Dodaj do ulubionych

Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy

29.09.23, 19:28
Mam 22 lata. Technikum skończyłam mając 19 lat w kwietniu ale w maju miałam już 20 . Prawo jazdy zrobiłam gdy miałam 21 lat i w tym wieku także miałam 5 miesięczny staż po którym miałam być zatrudnienia na pół etatu przez 3 miesiące ale byłam tylko miesiąc czyli razem pòłrroku . Później miałam zajęcie przy zbieraniu borówek ale to tylko taka sezonowa praca więc nie mam nawet dokumentu który by to potwierdził a w dodatku to trwa bardzo krótko i nawet nie wiem czy można to nazwać pracą.Czy długa przerwa w pracy może zniechęcić przyszłego pracodawce do mnie? . Dodatkowo pochodzę z małej wsi na podkarpaciu gdzie z pracą jest ciężko.
Obserwuj wątek
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 19:34
      W tak młodymi wieku to bez znaczenia, możesz powiedzieć gdy zapytają, że spełniałaś/ralizowałaś pasje.
    • 35wcieniu Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 19:35
      A jak tam IQ?
      • kulka777 Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 19:44
        Pewnie nadal takie samo
        • beneficia Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 21:27
          I to się nazywa brawurowa odpowiedź!
      • la_bonne_cusine Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 21:10
        Pewnie 35
        • pitupitt Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 30.09.23, 11:23
          Lepiej niż u ciebie🤣
    • la_bonne_cusine Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 19:36
      Gdzie składasz CV,.
      Ps. W twoim wieku jest mnóstwo ludzi bez jakiegokolwiek doświadczenia zawodowego. . Nie martw się . Prace znajdziesz..
      • la_bonne_cusine Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 19:38
        I jeszcze. Brawo młoda . Chcesz pracować .
      • kulka777 Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 19:42
        Właśnie byłam na jednej rozmowie o pracę na produkcji ale było dużo chętnych bo chyba z 12 osób i rekrutator pytał mnie co robiłam jak szkołę skończyłam w którymś tam roku to odpowiedziałam że siedziałam w domu miałam staż i robiłam prawo jazdy to strasznie dziwnie się patrzył i powiedział że on tego nie widzi
        • kachaa17 Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 21:34
          To nie mów, że siedziałaś w domu, tylko, że nie pracowałaś, dokształcałam się albo intensywnie szukałaś pracy. Też jak byłam młodą to się kiedyś bałam, że półroczna przerwa będzie źle widziana i kłamałam, że byłam w Irlandii a zwyczajnie po prostu szukałam pracy. Nie miałam ciśnienia a zależało mi, żeby znaleźć pracę, która naprawdę będzie mi odpowiadać. Teraz z perspektywy czasu widzę jakie to było głupie z mojej strony no ale te to było związane z niskim poczuciem własnej wartości.
          • taki-sobie-nick Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 22:40
            Teraz z perspektywy czasu widzę jakie
            > to było głupie

Skąd wiesz? Masz dowód, że i bez tego by cię zatrudnili?
            • kachaa17 Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 30.09.23, 09:07
              Oczywiście, że nie mam dowodu. Ale teraz ja też rekrutuję ludzi, mam więcej doświadczenia życiowego i wiem jak się to na to patrzy, że różne są sytuacje w życiu.
        • muszebosieudusze Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 01.10.23, 03:23
          Zaraz, nie bardzo rozumiem. Wysłałaś cv z dziurą, z dziurą cię zaprosili na rozmowę i tam tak powiedzieli? Dziura w cv jeśli ma znaczenie to na etapie cv właśnie.
          Rekruterowi nie musisz się tłumaczyć co robiłaś, to nie jest twój spowiednik, biograf ani adwokat. Możesz powiedzieć ze byłaś intensywnie zajęta czymś z czym nie wiążesz swojej przyszłej kariery.
          • summerland Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 01.10.23, 03:45
            Oczywiście, powiedz, że pracowałaś ale w innej dziedzinie, nie związanej z pracą jakiej teraz szukasz.
      • kulka777 Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 19:43
        Myślałam o złożeniu CV do sklepu,na kelnerkę albo coś podobnego
        • 152kk Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 19:50
          A jakie masz wykształcenie ( technik na jakim kierunku?), nie chcesz pracować w wyuczonym zawodzie?
          Jesteś bardzo młoda i chyba nie masz dzieci ( nic o tym nie wspominasz). Wiec to, że pochodzisz z małej wsi na Podkarpaciu nie ma znaczenia bo możesz się przeprowadzić gdzie chcesz. Jeśli jesteś pracowita w większym mieście znajdziesz pracę praktycznie od ręki.
          • kulka777 Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 19:59
            No właśnie chce poszłam na hotelarstwo dlatego że marzyłam o pracy kelnerki,barmanki itp. i nadal chciałabym to robić
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 19:49
      W Polsce brakuje rak do pracy, właśnie w zawodach fizycznych i produkcyjnych. Pan może nie widzieć, ale rynek cię potrzebuje - nie martw się. Zawsze możesz pojechać jeszcze do pracy za granice - korzystaj póki nas jeszcze za żelazna kurtyna nie zamknęli.
      • taki-sobie-nick Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 22:41
        korzystaj póki nas jeszcze za żelazna ku
        > rtyna nie zamknęli.

Dobrze, dobrze. Jak na razie granicę chcą zamknąć Niemcy, owszem, z winy PiS-u, ale nie nasz własny rząd.
        • ayelen40 Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 30.09.23, 11:32
          Nikt niczego nie chce zamknąć.
    • imponderabilia22 Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 20:26
      Ja w Twoim wieku nie wiedziałam co to praca.....
      • kulka777 Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 20:59
        To co robiłaś?
        • beneficia Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 21:28
          Pewnie studiowała.
        • imponderabilia22 Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 21:44
          Tak, studiowałam dziennie. Pod koniec studiów pracowałam krótko w weekendy na stacji paliw. Parszywa robota, nocki i dziwne osobniki wszelkiej masci....
          • taki-sobie-nick Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 22:40
            Koledzy czy klienci?
            • aurinko Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 22:44
              Znerwicowani renciści będący na garnuszku u mamusi.
    • mid.week Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 20:40
      Ty nie masz przerwy tylko brak doświadczenia
      • kulka777 Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 21:00
        No brak doświadczenia też mam i jak to wytłumaczyć?
        • la_bonne_cusine Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 21:09
          Aż dziwne, że na kelnerkę wymagają doświadczenie. Chyba, że jest to lokal 4 * i w górę.
          Każda knajpka bierze kogokolwiek.
        • okruchlodu Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 22:56
          Że jesteś młoda?
          Myślę, że za dużo od siebie wymagasz. W wieku 22 lat masz prawo nie mieć doświadczenia. Dziwny ten rekruter ci się trafił.

Nie sądzę, żeby Ci się takie nieprzyjemne przesłuchanie jeszcze raz trafiło ale następnym razem możesz powiedzieć, że pracowałaś np. jako opiekunka. Nikt tego nie sprawdzi.

W moim biurze zatrudniamy zawsze jedna osobę na zlecenie do pomocy przy pracach biurowych. Zawsze są to młode osoby, właśnie w Twoim wieku. I rekrutacja wygląda tak "będziesz robić to i to, zarabiać tyle i tyle, bierzesz?". Tak więc nie zrażaj się, ciągle mamy rynek pracownika.
          • taki-sobie-nick Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 22:59
            Zawsze są to młode osoby

a dlaczego?
            • okruchlodu Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 23:18
              Bo zlecenie i mniej płacą niż na innych stanowiskach.
              • taki-sobie-nick Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 23:25
                Dziękuję. A gdyby się raptem zgłosiła osoba niemłoda, to weźmiecie czy będziecie fochać?
                • okruchlodu Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 23:41
                  Hehe. Kierownictwo wolałoby takie. Pokolenia 35+ są bardziej sumienne i z pracą obyte😉. Rekrutacja nie ma ograniczeń wiekowych, jednak tylko młodzi ludzie na nie aplikują.
                  • taki-sobie-nick Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 23:46
                    ... a z luką w cv?

Umów zlecenie teraz jest mnóstwo.
                    • okruchlodu Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 30.09.23, 10:36
                      Nie mieliśmy takiej osoby chętnej ale startując na inne stanowisko też miałam lukę😉.
                      • taki-sobie-nick Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 30.09.23, 20:50
                        DUŻĄ luką.
          • bistian Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 23:13
            okruchlodu napisała:

> W wieku 22 lat masz prawo nie mieć doświadczenia. Dziwny ten rekruter ci się trafił.

Może coś innego sprawdzał przy okazji? Jak się zachowa, gdy zostanie skrytykowana? Może się zastanawiał, czy rodzice ją utrzymują i nie mają z tym problemów, a sam ma ofertę taką sobie, że nikt tego nie weźmie, kto ma coś innego? Nie wiemy, co myślał.
            • okruchlodu Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 23:30
              Może. A może miał zły dzień. Nie wyspał się?

Rozmowy o pracę nie powinny jednak przypominać przesłuchania. Szczególnie, że to praca na produkcji i na rozmowę przyszła młoda dziewczyna, która dopiero wchodzi na rynek pracy.

Myślę, że rekruter (pewnie nauczony doświadczeniem) szukał kogoś, kto już miał doświadczenie jako pracownik. Kogoś, kto wie, że trza rano wstać, jakoś dojechać, wytrwać te X godzin i tak codziennie aż do emerytury.

Mógł jednak podejść bardziej na luzie. Zapytać, czy już gdzies pracowała. Mógł też grzeczniej podziękować.
              • taki-sobie-nick Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 23:32
                okruchlodu napisała:

> Może. A może miał zły dzień. Nie wyspał się?

A może był zwyczajnym matołem? W końcu "wstanie rano i pojechanie gdzieś" to ćwiczymy już od przedszkola.
    • princy-mincy Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 21:01
      Nie masz przerwy w pracy.
      Powiedz o tym stażu a jak będzie dopytywać to powiedz, że realizowałas swoją pasję.
    • lignum-vitae Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 21:17
      Po pierwsze - to nie jest długa przerwa w pracy. Po drugie - powiedz, że imałaś się różnych prac dorywczych, jak zbieranie borówek. Nikt nie będzie pytał czy masz na to papiery. A jak już trafisz na ten promil, który zapyta, to powiesz, że była to praca na czarno i dlatego tam już nie pracujesz.
      • la_bonne_cusine Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 21:21
        Jod. Dziewczyna pyta o to co ma napisać, a nie co powiedzieć.
        Analfabetyzm wtórny.
        • ga-ti Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 22:29
          A nie jest tak, że teraz w CV nie piszę się dokładnych dat, w sensie że od wtedy do wtedy praca tu i tu, a od wtedy do wtedy praca tu i tu? Gdzieś czytałam, że to się zmieniło.
          Jeśli tak, to wystarczy wpisać ten staż, można prace dorywcze, jeśli się opłacają dla nowego pracodawcy, prawo jazdy jako dodatkowe uprawnienia.
          A o szczegółach opowie na rozmowie, tylko tak, by dobrze brzmiało.
        • lignum-vitae Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 30.09.23, 12:05
          la_bonne_cusine napisał(a):

> Jod. Dziewczyna pyta o to co ma napisać, a nie co powiedzieć.
          > Analfabetyzm wtórny.

A czytałaś coś więcej niż pierwszy post? Bo potem jest wyjaśnione, że problem był podczas spotkania z rekruterem. To co napisała było wystarczające, żeby ją zaprosić na spotkanie (czyli nie w cv jest problem). Natomiast nie wiedziała co ma POWIEDZIEĆ już na spotkaniu.
    • aurinko Re: Jak wytłumaczyć długą przerwę w pracy 29.09.23, 22:45
      Po prostu powiedz prawdę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka