Dodaj do ulubionych

Zupełnie inne wybory

30.09.23, 09:54
Właśnie mamy zakończenie wyborów do szkolnego samorządu. Jedna obserwacja nieporównawcza i kilka porównawczych.

Nieporównawcza: plakaty stanowiły cudowny przekrój pokolenia. NIe chcę się wgłębiać, a tym bardziej nie chcę wprowadzać w obieg publiczny konkretnych wizerunków, ale gdyby ich postawić razem i sfotografować, to można by stwierdzić - to właśnie jest pokolenie Z.

Porównawcze:
- na każdym plakacie, nawet na plakacie pierwszoklasisty, które się raczej chyba wygłupiał sądząc z innych cech jego kampanii, obietnice były konkretne i spełnialne;
- kandydat, który wygrał, miała na plakatach podział na "chcę zrobić" i "gwarantuję, że zrobię";
- po wyborach było powiedziane, że ma współpracować ze sobą pierwsza piątka, ale szóstego też postanowili wciągnąć, żeby tak sam jeden nie został.

I teraz - czy tacy ludzie po prostu nie idą potem do polityki, czy też to, co umieli jako licealiści, jakoś w życiu politycznym potem gubią?
Obserwuj wątek
    • ekstereso Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 10:07
      Pewno nie idą co?
    • 35wcieniu Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 10:25
      Ale co to jest "to co umieli jako licealiści"?
      Do polityki ludzie idą z różnych powodów, jedni finansowych, inni światopoglądowych itd. ale o takim co by poszedł bo mu dobrze poszły plakaty w liceum to nie słyszałam.
      • asia_i_p Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 10:31
        To nie jest przypadek - dobrze poszły plakaty. To jest szereg umiejętności:
        - widzenie, co naprawdę mogę zrobić i co jest potrzebne i znalezienie między tym części wspólnej;
        - oddzielanie tego, co chciałbym zrobić od tego, co gwarantuję; poczucie, że w ogóle powinna być część, którą gwarantuję, że same dobre chęci nie starczą;
        - umiejętność współpracy z przeciwnikiem, z którym się przed chwilą przegrało.

Specyficzne połączenie uczciwości z przebojowością, w stanie idealnej prawie równowagi. Tej równowagi nie widziałam utrzymanej w dorosłej działalności politycznej.
        • panna.nasturcja Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 19:53
          Bo z idealizmu sie wyrasta.
          Jesteś pedagogiem i nie masz podstawowej wiedzy psychologicznej o rozwoju nastolatków?
          Oraz serio nie widzisz żadnej różnicy pomiędzy byciem częścią samorządu uczniowskiego a rządzeniem krajem? I jest dla Ciebie oczywiste, że jak ktoś chce jednego to będzie chciał drugiego?
    • suki-z-godzin Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 10:36
      Nie idą.
      Z samorządu studenckiego mojej uczelni, jako jedyny do polityki poszedł największy gnida, jakiego znałam w życiu. Do PiS, żeby było weselej. Reszta już w samorządzie zobaczyła, jakie to nieetyczne g*wno.
      • berdebul Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 20:20
        Mam podobne obserwacje. Największe gnidy związane z brunatnymi ugrupowaniami i młodzieżą wszechpolską, wszyscy inni zwiali z polityki.
        • suki-z-godzin Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 21:10
          Taaaak o MW zapomnialam. Tam tez sie krecil.
    • iwoniaw Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 10:36
      Nie, po prostu Ty w jednej szkole w ogóle nie masz możliwości zaobserwowania "pokolenia". To malutka bańka z tego pokolenia wycięta i tyle.
    • malia Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 10:40
      Bo szkolne wybory i pełnienie funkcji nie wiążą się z osiągnięciem gratyfikacji finansowej. A im większe możliwości zdobycia dla siebie konkretnych pieniedzy, większe możliwości wpływu na innych i rządzenia, tym ideały z młodości szybciej idą się paść .
    • ingryd Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 10:43
      Oni niestety po prostu TYLKO dorośleją i idealizm, zapał, uczciwość społeczna idzie się kochać.
      (brońboże im tego nie mów, oni to podejrzewają ale do końca jeszcze nie wiedzą)
      • bananananas Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 20:10
        ingryd napisała:

> Oni niestety po prostu TYLKO dorośleją i idealizm, zapał, uczciwość społeczna i
        > dzie się kochać.
        > (brońboże im tego nie mów, oni to podejrzewają ale do końca jeszcze nie wiedzą)

Nie no, to zbyt czarna wizja. Raczej osoby o takich cechach są blokowane na wejściu do polityki, bo tam " idealizm, zapał, uczciwość społeczna" tylko utrudniają sprawne działanie ugrupowania. A jeśli nawet wejdą, to bez dodatkowej umiejętności rozpychania się długo nie zostaną.
    • septembra Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 20:01
      Znam urodzonego społecznika i organizatora. Od wczesnej podstawówki rozkręcał akcje charytatywne, bardzo aktywnie działał na rzecz społeczności.

No i poszedł w politykę, po jednej kadencji w radzie miasta miał już dość i rzucił to w diabły
    • nenia1 Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 20:29
      Nie idą, a nawet jak pójdą to układ polityczny jest zabetonowany od lat. Liczą się układy, układziki, wymierne korzyści jakie można osiągnąć "bawiąc się" w politykę, ludzie mierni ale wierni. Mądrych, niezależnie myślących, z kręgosłupem moralnym od razu się uwala albo sami szybko odchodzą.
      • kira_03 Re: Zupełnie inne wybory 01.10.23, 05:32
        Albo nie wytrzymują widząc, jak łatwo sobie ten kręgosłup złamać.
    • kaskaz1 Re: Zupełnie inne wybory 30.09.23, 21:39
      Moj kolega z liceum spoleczinik przewodniczący samorządu, od lat jest prezydentem sporego miasta. Teraz chyba bojąc się że ta rola się kończy, kandyduje do parlamentu.
    • muszebosieudusze Re: Zupełnie inne wybory 01.10.23, 06:04
      Może i idą, ale to nie tacy lidzie dostają jedynki na listach. I o te jedynki konkurują z manipulantem i populistami a nie idealistami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka