Dodaj do ulubionych

Co na porost kości? regeneracja zatoki

27.09.23, 21:01
Nie wiedziałam jak zatytułować.
Miałam zabieg regeneracji/podniesienia zatoki.
Polega to w skrócie na tym że do miejsca gdzie kość po wyrwanym dawno zębie zanikła wprowadza się materiał który w ciągu kilku miesięcy ma obrosnąć nową kością, co pozwoli na wkręcenie implantu.

I teraz czy można dietą jakąś wspomóc ten proces? Na złamania się je galaretki żelatynowe.
Tu raczej żelatyna nie ma wpływu, a może ma? A jak nie żelatyna to co?

Ktoś coś wie? Ktoś miał taki zabieg?
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: Co na porost kości? regeneracja zatoki 27.09.23, 21:06
      Nie na to, w ogole nie wiem czy coś to pomoże, ale moje dziecko, któremu wolno następowała wymianq mlecznych na stale i już w wieku nastoletnim miało mleczne usunięte zalecono preparaty z wapniem. Jest taki suplement wapn z wit d. Lekarz zalecił.
      • kamin Re: Co na porost kości? regeneracja zatoki 27.09.23, 22:14
        Off topowo zapytam. Jak wolno?
        Bo moi synowie też nie śpieszą się z pozbywaniem mleczaków, a dentystka mówi, że to jeszcze norma.
        • b.bujak Re: Co na porost kości? regeneracja zatoki 27.09.23, 22:24
          można zbadać poziom wapnia i D3 dla spokoju
        • szmytka1 Re: Co na porost kości? regeneracja zatoki 28.09.23, 07:29
          No np jak miał 7 lat, to nie miał.jeszcze wszystkich zębów mlecznych. W ogóle opóźnione ząbkowanie, (zbadana tarczyca dodam od razu). Musiał mieć też rozsuwana szczękę pod stałe i mniej więcej w tym czasie, po rentgenach, konsultacjach z chirurgami, została.podjeta decyzja o usunięciu mleczaków, bez czekania aż powypadają. Jak miał 12-13 lat to zaczęli mu sukcesywnie wyrywać mleczne zęby, ale on ma nieprawidłowa budowę zębów stałych, zęby wgłębione, czyli ząb w zębie, takie matrioszki wink oraz np podwójne pary ósemek. No taki dziwny przypadek
          • szmytka1 Re: Co na porost kości? regeneracja zatoki 28.09.23, 07:29
            Wgłobione, ale słownik mi poprawil
    • b.bujak Re: Co na porost kości? regeneracja zatoki 27.09.23, 21:16
      wapń i D3
    • bistian Re: Co na porost kości? regeneracja zatoki 27.09.23, 21:17
      Nic nie rób, samo się zregeneruje. Normalnie się odżywiasz i po 3 miesiącach powinno być już w porządku, o ile nie jesteś schorowaną staruszką. Niektórzy czekają dłużej, ale zazwyczaj nie ma takiej potrzeby, potem i tak jest zdjęcie, ale przy wkręcaniu implantu chirurg też widzi, jaki jest stan kości, tego się nie da oszukać.
      Poza tym, podniesienie zatoki i wymiana materiału na kość, a nie żadne obrastanie. wink
    • evee1 Re: Co na porost kości? regeneracja zatoki 28.09.23, 05:59
      Moja lekarka w przypadku roznych urazow, gdy organizm musi odbudowywac tkanki, poleca diete bogata w proteiny.
    • mama-ola Re: Co na porost kości? regeneracja zatoki 28.09.23, 06:08
      > Ktoś coś wie? Ktoś miał taki zabieg?

Miałam (jak tysiące ludzi). Nie wspomagałam. Uda się, nie panikuj smile Witaminę D3 możesz oczywiście brać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka