Dodaj do ulubionych

zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców

02.10.23, 09:56
Osoba mieszkająca zagranicą dopisała się elektronicznie do spisu wyborców w miejscu obecnego zamieszkania. Teraz okazuje się, że w dniu wyborów będzie przebywać na delegacji w jeszcze innym państwie. To się da drugi raz zmienić? Ktoś coś wie?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 10:01
      Może dostać od konsula zaświadczenie o prawie do głosowania. Wklejam link (Fragment od "Pamiętaj że...)

pkw.gov.pl/aktualnosci/informacje/co-zrobic-aby-zaglosowac-za-granica-poradnik-i-spot-aktualizacja
      • reinadelafiesta Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 10:13
        Dziękuję. Wyjazd nagły, a szkoda, żeby ten głos się zmarnowałsmile
        • daniela34 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 10:15
          Zawsze chętnie pomogę komuś kto chce zagłosować.
        • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 10:33
          Jeszcze łatwiej - wchodzisz na stronę ewybory i zmieniasz komisję (na dole jest taka funkcja).
    • pytajacakinga Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 11:10
      Dopisze sie z pytaniem osoba mieszkajaca za granica obywatel Polski beż żadnego meldunku w Polsce chce zaglosowac w Polsce w miescie X co ma zrobic najlepiej internetowo
      • daniela34 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 11:26
        Ma mObywatela/profil zaufany/ePUAP? To może najpierw sprawdzić, czy i gdzie jest wpisany w Centralnym Rejestrze Wyborców,
        www.gov.pl/web/gov/sprawdz-swoje-dane-w-centralnym-rejestrze-wyborcow

Następnie w zależności od odpowiedzi
        www.gov.pl/web/gov/zmien-obwod-glosowania-lub-dopisz-sie-do-crw
        • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 13:11
          Niech wejdzie na stronę ewybory po prostu.
          • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 13:13
            Ewybory.msz.gov.pl
            Ns dole na czerwono jest opcja "zmień miejsce głosowania". Nie trzeba mieć żadnego adresu w Polsce.
            • daniela34 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 13:25
              Ale ta osoba chce zagłosować w Polsce w mieście X. Nie może wybrać Polski w systemie ewybory.msz bo ten służy do głosowania za granicą.
              • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 13:33
                Przepraszam, powstało zamieszanie przez dopisanie się innej forumki w tym wątku z nieco innym stanem faktycznym.
                • kk345 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 00:47
                  Raczej przez odpowiadanie na post, którego się nie przeczytało.
                  • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 08:22
                    Przeczytało, ale myślałam, że to wciąż autorka wątku. Mało pseudonimów kojarzę) nawet tego, co pisze do mnie ni z gruszki i pietruszki Ania nie. A może to też różne).
                    • reinadelafiesta Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 10:46
                      Bez przesady z tą koniecznością kojarzenia. W wątku bierze udział raptem pięć osób, włącznie z Tobą i ze mną.
                      • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 11:33
                        No i udzieliłam Ci poprawnej odpowiedzi.
                        • daniela34 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 11:34
                          Jesteś pewna? Czy przetrenowałaś w tym roku sytuację, w której Kowalski wpisał się do spisu wyborców na wybory 15 października dajmy na to w Monachium a następnie chce to zmienić na dajmy na to Paryż?
                          • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 11:36
                            Koleżanka przepisywała się z Berlina do Brukseli i podobno no problem.
                            • daniela34 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 11:37
                              Wpisana już w tym roku, na te wybory?
                              • daniela34 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 11:39
                                (Pytam dlatego, że dotąd dopisanie się do spisu wyborców było możliwe tylko raz w danych wyborach, o czym boleśnie przekonali się dokonujący takiego wpisu w wyborach prezydenckich, które miały 2 tury)
                                • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 12:40
                                  W tym roku jest opcja zmiany komisji wyborczej do 10 października chyba.
                                  • daniela34 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 12:50
                                    ayelen40 napisała:

> W tym roku jest opcja zmiany komisji wyborczej do 10 października chyba.

Termin na dopisanie się do spisu jest do 12 października, natomiast dotąd można było to zrobić tylko raz, dlatego tak dopytuję.
                                    • daniela34 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 13:21
                                      Drugi raz wysyłam poprawkę - do 10 października oczywiście.
                                      • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 13:25
                                        Tak zrozumiałam. W każdym razie jest opcja zmiany komisji, tj lokalu wyborczej, już po do pisaniu do listy wyborców. Z tego, co rozumiem, jest to dopisanie jednorazowe. Przy następnych wyborach trzeba będzie się dopisać ponownie (albo nie, jeśli ktoś będzie wtedy głosował w Polsce i ma tam meldunek).
                                        • daniela34 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 13:37
                                          Dopisanie zagraniczne jest jednorazowe, tak.
                              • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 12:39
                                Tak
                            • reinadelafiesta Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 11:47
                              Ale koleżanka zameldowana jest w Polsce? Bo taka jest sytuacja w wątku startowym. Zameldowanie w Polsce, zaakceptowany i potwierdzony wniosek o dopisanie do wyborców w Monachium, a teraz konieczność wyjazdu i głosowanie w Paryżu.
                              • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 12:39
                                Przecież tam nikt nie pyta o meldunek w Polsce, tylko miejsce pobytu w dniu głosowania. Otwórz ten link i sama zobacz.
                                • reinadelafiesta Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 13:27
                                  Ja osobiście w poście startowym pytam i opisuję taka właśnie sytuację: meldunek polski, pierwsza zmiana na Monachium i pytanie brzmi czy z tego Monachium można zmienić jego raz: na Paryż ( miasta podaję przypadkowo). Daniela udzieliła mi odpowiedzi, żeby w Monachium, gdzie już jest się dopisanym, wziąć od konsula zaświadczenie i to jest opcja logiczna. Ty mówisz, żeby zmienić na stronie. Więc ja się pytam, czy jest to możliwe, żeby zmienić drugi raz miejsce głosowania. W sumie naprawdę nie wiem, który Ty przypadek omawiasz, mój czy Pytającejkingi, bo sama piszesz, że pomyliłaś nicki (a jest raptem 5 razem z nami).
                                  • reinadelafiesta Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 13:29
                                    W sumie nieważne, zrobię tak jak Daniela mówi, ale dziękuję za dobre chęci.
                                    • daniela34 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 13:39
                                      Nie no, żeby nie było, ja siłą rzeczy nie mogę na sobie przetestować opcji zagranicznej, dotąd nie było możliwości zmiany komisji, jeżeli teraz jest - choć nie mam na to żadnych oficjalnych potwierdzeń, to ok, na pewno jest wygodniej. Można spróbować, bo czas jeszcze jest (system albo nie przepuści, albo przyjdzie odmowa). Natomiast zaświadczenie na pewno będzie opcją ok.
                                    • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 13:50
                                      Wejdź może na tę stronę MSZ i sama zobacz na dole. Do konsula się przed 10.10. raczej już nie dostaniesz.
                                      • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 13:53
                                        Tak wygląda to na telefonie, na komputerze te opcje są wręcz na czerwono.
      • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 13:15
        Akurat w tym wątku bym na Danieli nie polegała. Strona MSZ ewybory. W 5 minut można się dopisać do listy wyborców za granicą. Tylko trzeba mieć polski dowód bądź paszport.
        • daniela34 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 13:21
          Tylko - skoro nie polegałabyś na Danieli, to może jednak na własnych oczach, osoba o której mowa chce zagłosować - uwaga - w POLSCE
          • ayelen40 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 02.10.23, 13:24
            Aha, myślałam, że chodzi o zagranicę. W poście startowym mowa o innym państwie, a to akurat da się załatwić w piec minut przez stronę MSZ.
    • kura17 Re: zmiana wniosku o dopisanie do spisu wyborców 03.10.23, 11:42
      my w dniu wyborow wyjezdzamy na wakacje - cala podroz jest podporzadkowana temu, zebym mogla najpierw zaglosowac wink nawet panstwo sie stara - dodali komitet wyborczy w zasadzie "po drodze" wyjazdu z miasta, poprzedne byly (oczywiscie) po zupelnie drugiej stronie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka