Dodaj do ulubionych

Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy..?

27.09.23, 01:06
..w Katowicach?
Nad ranem skończyła się impreza w jednym z katowickich klubów. Część gości przeniosła się na pobliski przystanek autobusowy. I zaczęła się między nimi awantura. 10-letnia mama dwójki małych dzieci próbowała coś wyjaśnić z jednym z agresorów. Stała tyłem do frontu autobusu i na tyle blisko, że gdy kierowca ruszył, to natychmiast znalazła się kołami. Osierociła dwoje małych dzieci..

Teraz jest sprawa w sądzie: www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/katowice-proces-kierowcy-autobusu-dobiega-ko%C5%84ca-wyrok-w-%C5%9Brod%C4%99-ojciec-basi-pragnie-dla-niego-do%C5%BCywocia-prokuratura-25-lat-wi%C4%99zieni/ar-AA1hiSzD?ocid=winp2fptaskbarhover&cvid=29fd4d746f5c40d898d814674e223f15&ei=35

Szkoda mi tych dzieci i tego kierowcy i mam nadzieję, że ci którzy rozsiewali te obrzydliwe plotki na jego temat, nie mają teraz języków.
Obserwuj wątek
    • panna.nasturcja Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 01:24
      Dopiero co był wątek na ten temat przecież.
      Jakie plotki masz na myśli?
    • snajper55 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 02:09
      Czy to pisał ktoś po spożyciu?

" W szczególności nie mamy w sprawie pewnego obrazu odwrócenia twarzy w momencie rozpoczęcia ruchu."

"Co zostało pominięte w stanie faktycznym?"

"Jak chcemy budować zamiar zabójstwa, jeśli nie zamierza do tego kierowca, dając tej osobie szansę, żeby uciekła?"

"Obrona pod wątpliwość daje także badania krwi."

"Oskarżyciel mówi, że ocenia na korzyść oskarżonego. Wcale nie ocenia na korzyść. Co jeśli te badania z wyższym stężeniem były drugimi badaniami krwi? Dlaczego musimy przyjmować, że to jest etap spadku?"

Itd itp

S.
      • memphis90 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 06:54
        >Jak chcemy budować zamiar zabójstwa, jeśli nie >zamierza do tego kierowca, dając tej osobie >szansę, żeby uciekła?
        Podoba mi się linia obrony, w której ofiara nie zginęła, bo „dostała szanse ucieczki”, wiec zamiaru ewentualnego jakby nie było…

Przypominam - ta cześć dotyczy mężczyzny pchanego przez maskę jadącego autobusu, któremu udało się uskoczyć na bok i przeżyć.
    • iwles Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 04:30

Linie obrony przedstawiana przez adwokata przyjmujesz jako prawdę obiektywna?
      Rosa, bój się boga! Na jakiej planecie psychicznej ty żyjesz,?
    • taniarada Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 04:49
      Sam jestem ciekaw jaki zapadnie wyrok w sprawie tego kierowcy .
    • memphis90 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 06:48
      Rosa, co Ty tu wygadujesz??? 😱

Przecież to sprawa, w której kierowca celowo wjechał w grupę ludzi, dwójkę z nich świadomie pchał maską autobusu przed sobą, z czego chłopakowi udało się uskoczyć na bok, a dziewczynie nie. Kierowca ciągnął ją pod autobusem przez kilkaset metrów, doskonale wiedząc co robi... To nie była sytuacja „stanęła za blisko autobusu i przypadkiem wpadła pod koła”…
      • mamkotanagoracymdachu Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 07:47
        memphis90 napisała:

> Rosa, co Ty tu wygadujesz??? 😱
        >
        > Przecież to sprawa, w której kierowca celowo wjechał w grupę ludzi, dwójkę z ni
        > ch świadomie pchał maską autobusu przed sobą, z czego chłopakowi udało się usko
        > czyć na bok, a dziewczynie nie. Kierowca ciągnął ją pod autobusem przez kilkase
        > t metrów, doskonale wiedząc co robi...
        >

Chyba o tym właśnie ma zadecydować sąd.
        Ja mam duże wątpliwości co do celowości i świadomości kierowcy, nie odważyłabym się wydać wyroku.
        • leosia-wspaniala Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:19
          No właśnie zdecydował.
        • memphis90 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:13
          Sugerujesz, ze kierowca autobusu nie widzi dwojga ludzi, ktorych właśnie pcha maską pojazdu tuz przed własnym nosem i w ktorych świadomie wjechał chwile wcześniej…?
          • konsta-is-me Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:49
            Myślę że kierowca był w takim stanie paniki i dezorientacji , że faktycznie mógł nie zauważyć tej dziewczyny.
            Być może nie nadawał się na kierowcę autobusu ( nie wiem czy robią jakieś testy psychologiczne) ,ale teraz, tak samo jak policji -przyjmuja każdego jak leci, bo ludzi brak...
            • alicia033 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:52
              konsta-is-me napisała:

> Myślę że

Odpuść sobie. Naprawdę, szkoda twojego czasu, absolutnie ci to nie wychodzi.
            • angazetka Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:53
              Czytałaś uzasadnienie wyroku?
            • abidja Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:57
              Nie, nie przyjmuja kazdego jak leci.
              To totalna bzdura rozmywajaca odpowiedzialnosc.
              I opinia bieglych jak decyzja sadu jest jednoznaczna: widzial ludzi przed maska.
              No chyba ze byl niewidomy ale to wykluczono. Nadal chcesz rozwazac kwestie potencjalnych okolicznosci łagodzacych? Dezorientacja? Panika? Ale ruszyc reczna skrzynia biegow umial. Pomimo DEZORIENTACJI.
              Pomimo PANIKI!
              WOW!
            • bistian Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:57
              konsta-is-me napisała:

> Myślę że kierowca był w takim stanie paniki i dezorientacji , że faktycznie móg
              > ł nie zauważyć tej dziewczyny.

Myślę, że kierowca doskonale sobie zdawał sprawę, że jego poziom agresji i złe samopoczucie, nie pozwala mu na wykonywanie zawodu kierowcy. Ludzie są w różnym stanie, jeżeli ktoś jest mądry, odpuszcza pracę w trudny dzień, a jeżeli zmiany są poważne, idzie do innej pracy, byle nie zrobić komuś krzywdy. Da się.
              On tego nie zrobił, reszta jest konsekwencją tego zaniechania.
              • konsta-is-me Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 28.09.23, 23:54
                To że się nie nadawał to już ustaliliśmy.
                Tylko że on nie musiał wiedzieć czy się nadaje czy nie, od tego są testy psychologiczne a jak się je ignoruje , bo brak ludzi do pracy, to mamy skutki.
                • iwles Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 29.09.23, 00:00

Nie ma opcji, żeby facet nie mial aktualnych psychotestów. Pytanie tyło, czy lekarz był sumienny.
                • angazetka Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 29.09.23, 00:40
                  Nie no, brał leki, co do których musiał wiedzieć, że nie można po nich prowadzić. Więc wiedział, że się nie nadaje.
            • maleficent6 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 22:00
              Myślę że kierowca był w takim stanie paniki i dezorientacji , że faktycznie mógł nie zauważyć tej dziewczyny.

A co wywołało panikę u biednego kierowcy?
              • irma223 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 22:11
                Wyjaśniam: najpierw wjechał w grupę ludzi, potrącając niejaką Jessikę, którą odciągnęła jej koleżanka. Owa koleżanka nakrzyczała na kierowcę, czy on wie, co robi, więc się - jego zdaniem - wystraszył, (a jej zdaniem uśmiechał się ironicznie) i po kilku sekundach ruszył dalej. Potrącił stojącą na froncie przed maską Barbarę oraz jej partnera, ktoś wykopał mu drzwi autobusu i krzyczał (to potwierdza pani pasażerka), więc ruszył dalej i ciągnął tak kobietę przez kilkaset metrów.
                Ergo: panikę u niego musiała wywołać reakcja świadków na to, że potrącał i rozjeżdżał ludzi.
    • joana.mz Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 07:52
      Pamietam.
      I mimo ewidentnej winy kierowcy jest mi go trochę szkoda. Chyba nikt nie chciałby się znaleźć w takiej sytuacji. Był w pracy i jakaś podchmielona młodzież próbowała mu wtargnąć do pojazdu....
      • angazetka Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 07:58
        A on był biedny na lekach, po których nie wolno prowadzić, i biedaczek kogoś zabił, no dzień jak co dzień.
        • joana.mz Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 08:10
          wiem, że był na lekach, nie wybielam go. Chcę jednak podkreslić, że sytuacja nie jest czarno biała. Co ci ludzie (czy oni byli pod wpływem?) na ulicy? Co kierowca miał wtedy w głowie?
          • alicia033 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 08:35
            joana.mz napisała:

> Chcę jednak podkreslić, że sytuacja nie jest czarno biała.

W zasadzie to jest.
            Kierowcy innych autobusów po prostu się zatrzymali. Tylko ten postanowił ruszyć. I wbrew temu, co wyżej napisałaś, dopiero wtedy, widząc, że wciągnął pod koła kobietę, zaczęli mu się dobijać do autobusu.
            Więc tego...
          • borsuczyca.klusek Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 08:35
            Sprawy tego typu nigdy nie są czarno-białe. Sama nie wiem jaki wyrok byłby tutaj sprawiedliwy. Obstawiam, że będzie 10-15 lat. 25 mnie mocno zdziwi, ale też nie wykluczam.
            • panna.nasturcja Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:12
              Są. Kierowcy innych autobusów stanęli, ten pan też mógł to zrobić.
          • karmello29 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 09:44
            joana.mz napisała:

> wiem, że był na lekach, nie wybielam go. Chcę jednak podkreslić, że sytuacja ni
            > e jest czarno biała. Co ci ludzie (czy oni byli pod wpływem?) na ulicy? Co kier
            > owca miał wtedy w głowie?

a nie szkoda ci dziewczyny która zmarla w niewyobrażalnym cierpieniu,gdy autobus łamał jej kosci i wyrywał wlosy /
            pisze celowo dosadnie bo nie miesci mi sie w glowie ze mozna zalowac typa ,ktory dopuscil sie takiego czynu.
            byl na lekach,to nie byl jego pierwszy wyskok tego typu a po trzecie nie mial zadnego powodu aby w nia SWIADOMIE wjezdzac.
            ciekawe czy gdyby twoj syn /corka zostali sprasowani na miazge przez tego kierowce,snułabyś te pierdy rowniez a twoje serduszko przepełniałby żal za kierowca ?
            • joana.mz Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 09:49
              karmello29 napisała:

> joana.mz napisała:
              >
              > > wiem, że był na lekach, nie wybielam go. Chcę jednak podkreslić, że sytua
              > cja ni
              > > e jest czarno biała. Co ci ludzie (czy oni byli pod wpływem?) na ulicy? C
              > o kier
              > > owca miał wtedy w głowie?
              >
              > a nie szkoda ci dziewczyny która zmarla w niewyobrażalnym cierpieniu,gdy autobu
              > s łamał jej kosci i wyrywał wlosy /

Szkoda mi tej dziewczyny i.....?

> pisze celowo dosadnie bo nie miesci mi sie w glowie ze mozna zalowac typa ,ktor
              > y dopuscil sie takiego czynu.
              > byl na lekach,to nie byl jego pierwszy wyskok tego typu a po trzecie nie mial z
              > adnego powodu aby w nia SWIADOMIE wjezdzac.

Czy sąd już wydał wyrok, że kierowca świadomie wjechał w tę kobietę? Widział ją? Z tego co czytałam to wyroku jejeszcze nie ma, ale jeśli masz jakies informacje to poproszę, chętnie poczytam

• daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 09:50
                Jest wyrok. Stwierdzili, że wjechał świadomie (skazany za zabójstwo)
                • joana.mz Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 10:01
                  już zdążyłam wpisać Twój post niżej...
                  dostał 16 lat ale rozumiem, że wyrok jest nieprawomocny?

Śledzę z emocjami sprawę wypadku na A1 przy okazji zastanawiam się ile grozi kierowcy BMW jesli oczywiście zostanie mu jakakolwiem "wina" przypisana?
                  • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 10:06
                    Nieprawomocny.
                    Sprawcy wypadku grozi do 8 lat w wersji podstawowej (czyli jeśli zarzucono by mu wypadek "na trzeźwo")
                  • borsuczyca.klusek Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 10:14
                    joana.mz napisała:

> dostał 16 lat ale rozumiem

Czyli dobrze typowałam
              • karmello29 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 10:17
                joana.mz napisała:

> karmello29 napisała:
                >
                >
                >
                >
                > Szkoda mi tej dziewczyny i.....?

i dłuto.
                sposob w jaki piszesz o ofierze i sprawcy mowi o tobie wszystko.
                >
                >
                >
                > >
                >
                > Czy sąd już wydał wyrok, że kierowca świadomie wjechał w tę kobietę?

tak sąd juz wydał wyrok.
                zreszta wystarczy miec nieco oleju we łbie żeby wiedziec ze nie mogl byc inny

Widział ją
                > ?
                moze nastepnym razem poczytaj o sprawie nim zaczniesz sie wypowiadac

Z tego co czytałam to wyroku jejeszcze nie ma, ale jeśli masz jakies informac
                > je to poproszę, chętnie poczytam

jestes kims z rodziny tego kierowcy?tak brzmisz.
                uprzedzajac-ja ani dziewczyny ani sprawcy nie znam ,niemniej to co zrobil jest niewyobrazalne.
                obys sie kiedys joasiu nie przekonala na wlasnej skorze ,nienawidze takich samozwańczych obrończyń mordercow.
                a teraz miłej lektury.tvn24.pl/katowice/katowice-kierowca-autobusu-przejechal-19-letnia-barbare-wyrok-sadu-7361218

>
                >
              • memphis90 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:18
                >Czy sąd już wydał wyrok, że kierowca >świadomie wjechał w tę kobietę?
                Tak, wydał.

>Widział ją?
                No oczywicie, ze ja widział. Stała tyłem do niego na jezdni, wprost przed maską.
                • runny.babbit Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:36
                  A najpierw jeszcze specjalnie wjechał w grupę innych ludzi.
              • panna.nasturcja Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:14
                Tak, sąd wydał wyrok, Wy naprawdę nie wiecie co komentujecie?
                Uznał, że wjechał świadomie!
            • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:06
              Ja tylko nie rozumiem, dlaczego on w tę dziewczynę wjechał. To nie był wypadek, na zasadzie manewrował, nie zauważył, potrącił, zasłabł. Sam mówi, że nie wie, no ale jak można nie wiedzieć, dlaczego się rusza autobusem i kogoś przejeżdża? Przecież skutkiem ubocznym tego leku nie jest chęć przejechania człowieka, on nie powoduje, że ludzie zaczynają zabijać.
              • alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:11
                Leki mogły sprawić, że nie panował nad sobą, źle ocenił sytuację. To są ułamki sekund. Jakoś nic nie słychać o jego przełożonych i osobach czuwających nad kierowcami. Tylko kierowcę skazano..
                • melisananosferatu Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:29
                  Idz i wytlumacz to dzieciom tej dziewczyny. Zrob im sniadanie i utul je do snu.
                  • berdebul [...] 27.09.23, 14:09
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • angazetka Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:17
                      Może kierowca autobusu nie powinien ROZJEŻDŻAĆ LUDZI? Śmiały koncept, prawda?
                      • berdebul Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 23:21
                        Może ulice nie służą do wszczynania burd? Śmiały koncept, prawda?
                    • melisananosferatu Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:44
                      Oczywiscie, jak zwykle, winna ofiara.
                    • alicia033 [...] 27.09.23, 16:47
                  • tol8 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:02
                    19latka zostawiła dwójkę dzieci by iść z kibolami.
                    • melisananosferatu Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:04
                      Idz sie lepiej owin tym papierem toaletowym, ktory kradniesz.
                • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:33
                  alewcale napisała:

> Leki mogły sprawić, że nie panował nad sobą, źle ocenił sytuację.

Dlatego właśnie jeśli podczas przyjmowania leków nie wolno prowadzić pojazdu to się nie prowadzi. A jak się prowadzi to się odpowiada.

• alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:39
                    Zapłacił za głupotę. Może chciał utrzymać pracę i bał się braku pieniędzy. Przestroga dla innych.
                    Dziwne, że w miejscu pracy jakoś nikt nic nie widział...nie widział, bo w razie czego winny będzie tylko kierowca.
                    • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:45
                      Ale co miał widzieć? Pan nie miał wypisane na twarzy, czy i jakie leki przyjmuje. Kierowcy mogą mieć badanie trzeźwości/na narkotyki, ale podczas takiej kontroli nie wyjdą przyjmowane leki (a amfetaminy miał śladową ilość i nie stanowi ona podstawy zarzutu).
                      Co do "zapłacił za głupotę" - no tak to działa, że jak się rozjedzie człowieka to się płaci.

• alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:04
                        Ta.....już mu każdy lekarz daje zwolnienie lekarskie. W kolejce już czekają, żeby mu dać 🤦‍♀️🤦‍♀️
                        • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:21
                          alewcale napisała:

> Ta.....już mu każdy lekarz daje zwolnienie lekarskie. W kolejce już czekają, że
                          > by mu dać 🤦‍♀️🤦‍♀️

Błagam cię...gdybym nie miała 2 przyjaciółek na długim zwolnieniu lekarskim z powodu depresji to bym uwierzyła. Dal lekarz dal. Mało tego - nie chciała ale dał.
                          • alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:26
                            To nie znaczy, że w trakcie dobierania leku w pracy, w której się odpowiada za cudze bezpieczeństwo zawsze daje.
                            • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:32
                              Dał w trakcie dobierania leku. A teraz przedstaw dowód na to, że pan był w trakcie dobierania leku i lekarz odmówił mu zwolnienia. Na pewno potrafisz
                              • alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:37
                                Nie wiem po co ten spór. Piszę tylko, że dla lekarza nie jest oczywiste, że gdy pracownik odpowiada za bezpieczeństwo i leczy się na depresję to dostaje zwolnienie. Z tego powodu można odejść z zawodu, tylko nie każdy ma z czego żyć i nie każdy da radę szukać pracy na psychotropach.
                                • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:39
                                  alewcale napisała:

> Nie wiem po co ten spór. Piszę tylko, że dla lekarza nie jest oczywiste, że gdy
                                  > pracownik odpowiada za bezpieczeństwo i leczy się na depresję to dostaje zwoln
                                  > ienie. Z tego powodu można odejść z zawodu, tylko nie każdy ma z czego żyć i ni
                                  > e każdy da radę szukać pracy na psychotropach.

Czy to dotyczy tego konkretnego pana? Czy on był "w trakcie dobierania leku" o nazwie Tramadol i lekarz odmówił mu zwolnienia? Poproszę o dowod na powyższe.
                                  • alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:44
                                    Czy ja napisałam wprost, że ten konkretny człowiek miał dobierane leki? Czy napisałam, że "był "w trakcie dobierania leku" o nazwie Tramadol i lekarz odmówił mu zwolnienia"?
                                    a te 3 leki psychotropowe, o których pisze Rzeczpospolita? Czy musiał być w trakcie dobierania tych leków?

Skoro się robi łapankę i zatrudnia człowieka, który się nie nadaje a nikomu za bardzo nie zależy, żeby wychwycić pewne sprawy to stało się jak się stało. Tu nie tylko ten pan ponosi winę, ale ci, którzy go zatrudnili też się nie wykazali. Dobrze, że nie zginęło więcej osób.
                                    • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:47
                                      Owszem. Napisałaś o 15.04. I nie, dla jego odpowiedzialności wystarczające jest ze brał Tramadol, dlatego wszystko jedno czy był "w trakcie dobierania" pozostałych leków.
                                      Po tramadolu nie wolno prowadzić. Tramadol u niego wykryto. Prowadził. Proszę o dowód, że był "w trakcie dobierania" tramadolu i odmówiono mu zwolnienia.
                                      • alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:49
                                        o 15L04 napisałam "Ta.....już mu każdy lekarz daje zwolnienie lekarskie. W kolejce już czekają, żeby mu dać 🤦‍♀️🤦‍♀️"
                                        • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:51
                                          No. Mu =jemu. Bohaterowi tej historii. Mówiłaś o jakimś innym "mu"? Muczyslawie Muczykowskim?
                                    • iwles Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:49

No tak, wina wszystkich dookoła, tylko nie jego - dorosłego, pelnoletniego faceta (mówię o braniu leków i jednoczesnym prowadzeniu autobusu)
                                    • memphis90 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 16:45
                                      >Skoro się robi łapankę i zatrudnia >człowieka, bla, bla, bla
                                      Jaki konkretnie proces rekrutacyjny dla kierowców MPK proponujesz?
                            • pursuedbyabear Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:47
                              alewcale napisała:

> To nie znaczy, że w trakcie dobierania leku w pracy, w której się odpowiada za
                              > cudze bezpieczeństwo zawsze daje.

Wiesz co, mam pewne doświadczenia z lekami wpływającymi na sprawność psychoruchową - czy to opioidami, czy silnie uspokajającymi. Każdy lekarz, który mi takie przepisywał, mówił, że absolutnie nie wolno prowadzić po nich samochodu czy obsługiwać maszyn. I dawał zwolnienie. Już nie mówię o tym, że to stoi w ulotce jak byk, przeważnie nawet wytłuszczone. A jak weźmiesz ich za dużo, to nawet haluny możesz mieć.
                              Praca czy nie, to jest tak, jakby facet wsiadł za kółko napruty.
                    • angazetka Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:45
                      Zapłacił za zabicie człowieka.
                    • alicia033 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:46
                      alewcale napisała:

> Zapłacił za głupotę.

Nie, za zabójstwo. Świadome ZABÓJSTWO.
                      Polska jest, jaka jest ale jednak system ubezpieczeń społecznych funkcjonuje i chory pracownik otrzymuje wynagrodzenie/zasiłek chorobowy a nie traci środki utrzymania.
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:00
                        alicia033 napisała:

> alewcale napisała:
                        >
                        > > Zapłacił za głupotę.
                        >
                        > Nie, za zabójstwo. Świadome ZABÓJSTWO.
                        > Polska jest, jaka jest ale jednak system ubezpieczeń społecznych funkcjonuje i
                        > chory pracownik otrzymuje wynagrodzenie/zasiłek chorobowy a nie traci środki ut
                        > rzymania.
                        >
                        >
                        >

O ile ma umowe o pracę.

Nie żeby to usprawiedliwiało jazdę pod wpływem.
                        • maslova Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:26
                          > O ile ma umowe o pracę.

Serio uważasz, że kierowcy ZTM w Katowicach są zatrudniani na czarno?....
                          • mamkotanagoracymdachu Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:38
                            maslova napisała:

> > O ile ma umowe o pracę.
                            >
                            > Serio uważasz, że kierowcy ZTM w Katowicach są zatrudniani na czarno?....

Mogą być na zleceniu na przykład.
                            • memphis90 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 16:50
                              Ale masz jakieś dane o zatrudnianiu kierowców Ztm na umowę zlecenie, czy znów tworzymy kompletnie hipotetyczne założenia na potwierdzenie teorii z d…, mającej udowodnić zupełnie cos innego, niż ustaliła prokuratura?
                    • melisananosferatu Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:47
                      Zabil dziewczyne, matke dwojki dzieci oraz usilowal zabic chlopaka. Handluj z tym.
                    • memphis90 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:22
                      >Dziwne, że w miejscu pracy jakoś nikt >nic nie widział...
                      A co mieli wiedzieć - ze jedzie na amfie i psychotropach…?
                    • panna.nasturcja Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:16
                      Zapłacił za głupotę? Za głupotę to płaci syn foremki, który wjechał w kukurydzę, ten pan płaci za zabicie człowieka.
                    • maslova Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 17:33
                      alewcale napisała:

> Zapłacił za głupotę. Może chciał utrzymać pracę i bał się braku pieniędzy. Prze
                      > stroga dla innych.
                      > Dziwne, że w miejscu pracy jakoś nikt nic nie widział...nie widział, bo w razie
                      > czego winny będzie tylko kierowca.

Może zanim zaczniesz pisać głupoty i usprawiedliwiac łamanie prawa przez kierowcę, poczytaj najpierw kodeks pracy, który wyraźnie określa m.in. obowiązki PRACOWNIKA. Naprawdę pracownik nie jest niewolnikiem, podpisanie umowy o pracę jest dobrowolne, pracownik podpisując ją zgadza się na jej warunki i bierze na siebie odpowiedzialność za prawidłową realizację swoich obowiązków.
                • leosia-wspaniala Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:39
                  > Jakoś nic nie słychać o jego przełożonych i osobach czuwających nad kierowcami.

Masz w pracy jakiegoś anioła stróża i jak kogoś zabijesz, to on za to odpowie?
                  • alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:47
                    Sorry, ale tak postawione pytanie uważam za wyraz pewnego ograniczenia. Powinna być jakakolwiek kontrola nad kierowcami właśnie dlatego, że może się stać tak jak w tym przypadku. Póki co, jest tanio i wszyscy zadowoleni, bo beknął tylko kierowca.
                    • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:49
                      Postulujesz zatem, by każdy kierowca miał codziennie pobieraną krew I wykonywane badania laboratoryjne na leki? Bo to byłby jedyny skuteczny sposób kontroli.
                      • runny.babbit Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:55
                        I w trakcie pracy również, bo jeśli delikwent jest tak nieodpowiedzialny żeby podejmować pracę na środkach, to co by go powstrzymywalo, żeby i na pętli sobie nie zażyć.
                      • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 16:22
                        Wiesz, może wyrywkowo to takie kontrole powinny być jednak przeprowadzane? Na tej samej zasadzie, co kontrole policji na drodze. Śmiem twierdzić, że gdyby nie losowe badania alkomatem, to po szosach śmigałoby jeszcze więcej pijanych, naćpanych i bez prawa jazdy.
                        • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 16:28
                          reinadelafiesta napisała:

> Wiesz, może wyrywkowo to takie kontrole powinny być jednak przeprowadzane? Na t
                          > ej samej zasadzie, co kontrole policji na drodze

Różnica jest taka, że na alkohol i narkotyki jest szybka metoda wykrywania. W przypadku leków tak nie jest. Trzeba zrobić badania laboratoryjne z krwi. Czyli co - pobieramy krew I czekamy kilka godzin na wyniki i kierowca nie pracuje (bo nie wiemy czy jest "czysty") - jeśli nic nie wyjdzie może przystąpić do pracy. Tylko "w międzyczasie" to on już może coś wziąć 🤷‍♀️
                          • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 16:52
                            Są testy błyskawiczne na kilkadziesiąt substancji, w tym narkotyki, dopalacze i leki - można robić badania przesiewowe, dopiero jak coś komuś wyjdzie, sprawdzać badaniem krwi. I nie powinno być tłumaczenia, że to substancja utrzymująca się w moczu od tygodnia - to nie ma znaczenia. Ktoś, kto wozi ludzi, nie może sobie w czasie wolnym ćpać. To raczej chodzi o kasę niż brak możliwości kontroli.
                    • maslova Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 17:40
                      alewcale napisała:

> Sorry, ale tak postawione pytanie uważam za wyraz pewnego ograniczenia.

No niestety, ale twoje wpisy świadczą właśnie o twoim ograniczeniu i kompletnej nieznajomości przepisów prawa i realnych możliwości pracodawców.

Powinna
                      > być jakakolwiek kontrola nad kierowcami właśnie dlatego, że może się stać tak
                      > jak w tym przypadku. Póki co, jest tanio i wszyscy zadowoleni, bo beknął tylko
                      > kierowca.

Jakakolwiek jest - na tyle, na ile pozwalają przepisy prawne oraz realne możliwości - jak pisały dziewczyny sprawdzenie czy pracownik jest pod wpływem niedozwolonych leków jest w praktyce po prostu niemożliwe - że względu na ograniczenia prawne, jak i techniczne. Pracownik nawiązując stosunek pracy ma również obowiązek działania zgodnie z przepisami BHP.
                      • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 18:18
                        Prawne - tak. Co do technicznych, to już nie do końca się zgodzę. Są błyskawiczne testy, sprawdzające obecność narkotyków, dopalaczy, leków zaburzających świadomość. Jasne, nie wszystkich, ale lepiej mniej niż wcale. Spora część z niedozwolonych substancji utrzymuje się w moczu przez wiele dni, można je wykryć robiąc taki test. Tylko że jeden kosztuje kilkadziesiąt złotych. Ale jakby firma beknęła za to, że zatrudnia naćpanego kierowcę, to by się mogło okazać, że o wiele bardziej się opłacają wyrywkowe testy, niż płacenie odszkodowania ofiarom wypadków. To wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć i zacząć robić coś w tym kierunku.
                        • iwles Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 18:52

Skąd wiesz, że nie ma wyrywkowych kontroli?
                          • alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 19:30
                            Widocznie nie ma skoro pan zdążył się naćpać 4 różnych substancji..chyba z dnia na dzień nie zaćpał, bo być może dużo trudniej by mu było się ogarnąć a przede wszystkim zdobyć na raz.
                          • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 19:30
                            iwles napisała:
                            > Skąd wiesz, że nie ma wyrywkowych kontroli?

W sumie nie wiem, ale panie twierdzą, że to niemożliwe prawnie i technicznie, więc tego się trzymałam.
                            • iwles Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 19:52
                              reinadelafiesta napisała:

> W sumie nie wiem, ale panie twierdzą, że to niemożliwe prawnie i technicznie, w
                              > ięc tego się trzymałam.

Jeżeli chodzi o leki.
                              Ale alkomaty i narkotesty są w użyciu.
                              • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 19:54
                                Prawnie? Nie. Akurat o możliwościach prawnych nie pisałam tylko czysto technicznych, prawnie to jest do zrobienia IMO. Przy czym widzę, że faktycznie przynajmniej opioidy by wykryło.
                                • maslova Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 20:56
                                  > prawnie to jest do zrobienia IMO.

Może i jest do zrobienia, ale na chwilę obecną przepisy nie dają takiej możliwości. Dlatego nie rozumiem oburzenia na pracodawcę skazanego i wymaganie od niego, aby lepiej kontrolował zatrudnionych kierowców.
                                  A a propos możliwości kontroli przypomnę tylko ile kontrowersji wzbudziła kwestia prawa do powzięcia informacji przez pracodawców nt. tego, czy pracownicy są zaszczepieni na COVID. UODO mocno tu protestował i nie przyjmował argumentu o konieczności ochrony zdrowia i życia wszystkich pracowników. Również wprowadzenie możliwości szerszej kontroli trzeźwości przez pracodawców trwało bardzo długo i tu też nie ma pełnej dowolności.
                                  • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:00
                                    maslova napisała:

> > prawnie to jest do zrobienia IMO.
                                    >
                                    > Może i jest do zrobienia, ale na chwilę obecną przepisy nie dają takiej możliwo
                                    > ści.

Tu zgoda - do zrobienia, ale teraz nie ma podstawy prawnej.

Dlatego nie rozumiem oburzenia na pracodawcę skazanego i wymaganie od nieg
                                    > o, aby lepiej kontrolował zatrudnionych kierowców.

I znowu się zgadzam.

• reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:05
                                      Ponawiam pytanie: czy od 2022r.nie zmieniły się przepisy kodeksu pracy i pracodawca ma możliwość zbadania pracownika alkomatem i zrobienia mu narkotestu ze śliny? Bo tak zapowiadano.
                                  • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:11
                                    "Nowelizacja Kodeksu pracy przewiduje także prewencyjną kontrolę pracowników na obecność narkotyków za pomocą narkotestów lub próbek śliny. Jeśli chodzi o badanie krwi lub moczu, to wciąż te badania mogą wykonać lub zlecić wyłącznie upoważnione do tego organy (m.in. policja).
                                    Za środki działające podobnie do alkoholu uznano m.in.:
                                    opioidy,
                                    amfetaminę,
                                    kokainę,
                                    kannabinoidy,
                                    benzodiazepinę.
                                    hrk.pl/pl/baza-wiedzy/artykuly-eksperckie/kontrola-trzezwosci-w-pracy-2023-nowelizacja-kodeksu-pracy
                                    • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:17
                                      Odpowiedziałam poniżej o 21.12
                                • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 20:58
                                  Maslova pisała o ograniczeniach prawnych. No właśnie, a czy od lutego 2022r. nie zmienił się kodeks pracy i pracodawca może teraz kontrolować pracownika alkomatem i narkotestem ze śliny?
                                  • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:12
                                    Dobra, za szybko odpowiadam i chaotycznie i napisałam źle.

Obecnie- czyli od 2023 r (nowelizacja z 2022) jest możliwe prewencyjną badanie pracownika także na środki dzialajace podobnie do alkoholu o ile zostało wpisane do układu zbiorowego.
                                    Natomiast w momencie wypadku nie było takiej podstawy i pretensje do pracodawcy są nieuzasadnione.
                                    • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:17
                                      Ok. Ja pretensji do pracodawcy w tym konkretnym przypadku nie zgłaszałam, natomiast wyraziłam pogląd, że warto pracodawców zachęcać do badań pracowników (jasne, nie wszystkich, nie zawsze, ale że tak powiem w strategicznych sektorach). Bo właśnie i prawne i techniczne możliwości są już większe niż kilka lat temu. Jak dzięki temu ktoś nie zostanie rozjechany na drodze, z rusztowania nie spadnie - to tylko zysk.
                                  • maslova Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:31
                                    Masz rację, mój błąd.
                                    Jeśli chodzi o badanie zawartości alkoholu, to możliwe jest to tylko metodą wydechu.
                                    Co do narkotestow - nie ukrywam, że nie wiem, na ile są w stanie wykryć niedozwolone składniki leków (takich, jak w przypadku skazanego kierowcy). I na ile są wiarygodne.
                                    Natomiast co do meritum jak najbardziej się z Tobą zgadzam - jeżeli jest możliwość kontroli w przypadku zawodów, na których ciąży odpowiedzialność za zdrowie i życie ludzi, należy jak najbardziej je przeprowadzać.
                              • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 20:53
                                Ale leki też można, oczywiście niektóre.
                      • alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 19:28
                        realne możliwości
                        www.i-apteka.pl/product-pol-64182-Test-Narko-Multi-mocz-x-1-sztuka.html
                        • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 19:34
                          Albo taki, 37 substancji. Narkotest wykrywa następujące narkotyki:
                          - amfetaminę,
                          - MDMA (ekstazy),
                          - kokainę,
                          - marihuanę,
                          - haszysz,
                          - heroinę,
                          - morfinę,
                          - kodeinę.

Oraz 8 następujących grup dopalaczy:
                          - K2, Spice - syntetyczne kannabinoidy,
                          - MDPV (nazywane solami do kąpieli),
                          - Mefedron (4mmc i pochodne),
                          - Metkatynon,
                          - Fentanyl,
                          - Norfentanyl,
                          - Benzodiazepiny (między innymi klonazepam, lorazepam i diazepam - w tym 21 leków).
                          military.pl/p/hangzhou-biotest-biotech/narkotest-multitest-na-narkotyki-dopalacze-i-leki-37-substancji-215408?cd=16060237572&ad=&kd=&gclid=EAIaIQobChMIz4e2gqnLgQMVmzsGAB2hkwe9EAQYASABEgLOpfD_BwE
                          • maslova Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 20:58
                            Czy te testy posiadają odpowiednie atesty? Czy mają skuteczność podobną do tych stosowanych przez policję, o czym kilka dni temu pisał Onet?
                            • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:03
                              Wiesz, nie handluję nimi. Ale jest ich dużo, pewnie któreś mają atesty. Zresztą, nie postuluje wywalania z roboty kogoś, komu wyszedł dodatni wynik w nieatestowanym narkoteście, pokazuję tylko, że nie jest tak, że niczego nie można zrobić. I prawne i techniczne możliwości są większe niż jeszcze kilka lat temu, należy zacząć je wykorzystywać, dla bezpieczeństwa ludzi.
                              • maslova Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:08
                                > I prawne i techniczne możliwości są większe niż jeszcze kilka lat temu, należy zacząć je wykorzystywać, dla bezpieczeństwa ludzi

Alez oczywiście. Tyle, że jest to rola ustawodawcy, nie pracodawców. Osoby zatrudniające muszą działać w granicach obowiązujących przepisów, więc nie rozumiem, dlaczego to do nich pretensje o zaniedbania kieruje alewcale.
                                • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:13
                                  Odpowiedziałam powyżej: od lutego 2022r. kodeks pracy się zmienił i pracodawca ma prawo przeprowadzać badania pracowników alkomatem i narkotestami. Więc jak tylko chce, to może działać, zgodnie z prawem.
                                  • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:18
                                    Od lutego 2023. Ustawa z 1 grudnia 2022.
                                  • maslova Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:32
                                    Od lutego 2023. Zdarzenie miało miejsce w 2021 roku.
                    • leosia-wspaniala Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 19:45
                      >Sorry, ale tak postawione pytanie uważam za wyraz pewnego ograniczenia.

Bo nie potrafisz odpowiedzieć.

Po pierwsze: piszesz sama o osobach czuwających, że o nich nie słychać. No więc - kim one są? I kto czuwa nad tobą? Przecież, teoretycznie, możesz być pod wpływem jakiejś substancji.
                • reinadelafiesta Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 16:17
                  Właśnie o to mi chodzi: że zaburzona po lekach koncentracja to może wpłynąć na to, że kogoś nie zauważysz, znaku drogowego nie zauważysz, albo jak np. po alkoholu włącza się niektórym brawura to uważają, że dadzą radę wyprzedzić, nie są w stanie dobrze odległości ocenić. Natomiast ni uja nie mogę zrozumieć, co konkretnie facetowi się tak zaburzyło, że wjechał w kogoś, kogo widział?
                • asia_i_p Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 29.09.23, 06:42
                  Ale jakie ułamki sekund? To przecież nie jest tak, że on, no nie wiem wykręcił gwałtownie, żeby uniknąć zderzenia, a potem się okazało, że uniknął zderzenia z balonem i wjechał w ludzi. NIe jest tak, że źle podjął decyzję na skrzyżowaniu. To są ułamki sekund.

On stał i ruszył. W drzwi zaczęto mu się dobijać potem. Ruszył bez żadnej presji zewnętrznej, pod wpływem złości, że mu stoją na drodze. Gdzie tu presja czasowa, gdzie te ułamki sekund?
              • memphis90 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:20
                Chciał pokazac czyje na wierzchu i co on może tym autobusem. No i pokazal.
        • alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:03
          Tak, wyobraź sobie, że być może właśnie biedny. Po psychiatrzy dając takie leki nawet kierowcy niekoniecznie dają zwolnienie od pracy, jeśli nie masz na prywatnego lekarza.
          • alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:08
            Może po prostu nie miał go kto utrzymywać, gdy był np. w trakcie zmiany antydepresanta i musiał pracować łamiąc regulamin pracy? Nie każdego stać na kilkumiesięczne bezrobocie, gdy w pandemii ZUS zaczął przyglądać się zwolnieniom a facet nie mial może na prywatnego psychiatrę i chodzenie do niego miesiącami za kasę.
            • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:15
              On nie brał antydepresantów tylko tramadol.
              • alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:17
                "Badania wykazały, że 31-latek był pod wpływem trzech silnych antydepresantów i leków przeciwbólowych" według dzisiejszego artykułu na stronie Rzeczpospolitej.
                • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:22
                  Ale to przyjęcie Tramadolu było jak rozumiem podstawą zarzutu. Z treści artykułu w tvn24:

"prowadzenie autobusu pod wpływem tramadolu, środka działającego podobnie do alkoholu, równoważne jest ze stanem nietrzeźwości w odniesieniu do alkoholu etylowego."

Nie mam informacji, jak wygląda kwestia prowadzenia po pozostałych przyjmowanych przez niego środkach (wolno czy nie wolno) - ale po tramadolu na pewno nie wolno.
                • alewcale Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:22
                  Szczególne środki ostrożności należy zachować w poniższych przypadkachsad...) jeśli u pacjenta występuje depresja i pacjent przyjmuje leki przeciwdepresyjne, ponieważ niektóre z nich mogą wchodzić w interakcje z tramadolem; (...)Przede wszystkim leku Tramal nie powinno się stosować przy jednoczesnym stosowaniu leków przeciwdepresyjnych, czyli inhibitorów MAO. Należy odczekać 14 dni po ich odstawieniu, aby móc bezpiecznie skorzystać z leku Tramal.
                  • daniela34 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:28
                    Ale ja nie o tym tylko o tym, że samo przyjmowanie tramadolu już stanowi podstawę zarzutu. Brał świadomie (przecież wiedział, że bierze) i prowadził. A tramadol nie jest na depresję.
                  • panna.nasturcja Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:20
                    Ale sam tramadol, bez żadnych innych leków i interakcji jest podstawą do niesiadania za kierownicą i jest to wyraźnie napisane w ulotce.
            • maslova Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:11
              > Może po prostu nie miał go kto utrzymywać, gdy był np. w trakcie zmiany antydepresanta i musiał pracować łamiąc regulamin pracy

Abstrahując od wydarzenia (ponieważ ofiary nie były pasażerami tego autobusu):
              Wydaje się, że ktoś, kto jest kierowcą zawodowym, powinien zdawać sobie sprawę z tego, że jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pasażerów, ich zdrowie i życie.
              Jeżeli prowadził autobus będąc pod wpływem substancji mogących mieć negatywny wpływ na zdolność kierowania pojazdem, to świadomie podjął ryzyko sprowadzenia zagrożenia na pasażerów. I trudno tu jest usprawiedliwiać go ewentualnym brakiem środków do życia. Jeśli musi brać leki uniemożliwiające mu wykonywanie pracy kierowcy to ma następujące możliwości:
              1) bierze leki i idzie na zwolnienie lekarskie,
              2) bierze leki i zmienia pracę, w której ich przyjmowanie nie stanowi zagrożenia dla innych (i nie pisz mi, proszę, że to nie takie proste, bo jest mnóstwo ofert prostych prac, do których przyjmują od ręki - mówimy tu o Katowicach),
              3) przestaje brać leki i ryzykuje wówczas swoim zdrowiem, a nie zdrowiem i życiem innych ludzi.
            • borsuczyca.klusek Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:16
              alewcale napisała:

> Może po prostu nie miał go kto utrzymywać, gdy był np. w trakcie zmiany antydep
              > resanta i musiał pracować łamiąc regulamin pracy? Nie każdego stać na kilkumies
              > ięczne bezrobocie, gdy w pandemii ZUS zaczął przyglądać się zwolnieniom a facet
              > nie mial może na prywatnego psychiatrę i chodzenie do niego miesiącami za kasę
              > .

No dobrze jest do bardzo przykra i trudna sytuacja, ale nie usprawiedliwia wjechania autobusem w ludzi. Widziałaś nagrania?
            • panna.nasturcja Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:18
              Tramadol to nie jest antydepresant.
              Skoro „musiał” to teraz ponosi konsekwencje. Szkoda, że po drodze zabił człowieka.
          • pursuedbyabear Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:37
            alewcale napisała:

> Tak, wyobraź sobie, że być może właśnie biedny. Po psychiatrzy dając takie leki
            > nawet kierowcy niekoniecznie dają zwolnienie od pracy, jeśli nie masz na prywa
            > tnego lekarza.

A skąd taka wiedza?
            • bazia_morska Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 16:25
              Wyssana z palucha.
      • memphis90 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 14:15
        Nie „młodzież chciała mu wtargnąć”, tylko chwile wcześniej celowo potrącił pieszą i dlatego ludzie zaczęli walić mu w drzwi i krzyczeć, ze ma się zatrzymać…
    • angazetka Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 07:59
      Tragiczny wypadek to mi się jednak kojarzy z wypadkiem, a nie z rozjeżdżaniem ludzi.
    • abidja Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 08:15
      Duzo to o tobie mowi gdy pomijasz milczeniem ofiare smiertelna tego wypadku a pochylasz sie z troska nad kierowca ktory ja zabil.
      Osądziłaś ofiare bo ?
      Bo co Rosa? Jakie to kriteria spelnila by zasluzyc na te smierc i teoja pogarde? Coz takiego uczynila ta dziewczyna ze milczysz nad jej smiercia a zalujesz kierowce zabojce?
      No powiedz czym sobie zasluzyla?!
    • 18lipcowa3 [...] 27.09.23, 08:38
      • angazetka Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 09:10
        Kolejna, co widzi winę ofiary.
        • borsuczyca.klusek Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 10:18
          Łatwiej zwalić winę na ofiarę niż sobie uświadomić, że mnie lub kogoś z bliskich też coś takiego może spotkać.
          • runny.babbit Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 10:44
            O dokładnie. Ale i tak, strasznie się czyta usprawiedliwienie tego bandziora za kierownicą.
            • karmello29 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:10
              runny.babbit napisał(a):

> O dokładnie. Ale i tak, strasznie się czyta usprawiedliwienie tego bandziora za
              > kierownicą.

to jest syndrom za krotkiej spodnicy a takze swobodny strumien swiadomosci wielbicielek pisu i konfederacji.
              Dziewczyna urwa bo zamiast przykładnie klepać zdrowaśki z dwójką potomstwa,robiła afery na srodku ulicy (mniejsza o to,ze ona akurat byla w tej calej inbie najmniej winna )
              w zwiazku z tym kierowca mial ja prawo zmasakrowac autobusem i w ogole biedny chlopak.
              to,ze ćpun i najwyrazniej psychopata (skoro ja swiadomie rozjechal) to niewazne.
              dobry chłopak był i mało pił .
              • skumbrie Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 13:54
                >dobry chłopak był i mało pił .
                Taaa, i jeszcze do kościoła chodził, a w podstawówce był ministrantem.
                Rossie odp... dawno, trochę dziwi mnie chór naśladowczyń.
            • bulzemba Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 15:05
              runny.babbit napisał(a):

> O dokładnie. Ale i tak, strasznie się czyta usprawiedliwienie tego bandziora za
              > kierownicą.

Tu nie chodzi o kierowcę a o to że młoda dziewczyna wlazła pomiędzy szarpiących się zbirów. To jest skrajna głupota. Nawet gdyby te byczki się nawalały na chodniku, za domem czy w mieszkaniu dziewczyna nie powinna wejść między nich.

Dziewczyna mogła oberwać w łeb od tych panów. I tu widać jej brak rozsądku.

• alicia033 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 16:43
                bulzemba napisała:

> Tu nie chodzi o kierowcę

Owszem, o kierowcę.
                To on właśnie ją zabił. Nie ci, których próbowała rozdzielać.
              • szarmszejk123 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 16:44
                Mogła oberwać od tych panów ale jakoś to kierowca autobusu, zupełnie niezamieszany w uliczną bijatykę ją zabił, a nie ta pijana patologia.
                • bulzemba Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 16:57
                  Czy ja mówię że kierowca dobrze zrobił?
                  • karmello29 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 17:14
                    bulzemba napisała:

> Czy ja mówię że kierowca dobrze zrobił?

ło boziu ,no żle zrobił,bu bu bu.niedobly chłopczyk.
                    ale już ustalilismy,ze urwisko dostalo za swoje bo mieszala sie w bójke patusów.
                    no to dostala adekwatną kare.
                    a ty jak przebiegniesz przez czerwone to cie powinien pyerdolnąć rozpędzony tir.
                    bo po co przebiegasz.
                    albo lipcową albo rosę.
                    to wasza logika wiec nie robcie z niej urwy wink
                  • abidja Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 21:28
                    bulzemba napisała:

> Czy ja mówię że kierowca dobrze zrobił?

Alez skad! Ty mowisz,ze tu nie chodzi o kierowce i cala uwage kierujesz na ofiare, w sposob obarczajacy ja odpowiedzialnoscia za jej wlasna smierc.
                    Gdy kierowca nie ruszyl, gdyby kierowca nie mial zamiaru jej rozjechac ona by zyla.
                    Bez wzgledu ile miala lat, dzieci, o ktorej godzinie stala na przystanku, jak byla ubrana, z kim byla w zwiazku. Żyłaby.
                    Zginela tylko dla tego ze zabojca tak postanowil i ruszyĺ. Tylko dlatego zgineła.
                    • bulzemba Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 22:23
                      Rozumiem że ty mieszkasz w okolicy w której mordobicie w sobotę rano to lokalny koloryt. Wg moich standardów NIE.
                      • abidja Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 22:25
                        bulzemba napisała:

> Rozumiem że ty mieszkasz w okolicy w której mordobicie w sobotę rano to lokalny
                        > koloryt. Wg moich standardów NIE.

I rozjezdzasz z rozmyslem innych? Ok.
                      • angazetka Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 22:26
                        Rozumiem, że mieszkasz w okolicy, w której rozjeżdżanie ludzi w sobotę rano to lokalny koloryt?
                      • irma223 Re: Pamiętacie ten tragiczny wypadek autobusowy.. 27.09.23, 22:29
                        Nie ma znaczenia.
                        Ludzie na drodze: staję, trąbię, omijam powoli i z daleka.
                        Inni kierowcy autobusów jakoś nie rozjechali