Dodaj do ulubionych

Co spodoba się dwulatkowi?

27.09.23, 14:06
Szukam prezentu dla dwuletniego chłopca i potrzebuję inspiracji (nie ukrywam, że mocno liczę na wasze pomysły smile ).

Z większych rzeczy dziecko posiada Lego Duplo (co trochę jakieś dostaje, nawet lubi), ma też duże auta i klocki Wader, klocki magnetyczne, pluszaki, namiot, basen z kulkami, kostkę edukacyjną, jeździk, trochę klamotów Szczeniaczka-uczniaczka i Linkimals.

Książek ma pełno, ale tego nigdy za dużo, więc jak możecie polecić jakie mogą być fajne dla dziecka w tym wieku, to chetnie skorzystam z podpowiedzi.

Myślałam o rowerku biegowym i kolejnych Duplo i na tym moje pomysły się kończą. Na pewno będę musiała kupić prezent we własnym, ale też i cudzym imieniu. Budżet od 100 do 400 zł.
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:10
      Garaż na auta, taki ze zjeżdżalnią i windą. Moje miały taki z morhercare plus jeszcze rakietę z astronautami, jeździkiem marsjańskim i ufoludkiem…
      • greatbarrierreef Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:43
        To co na zdjęciu, całkiem fajnie wygląda smile
    • lauren6 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:16
      Ikea pociąg z torami Lillabo.
      Jezdziko hulajnoga Scoot and Ride.
      Autka Tut Tut
      Zabawki Janod
      YooKidoo zabawki do kąpieli
    • ichi51e Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:19
      Autka zmieniające kolor banki mydlane balony baloniki z wiatraczkiem cały ten chinski szit za grosze…
      • ichi51e Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:20
        Kulodromy tez
      • kk345 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 15:16
        Serio kupujesz dwulatkom chiński szit za grosze, bez atestu?
        • ichi51e Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 15:18
          Tak i uwielbiają 🙄🙄🙄
        • cosmetic.wipes Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 18:57
          kk345 napisała:

> Serio kupujesz dwulatkom chiński szit za grosze, bez atestu?

Przecież to ichi. Nie wiem co cię dziwi.
      • lauren6 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 15:39
        Przecież te zabawki bez atestów mogą być niebezpieczne dla dziecka 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
        • ichi51e Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 17:21
          Przecież to nie są zabawki którymi dziecko się bawi samo. Pokaz mi 2 który jest w stanie nadmuchać balon z wiatrakiem
          • aqua48 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 19:01
            ichi51e napisała:

> Przecież to nie są zabawki którymi dziecko się bawi samo.

A co za różnica czy bawi się trującym plastikiem samo czy nie?
          • maleficent6 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 19:15
            Wystarczy, że dotyka potencjalnie rakotwórczego tworzywa, bierze później palce do buzi albo i zabawkę....
    • szmytka1 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:20
      Za tyle kasy to duży zestaw duplo i tu się dopytaj co lubi, czy budowa czy zwierzaki jakieś, albo linkimalsa sowę np, to już taki trochę przyszłościowy, jak lubi ciągać na sznurku zabawki to linkimalsa jeża
      • greatbarrierreef Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:48
        Z linkimalsami ciekawostka, kilka ma i lubi, ale np. na widok leniwca się trzęsie ze strachu - chyba kwestia dźwięku silnika zamontowanego w tej zabawce. Jak sowa też się tak rusza to się boję ryzykować, że może być podobnie. Ale Duplo jak najbardziej biorę pod uwagę.
        • szmytka1 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 15:25
          O leniwcu i wystraszonych dzieciach to słyszałam już od wielu osob.
          • greatbarrierreef Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 18:27
            A myślałam że mój jedyny, bo opinie w sklepach całkiem niezłe.
            • szmytka1 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 20:00
              Nawet w recenzjach uzytkownikow czasem można o tym poczytac, to mnie ostatnio powstrzymało przed zakupem i kupiłam jeża na sznurku
    • muszebosieudusze Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:23
      Opakowanie.
      • kk345 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 15:17
        Nie masz pojęcia o dwulatkach, co?
        • muszebosieudusze Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 15:36
          Miałam na stanie trójkę i ponad drugie tyle w najbliższej rodzinie, a ty?
    • szafireczek Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:30
      Mata do malowania wodą - jest dośc duża, nie brudzi (bo woda), dołączone są stemple i pędzel, ale i tak najlepsza zabawa to odbijanie łapek i zostawianie śladów stóp - zabawa porównywalna do radości z chlapania się w kałużachsmile
      Jeśli książeczki, to np. z serii Pucio...Autorka jest m.in. logopedką, a książeczki dotyczą wielu tematów i są ładnie wydane (poza tym, to cała rozwojowa seria).
      • novembre Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:41
        Wodna mata była hitem u mojej młodszej! Mogła godzinami taplać się i malować.
      • greatbarrierreef Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:52
        A ten pomysł super, dzięki.
    • jkl13 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:31
      Jeśli nie ma jeszcze rowerka biegowego, to jest to doskonały pomysł. Moi synowie w tym czasie dosiadali biegówek i praktycznie z nich nie schodzili.
      LEGO Duplo to też doskonały pomysł, są zestawy w różnym przedziale cenowym, a lego nigdy za dużo (mój starszy syn - wówczas jedynak i jedyny wnuk obu par dziadków smile, zgromadził w tym czasie naprawdę pokaźną kolekcję LEGO ze zwierzętami (egzotycznymi i farmerski). Praktycznie na każdą okazję miał dokupywany taki zestaw, mogliśmy spokojnie otwierać zoo wink Ale bawił się tym godzinami, to były naprawdę trafione prezenty.
      • greatbarrierreef Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:42
        Muszę się w takim razie zdoktoryzować z rowerków biegowych, żeby jakiegoś bubla nie kupić, bo jak patrzę, to pełno różnych na rynku z różnymi ocenami. Rzeczywiście tak syn Duplo lubił? Mój sie trochę bawi, ale może jeszcze za mały (17 miesięcy), więc nie mam porównania jak to jest przy ciut starszym dziecku.
        • misiamama Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:55
          rowerek biegowy moim zdaniem najlepszy, duplo również. Lotnisko kiedyś było super (ale powyżej budżetu chyba), ZOO, domek babci i dziadka, straż pożarna. Rowerek mieliśmy Puky taki jak w linku (tylko że czerwony), przetrwał w świetnym stanie trójkę użytkowników smile
          www.dadum.pl/rowerek-biegowy-lr-m-niebieki-pilka-nozna-2-puky.html
          • greatbarrierreef Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 15:01
            Dziękuję, jak przetrwał 3, to musi być solidny 🙂
            • ichi51e Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 15:19
              Byle nie za ciezki
          • baatexja Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 18:26
            Puky super, też czwarty użytkownik.
        • aqua48 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 18:39
          Duplo - zwierzęta.
        • szmytka1 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 20:03
          Mój ma 6 lat i że swoim przyjacielem 5letnim urządzają śluby ludzikom lego, tworzą całe scenariusze zabaw, budują domki zwierzakom. Potrafią spokojnie godzinę nad tym siedzieć. A już myślałam, że wyrósł. Sąsiadka zza ściany mówi, że u niej 7latek czasem jeszcze układa.
    • trut_u Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 14:31
      Skoro lubi Duplo, to ich pociąg. Potem można kupować kolejne zestawy torów, zabawa na kilka lat.
      • nuta15 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 15:13
        Moje odkrycie prezentowe to książeczki i zabawki edukacyjne CzuCzu. Zagadki z dziurką i puzzle z dziurką okazały się strzałem w 10, mała je uwielbia. Z droższych zestawów ciekawe są duże memory, gra i układanka w jednym.
    • plain-vanilla Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 15:23
      Rowerek biegowy. Syn właśnie w tym wieku dosiadł. Mieliśmy Kettler z kołami piankowymi. Był lżejszy do noszenia, z regulowaną wysokością siodełka, większymi kołami oraz hamulcem. Porządny rowerek, którym jeździło 2 dzieci i dalej jeszcze poszedł w obieg. Jeśli dziecko wysokie, to też patrz na to i na wagę rowerka.
    • eliszka25 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 15:53
      Moi synowie w tym wieku uwielbiali wszelkie zjeżdżalnie dla kulek. W takiej cenie spokojnie kupisz jakąś większą np. drewnianą. Skoro lubi duplo, to może zjeżdżalnię dla kulek hubelino. Jest kompatybilna z duplo i można rozbudowywać. Popieram tez pociąg duplo i w ogóle pociąg. Moi synowie mieli 3 skrzynki drewnianych torów i pociągów. Jak rozłożyli wszystko, to tory szły przez całe mieszkanie 😄
    • lilia-anna Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 16:46
      Aż mi się kultowy garnuszek na klocuszek przypomniał i wierszyk (bodajże z KMW) "Pełny jest garnuszek mój, klocków wszędzie jest już w..." big_grin Starsze dziecko jest nastolatkiem, a ja wciąż pamiętam te nazwę, wierszyk i zabawkę...
      • eliszka25 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 16:57
        Na szczęście moje dzieci nie miały garnuszka 😄
        • aqua48 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 18:41
          Moje wnuczki miały/mają ten garnuszek. Można było zwariować jak grał i śpiewał. Równie dobre są cymbałki oraz świecące i wyjące autka - straź pożarna, policja itp..
          • najbrzydszebutyswiata Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 19:04
            Z tego rodzaju zabawek to trzyletni kuzynek w rodzinie zainkasował od Mikołaja czołg. To był tak wspaniały prezent, że na dwa dni przyćmił wszystkie świąteczne atrakcje (wszystkim obecnym)! Dziecko było w siódmym niebie - pojazd stroboskopowo świecił i emitował jednocześnie dźwięk salw artylerii oraz serii karabinów maszynowych. No cud!
            Trzeciego dnia tajemniczo się popsuł, ale wielką radość kuzynka cała rodzina wspomina do dziś.
      • greatbarrierreef Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 18:30
        Garnuszek na klocuszek, powiadasz....jeżu kłujący, kto tą nazwę wymyślił... aż wstyd się przyznać z czym się kojarzy 😆
    • kamin Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 17:03
      Książeczki z mówiącym długopisem (np. Ting, ale niekoniecznie)
      • baatexja Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 18:29
        Albic i książka o zwierzętach też bardzo fajna.
    • ggrr.ruu Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 17:07
      Zależy jak z miejscem na większe rzeczy. Drewniana duża kuchnia. Duplo tory i pociąg. Klocki z okienkami. Klasyczne klocki drewniane. Tablica z jednej strony kredowa, z drugiej ścieralna i magnetyczna, najlepiej z miejscem na papier, Domowy tor przeszkód. Memory sensoryczne. Duży zestaw ciastolin z akcesoriami.
    • najbrzydszebutyswiata Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 18:55
      U nas się sprawdzały np. duża kuchnia z akcesoriami, warsztat z narzędziami, zestaw lekarski, tablica manipulacyjna, mata do tańczenia, puzzle czuczu największe, lalki z akcesoriami do przebierania itp. Wszelkie naklejki to był szał. Tunel do czołgania się, domek i farma Dumel. No i wszystko plastyczne (kredki-kamyki albo misie, ciastoliny, farby do malowania łapkami) oraz książki (Czereśniowa, Mamoko, Wielkie paszcze, Rok w lesie, Pucio, Staś Pętelka itp. oraz wierszyki dwulatka z Zielonej Sowy, Usypianki odliczanki, Miś Pracuś, książki z serii Obrazki dla maluchów z wydawnictwa Olesiejuk...).

Ja wszelkie gabaryty, zabawki angażujące dorosłych (w tym ciastoliny, farby itp.) oraz pojazdy skonsultowałabym przed zakupem z rodzicami, bo czasem ostatecznie to więcej kłopotu niż radości.

• maleficent6 Re: Co spodoba się dwulatkowi? 27.09.23, 18:59
      Z książek tak na szybko:
      24 godziny Coś się dzieje na budowie Britta Teckenrup
      Zwierzęta wokół nas AWM z panelem dźwiękowym i prawdziwymi odgłosami zwierząt
      Moje pierwsze 100 zwierząt z otwieranymi okienkami
      Rok w lesie Emilii Dziubak
      Cała seria Pucia
      Są też takie książeczki twardostronicowe np. z Bingiem czy jakimś tam Psim Patrolem, gdzie masz obrazki i proste polecenia np. pokaż kaczuszkę, pokaż gdzie Bing ma autko.

Z zabawek:
      Instrumenty muzyczne tylko drewniane a nie plastikowy badziew
      Lala w nosidełku ( tak dla chłopca)
      Kuchnia, garnki, warzywa/owoce drewniane, na rzep, do krojenia
      Klocki wafle Marioinex
      Puzzle progresywne
      Zwierzątka ( u nas królowały i królują figurki schleich)
      Przebijanka
      Prosty zestaw narzędzi (drewniane śruby do wkręcania i śrubokręt/klucz)
      Plecak
      Puzzle magnetyczne (janod, apli)
      Z Janod drewniana plansza z buziami zwierząt do układania
      Mozaika z dużymi guzikami Smily Play
      Znikopis
      Wszelkie masy plastyczne i najprostsze zestawy kreatywne
      Zestaw lekarza
      Piłka
      Poza tym oczywiście, Duplo, drewniane układanki, pacynki, tunel, zabawki do kąpieli, mata do malowania wodą, drewniany pociąg z torami, wyklejanki piankowe, plastikowe nożyczki i kolorowe kartki.
      • greatbarrierreef Re: Co spodoba się dwulatkowi? 30.09.23, 17:18
        To się podepnę i od razu zbiorczo podziękuję. Wygląda na to, że załatwiłyście mi pomysły prezentowe na kilka(naście) okazji smile. Jesteście wielkie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka