Dodaj do ulubionych

Badania kierowcow seniorow

27.09.23, 17:44
Powinny być. Właśnie wjechał mi w tyl samochodu leśny dziadek chyba 80+. Nie słyszy prawie ledwie stoi bo po udarze. Nie wypierał się ale mimo to czekam na policję żeby potem się nie wycofał i nie powiedział że to nie on albo że czegoś nie zrozumial
Obserwuj wątek
    • auksencja15 Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 17:47
      U nas taki senior wjechał w tył autobusu i uciekł z miejsca wypadku z dwa tyg temu 🙄 znalazł się na parkingu niedaleko i tłumaczył, ze nie zauważył sytuacji w ogóle 🙄
      • taki-sobie-nick Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 21:03
        E, to bystrzak.
    • gryzelda71 Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 17:49
      Jestem na tak.
    • szarmszejk123 Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 17:51
      Ja trzy lata temu kategorycznie odmówiłam jazdy z teściem jako kierowcą, po prostu się boję :p znaków nie widzi a jedzie prawie z twarzą w szybie,bluzga na innych, jadących przepisowo kierowców, dramat.
      Sugerowaliśmy, żeby mu może jakoś uniemożliwić, ale nikt się nie kwapi. Jedyne, co by podziałało, to żeby mu ten klekot się w końcu rozklejotal na dobre uncertain
      • alewcale Re: Badania kierowcow seniorow 01.10.23, 12:59
        takie bluzganie może być jednym ze zwiastunów zaburzeń poznawczych, czyli demencji.
        • kokosowy15 Re: Badania kierowcow seniorow 01.10.23, 17:15

Zapowiedzią jakiej choroby jest pokazywanie środkowego palca innym kierowcom?
          • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 01.10.23, 17:35
            kokosowy15 napisał(a):

>
            > Zapowiedzią jakiej choroby jest pokazywanie środkowego palca innym kierowcom?
            +++++++++
            To ta Lichocka ma prawko?
    • joana.mz Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 17:53
      współczuję
      Myslę, że powinny być takie badania. Czasem brakuje takiej autorefleksji lub rodziny, która pomoże dojść do wniosku, że to już czas oddać prawko.
      • panna.nasturcja Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 18:45
        Nie brakuje refleksji rodziny tylko ma ona zerowy wpływa na to by delikwent przestał jeździć jeśli ma własny samochód.
        • kira_03 Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 12:10
          Przecież napisała, ze brakuje autorefleksji. A rodzina moze - przekonywac, namawiac, a skrajnej sytuacji, kiedy senior kierowca stwarza zagrożenie - zabrać kluczyki.
      • taki-sobie-nick Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 21:04
        Rodzina pomoże, a senior się uprze.
    • cegehana Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 17:53
      Powinny być dla każdego kierującego rzetelne badania. Dzisiejsze to fikcja. Dodatkowe męczenie seniorów kiedy po ulicach jeździ mnóstwo nie przebadanych ale młodych to czysty ageizm.
      • panna.nasturcja Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 18:46
        Biedni zmęczeni seniorzy.
        • auksencja15 Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 19:08
          W POZ jakoś badania nie męczą 🤣
          • nick_z_desperacji Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 19:42
            Oj tam, szczegółów się czepiasz.
      • nick_z_desperacji Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 19:04
        Gdyby ludzie pokroju mojego sąsiada (ledwo chodzi, niedowidzi, niedosłyszy okularów czy innych aparatów nie uznaje) mieli odrobinę rozsądku i nie jeździli, to nie trzeba by było ich "męczyć" tymi strasznymi badaniami.
        • cegehana Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 19:27
          Co innego czterdziestolatkek z zaawansowaną chorobą alkoholową czy trzydziestolatka z padaczką. Wystarczy zadać pytanie w kwestionariuszu i cyk profesjonalne badanie kierowców przeprowadzone.
          • nick_z_desperacji Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 19:40
            No nie, pani z padaczką musi przejść dodatkowe badania. A czterdziestolatek z chorobą alkoholową za jazdę po pijaku może stracić prawko. Dziadek "co trasa, to stłuczka" najwyżej więcej za OC zapłaci.
            • kokosowy15 Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 21:50
              Jakie dodatkowe badania? Jeżeli nie poinformuję lekarza o swoich chorobach, dodatkowych badań nie ma. Szkoda, że nie ma badań osobowości, skłonności do ryzyka, brawury i to niezależnie od wieku.
              • babcia47 Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 11:18
                kokosowy15 napisał(a):

> Jakie dodatkowe badania? Jeżeli nie poinformuję lekarza o swoich chorobach, dod
                > atkowych badań nie ma. Szkoda, że nie ma badań osobowości, skłonności do ryzyka
                > , brawury i to niezależnie od wieku.

