Dodaj do ulubionych

Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę.

03.10.23, 21:07
Taka sytuacja. Na swoim FB bliska mi znajoma zamieszcza entuzjastyczną recenzję Zielonej Granicy. Trwa dyskusja, ale na poziomie, na ogół zwolennicy się wypowiadają. Wbija się nagle pewien pan z wykształcenia prawnik z zamiłowania pisior i zaczyna atakować " A czy prawdą jest, że SG była brutalna?" A czy prawdą jest, że Holland to coś tam" " Możecie mnie shejtować". i tak w kółko, dyskutanci grzecznie odpowiadają po czym jeden z przeciwników (adwokat) PIS zadaje znane tendencyjne pytanie- a czy prawdą jest, że bił pan swoją żonę ( ćwiczenie z logiki na I roku). Pan prawnik pisior chyba powinna wiedzieć, że to się przerabia na logice. Pan pisior się obraża, twierdzi, że jest obrażany, ogólnie to jest chamstwo i zwraca się do właścicielki walla o interwencję. Właścicielka walla odpisuje, że takie pytanie- to przykład pytania tendencyjnego i chyba nie uważał na logice, a nie widzi tu agresji i chamstwa. Inni w tym ja ją popierają. Pan prawnik się obraża, wrzeszczy na wszystkich i na nią i na mnie, że jesteśmy żenujący, broni się tu chamstwa i on wywala włascicielkę walla ze znajomych i kończy znajomość.
No i kto tu powinien być urażony?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:12
      Prawnik. Pisowcy twierdzą, że ZG jest brutalna, zatem taka teoria istnieje w przestrzeni publicznej.
      • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:12
        Logika. tongue_out
    • taje Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:14
      W sumie win win. Wszyscy powinni być zadowoleni, że pozbyli się niekomfortowej znajomości (w obie strony).

Ale pytanie z logiki to chyba było, czy prawdą jest, że *przestał* pan bić swoją żonę?
      • piabodensteinweinsberg Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:18
        taje napisała:

> W sumie win win. Wszyscy powinni być zadowoleni, że pozbyli się niekomfortowej
        > znajomości (w obie strony).
        >
        > Ale pytanie z logiki to chyba było, czy prawdą jest, że *przestał* pan bić swoj
        > ą żonę?

Tak, tak, masz rację. Spieszyłam się trochę .
        • piabodensteinweinsberg Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:19
          jej teraz ludzie piszą, że go zaorała..
          • septembra Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:25
            W jego bańce piszą że on ją zaorał
            • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:34
              Dajcież wy spokój tej rolniczej metaforyce.

Każdy twierdzi swoje, wiadomo.
    • cegehana Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:18
      Pan ma prawo czuć się urażony za określenie pisior. Dyskusja była emocjonalna a nie merytoryczna, nie była też (już) o filmie tylko o sytuacji na granicy i dlatego nie sposob ocenić kto miał rację. Nie wiem co się przerabia na logice na prawie, na pytanie "czy prawdą jest że bił pan swoją żonę" mozna odpowiedzieć "nie". Jest tu analogia do brutalności straży granicznej?
      • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:20
        Można, ale odpowiedź brzmi właściwie "tak, przestałem bić swoją żonę", i o to chodzi.

Wątek z cyklu "straszne pisy kontra Holland".
        • septembra Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:23
          No nie, na pytanie "czy prawdą jest że bił pan żonę" można odpowiedzieć jednoznacznie, bez zaciekłej walki z logiką
          • piabodensteinweinsberg Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:31
            septembra napisała:

> No nie, na pytanie "czy prawdą jest że bił pan żonę" można odpowiedzieć jednozn
            > acznie, bez zaciekłej walki z logiką

pl.wikipedia.org/wiki/Podchwytliwe_pytanie
            No raczej ciężko. Bo każda odpowiedź będzie niedobra. Pan prawnik nie wykazał się znajomością logiki i odebrał post personalnie.
            • septembra Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:33
              "czy prawdą jest że bił pan żonę?"
              "Nie"

Kurtyna
              • vasaria Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 06:30
                septembra napisała:

> "czy prawdą jest że bił pan żonę?"
                > "Nie"
                >
                > Kurtyna

Ale nie tak brzmi pytanie - pytanie brzmi „czy prawdą jest, że przestał pani bić żonę ?”
                Pisiory faktycznie mogą mieć problem z czytaniem ze zrozumieniem 🤨
                • septembra Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 06:37
                  Sama to najpierw przeczytaj, pisiorze, tylko dokładnie:

"septembra napisała:

> No nie, na pytanie "czy prawdą jest że bił pan żonę" można odpowiedzieć jednozn
                  > acznie, bez zaciekłej walki z logiką

piabodensteinweinsberg:
                  No raczej ciężko. Bo każda odpowiedź będzie niedobra."
            • panna.nasturcja Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 01:49
              Może ogarnij różnicę pomiędzy tym pytaniem z logiki, na które nie ma dobrej odpowiedzi a tym, które opisałaś w swoim poście. Bo nie rozumiesz różnicy a ona jest fundamentalna, nie językowa.
      • septembra Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:22
        Chyba chodziło tu o "czy przestał pan bić swoją żonę"
      • piabodensteinweinsberg Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:23
        cegehana napisał(a):

> Pan ma prawo czuć się urażony za określenie pisior. Dyskusja była emocjonalna a
        > nie merytoryczna, nie była też (już) o filmie tylko o sytuacji na granicy i dl
        > atego nie sposob ocenić kto miał rację. Nie wiem co się przerabia na logice na
        > prawie, na pytanie "czy prawdą jest że bił pan swoją żonę" mozna odpowiedzieć "
        > nie". Jest tu analogia do brutalności straży granicznej?

Słowa " pisior" użyłam ja tutaj w opisie sytuacji. W dyskusji na fb ono nie padło. Natomiast pytanie o biciu żony dotyczyło ćwiczenia z logiki i tu jest dokladne objaśnienie tego przypadku :pl.wikipedia.org/wiki/Podchwytliwe_pytanie
        • cegehana Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:29
          No to trochę inaczej opisalas sytuację. I pytanie o żonę niezbyt trafione, chyba że pytania pana też inaczej brzmiały niż napisałas.
          • piabodensteinweinsberg Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:33
            cegehana napisał(a):

> No to trochę inaczej opisalas sytuację. I pytanie o żonę niezbyt trafione, chyb
            > a że pytania pana też inaczej brzmiały niż napisałas.

Ja przedstawiłam tu swój opis i ja go nazwałam pisiorem w opisie. Czego nie rozumiesz?
            A o pytaniu o żonę poczytaj tu:pl.wikipedia.org/wiki/Podchwytliwe_pytanie
            Pan pisowiec, jako prawnik powinien to wiedzieć.
            • cegehana Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:49
              Nie rozumiem analogii pytania podchwytliwego do tego zadanego wprost: "czy prawdą jest, że..." na które można odpowiedzieć tak/nie/nie wiem i nic z tego więcej nie wynika.
              • kk345 Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:56
                Już przecież napisała, ze źle zacytowała pytanie.
                • cegehana Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 22:00
                  Swoje, nie pana.
                • panna.nasturcja Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 01:50
                  Ona nie rozumie na czym polega problem z tym pytańiem. Wciąż nie rozumie, choć któraś oosba zwraca jej na to uwagę.
        • septembra Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:31
          Dobra, ale nawet po poprawce pytania o bicie żony nie widzę związku z pytaniem pisiora "A czy prawdą jest, że SG była brutalna?"
          • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:36
            Autorka zdaje się sugeruje, że jedno i drugie jest takim samym sofizmatem, o ile nadążam.

Inaczej nie bardzo widzę sens zadawania pisowcowi pytania o żonę.

Najlepsza byłaby odpoiedź "Jestem kawalerem".
          • piabodensteinweinsberg Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:46
            septembra napisała:

> Dobra, ale nawet po poprawce pytania o bicie żony nie widzę związku z pytaniem
            > pisiora "A czy prawdą jest, że SG była brutalna?"

Prawnik zadawal tyle pytań naraz, smarował od 14 do 20 non stop, więc trudno się odnieść do czego było pytanie o żonę. W dyskusji ludzie i autor pytania twierdzili, że to był test na znajomość logiki.
            • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:48
              A ja twierdzę, że była to chęć wyeliminowania pisowca z dyskusji.
            • cegehana Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:52
              Moze i pan pisior nie zna logiki, może nawet bije żonę (kto wie?), ale to nijak nie dowodzi, ze nie ma racji w sprawie sytuacji na granicy i filmu o tym.
              • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:53
                Ale ponieważ grupie przeciwnej zależy na utrzymaniu swoich wyobrażeń, to pozbywa się pisowca metodą dokopania.

Życie społeczne.
                • piabodensteinweinsberg Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:57
                  taki-sobie-nick napisała:

> Ale ponieważ grupie przeciwnej zależy na utrzymaniu swoich wyobrażeń, to pozbyw
                  > a się pisowca metodą dokopania.
                  >
                  > Życie społeczne.

Pisowiec wcześniej dokopywał innym w tym Agnieszce Holland i jej bliskim, to sam został dokopany.
                  • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:59
                    Nie mówi się "został dokopany", a co mianowicie pisał o Holland i jej bliskich?
                    • piabodensteinweinsberg Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 22:06

> Nie mówi się "został dokopany", a co mianowicie pisał o Holland i jej bliskich?

To co wszyscy pisowcy. Nie chce mi się tego cytować.
                      • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 22:07
                        Ale ja nie wiem, co piszą wszyscy pisowcy.
                        • piabodensteinweinsberg Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 22:09

> Ale ja nie wiem, co piszą wszyscy pisowcy.

Widocznie żyjesz na Marsie.
                          • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 22:13
                            Bardzo uprzejma odpowiedź, a jaka rzeczowa...! Nie, to znaczy tylko, że nie czytam DOKŁADNIE tego samego co ty.
                          • bi_scotti Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 02:35
                            The question should be "czy przestales juz zyc na Marsie?" tongue_out Cheers.
                  • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 22:00
                    O, czyli jednak NIE BYŁO TO ćwiczenie z logiki, tylko mściwe dokopanie?

• piabodensteinweinsberg Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 22:08

> O, czyli jednak NIE BYŁO TO ćwiczenie z logiki, tylko mściwe dokopanie?

O to musisz zapytać autora pytania nie mnie. Rozumiem, że inni mogą dokopywać, ale odgryźć się im to już jest fee.
                      • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 22:13
                        Usiłuję właśnie ustalić, czy ten pisowiec dokopywał (w pytaniu z 22.07) - gdybyś nie zauważyła - a ty, zamiast mi w tym pomóc, informujesz, że "widocznie żyję na Marsie".

To, że ty coś wiesz, NIE OZNACZA, że inni to wiedzą.
                      • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 22:14
                        Dlaczego autora? Teza o dokopaniu jest twoja

forum.gazeta.pl/forum/w,567,176754255,176754255,Sytuacja_towarzyska_prosba_o_ocene_.html?p=176754477
                • evening.vibes Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 08:37
                  > Ale ponieważ grupie przeciwnej zależy na utrzymaniu swoich wyobrażeń

Na tym głownie zależy pisiurom. Pan NIE OBEJRZAŁ filmu - kazał innym odpowiadać na swoje wyobrażenia o nim.
                  • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 22:37
                    evening.vibes napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
                    > > Ale ponieważ grupie przeciwnej zależy na utrzymaniu swoich wyobrażeń
                    >
                    > Na tym głownie zależy pisowcom.

Głównie na tym zależy obu stronom.

Pan NIE OBEJRZAŁ filmu - kazał innym odpowiadać
                    > na swoje wyobrażenia o nim.

Niekoniecznie. Można to uznać za pytania o szczegóły filmu.
                    • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 22:38

>
                      > Pan NIE OBEJRZAŁ filmu

Nie ma obowiązku oglądania tego filmu.

- kazał innym odpowiadać
                      > > na swoje wyobrażenia o nim.

A to są twoje wyobrażenia o tym panu.
    • septembra Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 21:21
      Ja, że przeczytałam opis tej internetowej dramy
      • bi_scotti Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 02:37
        septembra napisała:

> Ja, że przeczytałam opis tej internetowej dramy

Prawda? Hard to believe, ze w tej opowiesci wystepuja (ponoc!) mature people, niektorzy nawet maja miec wyzsze wyksztalcenie surprised O tempora, o mores! Cheers.
    • ayelen40 Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 03.10.23, 22:12
      Zhejtować jeśli już.
    • panna.nasturcja Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 01:46
      Dziecinada i tyle.
    • muszebosieudusze Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 02:20
      piabodensteinweinsberg napisała:

> No i kto tu powinien być urażony?

Nie rozumiem pytania, ludzie się czują tak jak się czują i to nie może podlegać ocenie ani nakazom.
      • taki-sobie-nick Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 02:28
        To ja ci dam przykład.

Zosia zaparkowała zajmując 3 miejsca parkingowe.

Frania twierdzi, że Zosia źle zrobiła.

Zosia czuje się urażona.

Zosia czuje się, jak się czuje... ale kto ma rację?

Kurtyna.
        • bi_scotti Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 02:38
          OMG, czym jezdzi Zosia? Rudy 102??? Cheers.
        • muszebosieudusze Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 02:44
          Ale pytanie nie było o rację tylko o prawo do czucia się w określony sposób.
    • evee1 Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 07:47
      O, opisujesz starcie Miłosza Kłeczeka do Pawłem Bejdą pokazane w "Woronicza 17" TVP?
    • alicia033 Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 07:52
      macie po 5 lat?
    • conena Re: Sytuacja towarzyska- prośba o ocenę. 04.10.23, 08:31
      co, do urwy nędzy, ma wspólnego logika interlokutora z działaniami straży granicznej?

ten kraj zmierza donikąd, nas naprawdę powinni wcielić do szwabów albo do ruskich, bo nie ma dla nas nadziei.

- straż graniczna była brutalna na granicy!
      - a czy prawdą jest, że bijesz swoją żonę?
      tego by nawet Walaszek nie wymyślił. jedna strona sporu głupsza od drugiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka