Dodaj do ulubionych

40 letnia stara skóra twarzy

04.11.23, 19:41
Co na taki stan skóry ? Cały tamten rok chodziłam na masaże i mam wrażenie, że jest coraz gorzej. Zawsze miałam problem z taką obawiającą skórą ( jako 20 latka drastycznie schudłam). Śpię na boku co też na pewno nie pomaga. Dziś przez przypadek zrobiono mi zdjęcie i przyznam, że nie poznałam się w pierwszej chwili. Nie sądziłam, że wyglądam tak staro sad
Obserwuj wątek
    • bei Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 19:51
      Na zdjęciu można bardzo różnie wyjść, światło, poza, i sam aparat- by ocenić powinnaś zrobić tych zdjęć naprawdę dużo.
    • ga-ti Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 19:54
      Przynajmniej nie masz drugiego podbródka, ja mam do niego skłonności rodzinne, buuu. No i uśmiechnąć się nie uśmiechnęłaś, jak się kąciki ust podniosą to też lepiej twarz wygląda. A i zdjęcie bez oczu nie daje pełnego odbioru twarzy.
      • poszetka Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:16
        Na YT są fajne ćwiczenia na drugi podbródek.
    • tanebo001 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 19:55
      Przynajmniej nie zgubiłaś torebki za 150 tys, dolarów spidersweb.pl/2023/11/zgubili-torbe-z-narzedziami-na-orbicie.html
    • primula.alpicola Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 19:58
      Poszłabym w medycynę estetyczną, lekarz Ci rozpisze co i kiedy robić żeby poprawić stan skóry.
      Masz piękne usta!
    • abidja Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 19:58
      Piekne usta.
      Twarz wyglada na zmeczona a w dodatku jestes b.szczupla.
      Jesli mozesz sprobuj troszeczke sie zaokraglic.

Napisze co sama stosuje, na moja smitta twarz ze sladami przeszlosci.
      - peiling enzymatyczny z kwasami
      - serum z wit c
      - serum peptydowe
      - serum olejowe z retinolem
      - krem nawilzajacy, rozjasniajacy.
      B.rzadko stosuje makijaz ale dobrze sprawdzaja sie bazy rozswietlajace lub wygladzajace, ja lubie te z silikonem z serie Cashmir Dax Cosmetiks a podklad nawilzajacy Chanel ( niestety drogi ) ale tej jakosci pewnie sa tansze.

I usta masz piekne, jak u mlodziutkiej dziewczyny ❤️
      • poszetka Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:03
        Bardzo dziękujęsmile Jestem szczupła, ale nawet jak przytyję, to jedynie w brzuchu i na plecach. Dziękuję za podzielenie się wiedzą. Mogę użyć drogeryjnych, czy iść w wyższą półkę? Zmęczona jestem ( 2,5 latek na stanie, wiecznie chory)
        • nena20 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:16
          Niestety dzieci wysysają energię i urodę. U mnie też szybko poszło. Dziecko urodziłam w wieku 40 lat. Rozglądam się za zabiegami z medycyny estetycznej.
          • poszetka Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:21
            Ja w wieku 38 lat smile Wciąż nie doszłam do siebie smile
            • annaboleyn Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:28
              Dwulatek to hardkor. Będzie lepiej, zobaczysz.
              • sol_13 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:15
                Tak, ja na tym etapie też miałam najgorsze samopoczucie ever.
            • abidja Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:32
              poszetka napisała:

> Ja w wieku 38 lat smile Wciąż nie doszłam do siebie smile

Masz 2,5 latka wiec nic dziwnego. Wulkan energii wykonczy wszystkich.
              Ja stosuje serie Ordinary i Biovené.
              Kupuje przewaznie na wyprzedazach.
            • nena20 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:50
              Najgorsze nocki. Popadłam w spiralę wybudzeń z byle powodu. Układ hormonalny dostaje po d....IE. Ja myślę że u mnie już czas, poprawić to i owo. Zwłaszcza jak spotykam się z dzieciakami na przedszkolnych urodzinach 🤣😁🤭 widzę przepaść.
        • theafterlife Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:05
          Slowo szczuply mowi ze ktos jest chudy w atrakcyjny sposob. Jesli tak to watkodajka nie ma problemu
      • hanusinamama Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:51
        NIc z tego co napisałaś nie działa na to co przeszkadza autorce. Przy czym moim zdaniem ma bardzo ładną twarz, kazdy w takiej pozycji z takim światłem wyjdzie niekorzystnie
      • okruchlodu Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:31
        Trza odróżnić dwie sprawy. Na wizualny efekt starzenia ma wplyw:
        - Skóra sama w sobie (zmarszczki, przebarwienia) i na to mamy bardzo duży wpływ- kosmetyki, ochrona przeciwsłoneczna.
        - Jędrność skóry, na 'opadanie twarzy' mamy wpływ niewielki. Tu w grę wchodzi medycyna i chirurgia plastyczna.
    • annaboleyn Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:02
      Ale masz ładne usta, zazdroszczę!
      Ja bym sobie pewnie ostrzyknęła bruzdy nosowo-wargowe, wydaje mi się, że to by sporo zmieniło.
      No i u mnie na lapku skóra wygląda na zaczerwienioną, podrażnioną - ale to pewnie łatwo w miarę zlikwidować?
    • taje Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:03
      Wygląd na zdjęciu zależy wiele od oświetlenia - tu widać, że oświetlenie z góry, czyli mało pochlebiające. Przede wszystkim idź do jakiegoś sensownego gabinetu medycyny estetycznej/kosmetologii - niech ci zrobią badanie stanu skóry i ustalą program pracy na skórą. Jesteś szczupła i masz problem z bruzdami - same usunięcie bruzd bardzo dużo zmieni - jak to zrobić to pytanie do lekarza: czy wypełniacze, czy inne metody (dermapen? kobido? kwas?). U mnie wypełniacz w bruzdy dał efekt na wiele lat, ostatni raz chyba 5 lat temu i nie ma potrzeby poprawiać. Oprócz tego praca nad strukturą skóry i owalem - używasz retinoidów? Może joga twarzy? Masz ładne duże usta, więc tu nic nie trzeba poprawiać.
      • poszetka Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:06
        Wypelniacz czyli kwas hialuronowy?
        • taje Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:12
          Ja miałam wtedy w bruzdy podany kwas hialuronowy, ale może są i inne substancje. Medycyna estetyczna idzie bardzo do przodu. Teraz wolałabym cos innego niż kwas, ale uczciwie przyznam, że żadnych efektów ubocznych nie miałam, a efekt trwa. Potrzebujesz dobrego lekarza medycyny estetycznej, żeby ustawił plan pracy. Jesteś z Warszawy?
          • poszetka Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:13
            Mam blisko i bywam w biurze od czasu do czasu.
            • taje Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:24
              To mogę Ci na priva podesłać namiar na dobry gabinet, gdzie przede wszystkim koncentrują się na poprawie jakości skóry i naturalnym efekcie.
              • poszetka Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:27
                To poproszę. Nie jestem pewna czy mam gazetowego. Modesta@o2.pl
                • taje Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:49
                  Napisałam
                  • taje Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:57
                    Napisałam, ale dostałam wiadomość, że "podane konto jest zablokowane administracyjnie lub nieaktywne".

To tylko napiszę, że polecam gabinet dr Anny Smorąg na Dzielnej 21: annasmorag.pl/, konto na Insta: www.instagram.com/anna.smorag/?hl=cs
                    • black_magic_women Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 23:03
                      Taje głupie pytanie, ale czy na zabieg idzie się " z marszu" czy najpierw jest płatna konsultacja i potem 2 wizyta zabiegową? Zapisałam sobie ten gabinet, pani wygląda bardzo naturalnie.
                      • taje Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 13:07
                        Możesz od razu się umówić na konkretny zabieg, jeśli wiesz co chcesz. Albo na konsultację i od razu zabieg wedle wskazań lekarza, jeśli nie wiesz czego chcesz.
                        • black_magic_women Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 13:47
                          taje napisała:

> Możesz od razu się umówić na konkretny zabieg, jeśli wiesz co chcesz.

🌺
    • magdallenac Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:11
      Wcale nie jest źle!! Piękne usta, szyja, dekolt! Ostrzyknsc lekko bruzdy i odrobinę podnieść kąciki ust. Mezoterapia, retinol i ceramidy na noc i za pół roku będzie super.
    • novembre Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:25
      Uśmiechać się. Serio! smile
      A na tym zdjęciu dowalasz sobie oświetleniem, coś jak TVP oświetliła Tuska na debacie parę tygodni temu, żeby wyszedł mniej korzystnie. Ja bym się na Twoim miejscu odstosunkowała wink
      • poszetka Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 20:31
        Żeby to było takie proste. Zdjęcie zrobiono nam w pracy, tylko ja byłam mistrzem drugiego planu. Jak coś robię i się skupiam, to tak właśnie wyglądam. Nie umiem się ciągle uśmiechaćsad
        • simply_z Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 21:07
          Problemem są robiące się chomiki, taka struktura twarzy niestety. Niektórym robi się podbródek. Podejdź do dobrego gabinetu, niech ocenią kondycję skóry, na początek może warto doprowadzić do porządku skóre jako taką, na zimę polecam kwasy-seria trzech zabiegów. Warto też pewnie prześledzić dietę, sprawdzić poziom witamin, posuplementować się, dużo pić.
    • majenkirr Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 21:24
      W takim świetle nikt nie będzie dobrze wyglądał. Masz ładne usta, jesteś szczupła i w miarę młoda. Umaluj się i będzie git! 🤪
    • kot_filemon88 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 21:28
      Ty masz już opadający profil, żadne wypełniacze ci nie pomogą. Nie daj się nabierać na lasery, jakieś profhilo, skinboostery. Wydasz kasę jak na masaże, efekt będzie na 2 tygodnie, zakładając brak powikłań, a potem wszystko ci siądzie i nie będziesz mogła w lustro patrzeć. Tutaj tylko pomoże lifting, więc zbieraj kasę, a w międzyczasie szukaj dobrego chirurga od twarzy.
      • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 21:39
        Wiesz jak działa laser Co2? To moje jedne z najlepiej wydanych pieniędzy. U niej na lifting jeszcze za wcześnie. Mezoterapia igłowa, Dermapen, laser Co2 i ostrzykniecie bruzd. Do liftingu jeszcze z 10 lat, Niekorzystne ujęcie.
        • kot_filemon88 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 22:05
          Wcale nie jest za wcześnie na lifting. Kiedy robiłaś laser, tzn jak dawno temu i ile razy?
          • simply_z Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 22:07
            Jesteś ekspertką od medycyny estetycznej?
            • kot_filemon88 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 22:14
              Od medycyny pewnej małej części ciała.
              Naprawdę, jeżeli chcesz mieć nieprzerysowany efekt na lata, idź do chirurga, a nie do kogoś od med estetycznej. Ostrzykiwac może się ktoś w wieku Lewandowskiej, a i ona kiedyś pożałuje licznych substancji znajdujących się w jej tkankach. Pani na zdjęciu nic nie da dermapen ani osocze. Ale jak chce, niech wyda 10.000 i pokaże się za rok.
              • simply_z Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 22:17
                Nie twoja kasa, więc nie twój problem. Lifting to ostateczność.
                • kot_filemon88 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 22:20
                  Zależy dla kogo. Dla mnie ostateczność to tego typu zabiegi. A raczej opcja po moim trupie.

Tutaj dobry wg artykuł o wszelkim nakłuwaniu. Ja bym jednak dołączyła do tego nie tylko zabiegi domowe, ale również dermapen robiony u lekarzy.

thenakedchemist.com/microneedling-beware-it-can-seriously-mess-with-your-skin/?fbclid=IwAR1hSn5R3X5-QpSrGD5N8JyabDxqwncAOFRb1t1eEdJscPOPIlglSRXVoa8
                  • simply_z Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 13:51
                    Dermapen polecam
              • seeview Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:17
                > Ostrzykiwac może się ktoś w wieku Lewandowskiej, a i ona kiedyś pożałuje licznych substancji
                > znajdujących się w jej tkankach.

Hmm, za chwilę będę w wieku autorki wątku, mam całkiem spoko skórę, no ale nie jest taka jak 10 czy nawet 5 lat temu. Niedawno wdrożyłam mezoterapię mikroigłową, efekt jest przyjemny. Za to wypełniaczy zawsze się bałam, już prędzej poszlabym w botoks, ale na bruzdy nosowo-wargowe to raczej nie bardzo.
                • simply_z Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:00
                  Wez pod uwage,ze ona ma male dziecko, a dziecko, a wczesniej ciaza i karmienie, to wysysacz energii, wyglad potrafi bardzo sie posypac.
                  • kot_filemon88 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:02
                    Dokładnie, dzieci wysysają urodę, przykład Jennifer Lopez.
          • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 22:47
            6 i 7 lat temu, dwa razy.
            • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 22:57
              Robilam twarz, szyję, dekolt i wierzchy dłoni. Latami opalałam się w solarium, nie ma śladu po tym. Mam inną jakość skóry, koloryt, zlikwidowałam tym zmarszczki i wiotką skórę. Nie wystarczy lifting, trzeba zadbać też o jakość skóry. Lifting to operacja pod narkozą.
              • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 23:06
                Jeśli kiedyś zrobię lifting, zrobię też po nim 3 laser, likwiduje blizny i po operacjach powiek nie widać blizn po laserze. Miałam też korekcję nosa i nie ma śladu.
              • majenkirr Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:49
                figa_z_makiem99 napisała:
                Lifting to operacja pod narkozą.

Teraz na żywca też niektòrzy już robià.
                • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:54
                  Miałaś kiedyś operację pod narkozą ze względów estetycznych ? Ja tak, korektę nosa z osteotomią, miałam dawno temu złamany nos i został garbek. I była to masakra w porównaniu z zabiegami typu ostrzykiwanie, laser czy powieki. Lifting pewnie boli podobnie, to nie tylko naciągnięcie skóry zewnętrznej.
                  • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:28
                    Kiedyś byłam młodsza, silniejsza i bardziej odważna wink
                  • jolie Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:34
                    To chyba osobnicze, bo miałam prostowanie przegrody nosa i to nie bolało w ogóle, masakryczna była rekonwalescencja tzn. niemożność wysmarkania nosa i wyjmowanie płytek prostujących przegrodę. Nos nie bolał nic.
                    • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:41
                      Miałam wcześniej operację endoskopową zatok pod narkozą, odzyskałam świadomość dopiero na sali pacjentów, nic mnie nie bolało i wspominam miło. Operacja nosa była rok później, wybudziłam się już na sali operacyjnej, pamiętam, że krzyczeli do mnie ( albo tak to odebrałam ) i czułam jakbym wychodziła ze studni, kompletnych ciemności, pamiętam to do dzisiaj. A potem czułam się jak po zderzeniu z tirem, miałam lamany nos, zwężali go i zmniejszali mi nozdrza. Długo dochodziłam do siebie. Nos jest ładny, ale nie zrobiłabym tego ponownie.
                      • jolie Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:49
                        Ale zwężenie i zmniejszenie nozdrzy to chyba na własne życzenie dla efektu estetycznego. Samo prostowanie przegrody (co też wykonują w znieczuleniu ogólnym, to spora ingerencja) mnie nie bolało, dobę, dwie doby po operacji dostaje się leki przeciwbólowe w kroplówce.
                        • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:54
                          To była operacja tylko w celach estetycznych, przegrody miałam w porządku. Czasem możesz znosić lepiej, a czasem gorzej.
                          • jolie Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:00
                            To chyba dobrze, że mimo złamania nosa przegroda była prosta. Ja miałam skrzywioną bez żadnego urazu i tak dziwnie - w górnym odcinku.
                  • majenkirr Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:41
                    Ja tylko napisałam, ze robi się już facelift bez narkozy..
                    • ayelen40 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:50
                      A robi się?! O Matulu!
                    • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:53
                      Ale to jest mały lifting endoskopowy i wycinają skórę, jeśli to ma być oszczędzanie przez całe życie i trwały efekt, to nie sądzę, że ma sens. Widziałam na insta, że w Warszawie lekarz robi lifting Afrodyty, właśnie endoskopowo, wycina skórę koło uszu i pod brodą, ale do tego też robią lasery i inne zabiegi. To tylko wycięcie skóry, a starzeje się też szyja, czoło. I nie wiem czy pod brodą na szyi to da trwały efekt. Ale alternatywa jest.
                      • ayelen40 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:56
                        A klasyczny lifting dawał coś na szyję?
                        • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:01
                          Gdybym planowała taką operację, zrobiłabym też z szyją, bo to za duża impreza, rekonwalescencja i teraz to kosztuje 20 tyś., jak nie więcej.
                          • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:07
                            Teraz to kosztuje kupę pieniędzy po podwyżkach.
                • shellyanna Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 17:03
                  Wczoraj o tzw. księżycowym czytałam inaczej chyba mówią na to lift afrodyty. 15 tys ale pytanie czy i kiedy można potem zrobić porządny prawdziwy lift.
                  • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 17:26
                    Jeśli ktoś chce zrobić pełny lifting, to chyba na ten endoskopowy szkoda pieniędzy. Ale jeśli chce poprawić dół twarzy, to pewnie warto.
                    • shellyanna Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 18:52
                      No wydaje mi się to fajnym rozwiązaniem na czas przed liftingiem pełnym. Wolałabym pełny robić jak najpóźniej.
                      • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 20:46
                        Zamiast ładować bez końca wypełniacz albo robić przeszczepy tłuszczu jak Racewicz, to jest dobrą opcją. Kilka lat temu mówili na to mini lifting i nie wiem czy używali endoskopu.
    • elwirahanckok Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 21:32
      Jest żle.
      • akseinga1975 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 21:36
        Najbardziej rzucaja sie w oczy bruzdy nosowo wargowe a z tym spokojnie poradzisz sobie ostrzyknieciem kwasem i bedzie git
    • snakelilith Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 21:33
      Patrzę na to twoje zdjęcie i myślę, że cię przecież skądś znam, ale nie wiem skąd. I nagle mi się przypomniało. Nofretete. big_grin Jesteś pewna, że nie wyszłaś z maszyny czasu, by nas popoduszczać? wink Ta kobieta uchodziła i ciągle uchodzi za piękność.
      • abidja Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 22:30
        Snake, to jest bardzo mile co napisalas.
        Tak mile,ze powstrzymam sie od zlosliwosci.
        • simply_z Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 13:51
          Chyba pierwszy tak mily komentarzwink
    • geez_louise Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 22:54
      Nie daj sobie wmówić, ze wyglądasz bardzo staro. Owszem, nie wyjątkowo młodo, ale mamy mózgi przeprane retuszowanymi zdjęciami i promowaniem kobiet, których jedynym zajęciem jest dbanie o siebie (a i tak Małgonia Rozenek bez filtrów wyglada dokładnie jak Ty)

Zacznij od dbania o sen i picia wody. Możesz dołączyć te wszystkie avocado, oleje, kolageny, owszem, nie ma dowodów… ale widzę poprawę u systematycznie wcinających dobre tłuszcze i kolagen.

Opcjonalnie: zrób zabieg laserem frakcyjnym, potem ze dwa ostrzykiwania osoczem i wypełniania fibryną, zrób ze trzy zabiegi oryginalnym dermapenem. Dołącz porządną pielęgnację - złuszczanie, sera, peptyty, retinol, kremy - wszystko z masażem. Zrób botoks, nie pokazałaś górnej części twarzy, ale dolna i szyja bardzo na tym zyskają. Jak ognia wystrzegaj się nici i wypełniaczy z kwasem hialuronowym, u Ciebie będzie więcej szkody niż pożytku.
      • snakelilith Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:30
        geez_louise napisała:

> Nie daj sobie wmówić, ze wyglądasz bardzo staro. Owszem, nie wyjątkowo młodo, a
        > le mamy mózgi przeprane retuszowanymi zdjęciami i promowaniem kobiet, których j
        > edynym zajęciem jest dbanie o siebie

Niby masz rację, a jednak polecasz też autorce zabiegi, o których ja nawet nie wiem co dokładnie oznaczają. Dziewczyna ma dopiero 40 lat i wogóle nie wygląda tak strasznie, jak niektóre zołzy chcą jej tu wmówić. Po prostu wkleiła w szczerej chęci bardzo niekorzystne zdjęcie, na takim większość tych niby zadbanych i zrobionych wyglądałaby jeszcze gorzej, ale samookłamywanie się jest tu chyba regułą. Jak zrobi się ładny dziub do lusterka, to każdej się wydaje, że wygląda młodo i atrakcyjnie, a ulica niestety tego nie potwierdza. Najgorzej wyglądają moim zdaniem te, które się ostrzykują, botoksują pojednycze partie i robią jakieś inne zabiegi, po których przypomina się raczej dziwaczyną ciekawostkę, a nie atrakcyjną kobietę. I teraz te chcą też autorce wmówić, że powinna zbierać na lifting. One sobie chyba wyliftowały przy okazji zwoje mózgowe.
        I owszem, twarz dziewczyny wygląda na zmęczoną i skóra na mało zadbaną, ale to przy jej aktualnej sytuacji życiowej w ogóle ne dziwi. Jej potrzeba trochę więcej snu, ruchu na świeżym powietrzu, codzienny nawet krótki trening, tak by puls się mocno podniósł, poprawiło się krążenie i podkręciła zwalniająca już produkcja kolagenu. To poprawi jej owal twarzy o wiele lepiej niż jakikolwiek zabieg, bo tam przecież jeszcze nic nie opada.
        Do tego by uzyskać efekt natychmiastowej świeżości, rozjaśnienia, wygładzenia i wydelikacenia skóry przez kilka tygodni serum z kwasem AHA/BHA/LHA na noc. Pora roku temu sprzyja. A potem przejść na retinoidy, na których na efekt czeka się ciut dłużej, ale w postaci lepszej skóry na pewno do lata się pojawi.
        I dbać o skórę, może nawet bogatsza pielęgnacja by się przydała, oleje i ceramidy, by cera była miękka i nie rogowaciała robiąc wrażenie trochę wygarbowanej skóry. A na dzień krem z filtrem, bo słońce to ciągle jest dla skóry killer nr. 1.
        Zacząć należy od rzeczy najprostszych, a nie od ryzykownych zabiegów, których efektów nie można na indywidualnej twarzy przewidzieć. I które po prostu widać jako jakąś taką desperację, zwracającą nawet bardziej uwagę na starzenie się niż jakieś tam naturalne mimiczne zmarszczki.
        • geez_louise Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:44
          Nie chce mu się brać udziału w zwyczajowych przepychankach z Tobą na 500 postów. Nie znasz się na medycynie estetycznej, coś tam sobie kiedyś zrobiłaś niezgodnie ze sztuką i od tej pory odjechałaś w tym zakresie totalnie.
          • ayelen40 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:47
            ?
          • snakelilith Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 13:16
            geez_louise napisała:

> Nie chce mu się brać udziału w zwyczajowych przepychankach z Tobą na 500 postów
            > . Nie znasz się na medycynie estetycznej, coś tam sobie kiedyś zrobiłaś niezgod
            > nie ze sztuką i od tej pory odjechałaś w tym zakresie totalnie.
            >

Chyba ci się coś pomyliło. Nigdy niczego nie robiłam oprócz ostrzyknięcia sobie lwiej zmarszczki. Efekt wygładzenia był, ale efektu młodszego wyglądu nie zarejestrowałam, bo nie naciągnięta skóra na czole świadczy o młodości. Dlatego już nie będę tego robić.
            Więc nie bardzo wiem, co chcesz mi tu zainsynuować. Każdy może mieć swoje osobiste zdanie dotyczące medycyny czy chirurgii estetycznej, moje jest po prostu negatywne i uważam, że w wątku, w którym 40 latce z całkiem normalną twarzą pisze się, że wygląda staro i ktoś poleca jeszcze lifting, także moje zdanie ma prawo głosu.
            I nie wiem kto się zna na medycynie estetycznej, ale ulica jest pełna fatalnych przykładów pokazujących, że chyba mało kto się chyba zna i na kogoś takiego można trafić.
            • geez_louise Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 13:35
              Tak, z pewnością widujesz na ulicach ofiary osocza i dermapena. Dlatego Twoje zdanie ma ogromną wartość.
              • waleria_bb Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 23:40
                Zgadzam się.
                Plus jeszcze jedno- to nie jest dopiero 40 lat. Nie w kontekście dbania o skórę, niestety.
      • hanusinamama Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:54
        Mało kto wygląda wyjątkowo młodo w wieku 40 lat. Poza tym nie wiem...czy to dobrze mając 40 wyglądać na 20 smile
        Tu twarz bez makijażu, przy takim ustaiweniu aparatu i w takim świetle 99% będzie wyglądać mało korzystnie.
    • szmytka1 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 04.11.23, 23:26
      Masz piękne usta.
    • siedemkropek82 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 11:47
      Strasznie staro wyglądasz. Ja mam 41,5 lat i dają mi 28-30lat ale ja dużo śpię. Może to też i na cerę działa. Zabiegi tylko domowe.
      • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:14
        Bez foty się nie liczy, chętnie spojrzę na panią, która wali takie teksty smile
        • szarmszejk123 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:15
          I ja, i ja!
          • daniela34 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:17
            Ja trzecia!
            • seeview Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:32
              Ja czwarta. Mam prawie 40 lat, dają mi 32-33 (zasługa typu urody, figury i bezproblemowej cery, a nie jakichś cudów) i uchodzę za ewenement w tym zakresie. Tzn. nie widuję w realu 40-latek wyglądających na 20-kilkulatki.
        • iuscogens Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:34
          Tez bym chciało, jako żem prawie 40-letnia i takich cudów na ulicy nie widuje. Nawet moj rówieśniczki, które wyglądają ładnie i świeżo nie wyglądają na poniżej 30.
        • hanusinamama Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:54
          Troll swojego zdjęcia nie wrzuci...
        • magdallenac Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 13:52
          Ja też poproszę o zdjęcie🤣🤣🤣
      • annaboleyn Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 13:49
        siedemkropek82 napisała:

> Ja mam 41,5 lat i dają mi 28-30lat

Ale te obliczenia to uczciwe, czy krętactwo i ściema, jak z nadgodzinami z Twojego wątku obok?
      • jolie Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:04
        siedemkropek82 napisała:

> Strasznie staro wyglądasz. Ja mam 41,5 lat i dają mi 28-30lat

Tak, z pewnością. Konwenans społeczny nakazuje być miłym i uprzejmym, jak również nie zaprzeczać, gdy ktoś sam sobie schlebia.
      • poszetka Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:09
        Gratulacjesmile
    • theafterlife Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:07
      Wiesz, ja nie wierze w masaze twarzy i uwazam je za niepozadane systematyczne naciaganie skory twarzy.

Poza tym zalezy jak chcesz wygladac. Jesli jako 20-30 latka to zostaje medycyna estetyczna. Jak po prostu ladnie jak na swoj wiek to nawilzaj, spf i makijaz
      • starczy_tego Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:18
        Czyli kobido jest złe? A chciałam w końcu pójść 🧐
        • taje Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:30
          Nie jest złe, a wręcz przeciwnie. W najgorszym razie nie pomoże.
          • starczy_tego Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:23
            A sorry, pomyliłam nicki, myślałam, ze to napisała thank you wink wszystko jasne
    • szarmszejk123 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:09
      Kobieto, czy ty nie jesteś dla siebie nieco zbyt surowa?
      Na zdjęciach z zaskoczenia mało kto wychodzi dobrze, na takich smutasach jak to w wątku też:p
      Jak sobie strzelę fotkę z takim światłem i z takiego bliska wyglądam jak jakas stara żulica, a ogólnie wyglądam normalnie, na swój wiek, ani staro ani młodo :p
      Jestem pewna że na żywo, w dziennym świetle i ty wyglądasz normalnie.
    • daszka_staszka Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:10
      Ja bym poszła z biostymulatory, a jeśli nie to RFrax albo mikroigłówka. Tu same kosmetyki nie pomogą. Poza tym dużo wody pić i odżywiac się odpowiednio.
    • ayelen40 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:12
      Przytyj nieco, od razu będzie 5 lat na minusie.
      • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:18
        Jak przytyje zrobi się drugi podbródek i brak talii, nie wiem czy to odejmuje lat?
        • ayelen40 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:20
          Fakt, każdy tyje inaczej. Mam nadzieję, że to kiepskie zdjęcie, bo jak nie, to faktycznie 10+ (obwisłość powięzi czy jak te głębokie warstwy się nazywają. Brak elastyczności warstw pod skórą po prostu).
          • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:38
            Niekorzystne ujęcie i światło dodają lat, poza tym efekt rybiego oka. Wystarczy pójść do dobrej kliniki i lekko ostrzyknąć bruzdy. Przypadki celebrytek, które robią sobie policzki 20 latek i wargi karpia, to przykład jak się nie ostrzykiwać i jakich klinik unikać, normalnie nie widać, że ktoś coś sobie robił, wygląda na bardziej wypoczętego. Wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem.
            • ayelen40 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:49
              Wydaje mi się, że rady Snejki i masaże plus joga twarzy wystarczą.
              • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:53
                Autorka zadała pytanie na forum i jej najwyraźniej masaże nie wystarczają, dlatego dyskutujemy. Gimnastykuję twarz, lubię to robić ale żaden z tego wymierny efekt, raczej dobre samopoczucie psychiczne.
                • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:59
                  Miałam kiedyś fazę na zabiegi i w Sopocie w klinice lekarz ostrzyknął mi bruzdy kaniulą, uważam, że efekt był bardzo dobry.
          • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:50
            Poza tym może być lekki tyłozgryz i wtedy bruzdy i dół twarzy "lecą" szybciej, niż u ludzi którzy nie mają takiej wady zgryzu. Brodę też można lekko wymodelować.
            • jolie Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:05
              figa_z_makiem99 napisała:

> Poza tym może być lekki tyłozgryz i wtedy bruzdy i dół twarzy "lecą" szybciej,
              > niż u ludzi którzy nie mają takiej wady zgryzu. Brodę też można lekko wymodelow
              > ać.

Lekki tyłozgryz może robić się też z wiekiem - tak starzeje się twarzoczaszka.
              • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:15
                Nie wiedziałam, że może robić się z wiekiem. Ludzie różnie się starzeją, jeśli ktoś ma duże przepukliny tłuszczowe pod powiekami, będzie miał szybko problem z opadającą powieką, ja tak miałam. A jeśli ma ładnie zarysowaną brodę, dolną szczękę, szyja będzie później starzeć. Podwójny podbródek, czy obwisła skóra na szyi to często efekt cofniętej żuchwy.
                • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:17
                  I bruzdy wtedy też są bardziej widoczne, przybranie na wadze nic nie da, będą większe, chomiki.
                • jolie Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:21
                  Tak, może. Mowa o osobach bez wad zgryzu od urodzenia czyli: w młodości - zgryz prawidłowy a wraz z wiekiem żuchwa się trochę cofa.
          • hanusinamama Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:55
            Zrób sobie dokąłdnie takie samo zdjęcie i zobaczymy jka ty wyglądasz...
            • szarmszejk123 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 12:59
              Ja sobie właśnie zrobiłam, nie wygląda to wcale lepiej niż u autorki, a nie czuje się jakoś wyjątkowo staro :p
              • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 13:01
                Zwyczajnie źle zrobione zdjęcie, które uwypukla niedoskonałości, więc jak ktoś pisze, że kobieta ze zdjęcia wygląda bardzo staro ....
                • szarmszejk123 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 13:04
                  Jak ona wygląda, to ja też wyglądam, a ja nie wyglądam, więc ona też nie:p
                  Punto.
                  😁
                  • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 13:07
                    Zaraz będą komentarze "moja 70 letnia matka wygląda młodziej" wink
                    • simply_z Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:17
                      Mojej matce tak wlasnie wisi skora i ma 70 lat...
                      • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:41
                        Pokaż zdjęcie swojej matki w całości i forum powie ci prawdę smile Wiele starszych kobiet ma nadwagę albo są otyłe i skóra będzie bardziej wygładzona na twarzy, dlatego w gabinetach medycyny estetycznej odmładzają przeszczepiając tkankę tłuszczową w okolice twarzy, jednak pani 70 letnia z nadwagą czy otyłością nie będzie wyglądała jak 40 letnia kobieta, może w marzeniach...
                        • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:46
                          Często widzę tego typu komentarze na FB, kobiety oceniają szczupłe aktorki, panie są przekonane, że tusza odmładza, co nie jest prawdą patrząc na ich zdjęcia.
                          • seeview Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:49
                            Tak samo nie jest prawdą, że odmładzają krótkie włosy
                        • simply_z Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 14:57
                          Nie ma nadwagi,moze twoja ma lub miala.
                          • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:01
                            Taaak i wygląda jak 40 latka smile Bez foty się nie liczy. Patrząc na człowieka nie oceniasz nieruchomej maski jak na zdjęciu, oceniasz całość, uśmiech, oczy, zęby, włosy, sylwetkę i ruchy, mimikę, gestykulację.
                            • simply_z Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:08
                              Nie napisalam Nigdzie,ze wyglada jak 40 latka,tyle, ze ma podobnie obwisnieta twarz. W wieku 40 lat takiej nie miala. Czytaj ze zrozumieniem Ficca. Ups
                              • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 15:16
                                Kiedy twoja matka miała 40 lat, nie było aparatów cyfrowych w telefonach tak jak teraz, dziś zrobilibyśmy jej podobne zdjęcie jak autorka wątku sobie. Nie bądź śmieszna. Ja też gdy się patrzę do lustra w ładnym oświetleniu, myślę, że mam 20 lat, ale wiem, że w realu tak nie jest.
                                • simply_z Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 19:01
                                  Mentalnie to masz jeszcze wiecej ale abstrahujac nie, nie miala czegos takiego,ani ja nie mam.
                              • mamkotanagoracymdachu Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:14
                                Ejjj, w wieku 40 lat nie jest chyba standardem obwiniętą twarz! Ja mam 43 (świeżo skończone), i wydaje mi się (!), że nie mam obwisnietej twarzy, a nie korzystałam jeszcze z medycyny estetycznej. Chociaż może już czas?
                                • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:17
                                  Masz zrobione zdjęcie w lepszym świetle, autorka wątku nie ma obwisłej skóry.
                                  • akseinga1975 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:19
                                    Tak, wydaje Ci sie.
                                    • starczy_tego Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:24
                                      Jeśli to jest obwisła skóra, to jak nazwiesz to co ma autorka wątku?!
                                    • mamkotanagoracymdachu Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:45
                                      akseinga1975 napisała:

> Tak, wydaje Ci sie.

Ej, serio? Nie widzę, żeby żadna z moich koleżanek w wieku 40 lat miała obwisnieta twarz. To nie jest norma.
                                      • akseinga1975 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:57
                                        No, ale Ty masz
                                        • akseinga1975 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 17:00
                                          Mamakota robi Ci sie jak to na starosc odwrocony trojkat.
                                          • ayelen40 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 17:01
                                            Już przestańcie z tą starością.
                                          • mamkotanagoracymdachu Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 17:16
                                            akseinga1975 napisała:

> Mamakota robi Ci sie jak to na starosc odwrocony trojkat.

No wiadomo, ze nie wyglądam na 25, tylko na 43, tyle ile mam wink
                                            Nie mam problemu z wiekiem. Tylko pisze, że w wieku 40-45 lat skóra nie musi być pomarszczona i obwisła, i zazwyczaj jeszcze nie jest.
                                            • figa_z_makiem99 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 17:23
                                              Zobacz w dalej wątku inne zdjęcie autorki zdjęcia startowego.
                                      • ayelen40 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:58
                                        Troszkę masz. To normalne.
                                • poszetka Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:45
                                  Tu moja twarz w dziennym świetle, ale uśmiechnięta. Chyba muszę się ciągle uśmiechać.
                                  • ayelen40 Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:47
                                    Śliczna jesteś!
                                  • taje Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 16:52
                                    Bardzo ładnie wyglądasz! Tak jak przypuszczałam główny problem to było złe oświetlenie. A jak popracujesz nad bruzdami to będzie już świetnie. Bardzo szlachetne rysy.
                                    • panna_lila Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 21:21
                                      a co jest zleg w bruzdach? czy one nie nadają twarzy szlachetności własnie?
                                      • panna_lila Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 21:21
                                        co jest złego w bruzdach - miało być
                                      • black_magic_women Re: 40 letnia stara skóra twarzy 05.11.23, 22:34
                                        panna_lila napisała:

> a co jest zleg w bruzdach?

Wszystko, wolę zmarszczki.