Psychotesty ktore są wymagane przy takich badaniach to obejmuja. Składają się z bardzo wielu stron i padają podobne pytania i jest teoretycznie możliwość gdy ktoś probuje odpowiedzieć niezgodnie z właściwym podejściem do pewnych ważnych spraw decydujących o bezpieczeństwie ns drodze w tym wlasnie lekceważenie bezpieczeństwa czy sklonnosc do agresywnych zachowań. Co prawda cwaniak moze to obejść ale jednak jakies szanse są by takiego wyłapać
            • cegehana Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 22:20
              Trzydziestolatka z padaczką zaznacza ptaszkiem przy słowie "epilepsja" NIE i na tym się kończy profesjonalne badanie kierowcy (który moze o wszystkich swoich chorobach nawet nie wiedzieć). Dziadek też może stracić prawo za punkty jeśli Cię ta metoda badań satysfakcjonuje.
              • kocynder Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 08:55
                Moja znajoma właśnie około 30 dowiedziała się, ze ma epilepsję od dziecka. Nie miała takich ataków "spektakularnych", jak w filmach. Okazało się, że od dziecka miała takie "zawieszenia" świadomości, na kilkanaście sekund, albo nagle "traciła kontrolę" na kilka/kilkanaście sekund "wyłączały się" jej mięśnie, nie często, ale co jakiś czas, tylko nikt tego nie diagnozował jako ataków padaczki. I tak, zdając na prawko z całym przekonaniem zaznaczyła "nie" w pytaniu o epilepsję.
                Inna sprawa, że od diagnozy nie siada za kierownicą, bo uważa, że to za duże ryzyko.
                • kira_03 Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 12:15
                  No niestety, ale kilkanaście sekund zawieszenia świadomości i mięśni może się skończyć tragicznie na drodze uncertain
              • babcia47 Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 20:34
                Oprócz psychotestów i testów osobiscie wypełnianych przy badaniu trzeba dostarczyć własną dokumentację medyczną od lekarza rodzinnego a wszystkie dokumenty wypelnia się na zasadzie oświadczenia tj. biorąc odpowiedzialność za nieprawdziwe odpowiedzi. Oczywiście gdy ktoś nie jest zdiagnozowany, nie wie ze jest na coś chory trudno by odpowiedzial prawidlowo ale tego nie wie tez osobq mloda
                • cegehana Re: Badania kierowcow seniorow 30.09.23, 22:41
                  Badania na kategorię b (takim prawem jazdy posługują się głównie seniorzy, osoby nieaktywne zawodowo) nie obejmują żadnych psychotestow. Obejmują oświadczenie, które żadnym badaniem lekarskim nie jest. Chyba nie do końca o to chodzi w postulacie autorki tematu, żeby seniorzy skladali oświadczenie, że nie mają np. choroby Alzheimera czy alkoholowej bo na takie coś po prostu szkoda pieniędzy. Dokumentacja od lekarza rodzinnego niekoniecznie wniesie wiedzę o zdolności do prowadzenia pojazdu, bo lekarz rodzinny wie to, co pacjent mu zgłosil.
                  • babcia47 Re: Badania kierowcow seniorow 01.10.23, 00:30
                    Teoretycznie tylko masz racje bo jezeli ktos ma jakieś poczatki Alzheimera padaczkę czy inna chorobę wykluczającą prowadzenie samochodu tp w razie sprawdzenia prawdziwości złożonego oświadczenia powinien ponieść konsekwencje. Oczywiście nie czekając na wypadek takie oświadczenia powinny być wyrywkowo sprawdzane i nie wiem czy nie są bo trzeba podpisać zgodę na dostęp do dokumentacji medycznej osoby która składa takie oświadczenie. Pomijam już konsekwencje w razie gdy w wypadku ucierpi osoba trzecia. Problem jak zwykle polega na tym czy miko dobrego prawa i zabezpieczeń jest to egzekwowane i czy ktoś to sprawdza
    • ga-ti Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 18:06
      Powinny.
      Znajomemu seniorowi zabrali kluczyki, tłumaczenie nie skutkowało, on daje radę, przecież daleko nie jeździ, zna trasy, a prawko ma tyyyleee lat!

Zresztą tych młodszych też powinno się badać co jakiś czas.
      • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 01.10.23, 07:55
        ga-ti napisała:

> Powinny.
        > Znajomemu seniorowi zabrali kluczyki, tłumaczenie nie skutkowało, on daje radę,
        > przecież daleko nie jeździ, zna trasy, a prawko ma tyyyleee lat!
        >
        > Zresztą tych młodszych też powinno się badać co jakiś czas.
        +++++++++
        Zabrali kluczyki, cudzym jeździł?
        • kocynder Re: Badania kierowcow seniorow 01.10.23, 08:35
          Zakładam że pierw próbowali przekonać, żeby zrezygnował, w odpowiedzi usłyszeli argumenty i wówczas zabrali kluczyki, w związku z czym przestał jeździć. Owszem, sformułowanie niezbyt zręczne, ale myślenie podczas czytania nie boli. Czepiasz się.
          • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 01.10.23, 09:13
            kocynder napisała:

> Zakładam że pierw próbowali przekonać, żeby zrezygnował, w odpowiedzi usłyszeli
            > argumenty i wówczas zabrali kluczyki, w związku z czym przestał jeździć. Owsze
            > m, sformułowanie niezbyt zręczne, ale myślenie podczas czytania nie boli. Czepi
            > asz się.
            ++++++++
            Jeśli nie boisz się myślenia, to wpierw coś poczytaj o własności a potem pomyśl ile w tekście bredni. A co do tego ze myślenie nie boli? a niby o czym to miałboby swiadczyć? Zauważylem ze jakoś żyjesz mimo, że życie boli. Stąd w wnioskuję, ze ból znosisz, a jeśli tak to dlaczego oszczędzasz myślenie na rzecz cudzego, głupiego? Odwagi ci brak, czy kluczyki do klepek ci zabrali...
            ------------------
            Puk, puk, puka paciorek do głowy
            - pszyszłem po rozum, niech głowa otworzy!
            - niech nie wali i przestanie drzeć ryło.
            rozumu tu nie ma i nigdy nie było
            (ireneo, Listy do Paciorkowian, 1;10)
            -
    • kamin Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 18:25
      Wszystkich kierowców powinno się badać co 10 lat, seniorów co 5. Ja mam prawko od 17 roku życia, od tego czasu mój stan zdrowia się mocno zmienił.
      Analogicznie co jakiś czas powinny być egzaminy ze znajomości przepisów- e szczególności ostatnich nowelizacji kodeksu. Bo później wychodzą takie kwiatki, jak zdziwienie kierowców, że rowerzysta " przejeżdża przez przejscie" podczas gdy jest na przejeździe rowerowym.
      • nick_z_desperacji Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 19:03
        Tak teoretycznie, jak sobie to wyobrażasz: Wielki Narodowy Test Kierowców, czy jakoś sukcesywnie, po kilka tysięcy dziennie w niektórych ośrodkach? I co ile, co każdą nowelizację, co 5 lat czy jak?
        • babcia47 Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 19:14
          Juz teraz jest sporo stacji ktore badają kierowców profesjonalnych, tych co chcą zrobić uprawnienia i tych którzy muszą takie badania przejść z różnych powodów. Wcale nie są specjalnie obłożone robota i przewazne stoja puste uruchamiane na kilka godzin w tygodniu a aparatura stoi odłogiem. Ludzie by mieli zarobek przy okazji i sprzęt by się nie marnował. Ja na razie mam przedłużone do 70tki chociaz nie wiem czy wczesniej badanie by się nie przydalo covidek dql mi w kość bo wiek jeszcze nie . Z tego powodu uwazam ze wogole kierowcy powinni być czesto sprawdzajinibto niezaleznie od wieku.
          • nick_z_desperacji Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 19:43
            Chodzi mi o test znajomości przepisów, nie o badania lekarskie.
            • babcia47 Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 11:32
              nick_z_desperacji napisała:

> Chodzi mi o test znajomości przepisów, nie o badania lekarskie.

Przy najlepszej znajomości przepisów nic nie poradzisz gdy refleks nie ten lub umiejetnosc rozeznania się w przestrzeni i wystarczająco trafnie wykonania ciasnego skrętu. Przezylam horror gdy teściu juz wiekowy skręcał w waska uliczkę w prawo i to dosc szybko ale tak ze wylądował centralnie na jej lewym pasie. Gdyby nie refleks kierowcy jadącego z przeciwka byłaby czołówka jak nic. Tesc stwierdził że nic się nie stało. Notorycznie jeździł środkiem drogi bo " cos moze mu z boku na nią wyleciec" a przy tym utrudnił np wyprzedzanie na sąsiednim pasie. Dopiero słony mandat zapłacony w Niemczech gdzie jest to wykroczenie troche go oduczył. Jechałam kiedys za starsza pania ktora kurczowo trzymała się kierownicy i nie używała migacza. Gdy zjechała do krawężnika podjęłam manewr wyprzedzania a wtedy okazało się, że ona właśnie skręca w lewo, na czyjs podjazd, tylko takimbdziwnym łukiem i bez migacza. Dobrze ze mualam dobre hamulce i refleks . Pqnowie w kapeluszach jezdzacy w weekend środkiem drogi 35 km/h ze ani jechać za nim ani wyprzedzić to temat rzeka
          • kira_03 Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 12:24
            Dokładnie, a to nie ma komputerow i testow w Wordach?
            • nick_z_desperacji Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 18:16
              WORD ma kandydatów i ograniczoną liczbę komputerów. Teraz skieruj na taki test wszystkich obecnych kierowców. Organizacyjnie wszystko się zatka. I teraz masz termin do lutego, w WORD mówi, że najwcześniej czerwiec, zabierasz takiemu prawko, czy na podstawie zaświadczenia WORDu może do czerwca jeździć? a bombelek po 18 dostanie termin za 3 lata, bo ważniejsi są obecni niż przyszli.
              • babcia47 Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 11:35
                Na wordach swiat sie nie kończy. Ja badania robiłam w firmie ktora uruchamia się sie gdy nazbiera sie odpowiednią liczba chętnych i wtedy sms- em powiadamiaja o terminie. Takich firm u mnie jest kilka a sprzet sie kurzy
        • kamin Re: Badania kierowcow seniorow 01.10.23, 17:47
          Tak teoretycznie to wyobrażam sobie choćby tak, że co 10 lat trzeba się udać na kolejny egzamin teoretyczny.
          Inna opcja, bardziej budżetowa - system losuje kierowców zobowiązanych do zgłoszenia się na test wiedzy o przepisach. Coś w rodzaju badań przesiewowych.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 19:14
      A byłam ostatnio na psychotestach, ekstra.
      Najbardziej mnie wykończyło szukanie na czas liczb.
      Wzrok mam super i widzenie stereo więc ciemnica to bajka była, ale te liczby - myslalam że wszystkie mam znaleźć i się zastanawiałam jakim cudem w 10 min, 100 liczb odszukać po kolei.
      • akseinga1975 Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 19:17
        Powinny byc, nie kazdy potrafi ocenic wlasciwie swoje mozliwosci. Moj dziadek sam stwierdzil, ze do jazdy sie juz nie nadaje .
        • taki-sobie-nick Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 21:20
          Brawo dziadek!
        • cosmetic.wipes Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 08:57
          Mój wujek po ukończeniu 75 lat też stwierdził, że forma już nie ta i przestał prowadzić samochód. Więc jak widać zdarzają się rozsądni seniorzy.
          • babcia47 Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 11:40
            Moj tata ze względów zdrowotnych sam zdecydowal ze nie będzie prowadził a samochod oddal mi by go nie kusiło. Teściu przestal prowadzić dopiero gdy zaczął miecbograniczenia fizyczne chociaz długo wczesniej robil takie rzeczy za kółkiem ze wlos sie jezyl ale nigdy nie był mistrzem kierownicy wbrew własnemu przekonaniu
          • sol_13 Re: Badania kierowcow seniorow 30.09.23, 22:49
            Mój teść 80 lat, 2 lata temu kupił sobie sportowy samochód, także różnie to bywa 🤷‍♀️
    • sol_13 Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 19:59
      Powinny być, niemniej to nie seniorzy statystycznie powodują najwięcej wypadków, tylko młodzi mężczyźni, był już wątek na ten temat.
    • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 20:19
      Gdyby to był trzydziestolatek to nie uszkodziłby ci kufra auta a doszczętnie zadek.
      • asfiksja Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 20:56
        Ale to jest całkowita populacja, nie populacja kierowców. Wśród seniorów jest dużo mniej uprawnionych (ogromna rzesza kobiet-seniorek w ogóle nie ma prawa jazdy), a spośród uprawnionych część nie jeździ, natomiast zawodowo nie jeździ prawie nikt. Jeśli to weźmiemy pod uwagę to właśnie z twojej tabelki wynika, że zabitych przez kierowców-seniorów jest BARDZO DUŻO, w przeliczeniu na km przejechane prawdopodobnie przez tę grupę.
        • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 22:50
          asfiksja napisał:

> Ale to jest całkowita populacja, nie populacja kierowców. Wśród seniorów jest d
          > użo mniej uprawnionych (ogromna rzesza kobiet-seniorek w ogóle nie ma prawa jaz
          > dy), a spośród uprawnionych część nie jeździ, natomiast zawodowo nie jeździ pra
          > wie nikt. Jeśli to weźmiemy pod uwagę to właśnie z twojej tabelki wynika, że za
          > bitych przez kierowców-seniorów jest BARDZO DUŻO, w przeliczeniu na km przejech
          > ane prawdopodobnie przez tę grupę.
          ++++++
          Myślisz, ze wśród seniorów jest mniej kierowców bo juniorzy ich pozabijali?
          W tabelce masz liczbę wypadków a nie kilometrów dokonywanych przez kierowców z podziałem na grupy wiekowe.
          W grupie najbardziej zbrodniczych też nie wszyscy mają prawko choćby dlatego, że licznym zabrano, bo nie byli Zawiszami.
          Badania szczególnie testy psych. w określonym wieku.konieczne. Przykladem śp. brat brata, gdyby jak chciał Palikot wcześniej go zbadano, to by nie latał, a jeśli to w kamizelce i zakneblowany. Tyle sprawnych żyłoby ku chwale ojczyzmy

• nick_z_desperacji Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 23:13
            Statystycznie jednak więcej osób w wieku produkcyjnym ma prawo jazdy niż ludzi po np. 70r.ż. poza tym, to ile się jeździ ma znaczenie. Jeden ma stłuczkę raz na 10 tys. km, drugi raz na 100, bo jeździ tylko do kościoła w niedzielę, to teraz porównaj, ile miałby tych stłuczek mniejszych i większych, gdyby miał wyjeździć te 10tys.
      • sol_13 Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 22:36
        Yyy...12 osób w wieku 0-6 było sprawcami wypadków w 2022?🤔
        • kokosowy15 Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 22:48
          To coś dziwnego? Przypadkowe uruchomienie pojazdu wbiegniecie na jezdnie.
          • bajgla Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 22:52
            Kokosowy, a dlaczego cię nie ma w wątkach o wypadku na A1? Ty jako pierwszy tutaj o tym pisałeś.
          • sol_13 Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 17:47
            Ale to są sprawcy wypadków kierujący pojazdami. 2-latek uruchamia sam samochód, odjeżdża i powoduje wypadek (nie kolizję)? Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić.
            • 35wcieniu Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 17:55
              2 latek może nie ale 5 czy 6? Regularnie. W mediach, a poza mediami kolejne. Kilka rocznie jak najbardziej mozliwe. Niżej przykład.

6-letnia dziewczynka przekręciła kluczyki w pozostawionym aucie, czego skutkiem było potrącenie jej 85-letniego dziadka i 9-letniej siostry.
              • sol_13 Re: Badania kierowcow seniorow 30.09.23, 23:00
                35wcieniu napisał(a):

> 6-letnia dziewczynka przekręciła kluczyki w pozostawionym aucie, czego skut
                > kiem było potrącenie jej 85-letniego dziadka i 9-letniej siostry.

Ok. Nie umiałam sobie tego wyobrazić, bo w moim samochodzie, prócz przyciśnięcia przycisku, trzeba jednocześnie trzymać sprzęgło i hamulec, żeby uruchomić silnik. A to jest niemożliwe do wykonania przez male dziecko.
            • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 18:19
              sol_13 napisała:

> Ale to są sprawcy wypadków kierujący pojazdami. 2-latek uruchamia sam samochód,
              > odjeżdża i powoduje wypadek (nie kolizję)? Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić.
              A kto tu pisze, albo nawet PiSze że dwulatek odjeżdża i powoduje wypadek?
              Jest podany podział wiekowy od zera. Mógłbyś się wydurniać o niemowlaku bo ma te kilka m-cy, z uwagą, iż w to, że przekręci kluczyk, nieuwierzysz.
              Mogłeś ruszyć półkulami i poszerzyć to sprawstwo także o wtargnięcia, wyjechanie rowerkiem bez opieki i co tam jeszcze w zależności od liczby ilorazów.
        • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 22:55
          sol_13 napisała:

> Yyy...12 osób w wieku 0-6 było sprawcami wypadków w 2022?🤔
          +++++++.
          Gdybyś miał choć 13 lat, to jak kto.włazi pod kółka też jest sprawcą, naprawdę. A bywają i kilkulatkowie co ruszą i jadą
          "9-latek kierował samochodem, wiózł matkę i 6-letniego brata"

• la_felicja Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 21:36
      Jestem za
      Mój ukochany wujek, zawodowy kierowca, woził wycieczki po wąskich włoskich drogach, podobno turyści prosili, żeby wiózł ich pan Wiktor, bo czuli się z nim bezpiecznie - po siedemdziesiątce stracił i refleks i orientację - a to ruszył na czerwonym świetle, a to omal nie wytyłował w słupek - na szczęście nic się nie stało, ale niestety, biologii nie oszukasz
      Mój tato, bardzo ostrożny kierowca, też kiedyś cudem tylko uniknął spowodowania poważnego wypadku - a raczej nie był to cud tylko refleks kierowcy jadącego za nami
    • engine8t Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 21:40
      U nas a hameryce prawo jazdy dostaje sie tylko na 5 lat. Jak jestes mloda i nie masz za duzo punktow to zwykle wysylaj ci PJ poczta ale co 3 raz - czyli 15 lat (albo co 5 jak sie ma punkty) trzeba isc do biura i tam uaktualnia zdjecie a przy okazji kaza poczytac literki aby sprawdzic wzrok i moga dac test (25 pytan i trzeb dobrze odwiediec na min 20 czy 21) do wypelnienia poniewaz przepisy sie zmieniaja i to stymuluje do uaktualnienia swoich wiadomowsci. Gdy osoba skonczy 70 lat to juz nie ma innej opcji tylko co 5 lat idzie sie osobiscie , robi sie test pisemny ale moga nakazac wizyte u "okologa" czy tez test z jazdy kiedy pracownik widzi ku temu powody.(punkty, wypadki, bardzo kiepski wzrok, widac ze osoba moze miec problemy z kontrola auta etc) . I wg mnie to wszytko ma sens.
      • taniarada Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 07:48
        Każdy kiedyś będzie stary .Ale na ten czas to jest dyskryminacja seniorów .I na pewno to nie przejdzie .
        • engine8t Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 19:04
          Jak dyskryminacja? To przysluga aby i ich i innych ochronic przed wypadkiem.
          Niestety wiek i jego skutki nie sa dyskryminacja.
        • anvalley Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 11:00
          taniarada napisał:

> Każdy kiedyś będzie stary .Ale na ten czas to jest dyskryminacja seniorów .I na
          > pewno to nie przejdzie .

Aha - dlaczego zatem dyskryminować chorych na padaczkę, niedowidzących itd. Niech jeżdżą....
    • szczera.wiera [...] 27.09.23, 21:47
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • anvalley Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 22:26
        Proponuję się zapoznać ze słownikiem PWN, bo na razie agresywna jesteś ty.

dziadek:
        1. «ojciec ojca lub matki»
        2. pot. «stary mężczyzna»
        • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 23:02
          anvalley napisał(a):

> Proponuję się zapoznać ze słownikiem PWN, bo na razie agresywna jesteś ty.
          >
          > dziadek:
          > 1. «ojciec ojca lub matki»
          > 2. pot. «stary mężczyzna»
          ++++++
          potocznie to ty jesteś blondynka
          • anvalley Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 07:43
            no jestem, nawet nie potocznie i co to wnosi do tematu?
            • anvalley Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 07:43
              Swoją drogą starsze ematki powinny trochę wyhamować emocje....
              • kokosowy15 Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 08:39
                Powiedz "babcie", bo to przecież potocznie.
                • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 08:58
                  kokosowy15 napisał(a):

> Powiedz "babcie", bo to przecież potocznie.
                  +++++
                  Starsze ematki, ale już nie starsi ojcowie, choć liczne młode ematki bywają babkami skore geJarka nazywać dziadkiem choć on nieprokreacyjny
            • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 08:51
              anvalley napisał(a):

> no jestem, nawet nie potocznie i co to wnosi do tematu?
              ++++++++
              poPISałaś się na tyle abyś była tak kojarzona niepotocznie.
    • 71tosia Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 22:12
      Każdego kierowcę należałoby kierować co jakiś czas na badania okresowe.
      • engine8t Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 19:07
        U nas ci ci maja ubezpieczenia to maj roczne darmowe badania kontrolne ktore obejmuje genralnie wszytko i lekarz przy takiej okazji jak widzi cos nie tak powinien zawiadomic urzad albo przynajmnije poinformowac pacjenta ze nalezy "sie sprawdzic"
    • anvalley Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 22:24
      Zdecydowanie tak!!!! Przykłady, które widziałam osobiście w ciągu ostatniego miesiąca: dziadek zajeżdżający drogę na pełnej prędkości z podporządkowanej, babcia przekraczająca dozwoloną prędkość o dobre 30 km/h (to była strefa z ograniczeniem do 30) i nawet nie zwolniła przed pasami, przez które przechodziłam, nie mówiąc o zatrzymaniu - dobrze że mam zasadę ograniczonego zaufania. Dziadek przejeżdżający bez żadnej refleksji na czerwonym świetle. Dziadek 88 lat który chciał zdążyć na późnym żółtym do szpitala i spowodował wypadek tak, że drugie auto stanęło bokiem i nie wywaliło się tylko dlatego że był wysoki krawężnik. Oraz dziadek który wjechał na ekspresówce pod prąd. Dużo tego, a dość rzadko jeżdżę po mieście. Nie wspomnę już co wyprawiają na parkingach pod marketem jak muszą koniecznie wysadzić żonę pod samymi drzwiami a potem na oślep jadą na najbliższe wolne miejsce, nie zwracając zupełnie uwagi na innych.
      • anvalley Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 22:27
        O zapomniałam o jeszcze jednym, który prawie wjechał nam w tył, kiedy zatrzymaliśmy się na zielonej strzałce...
      • 71tosia Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 07:30
        Ktoś przejechał cie omal na pasach, jechał z duża prędkością a tym ułamku sekundy wiek kierowcy określiłaś? inny mijamy na trasie kierowca - ty wiesz ze jechał do szpitala i miał 88 lat?
        Badania okresowe kierowców sa potrzebne - ale wymysł jakieś realistyczne historie by te tezę poprzeć zamiast bajek.
        Ps dużo więcej szkód na drodze wyrządzają młodzi kierowcy, ci starsi zwykle jeżdżą ostrożnie. Badania okresowe sa potrzebne dla wszystkich
        • anvalley Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 07:39
          60-70 km/h to nie jest duża prędkość. Potrafię odróżnić starszą panią z mocnymi zmarszczkami i siwymi włosami od młódki.
          To że jechał do szpitala to wie całe miasto, bo wypadek był tak spektakularny że był dość szeroko opisany w w mediach - podać Ci link?
          • anvalley Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 07:40
            *to nie jest duża prędkość, żeby nie zobaczyć kto siedzi za kierownicą jak auto przejeżdża tuż przed nosem - mogę podać nawet portret pamięciowy
            • 71tosia Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 09:35
              Oczywiście rzut oka i już znasz wiek kierowcy, prędkość samochodu i dokąd ta osoba jechała …. a książki oceniasz po okładce.
              • anvalley Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 12:04
                Nie muszę oceniać, skoro wypadek jest opisywany we wszystkich mediach. Co tu oceniać? Obiektywne fakty.
                • anvalley Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 12:06
                  A i dodam, że to dziadek sam przyznał dokąd się spieszył, ponieważ prosił ratowników karetki, która przyjechała do osób z drugiego samochodu, żeby go podwieźli do szpitala bo on ma umówiony zabieg...
              • babcia47 Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 11:58
                Tosiu, przeginasz. Da się rozpoznać starsza osobę za kierownicą pod warunkiem, że nie wyglada dużo mlodzuej. Starsza osoba czesto miewa charakterystyczna fryzurę i sposób ubierania, starsi panowie kapelusz lub wyraźnie siwe czupryny. Niektórzy sie w tym nie mieszczą ale z drugiej strony ja nie spotkałam ostatnio młodej kobiety z natapirowanym hełmem na głowie. Z drugiej strony fakt, że młodzież jezdzi nieodpowiedzialnie i czesto bywa niebezpieczna na drogach nie zmienia faktu ze coraz czasie na drogach spityka się starszych a nawet bardzo starych kierowców którzy nie zdają sobie sprawy z tego ze juz nie powinni prowadzić a co gorsza coraz częściej powodują poważne wypadki. Wczoraj w tv widziałam film jak 80latek potrącił 2 chłopców na pasach, nawet nie hamował. Jestem za badaniami i pisze to ja, babcia czyli starszy kierowca ale po odpowiednich badaniach krore przeszlam z powodów zdrowotnych i kolejne po 5 latach a nastepne mam za 8 wyznaczone chyba ze sama wczesniej zrezygnuje z prowadzenia
          • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 11:44
            anvalley napisał(a):

> 60-70 km/h to nie jest duża prędkość. Potrafię odróżnić starszą panią z mocnymi
            > zmarszczkami i siwymi włosami od młódki.
            > To że jechał do szpitala to wie całe miasto, bo wypadek był tak spektakularny ż
            > e był dość szeroko opisany w w mediach - podać Ci link?
            ++++++++
            może z tym pomyliłaś:
            "19-latek tak spieszył się na egzamin maturalny z geografii, że zajechał drogę miejskiemu autobusowi. Jedna z pasażerek ze złamanym nosem trafiła do szpitala. A maturzystę do szkoły odwieźli policjanci."
            Ale link podaj, to.pociągniemy temat
            • anvalley Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 12:03
              Proszę bardzo - masz ten z dziadkiem, który wjechał pod prąd a do tego bez uprawnień
              i zabił 42-latka
              autokult.pl/86-latek-jechal-a4-pod-prad-spowodowal-smiertelny-wypadek,6928719865228032a

Ale wybacz, patrząc na Twój poziom zacietrzewienia, nie zamierzam z Tobą ani ciągnąć tematu ani dyskutować. Bez odbioru.
    • homohominilupus Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 22:41
      A gdyby ci w kufer wjechał 30 w BMW to założyłabyś tu wątek? Dla koleżanki pytam.
    • nick_z_desperacji Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 22:48
      Skoro senior jest na tyle sprawny, że może jeździć, to skąd ten opór przed badaniem, które to potwierdzi? Przecież te badania nie są ani inwazyjne, ani bolesne, nic. Czy może jednak pan jeden z drugim boi się, że z jego refleksem i wzrokiem to jednak niekoniecznie?
      • berdebul Re: Badania kierowcow seniorow 27.09.23, 23:47
        Te badania kosztują i to nie mało. Plus fotka do dokumentu, plus nowe prawko.
        • nick_z_desperacji Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 19:28
          Te badania dla zawodowych kierowców kosztują całe 150zł. Jeden miesiąc bez tony suplementów i masz opłacone badania.
          • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 20:09

> Te badania dla zawodowych kierowców kosztują całe 150zł. Jeden miesiąc bez tony
            > suplementów i masz opłacone badania.
            ++++++
            nie da się bez okulisty, laryngologa, neurologa, których w dwusetce nie ma.
          • cegehana Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 20:32
            A skąd opór wśród młodszych kierowców? Przecież u nich te badania wypadną jeszcze lepiej, forsę mają bo tony suplementów nie biorą, a bezpieczeństwo na drodze jest chyba warte tej drobnej sumy (z ich portfela nie mojego of course).
            • berdebul Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 20:36
              Badania, plus foty, plus prawko 100.50 pln. Dla przeciętnego seniora to wysoka kwota.
              • engine8t Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 23:20
                Pol zbiornika paliwa?
      • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 07:14

> Skoro senior jest na tyle sprawny, że może jeździć, to skąd ten opór przed bada
        > niem, które to potwierdzi? Przecież te badania nie są ani inwazyjne, ani bolesn
        > e, nic. Czy może jednak pan jeden z drugim boi się, że z jego refleksem i wzrok
        > iem to jednak niekoniecznie?
        ++++(++
        prezydent darmo a nie chciał się zgodzić na psychotesty i czym się to skończyło wiedzą rodziny ofiar. On do dzisiaj nie wie które lotnisko zapasowe wybrać.
      • asfiksja Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 07:17
        >pan jeden z drugim
        Tu leży pies pogrzebany, że tak powiem. Byłby to uciążliwy wymóg administracyjny obarczający głównie panów, bo w tym przedziale wiekowym to głównie panowie kierują. I dlatego w naszym kraju tego na razie nie będzie. Taki mamy klimat. Na razie skupimy się na rejestrze ciąż.
        • berdebul Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 12:00
          Wez poprawkę na fakt, ze w wielu miejscach seniorzy prowadzą bo nie mają wyjścia - nie ma jak inaczej dojechać do sklepu/lekarza, lub gorzej szpitala na planowany zabieg. Samochód w Polsce to nie fanaberia tylko walka z wykluczeniem komunikacyjńym.
    • bei Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 11:49
      Jestem za, podobnie, jak mój 84 letńi teść, który jeździ. Niedawno młodszy od niego senior obtłukł lusterko w jego aucie, a inny (równie młodszy- bo 68 lat) wjechał w bagażnik.
    • ukrytaczara Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 19:02
      Dlaczego tylko seniorów? Badania powinny być OBOWIĄZKOWE DLA KAŻDEGO raz do roku. Więcej niebezpiecznych dla innych ludzi wypadków powodują młodsi.
      • engine8t Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 19:05
        Bez przesady.
        • ukrytaczara Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 19:09
          engine8t napisał:

> Bez przesady.

nie przesadzam. Staruszek ci w wiekszosci przytrze lusterko, a mlody zabije na drodze.
      • nick_z_desperacji Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 19:09
        Wypadki młodszych nie biorą się z ich niskiej sprawności psychoruchowej, a seniorów w zdecydowanej większości.
        • ukrytaczara Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 19:13

> Wypadki młodszych nie biorą się z ich niskiej sprawności psychoruchowej, a seni
          > orów w zdecydowanej większości.

Przebadajmy ematki np. cukrzycą zz insulinoopornością oraz niedoczynnością tarczycy i zobaczmy jaką mają sprawność psychoruchową. Przeciez tu co druga na lekach, co robią z niej zombi, a sprawności nie poprawiają.
        • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 19:19

> Wypadki młodszych nie biorą się z ich niskiej sprawności psychoruchowej, a seni
          > orów w zdecydowanej większości.
          ++++++++
          A tobie to skąd się wzięło i co ma jedno do drugiego, gdy jesteś przejechany albo staranowany na śmierć. Ci z tą rzekomo lepszą sprawnością mordują najczęściej. A powinni wcale, tacy sprawni.
          • nick_z_desperacji Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 19:25
            To ma do rzeczy, że sprawność można sprawdzić.
            • kokosowy15 Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 20:07
              A takie cechy temperamentu jak skłonność do ryzyka (najczęściej cudzym życiem), agresja, nadpobudliwosc są niesprawdzalne? W końcu, kierujący dysponuje bronią która może spowodować większe straty niż pistolet.
              • auksencja15 Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 20:10
                Agresja i nadpobudliwość niestety częsta jest u seniorów
                • kokosowy15 Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 20:15
                  Młodych, a szczególnie ematki całkowicie omija, co daje się zauważyć we wpisach. Obejrzyj sobie czasem Stop Chamom, popatrz na wiek agresor ów drogowych.
                  • auksencja15 Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 20:17
                    Ledwie wczoraj starszy jegomość nas wyzywał i wygrażał, bo wymusił, skręcając w lewo i prawie wpier*olil się pod tramwaj. Ruchu nie było, po co ten pośpiech 🤷‍♀️ szkoda, ze pana kierującego tramwajem jeszcze nie napadł ;p
                • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 20:24
                  auksencja15 napisała:

> Agresja i nadpobudliwość niestety częsta jest u seniorów
                  +++++++
                  Kowalski, Ziobro, Morawiecki Czarnek, Kaczyński, Braun, Ozdoba to seniory? A .nadpobudliwe jakby III sort byli.
            • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 23:33

> To ma do rzeczy, że sprawność można sprawdzić.
              ++++++++
              W zasadzie to można sprawdzić wszystko a mimo tego grupa wiekowa która dotąd powoduje wypadki nadal będzie ich powodowała najwięcej. Potrzeba sprawdzających krawężników tam dokąd ich szkolono a nie przy kurduplu. Bywa, ze w setkach.
      • babcia47 Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 12:06
        Jedno nie wyklucza drugiego. Kiedys smiano sie z zielonego listka i obostrzen dla młodych kierowców. I komu to przeszkadzało? Kilka lat temu tylko naprawdę ostre hamulce uchroniły mnie przed powazna stluczka z samochodem prowadzonym przez 18latka ktory radośnie wyjechał na pełnym gazie z drogi jednokierunkowej, jadac pod prąd. Jechal z kolegą i dobrze się bawił, pomachal mi kolega z uśmiechem ns twarzy. Tydzień później zginęli na miejscu roztrzaskując się na prostej drodze. Chłopak dostal samochód na 18tkę, rodzicom zostal krzyżyk przy drodze w miejscu wypadku . Zadnych ograniczeń, przyzwolenie na szaleństwa na drogach a potem placz . Dobrze, ze kogoś nie zqbili
        • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 13:06
          babcia47 napisała:

> Jedno nie wyklucza drugiego. Kiedys smiano sie z zielonego listka i obostrzen d
          > la młodych kierowców. I komu to przeszkadzało? Kilka lat temu tylko naprawdę os
          > tre hamulce uchroniły mnie przed powazna stluczka z samochodem prowadzonym prze
          > z 18latka ktory radośnie wyjechał na pełnym gazie z drogi jednokierunkowej, jad
          > ac pod prąd. Jechal z kolegą i dobrze się bawił, pomachal mi kolega z uśmieche
          > m ns twarzy. Tydzień później zginęli na miejscu roztrzaskując się na prostej dr
          > odze. Chłopak dostal samochód na 18tkę, rodzicom zostal krzyżyk przy drodze w
          > miejscu wypadku . Zadnych ograniczeń, przyzwolenie na szaleństwa na drogach a p
          > otem placz . Dobrze, ze kogoś nie zqbili
          ++++++
          Zielony klon jak nie przszkadzał tak nie pomagał. Nawet gdy temperował młodych i ograniczał starych to po kilku mieiącach kierowcy nie stawali się brązowi. Już bez listka dostawali euforii. Nawet gdyby dać im na rok temponat do 30 km, to zaraz potem startowaliby jak na formule.
    • ukrytaczara Re: Badania kierowcow seniorow 28.09.23, 19:08
      Insulinooporność, cukrzyca i problemy z niedoczynnością tarczycy zbierają ogromne żniwo. Taki człowiek jest ospały i nie ma refleksu. TZW. psychotesty, ze szczególnym uwzględnieniem tychże grup niezależnie od wieku powinny być obowiązkowe raz do roku. Nie przechodzisz testu, tracisz prawo jazdy!
      • ireneo Re: Badania kierowcow seniorow 29.09.23, 19:00
        ukrytaczara napisała:

> Insulinooporność, cukrzyca i problemy z niedoczynnością tarczycy zbierają ogrom
        > ne żniwo. Taki człowiek jest ospały i nie ma refleksu. TZW. psychotesty, ze sz
        > czególnym uwzględnieniem tychże grup niezależnie od wieku powinny być obowiązko
        > we raz do roku. Nie przechodzisz testu, tracisz prawo jazdy!
        +++++++
        Ten nie ma sześćdziesiątki, Chyra, a tak przydzwonił. To co testy dla 50 - latków?
    • taki-sobie-nick Re: Badania kierowcow seniorow 30.09.23, 22:30
      Regularnie czytam: banda kierowców seniorów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka