Dodaj do ulubionych

super wciągająca powieść - ebook?

28.09.23, 14:31
Mam przed sobą 4 godziny jazdy i nieprzyjemny cel, muszę zająć głowę tak, żeby nie mielić myśli w głowie, bo to nic nie daje, a drenuje energię. Podróż wypadła dość niespodziewanie, ale mam przy sobie czytnik, więc mogę sobie kupić coś do czytania. Musi być super-hiper wciągające, nieprzygnębiające i niekrwawe. Nie musi być ambitne, ale ma być z tych książek, od których nie da się oderwać, typu "Kod Leonarda da Vinci" czy "wybrane zagadnienia z fizyki katastrof" (obie sprawnie napisane, ale takie sobie czytadła). A, i musi być po polsku, mózg już mi się wyłącza.
Ktoś czytał ostatnio coś pasującego do kryteriów? Za wszelkie polecajki będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • aadrianka Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 14:43
      Serię o profesorowej Szczupaczyńskiej znasz? Maryli Szymiczkowej (czyli Jacka Dehnela i Piotra Tarczyńskiego)
      Krwawe jedynie na początku, bo to kryminały z trupami, ale znakomite i wciągające.
      • szczera.wiera Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 15:24
        Tak nudne, że biegusiem z powrotem odnioslam do biblio. Żałosne są te kryminały retro, brr
        • simply_z Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 17:33
          Nie sa, ale nie wciagaja jakos specjalnie, czytam je dla klimatu Krakowa.
        • mama-ola Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 20:19
          szczera.wiera napisał(a):

> Tak nudne, że biegusiem z powrotem odnioslam do biblio.

Ja też, nudy na pudy.
          • miruka Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 06:23
            Zgadzam się
      • hannah_weaverrr Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 19:02
        Oj tak, to świetna rzecz!
    • daniela34 Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 14:49
      Wczoraj czytałam "Wielką ucieczkę" Roberta Harrisa o pościgu za zabójcami Karola I. Nie za ambitne, nie za krwawe, nie wiem czy AŻ tam wciągające ale ja ostatnio jestem jakaś spaskudzona czytelniczo i nic mnie aż tak nie wciąga.
      • zona_glusia Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 18:16
        Harrisa można w sumie polecić wszystko.
    • aadrianka Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 14:50
      Względnie cokolwiek Roberta Wegnera, chociaż tam już krwawiej. Ale wciąga jak błoto na budowie.
      • jottka Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 15:25
        ale to trudno polecać cokolwiek, jak się ciebie nie zna... odruchowo człowiek myśli o sensacji czy kryminałach, ale może "Marzenie panny Benson" Rachel Joyce? Bardzo dobrze napisana powieść, bardzo niegłupia, pisana żywym językiem, zabawna w wielu miejscach, choć w innych to raczej wręcz przeciwnie, ale ogólnie podnosząca na duchusmile zobacz sobie recenzje, to zdecydujesz, czy by ci podeszło.
        • jottka Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 15:27
          poza tym pierwsze tomy o Stephanie Plum Janet Evanovich, ale tego na ebookach od dawna nie ma niestetysad a "Dożywocie" albo "Nomen omen" Marty Kisiel znasz? Pratchettowe w stylu, comic fantasy, pierwsze książki pani Kisiel były absolutnie debest, najnowszych raczej nie ruszajsmile
          • summerland Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 16:44
            Stephanie Plum! Nik forumki, której od jakiegoś czasu już nie widuję
          • princy-mincy Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 20:10
            Dożywocie i Nomen Omen są słabe, nie rozumiem fenomenu a uwielbiam szeroko pojętą fantastykę
            • mama-ola Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 20:20
              Ja Dożywocia nie zmęczyłam do końca.
            • zona_glusia Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 14:11
              Zaletą "Dożywocia" jest język i postacie, w takiej kolejności. Fabularnie to są takie sobie historyjki, luźno powiązane, więc jeśli fabuła jest dla kogoś ważna to się może rozczarować.
    • bazia_morska Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 16:18
      Biografie Andżeliki Kuźniak, wszystkie smile
    • silenta Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 16:21
      Robert Galbraith - Wołanie kukułki, kryminał, bardzo wciągający.
      • raczek47 Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 17:45
        silenta napisała:

> Robert Galbraith - Wołanie kukułki, kryminał, bardzo wciągający.

Czyli J.K.Rowling🙂ale tak,nie tylko "Wołanie kukulki",ale wszystko tego autora ( autorki).
        • silenta Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 18:18
          Na razie zanęcam jednym, pierwszym tytułem serii smile Potem samo pójdzie.
      • mama-ola Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 20:22
        > Robert Galbraith

I to pierwsze (po Potterze), coś z wakatem w tytule, też wciągające było
        • silenta Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 20:38
          Trafny wybór? Też bardzo dobra powieść, tylko przygnębiająca.
          • mama-ola Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 21:24
            silenta napisała:

> Trafny wybór? Też bardzo dobra powieść, tylko przygnębiająca.

Tak, to miałam na myśli (wakat był w angielskiej wersji tytułu).
    • pade Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 16:38
      Siembieda mnie wciąga, i Kanios.
    • sueellen Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 16:55
      Upadek gigantów, zima świata ( w tej kolejności) albo seria Kingsbridge Kena Folletta. Polecono mi tu na forum i uwielbiam je wszystkie, choć mam już przesyt bo facet płodzi te książki jak króliki.
      • eilian Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 17:27
        Właśnie miałam go polecić, dopiero co skończyłam słuchać "Niech stanie się światłość", spełnia kryterium wciągania, jak prawie wszystko Folletta.
        • eilian Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 17:28
          Z tego typu powieści to jeszcze Medicus i Shantaram
          • andaba Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 17:37
            Medicus to chyba bardziej dla nastolatek, a Shantaram nie wiem w ogóle dla kogo, nudne jak cholera, nie przebrnęłam, a nielubie porzucać niedokończonych książek.

Ostatnio nie czytałam nic co by spełniało skryteria, dla mnie takimi książkami był Trafny wybór, Wielkie kłamstewka, Zulejka otwiera oczy, Nieczułość (M. Bundy), Wszystko czego wam nie powiedziałam.
            • andaba Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 17:37
              Nie lubię, rany.
            • ochbejbe100 Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 19:45
              To samo miałam, polecono mi Shantaram, ale odpadłam po kilkudziesięciu stronach. Napisana w dziwnym, ekstatycznym tonie opowieść o przestępcy. No jednak nie.
      • ludborka Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 17:17
        Katedra mi się po nocach śniła, nie zdarzyło mi się to od wielu, wielu lat.
    • marianna1960 Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 17:37
      Na prawdziwych faktach Hampton Sides Ogar piekielny ściga mnie. Zamach na Martina Luthera Kinga i wielka obława na jego zabójcę. lubimyczytac.pl/ksiazka/4747813/ogar-piekielny-sciga-mnie-zamach-na-martina-luthera-kinga-i-wielka-oblawa-na-jego-zabojce
      Sides stworzył pasjonujący thriller non-fiction, konstruując równoległe portrety dwóch bardzo różnych mężczyzn, ofiary i zabójcy: charyzmatycznego lidera ruchu na rzecz walki z dyskryminacją rasową i zaburzonego samotnika z zagmatwaną i brutalną przeszłością, którego motywy były równie mętne jak jego tożsamość.
      • andaba Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 17:50
        Mogą być nieprawdziwe fakty?
      • annaboleyn Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 21:47
        Marianno, ja tak trochę obok tematu - kiedy przestaniesz wrzucać fragmenty cudzych recenzji jako swoje słowa? To widać, wiesz? booktown.pl/e-booki/kryminal-sensacja-thriller/134335,ogar-piekielny-sciga-mnie-zamach-na-martina-luthera-kinga-i-wielka-oblawa-na-jego-zabojce
        • marianna1960 Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 02:17
          Kiedy przestaniesz cenzurować innych!. Ten fragment opisu który wrzuciłam, jest z oficjalnego opisu książki na "Lubimy czytać" Pracujesz w policji cenzurze?
          • annaboleyn Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 06:43
            Ja wiem, skąd on jest, bo go znalazłam smile Ponownie - dlaczego wrzucasz cudze opisy fabuły książek, jako stworzone przez siebie?
            • marianna1960 Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 09:54
              Nie masz innych problemów, nic nigdy nie kopiujesz i nie wklejasz lepiej w tym czasie coś poczytaj.
              • lella_two Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 10:14
                A nie lepiej wstawić cudzysłów, gdy się cytuje, zamiast potem walczyć do upadłego za przegraną sprawę?🤔
            • 35wcieniu Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 11:44
              Bo to marianna. Nie wierzę że ktoś tego jeszcze nie wygasił, przecież to jest coś jak taniarada. big_grin
              • annaboleyn Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 12:48
                Wygaszac ją? Jamais! Jak tylko wspomni, że jakaś książka, film czy serial są beznadziejne - natychmiast wciągam je na listę "KONIECZNIE", jest bezbłędna smile
                • 35wcieniu Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 13:03
                  A o życiu nadal się produkuje? Stół? Nam niepotrzebne, toż można z podłogi. Kibel? Nam niepotrzebne, toż można do wychodka. Kino? Ciekawe jaką burżuazję na to stać, ja nigdy nie byłam...
                  Czy teraz tylko kulturą się zajmuje? big_grin
                  • annaboleyn Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 13:44
                    big_grin Nie, nie widziałam takich występów, a szkoda, na pewno byłoby... eeee... folklorystycznie wink
                    Ale te posty o książkach też są pyszne, jedzie takim full bazarem, masz wrażenie, że słyszysz ten głosik i wymowę i nagle ŁUP - uładzona, napisana oficjalnym stylem rekomendacja, zwykle blurb od wydawcy wink Co ciekawe - cudzysłów bywa przez nią używany, ale nigdy przy tych cytatach wink
                  • simply_z Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 14:02
                    Tak, czesto pisze o konsumpcjonizmie. Zabawne bylo jak pisala o kasie jaka wciaga na miesiac, a potem nagle wyszlo, ze nie starcza jej do pierwszego.
                    • 35wcieniu Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 15:26
                      Tak, zadawała np. pytania typu "ale po co mieć sypialnię?"" big_grin Zanim wygasilam pamietam że miała też występy "mam nadzieję że zakażą tego całego homoseksualizmu. Nie chodzi mi o księży tylko o pedałów" big_grin big_grin
                      • annaboleyn Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 15:38
                        Ojjj, co za zaskoczenie!
                        Not.
    • nangaparbat3 Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 17:37
      Harasimowicz a Awantury i przygody Reginy Salome Pilsztynowej- na podróż idealna
    • bruy-ere Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 17:46
      „Anomalia” - polecono mi tu na forum i faktycznie oderwać się nie można.
      • lella_two Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 19:59
        Tak, Anomalia to rodzaj książki- zagadki, faktycznie wciąga. No, ale koniec jednak mocno przygnębiający.
    • pupu111 Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 18:11
      Mnie mega wciagnął kiedyś Uciekinier Stephena Kinga, bardzo szybko się czyta.
      I zawsze jak zaczełam wieczorem Wielki marsz, bo czytałam to z 3 razy, to nie potrafiłam przestac do 4 w nocy czytac, ale ta książka to juz nie pasuje do kryteriów pozostałych.
    • melisananosferatu Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 18:13
      Polecam 'Czwartkowy klub zbrodni' R.Osmana. Kryminal z gatunku 'cosy' (sa 4 czesci). Czworka zazywnych emerytow rozwiazuje zagadki kryminalne. Jest tez fajny akcent polski😀
      • krisdevalnor Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 10:41
        melisananosferatu napisała:

> Polecam 'Czwartkowy klub zbrodni' R.Osmana. Kryminal z gatunku 'cosy' (sa 4 cze
        > sci). Czworka zazywnych emerytow rozwiazuje zagadki kryminalne. Jest tez fajny
        > akcent polski😀
        O nie, jak mnie zmęczyła ta ksiazka... Nuda, bohaterowie zlewaja sie w jedno, ledwo przebrnam a szkoda bo z opisu zapowiadała sie świetnie.
    • zona_glusia Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 18:20
      >typu "Kod Leonarda da Vinci"
      "Kulawe konie" mi przychodzą do głowy, jeśli Ci nie przeszkadza, że książka jest filmowo napisana.
    • feiticeira Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 18:37
      lubimyczytac.pl/cykl/635/kroniki-rodziny-cliftonow

Och, co to było za czytadło!
      Miało się świadomość, że to "literatura dla kucharek", ale jak gładko szło, wartko się toczyło - w swojej kategorii 10/10 😁
      • andaba Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 20:16
        No własnie, za wartko, mnie męczy nadmiar akcji, zmęczyłam kilka książek Archera i stwierdziłam, że to nie dla mnie.
    • hannah_weaverrr Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 19:04
      "Lekcje Chemii" - ja ugrzęzłam na całą niedzielę a musiałam skończyć. Choć zakończenie mogłoby być mniej takie...hmmm... nie będę spojlerować wink
      • annaboleyn Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 21:48
        Właśnie takie, zgadzam się smile)
      • truchtamsobie Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 04:46
        Właśnie słucham, już ku końcówce. Ale świetną jest ta książka 😃
      • ariathedevil Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 06:36
        Również bardzo, bardzo polecam, czyta się świetnie. Mimo tego, że akcja rozgrywa się w latach 50, 60, bardzo aktualna. Serial będzie niedługo smileA jeśli podobały Ci się" Wybrane zagadnienia..." to polecam też "Nocny film" tej samej autorki, również mocno wciąga. Albo coś Tartt jeśli nie czytałaś np. :"Tajemna historia"
        • annaboleyn Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 12:57
          "Nocny film" tak o klasę nawet lepszy, myślę. Kiedy ta dziewczyna napiszę coś nowego? Czekam i czekam sad
          • ariathedevil Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 13:47
            Przyłączam się do oczekiwania i mam nadzieję, że nie będzie pisać tak jak Tartt, jedną książkę na 10 lat. Niby wiadomo, liczy się jakość, ale dobrze jest gdy jakość przechodzi w ilość smile A czytałaś jej Neverworld Wake? Mnie trochę rozczarowała, zbyt przekombinowana, chociaż też dobra.
            • annaboleyn Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 13:51
              Czytałam, rzeczywiscie, to było co innego, ale miałam w głowie, że to chyba było przeznaczone dla nastolatków i jako takie - całkiem w porządku smile
              • ariathedevil Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 14:14
                Moim zdaniem raczej o nastolatkach podobnie do "Wybranych zagadnień ...", czy "Szczygła" Tartt, ale przyznam szczerze, nie wiem czy autorka to jakoś targetowała. Choć wiadomo ze zdaniem jest jak z dudą każdy ma swoje smile
    • tairo Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 19:37
      Pamiętniki Murderbota, w końcu zaczęli wydawać po polsku!
      • tairo Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 19:38
        Przepraszam, po polsku jest Mordbot, nie Murderbot.
    • plain-vanilla Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 23:16
      Stacey Halls - obojętnie jaki tytuł, co tam znajdziesz.
      • plain-vanilla Re: super wciągająca powieść - ebook? 28.09.23, 23:18
        Madeline Miller - Galatea, Kirke, Pieśń o Achillesie
        • memphis90 Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 13:04
          He, he, „Kirke” dwa razy - to musi być „to”!
    • homohominilupus Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 11:04
      Antypolecanka może być?

Męczę i Męczę Czarny tort. Polecany gdzieś jako dobra literatura. No nie. Może sprawnie jest napisane ale nie ma w tym żadnej duszy i nie budzi ŻADNYCH emocji.
    • eagle.eagle Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 11:07
      Mnie wciągnęła "Gra pozorów" Katarzyny Majgier , chyba pójdę dzisiaj do biblioteki po drugą część.
    • aadrianka Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 12:30
      A w ogóle w końcu się zabrałam za polecane na forum Dziady i dybuki Kurskiego i o rany, to się czyta na jednym wdechu. Ale nie do końca spełnia kryterium nieprzygnębiającego.
    • furiatka_wariatka Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 12:58
      "Gra o tron" bardzo wciąga, szczególnie jeśli nie znasz serialu i nie wiesz co się wydarzy
      • memphis90 Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 13:03
        Jak to co - wszyscy umrą 😂
    • memphis90 Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 13:03
      „Kirke może ? Fabularyzowana opowieść oparta na postaci z mitu, dla mnie bardzo przyjemne czytadło.
      • lella_two Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 13:39
        Dla mnie również to było miłe doświadczenie czytelnicze! Taki trochę apokryf mitologiczny😎
    • summerland Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 16:42
      Mnie wciagnela i bardzo sie podobala "Tylko razem z corka". Jest bardzo ciekawa ale tez pelna emocji, musialam miec chusteczki w zanadrzu.
      • summerland Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 16:46
        To moze nie będzie spełniać kryteriów bo nie będziesz chciała płakać w pociągu 😆
    • 35wcieniu Re: super wciągająca powieść - ebook? 29.09.23, 17:10
      A co z tą "fizyką katastrof"?
      Leży mi od paru lat i się nigdy nie zabrałam, czytałam opinie że tylko końcówka daje radę, a to przecież cegla. Ktoś coś więcej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka