Dodaj do ulubionych

Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa?

28.09.23, 07:37
w sensie potraw, a nie konkretnych np. przypraw, pojedynczych składników.

Do których się

A przekonałyście
B nieprzekonałyście

Ad A żółtko jaja na twardo, więc wszelkie pasty jajeczne są ok

Ad B zupa grysikowa, zupa cytrynowa z ryżem, zupa koperkowa, zupa jarzynowa, zupa ziemniaczana, pieczeń
rzymska do kanapek, kopytka oraz - danie obiadowe w postaci pure ziemniaczane plus parówki w sosie pomidorowym.
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 07:39
      Surowy pomidor. Nienawidziłam, teraz uwielbiam.
      • kochamruskieileniwe Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 07:59
        ja też, ale nie wpisałam, bo miało byc danie. A zupe pomidorową lubiłam i lubię nadal.
        • szarmszejk123 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:46
          Fakt, sorry, ekspres mi się zepsuł i jestem totalnie bez kawy, czyli bez życia 😩
          Jak na być danie, to jajka w sosie, jakimkolwiek. Kto to, kuźwa, wymyślil. I to jeszcze na stołówce szkolnej. Te jajka latały jak kule armatnie wystrzeliwane z talerzy przy próbie przekrojenia widelcem ( nie wiem, dlaczego nikt ich nie kroił nożem, nie pytajcie)
          • kochamruskieileniwe Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:11
            e.. spoko...
            i tak niżej mało kto trzyma się "wytycznych" ze startowego postu wink

jajka nikt nożem nie kroił bo albo noże były nieostre (takie aluminiowe, stołówkowe) albo ich nie było.
            Jaka na cało w supie też były wyzwaniem (zurek, szczawiowa np).
            Ja do stołówek szkolnych nie uczęszczałam (a marzyłam o tym big_grin). Za topodczas pobytów w sanatorium miałam styczność z żywieniem zbiorowym. No i na studiach sobie"odbiłam" Pół wakacji mieliśmy zajęcia terenowe. Wtedy jeszcze uniwerek fundował utrzymanie.
          • turbinkamalinka Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:12
            O przypomniałaś mi. Jak zobaczyłam to danie na stołówce to byłam w lekkim szoku. Kto wymyślił jajko na twardo w sonie chrzanowym/koperkowym/musztardowym do ziemniaków to ja nie wiem.
            Ale myslałam że to jakaś mazowiecka kombinacja a to się okazuje że nie smile
            • szarmszejk123 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:15
              Nie, ja z zach-pom i jajko było przez wszystkie lata mojej podstawówki. Potem nie wiem, bo przestałam jadąc w szkole :p
              • turbinkamalinka Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:16
                Czy ty kochana widziałaś mojego kota?
                • szarmszejk123 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:56
                  Widziałam przelotnie, król całej wsi 😁😁
            • pade Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 10:10
              turbinkamalinka napisała:

> O przypomniałaś mi. Jak zobaczyłam to danie na stołówce to byłam w lekkim szoku
              > . Kto wymyślił jajko na twardo w sonie chrzanowym/koperkowym/musztardowym do zi
              > emniaków to ja nie wiem.
              > Ale myslałam że to jakaś mazowiecka kombinacja a to się okazuje że nie smile

a ja to uwielbiamsmile
          • szarmszejk123 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:55
            I jeszcze zupy mleczne którymi byłam raczona w szpitalu - zacierki, ryż, makaron 🤮🤮🤮
            Ciepłe mleko w ogóle jest 🤮 zimne trochę mniej ale i tak fuj :p
    • lady.madrugada Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 07:40
      A. naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem, w ogóle szpinak pod każdą postacią
      B. zupa owocowa, wątróbka i inne podroby
    • nowel1 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 07:41
      A. Pomidorowa. Nienawidziłam jak psa, ale byłam zmuszana do jedzenia
      B. Pierogi leniwe. Ble.
      • bulzemba Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:18
        A. Pomidorowa.... po latach zrozumiałam że stała się dla mnie jadalna gdy mama zaczęła ją słodzić.
        • nowel1 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:21
          U mnie przeciwnie, ta mamina była paskudnie słodkawa, a polubiłam ją dopiero w wersji pikantnej smile
    • bergamotka77 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 07:46
      Nie lubię do dziś pyz i watrobki
      karpia po żydowsku albo "nozek" - ogółem dań w galarecie
      Polubiłam brukselkę, szpinak, marchewkę z groszkiem, selera
      • turbinkamalinka Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 07:56
        Ryby w galarecie też nie lubię. Ale podobno robię smaczną. Przy czym ciężko mi to stwierdzić bo nigdy nie spróbuję też wywaru z ryby smile Zupa rybna też jest obrzydliwa
      • bergamotka77 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:52
        Nienawidzę do dziś wszelkich zup mlecznych, muesli z mlekiem i w ogóle mleka poza dodatkiem do kawy. Zapach przypalonego mleka wywołuje u mnie mdłości
        • bergamotka77 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:53
          A i z czasem polubiłam też buraki w każdej postaci
    • anilorak174 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 07:50
      A. pierogi z mięsem
      Szpinak- w dzieciństwie to była burozielona breja, teraz jadam taki lisciasty i jajkiem i czosnkiem
      B. Zupa mleczna i mleko w jakiejkolwiek postaci poza dodatkiem do kawy.
      Produkty mleczne sa ok, samo mleko juz nie.
      Wątróbka
      • turbinkamalinka Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 07:53
        O zupy mleczne. Po takim zagrzanym mleku wymiotowałam, teraz nie mam potrzeby sprawdzać czy by mi smakowała. Owsianki wszelkiego rodzaju.
    • turbinkamalinka Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 07:52
      W zasadzie to dorosnąć musiałam do szpinaku. Miałam odruch wymiotny na banany ale z wiekiem mi przeszło. Keks kiedyś nie lubiłam teraz zjem.

A nadal nie lubię brukselki, zupy jarzynowej, zupy podobnej do krupniku tylko że na ryżu, kremy z warzyw chociaż warzywa lubię, wszelkiego rodzaju koktajle warzywne i soki, sushi, owoce morza, wino.
      • kochamruskieileniwe Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:06
        o - przyponiałas mi - krupnik! zdecydowanie u mnie to kategoria B.
        • turbinkamalinka Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:43
          A ja krupnik bardzo lubię ale jet jeden warunek. Musi byc na dużej ilości włoszczyzny młodej i sporo kopru i natki pietruszki. Musi być na wieprzowinie. Na kurczaku jest dla mnie nie smaczny. Ale ja ogólnie nie przepadam za drobiem.
    • chococaffe Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:03
      Ryż z jabłkami
      Ryż na mleku
      Pomidorowa z ryżem
      (do ryżu przekonałam się przy okazji kuchni azjatyckuch)

szpinak "przedszkolny" (teraz lubię szpinak ale w liściach, lekko podduszony)

• kochamruskieileniwe Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:09
        hm.. u mnie z ryżem odwrotnie. Lubiłam jako dziecko, od lat nie lubię. A do kuchni azjatyckiej (próbowanej na miejscu) to szkoda jeśc ryż - bo to zapychacz, a tyle dobra jest do spróbowania smile (Piszę o jednym posiłku)
        • chococaffe Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 12:03
          Ja znam kuchnię azjatycką tylko z Europy ale bardzo mi ta wersja odpowiada (oczywiście nie wszystko i nie wszędzie). Moim zdaniem ryż bardzo fajnie równoważy wiele aromatycznych dań typu curry czy innych w sosach.

p.s. był okres kiedy lubiłam risotto - teraz mniej, jets mi raczej obojętne.
    • aguha Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:04
      A - potrawy ze szpinakiem
      B - grochówka, szczawiowa, czernina, kopytka, salceson, wątróbka staje mi w gardle bleee, flaki, pierogi z mięsem są ohydne
    • leyla76 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:08
      Duzo by wymieniać, byłam dość wybredna.
      Wątróbka , teraz zjem
      Wszelkie schabowe, golonki, flaki
      Pomidorowa ugotowana razem z ryżem czy makaraonem , osobno zjem
      Wszelkie Dania z gęstym sosem, teraz jem
      Zupy owocowe
      Krupnik
      Kopytka , mama robiła ogromne i mączne. Zjem jak sama zrobie
      Śledzie solone w każdej postaci
      Kaszanka smażona
      Wszelkie podroby
    • szmytka1 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:11
      Makaron na mleku, ryż na mleku, szczawiowa oraz nie z domu rodzinnego, bo u mnie to nieznana potrawa wtedy była, ale pierogi ruskie. Żadnej z tych rzeczy nie tknę do dziś.
    • leosia-wspaniala Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:27
      A. Cebula, czosnek, oliwki, ketchup, grzyby, hamburgery, kiełbaski z ogniska, kaszanka (chociaż nie wiem, czy była znienawidzona, bo nie jadłam, gdyż mnie brzydziła)

B. Gołąbki w sosie pomidorowym (takim zabielanym), bo się porzygałam w przedszkolu po takich, natka pietruszki
    • marianna1960 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:29
      Zupa owocowa, świeże ogórki
      • marianna1960 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:05
        Zapomniałam o karpiu niezjadliwe to do tej pory, ogórki polubiłam i to bardzo
      • marianna1960 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 15:16
        Jeszcze tatar zjem ale po usmażeniu, ohyda
    • kocynder Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:35
      A. sporo tego, bo ja raczej wszystkożerna jestem.
      - brukselka gotowana
      - daktyle (tak, jako dziecko nie lubiłam, teraz uwielbiam!)
      - śledzie
      B. zostało mi tylko kilka rzeczy, któe żywieniowo jestem zdecydowanie na nie
      - szpinak we wszelkich odmianach i ww każdej postaci (uraz psychiczny z czasów przedszkola, kiedy to podawano papkę zmielonego obrzydlistwa i zmuszano do zjedzenia, uraz do tego stopnia silny, że kiedyś moja mama podała "jarzynkę" jakieś listki ugotowane, polane masełkiem, nawet smaczne, ale jak post factum mi powiedziała, że to był szpinak to, excusez le mot, wyrzygałam).
      - zupa owocowa (takoż spaczenie poprzedszkolne - podawano wodnisty kompot na ciepło z rozgotowanym makaronem - paskudztwo, a nie mam nikogo, kto by lubił i robił smaczną, więc się nie przekonałam, że można inaczej)
      - kasza manna (jak wyżej - podawano w ramach tzw "drugiego śniadania" zeschniętą z wierzchu, w środku kluchowatą i pełną grudek)
      Natomiast ja mam punkt C. - potrawy, które lubiliście jako dzieci a dziś was trzęsie na myśl, że mogliście to jeść.
      C. nieliczne
      - wszystkie "owoce morza" - jako dziecko uwielbiałam np paluszki krabowe - dziś zdecydowanie omijam wszystkie te takie, jedynie nawet lubię chipsy krewetkowe.
    • czekolladamientowa Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:38
      Wszelkiego rodzaju zupy owocowe - do tej pory nie cierpię. Tak samo jak karpia. I wszelkich owoców morza - nie tknę kijem.
    • aadrianka Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:43
      A. Wątróbka.
      B. Kasza perłowa. W ogóle kasze. Ale krupniku dalej nie lubię.
      • aadrianka Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:02
        Oczywiście pomyliłam miejscami. Wątróbki nie cierpię do dziś.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:49
      Zupy mleczne.
      Zupy owocowe.
      Makaron z owocami na słodko.

Właściwie to większość słodkich obiadów.
      • kotekfelek Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 18:49
        Podpisuje sie tutaj obiema rekami. Pierogi z owocami tez niejadalne...
    • taje Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 08:51
      A: szpinak na ciepło, chleb z kminkiem, pietruszka w zupie, galaretka mięsna, sałatka jarzynowa
      B: zupy mleczne (kożuch!!), karp w jakiejkolwiek postaci
      • hasty Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:07
        A. Kotlety mielone
        B.Pierogi ruskie
    • ariathedevil Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:05
      Wątróbkę mój tata robił genialną, może dlatego ominęła mnie wątróbkowa trauma, ale tylko drobiowąsmile Ale inne podroby blee, śledzie ( teraz czasem jem ) Wszelkie zupy owocowe, flaki, zupa ogonowa, pyzy, knedle, kopytka, ryż prawie każdej potrawie, tylko z sosem grzybowym jestem w stanie przełknąć, ale i tak wolę ziemniakami, kukurydza nie lubiłam i nie lubię. W północnych Włoszech kiedyś zostaliśmy poczęstowani racicami świńskimi, na ciecierzycy, czy czymś takim, o bogowie do tej pory mnie cofa gdy sobie przypomnę, ponoć regionalny przysmak. Odpadają/odpadały więc wszystkie nóżki, uszka i inne w galarecie.
    • inez21 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:19
      Nie cierpiałam bigosu i kapuśniaku a teraz uwielbiam😊
      W sumie niewiele jes rzeczy których nie jem czy nie jestem w stanie wogole tknąć. Moja trauma że szkolnej stołówki której do dziś nie tknę to śledzie w oleju i do tego ciepłe ziemniaki jako danie obiadowe
      Masakra!!! Jajka w sosie to przy tym pikuś🤣🤣
    • aqua48 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:19
      Moje znienawidzone to kasza pęczak oraz kapuśniak. Nie przekonałam się do żadnego z nich. Na sam widok torebki z tą kaszą mam odruch wymiotny, a kapuśniaku próbowałam parę lat temu, zjadłam ale nie mam ochoty powtórzyć tego doświadczenia. Nie moja bajka. Co dziwne jadam kapustę pod innymi postaciami bardzo chętnie oraz wszystkie inne kasze wcinam z lubością.
      Przekonałam się za to do pierogów ruskich. Moja Mama nie umiała i nie lubiła gotować, w moim domu rodzinnym te pierogi były rozwalające się, rozmiękłe i po prostu kwaśne bo w farszu było za dużo sera i były źle doprawione. Jak zaczęłam sama gotować to okazało się że są jednymi z bardziej ulubionych smile
    • senin1 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:26
      A. Watrobka -ale to tylko jak bylam bardzo mala, pozniej polubilam- mama robila genialna, kasza gryczana (palona) najczesciej z cynaderkami, natka pietruszki (w rosole),
      B. W/w watrobka u kuchennych analfabetow, ktorzy ja smaza 'na twardo", czernina (nigdy nie polubie), jajecznica 'z glutami.

Ostatnio nie lubie/nie moge miesa - jakiekolwiek by nie bylo, no moze w curry ujdzie
      • mysiulek08 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 20:08
        watrobke tez rodzicielka robila genialna smile bardzo dobra podawali w jednej knajpie, wolowa z zielona cebulka duszona w masle, jakie to by bylo dobre ale w wydaniu mamuski wrecz wybitne, ja takiej nie zrobie

innych podrobow nie lubie, choc wspominam cynaderki spod reki mamuski, ile ona sie nameczyla zeby wyciac kazda 'zylke' z tych nereczek, ze 3 razy chyba obgotywala ale to byla poezja

babcia ponoc swietne plucka robila ale nigdy nie dalam sie przekonac tongue_out

odkad mam otwarta kuchnie, watrobke (drobiowa tylko) robie bardzo, bardzo rzadko
    • martishia7 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:31
      A
      Szkolna stołówka zraziła mnie do fasolki po bretońsku, bo robili ją z fasoli Piękny Jaś, która była za twarda (nie wiem czy za krótko moczona, za krótko gotowana, czy po prostu taka jej uroda), a w szczególności łuski były twarde i właziły mi między zęby. Nienawidziłam tego, a w związku z powyższym fasolki po bretońsku takoż, chociaż do samego smaku nie miałam uwag. W domu też nie chciałam brać do paszczy. Aż w końcu raz spróbowałam fasolki spod maminej ręki i dowiedziałam się, że to danie da się zrobić pysznie, z delikatną, miękką fasolką.

Poza tym to jestem generalnie wszystkożerna, mam raczej rzeczy z kategorii "jak mam do wyboru co innego, to wezmę co innego", ale jak mi np. podadzą bez wyboru, to zjem, bo mało co mnie odrzuca całkowicie i zupełnie.

Mam jedno danie z kategorii C - podobno jako dziecko wciągałam flaczki aż miło (tak twierdziła mama), jako dorosła.... raczej wybiorę co innego big_grin A jak nie ma co innego - to szklankę wody zamiast.
    • em_em71 Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:35
      Zupy - większość. Nadal unikam. Legumina z dyni, majonez, sałatka jarzynowa, jajka, bruselka.

Z powyższego zestawu jadam majo i sałatkę, zjem też jajko, ale nie jajecznicę, a już na pewno nie na maśle. Dynia tylko w occie, pozostałe potrawy z dyni rosną w gardle, sam zapach mnie odrzuca.
    • joaz Re: Wasze znienawidzone smaki z dzieciństwa? 28.09.23, 09:48
      A. Szpinak
      B. Serek Topiony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka