Dodaj do ulubionych

Płaskostopie poprzeczne 😕

30.09.23, 21:39
Tak mi ortopeda zdiagnozował moje okropne bóle w przedstopiu. Jednym, lewym. Prawa stopa mnie nie boli. Dał skierowanie "kinezyterapię", czyli jakieś ćwiczenia po prostu. Mógł powiedzieć jakie, to bym sobie sama robiła.... Na własną rękę wyszukałam info o wkładkach do butów i już nabyłam. Chodzi mi się trochę lepiej - mniej boli. Ale i tak jestem załamana - muszę chodzić, co najmniej 6-8 km dziennie, a sprawia mi to coraz większy ból. I wszędzie piszą że to od chodzenia na wysokich obcasach się robi - a ja wysokie obcasy to miałam na nogach kilkanaście razy w życiu....
Jak żyć?????
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 21:42
      Płaskostopie w jednej nodze?
      • default Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 21:55
        Boli mnie jedna stopa. Nie wiem, może mam płaskostopie w obu, a tylko jedna boli ? Kurde, nie znam się, piszę co mi ortopeda powiedział.
        • taki-sobie-nick Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 21:56
          Ja też się nie znam, może idź jeszcze do innego?
    • mysiulek08 Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 22:10
      wysokie obcasy i owszem ale np moja mamuska smigala na szpilkach niemal do smierci i sie plaskostopia nie dorobila
      jesli nie masz nadwagi (albo mialas)/haluksa to przyczyna bedzie w 'wiotkosci' wiezadel, a to moze byc z wieku (ech te nasze hormony), z zlej motoryki chodzenia albo taka 'uroda'

mnie dopadlo w pakiecie z haluksem, wlasnie z powodu wiotkich wiezadel, po operacji jest ok

wkladki nalepiej zrobic na wymiar
    • mysiulek08 Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 22:11
      co do chodzenia, to buty berkemann polecam
      • default Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 22:22
        Jak sobie poczytałam o tego rodzaju schorzeniach, to myślę, że przyczyną może być nierównomierne obciążenie stóp, wynikające z tego że w prawym kolanie mam usuniętą łąkotkę...to widać po moich butach, mają różnie ścięte podeszwy. Nadwagi niedużej też się dorobiłam ostatnio, głównie przez to, że biorę antydepresanty. Haluksów nie mam, ani nawet nie wygląda na to żeby mi się miały zrobić... a stopa boli jak diabli, ta jedna, nieraz jest tak że wracam do domu ze łzami w oczach i kuśtykając jak staruszka 😥
        • mysiulek08 Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 22:24
          to masz rozwiazanie, kolano, jesli cos ma pomoc to wlasnie rehabilitacja
        • mysiulek08 Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 22:29
          wiem jaki to bol, i mimo ze konowal 'sp....l' haluka tak za uwolnienie mnie od bolu jestem mu wdzieczna

ogromnie ci wspolczuje bolu
          • default Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 22:52
            U Ciebie to były haluksy, o ile dobrze pamiętam? I operacja ? Współczuję, ale super że już nie cierpisz. Ja mam cały czas poczucie że nie zostałam zdiagnozowana prawidłowo, ale jeszcze liczę na to że rehabilitant dobierze właściwe ćwiczenia... niestety dopiero 18.10 mam pierwszą wizytę.
            Może za dużo czytam na ten temat, bo już zaczęłam podejrzewać zmęczeniowe złamanie kości śródstopia - objawy podobne - ale pewnie schizuję. Po prostu nie wyobrażam sobie, żeby nie móc chodzić na dłuższych dystansach. Nie mogę tego zrobić moim psom. Już teraz są zawiedzione, gdy wracamy że spaceru po przejściu 3-4 km, zamiast 6-8. Ale naprawdę nie daję rady.... 😢
            • mysiulek08 Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 23:06
              jeden, na prawej stronie, niestety konowal sie nie przylozyl, potrzebna byla druga operacja, ale tak uwolnienie po latach od bolu bylo wybawieniem

nie diagnozuj sie wg gugla! ostatnio mialam objawy, ktore wg gugla wskazywaly na 3 nowotwory🤨 a problem okazal sie wprawdzie upierdliwy ale blahy

przy plaskostopiu kluczowe sa cwiczenia, walki, tasmy, slowem kinezyterapia, ortopeda to tu duzo nie zrobi
              wspoldomownik tez cierpi, zaliczyl 3 ortopedow, tomografie, rezonans, jak cwiczy jest ok, jak zaniedba boli, nie ma nadwagi, nie problemow z kolanami, ot, stare zaszlosci wyszly po latach
            • mysiulek08 Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 23:09
              od 2021 mam problem z dluzszym chodzeniem, najpierw kolano i artro, potem haluks z poprawka i jeszcze kilka miesiecy kustykania mnie czeka, dlatego jak, wyzej, cholernie cie rozumiem
            • mysiulek08 Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 23:11
              oprocz fizjo i cwiczen, wazne sa buty z dobrze wyprofilowana wkladka, u mnie sprawdzily sie berkemanny
              • black_magic_women Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 02.10.23, 03:43
                To ja dziewczyny jestem jakimś dziwadłem. Halluksy mam dziedziczne od zawsze, plaskostopie w komplecie. Jestem szczupła i nie chodzę na obcasach, za to stopy nie bolą mnie niemal nigdy, poza jakimś mega marszem. I gdyby mnie bolało, to już bym na poważne coś robiła, a tak po prostu "dobieram sobie" obuwie i odkładam leczenie, ciągle na kiedyś. Za to na pewno mam słabe wiązadła, zwłaszcza po 3 ciążach sad
                • mysiulek08 Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 02.10.23, 06:57
                  szpilki mialam na nogach dwa razy w zyciu 😏 od zawsze preferowalam wygodne buty, nadwaga dopadla mnie w zawirowaniach menopauzalnych ( tak jak babcie, mame, ciotki), jakos udalo mi sie trzymac jako tako wage w ryzach, a i tak dorobilam sie haluska wiele lat temu, geny (babcia, mama, ciotka), skad u mnie wiatkie wiezadla ( tylko w stopie z haluksem) pojecia nie mam, przed haluksem prawa stopa byla taka jak lewa, zero plaskostopia poprzecznego i tak, bardziej mi dokuczal bol stopy niz krzywy paluch a najbardziej wkurzal mnie palec mlotkowaty
    • berdebul Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 30.09.23, 22:51
      Ćwiczenia, wkładki, ale tez taśmy. Idź do fizjo, niech Ci pokaże jak się oklejać.
    • bazia_morska Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 01.10.23, 04:03
      Udaj się do innego lekarza wink sprawdz dokładnie co jest przyczyną. U mnie też miały pomoc wkladki i cwiczenia, a czeka mnie operacja, byc może w przyszlosci usztywnienie stawu.
    • turzyca Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 01.10.23, 09:50
      >Dał skierowanie "kinezyterapię", czyli jakieś ćwiczenia po prostu. Mógł powiedzieć jakie, to bym sobie sama robiła

Ale on się na tym nie zna. Fizjoterapeuta owszem.

>Jak żyć?????

Zacząć uprawiać jogę. Wiele pozycji w jodze wymaga tzw. aktywnej stopy, a to jest właśnie to, czego potrzebują Twoje stopy. Wzmocnisz mięśnie, przestanie boleć.
      • ardzuna Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 02.10.23, 01:33
        turzyca napisała:

> Zacząć uprawiać jogę. Wiele pozycji w jodze wymaga tzw. aktywnej stopy, a to je
        > st właśnie to, czego potrzebują Twoje stopy. Wzmocnisz mięśnie, przestanie bole
        > ć.

O ile polecam jogę niemal na wszystko, to płaskostopia nie zlikwiduje nawet aktywna stopa. A nie każdy nauczyciel zwraca na nią uwagę; jeszcze mniejsza ich liczba poprawia uczniów, którym się stopy zapadają. Niektórzy też każą skręcać wszystkim nogi do wewnątrz, co jednak należy robić tylko wtedy, kiedy kolana są w pozycji wyjściowej ustawione na zewnątrz. W przeciwnym razie łuk stopy się zapada.

Są w necie ćwiczenia na płaskostopie. Jako dziecko musiałam ćwiczyć m.in. chodzenie na zewnętrznych i wewnętrznych krawędziach stóp, na palcach, na piętach, chwytanie przedmiotów palcami stóp i podnoszenie ich. W internecie znajdziesz więcej ćwiczeń.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 02.10.23, 10:05
      A te wkładki to indywidualne, zrobione dla twoich stóp, czy takie ogólnodostępne?
      Czy miałaś robiony rtg i usg śródstopia?

Tu sobie poczytaj i idź do innego lekarza, bo ten chyba olał temat.
      centrumpodologiczne.pl/blog/metatarsalgia/
    • drilka Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 02.10.23, 10:43
      Wg mnie: wizyta u kolejnego ortopedy; wkładki ale dobrane indywidualnie na podstawie badania na macie tensometrycznej i podoskopie i wizyta u fizjoterapeuty, który poleci ćwiczenia do codziennego stosowania. No i chyba jednak trzeba dać odpocząć stopie.
    • lauren6 Re: Płaskostopie poprzeczne 😕 02.10.23, 10:53
      > wszędzie piszą że to od chodzenia na wysokich obcasach się robi - a ja wysokie obcasy to miałam na nogach kilkanaście razy w życiu....

Ja się takich bóli w stopie dorobiłam wyrabiając kilometrówki z wózkiem. Zero nadwagi, zero obcasów, za to pomykałam w balerinach lub lordsach, co też było błędem.

Podstawą są wygodne buty na grubej, miękkiej podeszwie. Do tego wkładki.

W przypadku takich bóli jak opisujesz to ja bym rozważyła po pierwsze ograniczenie chodzenia przez jakiś czas (może masz możliwość przesiąść się np na rower?). Po drugie założenie blokady w stopie przez ortopedę. Boli masakrycznie, ale następnego dnia możesz normalnie chodzić.

Oprócz tego ćwiczenia i fizjoterapia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka