ten, który wysadzi mnie pod samymi drzwiami. Odpowiedz Link Zgłoś