Dodaj do ulubionych

Pomocy! Brukselka 🥬

30.09.23, 11:20
Całe dzieciństwo nie znosiłam brukselki. Dawano mi ją w dwóch postaciach: gotowaną z wody, sądzę, że bez przypraw oraz w zupie warzywnej z mrożonki. Potem unikałam jak ognia.
A wszelkie kapustne lubię i dusza mi mówi, że brukselkę też bym lubiła.
Jak ją zrobić żeby była dobra? Bez użycia piekarnika, niestety.
Będę wdzięczna za pomysły.
Obserwuj wątek
    • najbrzydszebutyswiata Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:24
      Tekst linku

      To jest pysznesmile
      • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:27
        Wygląda super! Ale pisałam, że bez piekarnika musi chwilowo być.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:28
        Zapomniałam napisać, zamiast piec można zrobić w woku, lub na głębokiej patelni.
        • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:28
          O, a jak w woku?
          • najbrzydszebutyswiata Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:53
            No ja bym po prostu podsmażała na sucho, mieszając zamiast piec (jeśli są małe, a większe po wstępnym obgotowaniu dosłownie kilka minut).
            • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 12:39
              Dobra, będę ryzykować. Ale mówisz, że tłuszczu ńie dawać? Tylko ten sos z przepisu, w którym mają być „ubrudzone”?
              • najbrzydszebutyswiata Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 12:47
                Jak dawać, to minimalnie. Żeby się karmelizowało, zamiast smażyć. To najbardziej w sumie zależy od powłoki patelni, jak w trochę gorszym stanie, to trochę oliwy daj, żeby Ci nie przywierało.

                Ja to samo miałam z fasolką szparagową, dopiero w dorosłości się okazało, że to jest pyszne warzywo, a nie szarozielona rozgotowana przedszkolna breja o koszmarnym smaku, tylko po prostu trzeba umieć zrobić. W domu rodzinnym jakoś nie bywała na stole, albo nie chciałam jeść, nie pamiętam.
                • em_em71 Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 14:01
                  Nie obrażaj fasolki stawiając ją w jednym rzędzie z brukselką! 😀
                  • najbrzydszebutyswiata Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 19:00
                    Przprszam! 😁 Abominacja, doprawdy.
                • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 14:03
                  Fasolkę szparagową kocham miłością wielką i mogę zjeść każdą ilość, cały sezon się zajadamy.
                  • em_em71 Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 14:11
                    Ja też, nawet z mrożonki lubię i sypię do większości dań jednogarnkowych.
                    Przrczytałam pierwszy z zalinkowanych przrpisów, może dam takiej brukselce szansę, ale tylko jak mąż będzie w domu, bo on to paskudztwo jada w każdej postaci bez mrugnięcia okiem.
                    • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:38
                      U mnie nikt nie jada, więc jak nikomu nie zasmakuje to słabo.
      • kafana Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 13:16
        Bez użycia piekarnika miało być
        • najbrzydszebutyswiata Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 19:01
          No wiem, wiem. Cielę ze mnie 😅
    • andaba Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:25
      Jem gotowaną w wodzie bez przypraw (tylko z solą) z tartą bułka na maśle.
      Albo w zupie jarzynowej. Nie z mrożonki, bo mrożonek nie kupuję.

      Moje dzieci tez za brukselką nie przepadają, nie wiem czemu, to takie dobre smile

      • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:28
        No właśnie ta z wody jest niejadalna dla mnie.
        A swoją drogą wejdż w link wyżej i przeczytaj wstęp, to jest dokładnie to smile
      • chococaffe Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:29
        Brukselka mrożona jest podobno lepsza niż świeża, bo dobrze ją przemrozić.
        • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:33
          Ale ugotowana z mrożonej stanowi miękką paćkę.
          • chococaffe Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:37
            Nie. Jeżeli zblanszujesz a potem do piekarnika, ewentualnie na patelnię. I różne dodatki
            • chococaffe Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:39
              p.s. zawodowy kucharz powiedział mi kiedyś, że mrożenie łagodzi/zabija tę goryczkę/smrodek. Ja za rzadko robię, żeby miec wyorbioną opinie na ten temat. Najbarzdiej lubię zrumienioną
          • snakelilith Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:49
            panna.nasturcja napisała:

            > Ale ugotowana z mrożonej stanowi miękką paćkę.

            Ale bruksela w ciut rozgotowanej formie smakuje lepiej. To tak jak liście z gołąbków, twarde nie są specjalnie smaczne. Lepsze są te miękkie, ugotowane dobrze w sosie.
            Te mrożone główki brukselki jednak są zwykle małe, trochę blade i nadają się faktycznie bardziej jako praktyczny dodatek do zupy, bo można wziąć tylko kilka. Brukselka dodana na koniec gotowania np. bardzo dobrze podkręca smak rosołu.
            Jako samodzielna potrawa i jako warzywo może wyglądać jak paćka, ale to bardzo smaczna paćka jak gotujesz w małej ilości wody i dodasz odpowiednie przyprawy, a na koniec łyżkę masła.
            • babcia47 Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:05
              Ja czesto mrozona robie na patelni, przez jakiś czas pod przykryciem ale by wszystkie byly równomiernie uduszone większe wyjmuje na deskę gdy się już rozmrożą i przekrawam na pół. Wychodza pychotne
        • snakelilith Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:42
          Lepsza, bo szybciej staje się miękka i ma lekką słodkawą notę, którą jednak trzeba podkręcić przyprawami, bo nie każdy to naturalne połączenie słodyczy i gorzkawości w brukselce lubi.
          Przed wszystkim, gotuje się w bardzo małej ilości wody, tyle by prawie wszystko odparowało, gotuje na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i dodaje soli, kmninku, zmielonej kolendry (nasiona, nie zielsko) i ciut gałki muszkatołowej, a na koniec pieprzu. Przyprawy można przed dodaniem uprażyć na suchej paleni. Taka korzenna, już trochę rozpadająca się brukselka smakuje bosko. Jak klasyczny dodatek do mięsa, ale nawet do makaronu z parmesanem, albo innym serem.
          • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 12:42
            O, makaron z parmezanem (akurat my wolimy grana padano, ale pewnie też będzie dobrze) i taka z uprażonymi przyprawami jakoś mi się układa w głowie.
            Dzięki!
    • glasscraft Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:40
      Siekam nozem albo tre na tarce, podsmazam troche cebuli i kostek boczku i potem razem smaze na patelni tak zeby brukselka troche koloru zlapala.
    • eglantine Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:44
      Może masz gen, który sprawia, że wyczuwasz w niej gorycz i nigdy brukselki nie polubisz.
      www.theguardian.com/science/blog/2011/nov/01/brussel-sprout-gene
      • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 12:42
        Ciekawe
    • leyla76 Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 11:48
      Jak będziesz juz mogła w piekarniku to polecam to
      www.wellplated.com/smashed-brussels-sprouts/

      A tu na patelnie
      feelgoodfoodie.net/recipe/pan-roasted-brussel-sprouts/#wprm-recipe-container-7696
    • berdebul Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 12:27
      Karmelizowana na patelni grillowej? Wcześniej marynowana w sosie sojowym z musztardą i odrobiną oliwy.
      • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 12:43
        Ale jak ją skarmelizować, krok po kroku poprsposzę.
        • berdebul Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 13:18
          Obierasz, myjesz, kroisz na pol albo ćwiartki.
          Nacierasz pastą zrobiona z 1:3 (do 2 jak lubisz słone):1 sos sojowy:musztarda (bez ziaren):oliwa (wybierz ulubioną, ja zazwyczaj daje smakową - z czosnkiem/ziołami/papryczką/truflami). Można podrzucać w misce, można wcierać żeby weszło między listki.
          Odstawiasz na przynajmniej 15 minut, ale im dłużej tym lepsze.
          Jeżeli był nadmiar to lekko zbierasz, kładziesz na patelni grillowej ( rozgrzanej, ale nie na max) rozcięciem do dołu i smażysz az będzie mocno złote i chrupiące. Ok wychodzą z grilla elektrycznego, albo zwykłego, ale na zwykłym dobrze położyć żeliwną płytę, inaczej potrafią wpaść między żeberka rusztu.
    • turbinkamalinka Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 12:46
      Ja za brukselką nie przepadam ale moja babcia robiła taką duszoną na maśle i była ok. Chyba tylko z solą
      • marzeka11 Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 12:50
        Kocham brukselkę, jedno z ulubionych warzyw smile lubię ugotować po prostu z osolonej wodzie (ale nie rozgotować) + udusić na maśle lub lekko polać olejem lnianym lub oliwką.
    • reinadelafiesta Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 13:11
      Robię z niej bigos.
      • super.halusia Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 13:16
        Sprawdzony przepis ,mi smakujesmile

        Brukselka z bułką tartą
        Brukselka podsmażana na patelni z bułką tartą i masłem, to niesamowicie pyszne danie. Brukselki posypuję jeszcze parmezanem i podaję z natką pietruszki. 'To jest super przepis.
        z netu
        • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 14:05
          Idż sobie stąd. Nie zamierzam dyskutowac z osobą o IQ mniejszym niż u brukselki, która uważa, źe ja i Borsuczyca jesteśmy nickami taniejrady.
    • karotka_plus Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 13:22
      Ta z piekarnika wcale nie jest dobra 🤮 Wg mnie oczywiście.
      Dziś kupiłam właśnie dla siebie. Zawsze gotuję w osolonej wodzie. I tyle ile soli to tyle samo daję cukru. Cukier "zabija" gorycz brukselki.
      Zjadam z zasmażką czyli roztopionym masłem i dodatkiem bułki tartej. Gęstość zasmażki uzależniona jest od preferencji jedzącego.
    • hanusinamama Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 14:04
      Jak kapustę młodą. Duszona z koperkiem.
      Ale narobić się trzeba smile
      MOja starsza kocha miłością wielką brukselkę od małego. Do zupy warzywnej dorzucam zawsze 2 garście brukselki tylko dla niej.
      I jak była mała zrobiłam taką duszoną na maśle z koperkiem.
      • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 14:07
        Dlaczego narobić? Trzeba ją posztakować czy sama się rozpadnie? Ja lubię kapustę z koperkiem.
        • hanusinamama Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:43
          Ja szatkuję, tzn kroję na 4. Jak kupuje brukselkę na rynku, trzeba jej jeszcze zdjąć 2-3 liscie z wierzchu, umyć...no roboty jednak więcej niż przy jednej duzej kapuście.
          Jadłam też zapiekaną pod beszamelem (ale ty nie masz piekarnika), doprawiona gałką. Pychota
          • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:45
            No właśnie taki przepis z beszamelem widzialam i to by chyba pasowało, ale piekarnik postanowił odmówić współpracy i ładnie świeci światełkiem i szumi, ale nie grzeje. Ale w sumie miał prawo, 23 lata ma.
    • danaide2.0 Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 14:26
      Podgotować, pokroić i zblanszować z masełkiem. Dorzucić prażone płatki migdałowe. Gordon Ramsey.
      • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 14:27
        Zblanszować to znaczy włożyć na chwilę do wrzątku a potem do lodowatej wody to jak to zrobić z masłem już po ugotowaniu brukselki?
        • danaide2.0 Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 14:52
          A, to przepraszam. Ugotowaną, ale jeszcze twardawą, wrzuć do garnka z masełkiem i niech dojdzie. Cofam zblanszowanie, kuchennie coś mi się pomerdało.
          • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:39
            Oki, już rozumiem. A przyprawiasz jakoś specjalnie czy po prostu sól?
    • nick_z_desperacji Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 14:44
      Żeby była mniej gorzka niektórzy gotują w wodzie z mlekiem, ale jeśli Twoje ostatnie brukselkowe wspomnienia są z dzieciństwa, to od tego czasu zmieniła się sama brukselka. Nie wiem, czy to inna odmiana, czy krzyżówki genetyczne, ale brukselka sama z siebie jest o wiele delikatniejsza. Gdzieś czytałam nawet o tym artykuł.
      Na temat: gotowana a potem lekko zapieczona w sosie beszamelowym.
      • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:42
        Ja w zasadzie nie wspominam jej źle z powodu goryczki tylko konsystencji paćki. A nie jadałam ze 40 lat, więc smaku mi się też zmienił, jem sporo rzeczy, których kiedyś nie lubiłam.

        W ogóle jak miałam może z 6 lat to pierwszy raz w życiu spróbowałam musztardy. Wydała mi się tak koszmarna, że nie jadłam ze 30 lat. A teraz bardzo lubię. Ale znając mojego ojca wiem, że na pewno jadł najostrzejszą jaka byla na rynku i dał mi jej tak na łyżeczkę bez niczego, nic dziwnego, źe nie chciałam więcej smile
        • snakelilith Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:52
          panna.nasturcja napisała:

          > Ja w zasadzie nie wspominam jej źle z powodu goryczki tylko konsystencji paćki.


          Ja lubię miękką, taka twarda, tylko krótko przysmażona, może też odstraszyć. Ale paćka smakująca jak wygotowane do niemożliwości warzywa z rosołu jest faktycznie obrzydliwa, kształt brukselka powinna jednak zachować. Jak na zdjęciu niżej.
          • snakelilith Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:57
            Swoją drogą, brukselkę można kisić. Nie trzeba ugniatać jak szatkowaną kapustę, tylko w solance w całości.
          • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 16:01
            Tu wygląda apetycznie, ta z mojej pamięci zdecydowanie tak nie wyglądala.
            I kolor ma ładny.
            • snakelilith Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 16:14
              Z kolorem to jest tak, że wszystko, co gotujesz długo pod podkrywką traci kolor, więc jak chcesz by potrawa zachowała zielony kolor, to gotuj w dużym płaskim rondlu, w małej ilości wody bez pokrywki.
              • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 16:16
                Kurcze, ja chyba dziś tę brukselkę zrobię, bo mnie kusicie, zaczynam być głodna jak to czytam i oglądam smile
                • snakelilith Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 16:24
                  Zapomniałam jeszcze o jednym, bo zwykle robię to gdy jest chłodno - zapiekanka z ziemniakami i brukselką.
                  Tu wrzucasz do formy wszystko surowe, ziemniaki potarte jak plastry jak na gratin, brukselką (całą, jak duża to w połówkach), pokrojoną cebulkę dymkę ( i inne warzywa, które masz zbędne np. papryka, machewka, kalafior, pieczarki, kukurydza itd). Można dodać też kawałki szynki, albo mielone mięso. Zalewasz beszamelem przyprawionym na ostro i do piekarnika na około 45-60 minut. Na kilka minut przed zakończeniem pieczenia można posypać potartym serem.
    • stephanie.plum Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:10
      ja gotuję na parze (dość długo i trzeba okna otworzyć...), do stanu al dente, potem odcedzam, mieszam na gorąco z serem pleśniowym, a jak trochę przestygnie, to dodaję oliwę i ocet balsamiczny. no i pieprz. i sól.

      moja boska teściowa robi coś niesamowitego - dzieli te główki na liście pojedyncze, i smaży jak chipsy.

      mam nadzieję, że już nie masz mdłości...

      :~P
    • przepio Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:46
      To tak jak ja- od dzieciństwa nie znosiłam brukselki.
      Ale jak poczytałam w jaki sposób można ją zrobić - to raz się przemoglam i poeksperymentowałem. Rodzina zjadła ze smakiem, ale ja - nie. Uraz pozostał
      • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:49
        Ale nie smakowała Ci czy nie spróbowalaś?
        • przepio Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:58
          Nie no- pewno, ze spróbowałam. Ale ostatecznie się przekonałam, że to warzywo nie dla mnie.
    • bi_scotti Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 15:59
      Jak wiadomo, kuchara nie jestem ale jako true ematka se wypowiem wink Lubie wszystko na zimno, lacznie z pizza & brukselka big_grin Wiec ja np. gotuje brukselke classic w wodzie i nastepnego dnia dodaje pokrojona do jakichs salatek - my creations, co tam jest pod reka: jablko, papryka czerwona (dla koloru), kukurydza, moze byc jakis korniszon, green onion czy szczypiorek - zimna brukselka jest mniam smile Pour moi, pour moi ... ale moze i dla Ciebie. To be honest, dla mnie najgorszy z brukselki jest zapach przy gotowaniu - gdy sie to przezyje, to juz easy-breezy wink Bon appétit! Cheers.
      • panna.nasturcja Re: Pomocy! Brukselka 🥬 30.09.23, 16:00
        Serio? Ja nawet nie wiedziałam, że ją można na zimno. Dzięki za podpowiedź,
        • czarne-jagody Re: Pomocy! Brukselka 🥬 01.10.23, 10:53
          Ja robię z marchewka. Słodycz marchewlki równoważy gorycz brukselki. Pychota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka