Dodaj do ulubionych

Chcę drugie dziecko, ale...

30.09.23, 20:39
Witam. Jestem 33 letnią kobietą. Mam już jedno dziecko, córka ma 8 lat. Ma zespół Aspergera.
Może zacznę od tego, że od zawsze marzyłam o trójce dzieci. Najlepiej różnej płci. Kocham dzieci, odnajduje się w dbaniu o nie , i o ich potrzeby. W związku z tym w tym roku, zaczęłam studia, chcę zostać nauczycielem.
Chciałabym mieć drugie dziecko. Miotam się z ta myślą od lat.
Mam od niedawna pracę. Zaczęłam studia.
Wiem, że gdybym zaszła w ciążę, to byłaby ona z miejsca zagrożona, bo mam wadę macicy. Poprzednia ciąża była cały czas pod kontrolą, leżałam prawie pół roku.
Nie chcę by córka z racji na swoje zaburzenia wychowywała się sama.
Oczywiście, z rodzeństwem bywa różnie, może być tak, że nie będą utrzymywać kontaktów, no ale zawsze jednak jest ta druga , spokrewniona z nią osoba.
Myślę czy warto zjeść w ciążę, i, brać od razu indywidualny tok. Nie dam rady, raczej dojeżdżać na studia, bo to daleko, a wiem, że nie będzie to łatwa ciąża.
Nie chce zachodzić w ciążę za 3 lata, bo, wtedy, będę już przed 40 stka. Chce teraz.
Czy ktoś mi coś doradzi? Może macie jakąś osobę wśród znajomych, która studiowała będąc w zagrożonej ciąży, dała radę? Ja nie mam do, p mocy nikogo oprócz męża, i mamy. Ale mama mieszka 45 km ode mnie, a do opieki mam jeszcze córkę z ZA.
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:41
      Jak chcesz, to zachodź. Studia nie uciekną.
      • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:47
        Niby nie, ale nie chcę ich olać. Chcę je zacząć i skończyć teraz...
        • szare_kolory Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:26
          No to trochę jak zjeść ciastko i mieć ciastko. Oceń na czym Ci zależy bardziej i czy w razie pwoażnych problemów porzucisz studia bez większego żalu. Chcesz dziecka, zachodzisz w ciążę. Chcesz studiów zaczynasz je. Chcesz pogodzić jedno i drugie - szukasz sposobu.
        • lauren6 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 11:49
          Studia możesz skończyć i za 10 lat. Czego nie można powiedzieć o zajściu w ciążę.
    • angazetka Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:42
      Trochę dziwne - po co zaczynałaś studia z myślą, że jednocześnie chcesz zajść w ciążę, która będzie trudna?
      • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:46
        Od kilku lat chce zajść w ciążę, ale mąż nie jest zdecydowany. Natomiast studia to próba zdobycia wykształcenia, bo podjęłam pracę, i są mi potrzebne.
        • kk345 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:19
          Podsumujmy:
          - Mąż nie jest zdecydowany, nic nie piszesz, ze zmienił zdanie
          - masz świeżego pracodawcę ( w tym wieku piszesz, że masz pracę "od niedawna"?)
          -ciąża będzie zagrożona i może być dla ciebie niebezpieczna
          -planujesz urodzenie dziecka, by zajęło się chorą siostrą i było dla niej towarzystwem
          -

A ty martwisz się jedynie o tok studiów? Swoją drogą, kiedy ty zaczęłaś te studia, skoro piszesz "w tym roku"a rok akademicki jeszcze się nie zaczął?

Troll alert, za dużo grzybów wrzuciłaś w ten barszcz.

• eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:28
            Dlaczego za wszelką cenę tak sobie dopowiadasz? Choćby te zdanie z szukaniem opieki 🤣
            Tak, niektóre uczelnie miały już zjazdy tydzień temu, a niektóre mają dziś.
            Tak, pracowałam kiedyś, potem nie, tera znowu pracuje. Dziwne?
            • princesswhitewolf Re: Chcę drugie dziecko, ale... 01.10.23, 01:25
              Bo kk345 to taki dopier forumowy. Costam przepracowywuje sobie kosztem innych.. nie przejmuj sie
    • ekstereso Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:44
      Jeżeli dziecko byłoby moja mocna potrzeba, to byłoby ważniejsze niż studia ( zakładam, że dałoby się pogodzić, ale w razie czego), ale to każdy sam musi ocenić.
    • bominka Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:46
      Nie miałam takiej sytuacji,ale powiem Ci jedno. Zawsze jest jakieś ale...
      Rodziłam ostatnia córkę mając 33 lata i dzisiaj po nastu latach uważam,że trochę za późno ja zaplanowałam. Mam mniej siły na co dzień,a chciałabym jeszcze garściami pokazywać córce wiele. Także ten tego szczerze zachęcam!🙂
      • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:49
        Też czuję, że to mój ostatni dzwonek. Nie chce macierzyństwa później, bo potem chce pracować.
        Tylko pytam jak wygląda wtedy sytuacja ze studiowaniem, czy ktoś się orientuje.
        To, zwykła uczelnia wyższa. Nie żaden Uniwersytet
        Na roku będę razem z bratową.
        • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:00
          Normalnie wygląda, robisz to co możesz, a jak nie możesz to odpuszczasz a potem nadganiasz.
          Łatwiej w ciąży studiować niż pracować
        • kk345 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:20
          >Nie chce macierzyństwa później, bo potem chce pracować.
          Czyli kiedy chcesz pracować? Dopiero zaczęłaś pracę, teraz machniesz przerwę na ciążę, potem na macierzyński, to kiedy konkretnie będzie ten czas na pracę?
          • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:29
            Po 36 roku życia
          • alewcale Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 19:09
            Ta...już pracodawca doceni jej poświęcenie. Jeśli pracuje z dziećmi to jest zagrożenie cytomegalią, więc może poronić.
    • la_mujer75 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:50
      Nikt tu za Ciebie nie podejmie decyzji.
      Powiem tak- skoro masz jedno dziecko ze spektrum (dziewczynkę), to wzrasta prawdopodobieństwo, ze drugie dziecko również będzie w jakis sposób ze spektrum.
      Nie znam badan na ten temat, ale znam sporo dzieciaków, które są ze spektrum i ich rodzeństwo również jest mniej lub więcej w spektrum.
      Zastanawiałas sie nad tym?
      Starsza ma dopiero 8 lat. Nie wiem, od jak dawna wiecie o jej problemie, jak bardzo na co dzień odczuwa, że jest neroatypowa. Jakie terapie ma mała?
      Jak córka przyjmie rodzeństwo? Jak to wpłynie na jej rozwój? Czy dasz radę zając się córka, nowym dzieckiem i jeszcze studiować?
      Dla mnie to awykonalne. A jeszcze, jak się okaze, że i drugie nie jest neurotypowe? Ogarniesz dwojkę neuroatypowych dzieciaków? Będziesz miała finanse na pomoc dla nich?
      Nie, ja bym nie ryzykowała.
      • simply_z Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:52
        Z drugiej strony moze bedzie miec zdrowe dziecko, a tak....uncertain
        • la_mujer75 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:59
          Dla mnie za duże ryzyko.
          Po drugie- córka ma dopiero 8 lat. Prawdopodobnie najtrudniejsze dopiero przed nimi. Im będzie starsza, tym bardziej bedzie taki etap, że zacznie odstawać (ona to będzie czuła, jak jeszcze teraz nie czuje) od swoich rówieśniczek, a tu będzie małoletnie dziecko, które np. będzie wymagało również terapii, zajęć, etc.
          Nie, jeszcze raz nie.
          Po drugie - narodziny nowego członka mogą negatywnie wpłynąc na rozwój małej. Mogą oczywiście super też wpłynąć.
          Nie wiem, jak bardzo ta mała jest w spektrum.
          • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:00
            Jest bardzo wysoko funkcjonujaca
            • la_mujer75 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:02
              Jeżeli u niej zdiagnozowano już w przedszkolu, że jest w spektrum, to musiało to być albo mocno widoczne, albo mieliście farta, że ktos Wam szybko zasygnalizował problem.
              U dziewczynej z reguły późno się diagnozuje.
              Okres dojrzewania nie będzie łatwy.
              • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:05
                Córka była bardzo żywym dzieckiem, nie skupiała się na zajęciach. W rodzinie i wśród znajomych mam ludzi, którzy mają dzieci z autyzmem, i zasugerowano mi żebym postarała się o nauczyciela wspomagającego. Tak więc diagnoza była dlatego, że ja na to naciskałam, nie placówka.
          • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:02
            Ale zauważ że jej dylemat nie polega na tym czy rodzić drugie dziecko tylko kiedy je rodzić.
            • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:06
              Tak. To prawda. Myślałam nad rodziną zastępcza, ale tam jest duże prawdopodobienstwo, że trafi się dziecko mocniej zaburzone, i, jest to ciężka praca sad
            • la_mujer75 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:06
              Wiem, ale ja patrzę szerzej.
              Dla mnie to nieprzemyślana decyzja.
              Chcę dzidziusia, ciąża będzie trudna, mam już jedno dziecko ze spektrum, ale chce drugie- kiedy? W trakcie czy po studiach.
              A może warto się zastanowić - czy w ogóle.
              • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:11
                Hm, to równie stosowne jak wytykanie "a kiedy wy!" młodej parze przy każdej okazji.

Decyzja o posiadaniu dziecka należy wyłącznie do rodziców.
                • niemcyy Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:16
                  Jasne, ze do rodzicow, ale po to watkodajka pyta, zeby i sceptyczne opinie mozna bylo wyrazic. Przeciez lamujer nie bedzie jej podrzucac tabletek anty do jedzenia.
                  • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:17
                    No wiadomo, a ciocia Krysia nie będzie dziurawić prezerwatyw, tak tylko doradza, z dobrego serca.
                    • akseinga1975 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:22
                      Przede wszystkim odpowiedz sobie czy bierzesz pod uwage drugie dziecko ze spektrum. Jezeli tak to jestes moim zdanie gotowa bo studia sa drugorzedne w tej sytuacji.
                    • niemcyy Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:23
                      No wiadomo. Trzymaj kciuki, zeby twojego dziecka nie uczyla "nauczycielka", ktora pisze z bledami i we wlasnej sprawie nie umie zorientowac sie w organizacji studiow na wybranej uczelni.
                      • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:30
                        Jakimi błędami? Przykład.
                        • galaxyhitchhiker Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 22:11
                          >Jakimi błędami? Przykład.

Z racji na, do opieki mam, te zdanie, zjeść w ciążę.
                          INTERPUNKCJA!!!

BTW, to dziecko to chcesz sobie z tym panem strzelić?
                          forum.gazeta.pl/forum/w,567,167430572,167430572,Narzeczony_doprowadza_mnie_na_skraj_rozpaczy.html

A ta ośmioletnia córka to to samo dziecko, które w styczniu 2019 było trzyletnim synem?
                          forum.gazeta.pl/forum/w,567,167430572,167430572,Narzeczony_doprowadza_mnie_na_skraj_rozpaczy.html?p=167430645
                          • kk345 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 22:38
                            A tak pięknie troll się rozkręcał...
                          • chococaffe Re: Chcę drugie dziecko, ale... 03.10.23, 07:25
                            galaxyhitchhiker napisała:

> >Jakimi błędami? Przykład.
                            >
                            > Z racji na, do opieki mam, te zdanie, zjeść w ciążę.
                            > INTERPUNKCJA!!!
                            >
                            > BTW, to dziecko to chcesz sobie z tym panem strzelić?
                            > forum.gazeta.pl/forum/w,567,167430572,167430572,Narzeczony_doprowadza_mnie_na_skraj_rozpaczy.html
                            >
                            > A ta ośmioletnia córka to to samo dziecko, które w styczniu 2019 było trzyletni
                            > m synem?
                            > forum.gazeta.pl/forum/w,567,167430572,167430572,Narzeczony_doprowadza_mnie_na_skraj_rozpaczy.html?p=167430645

oj czepiasz się, może nie zauważyła, że to dziewczynka
                        • niemcyy Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 22:26
                          eliza2016 napisał(a):

> Jakimi błędami? Przykład.

Pierwsze z brzegu:
                          Te zdanie i wogóle.
                • la_mujer75 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:20
                  Wiesz, ja mam sama dziecko z ZA. I wiem, jak może życie wyglądać i ile to kosztuje- emocjonalnie, finansowo, psychicznie.
                  I dziwię się, że wątkodajka ma jedynie dylemat, kiedy robić studia.
                  • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 22:26
                    la_mujer75 napisała:

> Wiesz, ja mam sama dziecko z ZA. I wiem, jak może życie wyglądać i ile to koszt
                    > uje- emocjonalnie, finansowo, psychicznie.
                    > I dziwię się, że wątkodajka ma jedynie dylemat, kiedy robić studia.
                    >

Ale to nie jest twoje jedyne dziecko, prawda?
                    • la_mujer75 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 22:32
                      Nie, ale drugie "robiłam" nie wiedząc o problemach pierwszego. Nigdy świadomie bym się nie zdecydowała.
                      I zawsze, gdy masz jedno dziecko z problemami, koncentrujesz się na tym dziecku, kosztem drugiego.
                      Mam różne wyrzuty sumienia w stosunku do Młodszego.
                      I mój Młodszy ma swoje problemy, częśc z nich wynika zapewne z faktu, że nie mogłam mu dać z siebie tyle, ile dałam Starszemu.
                      • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 22:41
                        Nie sądzę żeby to była prawda, dzieci zaskakująco trudno zepsuć. Ale to twoja historia z którą ty się musisz uporać, cudze plany prokreacyjne nie mają z tym nic wspólnego
                        • la_mujer75 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 23:03
                          Oczywiście, że nie mam żadnego wpływu na cudze plany prokreacyjne.
                          Jestem o 15 lat starsza niż eliza. I mam za sobą pewien bagaż doświadczeń i przemyśleń, z którym postanowiłam się podzielić.
                          Czasami warto się zastanowić nad podjęciem ważnej decyzji, słuchając innych, a zwłaszcza tych, którzy patrzą z boku i widzą różne aspekty danej sytuacji.
                          Dla mnie - wypowiedzi elizy są - że tak delikatnie ujmę- nie do końca dojrzale- "dam sobie radę, hurra! Bedzie nowy dzidziuś, chcę studiowac, ćoreczka już nie może się doczekać rodzeństwa, etc".
                          Ok. Stara baba już ze mnie, czarnowidząca i kracząca. Życie daje w kość, a życie z dziećmi, które maja rozmaite problemy i czlowiek to widzi i cierpi, i często czuje się bezradny, daje podwójnie w kość.
                          Mam nadzieję, ze za 15 lat eliza nie będzie taką osobą.
                • la_mujer75 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:23
                  I mnie zaniepokoiło, że mąż nie do końca zdecydowany.
                  A co będzie, jak okazę się, że np. drugie dziecko jest mocniej zaburzone?
                  Czy tatus wtedy nie powie: "sorry, ale ja to w ogóle to tak bardzo nie chciałem" i się wymiksuje?
                  Sporo znam takich historii.
                  • nick_z_desperacji Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 22:18
                    Ale jeśli on na starcie nie chce, bo wie, że to ryzyko, to nawet bym mu się nie dziwiła, jeśli się wymiksuje, nie każdy jest urodzonym męczennikiem. Co innego, jak choroba czy zaburzenie jest kwesta przypadku, a co innego, jak wiadomo, że ryzyko jest większe, a dziecka sie w sumie nie chce.
              • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:13
                Przecież mówię, że chcę. Więc opcja wogóle odpada. Chcę też zdobyć potrzebne wykształcenie, bo wcześniej niestety tego nie zrobiłam.
      • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:56
        Oczywiście, że wiem, iż drugie dziecko również może mieć zaburzenia. Tak są o może, jak i nie.
        Córka funkcjonuje wysoko. Ma problemy z emocjami, i społeczne.
        Kiedy się to okazało? W przedszkolu. Córka na codzień nie sprawia większych problemów. Jest histeria, dużo, trzeba tłumaczyć, ale to kochana dziewczynka, która marzy o bracie lub siostrze.
        Jeśli chodzi o finanse, to są na dobrym poziomie. Nie biedujemy.
        Jedyne co mnie blokuje to te studia.
        • la_mujer75 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:05
          U dziewczynek to prawie klasyka- rozchwianie emocjonalne, histerie.
          No, a problemy społeczne to wiadomo.
          I z reguły okres dojrzewania (z moich obserwacji) własnie u dziewczynek przebiega trudniej.
          • la_mujer75 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:07
            I akurat uważam, że studia są najmniejszym (wbrew pozorom) problemem.
    • turbinkamalinka Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:51
      Nie chcę by córka z racji na swoje zaburzenia wychowywała się sama.
      Oczywiście, z rodzeństwem bywa różnie, może być tak, że nie będą utrzymywać kontaktów, no ale zawsze jednak jest ta druga , spokrewniona z nią osoba.

Przeraża mnie to zdanie
      • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:53
        Rozumiem. Masz prawo.
      • kk345 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:23
        >Przeraża mnie to zdanie
        I słusznie.
    • lilia-anna Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:56
      Studia to i po 50. można zrobić, ale na dziecko jest ograniczony czas...
      • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:59
        Jasne, wiem. Ale jednak już chodzę na te studia, i, byłoby mi szkoda to porzucać, zwłaszcza, że już jakieś pieniążki na nie wpłaciłam. Jest to też coś co mnie ciekawi, i wyzwanie, które chcę podjąć.
        • lilia-anna Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:04
          To w razie problemów z ciaza bierze się urlop dziekański, zawiesza studia, prosi o tryb indywidualny itp. Zwolnienie z pracy od lekarza, jeśli są kłopoty zdrowotne, jesteś ze starszym dzieckiem w domu i ogarniasz studia w ramach trybu indywidualnego. A życie i tak pokaże, co będzie, bo czasem pisze takie scenariusze, że trudno nadążyć wink Życzę Ci zdrowia!
          • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:09
            Bardzo, bardzo dziękuję.
            Chce studiować, jestem zmotywowana do tego. W razie czego pomoże mi mąż, i mama.
        • nick_z_desperacji Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 22:15
          "Pieniążki" za jeden miesiąc (uczelnia przy płatności z góry musi zwrócić za czas po rezygnacji) są problemem, czy racjonalizacja, dlaczego jednak nie? Bo jak problem to re 600-700(?)zł przy kosztach dziecka raczej mało przekonująco brzmi.
    • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 20:58
      Jeśli czekasz na odpowiedni moment na ciążę to on nigdy nie nadejdzie. Pytanie tylko czy chcesz i możesz. Zasadniczo lepiej ciążę odfajkować na studiach niż na początku nowej pracy.

PS: zarówno 33 jak i 36 to jest wiek przed 40tką
      • kk345 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:24
        >Zasadniczo lepiej ciążę odfajkować na studiach niż na początku nowej pracy.
        Tylko co poradzisz komuś, kto jest jednocześnie i na studiach, i na początku nowej pracy?
        • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 22:42
          Pomyślę jak ktoś mnie zapyta o radę w takiej sytuacji
          • kk345 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 01.10.23, 22:16
            Przecież własnie udzielasz się w wątku trolla w takiej sytuacji...
            • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 09:02
              Nie znam forum na pamięć i odpowiadam na zadane pytanie. Ty za to udzielasz się w wątku trolla świadomie.
              • kk345 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 03.10.23, 00:52
                Nie musisz znać na pamięć, wystarczyło przeczytać post startowy, na który przecież odpowiadasz.
    • cegehana Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:04
      Skup się tylko na jednej kwestii: czy oboje z mężem chcecie mieć dziecko, czy go pragniecie i jesteście gotowi podjąć się opieki. Jeśli tak, to staraj się jak najszybciej, bo czas działa na Twoją niekorzyść. Odrzuć w głowie wszystkie nieistotne kwestie: rodzeństwo nie wiadomo jakie wytworzy relacje (nie masz na to wpływu), karierę zawodową (wliczając studia) musisz i tak odłożyć na czas ciąży i opieki nad noworodkiem. Powiedziałabym, ze studiowanie w zagrożonej ciąży jest łatwiejsze niż szukanie pierwszej po studiach pracy w zagrożonej ciąży.
    • palacinka2020 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:07
      mozesz zrobic te studia online?
      • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:09
        Nie mam pojęcia. Na pewno nie jest to opcja dostępna dla wszystkich. Wiem, że mają być zjazdy online, za pośrednictwem Platformy, ale tylko raz na jakiś czas.
        • niemcyy Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:24
          PO organizuje teraz studia?
        • palacinka2020 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:25
          Ja mowie o tym samym kierunku na innej uczelni. Sa przeciez szkoly, ktore organizuja niemal wszystko. online. Chyba ze kierunek ma laborki.
          Skoro to stydia zaoczne to i tak placisz, mozesz sobie wybrac dowolna uczelnie w kraju.
        • taki-sobie-nick Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:27
          eliza2016 napisał(a):

> Nie mam pojęcia. Na pewno nie jest to opcja dostępna dla wszystkich. Wiem, że m
          > ają być zjazdy online, za pośrednictwem Platformy, ale tylko raz na jakiś czas.

Jak na studentkę in spe wiesz za mało. Troll.
    • berdebul Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 21:17
      Drugie dziecki tez może być w spektrum i niekoniecznie po tej lajtowej stronie. 20% więcej szans niż jeżeli rodzeństwo nie ma ASD.
    • sloneczna_paraolka1 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 22:41
      Skoro tak kochasz dzieci to bardzo długo czekałaś z 2 ciąża w sumie nie wiem na co? A gdzie jeszcze 3. Skoro nie chcesz rodzic w wieku lat przed 40 to trzeba było wcześniej myśleć.
      Skoro wybrałaś zawód nauczyciela to już nie rodziłaby już dzieci. Masz palny zajmij się nimi.

Poza tym myśle ze to temat na rozruszanie forum przed wyborami hahahah
      • taniax Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 22:49
        Raczej wzięłabym pod uwagę że może być tak że będziesz mieć nie jedno a dwoje dzieci ze specjalnymi potrzebami, drugie też może być w spektrum bo to się dość często zdarza.
    • akn82 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 23:01
      A teraz pomyśl jak to będzie jeśli drugie dziecko też będzie ZA. Czy skończysz wtedy studia?
      Jak będziesz się czuła jeśli ich nie skończysz,?
      • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 23:03
        Studia trwają 3 lata, a nie diagnozuje się dwulatków pod kątem ZA
        • akn82 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 23:16
          A co ma diagnoza do tego? Dziecko z ZA potrafi
          Dać popalić i bez diagnozy...
        • berdebul Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 23:25
          Badania pokazują, ze da się robić testy na niemowlakach. Z ASD się rodzisz, po prostu.
      • lauren6 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 11:57
        Nawet jeśli - podkreślam jeśli - jej drugie dziecko będzie ze spektrum to zostanie ono wyłapane na wczesnym etapie i dziecko otrzyma pomoc wcześniej. Nisko funkcjonujące osoby z ZA to często takie, które były zdiagnozowane dopiero w nastoletnim lub dorosłym wieku.
        • berdebul Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 13:00
          Pomoc to nie jest gwarancja że dziecko będzie dobrze funkcjonować, nie ma tez gwarancji ze nie będzie to ASD z obniżona inteligencją. Ogólnie sytuacja może się pogorszyć i to znacznie - dwoje dzieci o specjalnych potrzebach, lub neurotypowe i z ASD. Nie ma gwarancji, pytanie czy to uniosą i czy przetrwa małżeństwo, jak mąż niezbyt chce się starać o kolejnego potomka.
    • sol_13 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 30.09.23, 23:06
      Co to jest za moda obecnie z tą nadmierną ilością przecinków?
    • dwa_kubki_herbaty Re: Chcę drugie dziecko, ale... 01.10.23, 22:20
      Ja bym jednak skupiła się na info, że mąż nie chce.
    • makurokurosek Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 11:19
      Jeżeli masz jedno dziecko wymagające wsparcia, wchodzisz w okres gdzie prawdopodobieństwo wad płodu mocno wzrasta, mąż zachwycony twoim pomysłem rozrodu nie jest to po jasną cholerę w ogóle ta rozkmina.

Twój organizm zdaje sobie sprawę, że sie starzeje, wiele kobiet w okresie poprzedzający okres przedmenopauzalny czuje parcie na dziecko, ale po to masz mózg aby rozpatrzyć za i przeciw, a nie jak zwierzak podążać za instynktem
      • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 12:04
        Człowiek starzeje się od urodzenia, ale już nie przesadzaj z tym że 33 lata to już za późno na ciążę.
        • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 12:12
          34% kobiet rodzących drugie dziecko jest w wieku 33 i więcej. W miastach 40%.
        • makurokurosek Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 12:17
          Wcześnie to to nie jest.
          Przypomnę, że od 35 roku życia drastycznie wzrasta prawdopodobieństwo wad genetycznych u płodu.
          Autorka ma już jedno dziecko z zaburzeniem, biorąc pod uwagę jej wiek trzeba być mocno stukniętym aby decydować się na drugie dziecko.
          • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 12:19
            33<35

A ty w jakim wieku rodziłaś swoje dzieci? Tak żebyśmy wiedzieli jaki wiek jest najlepszy w całej wsi wink
            • makurokurosek Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 12:29
              "A ty w jakim wieku rodziłaś swoje dzieci? Tak żebyśmy wiedzieli jaki wiek jest najlepszy w całej wsi wink"

Informacja o wzroście prawdopodobieństwa występowania wad genetycznych płodu u kobiety w wieku 35+ jest wiedzą na poziomie szkoły podstawowej.
              Nie sądzisz, że to wstyd publicznie pokazywać swoją niewiedzę i ignorancję w tym temacie.
              • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 12:41
                Ponownie: 33<35

Nie wstydz się, powiedz kiedy urodziłaś swoje dzieci
                • makurokurosek Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 16:29
                  "septembra
                  Re: Chcę drugie dziecko, ale...
                  30.09.23, 20:58
                  ....Zasadniczo lepiej ciążę odfajkować na studiach niż na początku nowej pracy."

Zasadniczo ktoś kto podchodzi do ciąży na zasadzie odfajkowanie nigdy w tą ciąże zachodzić nie powinien.
                  Twoje wypowiedzi świadczą tylko o niedojrzałości i ignorancji.

• septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 16:41
                    Wiadomo, nikt nie powinien zachodzić w ciążę, tylko twoja decyzja prokreacyjna była logiczna, świadoma i racjonalna.

Jakby to pytanie padło tu na forum kilkanaście lat temu (gdy większość ematek była na podobnym etapie życia) to dyskusja miałaby sens, a tak to każdy pisze ze swojej perspektywy niejako racjonalizując swoje własne wybory. Bo przecież nie może być tak że ktoś robi inaczej niż ja i też ma rację 🤦‍♀️
                    • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 16:48
                      A, skoro już nie chcesz odpowiedzieć na proste pytanie to zajrzałam w historię i się okazało że zaliczyłaś wpadkę. Porozmawiamy o niedojrzałości i o tym kto powinien zachodzić w ciążę a kto nie?
                      • makurokurosek Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 16:58
                        Nigdy nie ukrywałam, że zaliczyłam wpadkę.
                        Nigdy też nie podchodziłam do dziecka tak przedmiotowo by traktować je jako odhaczenie punktu.
                        Nigdy też świadomie nie decydowałabym się na drugą ciążę, mając już jedno zaburzone.

Udawanie, że organizm się nie starzeje jest żenujące.
                        • septembra Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 17:14
                          Czyli jak zwierzak podążyłaś za instynktem?
    • wena-suela Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 12:12
      Zaczęłaś studia, to je kontynuuj. Jeżeli bardzo chcesz mieć drugie dziecko, to dasz radę, chociaż ja odłożyłabym ciążę na później. Urodziłam 2 dziecko gdy miałam 44 lat i nie dlatego że miałam problemy z zajściem w ciążę czy czymkolwiek, tylko po prostu ... czułam się młoda i zajęta czym innym. Zrobiłam 2 kierunki studiów, w tym zagranicą, aplikację, nigdy nie przerwałam pracy, tylko na krótkie wtedy urlopy macierzyńskie.
    • kohomologia1 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 12:36
      Mam ZA, zdiagnozowane w doroslosci. Mam tez siedem lat mlodszego brata. Z tego co mowia rodzice, nie powitalam go ze szczegolnym entuzjazmem. Opiekowalam sie nim jak byl maly, ale pamietaj ze dzieci z ZA czesto nie maja problemow z relacjami z mlodszymi i starszymi. Problemem jest relacja rowiesnicza. Tego mlodsze rodzenstwo nijak nie poprawi ani nie nauczy.
      Relacji z bratem nie mam. Zawsze bylismy inni i interesowaly nas rozne rzeczy. Mielismy rozlaczne swiaty i innych znajomych. Obecnie mieszkamy w dwoch roznych koncach swiata i nie utrzymujemy kontaktu.
      Brat mial ADHD i dal mamie mocno do wiwatu jako dziecko. Szansa na drugie nieneurotypowe dziecko jest spora, jak juz kilka forumek slusznie zauwazylo.
      Z mojego punktu widzenia rodzice chcieli drugie dziecko to zrobili. I tyle. Ja na decyzje wplywu nie mialam. I wszelkie proby wpierania mi ze jak to, ze jedyny brat, ze powinnam etc. irytuja mnie mocno. Wspoldzielenie czesci genow ma dla mnie male znaczenie.
    • kaktusowepole Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 14:58
      Nic nie doradze bo nie piszesz z kim te dziecko ani jaki wkład w wychowanie miałby mieć. Piszesz tylko o sobie i zapewnieniu towarzystwa 8 latce.
    • arthwen Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 15:22
      Jeśli po "chcę drugie dziecko" występuje "ale" i na dodatek musisz o to pytać na forum, to znaczy że nie nie chcesz albo nie powinnaś się decydować. Po prostu.
    • mama-ola Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 16:31
      > Mam już jedno dziecko, córka ma 8 lat.
      > Nie chcę by córka z racji na swoje zaburzenia wychowywała się sama.

Twoja córka już się wychowywała sama. Dzieci z różnicą 10 lat to jak dwóch jedynaków. Gdyby miała młodszą o rok siostrę, bez ZA, za to kochającą i tolerancyjną dla ewentualnych trudnych zachowań starszej siostry, to by miała wsparcie. Malec nijak nastolatki z problemami nie wspomoże, powiedziałabym, że wręcz przeciwnie, może wkurzać.
    • bulzemba Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 16:50
      Mieszkasz w PL? I serio myślisz o ciąży po 30?
      • eliza2016 Re: Chcę drugie dziecko, ale... 02.10.23, 22:57
        Niestety tak. A niektórzy myślą o ciąży i po 40...
    • 71tosia Re: Chcę drugie dziecko, ale... 03.10.23, 00:15
      Nie ma możliwości realizowania przedmiotów on-line lub indywidualnych zaliczeń? W najgorszej sytuacji będąc już w ciąży i mając długotrwałe zwolnienie będziesz powtarzać rok. Rok w skali życia to nie tak wiele.
    • trut_u Re: Chcę drugie dziecko, ale... 03.10.23, 08:54
      Skoro ciąża będzie zagrożona, to chyba jasne, że studia trzeba zawiesić - gdzie tu dylemat? A czy dasz radę na nie wrócić przy 2 dzieci, to już wrozenie z fusów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka