Dodaj do ulubionych

Niemcy przywracają kontrolę

27.09.23, 19:57
Na granicy z Polską, by chronić UE przed nielegalnym handlem ludźmi. Przypominam, tym handlem zajmuje się nasz rząd, nasze państwo. Mówi się o 100.000 a nawet 250.000 obhandlowanych wiz. Sprzedawanych po 5.000 Dolarów. Kto przytulił w PiS 500.000.000 dolarów???
Pierwszy krok do wyjścia że strefy Schengen??? Kolejny do powiedzenia "pa" UE?
Emama myślała, że dożyje takich czasów?
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 19:58
      Przecież zawsze była możliwa kontrola, co za różnica.
      • panna.nasturcja Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:04
        Zasadnicza.
      • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:06
        Eeee jechałaś kiedyś zagranice? Pozdrawiam Siedlce?
        • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:28
          Od 30 lat żyje za granica. I tak, zdarzało mi się, ze mnie kontrolowano w obrębie Schengen. W Siedlcach nigdy nie byłam.
          • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:31
            To ci podpowiem ... między Polską a Niemcami nie ma granicy, żadnych kontroli, strażników, strażniczek, posterunków. Gdyby nie tablice, nikt by nie wiedział, że mija się granice. I nie, NIGDY mnie nie kontrolowano w obrębie Schengen. A w wakacje zwykle przekraczamy kilka granic. Nie wciskaj kitów. Może mieszkasz w kraju spoza Schengen
            • piataziuta Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:35
              A co Siedlce mają do tego?
              • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:10
                > Ależ zdarza się, że kontrolują we wnętrzu kraju Schengen,

Więc w Siedlcach też mogą skontrolować. Po prostu nie znasz dnia ani godziny...
                • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 12:03
                  Qrcze, chyba już tam w życiu nie dotrę. Strach się bać.
                  • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 13:59
                    Ale jeśli masz wizę lub polskie obywatelstwo to nie masz się czego bać. A jak jesteś nielegalsem, to co za różnica, czy złapią Cię w Siedlcach czy w Szczecinie?
            • chatgris01 Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:35
              Ależ zdarza się, że kontrolują we wnętrzu kraju Schengen, na autostradach przeważnie, i żeby było śmieszniej, to celnicy.
              • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:37
                Zdarza się. Teraz stanie się norma. Ciekawe kiedy będzie jakiś ruch po stronie USA.
                • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 14:03
                  > Teraz stanie się norma.

Ha, odwołuję swoje śmichy-chichy, bo to rzeczywiście będzie problemem. Bo idę sobie ulicą w Siedlcach, w Szczecinie albo w Warszawie i nagle mnie pytają, czy mam polską wizę. A ja nie mam! Dowodu osobistego ani paszportu potwierdzającego obywatelstwo też nie mam, bo przecież nie ma obowiązku ich noszenia...
            • snakelilith Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:41
              gaskama napisała:

> . I nie, NIGDY mnie nie kontrolowano w obrębie Schengen.

Między Niemcami i Danią są kontrole. Zwykle nas przepuszczano bez sprawdzania, ale jednak bramki są, graniczna straż stoi, prowadzi kontrol "na twarz" i widziałam, jak jeden samochód skierowano na bok do kontroli. To oznacza, że ruch przed granicą na autostradzie zawsze jest tam trochę spowolniony.
              • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:45
                Wiem. Na granicy niemiecko austriackiej tez bywały. Ale Polska/Niemcy zupełnie bez jakichkolwiek.kontroli na granicy.
                • wapaha Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:59
                  gaskama napisała:

> Wiem. Na granicy niemiecko austriackiej tez bywały. Ale Polska/Niemcy zupełnie
                  > bez jakichkolwiek.kontroli na granicy.

Nie do końca
                  W drażliwych momentach w tym w pandemii -były kontrole
                  Podobnie było kilka lat temu gdy rozpoczal się kryzys migracyjny
                  • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:00
                    W pociagach tez nieraz były.
                • wkswks Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 06:55
                  Na granicy niemiecko- austriackiej są cały czas.
                  • netlii Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 09:49
                    wkswks napisał(a):

> Na granicy niemiecko- austriackiej są cały czas.

I chyba je zluzują (?).
                    Afera z wizami swoją drogą (pomijając rozbieżności czy było 400 sztuk czy 200 000), ale przesunął się do nas (Słowacja, Czechy i Polska) przemytniczy szlak bałkański, a wcześniej prowadził właśnie przez Austrie.
                  • taniarada Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 10:10
                    wkswks napisał(a):

> Na granicy niemiecko- austriackiej są cały czas.
                    Są ale po co na polskiej .Zbliżają się wybory to trzeba zrobić dym w Polsce .
                    • wkswks Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 18:54
                      A to, to nie wykluczone. Jak obniżka za prąd na pół roku.
              • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:55
                JEJ nigdy nie kontrolowany, czyli kontroli nie ma. ONA wie.
                • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:57
                  Na granicy Polsko niemieckiej kontroli nie było. Nie wiem, kto cie tam skontrolował i co przeskrobałaś.
                  • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:01
                    Nie kontroluje się tylko przestępców. Czasem z nudów to robią, czasem dla zasady. Ale dokumenty powinno się mieć zawsze przy sobie. Kontrole na granicy wiosko-niemieckiej to tez standard.
                  • netlii Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 09:47
                    Z 8 czy tam 9 lat wstecz pracowałam w firmie, która trudniła się rekrutacją i wysyłaniem pracowników do Niemczech. W przypadku opiekunek wymieniających się pracą w domu seniora zawsze trzeba było zorganizować dodatkowe 2-3 h zapasu nie tylko po to by solidnie wymieniły się informacjami i obowiązkami w miejscu pracy, ale również na wypadek zatrzymania do kontroli mikrobusa.
                    Zresztą wtedy nawet całego Sindbada potrafili zatrzymać na postoju jeśli ich fantazja poniosła.

Nie trzeba było nic "przeskrobać" tylko tak to wyglądało w praktyce.
                    • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 09:59
                      Gaskama wie lepiej. Ja jeżdżę zazwyczaj na paszport dyplomatyczny, w praktyce wystarczy, by celnik zobaczył okładkę.
                      • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 09:59
                        I tak, jeździłam po całej Europie podczas pandemii.
          • snakelilith Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:37
            Mnie osobiście nigdy nie kontrolowano, ale wszelkie wyrywkowe kontrole, albo kontrole tylko "na twarz", oznaczały niemiłosierne korki na granicy (granicach, bo było już też przy wjeździe do Danii) i przedłużony czas podróży. Jak jedziesz przez pół Europy, to dodatkowe godziny cię nie bawią.
            • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:40
              Mam wrażenie, że Niemcy powoli mają nas dość. Rządzącej koalicji dyszy AfD na karku. Poparcie w landach wschodnich zatrważające. Przykre to. Źle się dzieje, jak prawicowe oszołomy dochodzą do głosu.
              • snakelilith Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:49
                Popularność AfD nie ma nic wspólnego z Polską. Polska nie jest w Niemczech w ogóle specjalnym tematem, bo gdyby była, to musiano by więcej reagować na antyniemieckie wypowiedzi PIS-u, a tym tu nikt się nie przejmuje. Oczywiście o sprawach wiz się pisze, bo to bardziej skandal dotyczący całej Europy, a nie stosunków niemiecko-polskich. Nie sądzę, by Niemcy czynili jakiekolwiek kroki w kierunku wykluczenia, czy "ukarania" Polski za cokolwiek, a kontrole mają raczej uspokoić niemieckich wyborców, bo mamy w De (także za sprawą AfD) akurat debatę o polityce migracyjnej.
                • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:53
                  To, że przeciętny Niemiec nic nie wie o Polsce to wiem. Niestety z racji pracy, wiem ciut więcej co się dzieje w polityce między obydwoma krajami. Kolejny ambasador czeka na przyjęcie go jako ambasadora w Polsce u dlugopisa. Nie odbędzie się to przed 3 października, co jest afrontem wobec Niemiec. Na płaszczyźnie politycznej jest bardzo źle.
                  • melikles Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:56
                    Na granicy niemiecko austriackiej kontrolują od kilku lat.
                    • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:58
                      Teraz będą też na granicy Polsko niemieckiej.
                      • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:02
                        A Ty cos wiesz o Niemczech? Czy w ogóle o świecie? Śmiem wątpić. To nie Siedlce (co za kompleksy, boki można zrywać).
                        • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:04
                          Wiem sporo.
                          • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:24
                            Mysl tak dalej.
                  • snakelilith Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:56
                    gaskama napisała:

> To, że przeciętny Niemiec nic nie wie o Polsce to wiem.

Ja nie napisałam, że przeciętny Niemiec nic nie wie o Polsce, a że sytuacja w Polsce nie ma wpływu na polityczne życie Niemiec. I nie stresuj się tak, bo niemiecka prasa niewiele na temat kontroli i Polski pisze.

• ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 07:23
                      Bo czym się ekscytować. Dokumenty i tak powinno się było mieć zawsze przy sobie.
                      • tanebo001 Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 07:27
                        Nic się nie dzieje, nic się nie dzieje. Byle tylko Kaczyński był u władzy, Nowa mantra wsioków...
                        • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 07:29
                          Do kogo piszesz? Ja głosuję w Niemczech.
                        • taniarada Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 07:32
                          tanebo001 napisał:

> Nic się nie dzieje, nic się nie dzieje. Byle tylko Kaczyński był u władzy, Nowa
                          > mantra wsioków...
                          >
                          15 października będzie znowu ból twój ból .Bardzo niską masz ocenę ludzi .
                        • snakelilith Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 09:31
                          tanebo001 napisał:

> Nic się nie dzieje, nic się nie dzieje. Byle tylko Kaczyński był u władzy, Nowa
                          > mantra wsioków...
                          >

To głosuj wsioku na kogoś innego. Głosy emigracji nie miały nigdy żadnego wpływu na wyniki głosowania w Polsce.
                      • hanusinamama Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 07:47
                        Oj nie szczyp się. Napisz, ze twój prezes zrobił to dla bezpieczeństwa Polaków.
          • 71tosia Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 07:37
            Gdzie cie tak kontrolowali?
      • hanusinamama Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 07:34
        Ze też mnie nie dziwi, ze pierwsza bronisz PISowców
    • nangaparbat3 Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:16
      Ja to nawet myślałam, ale moja mama - 93 - myślała, że nie.

Ale oczywiście: wina Unii, Niemców, a przede wszystkim Tuska.
    • ichi51e Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:18
      Ale co im to da powtórzę pytanie jak my te wizy legalne wystawiamy?
      • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:22
        Bardzo mi przykro, że cię rozczaruje. Nie przestrzegaliśmy procedur wizowych. Tylko handlowaliśmy papierem. To jak kupisz se dyplom prywatnej uczelni (leciał taki handelek masowo, pka zamknęła niejedna uczelnie z tego powodu), masz w ręku nielegalnie nabyty dyplom. To łamanie prawa przez kupującego i sprzedawcę. Trochę już kumasz? Czy nadal beton?
        • ichi51e Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:20
          Ale co to zmienia z punktu widzenia celnika. Skad ma wiedzieć kto ma legalna wizę nabyta nieuczciwie a kto uczciwie?
          • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:23
            Nie przetłumaczysz.
          • alicia033 Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:36
            ichi51e napisała:

> Ale co to zmienia z punktu widzenia celnika.

A skąd pomysł, ze to celnicy będą je prowadzili?
            Naprawdę, ichi, na celnikach służby graniczne się nie kończą.
            A co w ogóle da kontrola? Przynajmniej Niemcy będą wiedzieć kto do nich z Polski wjechał, ew. w razie jakichś podejrzeń będą mogły te osoby od razu zatrzymać.
            • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:42
              > A skąd pomysł, ze to celnicy będą je prowadzili?

Może to będą urzędnicy skarbowi? Będą się domagać podatku od wzbogacenia od tych, którzy sprzedawali legalne wizy po 5 tys. USD.

> ew. w razie jakichś podejrzeń będą mogły te osoby od razu zatrzymać.

A jak Niemcy maja podejrzenia wobec ludzi bez polskich wiz to też ich od razu zatrzymują?
          • emateczka Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 23:14
            Celnik zajmuje się cłami, i niekoniecznie pracuje na granicy. Ogarnij.
            • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 06:29
              W Niemczech ZOLL to nawet w środku państwa kontroluje legalność pracy. Choćby na budować i to także wśród swoich obywateli. Ba, podatek drogowy też oni ściągają.
              • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 06:29
                Na budowach
            • ichi51e Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 07:37
              Tak bo to właśnie w tym co napisałam jest najważniejsze big_grin ale faktycznie jeśli to będzie tak ze będą zatrzymywać do wyjaśnienia każdego z Polska wiza to robi się nieciekawie.
      • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:28
        Sporo nirlegalow tez w podróży jest.
    • la_felicja Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:48
      Jaki znowu handel ludźmi?
      Handel bezpieczeństwem Polaków i innych narodów UE to tak, ale tych "legalnych" imigrantów nikt nie sprzedał ani nie kupił
    • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:52
      > obhandlowanych wiz

Co to znaczy?
      • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:54
        Dowiedz się.
        • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:58
          Słowniki nie pokazują takiego słowa. To jakieś nowe młodzieżowe słówko?
          • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:03
            Ach ty purystko językowa.
            • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:05
              Dlaczego "purystko"? Używasz jakiegoś słowa, którego nie notują słowniki i nie odpowiadasz na pytanie o znaczenie. Sama wymyśliłaś ten wyraz?
              • asia-loi Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:30
                demodee napisała:

> Dlaczego "purystko"? Używasz jakiegoś słowa, którego nie notują słowniki

I Ty wtedy nie wiesz co napisać. Bo takich słów ci nie zaprogramowano. 🫥
                Ja wczoraj w innej dyskusji użyłam wyrazu przeca i dyskusja się skończyła. 😃
                • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:37
                  A Ty wiesz, co znaczy "obhandlować"? Ja znam tylko "zhandlować" i "pohandlować".

> Ja wczoraj w innej dyskusji użyłam wyrazu przeca i dyskusja się skończyła.

A o czym była dyskusja?
            • misiamama Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 08:29
              ech, tutaj się powinnam podpiąć.
              nie chodzi o puryzm językowy, ale o zostawienie słów, bo jeśli zniszczymy język, to jak nazwiemy to co było i co może wrócić?
              • wkswks Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 18:56
                Język ewoluuje a nie się niszczy.
                • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 19:12
                  > Język ewoluuje a nie się niszczy.

Język, jak wszystko, o co się nie dba, bardzo się niszczy. Np. błędy językowe, które wchodzą do normy.

Ja osobiście uważam, że język najbardziej niszczą wulgaryzmy w przestrzeni publicznej.
                  • wkswks Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 19:49
                    To ty tak uważasz. Ja dzis uslyszlalam, że ktos robi doktorat o „spierdoleniu umysłowym”
      • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:56
        Wizy w strefie Schengen nie są wydawane jak w Egipcie lub Turcji za 30 dolców na lotnisku. Tu są określone procedury. Na wizę do pracy trzeba mieć zaświadczenia od pracodawcy. Są określone cenniki . I nie jest to 5.000 Dolców.
    • misiamama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 20:57
      Handel ludźmi to chyba jednak co innego. Handel wizami Schengen, jak najbardziej, tym właśnie zajmował się tzw. rząd PIS, w tym wicepremier ds bezpieczeństwa z nieznanym zakresem kompetencji. Kto przytulił - cóż, obstawiam że po podziale z mafią zagraniczną, która imo cały ten proceder pięknie rozkręciła, być może przy wsparciu Kremla - resztki ze stołu skrzętnie posprzątał nieogarnięty dziadzio w butach nie do pary. Co to marzy wyłącznie o zbawieniu. Narodu rzecz jasna, własne ma w najgłębszym poważaniu.
      • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:02
        Oczywiście, że jest to poniekąd handel ludźmi. Jak baba w ciąży kasy niemiała, to ja przerzucili na za białoruska granice. A jak dziwne organizacje płaciły gruba kasę, to przerzucano z "legalną" wiza grupy czarnoskórych... tancerzy i piosenkarzy na teren schengen. Bez sprawdzania, po co tam jadą i skąd tam jadą. Nie dajcie się zwieźć pisowskie propagandzie, że to nic takiego. To tylko wizy. Tak nie jest.
        • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 07:31
          Nie rozumiem jednej rzeczy. Te wizy były do konkretnego pracodawcy? No to nie dawały prawa do "łażenia" po Unii, a tylko przyjazdu do Polski chyba?
          • kasiamat00 Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 08:02
            Ze co? Jak legalnie pracujesz w strefie Schengen (nie Unii, wizy sa Schengen, nie unijne), to mozesz sie legalnie po calym Schengen poruszac, nie jestes lancuchem przykuty do pracodawcy. Na granicy mowisz, ze jedziesz na urlop i tyle.
            • ayelen40 Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 08:04
              Aha. Ale pracować ani na stałe przebywać w miejscu "urlopu" nie możesz, czyli w sumie co Ci to daje?
              • kasiamat00 Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 08:25
                Legalnie. Nielegalnie
        • misiamama Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 08:27
          Wiesz, ja wcale nie uważam że to "tylko" wizy. Serio, rozumiem powagę sytuacji. Zgadzam się też z Tobą, że to handel wizami za kasę, przy jednoczesnym traktowaniu jak "nie-ludzi" tych, którzy kasy nie dali. Natomiast nie powtarzałabym bezrefleksyjnie tezy, że to handel ludźmi. Nie, i nawet nie "poniekąd". Nie manipulujmy znaczeniami pojęć, zwłaszcza, że tutaj sprawa jest wystarczająco straszna, bez tego. Wiem że niemiecka minister użyła (chyba? czytałam tylko tłumaczenie) tego słowa, ale to nie powód, żeby ją naśladować.
    • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:03
      > Mówi się

Kto tak mówi?
      • gaskama Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:08
        Reuters? Bbc? Detsche Welle? ...
        No fakt, w TVpis cisza.
        • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 21:17
          > tym handlem zajmuje się nasz rząd, nasze państwo. Mówi się o 100.000 a nawet 250.000 obhandlowanych wiz. Sprzedawanych po 5.000 Dolarów.

Serio, Reuters, BBC i Deutche Welle piszą, że wizy Schengen są w Polsce sprzedawane po 5000 dolarów? USDolarów?
          • wkswks Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 08:20
            Tak!
            • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 19:23
              Czyli dziennikarze śledczy BBC np. zadzwonili w Polsce do pośrednika wizowego (pozwolenie na pracę już mieli). I spotkali się z tym pośrednikiem, a był to członek rządu, wręczyli mu 5.000 USD i dostali prawdziwą wizę?

Czy mają nagranie z ukrytej kamery?
              • wkswks Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 19:31
                Nic ci to juz nie pomoże. PiS - blamaż i kompromitacja
    • chococaffe Re: Niemcy przywracają kontrolę 27.09.23, 23:02
      A propos handlu ludźmi. Takie wizy kupowane na lewo to jak najbardziej problem związany z handlem ludźmi. Przecież one nie były kupowane tylko na własny użytek, ale do przemytu kobiet do tzw domów publicznych, kobiet, mężczyzn od pracy niewolniczej. Oni potem muszą odpracować te 5000 usd , tyle, że im procent zawsze jakoś dziwnie rośnie. Polska jest krajem docelowym ale i tranzytowym dla handlarzy ludźmi.

p.s. a kontrole graniczne były w czasie euro i dni młodzieży.
      • demodee Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 19:41
        > ale do przemytu kobiet do tzw domów publicznych, kobiet, mężczyzn od pracy niewolniczej. Oni potem muszą odpracować te 5000 usd

Ale nasz rząd jest częścią tej siatki przemytniczej i handlowej? I te 5000 USD ci przemycani ludzie rządowi spłacają?
    • taniarada Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 06:47
      Co za bzdury .Chcą przywróć ,a nie przywracają .Robisz gąska jak zwykle popelinę niewartą pisania .
    • anvalley Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 07:36
      Ja bym się bardziej martwiła jak w ogóle wywalą Polskę z Schengen... Z głównej: "Jeśli się okaże, że wśród tych osób są poszukiwani przez amerykańskie służby terroryści, którzy się rozpłynęli po USA i Europie, to przeważy pogląd, żeby Polskę usunąć ze strefy Schengen”
      • ariathedevil Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 08:15
        Też mnie to martwi, to był proceder na ogromną skalę. Widać zakłamany, zakompleksiony wuc w dwóch różnych butach tego właśnie chce, później polexit i można kraść więcej przez nikogo nie będąc niepokojonym.
      • misiamama Re: Niemcy przywracają kontrolę 28.09.23, 08:31
        to Leszek Miller powiedział, co oczywiście nie znaczy, że bezpodstawnie. Z tego względu uważam, że cały ten proceder ma korzenie na Kremlu. Plus oczywiście spora międzynarodowa mafia, powiązana z Kremlem, która za pieniądze robi wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka