Dodaj do ulubionych

Nastolatka_trudny wiek

28.09.23, 12:05
Córka, wczesna nastolatka.
Wiecznie niezadowolona, obrażona, wszystko trzeba wywalczyć, wszystko zrobi ZARAZ.
Najważniejsze są koleżanki - wiem i rozumiem, akceptacja przez grupę jest ważna w tym wieku.
Złości się o wszystko, pyskuje, nie można zwrócić uwagi. Wiecznie z założonymi na piersiach rękami i dyskutuje.
Obecnie obrażona na kontrolę rodzicielską na komórce - podobno okazało się, że ma ją jako jedyna w klasie (nie wierzę w to) i limit na internet.
Zarzuca, że wychowujemy ją karami - tak, to prawda, bo ostatnio nie można z nią nic ustalić. Wszystko działa na chwilę, więc ograniczyliśmy wyjścia, koleżanki, imprezy, do czasu aż zrozumie, że nie działamy przeciwko niej.
W gruncie rzeczy to inteligentna dziewczynka, mądra, wrażliwa, bardzo dobra uczennica, towarzyska i lubiana.
Uprawia sport, kocha zwierzęta, organizuje w szkole akcje pomocy.
W szkole anioł, w domu jazda na całego.
Z synem nie było żadnych problemów.
Czy okres dojrzewania u dziewczyn to zawsze droga przez piekło? Skąd brać cierpliwość?
Obserwuj wątek
    • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:07
      Z głębokich zasobów własnej dojrzałości wink w końcu przejdzie
    • berdebul Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:16
      To usiadzcie i ustalcie nowe zasady, nowe gratyfikacje. Może stary system się nie sprawdza?
      Pomyśl jak ona się meczy - Wy jej nie rozumiecie, nawet nie próbujecie tylko walicie ograniczenia i zakazy, ona siebie nie rozumie, ciało się zmienia, mózg w przebudowie, wszyscy dorośli najlepiej do odstrzału. Nie jest lekko.
    • hanusinamama Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:19
      I te kary działają? Czy moze pogarszają sprawę?
      Jesteście dorośli, dojrzali ( a przynajmniej powinniście być) więc się tak zachowujcie.
      Bardzo dobrze, że dyskutuje. Chcesz wychować uległą dziewczynę, która godzi się na wszystko?
      Gdzie ma trenować dyskutowanie, stawianie swoich granic, informowanie o własnym zdaniu jak nie w domu?
      Ciekawe jak byś się czuła jakby mąz porównywał cię do swojej byłej...z nią było mniej kłopotów, była bardziej uległa...
      • husmus Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:29
        Tylko, że ta dyskusja, to negowanie wszystkiego i wszystkich. Przykład z wczoraj - wypisz 20 wyrazów i afera, bo ona wypisze 15. Tak dla zasady, żeby była górą. Żeby jej zdanie było ostatnie.
        W dorosłym życiu asertywność stanowczość też nie polega na ciągłej walce, więc nie wiedze związku z silnym charakterem w przyszłości.
        Tak na marginesie, nigdzie nie napisałam, że ją do kogoś porównujemy.
        Nie robimy tego, bo wiemy, że to droga donikąd.
        Wręcz przeciwnie, chwalimy, podkreślamy, że jest inteligentna, mądra, że jak chce pogadać, to jesteśmy przy niej. Pomożemy, tylko musi powiedzieć, że tej pomocy potrzebuje.
        • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:31
          Ok, a po co walczyć o pierdoły? Niech wypisze 15, jej sprawa. Może będzie wielkie zdziwienie bo chce rozkręcić aferę, a tu niespodzianka, nie ma o co
          • husmus Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:37
            To wymyślił nauczyciel z angielskiego, nie ja smile smile
            • hosta_73 Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:48
              Mogła wypisać 15. Najwyżej miałaby obniżoną ocenę, niezaliczone czy zupełni nic. Chciała spróbować, próbuje być niezależna i stawiać na swoim, pozwól jej spróbować. Może stwierdzi, że jednak zależy jej na ocenach i po kilku takich akcjach będzie wypisywać 20 słów wink
              • hosta_73 Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:49
                *zupełnie nic - czyli nic by się nie stało, żadnych konsekwencji
            • jakis.login Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:48
              husmus napisała:

> To wymyślił nauczyciel z angielskiego, nie ja smile smile

I nauczyciel angielskiego robi tę aferę?...

• 35wcieniu Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:50
                Nie, tylko autorka zapewne słusznie zakłada że jak nastolatka będzie sama decydowała jaki procent zadania wykonać, to za chwilę uzna że można pół, albo 1/3 albo tylko tyle żeby dostać 2.
                A wtedy ematki będa pytać dlaczego dziecko niedopilnowane. tongue_out
                • hanusinamama Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:54
                  Ale to wychowuje się dzieci tak aby e-matki się nie przyczepiły?
                  • 35wcieniu Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:56
                    A wychowuj jak chcesz, autorka widac liczy się z jakiegoś powodu ze zdaniem forum.
                    • husmus Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 13:07
                      Gdzie ja napisałam, że liczę się ze zdaniem forum w kwestiach szkolnych mojego dziecka????
                      • 35wcieniu Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 13:12
                        Nigdzie. Pytasz na forum. Dostajesz radę, moim zdaniem z dudy, więc mówię (nie Tobie, tylko tym, które jej udzieliły) że gdybyś się do tych rad zastosowała to w kolejnym wątku labiedziłyby że zaniedbałaś dziecko.
                    • hanusinamama Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 13:27
                      Dziękuję ci łaskawa pani...normalnie czekałam na tę zgodę z twojej strony.
                • 152kk Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 16:45
                  Ale dlaczego tak zakłada? Przecież sama pisze, że córką bystra i ma dobre stopnie? Czy naprawdę dopilnowana nastolatka to taka, której rodzice sprawdzają prace domowe? Moim zdaniem to już zdecydowanie moment, kiedy dziecko powinno pilnować się samo.
                • memphis90 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 09:50
                  Wiesz co- moi to byli control freaki, ale jednak nawet im nie przyszło do głowy, by sprawdzać mi zadania domowe w liceum. A jednak - mając 100% wolność i brak kontrol iw tym zakresie - nie uznałam, ze mogę sobie nie odrabiać i już. Oczywiście, czasem nie odrobiłam bo coś tam, bo zapomnialam, bo mi sie nie chciało, bo sądziłam, ze zdążę przed sama lekcją - raz nawet na chemii - wezwana do odpytki pt „rozwiąż na tablicy zadanie domowe” - doznałam takiego wzmożenia intelektualnego (dyrektorka znana była z tego, ze wahającym sie przy odpowiedzi rzucała przeróżne pytania naprowadzające zwane przez nas „betonowymi kołami ratunkowymi”, jako ze coraz mocniej zestresowany delikwent pogrążał sie doszczętnie i odchodził w palą za „brak znajomosci choćby podstaw”), ze rozwiązałam na piątkę wink - niemniej na tym m.in. uczyłam sie samodzielności i odpowiedzialności. I wyszłam na ludzi.

Nie można kontrolować nastolatka na każdym kroku, nie zostawiajac mu nawet odrobiny przestrzeni na własne decyzje.
                  • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 09:59
                    Zgadzam się z memphis.
                  • nick_z_desperacji Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 16:41
                    Ja w chyba 4 czy 5 klasie wywołałam srogą awanturę o sprawdzanie pracy domowej big_grin Miałam ułożyć jakiś wierszyk, ułożyłam, ale byłam świadoma jego umiarkowanej wartości literackiej. A ojciec, jak na złość ten jeden, jedyny raz postanowił obejrzeć moją pracę domową. Wierszyk w końcu udostępniłam, ale rodzice już nigdy bez mojej prośby nie ingerowali w prace domowe big_grin
                • furiatka_wariatka Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 10:03
                  No to dostanie gorsza ocenę z angielskiego, i tyle, może nawet 1, bo nauczyciel nie uzna zadania. I będzie to konsekwencja jej decyzji. Skoro koleżanki są dla niej takie ważne, to pewnie jednak jej zależy żeby przejść z kłady do klasy. Parę jedynek i może się nad sobą zastanowi. Możliwe też, że przy tobie zgrywa kozaka, że napiszę 15 wyrazów, a 5 kolejnych dopisze w szkole na przerwie,tak,zebys o tym nie wiedziała.
            • berdebul Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:50
              To niech nauczyciel angielskiego pilnuje. Nie krusz kopii o pierdoly.
            • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:59
              To co masz do tego? Niech z nauczycielem się kłóci
            • panna.nasturcja Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 15:49
              No i niech nauczyciel wymaga by było 20 a nie Ty.
              Daj jej ponieść konsekwencje.
        • hanusinamama Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:53
          NO to niech wypisze 15. Dostanie 3. Jak jej to pasuje to ok. Jak nie...to następnym razem wypisze 20.
          Asertywności się trzeba nauczyć. Gdzie ma to robić jak nie w domu? Sądzisz, ze w dniu 18urodzin nagle jej się otworzy szufladka w głowie "asertywość">
          Poza tym tu nie chodzi tylko o asertywność. A wyrażanie swojego zdania, powiedzenie jasno jeżeli coś jest głupie. Serio te 5 wyrazów to powód aby toczyć wojnę?
          Przypominam, że ona jest na straconej pozycji, wy rządzicie. Wiec sie dzieciak będzie oddalał.
        • ritual2019 Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 13:07
          husmus napisała:

> Tylko, że ta dyskusja, to negowanie wszystkiego i wszystkich. Przykład z wczora
          > j - wypisz 20 wyrazów i afera, bo ona wypisze 15.

W jakim celu o tym z nia dyskutujesz? Monitorujesz jej zadania domowe? Niech wpisze 15 - szkola chyba narmada jakies sankcje za nie wykonanie prawidlowo zadania dokowego?
          • memphis90 Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 15:07
            No muszę powiedzieć, ze ja nie mam pojecia ile słówek i czy w ogole maja do zanotowania moje nastoletnie dzieci… Gdyby było grubo - zagrożenie na przykład- to zaczęłabym interweniować, ale żeby sprawdzać zadania domowe nastolatkom?
            • triss_merigold6 Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 15:11
              Może chodzi o średnią na pasek istotną przy rekrutacji do szkoły ponadpodstawowej.
              • memphis90 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 09:52
                Zdaje sie chodzi o 15latke…
                • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 09:55
                  Ale jej partner miał 14...
                  • husmus Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 11:06
                    Coś Ci się chyba pomyliło, moje dziecko ma 11 lat. Daruj sobie takie komentarze.
        • zona_glusia Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 13:29
          >Tak na marginesie, nigdzie nie napisałam, że ją do kogoś porównujemy.
          Na forum porównujesz z synem ("Z synem nie było żadnych problemów"). Jak tu nie zauważyłaś to może w rzeczywistości też nie widzisz i wpisujesz córkę w rolę sprawiającej problemy.
        • zona_glusia Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 13:34
          Trzeba się skupić na odróżnianiu spraw ważnych od nieważnych i te ostatnie odpuszczać. Na przykład: jak chce to niech sobie pisze 15 słówek, za to kontroli rodzicielskiej na komórce nie odpuszczasz itp, itd.
          • hanusinamama Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 13:35
            Dokładnie. Praca domowa - odpowiedzialność dziecka w tym wieku
            Kontrola nad telefonem - odpowiedzialność rodzica.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 14:42
          A po co ma wypisywać wyrazy?
          Bo zadanie domowe?
          To niech wypisze 15, przeciez i tak nauczyciel nie liczy,a jak policzy to dostanie brak zadania i po problemie.
        • banicazarbuzem Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 14:57
          A po co miała wypisać 20 wyrazów? Kto jej to kazała zrobić? Bo skoro uparła się, że będzie 15 to raczej nie było zadanie domowe?
          Musicie patrzeć na nią jako na odrębnego człowieka, z innymi potrzebami niż syn, z innymi problemami.
        • panna.nasturcja Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 15:51
          Jak to nie napisalaś, że ją do kogoś porównujecie?
          Przecież sama to robisz w poście zakładającym wątek, porównujesz i z synem, z którym nie było kłopotów, a z nią są. Myślisz, że ona w domu tego nie widzi, nie czuje?
          • triss_merigold6 Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 15:55
            Porównuje modele dojrzewania i widzi, żez dziewczynką jest inaczej, nie widzę w tym niczego szczególnie niewłaściwego.
            • 152kk Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 16:51
              Nie - ona nie porownuje " modeli" tylko konkretne osoby. I napisała, że z synem nie było zadnych problemów. Wierzysz, ze z nastolatkiem nie ma zadnych problemow? Bo ja nie, chyba że po prostu pewnych rzeczy się nie widzi lub nie interpretuje jako problem. Jak tak - to z tą jej córka ja bym uznała, że też problemów nie ma. Normalna nastolatka.
            • hanusinamama Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 16:53
              Nie porównała do grzecznego syna. Dzieci głupie nie są, jak matka tu to napisała w poście w domu też się czuje porównywana.
              • husmus Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 11:09
                Skąd wiesz jak czuje się moja córka w domu?
                • 152kk Re: Nastolatka_trudny wiek 30.09.23, 18:23
                  Wiemy to, co sama napisałaś. I z tego wyciągamy wnioski. Może niesłuszne, ale może jednak tak. Nie warto się obrazac, warto to przemyśleć.
            • panna.nasturcja Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 17:30
              Nie, modele to sobie możemy porównać dyskutując czy stosować system kar i nagród czy lepiej nie. Wtedy porównamy modele.
              Ona porównuje dwoje konkretnych dzieci. Oraz ocenia te dzieci.
        • kafana Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 20:49
          No to jej nie zaglądaj w zeszyty jak wypisze 15 to dostanie gorsza ocenę.
    • cisco1800 Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:26
      Ja biorę na przeczekanie. Moja nie pyskuje, ale obraża sie ciągle. Do tego robi z siebie cierpiętnicę, co mi strasznie podnosi ciśnienie. Pocieszam się, że w końcu minie
    • jehanette Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:29
      A Ty jaka byłaś w tym wieku? Serio ludzie nie pamiętacie? Ja byłam lajtowa nastolatka, może zbyt lajtowa, ale mętlik w głowie, poczucie głębokiego niezrozumienia przez świat i własne sfochowanie pamiętam doskonale.
      Wybierz bitwy które chcesz toczyć, odpuść tam gdzie to mniej ważne. Ja np kontroli rodzicielskiej nie zamierzam odpuszczac, (w sensie filtrowanie treści 18+, limit czasu i zgodę na instalację aplikacji, bo lokalizacji nie śledzę).
    • alpepe Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:33
      Moje nie miały kontroli rodzicielskiej. Zastrzegłam sobie, że na hasło pokazują komórki, ale mi się odechciało. Starsza się chyba nie stoczyła, jak właśnie zdała pierwszy państwowy egzamin lekarski w Niemczech, pracuje i ma ustabilizowane życie prywatne, druga, póki co, też, ma niespełna 16 lat. Uczy się, ma chłopaka, trenuje dzieci szkolne w gimnastyce.
      Co do reszty, minie. Nastolatki źle się czują we własnej skórze, w Niemczech był taki program, Nie jesteś wilkołakiem, chodziło właśnie o te zmiany. Cierpliwość i zastanowienie się, co możecie odpuścić, a co musi być zrobione i przestrzegane.
      • alpepe Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:39
        Na wypadek, gdyby komuś się coś nie zgadzało, moja studiuje i zdała po drugim roku studiów ten egzamin państwowy, Physicum, jeśli dobrze pamiętam.
      • nick_z_desperacji Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 17:20
        Szczerze? Na hasło: pokazujemy historię przeglądania zawsze byłabym w trybie incognito. Kontrola czasu, treści 18+ to jedno, ale przeglądanie np. rozmów z koleżanką to dla mnie jak czytanie cudzych listów.
        • alpepe Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 15:14
          Ty jesteś dorosła, chyba. Tak, uważam, że rodzice mają prawo w każdej chwili zajrzeć do cudzych listów, jeśli dotyczy to osób niepełnoletnich. Inni rodzice się oburzali, co się dzieje w grupach whatsappowych, ja nie miałam pojęcia. Ostrzegłam córki, wiedziały, że mają tak pisać, bym w każdej chwili mogła zajrzeć, ale mi się nie chciało, jak napisałam. Na szczęście wychowałam je tak, że się nie przyłączały do jakichś akcji wymierzonych przeciwko innym, z tego, co wiem. Nie wychowałam sprawczyń, nie wychowałam ofiar, z tego, co mi wiadomo.
          • nick_z_desperacji Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 16:47
            No nie, u mnie w domu była zasada, że nawet listów 7-latka się nie czyta. Zajrzeć to można, jak dziecku coś grozi, np. zaginie, a nie żeby sobie poczytać jak tam sobie Kasia z Asią na świat narzekają. Tak jak mówiłam, u mnie miałabyś aktywność pozorowaną w przeglądarce i rzeczywistą w incognito, prywatne rozmowy na czacie w przeglądarce itp. Czyli jedyny "zysk' to byłaby utrata zaufania. Jak miałaś pokorne cielęta nie nastolatki, to może jakoś to działało, model standardowy tego nie kupi.
            • alpepe Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 17:08
              U ciebie. Możliwe, że byłaś jednym z tych opisanych przez bergamotkę dzieci, które robią na przekór i generalnie są złośliwe. Od moich dzieci się delikatnie odstosunkuj, zamiast próbować wyzywać je od pokornych cieląt, bo nie masz pojęcia, jakimi ludźmi są.
              • nick_z_desperacji Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 17:26
                Nie byłam złośliwa, ani nawet przekorna, tylko od dziecka mam dużą potrzebę prywatności. Ale też nie musiałam niczego ukrywać za szafą, bo wiedziałam, że nawet jak zostawię otwarty pamiętnik na biurku, to nikt nie wpadnie na pomysł "rzucenia okiem". Co u mnie rodzice wiedzieli z rozmów, nie ze szpiegowania.
    • babsee Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:37
      Dokładnie jak napisala Jehanette, tylko dlatego, że doskonale pamietam mój okres dojrzewania, to wytrzymuje moją pannice. Przy czym byłam pewna, że to co opisujesz- dyskusje, kłótnie , fochy, płacz na granicy histerii-to właśnie jest najgorsze...nie jest kochana....trwało ok 2 lat, na chwile ucichło i wybuchlo ze zdwojoną siłą!!!!Przy czym nie jest już nastolatką, tylko pełnoletnia więc ten koronny argument "jestem juz dorosła" słyszę 100 razy dziennie.
      Mąż wymiękł...nie dał rady, serio. Udaje że nie widzi, tak wygodniej...ale chyba czasem lepiej bo on nie potrafi zrozumieć tego emocjonalnego bagażu, tego bałaganu. A ja czasem wytrzymuje, czasem nie, radzę sie starszych koleżanek,czytam książki.
      Emocjonalny rollercoaster- najważniejsze to utrzymac balans, nie stracić kontaktu z dzieckiem,to jest priorytet. Żeby mieć ręke na pulsie. W ubiegłym roku, kolega z klasy miał próbe samobójczą, od tego czasu nie śpię spokojnie.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 15:13
        No niestety, niektórzy wyrastają, a niektórzy będą zaburzeni do końca życia.
        • triss_merigold6 Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 15:22
          Ano będą. I potem barwne opisy jak to dorosły człowiek nie jest w stanie nie spóźnić się na spotkanie/pociąg/rozmowę o pracę, ma bajzel w domu, chaos w życiu a każda decyzja urasta do rangi wyzwania, więc pielęgnuje swoje ADHD, fobie i schizy.
          • 152kk Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 20:55
            Albo musi kontrolować każda minutę swojego i rodziny życia, każde spóźnienie odbiera jako totalna porazkę/ obelgę a odstępstwo od idealnej wychudzonej sylwetki to totalne zaniedbanie godne najwyższej pogardy.
    • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 12:41
      Nie zawsze, ja przechodziłam łagodnie. Ale to były inne czasy. Z tą kontrolą to faktycznie, przesada ( zależy od wieku) - mój młody nie zgodził się i mu nie założyliśmy. Sama też bym nie chciała być stale monitorowana. Z tym że zawsze wiemy gdzie jest i co robi.
      • panna.nasturcja Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 15:54
        Kontrola rodzicielska na komórce nie ma nic wspólnego z tym, gdzie dziecko jest.
        I służy raczej ochronie dziecka przede wszystkim.
        Dziecka się o to nie pyta, to jest norma w momencie, gdy daje mu się do ręki pierwszą w życiu komórkę. Zwykłe bhp.
        • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 16:15
          Dla mnie to szokujące. To jak postawić dziecko w centrum dużego miasta w nocy i niech robi co chce, przecież jest mądre i się słucha
          • panna.nasturcja Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 17:32
            Prawda? Niech sobie radzi, przecież masz do niego zaufanie sciana
            • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 17:54
              Wystarczy rozmawiać i poświęcać dziecku czas. Proponuję ci te metodę zamiast walić głową w ścianę smile
              • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 18:28
                Czyli uważasz, że wystarczy rozmawiać z dzieckiem i poświęcać mu czas i można spokojnie takiego 11-latka o północy zostawić pod pałacem kultury bo taki mądry i zadbany dzieciak?

Dziwne że jak chodzi o samodzielne zostawanie w domu na noc to ludzie dłużej czekają niż samodzielnym dostępem do internetu bez kontroli
          • wkswks Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 18:48
            Ale kto wysyła dziecko w nocy do centrum miasta? Moj 11 latek wysyła się sam do centrum do szkoły, 10 km od domu. Nie ma kontroli w telefonie i go nie śledzę.
            • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 18:59
              No właśnie nikt, prawda? Jak myślisz, dlaczego? A są ludzie, którzy dają dziecku w tym wieku dostęp do internetu bez kontroli. A to tak, jakby wpuścili dziecko w środek metropolii, w której jest wszystko na wyciągnięcie ręki - dobre, ciekawe, ale też złe i bardzo niebezpieczne. I mnóstwo niebezpiecznych ludzi
              • pogodzona_1234 Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 20:07
                Ja byłam taką matką która rozmawiała, tłumaczyła, poświęcała czas i traktowała jak partnerów. Moje dzieci dopiero jako dorosle całkiem niedawno przyznały się że jako wczesne nastolatki oglądały treści które jak to mówią "ryją łeb". Podejrzewam że moje potencjalne wnuki będą mieć ban na wszystko 😉 staram się nie biczowac tym bo nie ma rodziców idealnych ale dziś to pod zaniedbanie można podciagnac.
                • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 28.09.23, 20:22
                  No ja jednego już wychowałam i nie zgłasza zastrzeżeń do braku kontroli rodzicielskiej.
                  • shellyanna Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 08:02
                    Zapominasz Berga o jednej rzeczy. Świat idzie do przodu. Internet tez. Moj 17 latek pierwszy tel miał jakos w 3 klasie. Mój ośmiolatek pierwsza Nokię dostał w zerówce.
                    Pierwsze laptopy starsze dzieci dostały na komunie czyli w 3 klasie. Najmłodszy - w przedszkolu.

Przyłapane na oglądaniu you tube starszaki zazwyczaj przyłapywałam na filmikach pokazujących świat minecraft. Nie było wtedy shortow, reelsów, instagrama ani tik toka.

I nie było patostreamerow.

Starsze nie miały kontroli rodzicielskiej. Młody dostał właśnie smartfona i pierwsze co zrobił mąż, to instalacja ochrony. Bo o ile w domu mogę mieć wpływ na treści które w necie ogląda, o tyle kiedy wychodzi albo wyjeżdża z tel - nie mam takiej możliwości.
                    • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 08:17
                      To nie świat się zmienia tylko niektórzy rodzice mają przedziwne pomysły. Mam dzieci młodsze niż Twoje, więc laptop to chyba na roczek powinien być... A ja nie mam pojęcia, po co przedszkolakowi miałabym dawać własny laptop. Sporadycznie może coś obejrzeć na moim i wystarczy.
                      Telefon w zerówce? Mam córkę w zerówce i co naturalne znam sporo dzieci w tym wieku. Telefon ma jedno i powszechnie jest to przyjmowane jako pomysł kuriozalny. Więc nie wiem, co mają "czasy" do Twoich decyzji i dlaczego akurat takie podjęłaś.
                      • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 08:30
                        I tu się zgodzę, nie ma co przesadzać z tymi telefonami i laptopami zbyt wcześnie, a co dopiero w przedszkolu. Kiedyś zaczynało się to od wieku komunii, a teraz widzę szaleństwo sięga zenitu. To prawda, ze starszy który zaraz kończy 21 lat, 15 lat temu nie musiał się borykać aż z takim zalewem śmieci w sieci.
                        • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 08:33
                          No i kontrola rodzicielska to też rzecz, o której jest głośno od kilka lat a młody ma prawie 14 i już za późno na takie ograniczanie, YT mu nie wyłączę, bo słucha czarnej muzyki, która byłaby pewnie zbanowana.
                          • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 08:51
                            Że co? Córka mojego partnera ma 21 lat i jako dzieciak miała kontrolę rodzicielską w telefonie. Co najwyżej teraz są bardziej zaawansowane rozwiązania. I widzę po koleżankach, które mają dzieci w wieku 11-15 że każde te kontrolę ma
                            • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 09:36
                              No a moje nie mają i zastrzeżeń do nich nie mam. Wiesz zawsze były te dziewczeta pilnowane przez rodziców by wróciły do domu o 20.i jakos to one pierwsze w ciąże nastoletnie zachodziły czy miały nieciekawe towarzystwo... Tak że nie przeceniałabym roli kontroli w wychowaniu. Trzeba mieć własny rozum przede wszystkim i uczyć myślenia o konsekwencjach a nie tylko zabraniania.
                              • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 09:42
                                A jakoś do koleżanki syna nie puscisz 😀 Czyli jednak kontrolujesz
                                • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 09:45
                                  To była aluzja, jeśli nie zauważyłaś ) Podejrzewam, że byłaś jedną z tych dziewczyn, które we wczesnych doświadczeniach seksualnych szukały akceptacji, której nie miały w domu.
                                  • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 09:50
                                    Inicjacja w wieku powyżej statystycznego więc kulą w płot...
                                    • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 09:57
                                      No wiemy, bo tak jak się zwierzalas dlugo walczyłaś, by się dziewictwa pozbyć. Po co nam ta wiedza? Zatraciłas jakiś instynkt samozachowawczy albo masz ZA...
                                      • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 10:14
                                        A po co nam wiedza, że właśnie mąż Cię wypukał albo że syn słuchał jak się z jego ojcem kłócisz o domniemanego kochanka, który dzwoni? Po co nam była wiedza o aborcji Twojej matki?
                                        • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 11:27
                                          To są normalne rzeczy w życiu doroslych odob, zabawy z 14-latkiem to pedofilia.
                                          • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 11:52
                                            Pedofilia to pociąg dorosłej osoby do dziecka, a nie wzajemne zainteresowanie sobą pary nastolatków, których dzieli kilka miesięcy różnicy wieku xd
                                            • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 11:59
                                              Nie, prawnie pedofilia to seks z dzieckiem poniżej granicy wieku zgody - także inne czynności seksualne.
                                        • bergamotka77 [...] 29.09.23, 11:30
                                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                          • bergamotka77 [...] 29.09.23, 11:32
                                            • shellyanna [...] 29.09.23, 11:59
                                              • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:00
                                                To są ogolenie dostępne materiały, a nie zdjęcia z prywatnego Insta.
                                                • alicia033 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:06
                                                  bergamotka77 napisała:

> To są ogolenie dostępne materiały,

podpisane jako grr.ruu czy jednak nie?
                                                  • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:07
                                                    To ty ją identyfikujesz.
                                                  • shellyanna Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:07
                                                    Idiotka to zbyt łagodne określenie.
                                                  • piataziuta Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 19:37
                                                    bergamotka77 napisała:

> To ty ją identyfikujesz.
                                                    >

Ty szmato.
                                                • shellyanna Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:06
                                                  Bycz pliiizzzz… dałaś na tacy jej imię i nazwisko. Wolałabym chyba zobaczyć jednak 3 włosy meza niż swoje imię i nazwisko tutaj.
                                                  • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:08
                                                    You never know big_grin
                                                  • shellyanna Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:09
                                                    Ależ śmiało… ban dobrze ci zrobi…
                                                  • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:10
                                                    Ja się nie mam czego wstydzić. Przynajmniej forumki będą miały okazję zobaczyć, czym się różnią teksty pisane z pasji od tych dla pieniędzy przez tyrającą matkę małych dzieci z nieodpowiedzialnym odpadem atomowym big_grin
                                                  • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:12
                                                    No tak są wybitne, zwłaszcza pytania na miarę czterolatki smile
                                                  • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:14
                                                    Dzięki temu każda Karolina z Gdańska zrozumie big_grin
                                                  • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:17
                                                    A nawet i Ania z Żoliborza.
                                                  • alicia033 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:21
                                                    Przy twoich wypocinach, berdżi, jakby to eufemistycznie napisać... , możesz grr.ruu co najwyżej buty czyścić.
                                                  • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:14
                                                    Napisz o seksie z młodym Ukraińcem, jak już musisz się wszystkim, co robisz w łózku dzielić.
                                                  • mid.week Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:15
                                                    ggrr.ruu napisała:

> Ja się nie mam czego wstydzić. Przynajmniej forumki będą miały okazję zobaczyć,
                                                    > czym się różnią teksty pisane z pasji od tych dla pieniędzy przez tyrającą mat
                                                    > kę małych dzieci z nieodpowiedzialnym odpadem atomowym big_grin

Nie masz. I jeszcze ładnaś z ciała i paszczy. Niewybaczalne!
                                                  • leosia-wspaniala Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:29
                                                    Niezły tekst, a już na pewno o kilka klas wyższy niż wypociny Karoliny z Gdańska big_grin
                                                  • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:47
                                                    Szkoda tylko, że mnie o protekcję do pracy prosi z dzieckiem przy piersi.
                                                  • mid.week Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:53
                                                    bergamotka77 napisała:

> Szkoda tylko, że mnie o protekcję do pracy prosi z dzieckiem przy piersi.
                                                    >

Ale szkoda, że prosi, że Ciebie, że o protekcje czy że z dzieckiem?
                                                  • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:56
                                                    A na Placu Czerwonym rozdawali samochody...

Bergamotka sama wystąpiła z propozycją, nie ja prosiłam
                                                  • shellyanna Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:56
                                                    mid.week napisała:

> bergamotka77 napisała:
                                                    >
                                                    > > Szkoda tylko, że mnie o protekcję do pracy prosi z dzieckiem przy piersi.
                                                    > >
                                                    >
                                                    >
                                                    > Ale szkoda, że prosi, że Ciebie, że o protekcje czy że z dzieckiem?

O pierś! O pierś poszło!
                                                  • suki-z-godzin Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:29
                                                    ggrr.ruu napisała:

> Ja się nie mam czego wstydzić. Przynajmniej forumki będą miały okazję zobaczyć,
                                                    > czym się różnią teksty pisane z pasji od tych dla pieniędzy przez tyrającą mat
                                                    > kę małych dzieci z nieodpowiedzialnym odpadem atomowym big_grin

❤️ całym moim trolskim sercem jestem z tobą, srsly
                                                  • annaboleyn Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 16:16
                                                    ggrr.ruu napisała:

> Ja się nie mam czego wstydzić.

Oraz to nie jest chyba nowość dla większości. Tzn. ja Cię kojarzyłam z imienia, nazwiska i tekstów o konkretnej tematyce. Jeszcze długo przed tym, zanim zaczęłam tu pisać, również wtedy, kiedy wyrażałaś wątpliwosć, czy nie jestem kim innym - "może jest, a może nie jest", po tym, jak zostałam "zdekodowana" w ten sam sposób, pamiętasz? wink
                                                    Również uważam, że w kwestii zawodowej kompletnie nie masz się czego wstydzić.
                                                  • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 16:44
                                                    Serio? Myślałam, że raczej #nikogo choć oczywiście zdaję sobie sprawę, że jak ktoś ogarnia OSINT to tak w kwadrans był w stanie ustalić choćby z racji moich zainteresowań.
                                                    Pamiętam, że Berga Ciebie dekodowała ale nie pamiętam, czy celnie big_grin Więc nadal żyję w nieświadomości, kim jesteś... Z forumek kilka znam pozaforumowo, ale nie bawiłam się nigdy w tropienie
                                                  • annaboleyn Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 17:01
                                                    Mówię Ci, że Cię kojarzyłam długo przed forum po prostu. Z tekstów i z Czerskiej, na której bywałam w celach rodzinno-towarzyskich. Więc nie musiałam robic żadnego wywiadu. I nie uznałam za stosowne tą wiedzą sie tu popisywać, bo w sumie po co?
                                                    >Pamiętam, że Berga Ciebie dekodowała ale nie pamiętam, czy celnie big_grin
                                                    Zastanów się, co piszesz i po co.
                                                    Nie, nie celnie. I to już padło kilka razy, również do Ciebie, kiedy poprzednio zastanawiałaś się, czy celnie.
                                                  • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 17:29
                                                    Ja po prostu nie przywiązuję do tego wagi, więc pamiętam mgliście wątek ale bez szczegółów. W ogóle to co za różnica kto jest kto, kilka razy mi się jakieś forumki przewinęły poza forum, odnotowałam fakt ale nie drążyłam bo ta wiedza mi zbędna.
                                                  • annaboleyn Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 17:40
                                                    Taka, że mnie by w sumie latało zdekodowanie mnie, zresztą sporo osób zna mnie tu osobiście, na przykład Twoje znajome. Natomiast bardzo przeszkadzało mi wciąganie w te akcje boguduchawinnej osoby i wymachiwanie jej nazwiskiem, danymi, sytuacją osobistą. Ciebie wydawała się ta sytuacja wtedy serdecznie bawić.
                                                    Nie, nie była zabawna, to co Ci teraz tu ukręcono też nie jest zabawne. Natomiast, jak widzisz, również osoby, które pamiętają Twoje podejscie do takich akcji z drugiej niejako strony, na przykład ja, uważają, że, jakkolwiek nieprzyjemne - nie Tobie przynosi to ujmę, zwłaszcza na tle zawodowym.
                                                    Tyle, bo mi się dzisiaj paru rzeczy odechciało od czytania tego.
                                                  • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 17:45
                                                    To źle odebrałaś - było to śmieszne, bo zabawna była Bergamotka miotająca się tam i przekonana, że dysponuje mocnymi kwitami i rozdająca ciosy na oślep.
                                                  • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:11
                                                    shellyanna napisała:

> Bycz pliiizzzz… dałaś na tacy jej imię i nazwisko. Wolałabym chyba zobaczyć jed
                                                    > nak 3 włosy meza niż swoje imię i nazwisko tutaj.

A ja zobaczyłam wszystko - zdjęcia rodziny z prywatnego insta, nazwisko, zawód, miasto, linki, wyciąganie zawodu i spraw osobistych rodziców. Nikt się jakoś specjalnie nie oburzał. Podwójne standardy?
                                                  • shellyanna Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:18
                                                    Czekej czekej.. to nie ty sama chwaliłas się, ze jesteś dziennikarka? To nie ty sama wkleiłas maila od czy do nauczycielki? Nie ty podawałas dane dzieci umożliwiające identyfikacje? Nie ty opisywalas meza i jego hobby? Nie ty pisałaś skąd jesteś w wątku o dojeździe na lotnisko?

Czy sugerujesz, ze te wszystkie dane zostały wyczytane z kawałka czerepu?
                                                  • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:21
                                                    I co z tego? Dziennikarzy są tysiące. Nie podałam nigdy swoich danych, miejsca zamieszkania ani zdjęć. I nikogo nawet za upublicznienie tego nie ukarano.
                                                  • ggrr.ruu Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 17:17
                                                    A dlaczego nie podałaś danych osób, które to upubliczniły tylko moje?
                                                    Miejsce zamieszkania podałaś w wątku o wizycie kolegi syna - że poszli na nowo otwarty basen w okolicy. Wiesz, to nie jest tak, że się ciągle nowe baseny otwierają co krok
                                                  • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:21
                                                    Nie, gorzej, wyśledzono mojego syna.
                                                  • suki-z-godzin Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:43
                                                    shellyanna napisała:

> Czekej czekej.. to nie ty sama chwaliłas się, ze jesteś dziennikarka? To nie ty
                                                    > sama wkleiłas maila od czy do nauczycielki? Nie ty podawałas dane dzieci umożl
                                                    > iwiające identyfikacje? Nie ty opisywalas meza i jego hobby? Nie ty pisałaś ską
                                                    > d jesteś w wątku o dojeździe na lotnisko?
                                                    >
                                                    > Czy sugerujesz, ze te wszystkie dane zostały wyczytane z kawałka czerepu?

mnie zastanaowiło, skąd ktoś miałby wyciągnąć aborcję matki berżyny jeśli nie z jej osobistych wypocin.
                                                    no cóż, wyszukiwarka nie kłamie, nawet jeśli coś zostało napisane dekadę temu, to w niej jest.
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,141537531,141537531,Aborcja_mamy.html
                                                  • jolie Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 13:27
                                                    shellyanna napisała:

> Czekej czekej.. to nie ty sama chwaliłas się, ze jesteś dziennikarka? To nie ty
                                                    > sama wkleiłas maila od czy do nauczycielki? Nie ty podawałas dane dzieci umożl
                                                    > iwiające identyfikacje? Nie ty opisywalas meza i jego hobby? Nie ty pisałaś ską
                                                    > d jesteś w wątku o dojeździe na lotnisko?
                                                    >
                                                    > Czy sugerujesz, ze te wszystkie dane zostały wyczytane z kawałka czerepu?

Przestań już Shelerka, bo umieszczanie przez Ciebie zdjęć włosów męża z Instagrama było bardzo słabe. Tak, to co robi dzisiaj Bergamotka to dno.
                                                  • shellyanna Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 13:29
                                                    Pffff 😁
                                                  • jolie Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 13:31
                                                    Możesz prychać, ale pachnie stalkerstwem.
                                                  • suki-z-godzin Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 13:33
                                                    jolie napisała:

> Możesz prychać, ale pachnie stalkerstwem.

uwielbiam zapach stalkerstwa o poranku
                                                  • suki-z-godzin Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 13:34
                                                    pachnie raczej dobrą pamięcią do kocopołów wypowiadanych przez forumkę
                                                  • jolie Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 13:39
                                                    To Twoje zdanie, ale nie będę rozwijać, bo mi się nie chce.
                                                  • suki-z-godzin Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 13:40
                                                    jolie napisała:

> To Twoje zdanie, ale nie będę rozwijać, bo mi się nie chce.

dobra, jest 1-1 bo mi by się nie chciało czytać rozwinięcia 🤡
                                                  • mid.week Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:40
                                                    bergamotka77 napisała:

> shellyanna napisała:
                                                    >
                                                    > > Bycz pliiizzzz… dałaś na tacy jej imię i nazwisko. Wolałabym chyba zobacz
                                                    > yć jed
                                                    > > nak 3 włosy meza niż swoje imię i nazwisko tutaj.
                                                    >
                                                    > A ja zobaczyłam wszystko - zdjęcia rodziny z prywatnego insta, nazwisko, zawód,
                                                    > miasto, linki, wyciąganie zawodu i spraw osobistych rodziców. Nikt się jakoś s
                                                    > pecjalnie nie oburzał. Podwójne standardy?
                                                    >
                                                    >

ile x jeszcze bedziesz pytała o to samo te same osoby?
                                                    Tak - podwójne. To nawet było w tym tygodniu opisywane na forum. Róznica jak między upublicznieniem danych ofiary wypadku a upublicznieniem danych sprawcy.
                                                  • martishia7 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 13:49
                                                    >> Bycz pliiizzzz… dałaś na tacy jej imię i nazwisko. Wolałabym chyba zobaczyć jed
                                                    >> nak 3 włosy meza niż swoje imię i nazwisko tutaj.

>A ja zobaczyłam wszystko - zdjęcia rodziny z prywatnego insta, nazwisko, zawód, >miasto, linki, wyciąganie zawodu i spraw osobistych rodziców. Nikt się jakoś >specjalnie nie oburzał. Podwójne standardy?

Ukradli Ci paszport? Ukradnij komuś ty!
                                                  • jolie Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 13:51
                                                    Ja ukradnę...😉
                                              • pade Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:32
                                                po co to zacytowałaś?
                                                mam nadzieję, że Twój post też zniknie
                                            • suki-z-godzin Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:02
                                              bergamotka77 napisała:

> I jak widać nie tylko na forum

nie ma się czego dziewczyna wstydzić, przyzwoity artykuł, bez destynacji, sraczek, synków pomarszczonych jak staruszki, niesamowitego ujędrnienia po jednym zasapaniu na Lewej i bezpłatnych testów które się już skończyły.

grrru, ale jestes laska!!!
                                            • alicia033 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:04
                                              bergamotka77 napisała:

> I jak widać nie tylko na forum omawiasz swoje życie:
                                              >

czy ty właśnie nie złamałaś paru przepisów prawa, berdżi?
                                              Liczę, że moderacja nie będzie działała wybiórczo i dostaniesz dłuuuuuuugiego bana.
                                              • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:06
                                                Za co? Za wklejanie linka do tekstu z WO? Wklejałyście takie wielokrotnie, wiec chyba nie ma wybiórczego zakazu dla mnie.
                                                • shellyanna Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:07
                                                  Czyli przyznajesz, ze jesteś taka sama? Nie lepsza? Nie mądrzejsza? 😀😀😀
                                                • mid.week Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:12
                                                  bergamotka77 napisała:

> Za co? Za wklejanie linka do tekstu z WO? Wklejałyście takie wielokrotnie, wiec
                                                  > chyba nie ma wybiórczego zakazu dla mnie.
                                                  >

Teoretycznie masz rację. Natomiast faktem jest inna kolejnosc wydarzeń. Ty nie byłaś już anonimowa jak forumki zaczeły czytać i wrzucac tu tresci z medonetu. Umówmy się, ktoś to czyta wyłacznie dlatego, ze ciebie kojarzy i chce się ponabijać. Natomiast grruu była do tego momentu nam nieznana z nazwiska i tylko dzięki tobie juz nie jest.
                                                  • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:16
                                                    Była znana, wszyscy oglądali i komentowali jej zdjęcia. Ja też kiedyś nie byłam znana, ale zadbałyscie o tym, bym była. A gruu nie może? I nie napisałam, że to gruu tam były dwie rozmówczynie, to suka ja zidentyfikowała.
                                                  • pade Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:37
                                                    bergamotka77 napisała:

> Była znana, wszyscy oglądali i komentowali jej zdjęcia. Ja też kiedyś nie byłam
                                                    > znana, ale zadbałyscie o tym, bym była. A gruu nie może? I nie napisałam, że t
                                                    > o gruu tam były dwie rozmówczynie, to suka ja zidentyfikowała.

Aha, ktoś zadbał o to, żebyś nie była anonimowa, więc ty zadbałaś o to, żeby Gruu też nie była?
                                                    Suka nie musiała nikogo identyfikować. Jeśli ktoś ma więcej niż klepkę w mózgu, sam się domyśli.

Zabrakło mi słów, żeby napisać co o tobie myślę w taki sposób, żeby mnie od razu nie wycięto.
                                                  • bergamotka77 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:45
                                                    No gruu na to zasłużyła. Zbierała, zbierała, aż przesadziła.
                                                  • suki-z-godzin Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:49
                                                    bergamotka77 napisała:

> No gruu na to zasłużyła. Zbierała, zbierała, aż przesadziła.

o, widzę że pole już zaorane, zalane betonem, a berżyna już gotowa do ponownego orania tego betonu 🤡
                                                  • shellyanna Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:54
                                                    Jak skończycie, to ja bym chciała ozdobić jakos ten grobowczyk 😁

• mid.week Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:54
                                                    bergamotka77 napisała:

>

napisała zbieraczka kompulsywna
                                                  • alicia033 Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 12:57
                                                    bergamotka77 napisała:

>
                                                    Na co sobie "zasłużyła"?
                                                    Dalej jest młodsza, zgrabniejsza, ma lepsze pióro, niż ty i niczego, z tego i tu i pod własnym nazwiskiem pisała wstydzić się nie musi.
                                                    Natomiast ty, berga jesteś niestety tak głupia, że jak widać nie zdajesz sobie sprawy, jakiego zawodowego samobója sobie tu strzeliłaś. Nie tylko wy dwie ze środowiska medialnego tu siedzicie. I nawet jeżeli, jak podejrzewam, sama grr.ruu o tym, co zrobiłaś, słowem się nie odezwie, to rozejdzie się to po środowisku przez innych i nie przysporzy ci ani zawodowego uznania ani sympatii.
                                                  • homohominilupus Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 15:12
                                                    Obrzydliwa z ciebie kreatura bergamota 🤮
                                                  • wapaha Re: Nastolatka_trudny wiek 29.09.23, 19:38