Dodaj do ulubionych

Podatek rolny czy podatek od nieruchomości?

27.09.23, 21:29
Jeśli ktoś kupuje działkę 1000/2000 mkw, która jest w ewidencji oznaczona jako R, ale sam kupiec nie jest rolnikiem, dopiero będzie się starał o pozwolenie na budowę - ma płacić od tej zakupionej działki podatek rolny czy podatek od nieruchomości? Jak to wygląda w praktyce?
Obserwuj wątek
    • zielonazaba9999 Re: Podatek rolny czy podatek od nieruchomości? 27.09.23, 21:42
      W praktyce dostaniesz decyzję ile i na jakie konto płacić, więc się nie martwisz. Wydaje mi się, że będzie to podatek rolny, ale nie jestem pewna.
      • alicia033 Re: Podatek rolny czy podatek od nieruchomości? 27.09.23, 21:46
        zielonazaba9999 napisała:

> W praktyce dostaniesz decyzję ile i na jakie konto płacić, więc się nie martwisz. Wydaje mi się, że będzie to podatek rolny, ale nie jestem pewna.

Decyzję wydaje się na podstawie danych z ewidencji gruntów, więc jeżeli działka widniej w niej jako rolna, to będzie to podatek rolny. Status nabywcy jest bez znaczenia.
    • taki-sobie-nick Re: Podatek rolny czy podatek od nieruchomości? 27.09.23, 21:53
      Zaraz się okaże, że można to sprawdzić w guglu w 5 minut. (Zresztą, choćby było można, co z tego?).
      • mysiaapysia Re: Podatek rolny czy podatek od nieruchomości? 27.09.23, 22:57
        No właśnie akurat na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jest coś o minimum 1 ha roli żeby był podatek rolny. A w innym miejscu, że zawsze decyduje wpis w ewidencji. Nie zadaję pytań, na które jest jednoznaczna odpowiedź w googlu. Zresztą google to przecież nie jest wyrocznia, zwłaszcza w sprawach prawnych i podatkowych. Dlatego pytam jak to jest w praktyce.
        • taki-sobie-nick Re: Podatek rolny czy podatek od nieruchomości? 27.09.23, 23:00
          Wiem, to ironia była i wcale nie pod twoim adresem.
        • alicia033 Re: Podatek rolny czy podatek od nieruchomości? 27.09.23, 23:28
          mysiaapysia napisała:

> No właśnie akurat na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Jest.

> Jest coś o minimum 1 ha roli żeby był podatek rolny.

nie "podatek rolny" a gospodarstwo rolne.

>A w innym miejscu, że zawsze decyduje wpis w ewidencji.

To akurat pierwszy artykuł ustawy o podatku rolnym:

"Art. 1. Opodatkowaniu podatkiem rolnym podlegają grunty sklasyfikowane w ewidencji gruntów i budynków jako użytki rolne, z wyjątkiem gruntów zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej innej niż działalność rolnicza. "

> Nie zadaję pytań, na które jest jednoznaczna odpowiedź w googlu

jak widać - zadajesz.
          • mika_p Re: Podatek rolny czy podatek od nieruchomości? 28.09.23, 07:11
            No, mądralińska, z jednego artykułu ustawy o podatku potrafi wyprowadzić wszystkie zasady opodatkowania. Ciekawe, po co reszta ustawy
            • alicia033 Re: Podatek rolny czy podatek od nieruchomości? 28.09.23, 07:35
              mika_p napisała:

> No, mądralińska, z jednego artykułu ustawy o podatku potrafi wyprowadzić wszystkie zasady opodatkowania.

Widzisz gdzieś tu wszystkie? o_o
              Bo ja nie. Tylko to, o co zapytała autorka wątka.
    • panna.nasturcja Re: Podatek rolny czy podatek od nieruchomości? 27.09.23, 23:38
      Taki o jakim dostaniesz decyzję. Powinna przyjść pocztą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka