Dodaj do ulubionych

Zdjęcia dzieci na WhatsAppie

28.09.23, 09:04
Otóż na towarzyskim WhatsAppie mojego dziecka, dzieci robią i wstawiają sobie zdjęcia. Ale teraz zaczęło się wstawianie zdjęć poprzekręcanych, jakieś doczepiane uszy, oczy , nos, zniekształcenia itp. Już kiedyś widziałam dramę z tego powodu, gdzie na początku było śmiesznie a potem ktoś się z kimś pokłócił i powyciągał takie zdjęcia złośliwie. Miałam też okazję obserwować sprawę, gdzie dzieci robiły sobie zdjęcia telefonem, dodały głupie, obraźliwe napisy i sobie to pokazywały. Ja nie pozwalam mojemu dziecku wstawiać zdjęć swoich i innych dzieci do internetu, przerabianych czy też nieprzerabianych. Mam rację czy nie?
Obserwuj wątek
    • misiamama Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 09:22
      Tak, masz całkowitą rację. Tylko musisz dużo rozmawiać, dlaczego nie wstawiamy żadnych zdjęć do sieci. Temat nie tylko bullyingu, ale też pedofilii, deepfake'ów, wykorzystywania danych o ludzkich twarzach, zachowaniach, miejscach, w sposób nad którym nie mamy żadnej kontroli.
      • kolejkawosiedlowym Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 09:28
        na całą, ponad dwudziestoostoosobową grupę, podobno tylko moje dziecko ma taki zakaz. Mnie takie podejście rodziców właściwie szokuje.
        • misiamama Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 09:33
          To może skontaktuj się z wychowawcą/czynią i zaproponuj zorganizowanie zajęć w szkole. Poważnie. W szkole mojego syna (z dziesięć lat temu) dzieciaki były uczone, że nie wolno robić zdjęć i wysyłać ani wrzucać do sieci.
          • misiamama Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 09:35
            niedawno był wątek, że szkoła nic nie może, że nauczyciel nie może wychowywać, nic się nie da zrobić. No więc zamiast czekać, aż sprawa się rozkręci, nalezy już podjąć działanie i jest to jak najbardziej coś, co szkoła może i powinna zrobić.
            • kolejkawosiedlowym Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 09:36
              już takie zajęcia w szkole były
              • misiamama Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 09:43
                to należy powtórzyć, proste. Najwyraźniej, nie wszystko dotarło. Jak się uczy dzieci myć zęby, to też wymaga wdrożenia, powtarzania i dłuższego czasu, żeby stało się nawykiem.
                • kolejkawosiedlowym Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 09:44
                  były też dla rodziców jakieś pogadanki na ten temat.
        • hanusinamama Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 09:40
          Ale dziwisz się, popatrz co ich rodzice wrzucają do sieci. Kiedyś mnie śmieszyło jak usłyszałam, żę znajoma była zszokowana, że mam męża i dzieci "na FB nie masz ich zdjęć"...no nie mam. Mam jedno swoje profilowe...takie, ze pół twarzy nie widać.
          Córki koleżanka wrzucają bardzo dziwne zdjęcia, filmiki z tańców w samych majtakch i staniku a rodzicom to nie przeszkadza. 11 latki...
          • kolejkawosiedlowym Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 15:40
            właśnie poszukałam w internecie kont społecznościowych rodziców naszej głównej gwiazdy. No więc rodzice nie mają wcale albo mają ale bez zdjęć. Czyli to nie chodzi o mentalność wyniesioną z domu.
            • hanusinamama Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 17:08
              NO to moze brak świadomości. Niektorzy nie mają pojecią co dzieciaki wrzucają
        • aqua48 Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 09:59
          kolejkawosiedlowym napisała:

> na całą, ponad dwudziestoostoosobową grupę, podobno tylko moje dziecko ma taki
          > zakaz.

No i co z tego? Ty wychowujesz Twoje dziecko, nie cudze.
    • ichi51e Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 09:25
      Masz racje. A w ogóle te zdjęcia z whatsappa to się u mnie kopiują do zdjęć i wystarczy ze ktoś cos wrzuci (a niektórzy potrafią i 20 zdjęć wrzucić) i potem w zdjęciach mam jakies straszne smieci. Złe to jest rozwiazane
      • azja_pl2 Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 12:01
        mozesz w ustawieniach telefonu zaznaczyc, zeby sie nie kopiowaly automatycznie.
    • rosie Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 09:48
      Nie unikniesz tego, ja nie pozwalałam mieć snapczatów i innych aplikacji. Miał Messengera i był w grupie klasowej, dzieciaki robiły zdjecia z zaskoczenia np. w autobusie. Kiedy w szóstej klasie zalożył snapczata to sam się nagrywał (moda na asmr podczas jedzenia czegoś chrupiącego). Sam powiedział, że jemu to nie przeszkadza, że takie filmiki są fajne. Miał 12 lat i ludzie z jego klasy nie publikowali zdjęć obraźliwych lub z o raźliwymi napisami. W przypadku młodszego dziecka, które przerabiało pandemię w czasie nauczania wczesnoszkolnego były różne przekroczenia na grupach klasowych. Po pandemii w 4 klasie wychowawca interweniował, kazał się dodać do wszystkich grup klasowych. Powstała wtedy grupa "klasa 4 bez wychowawcy" ale klasowe skarżypyty donosiły pani wink.
      Jedyne co mozesz zrobić, to rozmawiać z dzieckiem, wspierać i w porę interweniować.
      • kolejkawosiedlowym Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 09:55
        tak, niektóre zdjęcia są robione z zaskoczenia. Zdjęć mojego dziecka w internecie nie ma póki co. Ja się zastanawiam, co ci rodzice mają w głowach że na to pozwalają. Dla mnie to brak wyobraźni i wręcz niedopilnowanie.
    • kk345 Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 15:46
      Ile dzieci mają lat?
      • kolejkawosiedlowym Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 15:51
        10 lat
    • sueellen Re: Zdjęcia dzieci na WhatsAppie 28.09.23, 17:00
      Dzieci wiedzą że każdy każdemu może zrobić zdjęcie i doczepić uszy. Czasem słucham moich dzieci i ich kolegów i stwierdzam że oni już nie traktują zdjęć jak zdjęć a bardziej jako obrazki, czy rysunki bo wiedzą że wszystko da się przerobić i nic nie jest prawdziwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka