Dodaj do ulubionych

Biedactwo pogubione

30.09.23, 00:52
Uwaga! PIEKŁO TO NAZWISKO FACETA.

wpolityce.pl/swiat/663978-pieklo-wyglada-jak-gdyby-prezydent-zelenski-sie-pogubil
Nie, nie powtarzam się, ten wątek porusza szerszy zakres tematów niż tamten.

W każdym razie Karnowscy nie wiedzą, co z tym fantem zrobić, Błaszczak prawie że płacze

www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/9302909,blaszczak-zelenski-zdaje-sie-nie-pamietac-ze-niemcy-nie-przyszly-z-p.html
a co ematka?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 00:55
      Obowiązkowe pytanie o osąd ematki było.

Jeszcze obowiązkowy komentarz - niestety nie będzie go, ponieważ na wszelki wypadek się ocenzuruję, a inny nie przychodzi mi do głowy.
    • sueellen Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 01:11
      Nie pogubione tylko trzeźwo myślące. Polska już nic nie daje, tylko przeszkadza. Niemcy sypią kasą. Co z tego że na początku nie dawali? Teraz dają więc są najlepszym przyjacielem. Do tego Francja i Niemcy wyraźnie dają do zrozumienia że chcą rozszerzenia unii. Cała zabawa z raportem ekspertów według którego należy zrezygnować z weta i wprowadzić Europe czterech prędkości. Wszystko pod przyjęcie nowych członków ( czytaj Ukrainy).
      • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 01:19
        sueellen napisała:

> Nie pogubione tylko trzeźwo myślące.

Wiem. W zasadzie tytuł wątku stanowi komentarz.

To nie są już obrażeni [sarkazm], że im Niemcy dawali zepsute czołgi?

Czterech prędkości?
        • sueellen Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 01:40
          Tak , czterech. Pogooglaj, w mediach ostatnio o tym wrzało. Po prostu będzie rdzeń trzymający władze ( czytaj Francja i Niemcy) oraz przystawki.
          • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 01:55
            No, Forsal prezentuje mi taką zajawkę:

forsal.pl/swiat/unia-europejska/artykuly/9302876,niemcy-i-francja-proponuja-utworzenie-ue-czterech-predkosci-co-to-ozn.html

Zupełnie nowych?! Ekonomicznych i społecznych? Bardzo ciekawy jest też fakt, że wojna+covid+rywalizacja polityczna+kryzys = dostosowanie Unii do zupełnie nowych warunków politycznych, ekonomicznych i społecznych.

Źle to wygląda. Szukam dalej.
          • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 02:04
            To po co nam taka Unia?!
            • sueellen Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 08:38
              W rdzeniu będą ci którzy przyjęli unijne wartości. Ci którzy się nie zgadzają nie będą w klubie. Chodzi o Polskę i Węgry oczywiście.
      • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 01:20
        A jak ich przyjmiemy, to nagle się okaże, że wojna zmierza ku końcowi czy nie?
        • sueellen Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 22:05
          Nie, przyjmiemy po wojnie. Europa szykuje się na koniec wojny.
    • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 01:39
      Dla odmiany Szostkiewicz z "Polityki" utrzymuje, że Hunka jest formalnie niewinny, a jego formacja nie jest w Kanadzie uznana za zbrodniczą(???), Rota nic nie wiedział, Zełenski jeszcze bardziej nic nie wiedział - i w ogóle, proszę państwa, właściwie nic się nie stało, to tylko rosyjska propaganda.

szostkiewicz.blog.polityka.pl/2023/09/27/czarnek-sciga-hunke/
      • alewcale Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 17:04
        Nikogo nie usprawiedliwiam, ale najłatwiej to jest jątrzyć, bo to nie wymaga konstruktywnego działania tylko klepanie ozorem wystarczy. Forma, o której piszesz to UPA uznawana w Ukrainie za armię wyzwoleńczą. Niestety prawda jest taka, że Niemcy w trakcie wojny stworzyli pod okupacją lepsze warunki dla rozwoju kultury ukraińskiej niż rzekomo sojusznicza wtedy Rosja. O stosunkach pol-ukr. warto posłuchać oddzielnie.

Jątrzenie jest modne, ale jak trzeba coś zrobić dla np. integracji dzieci z Ukrainy o co to to nie.....nawet rysunku nie można kazać dziecku narysować, bo by się jeszcze Ukrainiec mały, któremu ojca na wojnie zabili rozbisurmanił. No nie? Nie jątrz kobieto, bo z tego jątrzenia nic konstruktywnego nie wynika. Prócz wpierania linii ideowej pana Czarnka.
        • alewcale Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 17:05
          jakby dostał rysunek od polskiego kolegi.
          • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 21:05
            Ponieważ integracją Ukraińców, w tym bombelków, zajmuje się państwo, samorządy, miasta, konkretne instytucje i miliony wolontariuszy, nie widzę powodu, żebym ja to miała robić. Zwłaszcza że idzie na to sporo pieniędzy.

I nie piszę ani po linii PiS, ani PO, tylko po własnej. Niestety ani pisowcy, ani peowcy nie potrafią tego pojąć.

• leosia-wspaniala Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 17:20
          Ale afera z Hunką nie dotyczy UPA tylko SS Galizien.
          • alewcale Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 20:24
            a no tak, przepraszam. W 1943, gdy powstała SS Galizien to ten pan miał lat 19, ul.1924 czyli jak się czystki stalinowskie zaczęły w 1930r. to miał 6. Mimo okrucieństw popełnionych przez żołnierzy tej dywizji uważam, że jątrzenie odbije się najbardziej na dzieciach z Ukrainy. Przecież tak łatwo się na kimś wyżyć, prawda?

Brzydzi mnie to szczucie na Ukraińców przed wyborami (mam na myśli te szydłowe, czarnkowe i inne wypowiedzi i wdzięczności i kilka innych). Ci ludzie i tak już ucierpieli, bo tam trwa wojna i giną, są torturowania, gwałceni i porywani ich bliscy.
            • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 20:32
              Mimo o
              > krucieństw popełnionych przez żołnierzy tej dywizji uważam, że jątrzenie

Jątrzenie? Wyrażam swoje odczucia i opinie i cieszę się, że mnie z tego powodu nie banują. Rozumiem, że Zełenski, Rota, Trudeau i Hunka są niczemu nie winni, winni są ci, którzy o tym mówią. Coś mi to przypomina.

odbij
              > e się najbardziej na dzieciach z Ukrainy. Przecież tak łatwo się na kimś wyżyć,
              > prawda?

Nie wiem, ja przez ani pół sekundy nic nie pisałam o żadnych dzieciach.

>
              > Brzydzi mnie to szczucie na Ukraińców przed wyborami (mam na myśli te szydłowe,
              > czarnkowe i inne wypowiedzi i wdzięczności i kilka innych). Ci ludzie i tak ju
              > ż ucierpieli, bo tam trwa wojna i giną, są torturowania, gwałceni i porywani ic
              > h bliscy.

Ofiary Hunki i jego formacji także ucierpiały, były torturowane, gwałcone i zabijane, a jednak ci ich nie żal. Dlaczego? Bo bombelki tamtejsze nie chodzą po twoim mieście i ich nie widzisz?
              • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 20:41
                I nie "jątrzę przedwyborczo", tylko czytam różne rzeczy w necie i wyrażam swoje odczucia wobec tych treści.
        • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 20:24
          alewcale napisała:

> Nikogo nie usprawiedliwiam, ale najłatwiej to jest jątrzyć, bo to nie wymaga ko
          > nstruktywnego działania tylko klepanie ozorem wystarczy. Forma, o której piszes
          > z to UPA uznawana w Ukrainie za armię wyzwoleńczą.

NA Ukrainie! I skoro jest za takową na Ukrainie uznawana, to bardzo źle.

A poza tym Szostkiewicz pisał o tym, że formacja Hunki nie jest uznawana za zbrodniczą w Kanadzie.

Niestety prawda jest taka, ż
          > e Niemcy w trakcie wojny stworzyli pod okupacją lepsze warunki dla rozwoju kult
          > ury ukraińskiej niż rzekomo sojusznicza wtedy Rosja. O stosunkach pol-ukr. wart
          > o posłuchać oddzielnie.
          >
          > Jątrzenie jest modne, ale jak trzeba coś zrobić dla np. integracji dzieci z Ukr
          > ainy o co to to nie.....nawet rysunku nie można kazać dziecku narysować, bo by
          > się jeszcze Ukrainiec mały, któremu ojca na wojnie zabili rozbisurmanił.

What? Dlaczego ja mam się zajmować dziećmi ukraińskimi i kazać im rysować rysunki? I nie, nie rozumuję tak, jak to przedstawiłaś.

Poza tym jakie jątrzenie? Co się stało, to się stało i MAM PRAWO O TYM PISAĆ, być oburzona i zdumiona. Wyrażam swoje odczucia, lęki i zdumienie. Ja też mam prawo do uczuć, nie tylko "mały Ukrainiec".
    • asia_i_p Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 09:26
      Zełenski nigdy nie był wybitnym dyplomatą. Jest prezydentem kraju, który dla zachodniej Europy nie był jakiś szczególnie znaczący, dopóki nie pokazał, jak potrafi się bronić przed rosyjską napaścią. Z niewiadomych przyczyn uznanie Zachodu objawia się natychmiastowym wzrostem oczekiwań. Od teraz ma być Machiavellim dyplomacji, Churchillem wojskowości i zachować przy tym moralność Gandhiego. To tak nie działa, przeciążony człowiek, ciśnięty coraz bardziej od wewnątrz i z zewnątrz, nie będzie coraz lepszy i lepszy. Jeżeli ma coraz więcej spotkań z coraz ważniejszymi ludźmi, to nie będzie do nich coraz lepiej przygotowany.

Druga sprawa, są postaci historycznie niejednoznaczne, patrz duża część żołnierzy wyklętych. Od razu podkreślam - członkowie SS Galizien to nie ten przypadek. Natomiast argumentowałabym, że Zełenski mógł przypuszczać, że to ten przypadek, mógł mieć granice tolerancji przesunięte przez wszystkie kontrowersyjne postaci w walce o niepodległość Ukrainy.

Zaliczył potężną wpadkę. Natomiast nie widzę potrzeby, żeby potrzebował się za nią kajać bardziej niż Kanadyjczycy, którzy go na tę minę wpakowali, bo pomysł, żeby go tak uczcić był chyba po ich stronie. Oni mieli dużo więcej czasu i środków na research i nie potrafię sobie wyobrazić, kto i dlaczego uznał, że to dobry pomysł.

Miarą tego, na ile do Zełenskiego dotarło, będzie to, czy takie wpadki się powtórzą. A co do stosunku do Polski, to przyjaźń między narodami to nie przyjaźń dwóch panienek w sentymentalnej powieści. Nadal dba się głównie o swój kraj i nadal walczy się o swoje interesy, nie zawsze estetycznie.
      • ell.czupakabra Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 10:34
        asia_i_p napisała:

> Nadal dba się głównie o swój kraj i na
        > dal walczy się o swoje interesy, nie zawsze estetycznie.

A czy Polska może w końcu dbać o własne interesy, a nie uprawiać "przyjaźń" z Ukrainą, czy ta realpolitik jest jednostronna?
        • asia_i_p Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 10:41
          Jest jak najbardziej dwustronna, w końcu nigdzie, ze strony żadnej opcji politycznej nie widzę apelów: "Ach weźmy całe ukraińskie zboże i dajmy im w zamian całą naszą broń". Jako państwo nie robimy dla Ukrainy jakoś dużo więcej niżby wynikało z traktatów ONZ (cały ten osławiony socjal dla uchodźców to np. właśnie to, wynik stosowania się do umów międzynarodowych) i z naszego położenia geopolitycznego. Są za to indywidualni ludzie, którzy robią więcej, i jest ich dużo więcej, niż można było podejrzewać, że będzie, i to jest krzepiące.

Poza wpadką z nazistą, która tak naprawdę jest w dużej mierze jednak wpadką Kanadyjczyków, i poza normalnymi politycznymi gadkami z obu stron, w zasadzie jest na tyle normalnie, na ile normalnie może być w tak nienormalnej sytuacji, jaką jest wojna.
          • ell.czupakabra Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 10:57
            asia_i_p napisała:

> Jako państwo nie robimy dla Ukrainy jakoś dużo więcej niżby wyn
            > ikało z traktatów ONZ (cały ten osławiony socjal dla uchodźców to np. właśnie t
            > o, wynik stosowania się do umów międzynarodowych)

Z tego co ja wiem to jest wręcz odwrotnie - pełny socjal dla uchodźców to tylko polska koncepcja.

> Poza wpadką z nazistą, która tak naprawdę jest w dużej mierze jednak wpadką Kan
            > adyjczyków, i poza normalnymi politycznymi gadkami z obu stron, w zasadzie jest
            > na tyle normalnie, na ile normalnie może być w tak nienormalnej sytuacji, jaką
            > jest wojna.

Jaja sobie robisz i nawet szkoda klawiatury.
            • sueellen Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 19:54
              Ludzie są dziwni jacyś. Kierują się tymi emocjami, sympatiami, antypatiami, patrzą co kto powiedział, w co był ubrany, klaskał, nie klaskał. Tymczasem polityka to jest biznes. Kasa musi się zgadzać, inwestycje muszą się zwrócić i działać na naszą korzyść. Resztą nie ma znaczenia. Niech sobie tam piszą i się roztrząsają nad jakimiś owacjami dla jakiegoś dziada. Jakie to ma w ogóle znaczenie? No dali ciała i tyle, zdarza się. Move on.
        • 152kk Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 17:40
          Oczywiście, że może. I nawet powinna. Ale to trzeba by miec dyplomatów, a nie dyplomatołków
      • sueellen Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 17:16
        Największym problemem Zawadzkiego jest to że obiecał Ukrainie wyczyszczenie kraju z korupcji. Dzięki temu został prezydentem że obiecał rozprawienie się z ukraińska oligarchią. Tymczasem oni dalej napychają sobie kieszenie kasa która im daje zachód. Cisna zelanskiego bo trudno by amerykański podatnik na to płacił i nie miał pretensji .A już jakby tak Trump doszedł do władzy to pozamiatane - Ameryka opuści Ukrainę .
    • ritual2019 Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 09:58
      Hahaha, od poczatku pisalam, ze zadnej przyjazni nie bedzie i Ukraina szybko swoje pradziwe oblicze pokaze.
      • sueellen Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 10:18
        Prawdziwe oblicze? Business is business. Każdy inny kraj zrobiłby dokładnie tak samo. Polityka to nie romantyczne uniesienia. Na tej wojnie wygra USA ( jak zwykle USA wygrywa na wojnach - patrz 1 i 2 wojna światowa) i Niemcy. Polska romantyczne zostanie poklepana po ramieniu za dobre zachowanie. Wszystko wskazuje na to że wojna w Ukrainie dobiega końca, w każdym razie Europa szykuje się na krojenie tortu.
        • ritual2019 Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 10:31
          Alez ja wiem ze wygra USA bo od poczatku bylo jasne czyja to wojna. Niemniej jednak dziwi mnie postawa wielu Polakow w tej kwestii. Chicby na tym forum
        • ell.czupakabra [...] 30.09.23, 10:37
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • sueellen Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 17:23
            W polski interesie jest było i będzie by Ukraina wojnę wygrała i należy jej w tym pomóc bez względu na to czy będą wdzięczni czy niewdzięczni. Nasze interesy pod tym względem się pokrywają.
        • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 21:07
          Polska roma
          > ntyczne zostanie poklepana po ramieniu za dobre zachowanie.

I będziemy się cieszyć, że byliśmy "mocarstwem moralnym".

Wszystko wskazuje n
          > a to że wojna w Ukrainie

NA Ukrainie!

dobiega końca, w każdym razie Europa szykuje się na kr
          > ojenie tortu.

Też mam takie wrażenie.
      • babcia47 Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 21:51
        A jakie jest to prawdziwe oblicze? Najwięcej do powiedzenia maja ci którzy na mapie nawet nie potrafią pokazać gdzie leży Wołyń, guzik wiedza o historii Ukrainy, naszych wzajemnych stosunkow na przestrzeni setek lat, ich rodziny z tymi terenami nie mialy nic wspólnego a o tym by zadac sobie teud i zrozumieć złożoność wydarzeń ktore doprowadziły do tragedii w latach 40tuch to juz wogile nir na mowy. Takie wymachiwanie szabelką bo słyszałem że coś dzwoni tylko nie do końca wiem gdzie. W sumie jak zwykle politycy namieszali s prości ludzie ponieśli tego skutki. Ps w ss galizien o ile się nie mylę służyło tysiac ukraincow. Taki tez oddział planowano utworzyć z polskich górali
        • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 21:54
          babcia47 napisała:

> A jakie jest to prawdziwe oblicze? Najwięcej do powiedzenia maja ci którzy na m
          > apie nawet nie potrafią pokazać gdzie leży Wołyń, guzik wiedza o historii Ukrai
          > ny, naszych wzajemnych stosunkow na przestrzeni setek lat

No to dawaj tę historię.

> ść wydarzeń ktore doprowadziły do tragedii w latach 40tuch to juz wogile nir na
          > mowy.

Nic tego nie usprawiedliwia.

> tego skutki. Ps w ss galizien o ile się nie mylę służyło tysiac ukraincow.

Zdajesz sobie sprawę, że strzeliłaś sobie w stopę?
          • babcia47 Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 22:11
            Nie chce mi się, napisze ci tylko ze o ile badań ukraińskich nazistów chciqlavwyrznqc osadę w ktorej mieszkała moja rodzina to porządnie sasiedzi, ukraincy ich osyrzeglini pomogli w ucieczce wraz z dobytkiem, który dalo sie ze sobą zabrać po cichu by przerzucić ludzi, zwierzęta i dobytek promem przez Styr. Wszedzie są ludzie i świni a także oszołomy
            • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 22:13
              Tyle, że byli porządni Ukraińcy, którzy pomagali uciekać przed rodakami, to wiem.

Ale jak na wiedzę historyczną trochę mało.
            • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 22:14
              Wszedzie są ludzie i świni a także oszołomy

Ale to nadal nie usprawiedliwa sprawców.
              • babcia47 Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 22:25
                A to ze wczesniej nasze wojsko w identyczny sposób spacyfikowało okb20 tysiecy ukraińskich wieśniaków tonpowod czy nie? Oczywiście o tym sie nie mowi. Sama szukałam skad wziela sie taka zaciętość czesci ludzi skad sie to wzięło pomijając zaszłości historyczne bo na kresach kotłowało się od kilku setek lat. No i znalazlam ale trzeba zdrowo pogrzebać. W każdym razie sytuacja miała miejsce w czasie międzywojnia i bardzo zaostrzyła podejście ludności ukraińskiej do Polaków. Inna rzecz ze ludność cywilna została zupelnie bezbronna. Psa partyzantka olała ta sytuacje. Ludzie musieli tworzyć własne oddziały samoobrony mając do dyspozycji tylko sprzęt rolniczy i jakieś rozklekotane samopały. W rezultacie uciekali pod ochronę partyzantki radzieckiej lub w poblize posterunków niemieckich gdzie bojowku bulbowcow nie odwazały się ich atakowac. Na temat polskiej partyzantki nacjonalistycznej nawet nie chce mi się pisać bo bardziej ich interesowali partyzantki ruscy i Żydzi, broń dostawali od Niemców a co się działo z chlopami to nie byl ich problem
              • sueellen Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 22:34
                taki-sobie-nick napisała:

> Wszedzie są ludzie i świni a także oszołomy
                >
                > Ale to nadal nie usprawiedliwa sprawców.

Prawda jest taka że nienawiść Ukraińców do Polaków na tych terenach nie wzięła się z niczego. Traktowaliśmy ich jak podrase przez stulecia. Oczywiście, że nie jest to usprawiedliwieniem, ale historia nie jest czarno-biała jak niektórzy by chcieli.
                • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 22:40

> Prawda jest taka że nienawiść Ukraińców do Polaków na tych terenach nie wzięła
                  > się z niczego. Traktowaliśmy ich jak podrase przez stulecia. Oczywiście, że nie
                  > jest to usprawiedliwieniem, ale historia nie jest czarno-biała jak niektórzy b
                  > y chcieli.

Nie jest. Niemniej na moje odczucia to nie wpływa. Rozum swoje, emocje swoje.
                  • babcia47 Re: Biedactwo pogubione 01.10.23, 00:42
                    A z czego te twoje emocje wypływają ze niedyskretnie zapytam? Dla mnie to historia rodzinna mocno wrośnie w jej dzieje wcześniejsze i późniejsze do tego z czasem doszła historia rodziny mojego męża bo okazało się że w kilku miejscach jest zbieżna, w innych potoczyła się inaczej. Mnie osobiście wkurza jak bardzo to " przezywaja" osoby ktorych rodziny nic z tym nie mialy wspolnego, guzik wiedza, guzik to wpłynęło nawet na ich życie , historie całej grupy ludziva przeżywają jak mrowka okupację. Jako ciekawostkę tylko napisze, ze osoby ktorym udało się uciec przed rzezia przez takich "patriotow" którzy np widzieli w dowodzie ich miejsce urodzenia bywali wyzywanie od ukraincow w kontekście ci co naszych zabijali.. to dopiero byla paranoja . Sama byłam świadkiem takiej sytuacji
                    • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 01.10.23, 01:04
                      babcia47 napisała:

> A z czego te twoje emocje wypływają ze niedyskretnie zapytam? Mnie osobiście wkurza jak bardzo to
                      > " przezywaja" osoby ktorych rodziny nic z tym nie mialy wspolnego

Na tak postawione pytanie z ordynarną tezą niedyskretnie odpowiem... no właśnie nie napiszę, co odpowiem, bo wywalą mi posta.

Emocje - to znaczy, nie uważam Ukraińców za braci i im nie zaufam. A emocje związane z wydarzeniami obcymi dla mojej rodziny to dla mnie norma, poniała?
                      • babcia47 Re: Biedactwo pogubione 01.10.23, 01:25
                        Nie nie poniala uwazam ze nie masz do tego prawa tym bardziej że nie masz na ten temat żadnej wiedzy a nawet nie zadałaś sobie trudu by jej nabyć ale uważasz za stosowne sie nie tylko wypowiadać ale jeszcze podgrzewać emocje. Jesteś jak dużej na pogrzebie ktory zmarłego nie zna a udaje paczkę. Idź zajmij się czymś pożytecznym a nie czyimiś nieszczęściami to raz po drugie ja jestem na tym świecie bo przeżyła moja matka a przeżyła bo właśnie ukraincy ja uratowali. Tych którzy dokonali tych zbrodni traktuje jak naszych obecnych narodowców zasilanych przez kiboli którzy lubią ludziom robic krzywdę dla własnej zabawy. W3,14przanie sie takich pseudopatriotow jak ty w tą historię uwazam conajmniej za nietakt w porywach do zwykłego świństwa. Nic z tym nie mam wspólnego ale oj, oj jak przezywam . Żenada na Masadzie
                        • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 01.10.23, 01:40
                          Owszem, wp...am się i będę się wp...ać w kwestie pobytu Ukraińców u nas/finansowania tychże/zachowań Zełenskiego/naszych relacji z Ukrainą ze stu powodów, o których pisałam, zanim mnie zabanowano.

Przede wszystkim dlatego, że jestem obywatelką polską.

Trzeba było mnie dawniej czytać, tobyś wiedziała, czy uważam się za patriotkę, czy nie, i jakie są moje motywacje.

"Ojoj jak przeżywam" to twoja chamska i arogancka nadinterpretacja, ciągniesz temat na siłę.

To ty wywlekłaś temat, ja pierwotnie napisałam tylko cztery słowa ("Nic tego nie usprawiedliwia" - policz), a w ogóle to pierwotnie (21.51) odpowiadałaś niejakiej ritual, a ritual to nie ja, przykro mi bardzo.

To, co nazwałam "emocjami" = BRAK ZAUFANIA DO UKRAIŃCÓW I NIENAZYWANIE ICH BRAĆMI.

To wszystko.

Mam nadzieję, że wielkie litery rozumiesz lepiej, bo poprzednie wyjaśnienie najwyraźniej do ciebie nie dotarło.
                          • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 01.10.23, 01:48
                            I przyznam, że za ostatnią złośliwość - o wielkich literach - mam cię ochotę przeprosić, ale cholera mnie strzela.
                            • babcia47 Re: Biedactwo pogubione 01.10.23, 01:54
                              Pominęłam to milczeniem bo sama sobie wystawiasz w ten sposób świadectwo, cóż.. doceniam autorefleksję
                          • babcia47 Re: Biedactwo pogubione 01.10.23, 01:52
                            Obecni uchodźcy w większości pracują poza osobami starymi i matkami mającymi male dzieci pod opieką. Odprowadzają do budżetu wiecej niż dostają i sprawiają ze nie mamy jeszcze zapaści na rynku pracowniczym bo jednak ponad pół miliona pracowników swoje robi. Mam doświadczenie w pracy z ukraincamiw i w większości to bardzo dobrzy pracownicy, sumienni, mqjacy wiele pożytecznych umiejętności z których potrafią korzystac podobnie jak Polacy, zq co czesto jesteśmy cenieni na zachodzie. W kilku miejscach spotykam te same osoby wiec nie są to byle jacy pracownicy, dorywczy choc wczesniej widziałam tam duza rotacje wśród personelu. Polski ZUS oficjalnie wypowiadał się ze naplyw tych pracowników wrecz podbudował jego sytuacje dzieki wpływowi składek od ich wynagrodzeń. Zqnim zaczniesz się pultac to najpierw moze czegoś się dowiedz. Owszem, jak pisałam wszędzie są ludzie i swinie i pewnievwspid nich zdarzają się czarne owce.. tak jak wśród Polaków zatrudnionych czy mieszkających na zachodzie. Jeden gnojek jest w stanie zepsuć opinie o całym narodzie
                          • bajgla Re: Biedactwo pogubione 01.10.23, 10:37
                            taki-sobie-nick napisała:

> Owszem, wp...am się i będę się wp...ać w kwestie pobytu Ukraińców u nas/finanso
                            > wania tychże

O to chodzi, zawsze o to chodzi. Innym dają, a mogliby więcej tobie, zawistnico.
                        • babcia47 Re: Biedactwo pogubione 01.10.23, 01:40
                          Napisze ci jeszcze więcej.. uciekając z Wolnia moja rodzina zabrała zydowska dziewczynę ktora z nimi mieszkała i pomagała im w gospodarstwie. Ucieczka za Bug zajęła om troche czasu, dziadka ruscy partyzantki zabrali po drodze do wojska a babcia z 5 małych dzieci dotarła na lubelszczyzne. I tutaj jakis taki 3,14eprzony prawa doniósł Niemcom ze babcia przechowuje Żydowke. Przyjechali, babcia z dziećmi stala juz pod ścianą. Do rozwałki. Na szczęście dziewczyna uciekła do lasu a nastoletni wujek zdążył zamaskować hej legowisko. O dziwo Niemcy odpuścili, babcia mówiła że chyba wzruszył dowódcę ten szereg dzieciaków i roczna na rękach. Prawomyslny Polak nie mial takich emocji gdy donosił. Dobrze ze nie wiedział ze babcia i najstarsza ciotka byly juz w partyzantce za co po wojnie dostały emerytury ze zbowidu. I to byl patriotyzm a nie 3,14rzone przeżywanie i emocje. Babcia gromadziła informacje, gotowałam, prala zajmowała się rannymi bo przecież nie latała po lesie z karabinem, ciotka była łączniczką, przenosiła meldunki miedzy oddziałami w spreparowanym bucie
                          • 152kk Re: Biedactwo pogubione 01.10.23, 10:22
                            Brawo babcia!smile
                            A tym wszystkim "patryjotom" polskim, którzy tak chętnie najeżdżają na Ukraińców teraz, gdy w Ukrainie wojna i zbrodnia, dedykować należy tylko wiersz "Ten jest z Ojczyzny mojej". Autorstwa wielkiego polskiego patrioty, poety, dramaturga, pisarza.
                            Żyda.
                  • 152kk Re: Biedactwo pogubione 01.10.23, 10:27
                    "Rozum swoje, emocje swoje"
                    To widać w każdym Twoim wpisie🤣🤣
        • taki-sobie-nick Re: Biedactwo pogubione 30.09.23, 21:55
          ich rodziny z tymi t
          > erenami nie mialy nic wspólnego

Ale ponieważ obecnie Ukraińcy mają wiele wspólnego z naszym terenem i z minionym zamordyzmem w mediach, to będę się wypowiadać.
    • taki-sobie-nick Forsa ach ta forsa 30.09.23, 21:31
      Mieliśmy dostać w lutym. Ktoś wie, jak się sprawy mają?

www.wnp.pl/przemysl-obronny/polska-dostanie-ogromna-rekompensate-za-bron-dla-ukrainy,692661.html
      • taki-sobie-nick Re: Forsa ach ta forsa 30.09.23, 21:31
        poprawka: w lutym pisano, że dostaniemy
        • 152kk Re: Forsa ach ta forsa 01.10.23, 10:26
          Mateusza zapytaj o to. Bo to on obiecywał (jak wynika z zalinkowanego przez ciebie artykułu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka