Dodaj do ulubionych

A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych?

01.11.23, 15:35
Tak w ogóle. Żadnego grobingu ani dziś, ani w weekend wcześniej czy później. Dziś w tv podawali, że 87% Polaków obchodzi i odwiedza groby. Ja nie obchodzę, ani moja rodzina, ani wielu znajomych i bardzo zdziwił mnie tak wysoki procent obchodzących.
A najbardziej w tym święcie śmieszy mnie szorowanie grobów tydzień wcześniej , szykowanie i strojenie żeby wszystko było gotowe najpóźniej raniutko 1 listopada żeby wszyscy przechodzący ludzie widzieli że grób zadbany i niezapomniany.
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 15:37
      nie znam, nie znam ani jednej osoby, chętnie poznam..
    • triss_merigold6 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 15:37
      Konkretnie co Cię w tym śmieszy?
      • beaucouptrop Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 15:49
        Też o to chciałam zapytać.
      • black.imak Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:04
        To że jest to robione na pokaz, dla innych. Nie jako pamięć o zmarłym, tylko żeby sąsiedzi widzieli że grób zadbany. Przez cały rok grób zaniedbany i nieodwiedzany a z okazji świąt wielka pokazówka.
        • triss_merigold6 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:09
          Skąd wiesz, że przez resztę roku grób jest zaniedbany?
          Jeżdżę na cmentarz mniej więcej co dwa miesiące, widzę jak wyglądają groby w okolicy i nie ma radykalnego kontrastu między 1.11, a resztą roku.
        • beaucouptrop Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:11
          A skąd to wiesz kto, który grób szoruje przed Wszystkim Świętymi skoro nie obchodzisz tego święta? Domyślam się, że jeśli nie obchodzisz to nie bywasz w tym okresie na cmentarzu.
        • alicja.delicjassa Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:12
          smieszna to jestes ty. Nie chodzisz na cmentarz, ale wszystko wiesz. no i oczywiście wiesz, że na pokaz sprzątane są groby. co za glupi wpis!
        • leosia-wspaniala Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:13
          A skąd wiesz? I skąd pomysł, że jak ktoś idzie na grob dziadka, to po drodze ocenia inne groby? Ludzie mają taką potrzebę, są tak nauczenia, taka jest tradycja. Tak jak choinkę też można ubrać e maju, ale jednak ludzie to robią w grudniu. Na pewno na pokaz.
          • samanta1010 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 11:30
            w rodzinie sa oceny, no jak to tak grob xyz nie wystrojony od rana. a ta i tamta nie przyjechała na grób, zla kobieta
        • pitupitt Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 09:23
          A skąd wiesz, że na pokaz dla sąsiadów? Kartkę przyczepiają na koniec do pomnika??? "Żeby x i y dostał bólu dudy z zazdrości?"
        • asia_i_p Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 10:44
          A jaka częstotliwość byłaby szczera i nie na pokaz?
      • laluna82 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 01:21
        triss_merigold6 napisała:

> Konkretnie co Cię w tym śmieszy?
        Mnie to, że ludzie to naprawdę robią "na pokaz".
        Dlaczego akurat przed świętem zmarłych szoruje się pomniki ? a nie wtedy, gdy są brudne ? To jak generalne szorowanie mieszkań przed Bożym Narodzeniem. Dla mnie to JEST komedia.

Choć mnie u nas bardziej bawi grabienie liści, cmentarz w moim mieście to piękny las liściasty i liści jest mnóstwo, nie rozumiem idei ich grabienia. Za godzinę znowu będzie ich pełno. big_grin no ale co kto lubi wink Jedna babka grabiła pas zieleni przed grobem swojej babci, obserwowali ją wszyscy z kolejki po wodę. Jeden facet jej zapytał dlaczego grabi trawnik, to odpowiedziała "żeby babcia miała ładniej" No dla mnie to jest powód do śmiechu.
        • ireneo Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 05:18
          laluna82 napisała:

> triss_merigold6 napisała:
          >
          > > Konkretnie co Cię w tym śmieszy?
          > Mnie to, że ludzie to naprawdę robią "na pokaz".
          > Dlaczego akurat przed świętem zmarłych szoruje się pomniki ? a nie wtedy, gdy s
          > ą brudne ?
          ++++++++
          zwykle taka opinia jest gdy się widzi las nie widząc drzew. Nie sposób co dzień na grób latać by go odkurzać czy omiatać, tak jak.twoim zdaniem wygląda troska o mieszkanie. Zważ, że nie jest to święto dla żywych, a zmarłych - ich dzień. Jeśli nie byli za życia flejtuchami to zapewne sami posprzątaliby, jak wielu spodziewających się np. wizyty kurdupla czy innego, notorycznego łgarza. To także wiąże się z wiarą, iż są, mimo śmierci, obecni duchem. To z kolei mnie śmieszy, ale do czasu gdy nikt mnie tym na chama nie zaraża, to nic a nic mi nie przeszkadza. Szlafrok jest jakimś odzieniem, ale do kościoła raczej w nim się nie lata, choć można by. Nie jest ośmieszającym stosowanie się do ogólnie przyjętych zasad czy zachowań w zgodzie ze zwyczajami. Oddawanie ukłonów nie przynosi ujmy, jeśli wystarczy pochylenie głowy, bez żałobne solidarnego, opuszczania spodni czy spódnic do połowy. I tak wam dopomóż buk😃
    • leanne_paul_piper Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 15:39
      No nareszcie wątek dla mnie.
      Nie obchodzę takich pierdół.
      Dopiero niedawno wstałam po nocnym maratonie horrorów, więc dopiero jestem po pierwszych dwóch kawach. Dziś celebrujemy urodziny mojej kotki, 11 urodziny, dodam. A wieczorem idę na kameralną imprezkę.
      Więc to dzień bardzo radosny, święto życia.
      • juzjesien1992 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:28
        leanne_paul_piper napisała:

> No nareszcie wątek dla mnie.
        > Nie obchodzę takich pierdół.
        > Dopiero niedawno wstałam po nocnym maratonie horrorów, więc dopiero jestem po p
        > ierwszych dwóch kawach. Dziś celebrujemy urodziny mojej kotki
        Jasne, lepiej celebrowac urodziny cholernego siersciucha niż pamięć o bliskich
        • turbinkamalinka Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:56
          juzjesien1992 napisała:

> Jasne, lepiej celebrowac urodziny cholernego siersciucha niż pamięć o bliskich

Pamiętasz o swoich bliskich tylko w listopadzie? Bo ja np na 1 listopada na groby nie jeżdżę, za to bywam co kilka tygodni przez cały rok
        • leanne_paul_piper Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 17:03
          Może ty masz cholernego sierściucha, dwu- albo czworonożnego, ale my mamy ukochanego kota.
          Plus bliskich, którzy żyją, ale nawet, gdy przejdą do strefy cienia, na pewno nie będę urządzała pokazówki akurat na 1. listopada.
          • gama2003 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 17:21
            Mam ukochane i rozpieszczone do wypęku psy. Myślę, że w ześwirowaniu na ich punkcie biegnę w czołówce forum.

I nie przeszkadza mi to w nieśmianiu się z odwiedzania grobów bliskich. Przez kogokolwiek i kiedykolwiek. Z ,, dziwacznego,, przeżywania żałoby też. Potrzeby symboliki, potrzeby obecności. Albo nieobecności, bo ktoś woli inaczej. Woli latem a dziś idzie potańczyć. Proszę bardzo. Popieram wszystko.

Wiesz, moja mama długi czas była na cmentarzu codziennie. Dluuuugi czas, mierzony w latach. Taka kabareciara.
            A 1 listopada specjalnie się stara bardziej grób udekorować. I jest szczęśliwa, gdy inni bliscy i znajomi dokładają znicze. Poczucie humoru nią gna do tej pory. Odwiedza groby licznych znajomych, krewnych.
            Wraca do domu i płacze.

Nic mnie bardziej nie wkurza u ludzi niż brak szacunku do wyborów ludzi. Zwłaszcza o pań , które swoją wolność wyboru wydrapałyby innym pazurami. Phi, wybieram inaczej. Znaczy lepsza jestem.
            Jasne...
          • septembra Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 18:07

> Może ty masz cholernego sierściucha, dwu- albo czworonożnego, ale my mamy ukoch
            > anego kota.
            > Plus bliskich, którzy żyją, ale nawet, gdy przejdą do strefy cienia, na pewno n
            > ie będę urządzała pokazówki akurat na 1. listopada.
            >

A po co urządzasz pokazówkę kotu w urodziny, nie szanujesz go w pozostałe dni?
        • natalia.nat Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 09:33
          juzjesien1992 napisała:

> Jasne, lepiej celebrowac urodziny cholernego siersciucha niż pamięć o bliskich

A to nie jest twoja sprawa. Bliskich zmarłych można mieć w sercu i pamięci bez konieczności odwiedzania cmentarza.
        • iza232 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 03.11.23, 11:54
          juzjesien1992 napisała:

Ale chamski komentarz! Pamięć o bliskich celebruje się przez cały rok a nie konkretnie 1 listopada, w dzikim tłumie cmentarnym i lataniem pomiędzy grobami z błędem w oczach.
          • ireneo Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 03.11.23, 12:03
            iza232 napisała:

> juzjesien1992 napisała:
            >
            > > Jasne, lepiej celebrowac urodziny cholernego siersciucha niż pamięć o bli
            > skich
            >
            > Ale chamski komentarz! Pamięć o bliskich celebruje się przez cały rok a nie kon
            > kretnie 1 listopada, w dzikim tłumie cmentarnym i lataniem pomiędzy grobami z
            > błędem w oczach.
            ++++++
            W tym dniu ta pamięć jest współdzielona najczęściej rodzinnie, a to ze względu na wolny dzień. Głopotą byłoby nie wykorzystać okazji aby razem powspominać tych najbliższych.
            To wcale nie przeszkadza aby o nich pamiętać na codzień.
      • chloe30 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 18:40

> Dopiero niedawno wstałam po nocnym maratonie horrorów, więc dopiero jestem po p
        > ierwszych dwóch kawach.

Och, jaka ty jesteś inna, ojej! Prawie jak piętnastolatka!
        No i nie odpowiedziałaś jeszcze kto cię wyru*ał czy wypalcował, dajesz, bo ci poziom bajkopisarstwa spada.
      • demono2004 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 07:38

.
        >

Dlatego osoby twojego pokroju, po śmierci powinny zostać zakopane gdzieś w lesie, albo na jakimś polu. Po co pogrzeb. Tobie i tak bedzie obojętne, co z tobą zrobią a rodzina pozbędzie sie problemu .
        • leanne_paul_piper Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 07:53
          Moje prochy mają rozstać rozsypane nad oceanem indyjskim, zawrę taką klauzulę w testamencie🙂
          • demono2004 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 11:22

> Moje prochy mają rozstać rozsypane nad oceanem indyjskim, zawrę taką klauzulę w
            > testamencie🙂
            >

Bliscy niekoniecznie muszą chcieć się do twojej woli dostosować.
            • beataj1 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 12:16
              tym bardziej jak nie będzie naprawdę bliskich osób - męża, dzieci które mogą mieć ochotę spełniać takie życzenia.
              Jak by mnie jakaś ciotka uszczęśliwiła życzeniem o rozsypaniu nad oceanem indyjskim to jedyne na co mogłaby liczyć to najbliższy ciąg wodny w postaci okolicznej glinianki a resztę bym dołożyła do jakiegoś innego istniejącego już grobu, minimalizując koszty i wysiłek.
            • leanne_paul_piper Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 13:20
              To nie,dostaną majątku😉. Zresztą, boziu dla mojego małżonka albo pasierba to 5 minut roboty, iść nad ocean, albo wynająć łódkę i wysyłać trochę popiołu😋.
              • leanne_paul_piper Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 13:22
                Wysypać trochę popiołu
              • beaucouptrop Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 15:58
                Jeśli zejdziesz z tego świata w Polsce to obawiam się, że jest duże prawdopodobieństwo, że ani małżonek ani pasierb nie będą sobie zawracać głowy przewiezieniem twoich prochów do Afryki. No chyba, że dla nich mieszkanie w Warszawie to majątek.
                • mizantropka_20 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 16:24
                  Taaak, szczególnie w sytuacji, w której zakup kilku butelek szampana z mocno średniej półki chłonie całe oszczędności 🤣🤣🤣
      • beaucouptrop Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 10:04
        》Nie obchodzę takich pierdół.《
        I masz rację. Maraton horrorów i urodziny kota to zdecydowanie powazniejsze zajęcia. Kiedy ci się kończą ferie i wracasz do szkoły?
        • natalia.nat Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 11:11
          beaucouptrop napisała:

> 》Nie obchodzę takich pierdół.《
          > I masz rację. Maraton horrorów i urodziny kota to zdecydowanie powazniejsze zaj
          > ęcia. Kiedy ci się kończą ferie i wracasz do szkoły?

Wolno każdemu uważać, co jest dla niego pierdołą? Czy jednak musi mieć takie zdanie jak ty?
          • septembra Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 11:22
            Skoro wolno się nabijać z ludzi którzy chodzą na cmentarze, pucują pomniki i grabią liście, to tym bardziej wolno nabijać się z urodzin kota.
            • natalia.nat Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 11:41
              septembra napisała:

> Skoro wolno się nabijać z ludzi którzy chodzą na cmentarze, pucują pomniki i gr
              > abią liście, to tym bardziej wolno nabijać się z urodzin kota.

Nie zauważyłam "nabijania się z ludzi którzy chodzą na cmentarze, pucują pomniki i grabią liście" w tym konkretnym komentarzu. Nazwanie pierdołą to jest powiedzenie, że mnie osobiście, w takiej formie, to święto nie interesuje, nie obchodzę go. Co nie znaczy, że nie pamiętam o bliskich zmarłych i ich nie wspominam.

• septembra Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 13:56
                natalia.nat napisała:

> septembra napisała:
                >
                > > Skoro wolno się nabijać z ludzi którzy chodzą na cmentarze, pucują pomnik
                > i i gr
                > > abią liście, to tym bardziej wolno nabijać się z urodzin kota.
                >
                > Nie zauważyłam "nabijania się z ludzi którzy chodzą na cmentarze, pucują pomnik
                > i i grabią liście" w tym konkretnym komentarzu. Nazwanie pierdołą to jest powie
                > dzenie, że mnie osobiście, w takiej formie, to święto nie interesuje, nie obcho
                > dzę go. Co nie znaczy, że nie pamiętam o bliskich zmarłych i ich nie wspominam.
                >

Można powiedzieć to wprost, pisząc: ja nie obchodzę. Ale jak się dorzuca komentarze o "pokazówkach" i "pierdołach" to się dostaje te same określenia na ważne dla siebie rytuały.

Zresztą pewnie chodziło jej o te oburzone komentarze, więc naprawdę nie musisz stawać w roli adwokata.
                • natalia.nat Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 14:51
                  septembra napisała:

> Ale jak się dorzuca koment
                  > arze o "pokazówkach" i "pierdołach" to się dostaje te same określenia na ważne
                  > dla siebie rytuały.

Nie dorzuca komentarza o "pokazówkach". I dostaje komentarz w stylu: "Nie znasz się. Jesteś niedojrzałym dzieckiem. Jak dorośniesz zrozumiesz, że od oglądania horrorów i obchodzenia urodzin kota ważniejsze jest odwiedzenie cmentarza 1 listopada. Bo ja tak robię i tak jest najwłaściwiej"
                  A że dla każdego pierdołą może być coś innego, chyba oczywiste. W niczym nie jest lepsze gremialne chodzenie na groby określonego dnia i udział w kiermaszu mydła i powidła od celebrowania święta zwierzaka.

> Zresztą pewnie chodziło jej o te oburzone komentarze, więc naprawdę nie musisz stawać w roli adwokata.

Odpowiadała na konkretny komentarz i wyraźnie do tej jednej osoby. Ty również stajesz w roli adwokata. Naprawdę nie musisz.

• septembra Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 15:59
                    Oczywiście że dorzuca, przegapiłaś.
                    • natalia.nat Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 16:07
                      septembra napisała:

> Oczywiście że dorzuca, przegapiłaś.

Ale dorzuca później, a nie w momencie kiedy pada komentarz. Sama również nie widzę powodu nadstawiać drugiego policzka, kiedy ktoś robi sobie na mnie używanie. Traktuję rozmówce tak, jak potraktował mnie.
                      • septembra Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 16:10
                        Czyli jednak dorzuca, pani pełnomocnik.
                        • natalia.nat Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 16:13
                          septembra napisała:

> Czyli jednak dorzuca, pani pełnomocnik.

Odpowiedz jest na konkretny wpis o pierdole, pani pełnomocnik. Przykro mi.
          • beaucouptrop Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 12:42
            A wolno mi nie uważać, że Wszystkich Świętych nie jest pierdołą czy muszę mieć takie zdanie jak Leanne?
            • natalia.nat Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 12:44
              beaucouptrop napisała:

> A wolno mi nie uważać, że Wszystkich Świętych nie jest pierdołą czy muszę mieć takie zdanie jak Leanne?

Wolno. Ale twój komentarz wyrażał coś innego.
    • little_fish Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 15:43
      Bo ja wiem czy obchodzę? Kwiaty i znicze na grobie mamy oraz sam grób zadbany na bieżąco, ale bardzo lubię pójść 1 XI wieczorem na cmentarz - taki sentyment z dzieciństwa
    • jehanette Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 15:46
      W zasadzie to ja. Duchowo nie ma dla mnie znaczenia grób, nie ma też dodatkowego sensu społecznego bo nie mam rodziny która spotykalabym tylko przy okazji grobingu. Pusty zwyczaj. Wolę dbać o kontakt z żywymi.
      • malgosiagosia Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 09:26
        jehanette napisała:

Duchowo nie ma dla mnie znaczenia grób, nie ma też dodatkoweg
        > o sensu społecznego bo nie mam rodziny która spotykalabym tylko przy okazji gro
        > bingu. Pusty zwyczaj.

Nawet jak dla ciebie pusty, to nie znaczy, ze pusty w ogole.
    • beaucouptrop Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 15:53
      A dlaczego cię tak boli, że ktoś groby czyści? Żyj jak chcesz i daj innym wolność wyboru. Skąd ta potrzeba oceniania?
    • emma.sto Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 15:54
      A co w tym śmiesznego? Idę do Ojca zapalić mu świeczkę, czuję ze jestem bliżej Niego. Według weierzeń otwierają sie wrota i zmarli schodzą na ziemię...A ogień ich wspomaga i oczyszcza.
      • nika_1985 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 20:04
        Dokladnie
      • natalia.nat Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 09:54
        emma.sto napisała:

> A co w tym śmiesznego?

To doczytaj.

> Idę do Ojca zapalić mu świeczkę, czuję ze jestem bliżej Niego.

A ktoś może czuć się blisko zmarłego będąc w domu. Nie ma reguły.

> Według weierzeń otwierają sie wrota i zmarli schodzą na ziemię...A ogień ich wspomaga i oczyszcza.

Rozumiem potrzebę chodzenie na cmentarz i wspominanie, rozmawianie z bliskimi, dbanie o grób. Ale wiara w tego typu gusła, że otwierają się wrota i zmarli schodzą na ziemię, nie wnosi niczego dobrego. Przydałoby się trochę pokory. Takie dni pamięci i zadumy są potrzebne żywym a nie zmarłym.
        • emma.sto Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 10:05
          Pokory? Przecież to sięga czasów prasłowiańskich, kiedy obchodzono tzw. Dziady. Według wierzeń, w nocy z 31 na 1 dusze zmarlych schodzą na ziemię, a ogień ma wskazywać im drogę do domu. Nie twierdzę że w to wierzę, ale to jest głęboko w naszej słowiańskiej tradycji. Ktoś może tego nie czuć, ale twierdzenie ze jest to śmieszne wymaga pokory.
          • ireneo Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 10:38
            emma.sto napisała:

> Pokory? Przecież to sięga czasów prasłowiańskich, kiedy obchodzono tzw. Dziady.
            > Według wierzeń, w nocy z 31 na 1 dusze zmarlych schodzą na ziemię, a ogień ma
            > wskazywać im drogę do domu. Nie twierdzę że w to wierzę, ale to jest głęboko w
            > naszej słowiańskiej tradycji. Ktoś może tego nie czuć, ale twierdzenie ze jest
            > to śmieszne wymaga pokory.
            ------++++++++
            no właśnie, ciekaw jestem czy ci rozbawieni przejdą pod zakonnicą z wiadrem na drabinie
            • ageman Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 10:47
              ireneo napisał:

> przejdą pod zakonnicą z wiadrem na drabinie

Co oznacza ten zwrot ? Nigdy się z takim nie spotkałam.

Aga
            • asia_i_p Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 10:48
              Sorry, ale pod takim układem to nie przejdzie nikt. Zakonnica przydeptuje habit i spada na ciebie, a przynajmniej upuszcza wiadro. To nie zabobon tylko zdrowy rozsądek.
              • ireneo Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 10:53
                asia_i_p napisała:

> Sorry, ale pod takim układem to nie przejdzie nikt. Zakonnica przydeptuje habit
                > i spada na ciebie, a przynajmniej upuszcza wiadro. To nie zabobon tylko zdrowy
                > rozsądek.
                ,+++
                przechodzę zawsze. Wcześniej trzeba sprawdzić czy drabina Jakubowa. Jeśli tak to śmiało
                • ageman Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 11:39
                  Masz na myśli drabinę z 1Mojż 28,12-13 ? Gdzie tu miejsce dla zakonnicy ?
          • natalia.nat Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 10:59
            emma.sto napisała:

> Pokory? Przecież to sięga czasów prasłowiańskich, kiedy obchodzono tzw. Dziady.
            > Według wierzeń, w nocy z 31 na 1 dusze zmarlych schodzą na ziemię, a ogień ma
            > wskazywać im drogę do domu. Nie twierdzę że w to wierzę, ale to jest głęboko w
            > naszej słowiańskiej tradycji. Ktoś może tego nie czuć, ale twierdzenie ze jest
            > to śmieszne wymaga pokory.

Co z tego że sięga czasów prasłowiańskich i rytuału dziadów? Przynosisz swoim bliskim zmarłym jedzenie? To były zwykłe pogańskie zabobony, do których skłaniały ludzi strach i niewiedza. Przed chrześcijaństwem wierzono też w duszki domowe i bożki, które zamieszkiwały jeziora, rzeki i lasy, modlono się do Słońca, składano ofiary wielu bóstwom, tworzono talizmany chroniące przed złem i milion podobnych rzeczy. Ludzie tłumaczyli sobie w ten sposób zjawiska, których nie rozumieli. Jeżeli ktoś dzisiaj twierdzi, że "otwierają się wrota i zmarli schodzą na ziemię a ogień wskazuje im drogę", to ja zalecam im więcej pokory. I zdania nie zmienię. W ten sposób to każdy może twierdzić wszystko a innym zarzucać wyśmiewanie i niezrozumienie, na zasadzie "jesteś gorszy, bo tego nie czujesz". Robiąc to w zasadzie niczym nie różnisz się od tych, których krytykujesz.
            • ireneo Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 11:10
              natalia.nat napisała:

> emma.sto napisała:
              >
              > > Pokory? Przecież to sięga czasów prasłowiańskich, kiedy obchodzono tzw. D
              > ziady.
              ++++++
              ogień jako przwwodnik, a i owszem. Dusza za nim ponoć podąża. Chrześcijaństwo to nie samorodek a religia która wyrosła na innych wierzeniach, czasem na ich zgliszczach, często je asymilując. Każda eeligia ewoluuje,, też chrześcijaństwo dlatwgo zrezygnowano z potraw, ale biskupa z pierścieniem grzebią
              • natalia.nat Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 11:29
                Grzebanie i kultywowanie miejsca pochówku jest czymś innym niż twierdzenie, że umarli schodzą na ziemie, bo się wrota otworzyły. Jak rozumiem, innego dnia się nie otwierają, znaczy w zaświatach znają ziemski kalendarz. Tylko od nas zależy, czy będziemy wierzyć w baśnie. Krytykowanie że ktoś nie wierzy, bo nie czuje, albo nie czuje bo nie stracił bliskiego a może nie był z nim związany, jest tak samo słabe, a może nawet bardziej.
                • emma.sto Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 11:58
                  Wierzenia ewoluowały i teraz nazywamy je tradycją. Jedni obchodzą drudzy nie. Ale gdy kogoś to śmieszy, świadczy to o niedojrzałości.
                  • natalia.nat Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 12:42
                    emma.sto napisała:

> Wierzenia ewoluowały i teraz nazywamy je tradycją. Jedni obchodzą drudzy nie. A
                    > le gdy kogoś to śmieszy, świadczy to o niedojrzałości.

Przede wszystkim w wątku założycielskim jest o śmianiu się z pucowania grobów tuz przed 1 listopada, często na pokaz, kiedy przez cały rok grób bywa zaniedbany. Dla mnie nie jest to stricte śmianie się z obchodzenia święta zmarłych.
                    A o niedojrzałości świadczy raczej to, że ktoś decyduje, co kogo ma śmieszyć.

Wierzenia (ang. beliefs) odnosimy do pojęć takich jak: przekonania, wyobrażenia zbiorowe, wiara, religia.
                    To zbiór twierdzeń lub wyobrażeń, często dotyczących zjawisk i bytów nadprzyrodzonych, niesprawdzalnych empirycznie (jak życie po śmierci, magia, antropogeneza, kosmogeneza czy teogonia).

Nie mają nic wspólnego z tradycją. Choc wierzący to zawsze tak tłumaczą.
                    pl.wikipedia.org/wiki/Wierzenia
            • emma.sto Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 11:43
              Ale to nie ja krytykuję. Oczywiście, że można nie czuć świąt. Ja nie czuję wielkanocy. Ale już twierdzenie o śmieszności tych którzy obchodzą święta to gruby nietakt. Tak uważam.
    • marzeka11 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 15:57
      Śmieszy? Serio?
    • livia.kalina Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:03
      Ja. Nie mam poczucia, że w grobach są moi bliscy. Onimsą tylko w mojej pamięci i moim sercu.
      • piszaca.zza.swiatow2 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 17:11
        Amen.
      • kanna Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 17:33
        Mam podobnie.
    • la_felicja Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:05
      Tu, gdzie mieszkam, nie mam żadnego grobu. Marzy mi się podroż do Polski na Wszystkich Świętych, ale to na razie niemożliwe.
      Ale obchodzę, duchowo
      • marzeka11 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:07
        I w sumie takie skojarzenie, gdy ktoś śmieje się z tego - Marian Hemar - "Zaduszki", 1 listopada 1942, Londyn
        • sarah_black38 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 19:59
          marzeka11 napisała:

> Marian Hemar - "Zadus
          > zki", 1 listopada 1942, Londyn

Piękny utwór!
      • triss_merigold6 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:23
        Bilety za drogie czy urlopu Ci szkoda?
        • budyniowatowe Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 17:39
          triss_merigold6 napisała:

> Bilety za drogie czy urlopu Ci szkoda?

A nie przyszło Ci do głowy, że może mieć dzieci w wieku szkolnym.
          • panna.nasturcja Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 00:51
            Raczej jej nie przyszło, bo kojarzy stałe foremki a autorka wpisu, który komentuje dzieci nie ma.
    • sasha_m Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:06
      Dlaczego Cię to tak śmieszy? Wielu świąt nie obchodzę, ale żeby mnie śmieszyły przygotowania tych, którzy obchodzą, to nie.
      Choinkę też ludzie ubierają najpóźniej 24 grudnia rano, wydrwić ich.
    • ophelia78 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:09
      Ja odchodzę faktycznie a nie mentalnie.
      Nie mam poczucia ze w tym grobie jest mój tata Czu babcia. Ale idę na cmentarz z mamą
      Bo dla niej to ważne. Wiec idę trochę jak na spacer z mamą.
      Robię to dla żywej mamy a nie dla zmarlych
      • ophelia78 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:10
        Faktycznie ale mentalnie już nie bardzo
        Chcialam powiedzieć
    • leosia-wspaniala Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:11
      Ale co konkretnie cię śmieszy? Jak ktoś do matki na Dzień Matki jedzie z kwiatami, to też śmieszne, bo można cały rok, bo pewnie robi to zeby ludzie widzieli? I nie, ja nie obchodzę, chociaż wybiorę się na spacer na stary cmentarz, jest piękny.
    • slonko1335 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:14
      Idę wieczorem na cmentarzu na spacer, zapalę znicz na grobie rodziców i w kilku miejscach na cmentarzu. Nie szorowałam grobu tydzień wcześniej bo był czysty, sprzątam tam na bieżąco jak jestem. Nie nazwałabym tego jakimś szczególnym świętowaniem.
    • gama2003 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:17
      Śmieszne to może być latanie w futrze przy dzisiejszej pogodzie. Z naftaliną w kieszeniach.

Odwiedzanie grobów, niechby i świeżo wypastowanych śmieszne nie jest. Odkąd odwiedzam najbliższą osobę, wracam chora.
      Przez lata pamiętam tego dnia o okularach przeciwsłonecznych.
      Blisko grobu ktoś tak śmiesznie gra na skrzypcach, że wracam na śmiesznie miękkich i gumowych nogach.
      No boki zrywać z takiego święta.

• gorzkie.nic Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:20
      A umarł ci ktoś naprawdę bliski? Matka, ojciec, siostra, dziecko?
      Jeśli nie, to zawrzyj otwór gębowy...

• malaperspektywa Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:30
        100/100. Jak my lubimy pochopnie oceniać innych nie znając ich historii..... ale dobrze, że jakoś większości nie śmieszy. Może niech każdy robi to co uznaje za słuszne zgodnie ze swoim sumieniem.
        • 35wcieniu Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:58
          Autorka wątku to tutejsze troliszcze z gatunku "pytam bo nie rozumiem", wiecznie dziwiace się światu i urodzone wczoraj.
      • mia_mia Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 18:36
        Moim rodzicom poumierali ich rodzice, nie odwiedzają cmentarzy, mojemu mężowi ojciec, też nie jeździ, pamiętamy ich, wspominamy, ale nie jeździmy na cmentarze.
      • panna.nasturcja Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 00:55
        Ale to nie ma związku przecież. Wpis autorki bez sensu, ale mnie, owszem, bliscy zmarli. Tylko ja nie przywiązuję żadnej wagi do grobów, dla mnie ludzie, którzy fizycznie zmarli istnieją tylko w pamięci żywych, nie w grobie, nie na cmentarzu. Cały ten rytuał jest mi doskonale zbędny. Tyle, że rozumiem że ludzie mogą mieć inaczej.
        • wapaha Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 15:08
          panna.nasturcja napisała:

> Ale to nie ma związku przecież. Wpis autorki bez sensu, ale mnie, owszem, blisc
          > y zmarli. Tylko ja nie przywiązuję żadnej wagi do grobów, dla mnie ludzie, któr
          > zy fizycznie zmarli istnieją tylko w pamięci żywych, nie w grobie, nie na cment
          > arzu. Cały ten rytuał jest mi doskonale zbędny. Tyle, że rozumiem że ludzie mog
          > ą mieć inaczej.

Mam tak samo
          Ale..lubię cmentarze -jak gdzieś wakacyjnie jesteśmy zawsze zwiedzam te lokalne ,czytam daty,oglądam zdjęcia,szukam pokrewieństwa itd
      • natalia.nat Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 10:03
        gorzkie.nic napisała:

> A umarł ci ktoś naprawdę bliski? Matka, ojciec, siostra, dziecko?
        > Jeśli nie, to zawrzyj otwór gębowy...

Ale durny komentarz. Myślisz że tylko szorując grób, odwiedzając go, zapalając na nim znicze i tłumnie odwiedzając go 1 listopada, można pamiętać o zmarłych? To niewiele wiesz.
    • 35wcieniu Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:26
      No ja, ale nie urodziłam się wczoraj żeby się dziwić "wysokim procentem obchodzacych".
      Obchodzenie urodzin i imienin tez mnie nie dziwi, chociaż sama nie obchodzę.
    • ireneo Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:27
      Przygotowanie grobu związane jest zazwyczaj właśnie że zwyczajem rodzinnego wspominania tych którzy zmarli. Jest przyjemniej oddać się refleksji przy zadbanym, choćby na tę chwilę, miejscu pochówku. I tak jest traktowany ten dzień. Tam, gdzie rodzinę łączy religia łączą ją wyznanie wiary, a u ześwieczconych najczęściej pamięć, zazwyczaj dobra. Bywa, że ten dzień jest jedyną, okazją rodzinnego spotkania spotkania (wyłączając pogrzeby ew. śluby).
      • nika_1985 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 20:10
        Tak..dzień zadumy, kontemplacji nad kruchością naszego losu.
        Można myśleć w każdy inny dzień,ale dzisiejszy dzień skłania nas ku większej refleksji.
        Moja babcia umarła rok temu 1 listopada..myślę,że fajna data nawet na umieranie. Zaplanowała sobie to w sumie dobrze..zazwyczaj będą o niej pamiętać.
    • juzjesien1992 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:32
      Na cmentarzu jestem dwa razy w miesiącu, czasem częściej. 1 listopada nie bywam nigdy, zwykle jest to dzień wcześniej i dzień później, przyjeżdżam po zmroku, bo uwielbiam ten klimat. Grobu jakoś specjalnie nie szoruję, bo jest zadbany, zabieram za to znicze do umycia i robię stroiki z roślin z ogrodu, nie kupuję plastikowych.
    • grruu.u Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 16:41
      Nie obchodzę w znaczeniu jakiejś więzi ze zmarłymi, szczególnie że na szczęście na razie tylko jedna ważna dla mnie osoba zmarła. Ale ze pogoda była super to zabraliśmy dzieci na Powązki Wojskowe na spacer
    • marianna211272 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 17:06
      tez nie rozumiem co Cie smieszy ja chodze bo ten dzien jest dla mnie wazny i przypomina mi sie dziecinstwo kiedy chodzilam z rodzicami.Teraz juz nikogo przy grobie z Mama nie spotykamy bo wiekszosc juz po tamtej stronie.Chodze rowniez dla Taty ,ktory lubil to swieto odwiedzal kogo mogl zeby chociaz swieczke zapalic .Ide wiec aby uczcic jego pamiec i kontynuowac tradycje
    • figa_z_makiem99 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 17:11
      Najchętniej nie obchodziłabym, uważam, że ciała powinny być kremowane a urny w kolumbariach, cmentarze nie zajmowałyby tyle miejsca. Pamiętam o swoich bliskich zmarłych przez cały rok i tęsknię. Nie lubię tego cyrku z kupowaniem chryzantem, zniczy i sterczeniem w korkach.
      • figa_z_makiem99 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 17:29
        Dla mnie zwyczaj targania ciała w trumnie i zakopywania go jest okropny. Pogrzeby z urnami są inne w odbiorze. Mam traumę z dzieciństwa, podobnie jak niektórzy nie lubią stomatologów.
        • emma.sto Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 02.11.23, 11:18
          Mnie przerażają urny. Prochy zamknięte na wieki. Jak dżin w butelce. W ziemi człowiek wraca do „obiegu„ jakim jest natura..
      • zapozno23 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 18:16
        Mam podobne odczucia. Bardziej przemawia do mnie amerykański styl cmentarzy. U nas trochę przerost formy nad treścią, wolałabym spokojna zadumę i jeden znicz z serca, niż tony tych chryzantem i wielkich zniczy na pokaz.
        • majenkirr Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 19:57
          zapozno23 napisała:
          > Bardziej przemawia do mnie amerykański styl cmentarzy. pokaz.

Właśnie przejeżdżałam i mnie ten wątek natchnął do zatrzymania się. Bo nie obchodzę, w Polsce oczywiście poszłabym na cmentarz.
          • ga-ti Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 21:10
            No pacz pani, chryzantemy stoją! O i niby tylko tablice, a cmentarz miejsca dużo zajmuje.
            Też ładnie.
            • figa_z_makiem99 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 22:09
              Znacznie mniej miejsca zajmuje niż w Polsce. Może nasz rodak postawił donicę?
      • figa_z_makiem99 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 18:19
        Ta cała otoczka pogrzebów, upiększanie zmarłych, żeby dało się ich obejrzeć bez wstrętu, wypasione trumny, pomniki, naręcza kwiatów raz do roku to maszynka do zarabiania pieniędzy, biznes. Śmierć nie jest piękna, ale piękne są wspomnienia, które z nami zostają i tego się trzymam.
      • zona_glusia Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 18:43
        >cmentarze nie zajmowałyby tyle miejsca.
        Może dobrze, że zajmują. Są to tereny zielone blisko miast lub centrów miast.
        • figa_z_makiem99 Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 18:57
          W Remberowie wycinają las pod nowe groby, wiele starych i zapomnianych cmentarzy znajduje się pod dzisiejszymi apartamentami czy placami zabaw. Dziś ludzie już nie żyją w wielopokoleniowych rodzinach, dzieci rodzi się niewiele i rozjeżdżają się po świecie, groby będą zapomniane. Łatwiej ogarnąć miejsce z urnami.
    • wapaha Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 17:12
      Ja nie obchodzę
    • sueellen Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 17:45
      Ja. Z zasady nie odwiedzam cmentarzy.
      • ireneo Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 17:57
        sueellen napisała:

> Ja. Z zasady nie odwiedzam cmentarzy.
        ++++
        z zasady to chyba nikt nie chodzi odwiedzać cmentarzy a pamięć bliskich.
        Jeśli są pochowanii w miejscach prawdopodobnej kaźni to spotykają się tam jak np. Jedwabne. Tam ofiary religijnego fanatyzmu i nienawiści radiowej nie mają cmentarza.
        • sueellen Re: A kto nie obchodzi Wszystkich Świętych? 01.11.23, 18:54
          Dla mnie nie ma po prostu znaczenia miejsce pochówku. Liczy się człowiek a nie to gdzie leżą jego kości. Ale ja ogólnie jestem z tego gatunku ludzi którzy nie żywią sentymentu ani do miejsc, ani do rzeczy martwych. Nie mam ani jednej rzeczy czy miejsca które mają dla mnie wartość sentymentalna. Cmentarze, groby i miejsca pamięci też nic dla mnie nie znaczą i nie mam potrzeby ich odwiedzać. Rozumiem jednak, że wiele osób ma inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka