asia-loi
29.09.23, 11:55
www.biznesinfo.pl/tysiace-osob-zaplaca-mniej-za-prad-warunki-otrzymania-znizki-sa-bardzo-proste-mm-mm-270923
Obniżka jest jednorazowa
"19 września weszło w życie nowe rozporządzenie rządu ws. obniżenia rachunków za prąd. Oznacza to, że sprzedawcy mają obowiązek obniżyć wstecznie ceny prądu. Klienci będą mogli skorzystać z jednorazowej zniżki w wysokości 125,34 zł.
" Zniżkę otrzymasz, jeśli:
w okresie co najmniej trzech następujących po sobie miesięcy między 1 stycznia 2023 r. a 30 września 2023 r. zmniejszyłeś zużycie energii elektrycznej w PPE do poziomu o ponad 5 proc. w stosunku do tych samych trzech następujących po sobie miesięcy między dniem 1 stycznia 2022 r. a 30 września 2022 r. lub
zweryfikowałeś i potwierdziłeś poprawność swoich danych lub wyraziłeś zgodę na otrzymywanie korespondencji, w szczególności faktur VAT za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej lub
wyraziłeś zgodę na otrzymywanie od spółki informacji dotyczących jej produktów i usług lub
jesteś prosumentem energii odnawialnej w rozumieniu art. 2 pkt 27a ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii lub
złożyłeś oświadczenie, o którym mowa w art. 9 ust. 1 ustawy [2] o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców energii elektrycznej w 2023 roku w związku z sytuacją na rynku energii elektrycznej (Tarcza Solidarnościowa) np. o posiadaniu Karty Dużej Rodziny, posiadającego lub zamieszkującego z osobą z niepełnosprawnością, prowadzeniu gospodarstwa rolnego lub działu specjalnego produkcji rolnej."
"Aby skorzystać z upustu, nie trzeba składać żadnych wniosków. "
Niby jest napisane, że nie trzeba składać żadnych wniosków, ale ja właśnie zweryfikowałam swoje dane w Tauronie z poziomu swojego konta w Tauronie (mam faktury elektroniczne). I zmienił mi się wygląd mojej strony w Tauronie.