Dodaj do ulubionych

Czy ematka chce mieć 125,34 zł mniej za prąd?

29.09.23, 11:55
www.biznesinfo.pl/tysiace-osob-zaplaca-mniej-za-prad-warunki-otrzymania-znizki-sa-bardzo-proste-mm-mm-270923
Obniżka jest jednorazowa

"19 września weszło w życie nowe rozporządzenie rządu ws. obniżenia rachunków za prąd. Oznacza to, że sprzedawcy mają obowiązek obniżyć wstecznie ceny prądu. Klienci będą mogli skorzystać z jednorazowej zniżki w wysokości 125,34 zł.

" Zniżkę otrzymasz, jeśli:

w okresie co najmniej trzech następujących po sobie miesięcy między 1 stycznia 2023 r. a 30 września 2023 r. zmniejszyłeś zużycie energii elektrycznej w PPE do poziomu o ponad 5 proc. w stosunku do tych samych trzech następujących po sobie miesięcy między dniem 1 stycznia 2022 r. a 30 września 2022 r. lub

zweryfikowałeś i potwierdziłeś poprawność swoich danych lub wyraziłeś zgodę na otrzymywanie korespondencji, w szczególności faktur VAT za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej lub
wyraziłeś zgodę na otrzymywanie od spółki informacji dotyczących jej produktów i usług lub
jesteś prosumentem energii odnawialnej w rozumieniu art. 2 pkt 27a ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii lub

złożyłeś oświadczenie, o którym mowa w art. 9 ust. 1 ustawy [2] o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców energii elektrycznej w 2023 roku w związku z sytuacją na rynku energii elektrycznej (Tarcza Solidarnościowa) np. o posiadaniu Karty Dużej Rodziny, posiadającego lub zamieszkującego z osobą z niepełnosprawnością, prowadzeniu gospodarstwa rolnego lub działu specjalnego produkcji rolnej."
"Aby skorzystać z upustu, nie trzeba składać żadnych wniosków. "

Niby jest napisane, że nie trzeba składać żadnych wniosków, ale ja właśnie zweryfikowałam swoje dane w Tauronie z poziomu swojego konta w Tauronie (mam faktury elektroniczne). I zmienił mi się wygląd mojej strony w Tauronie.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Czy ematka chce mieć 125,34 zł mniej za prąd? 29.09.23, 12:27
      Mnie przyszlo powiadomienie od dostawcy, że przysługuje mi znizka, nic nie muszę skladac. Pomniejszą najbliższy rachunek.
      • asia-loi Re: Czy ematka chce mieć 125,34 zł mniej za prąd? 29.09.23, 12:41
        slonko1335 napisała:

> Mnie przyszlo powiadomienie od dostawcy, że przysługuje mi znizka, nic nie muszę skladac. Pomniejszą najbliższy rachunek.
        >

Ja nic od Tauronu nie dostałam. Dlatego potwierdziłam dane i napisałam im e-maila, że chcę.
        Zresztą Tauron już mnie raz oszukał. Jak decydowałam się na fakturę elektroniczną to miałam mieć 30 zł rabatu. Do dzisiaj tych 30 zł nie dostałam, a już ze 2 lata minęło.
    • krwawy.lolo Re: Czy ematka chce mieć 125,34 zł mniej za prąd? 29.09.23, 12:44
      Ja miałem komunikat na stronie Energi. Ot, przeczytałem, niczego nie klikałem i od tej pory komunikat się nie pojawia.
      • krwawy.lolo Re: Czy ematka chce mieć 125,34 zł mniej za prąd? 29.09.23, 12:44
        Znaczy okienko chyba w jakiś sposób zamknąłem.
    • kaki11 Re: Czy ematka chce mieć 125,34 zł mniej za prąd? 29.09.23, 13:02
      Nam Tauron przesłał email w tej sprawie. Stwierdzili, że spełniamy co najmniej jeden z warunków (u nas i bycie postumentem i elektroniczna korespondencja) więc obniżka zostanie nam naliczona automatycznie, czyli jak rozumiem u nas zostanie odliczone od przyszłorocznej faktury.
      • ell.czupakabra Re: Czy ematka chce mieć 125,34 zł mniej za prąd? 29.09.23, 13:05
        kaki11 napisał(a):

> Stwierdzili, że spełniamy co najmniej
        > jeden z warunków (u nas i bycie postumentem

big_grin
      • kaki11 Re: Czy ematka chce mieć 125,34 zł mniej za prąd? 29.09.23, 13:10
        *prosumentem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka