Dodaj do ulubionych

Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotach....

01.10.23, 11:26
Wystarczy zastąpić zwrot "na Fejsie" słowami "na emamie" i reszta będzie się zgadzać, nie sądzicie? 😄

18 odpowiedzi, które prawdopodobnie dostaniesz pytając w grupie na Fejsie o cokolwiek:

1. "Cukier to śmierć. Dlaczego trujesz się tym gównem? Życzę powodzenia w leczeniu cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego"

To dobra odpowiedź. Pytałaś co prawda, czy w Biedrach jest jeszcze ta dobra promocja na colę, ale darmowy wykład o zagrożeniach dla twojego życia i troska o twoje zdrowie to coś cenniejszego.

2. "Ludzie tacy jak ty powinni mieć ustawowy zakaz opieki nad psem."

OK, może i chciałaś dowiedzieć się, czy ta nowa sucha karma bezzbożowa będzie odpowiednia dla twojego psiaka z alergią na groch. Podziękuj za cenną uwagę, dzwoń po patrol straży miejskiej i oddaj się w ręce policji, sadystko.

3. "Lepiej w ogóle nie pić alkoholu."

Pytanie o to, czy do twojego menu lepiej będzie pasować białe czy czerwone, to pierwszy krok do alkoholizmu. Odwołaj tę domówkę natychmiast! Przeproś za promowanie patologii i opuść tę grupę o jedzeniu.

4. "Horrory found footage to papki dla widzów o papce zamiast mózgu."

Głupio wyszło, że publicznie zdemaskowałaś się ze swoją filmową ignorancją i poprosiłaś o polecenie czegoś na filmowy wieczór. Następnym razem zapytaj o wczesne etiudy Apichatponga Weerasethakua albo przynajmniej o coś Andersona. Paula Thomasa Andersona, nie tego komercyjnego Wesa.

5. "Tylko idiota może pomylić trznadla z wróblem."

Zrobiłeś zdjęcie ptaszka, który usiadł na twoim parapecie? Chcesz wiedzieć, czy to aby na pewno wróbel? Bo wygląda w sumie jak wróbel. A TY SIĘ SIĘ KU*WA GŁUPIO PYTASZ, JAK PRZECIEŻ WIDAĆ, ŻE MA DŁUŻSZY OGON, JEST SMUKLEJSZY I LATA FALISTYM LOTEM, BĘCWALE.

6. "Dlaczego chcesz zabić swoje dziecko?"

Twoje rozważania o tym, czy taka hulajnoga będzie odpowiednia dla 12-latki, posłużą jako dowód w sądzie. Nigdy nie wyjdziesz z więzienia. Nigdy.

7. "Ciebie też powinni utopić."

KALETEA NIE LUBI ZRASZANIA LIŚCI, KRETYNKO. Zacznij kopać sobie grób w słabym nawozie.

8. "Amputuj sobie obie nogi i wtedy pogadamy."

Pytasz, czy można oduczyć kota wskakiwania na blat w kuchni? To brzmi jak dobra rada.

9. "Dzisiaj już nikt nie ma szacunku do książek".

Wystawiłaś na śmieciarkę parę kryminałów Mroza, jakąś powieść Atwood i dwa reportaże Szczygła. Już przeczytałaś i w sumie to wolisz ebooki, bo nie zajmują miejsca na półce. Dlaczego szkalujesz tę światynię wiedzy? Swojego hitlerowskiego munduru to nie wystawiłaś, nazistko. Ile książek w życiu już spaliłaś? GADAJ.

10. "A po co psujesz sobie urodę takim tatuażem?"

Rzeczywiście, nie pomyślałaś o tym. Następnym razem przed wystawieniem jakiejś bluzki na Marketplace najpierw usuniesz sobie tę dziarkę.

11. "Dyskryminacja mężczyzn coraz gorsza."

Pomyśl dwa razy, zanim w opisie tej oferty pracy u siebie użyjesz formy, która wyraźnie wskazuje tylko i wyłącznie na jedną płeć. Nie możesz napisać SPECJALISTA zamiast SPECJALISTKA?

12. "A MOŻE ZE MNĄ CHCESZ ZAMIESZKAĆ? smile)))))))))))))))))))))))"

Szukasz co prawda dwupokojowego mieszkania dla siebie i swojej dziewczyny i wrzuciłaś wspólną fotę. Więc raczej nie? Ale super, że proponujesz. O, nawet wysłałeś już jakąś prywatną wiadomość. Fajnie. Na pewno powinnaś to rozważyć.

13. "Dlaczego nie pomagasz Polakom?"

O kurde, faktycznie wyszło antypolsko. Twój komentarz z ofertą oddania potrzebującej rodzinie z Ukrainy twojego laptopa, z którego nie korzystasz, a na którym nadal można wygodnie przeglądać internet, był wymierzony w polskie rodziny. Przeproś Ordo Iuris, a laptopa lepiej wyrzuć do elektrośmieci.

14. "Posiadanie dzieci w tych czasach to okrucieństwo."

Pytasz, czy na potówki stosować Bepanthen czy może wystarczy dodać trochę naparu z rumianku do kąpieli. A o jego śladzie węglowym i ponurej przyszłości na planecie zniszczonej przez kryzys klimatyczny to już nie myślisz. Poszukaj namiarów na najbliższe Okno Życia, OK?

15. "Morderczyni."

Faktycznie. Dziękuję ci, nowa osobo na grupie o pomocy w aborcji ze stockowym zdjęciem na profilowym. Cofam pytanie o misoprostol i szykuję się na niechciane macierzyństwo.

16. "Powinni ci zabrać prawo jazdy."

Ile jeździsz już tym autem? Pięć lat? Nigdy tak dziwnie nie stukało, a zaczęło stukać? Kto ci dał prawo jazdy, jak nie potrafisz odkręcić śruby łączącej wahacz ze zwrotnicą i rzucić na to okiem?

17. "Arcitc Monkeys są słabi."

Uff! Wreszcie ktoś ci to wyjaśnił. Posłuchaj czegoś lepszego, idiotko. Mam tu playlistę, wróć, jak posłuchasz prawdziwej muzyki.

18. "Zastanów się, czy chcesz w ogóle brać ten ślub."

Co to znaczy, że w ogóle musisz zastanawiasz się, czy wybrać "Say You Love Me" Jessie Ware czy "Thinking Out Loud" Eda Sheerana na pierwszy taniec? Za twoim pytaniem nie stoi wcale wątpliwość, która piosenka będzie łatwiejsza, bo zawsze tańczysz tak, jakby wszyscy patrzyli. Pytasz, bo masz głęboko ukrytą obawę, że twój związek to wydmuszka i nic was nie łączy, skoro nie macie nawet tej jednej wspólnej ulubionej piosenki. Ślubu nie będzie. Lepiej skończyć to teraz, niż potem płakać i ciągać się po sądach.

To jest ASZdziennik, ale to może być prawda.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 12:02
      9. Czemu nie oddałaś tych książek na aukcję charytatywną na schronisko?!?
      Córka lat 16, wystawiła całą kolekcję książek z bajkami (chyba GW takie wydawała i Dziecko).
      • nick_z_desperacji Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 13:39
        A to tak, specjalistów od cudzej kieszeni cała masa. Chcesz sprzedać mało używaną zjeżdżalnię ogrodową? Oddaj biednym pasożycie, skoro i tak nie używasz! Dziecko wyrosło z zabawek, którymi nigdy się nie bawiło? Oddaj jakiejś biednej mamie, uśmiech bombelka powinien być ważniejszy niż pieniądze!
    • andaba Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 12:31
      Bardzo fajne, bardzo prawdziwe smile
    • kaki11 Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 19:45
      Dobre big_grin i niby trochę podkoloryzowane, ale tak bliskie prawdy, że aż strach się bać smile
    • homohominilupus Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 19:50
      Jakiś czas temu w wątku o pachnących żelach pod prysznic zostałam pouczona, że wszystkie pachnące żele to syf, rakotworcza chemia i że najlepsze jest szare mydło! O.
      • princesswhitewolf Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:08
        Wcale nie. Sa pachnace wyciagami naturalnymi tez.
      • chatgris01 Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:09
        Wszystkie nie cool
        Jak chcesz ładnie pachnące, to popatrz za mydłami w płynie Helvetia Natura.
        • homohominilupus Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:14
          Dzięki, zobaczę.

Ja tam wymieniłam swoje ulubione zapachy no i się nasluchalam 🙃
          • taje Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:28
            Nie czytałam wątku (przynajmniej nie pamiętam) i nie wiem, jakie są Twoje ulubione zapachy, ale polecam szwedzką markę La Bruket www.labruket.com/collections/body-cleansing

Pozycjonują się na markę organiczną (tu się nie wypowiadam), ale przede wszystkim mają piękne zapachy. Mój ulubiony to ten z rozmarynem i szałwią, lubię też dziką różę i trawę cytrynową. Czasami kupuję też od nich płyn do mycia naczyń, aż miło się wtedy zmywa ręcznie (lemongrass & rosemary).
      • taje Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:15
        A tak w ogóle to na pewno pachnącym żelem maskujesz niedostatki higieny i za rzadko się myjesz. Albo w drugą stronę, te pachnące żele i zbyt częste prysznice zniszczyły ci barierę hydrolipidową i teraz jedyny ratunek to przez tydzień zero mycia.
      • heca7 Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:22
        Bo jak to od dawna bywa na ematce:

Jeśli zapytasz o przepis z kaszą gryczaną to-
        dwie ematki napiszą, że nie lubią kaszy,
        jedna, że kasza śmierdzi,
        trzy polecą niepaloną,
        cztery napiszą, że lepsza jaglana,
        pięć, że dziwne iż nie znasz żadnego przepisu,
        sześć napisze, że było już wielokrotnie na ematce,
        siedem, żebyś skorzystała z google
        osiem, że kasza jest passe,
        dziewięć wda się w dyskusję z tymi ośmioma,
        a tylko Daniela da ci przepis big_grin
        • chatgris01 Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:24
          big_grin
        • krwawy.lolo Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:28
          Eeetam, Dany da przepis na ciasto, keksiki, czy jakieś inne, słodkie badziewie. A dałaby przepis na kaszę z warzywami, na ostro. (Mięsa jeść nie muszę, byla nie ciasto. smile)
        • turbinkamalinka Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 22:18
          Brawo. Bardzo trafne.
          Dodam tylko że jak forumka od kaszy wspomni że w lodówce ma pierś z kurczaka to się zacznie:
          nie jem mięsa jak możesz pozwalać na męczenie zwierząt, Nie jem drobiu więc kup mięso mielone wołowe, inna nie mielone tylko antrykot, następna męczenie krówek jest świństwem zjedz bez mięsa, następna wspomni ile to wody idzie na wychodowanie takiej krowy, inna jeszcze zaraz wspomni że ona dodałaby wina do tego, następna krzyknie że to już alkoholizm...A korojesteś alkoholiczką to nie dziw się że dziecko nie ma dobrych wzorców i nie chce siadać na kibelek, więc powinnaś iść na terapię rodzinną "P A i jeszcze zbadaj tarczycęsmile
        • maslova Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 23:56
          Ja kiedyś założyłam wątek.o temacie "Wasze ulubione owsianki". Napisałam, że ja najbardziej lubię z jabłkami i cynamonem, ale szukam inspiracji na inne. Czy emamy mogą podzielić się... No i tu kompletnie nieodpowiedzialnie użyłam określenia PRZEPISAMI na ulubione owsianki?

Oczywiście od jednej z forumek.uzyskalam niezwykle miła i rzeczową odpowiedź:
          "Serio, są przepisy na owsiankę? Bierzesz płatki owsiane, dowolny płyn i co ci tam wpadnie pod rękę. Naprawdę potrzebujesz PRZEPISU??? ".

😏

• turbinkamalinka Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 02.10.23, 00:07
            To i tak nie jest źle. Mogłaś dostać odpowiedź
            Nie lubię owsianek
            Rzygam po o wsiance
            Kup owsiankę gotową
            Daj sobie spokój zrób sobie jajecznicę
            Po co zawracać sobie głowę, moj syn je parówki
            A tak na szybko to ja podpiekam dynię, paprykę, karmelizuję cebulę i marchewkę, dodaję troszkę podprażonych orzechów i mam szybkie śniadanie tongue_out
            • borsuczyca.klusek Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 02.10.23, 00:25
              Zapomniałaś, że po owsiance może dostać zaparcia 🙄
    • la_felicja Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:05
      Na FB przynajmniej nie wrzeszczą: Troll! Trooooll!!! TROOOOOOLL!!!! Po jednej nutce, trooooll!!!
      • ochbejbe100 Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:33
        Albo: A to pewnie ta i ta pod nowym nickiem, wstydzi się pod swoim pisać!
      • panna.nasturcja Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 02.10.23, 02:22
        Po prostu nie umiesz rozpoznać konkretnych trolli i tyle.
    • taje Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:07
      Całkiem trafne.

Natomiast, jak już mam się czegoś czepiać to numeru 11 - jeżeli w ogłoszeniu o prace jest mowa tylko o specjalistce, to faktycznie może to być uznane za dyskryminację ze względu na płeć. Póki co w języku polskim nie używa się form żeńskich na określenie mężczyzn, natomiast w drugą stronę i owszem (nauczyciel, specjalista, doradca klienta etc). Tak więc użycie słowa "specjalistka" może sugerować, że będą rozpatrywane wyłącznie kandydatury kobiet.
    • chatgris01 Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:19
      19. Zbadaj tarczycę.

20. Idź na terapię.

cool
      • homohominilupus Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:25
        21. Wystaw walizki.
        22. Zamień mieszkanie na dom jeśli masz psa (autentyk)
        • alex_vause35 Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:29
          He he, razem
        • turbinkamalinka Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 22:21
          Kot sprawia problemy weź sobie drugiego kota"P
          • heca7 Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 22:25
            turbinkamalinka napisała:

> Kot sprawia problemy weź sobie drugiego kota"P

Że też nie ma rad typu- mąż sprawia problemy? Weź sobie drugiego męża big_grin (do kompletu a nie, że wystaw walizki).
            • turbinkamalinka Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 22:32
              No bo to się nie łączy. Ale już jak masz za dużo obowiązków na głowie to weź sobie żonę ma to jakiś sens tongue_out
            • turbinkamalinka Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 22:38
              Swoją drogą wyobrażasz sobie dwóch dorosłych facetów z gorączką 37,2? Przecież to musi być piekło na ziemitongue_out
          • borsuczyca.klusek Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 23:31
            turbinkamalinka napisała:

> Kot sprawia problemy weź sobie drugiego kota"P

O dobre są też takie - nigdy nie miałam kota, nic nie wiem o kotach, nie wiem ile kosztuje utrzymanie kota i z czym to w ogóle się je, ale rodzina chce kota, więc co radzicie?

Chórem: bierz od razu dwa!!!
            • turbinkamalinka Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 23:37
              To prawda. Brakuje tylko "weż od razu tygrysa"
              • babcia47 Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 02.10.23, 01:14
                Uwazaj, Julian mógł juz nauczyć się czytać! Moze gdzieś na chalupkach podczytuje na cudzym kompie ematkę wink)
                • turbinkamalinka Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 02.10.23, 09:21
                  Niech czyta. Może dotrze do gnojka że jestem na niego obrażona.
        • berdebul Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 22:29
          Nigdy nie twierdziłam, ze jak pies to dom, ale to jest ogromna różnica. Mój poprzedni pies zyskał milion fajnych chwil dzięki przeprowadzce i urządzeniu pod nią (psa znaczy) chaty. wink
      • alex_vause35 Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 20:28
        21. Wystaw walizki
        • turbinkamalinka Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 22:36
          alex_vause35 napisała:

> 21. Wystaw walizki
          >
          Ale jak wystawię walizki to kto mi się dzieckiem zajmie? Przecież z góry wiadomo że jak chłop dał sobie wystawić walizki to jakaś następna flama czeka za drzwiami. Wiadomo że facet nigdy nie odchodzi w próźnietongue_out No i alimentów nie będzie
    • melisananosferatu Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 23:07
      Swietne😀
    • mgla_jedwabna Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 01.10.23, 23:25
      Brakuje: wystaw mu walizki.

A ty się tylko pytałaś, jak oduczyć męża zostawiania okruszków na blacie...
      • homohominilupus Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 02.10.23, 09:52
        O toto 😄
      • turbinkamalinka Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 02.10.23, 10:01
        Jak zostawia okruszki to pewnie ma kochankętongue_out
        • tt-tka Re: Tu możesz się wyżalić, opowiedzieć o kłopotac 02.10.23, 10:13
          E tam, kochanka to male miki, przynajmniej dopoki nie zaciazy. Jest gorzej, on ma poczucie terytorialnosci i rozbuchane ego i "zostaw, to MOJE okruszki i tu wlasnie maja lezec !"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka