swiezynka77 02.10.23, 11:32 mieszkają dalej z rodzicami? wyprowadziły się? jeśli to drugie to czy dorabiają, pracują, czy są na utrzymaniu rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ekstereso Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 11:41 Moje mieszkały w domu, nie ukrywam, że to pozwoliło nam oszczędzić na małe mieszkania dla nich na koniec studiów. Utrzymanie miały pełne ale zarabiały na wyjazdy, ciuchy, koncerty, prowadziły bardzo bogate życie studenckie, które same finansowały. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 12:17 Acha, nie pozwoliło a raczej pomogło i zmobilizowało ( na zasadzie skoro nie musimy wynajmować na studia to można odłożyć więcej w tym celu). Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 15:49 Zaraz cię tu zjedzą Odpowiedz Link Zgłoś
pogodzona_1234 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 09:45 A ja Ci powiem że zazdroszczę. Gdybyśmy mieszkali w duzym ośrodku akademickim, dokładnie bym to starała się rozegrać tak jak ekstereso. Może nie udało by się oszczędzić tyle żeby każdemu mieszkanie kupić, ale na wkład własny każde z dzieci by pewnie dostało. A tak, trzeba było najpierw utrzymać jedno w jednym mieście, a zaraz potem drugie - w innym. Akurat jesteśmy w takim miejscu i sytuacji finansowej że udaje się coś jeszcze odłożyć, ale nie w takiej skali żeby utrzymać dwoje studiujących dzieci płacąc im za wynajem pokoi + jeszcze odłożyć na mieszkania dla nich. Dodatkowo, gdyby dzieci mieszkały w domu rodzinnym w trakcie studiów odpadłyby weekendy na dojazd do domu, mogłyby częściowo pracować w weekendy właśnie. Jedyny plus jaki widzę to to, że się bardzo wcześnie usamodzielniły. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 11:13 pogodzona_1234 napisał(a): > A ja Ci powiem że zazdroszczę. Gdybyśmy mieszkali w duzym ośrodku akademickim, > dokładnie bym to starała się rozegrać tak jak ekstereso. My mieszkamy w dużym ośrodku akademickim, ale bombelek umyślił sobie studiowanie kierunku, którego jak raz u nas nie ma. Mam nadzieję, że chociaż kasa po studiach będzie mu się zgadzała i nie będzie się oglądał na starych w kwestii kupna mieszkania 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 12:20 Wszystko wiadomo ma plusy i minusy. Ja się cieszę z tego czasu kiedy mieszkały z nami, już dorosłe a stale cudowne oczywiście. Wiadomo, że nocowały nierzadko u przyjaciół, oni u nas, był ruch w interesie. Spacery, seriale, no pełna chata. Teraz jestem w okresie przystosowawczym mieszkania z jednym synem, na szczęście też łatwym we współpracy.Też ma to plusy, ale cieszę się że mieliśmy taki szalony czas. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 12:17 2. rok - mieszka w domu rodzinnym. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 12:23 Jedno się wyprowadziło po maturze, od trzeciego roku dorabiało, od czwartego na pełny etat w zawodzie. Drugie mieszka z nami, zaczyna drugi rok, dorabia na swoje zachcianki jak się jej chce. Starszemu do końca studiów przelewalismy kasę na pełne utrzymanie, młodej też tak zamierzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 12:33 Mieszka w domu rodzinnym, nikt nie ma potrzeby zmiany. No swoje zachcianki, głownie życie towarzyskie, dobrabia sobie okazjonalnymi zleceniami. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 13:05 Syn dziś zaczął studia. Mieszka w domu. I nie zapowiada się aby w najbliższej pięciolatce się wyprowadził Na wydział ma 35 minut rowerem elektrycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 13:13 Mieszka z nami. Czyli wiktor i opiekunek ma. Dostaje jakąś tam kasę na drobiazgi. Pracuje na jakis procent etatu. Tankuje, wakacje we własnym zakresie. Z naciskami za cjiuchvczasen zapłacę. W sensie ja naciska, nie syn.Mieszkanie w ktorym moglby samodzielnie zamieszkac wynajmujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 14:34 "Czyli wiktor i opiekunek ma" fajna auto Musiałam sie przez chwile zastanowić czy to imiona dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 14:35 Moja wina moja wina, że za szybko wysyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 14:41 A ja się ucieszyłam, ze Wiktor ma opiekunka😁 Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 15:45 Wiktor ma kilka opiekunek ) żyć nie umierać Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 16:00 Nie wiktor, ale opiekunki są hehe Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 17:22 Jak nie Wiktor, jak Wiktor Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 17:22 No, tak, tam zabrakło słowa "kilka"😁 Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 13:22 Moje dzieciątko włąsnie dziś (po zajęciach) nie wraca do domu, tylko do innego mieszkania. Zobaczymy, jak mu wyjdzie samodzielne mieszkanie. I studiowanie, bo to różnie może być. I ile nas to będzie kosztowało. To spore mieszkanie- 66 metrów. Dwie sypialnie i osobny salon. Mamy w planach, że weźmie sobie współlokatora, abysmy nie byli stratni. Chcemy wynając jeden pokój, aby czynsz nam się zwracał. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 14:32 la_mujer75 napisała: > Moje dzieciątko włąsnie dziś (po zajęciach) nie wraca do domu, tylko do innego > mieszkania. Bedzie pusto w domu? 🥲 Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 08:19 Zostaje Młodszy, ale on pewno za trzy lata dołączy do brata. Teraz to nie wie, czy się cieszyć, że ma status jedynaka, czy się martwic Boże, kiedy to zleciało??? Ja tak dobrze pamiętam, jak 19 lat temu toczyłam się (byłam na końcówce ciąży) i nie mogłam sobie wyobrazić, jak to jest urodzic dziecko, jak to jest wychowywać dziecko... A tu NAGLE - on się wyprowadza! Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 15:46 Bądź dzielna Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 08:16 Staram się, ale to nie jest łatwe... Dobrze, że tuz przed wyprowadzką był na wyjeździe integracyjnym, wieć jakoś tak łatwiej, bo mam wrażenie, że po prostu nadal tam jest! Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 15:57 Tylko nie zachoruj na telefonozę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 08:14 Mąż pilnuje Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 13:40 Mieszka z nami, nie dokłada się do wydatków domowych. Swoje mieszkanie wynajmuje znajomym (tak wyszło w pandemii). Pracuje w firmie w swojej branży z bardzo elastycznym czasem pracy i sporym socjalem. Opłaca wszystkie swoje wydatki. Czasami kupujemy coś ekstra czy próbujemy coś opłacić ale na ogól przyjmuje nasz wkład z oporami Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 13:55 Mam takie obeserwacje, że jak mieszkasz w mieście akademickim od pokoleń i sama mieszkałaś jeszcze z rodzicami na studiach podobnie jak twoje rodzeństwo, kuzynostwo, kumple z liceum, to jest naturalne, że z twoim dzieckiem będzie tak samo, o ile nie zechce wyjechać. A jak ktoś do miasta akademickiego przyjechał na studia, a potem tu został, to jakoś mu dziwnie, że jego dziecko ma mieć inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 17:55 "A jak ktoś do miasta akademickiego przyjechał na studia, a potem tu został, to jakoś mu dziwnie, że jego dziecko ma mieć inaczej." Jestem przyjezdna i dziwi mnie odwrotna sytuacja czyli to ile studentów mimo, że mieszka w mieście w którym studiuje woli/ tudzież zostaje zmuszona wynajmować niż mieszkać z rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 18:08 Co w tym dziwnego? Człowiek dorasta i chce iść na swoje. Już pomijając tak prozaiczne czynniki jak mieszkanie w odległej dzielnicy i konieczność dojeżdżania daleko na zajęcia czy do pracy, albo niezbyt duże mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 18:22 To chyba wszystko zależy od finansów. Ja na studiach nie miałam możliwości zamieszkania poza domem rodzinnym, zwyczajnie nie dostałabym pieniędzy na wynajem. Gdybym poszła do pracy wieczorowo i w weekendy to nie miałabym się kiedy uczyć (studia wymagające i zależało mi na stypendium naukowym). Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 20:22 Przecież do szkoły średniej młody człowiek również dojeżdżał z owej odległej dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 07:14 Niekoniecznie. Bo liceów jest więcej niż uczelni. Poza tym w liceum nie mi wyjścia, a jako dorosły ma i może mieć tego dość. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 08:41 Zmuszona!!Tam było zmuszona. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 19:44 Myślę, że intensywne życie studenckie może też kolidować z życiem rodzinnym. Nie każdy rodzic będzie miał tolerancję na nocne powroty itp. Wszystko moim zdaniem zależy od trybu życia i potrzeb. Imprezującego studenta nie widzę przy mamusi i tatusiu, bo wykończy to obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 20:19 O tak. Ja nie mieszkam w mieście akademickim i całe szczęście. Naturalnym było że potomek na studia wyprowadza się z domu. On ma swobodę, ja się nie denerwuję. Nikt nikomu nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 20:23 No, chyba, ze intensywne życie studenckie, to koła naukowe🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 07:58 Wczoraj właśnie rozmawiałam ze studentem - koło naukowe intensywnie przygotowuje się do jakiejś międzynarodowej rywalizacji. Do akademika wrócił o 3 nad ranem - przynajmniej nas nie obudził 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 08:03 Dobrze macie z tym mieszkaniem dla niego. Mój student wraca najpóźniej przed północą, ale zwykle do 21.00. Największy problem to dojazd 1,5 h do uczelni. Natomiast przy zaangażowaniu na studiach nie ma opcji zarobkowania więcej niż na drobiazgi. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 08:16 Bombelek załapał się na akademik i to jest cudowna rzecz - na uczelnię pieszo 4 minuty 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 08:19 Ale to chyba z innego miasta jest niż uczelnia? Bo jak inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 08:27 No tak, z innego. Napisałam to w pierwszym wpisie - że wg mnie tak jest łatwiej, bo nie ma wyjścia 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 05:38 Ja mieszkalam do końca studiów (i jeszcze chwilę po) z rodzicami. Nie przypominam sobie jakiegoś szczególnego imprezowania w trakcie studiów, tzn ilość wyjść była podobna jak w liceum. Wynajmowanie mieszkania z tego powodu byłoby aberracją. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 12:35 A ja zaluje, ze nie wynajmowalam...jednak takie studia to inna jakosc. Inna kwestia, ze moi znajomi tez mieszkali i po prostu dojezdzali codziennie na uczelnie. Nie myslalam o przeprowadzce to innego miasta, bo jednak Krakow zawsze mial dobre uczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 12:38 Moje imprezowały według temperamentu: jedna stale, druga z rzadka. Ta pierwsza po imprezach raczej nocowała na mieście, bo jej najbliższy przyjaciel wynajmował mieszkanie w samym rynku. Czekać budzić się czy denerwować przestałam już w liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 08:42 Mnie by do głowy nie przyszło, aby syn się wyprowadził, ale jakieś dwa lata temu rozmawiałam z bratem, który mieszka w Stanach. Jego starsza poszła do college i amerykanskim zwyczajem wyprowadziła się. Brat chwalił, jak pozytywnie to na nia wpłynęło i że my powinniśmy cos takiego rozważyć, tym bardziej, że ja mam tendencje do bycia nadopiekuńczą matką. Stąd narodził się ten pomysł, aby Starszy sie wyprowadził. Nie wiemy, jak mu to będzie szło. Zobaczymy, czy da sobie radę. Jest bardzo zmotywowany. To widać, słychać i czuć Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 14:28 Mieszkałam z rodzicami, co zarobilam to było moje, sponsorowali mnie rodzice i dziadkowie i jeszcze stypendium miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 14:43 Miałam bardzo podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 14:30 Moi mieszkali trochę w akademiku, trochę w domu. Cokolwiek zarobili, mięli dla siebie. Syn miał godzinę drogi do szkoły, córka pół. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 14:41 Ja mieszkalam w domu rodzinnym, bylam na studiach dziennych, opcji samodzielnego mieszkania nie bylo (w sensie ze dostalam w spadku jakies mieszkanie itp). Zeby sie wyprowadzic w czasie studiow, musialabym isc do pracy wieczorami i w weekendy (studia dzienne, zaocznych na tym kierunku nie bylo), wiec wolalam mieszkac w domu, korzystac z zycia studenckiego i zarabiac dorywczo na swoje przyjemnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 15:15 Mieszka z nami, kończy studia, jest na naszym utrzymaniu. Pracuje, swoje pieniądze wydaje na swoje potrzeby, dużo i ciekawie podróżuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 15:18 Sredni studiowal w naszym miescie, na 2 roku zamieszkali z girlfriend i inna para w wynajetym 2 bdm; zaplacilismy za studia calej trojki, Najstarszej i Najmlodszemu oplacalismy accommodations, na reszte (food, books, travels etc.) zarabiali sami. Ergo, Sredni tez dostal $$$ na rent. Moglismy sobie na to pozwolic wylacznie dlatego, ze tylko Najstarsza i Sredni zazebili sie na studiach przez 1 rok - gdyby byly inne roznice wieku miedzy dziecmi i studiowaliby in the same time, nie dalibysmy rady byc tak generous. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 15:22 Moi studenci mieszkają w domu rodzinnym i nie chcieli się wyprowadzić, żeby mieszkać z sublokatorem, woleli z nami. My woleliśmy, by się usamodzielniły i to my się wyprowadziliśmy, dostają opłacone mieszkanie i resztę utrzymania, jak zabraknie na rozrywkę to już we własnym zakresie muszą dorobić. Z tego co wiem, nie marzą o naszym powrocie, ale też żałują że rodzina jest rozdzielona. I to akurat jest piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 15:55 Mieszkają i pracują, aktualnie umowa na 1/2etatu +nadgodziny Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 16:05 Mieszka z nami, bo odrzucają ją ceny wynajmu. Nie dziwię się. Pracuje na etacie i kasę póki co ma na własne wydatki. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 17:20 Pracując na etacie Pewnie nie studiuje dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 19:21 Nie, zaocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 08:45 To zalezy od wielu rzeczy. Moj mąz na 4 roku pracował na pół etatu. Informatyk wiec częsciowo zdalnie juz wtedy cześciowo dojezdzał. Na 5 trochę więcej. Ja dorabiałąm zleceniami. Oboje na polibudzie, godzin na uczelni sporo Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 14:29 Ja pracowałam na etacie (ale nie pełnym), studiowalam dziennie, bo w innej postaci mój kierunek nie istniał. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 16:52 Mieszkały w domu, na utrzymaniu rodziców o tyle, że nie płaciły za media i dostawały obiady i lodówkę do dyspozycji, wszystko inne gwarantowały sobie same ze stypendiów i dorabiania. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 17:07 Córka na razie u nas w domu i na naszym utrzymaniu, ale zarabia, stara się znaleźć jeszcze więcej pracy i marzy o wyprowadzce. Ja trochę jestem ucieszona pędem do samodzielności, trochę przestraszona, bo psychicznie się na to tak szybko nie przygotowywałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 19:33 Moja podobnie, ale jeszcze zostala nam 4 klasa LO. Dziwnie mi z tym, bo dopiero za rok skończy 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 02.10.23, 18:21 Moje starsze dziecko właśnie zaczęło studia, a dodatkowo ma jeszcze 2 lata do końca szkoły muzycznej II stopnia. Studia i szkoła w jednym mieście, naszym rodzinnym. Kilka lat temu kupiliśmy mieszkanie niedaleko. Kasy było na styk na cenę. Przez te lata w miarę środków o czasu robiliśmy wykończeniówkę i wyposażaliśmy. Rozważaliśmy wynajęcie, ale w międzyczasie córka zdecydowała się zamieszkać osobno no i od miesiąca tam mieszka. W naszym mieszkaniu trochę się zluzowalo, został syn, który zaczął liceum. Wszyscy zadowoleni. Córka ma do nas 10 minut na piechotę. Komunikacja na studia i do szkoły muzycznej dla córki tak samo dobra, jak z rodzinnego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 08:37 Mieszkają w domu, jedno pracuje całe wakacje, żeby opłacić połowę swoich studiów - druga połowę dokładamy my. Drugie pilnuje zwierząt po domach , więc trochę mieszka z nami, trochę nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 09:29 W domu, bo uczelnia blisko. Miał dorywczą pracę przez lato. Jak zwykle zresztą od trzech lat. Dostaje od nas kasę, ale utrzymuje się głownie z oszczędności. Ma hobby, życie towarzyskie... Oczywiście wikt i opierunek ma opłacony No zobaczymy, co będzie jak skończą się oszczędności. Głównie to musi zaliczyć rok. Co ciekawe, jeszcze na początku roku zdawało się, że syn i córka wyfruną z od nas. Plany jednak się zmieniły. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 09:43 Co do "życia studenckiego" to myślę, że mieszkanie z rodzicami je jednak ogranicza a nie sprzyja. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 09:48 Kolejna myśl, że jeśli młodzież nie dorabia lub nie ma jakieś kasy z dorabiania z wakacji, to tez ogranicza. Bo w w końcu ile są w stanie dać rodzice? Zawsze mniej niż potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 09:35 Mieszka z nami. Dopiero skończył 2 rok wymagających studiów na PW. Nie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
millli40 Re: edzieci studiujące w mieście zamieszkania 03.10.23, 12:26 Mój zaczyna studia w piątek, mieszkamy w mieście akademickim, więc mieszka z nami, wszystkim nam się to na razie podobaale od miesiąca pracuje, na swoje zachcianki i jak chce jeździć autem tankuje za swoje.Nie stać mnie na tankowanie trzech aut, a z tego co widzę rower poszedł w zupełna odstawkę, taki wygodny się zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś