Dodaj do ulubionych

Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł

27.09.23, 21:03
na badanie? Usg? Rtg? Nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło. Żeby odebrać wynik już jak najbardziej trzeba pokazać dowod ale żeby zrobić badania nie.

Wczoraj byłam na monitoringu leczenia i lekarka dala pacjentom odwrotnie skierowania. Żaden nie spojrzał czy na skierowanie widnieje jego nazwisko, niestety laboratorium tez nie sprawdzilo orzed badaniem. Gdyby nie byli obaj zamiejscowi i robili badania w szpitalu dostaliby czyjeś wyniki.
Obserwuj wątek
    • jakis.login Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 27.09.23, 21:10
      Tak, zawsze w gabinecie jestem albo pytana o PESEL albo pokazuję dowod, jednocześnie osoba wykonująca badanie/ pobierająca materiał czyta na głos skierowanie z systemu i upewnia się, czy po to właśnie przyszłam.
    • mysiulek08 Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 27.09.23, 21:15
      tak, przed badaniem (usg, rtg, pobranie krwi itp) w recepcji sprawdzany jest dowod, skierowanie, potem osoba wykonujaca jeszcze raz sprawdza dowod

rezultaty badan z reguly online, jesli odbior fizyczny to tez dowod i jeszcze czasami chca podpis na swistku ale u mnie to trzeci swiat smile
    • kropkaa Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 27.09.23, 21:20
      Zawsze. W dodatku, gdy sama potwierdzam obecność przez aplikację, w gabinecie jestem pytana o datę urodzenia.
    • emateczka Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 27.09.23, 21:57
      Na usg tylko pytali, musiałam potwierdzić date urodzenia. Przed pobraniem krwi pokazywałam dowód.
    • bazia_morska Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 27.09.23, 22:04
      Zawsze, nie zdarzyło mi się wejść bez rejestracji/sprawdzenia dowodu.
    • asia_i_p Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 27.09.23, 22:15
      Moje sprawdza.
      • grey_delphinum Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 27.09.23, 22:28
        Zawsze.
    • katriel Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 27.09.23, 22:53
      Przed rtg bardzo starannie. Przed usg różnie bywa. Przed pobraniem krwi nie sprawdzają.
    • arthwen Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 27.09.23, 23:05
      Tak, zawsze sprawdzają dowód osobisty.
    • panna.nasturcja Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 27.09.23, 23:27
      Zawsze. Nie ma opcji żeby nie sprawdzili dowodu przed wizytą, rentgenem, badaniem krwi, czymkolwiek.
      Raz zapomniałam dowodu w lux medzie, ale wtedy chodziłam tak często d9 tej konkretnej placówki, że pani w rejestracji mnie kojarzyła i lekarka też, więc wyjątkowo wpuściły.
      • dominika9933 Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 28.09.23, 05:31
        Tak, zawsze dowód w rejestracji, a w gabinecie przed badaniem, pobraniem krwi proszą o podanie daty urodzenia albo PESEL-u.
    • anilorak174 Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 28.09.23, 07:37
      Tak, pytają o dowód.
      Co ciekawe w przycjodni specjalistycznej, do ktorej chodze pomija się rejestrację tylko idzie się od razu pod gabinet lekarza. Lekarz dowodu tez nie sprawdza.
      • kocynder Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 28.09.23, 08:03
        Chodzę regularnie do dwóch poradni specjalistycznych. W obu jest piekielne obłożenie, więc po prostu pielęgniarka wywołuje po trzy imiona "z listy" i tak się wchodzi. Jeśli wywołanej pani Ani nie ma na korytarzu - to po to pielęgniarka wywołuje po trzy osoby, by powiedzieć lekarzowi, że pani Ani nie ma i w związku z tym, zamiast pani Ani wejdzie pani Zosia.
    • atojaxxl Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 28.09.23, 07:49
      Tak, każdorazowo, choć znam kilka pań z rejestracji i ze stacji pobierania krwi. Po prostu automatycznie wyciągam dowód i podaję.
    • m_incubo Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 28.09.23, 07:53
      Tak, zawsze.
    • kocynder Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 28.09.23, 07:56
      W "moim" laboratorium jak najbardziej pytają. Przed pobraniem krwi trzeba się wylegitymować pani sprawdza wszystko w systemie, upewnia się, ze to właśnie miało być, potem pielęgniarka pobierająca krew jeszcze raz upewnia się, czy wydruk który ma przed nosem na pewno przynależy do osoby, która siedzi przed nią. Przed USG, RTG, TK itd też - dokument w rejestracji, tam sprawdzenie czy wszystko się zgadza, a potem, już w gabinecie osoba wykonująca badanie jeszcze raz potwierdza.
      Odbiór wyników możliwy on-line (wówczas niejako potrójne zabezpieczenie - pesel, kod skierowania i kod dostępu nadany przez laboratorium), albo też osobiście - jeśli osobiście to wyłącznie za okazaniem dowodu osobistego i z pokwitowaniem, że wyniki odebrała osoba (imię i nazwisko) legitymująca się dowodem osobistym o nr ..., podpis osoby. I nie jest to Zadupie Górne, a duże miasto, niegdyś wojewódzkie, laboratorium przyszpitalne.
    • sueellen Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 28.09.23, 07:59
      Zawsze przed badaniem ktoś z obsługi bierze kartę i robi security check czyli muszę podać imię nazwisko datę urodzenia i kod pocztowy lub pierwsza linijkę swojego adresu. Nawet gdy pielęgniarka przychodziła do mnie do domu przed podaniem leku lub pobraniem krwi zadawała te pytania. To standardowa procedura której nigdy się nie obchodzi.
    • zaczarowanyogrod Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 28.09.23, 13:56
      Jak idę prywatnie to z dowodem, jak do takiej jednej przychodni, gdzie przyjmują lekarze specjaliści i tam jest laboratorium do którego kierują to nie. Czasem pielęgniarka zapyta o nazwisko, ale nie każda. Tylko że tam nie ma możliwości żeby lekarz dał złe skierowanie, chyba że w rejestracjii była pomyłka a ktoś ma takie samo imie inazwisko, to wtedy i lekarzowi wyskakuje źle w komputerze i drukuje jak jest.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 28.09.23, 14:28
      Yyyyyyy....
      Na usg i ostatnich badaniach kontrolnych chcieli dowód, a jak idę bo jestem przeziębiona to nikt mnie nie legitymuje, chcą pesel ale to z pamięci ogarniam.
    • mae224 Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 28.09.23, 15:02
      przed rtg tak.
      przed usg zazwyczaj mają otwartą już moją kartotekę/historię leczenia na portalu.
      badanie krwi nie. podaję pesel.
    • szarmszejk123 Re: Sprawdza Wasze laboratorium kto przyszedł 28.09.23, 15:06
      Hmm, myślę i myślę i nie, dowodu nikt ode mnie nie chciał ani przy pobieraniu krwi, ani przy tomografii ani przy mammografii ani przy USG. Ani jak szłam do porodu:p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka