Dodaj do ulubionych

Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie

02.10.23, 09:36
Będę przez jeden dzień sama z dwu- i cztero-latkiem w Warszawie. Czy moglybyście polecić coś fajnego i dość w miarę łatwego z dziećmi?

Chciałam im pokazać centrum, więc spacer w okolicach zamku zrobimy na pewno. Myślałam, żeby iść do Muzeum pociągów - Stacja Muzeum, ale widzę też trochę innych opcji. Nie mam samochodu, ale jak atrakcja fajna, na cały dzień, to sobie dojadę. Parki wodne i inne sale zabaw odpadaja, bo to można zrobić wszędzie. Pogoda ma być ładna, więc może być na zewnątrz.

Jeszcze jedno, gdzie można fajnie zjeść w okolicach centrum? Dzieci wszystkożerne. Może jakiś bar mleczny czy coś innego typowo polskiego?
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 09:52
      Fundacja Sto Pociech na Freta - Ty na kawe a one do ogrodu. smile - to rzut beretem od Zamku Królewskiego. Piękne okolice na skarpie i widoki na prawobrzeżna stronę Warszawy

Galeria BZZ w Centrum Nauki Kopernik.

Karmienie wiewiórek w Łazienkach, tam jest tez plac zabaw

Jesli chodzi o dobry bar mleczny w Centrum, to Polny Bar Mleczny - przy wyjściu z metra Politechnika

Jest fajny nowootwarty plac zabaw pod Kopcem PW

Moja córka lubi ZOO
    • turzyca Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 09:54
      Sprawdź czy sto pociech na Starówce jest otwarte, to jest idealne miejsce na przerwę. Pokażesz Zygmunta, Zamek, Rynek, Barbakan i wpadniesz w objęcia kawy i fotela, a dzieci będą miały ogromny ogród do zabawy.

Stacja Muzeum to dobry adres, choć muzealnie to mocno PRL. Wystawa zewnętrzna muzeum wojska polskiego? Centrum nauki Kopernik, oczywiście jest opcją. Bulwary też są dziecioprzyjazne.
      Rzuć okiem może, czy jest jakieś przedstawienie teatralne?
      teatrmalegowidza.pl/ one są bardzo dobre.
      • shmu Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 21:38
        Dziękuję. Ten teatr jest świetny, niestety wygląda na to, że wszystko zaczyna się za tydzień dopiero, a my jesteśmy dzisiaj i jutro. Baaaardzo bym chciała tam iść ale może następnym razem. Stronkę zapisuję!
        Pójdziemy chyba do Kopernika, bo starszy się nakręcił na kosmos ostatnio. Sprawdzę sto pociech - mam ochotę na chociażby malutka przerwę smile Jestem z moją dwojeczka od kilku dni sama w podróży i chętnie odetchnę. Dziękuję bardzo!
    • imponderabilia22 Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 10:47
      Kup im po Pipie
      • shmu Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 16:54
        Normalnie bym wyguglala, ale trochę się boje wyników.
        Co to Pipa?
        • alewcale Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 19:03
          Pipa to gęś, tylko są różne wielkości i potem trzeba to nosić, bo dziecko się zmęczy noszeniem
          • alewcale Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 19:06
            Jest taka sala zabaw sensorysie, podobno nowa i jakaś wielka atrakcja, bo podobno tam tłumy walą. Ale ja się nie znam a poza tym sale zabaw to są też w każdym mieście.
            • ichi51e Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 20:27
              Sensorysie ukradły pomysł labiryntu sensorycznego z Teatru Małego widza (o to jest fajna atrakcja btw - na jesieni powinni mieć dużo nowych przedstawień) kłócili się kiedyś o to czy mogą używać nazwy labirynt sensoryczny i w sumie nie wiem na czym stanelo.
              teatrmalegowidza.pl/repertuar/
              • thank_you Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 21:58
                Sensorysie używają tej nazwy. smile Są naprawdę spoko, a obok można dobrze zjeść. smile

Teatr małego widza niestety tylko w weekendy uncertain
          • taki-sobie-nick Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 22:24
            Mam dwa pytania:

Póki co, gęś Pipa bezpiecznie żyje w swoim własnym domku nad Jeziorem Tarnobrzeskim. Zimą pływa razem z morsami. W słoneczne popołudnie chętnie spaceruje i figlarnie zaczepia turystów, a w gorszy dzień zdarzy jej się złapać delikwenta za nogawkę. Jest maskotką ośrodka, ale czasem bywa groźna niczym pies stróżujący i przepędza intruzów, gdzie pieprz rośnie. (cytat za mamazone)

1. Co owa gęś ma wspólnego z Warszawą, że należy ją tutaj kupić?
            2. Skąd te morsy?
    • bruy-ere Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 12:17
      Nie wspominasz o ZOO, a to atrakcja b. łatwa z dziećmi (bez ruchliwych ulic itd.). W okolicy ZOO jest bar mleczny Kuchnia za ścianę przy pl. Hallera.

Z atrakcji w centrum to może wjazd na taras widokowy PKiN. A w samym pałacu jest jeszcze Muzeum Ewolucji (dinozaury) oraz Muzeum Techniki. Również w pałacu Kulturalna (ich zestawy lunchowe to z reguły kuchnia polska).
      • thank_you Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 12:28
        Muzeum Techniki dla 2 i 4-latka? smile))
        • ichi51e Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 14:57
          Chyba chodziło o Kopernika i Galerie Bzzz. Bardzo polecam
          • thank_you Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 15:23
            Chyba nie chodziło o Kopernika i Galerie Bzzz. „ A w samym pałacu jest jeszcze Muzeum Ewolucji (dinozaury) oraz Muzeum Techniki.”
            • ichi51e Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 18:03
              No to bez sensu zgadzam się. Lepszy Kopernik. Za to muzeum kolejnictwa nie polecam - jest dużo lepszych atrakcji.
              • turzyca Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 20:19
                > Za to muzeum kolejnictwa nie polecam - jest dużo lepszych atrakcji.

Faktycznie muzeum kolei jest mocno prlowskie. Ale jeśli to są dzieciaki z fisiem na punkcie kolei, a w tym wieku często są, to naprawdę będą zachwycone. Tylko trzeba mieć drobniaki do uruchamiania makiet.
                Można też sobie wcześniej kupić książkę z serii "opowiem Ci mamo" i potem szukać na wystawie Rysia i kumpli.
                • ichi51e Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 20:23
                  A tak to warto wiedzieć zawczasu - każda makieta jest uruchamiana na 2 albo 5 zeta. I jest ich całkiem sporo…
                • shmu Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 21:44
                  Tę książeczkę znam na wylot, dzieci też. No właśnie mają fisia na punkcie pociągów, więc byliby obaj zadowoleni.
        • bruy-ere Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 04.10.23, 09:01
          thank_you napisała:

> Muzeum Techniki dla 2 i 4-latka? smile))

Ależ wy macie spinkę w każdym możliwym temacie 🤦‍♀️

Skoro lubią oglądać pociągi, to mogą ich też zainteresować stare samochody, motocykle czy co tam jest.
          Nie twierdzę, że Muzeum Techniki jest lepsze od Kopernika, chodziło mi bardziej o to, że będąc w PKiN np. na tarasie widokowym można od razu zaliczyć inne atrakcje w pałacu. Kopernik to cała wyprawa na wiele godzin.
          • thank_you Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 04.10.23, 10:06
            Komentarz to jeszcze nie jest spinka, chyba ze ty tak reagujesz, to - cóż - akceptuję. smile
            • bruy-ere Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 04.10.23, 10:22
              Miała być cięta riposta... Nie wyszło tongue_out
              • thank_you Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 04.10.23, 10:31
                Nie, to nie miała byc cięta riposta, a czyste stwierdzenie faktu… sama odpowiadasz za to, jak odbierasz słowo pisane. Ktoś skomentował twój jeden post (zdziwiony poleceniem MT dla 2-latka, zdziwienie nie było odosobnione i w żaden sposób skorelowane z CNK) po czym piszesz „ Ależ wy macie spinkę w każdym możliwym temacie”.
                Nie, jedyna osoba, która ma spinkę i ch e sie silic na jakieś riposty jestes TY.
      • shmu Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 21:53
        Zoo byłoby fajne, może zostawimy na pojutrze rano. Ten taras widokowy też mi się podoba.
    • kafana Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 18:01
      Ja z moim wjechałam na pałac kultury a później bylismy w bawialni smart kids planet
    • aagnes Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 19:40
      Przejedźcie się metrem, to może byc większą atrakcją niż stare Miasto.
      • shmu Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 21:50
        big_grin w to akurat wierzę. Chociaż dziś wieczorem zajmowali się pompowaniem na siebie wody na rynku... co niewątpliwie było dla nich najlepsza zabawa na świecie. Jak któraś z emateczek widziała dzisiaj dwójkę dzieci latających po rynku z wózkiem, to my wink
        • taki-sobie-nick Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 02.10.23, 22:25
          No i dobrze. Kreatywne dzieci.
    • leni6 Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 03.10.23, 12:20
      Stacja Muzeum jest fajna, blizej macie jeszcze Muzeum Ewolucji w PKiN. Zoo też rozważ.
    • shmu Re: Dzień z małymi dziećmi w Wa-wie 03.10.23, 12:54
      Fantastyczne to centrum Kopernika. Byliśmy już w kilku różnych tego typu centrach i to jest zdecydowanie najfajniejsze. Przede wszystkim to świetna oferta dla małych dzieci, co jest raczej rzadkie. Dzięki wielkie za polecajke!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka