Dodaj do ulubionych

Nr i seria szczepionki

30.09.23, 20:44
Trafiłam przypadkowo na tt na filmik o sprawdzeniu numeru i serii szczepienia przeciwko Covid. Śmiechy chichy i próbowałam sprawdzić na mObywatel i IKP gdzie na certyfikacie unijnym podana jest seria i numer moich przyjętych szczepionek. I oprócz konkretnej firmy nie ma ani numeru ani serii.
W przypadku tej przeciwko grypie numer I serię mam bo została mi wpisana na pewno w kartę u mojego lekarza POZ, a dodatkowo pielęgniarka sama skopiowała mi nr i serię na wszelki wypadek jeżeli jakaś partia miałaby wadę to mogę sprawdzić sobie sama lub poprosić w POZ o sprawdzenie.
No i pytanie brzmi - macie może w swoim IKP czy mObywatelu w sekcji szczepień wpisane serie i numeru szczepień przeciwko Covid?
Bo wszyscy moi domownicy nie mają. To w jaki sposób ktokolwiek z nas może sprawdzić czy mowa o wadiwej partii szczepionek?
Wydawało mi się, że zawsze spisuje się numeru i serię każdej szczepionki. Tak było każdorazowo w przypadku szczepień przeciwko grypie i wieku dziecięcego.
Obserwuj wątek
    • silenta Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 20:51
      Przeciwko covid zawsze miałam wpisany nr i serię na takiej karcie, którą dawali przy szczepieniu ale to nie był dokument.
      A teraz weszłam z ciekawości na e-pacjenta i przy każdym szczepieniu mam serię i EAN szczepionki więc nie wiem gdzie Ty patrzysz.
      • joyce_byers Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:08
        Nie ma mam serii EAN. Przynajmniej jej nie widzę.
        Ale mam gdzieś w szufladzie na pewno te kartonikowe cosie, które dawali.
        Dzięki.
    • kk345 Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:11
      >No i pytanie brzmi - macie może w swoim IKP czy mObywatelu w sekcji szczepień wpisane serie i numeru szczepień przeciwko Covid?

Na IKP, w certyfikacie nie ma, bo i po co?
      Ale już w profilaktyce, w historii szczepień są pełne informacje o każdej dawce każdej przyjętej przez ciebie szczepionki.
      Przykro mi, taka piękna teoria spiskowa runęła, jak domek z kart.
      • triss_merigold6 Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:20
        Oh, what a pity.

portal.abczdrowie.pl/skandal-ze-szczepionkami-na-covid-polacy-otrzymali-wadliwe-prepararty
        businessinsider.com.pl/wiadomosci/118-tys-osob-dostalo-grozne-dla-zdrowia-szczepionki-gif-realizowalismy-polecenia/e63vh17
        www.nik.gov.pl/aktualnosci/zmarnowane-szczepionki-covid-19.html
        • kk345 Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 22:23
          Skup się może triss, autorka sugeruje spisek z brakiem numerów partii szczepionek na IKP, a tu nie ma akurat aferki, po prostu sprawdzała w niewłaściwej sekcji.
          • joyce_byers Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 23:41
            Żadnego spisku nie sugerowałam. Czytaj ze zrozumieniem o co pytałam.
      • joyce_byers Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:21
        Nie mam teorii spiskowych. Szczepiliśmy się przeciwko Covid, a tydzień temu przeciwko grypie. Gdybym była antyszczepem i spiskowcem to przecież nie szczepilabym siebie.
        Po prostu ostatnio szczepiliśmy się przeciwko grypie. I na kanwie dyskusji sprzed chwili sprawdziłam jeszcze gdzie mam opakowanie po szczepieniu męża (przeciwko grypie) bo pielęgniarka prosiła o zachowanie opakowania z numerem serii mimo, że dostaliśmy karteczki odręcznie napisane z pieczątką pielęgniarki z numerami serii, wpis jest też w naszych kartach u lekarza POZ. I dla śmiechu chciałam sprawdzić na mObywatelu certyfikat bo jako boomerka mam tę apkę od niedawna zainstalowaną więc odkrywam co gdzie jest.
        IKP ogarniam wink
        Pytanie jak pytanie. Z moim ADHD jak mój mozg się zafiksuje na temat czegoś to musi JUŻ i teraz to sprawdzić bo nie zasnę do rana. No taki hiperfocus. No nic nie poradzę.
        • demono2004 Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 07:19
          Szczepienia na covid/grypę, to nie obowiązek. Wiec nawet jesli ktoś tego nie wział,. to nie antyszczep ani spiskowiec.
      • joyce_byers Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:31
        Ok, mam. Sorki. Racja, są. Wchodziłam w certyfikat pdf, a one są w sekcji profilaktyka, szczepienia.
    • la_mujer75 Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:17
      Jak się nie szczepiłas, to trudno, żeby była informacje na twoim koncie.
      My szczepieni- każdy ma podaną serię i EAN szczepionki.
      • joyce_byers Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:26
        Gdzie jest ten EAN konkretnie?
        Na IKP lub mObywatel w sekcji certyfikaty jest certyfikat w PDF. Tam każdy z nas ma dane jak imię i nazwisko, datę urodzenia oraz bardziej długi cyfrowy kod zaczynający się od literek
        URN, UVCI. Nic więcej. Natomiast na tych wspomnianych kartonikach niebieskich Moderny, które dostawało się podczas szczepienia wypisanych długopisem przez osobę, która nas szczepiła jest kilkucyfrowy numerek bez jakichkolwiek literek i zupełnie inny niż w PDFowym certyfikacie.
        • la_mujer75 Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:30
          Weszłam w profilaktykę, potem w szczepienia- pojawia się lista przyjętych szczepionek- data i interesujące cię informacje- czyli nazwa szczepionki, seria i EAN
          • joyce_byers Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:32
            Jest racja. Wchodziłam najpierw szczepienia i "pobierz certyfikat pdf" zamiast w profilaktykę. Dzięki. Jest rzeczywiście ten kod EAN.
    • starczy_tego Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:24
      To chodzi tylko o szczepionki Janssena?
      • joyce_byers Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:28
        I o Moderne też. Ja pytam o Modernę.
        Kartoniki znalazłam te, które otrzymaliśmy. Ale w certyfikatach PDF nie widzę numeru serii.
        My byliśmy szczepieni Moderną 1 dawka i Pfeizerwm 2 dawka oraz 3 też Pfeizer. Dzieciak z racji wieku wtedy Pfeizeeem dwie dawki.
        • segregatorwpaski Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:39
          SKąd wynika informacja, ze o modernę też? W zalinkowanym art mowa jest o JJ, chyba że nie zauważyłam, co oczywiście tez jest możliwe, podlinkujesz coś gdzie mowa jest o modernie?
          • joyce_byers Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:48
            Chodzi o J&J seria: XD955 oraz Moderna seria: 000190A.
            • segregatorwpaski Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:53
              Ok, o J&J jest mowa w zalinkowanych artykułach, zero tam info o Modernie, czy masz jakieś źródło typu artykuł prasowy, nie tt gdzie mowa także o modernie?
    • silenta Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:27
      Na IKP wejdź w profilaktykę -> szczepienia -> lista szczepień. Tam wszystko jest.
      • joyce_byers Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:32
        Tak, racja. Dzięki.
    • segregatorwpaski Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:34
      Dobrze zrozumiałam, że 118 tyś Polaków dostało niebezpieczne szczepionki J&J???
      O matko uncertain
      • triss_merigold6 Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:35
        Tak, dokładnie tak.
      • zlota-klamka Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 07:38
        one wszystkie są niebezpieczne, nie tylko j&j, większość zaszczepionych znajomych i rodziny ma wysyp jakiś dziwnych schorzeń
      • skumbrie Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 09:01
        Ale w czym problem? Te osoby dobrowolnie podpisały zgodę. Wiedziały, co dostają - szczepionkę eksperymentalną.
        Że szczepionki wymagają lat badań, to chyba żadna tajemnica.
    • irma223 Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:38
      Na certyfikacie nie, ale na tych niebieskich kartonikach jest wpisane. Obok daty podania dawki, po prawej stronie jest nr serii.
      • joyce_byers Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 23:50
        Tak, dokładnie. I w IKP rzeczywiście, ale w sekcji profilatyka j lista szczepień. Natomiast nie ma numeru i serii w certyfiacie unijnym, który jest do ściągnięcia w IKP.
        Szukałam jedynie w polu certyfikatów. Mój błąd. Ale dziewczyny już napisały mi łopatologicznie w jakiej sekcji IKP jest numer I seria.
    • ukrytaczara Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:43
      A co z pozostałymi firmami?
      • joyce_byers Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 21:47
        Z tego, co widziałam na tt to chodzi o serię J&J seria: XD955 oraz Moderna seria: 000190A
        • ayelen40 Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 22:09
          Skandal.
        • ukrytaczara Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 22:09
          Sczepiłam się pfizerem...
        • irma223 Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 23:00
          Nie pisali nic o Modernie. Skąd info o Modernie?
          • ukrytaczara Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 09:03
            irma223 napisała:

> Nie pisali nic o Modernie. Skąd info o Modernie?

serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/9309507,duzo-szczepionek-malo-procedur-nik-wytyka-braki-w-nadzorze-jakosci.html
            • suki-z-godzin Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 09:19
              Kontrolerzy wskazują też, że Polska zamówiła w sumie 201 mln dawek szczepionek o wartości ok. 14 mld zł. Przeterminowało się 13 mln dawek. Część udało się sprzedać lub przekazać innym państwom. NIK uważa jednak, że gdyby rząd rzetelnie szacował potrzeby, toby nie doszło do marnotrawstwa. Kwestionuje zakup za ok. 8,4 mld zł. – Ten zarzut dotyczy wszystkich państw UE, nas najmniej, bo rok temu odmówiliśmy przyjmowania kolejnych dostaw – mówi osoba z rządu.

Niech ktoś mi to wytłumaczy. Przeciętnie ogarnięte dziecko ze szkoły podstawowej wie, ilu mieszkańców ma jego kraj i potrafi to przemnożyć przez 2, a nawet przez 3 kiedy się okazuje, że 2 nie wystarczy.

Prośba retoryczna oczywiście. Ja przecież wiem, że to wszystko zrobiono dla naszego dobra big_grin Absolutnie nie kojarzy mi się to z amerykańską aferą z Oxycontinem, #tozupełnieinnasytuacja.
              • skumbrie Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 09:24
                >Niech ktoś mi to wytłumaczy. Przeciętnie ogarnięte dziecko ze szkoły podstawowej wie, ilu mieszkańców ma jego kraj i potrafi to przemnożyć przez 2, a nawet przez 3 kiedy się okazuje, że 2 nie wystarczy.

Covidianie założyli, że histerii poddali się wszyscy i będą jeździć do Białegostoku na ostatnie rondo.
                Tymczasem nie zazarlo, covidiotow było za mało, więc magazyny zostały pełne.
              • skumbrie Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 09:25
                Poza tym to była histeria obliczona na lata i kolejne dawki. Najazdem na Ukrainę fiutin pokrzyżował szyki i z dnia na dzień plandemia się skończyła. Nawet covidioci po kolejne dawki nie biegajooo.
                • suki-z-godzin Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 09:30
                  Ale jak można obliczyć coś na lata i złożyć zamówienia na lata, jednocześnie powtarzając jak mantrę "to nowy wirus i jeszcze niewiele o nim wiemy"? Przecież to kupowanie kota w worku.
                  • skumbrie Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 10:04
                    Covidiotki lyknely historię i biznes koncernów farmaceutycznych zaczął się rozkręcać? To nie wnikaj 😉
      • skumbrie Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 09:01
        Okaże się z czasem 😉 Chciałabyś od razu wiedzieć, że nieprzebrane g... zgodziłaś się przyjąć?
    • septembra Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 23:09
      Ja dostałam na papierowej kartce na szczepieniu covid.
      Za to po grypie nie mam kartki ani informacji w IKP, to dopiero spisek
      • joyce_byers Re: Nr i seria szczepionki 30.09.23, 23:48
        Wskaż GDZIE sugerowałam spisek?
        Pytanie brzmiało czy macie gdzieś wpisane numery serii. Nie mogłam ich znaleźć. Nie zakładałam żadnego spisku.
        Po grypie nie masz bo szczepionkę przeciwko grypie kupowałaś za swoją kasę w aptece na podstawie recepty od lekarza POZ wystawionego na szczepionkę.
        Natomiast twój lekarz POZ jak najbardziej ma numer serii twojej szczepionki jeżeli z zakupioną szczepionką wróciłaś do zabiegowego żeby pielęgniarka ciebie zaszczepiła. A jeżeli wykupiłaś szczepionkę i zaszczepiła ciebie koleżanka piguła w domu przy herbatce to musiała wystawić ci zaświadczenie z własną pieczątką i nr dopuszczenia do zawodu i to powinnaś zanieść do lekarza POZA żeby sobie wklepał w kartę bo umieściła w zaświadczeniu nr I serię szczepionki przeciwko grupie.
        Ot wyjaśnienie. Nie dziękuj.
        • septembra Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 03:51
          Nie szczepiłam się w POZ ani u koleżanki piguły, tylko w ramach prywatnego pakietu medycznego.
    • demono2004 Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 07:17
      Jesli ci sie taka seria trafila, to co zrobisz? Nikt i tak za to nie odpowie. Zgodę podpisałaś, wiec wzielas odpowiedzialnosc na siebie.
      • zlota-klamka Re: Nr i seria szczepionki 01.10.23, 07:40
        dokładnie, sama jesteś sobie winna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka