Dodaj do ulubionych

Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego?

13.11.23, 18:47
Sledze wiadomosci dotycznace szpitala Al Shifa od poczatku, glownie na BBC, ktore zamieszcza oswiadczenia/wywiady z wieloma stronami: izraelska, hamasowska, opinie dyrektora szpitala, UN, WHO i coraz wieksze mam podejrzenia, ze ktos tam strasznie miesza. Tylko nie wiem kto...

Don't get me wrong. Jestem przekonana ze sytuacja w szpitalu jest tragiczna, ale od poczatku zastanawia mnie jak przedstawiane sa informacje, glownie przez szefa szpitala. Od poczatku jedyne co mowi, to to, ze "nie-da-sie". Nie da sie ewakuowac ludzi, ktorzy schronili sie w szpitalu, pacjentow, teraz nie da sie ewakuowac wczesniakow, ani pacjentow dializowanych, mimo, ze Izrael proponuje przetransportowac ich do innego szpitala. Dzieci ponoc wymagaja wysoko wyspecjalizowanych inkubatorow do transportu itp., a jednoczesnie dyrektor pokazuje zdjecia tych dzieci, nagie, poza respiratorami (czemu nie okryte? czemu nie z matkami chocby? skoro takie chore?) - no nie klei mi sie narracja. Mam wrazenie, ze zdjecie dzieci wybitnie propagandowe, i nic za tym nie idzie. Brak faktycznej woli przeniesienia tych dzieci gdzie indziej.

Od poczatku izrael mowi, ze szpital ma prad, dyrektor, ze nie ma.
Izreal mowi, ze z tylu szpitala otwarty jest korytarz dla tych ktorzy chca uciec z pola walk - dyrektor twierdzi, ze izreal strzela do kogokolwiek opuszczajacego szpital. Mimo to kilka tysiecy ludzi jakos szpital opuscilo.
Izrael twierdzi, ze pod szpitalem dziala "command control" hamasu - dyrektor na BBC zarzeka sie, ze nie, ze tam sa tylko lekarze i pacjenci. Jesli tak, to KTO strzela do wojsk izrealskich?
Paliwa zeskladowanego przez izraeal przy szpitalu nie-da-sie odebrac, bo... tu padaja wymowki, a to hamas nie pozwala (skad hamas, skoro go podobno nie ma), a to, ze i tak za malo, bo starczyloby tylko na godzine. No nie wiem, wg mnie ta godzina tez sie liczy i dla tych dzieci, i dla dializowanych pacjentow. Ale, znow nie-da-sie, nie-oplaca-sie. Izreal strzela do nas.

Kto mowi prawde?
Obserwuj wątek
    • melikles Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 13.11.23, 20:32
      Nie wiem. Musisz zapytać na brytyjskich forach.
    • jammer1974 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 13.11.23, 20:58
      Nie da sie ewakuowac? A jakby byl pozar to tez zistawili by wszystkich pacjentowi na spalenie zywcem bo "sie nie da".
      Komus zalezy na jak bajwiekszej ilosci ofiar. Szkoda ze czlonek Hamasu to jedniczesnie dyrektor szpitala.
      • homohominilupus Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 13.11.23, 22:36
        jammer1974 napisała:

>Szkoda ze czlonek Hamasu to jedni
        > czesnie dyrektor szpitala.

Że kuwa co? Skąd masz te wieści? Jakieś źródła, linki?
        • jammer1974 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 01:59
          homohominilupus napisała:

> Że kuwa co? Skąd masz te wieści? Jakieś źródła, linki?

A ty zes sie skad zerwala?
          Jak tam Hamas ma wszystko szkoly szpitale i Cala infrastructure to dyrekcje takiej placowki obcemu zapoda. Sa zdegenerowani kryminalistami ale az tak glupi to jednak nie sa.
          • hanusinamama Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:25
            Źródła. Było pytanie o źródła informacji...racz podać
      • berdebul Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 13.11.23, 22:42
        Jak próbowali ewakuować to Izrael ostrzelał konwój karetek. Faktycznie szooook, ze nie próbują znowu.
        • jammer1974 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 01:56
          berdebul napisała:

> Jak próbowali ewakuować to Izrael ostrzelał konwój karetek. Faktycznie szooook,
          > ze nie próbują znowu.

Jasne jasne.

Wola nie probowac nikogo ewakuowac i skazac wszystkich na pewno smierc niz probowac bo moze sie jednak uda ze jakas zblakana bomba Hamasu nie dosiegnie albo bracia w wierze jednak tym razem nie ostrzelaja swoich.

Ja tam bym wolala jednak probowac niz czekac na pewno smierc.

A nie...czekaj.Tu chodzi o smierc kogos innego. Nie moja.
          Jesli tak to co innego, moze bym i powiedziala ze "nie da sie". Bo co mnie to. Byle ofiar bylo wiecej. Wtedy bedzie mozna swiatu pokazac jaki Izrael jest straszny.
          • berdebul Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 09:20
            Nie mają nadmiaru karetek, ryzykowanie może się uda, a może stracą te kilka ostatnich to głupota. Karetki to tez sprzęt na ich pokładzie, leki, środki opatrunkowe, w końcu personel.

I trzeba być ostatnim ujem, żeby walić w karetki. Podobnie jak trzeba być ujem żeby parafrazował Himmlera, ale widać trauma wojenna weszła im za mocno.
            • brenya78 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 12:17
              "Nie mają nadmiaru karetek, ryzykowanie może się uda, a może stracą te kilka ostatnich to głupota. Karetki to tez sprzęt na ich pokładzie, leki, środki opatrunkowe, w końcu personel."

Ale zaraz. Normalnie karetki jezdza i sie nie boja, ale jak maja wywiezc pacjentow dializowanych to nagle sie boja? Mimo ze izrael ochrania tyly? No nie rozumiem. Albo ktos klamie.

"I trzeba być ostatnim ujem, żeby walić w karetki. "

Nawet jak jedzie w niej 30 hamasowcow?

• berdebul Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 14:10
                Nie rozumiesz, ze ostrzelano konwój, bo Mosad miał informacje, ze w karetkach ukrywają się terroryści? Ten sam Mosad, który nie wiedział nic, nawet tyciej informacji, o planowanym ataku z przed ponad miesiąca?
                Potrzebowali wymówki, żeby na oczach świata rozjechać Gazę i mają.

Przypomnieć Ci kto strzelał do karetek?
                • brenya78 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 14:52
                  Zieeeeeeew. Teorie spiskowe mnie nie interesuja...
    • langsam Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 13.11.23, 21:37
      Okaże się, jak (jeżeli) wejdzie tam IDF i stwierdzi, co jest pod spodem. Dyrektor zawsze twierdził, że niczego poniżej piwnic nie ma. IDF ma dane wywiadowcze przeciwne.
    • bistian Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 13.11.23, 21:37
      To jest duży zespół budynków, tam pracuje 4000 ludzi. Codziennie rodzi ponad 100 kobiet, przychodzi mnóstwo chorych i rannych, bo dokąd mają iść? Ludzie leżą, gdzie się da i ogólnie jest młyn i trudno to rozładować, bo nie ma miejsc i karetek. Jeszcze do tego dochodzi Hamas i ich nieliczenie się z ludźmi, wszędzie kanały, schrony i magazyny, ale tylko dla wojska.
      Można tylko współczuć obsłudze szpitala, bo nagle znaleźli się na linii frontu, a nie mogą przestać pomagać i uciec.
      • brenya78 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 13.11.23, 22:27
        No właśnie wg mnie możliwości są dwie, albo dyrektor współpracuje z Hamasem, albo robi jak mu każą... zbyt wiele tu rzeczy które się nie kleja.
        • bistian Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 13.11.23, 22:33
          brenya78 napisała:

> No właśnie wg mnie możliwości są dwie, albo dyrektor współpracuje z Hamasem, al
          > bo robi jak mu każą... zbyt wiele tu rzeczy które się nie kleja.

Pewno mówi, co mu każą. Gdyby tak nie robił, przyjdą i zabiorą, potem zakopią ciało.
          A, że tam jest wielki problem z chorymi, to też fakt.

Tam nawet przedstawiciele ONZ, to lokalsi. Coś powiedzą za dużo i zaraz muszą przepraszać i wycofywać się z tego.
    • lucasa Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 13.11.23, 22:33
      Na stronach amerykańskich już jest pokazywane to nagranie, nie trzeba znać angielskiego, na video widać tunel zaraz obok dziecięcego szpitala onkologicznego. A w piwnicy szpitala, który miał być schronem Hamas urządził skład amunicji

Więc te wszystkie zarzuty, że Hamas chowa się za cywili (chore dzieci) nie jest przesadzony..

twitter.com/idf/status/1724149679271653798?s=46&fbclid=IwAR2-7cNwDBMkSpydty97HVOoNoZQsP_BmqqCYWDqny7Ul2jxAM9JXhZMoDQ
    • taje Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 13.11.23, 22:47
      No cóż, szeroko cytowany w internecie norweski lekarz, który zaprzeczał, że Hamas mógłby mieć bazę pod szpitalem okazał się apologetą ataków 9/11. Wiem, że wiele osób twierdzi, że to Izrael ma świetny PR, ja niestety uważam, że to Hamas jest mistrzem w tej kategorii. Nie mówiąc o tym,, że praktycznie WSZYSCY dziennikarze zachodnich mediów czy pracownicy ONZ nadający z Gazy to de facto lokalsi związani z Hamasem - w Gazie od dawna nie ma ludzi z Zachodu więc należy być sceptycznym wobec relacji dziennikarskich z Gazy.
      • berdebul Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 14:11
        Od dawna? Bo jak mnie pamięć nie myli, to zostało tam jeszcze trochę Polaków, a cześć została ewakuowana przez Egipt wczoraj, lub kilka dni temu.
        • taje Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 14:50
          W Gazie ma zachodnich dziennikarzy - na wjazd nie pozwala ani Izrael, ani Hamas. Nawet współpracownicy zachodnich mediów to lokalsi, siłą rzeczy niektórzy powiązani z Hamasem. www.npr.org/2023/11/11/1212467226/why-its-so-hard-for-journalists-to-report-from-gaza

Ostatnio było głośno o fotografie pracującym dla CNN, który okazał się członkiem Hamasu obecnym na miejscu masakry 7 października.
          www.thewrap.com/cnn-fires-hassan-eslaiah-gaza-hamas-photojournalist/
          edition.cnn.com/2023/11/09/media/news-outlets-deny-prior-knowledge-of-hamas-attack/index.html
      • jammer1974 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 23:43
        Zgadzam sie. Wojne medialna Palewood (palestynski Hollywood) wygral bezapelacyjnie.

Dzieki zreszta przyglupim Europejczykiem, ktorzy nie bardzo wiedza o co chodzi ale tak ogolnie to oni zawsze sa za "free" wiec za Free Palestyna tez oczywiscie.
    • engine8t Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 13.11.23, 23:41
      Jak to kto? Ci sami co zawsze. Dlaczego? Bo im tak wygodnie a ze zawsze to robia wiec wiedza ze to pracuje.
      A jak sie ktos sprzeciwia to go sie nazywa antysemita i po dyskusji.
    • suki-z-godzin Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 07:01
      Po tym jak europejskie media bezrefleksyjnie pokazywaly padajacych na ulicach i umierajacych na miejscu na covid Chinczykach, nawet mi sie nie chce zastanawiac, w ktora wersje wierzyc tym razem.
    • maly_fiolek Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 08:47
      Fake newsy są z obu stron.

> Dzieci ponoc wymagaja wysoko wyspecjalizowanych inkubatorow do transportu itp.,
      Kluczowe tu jest "Do transportu." Na zewnątrz może być dużo niższa temperatura, wiatr, opady...

> a jednoczesnie dyrektor pokazuje zdjecia tych dzieci, nagie, poza respiratorami (czemu nie okryte?

Bo wymagają inkubatorow a nie respiratorów?

> czemu nie z matkami chocby? skoro takie chore?)
      Bo wcześniaki nie leżą z matkami, tylko w inkubatorach właśnie.

> Jesli tak, to KTO strzela do wojsk izrealskich?
      A strzela? Bo IDF twierdzi że strzela to należy im wierzyć?
      A w jakiej odległości od szpitala dochodzi do wymiany ognia? 100m? 1000m?
      • melikles Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 08:57
        Może doradzisz Cahalowi jak wykurzyć terrorystów spod szpitala?
      • brenya78 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 12:19
        "Bo wymagają inkubatorow a nie respiratorów?"

Przejezyczylam sie, mialo byc inkubatorow. Skoro dzieci potrzebuja inkubatorow, to dlaczego leza GOLE na lozku?

"Bo wcześniaki nie leżą z matkami, tylko w inkubatorach właśnie."

Ale te nie leza w inkubatorach tylko na lozku, GOLE.

"A strzela? Bo IDF twierdzi że strzela to należy im wierzyć?"

Nie, no siedza sobie tam i ognisko robia. A strzelaja im iskry w ognisku.
        DYREKTOR mowi o ciaglym ostrzale SZPITALA... Izrael prowadzi ostrzal szpitala?

• berdebul Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 14:15
          Bo inkubator nie działa bez prądu, pomijając liczbę urodzeń, nie ma tyle sprzętu w szpitalu.

Izrael wali we wszystko - budynki, bloki, szpitale, szkoły. W sieci jest mnóstwo nagrań, a jak nie wierzysz bo ustawione, to pogadaj z kimkolwiek kto spędził trochę czasu w Izraelu. Przemoc wobec Palestynczykow, również dzieci, jest powszechna. Każda władza i bezkarność demoralizuje, izraelskie wojsko nie jest wyjątkiem.
          • brenya78 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 14:55
            "Bo inkubator nie działa bez prądu, pomijając liczbę urodzeń, nie ma tyle sprzętu w szpitalu."

Ja wiem, ze inkubator nie dziala bez pradu. Ale skoro nie ma inkubatora, to dlaczego dziecko lezy GOLE na lozku? A nie w cieple z matka? Bo "lepiej" wyglada na zdjeciu?
            • jammer1974 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 15:29
              Brenya, tam robione sa takie "piekne" zdjecia i filmy ze sam Hollywood moze pozazdroscic. Istny Palewood
            • berdebul Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 16:36
              Bo matka zginęła w ostrzale, albo przechodzi operację bez znieczulenia. A w co mają je ubrać? Myślisz ze ubranka rosną na drzewach, przynoszą je ludzie uciekający przed bombardowaniami, czy każdy może wyskoczyć do sklepu? Podpowiem Ci, ze ubrania tnie się na opatrunki, jak nie masz niczego innego. A oni aktualnie nie mają niczego bo Izrael wstrzymuje wjazd pomocy humanitarnej.
              Operacje, tylko ratujące życie, są przeprowadzane bez znieczulenia.
              • brenya78 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 17:28
                "Bo matka zginęła w ostrzale, albo przechodzi operację bez znieczulenia."

Tak, z pewnoscia kazda... I nie ma innych doroslych, ktorzy mogliby pokangurowac noworodki.

"A w co mają je ubrać? Myślisz ze ubranka rosną na drzewach, "

Moga je przykryc.

"Podpowiem Ci, ze ubrania tnie się na opatrunki, jak nie masz niczego innego. A oni aktualnie nie mają niczego bo Izrael wstrzymuje wjazd pomocy humanitarnej."

Izreal utrzymuje, ze niczego nie wstrzymuje i pomoc humanitarna wjezdza... Kto klamie?

"Operacje, tylko ratujące życie, są przeprowadzane bez znieczulenia."

Widze, ze swietnie orientujesz sie co sie dzieje w tym szpitalu...
                • jammer1974 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 18:32

> Widze, ze swietnie orientujesz sie co sie dzieje w tym szpitalu...

O tak. One tak maja. Byla tu taka (albo ona albo jej siostra w Allahu) co miala relacje z pierwszej reki odnosnie pierwszego zbombardowanego szpitala (a jak chodzi o scislosc to parkingu). Otoz dantejakie sceny ponoc sie dzialy a o ataku Izraelczycy ponoc uprzedzali.
                  Chodzi o atak ktorego dokonali Hamasowcy jakas uszkodzona bomba.
                • berdebul Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 15:47
                  Świetnie orientuję się co się dzieje bo mam znajomych po Egipskiej stronie. Zastanów się kto ma interes w kłamaniu.
                  • taje Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 20:34
                    Obie strony mają interes w kłamaniu, jak to na wojnie bywa.
                    • an0malia Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 21:09
                      taje napisała:

> Obie strony mają interes w kłamaniu, jak to na wojnie bywa.

Owszem, na wojnie pierwszą ofiarą jest prawda. Ale nie ma powodu uważać, że zdjęcia zabitych dzieci, mnóstwo zdjęć, to fejki i to się liczy oraz to, kto naciskał na spust. Reszta to propaganda i w związku z tym wszystkie cywilizowane kraje powinny zerwać z Izraelem jakiekolwiek stosunki (dla kibolek - z hamasem nikt stosunków zrywać nie musi, bo tych stosunków nie ma)
          • taje Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 15:32
            Oczywiście, że Izrael od lat stosuje przemoc wobec Palestyńczyków ale wątek jest chyba o dezinformacji. I o tym, że nie ma wiarygodnych źródeł w tej wojnie - obie strony uprawiają propagandę i dezinformację. Nie wierzę ani źródłom izraelskim, ani tym z Gazy ale tym drugim jeszcze mniej. Z bardzo prostego powodu - jeśli ktoś chce przeżyć w Gazie to nie może kwestionować wersji Hamasu.

A w kwestii zdjęcia dzieci wyciągniętych z inkubatorów z powodu braku prądu, o którym rozmawiasz z brenya - w sieci krąży inne ujęcie tego zdjęcia, gdzie widać włączony monitor... I bądź tu mądry - prawdziwe czy nie.

www.bignewsnetwork.com/news/274030407/unicef-calls-for-protecting-children-and-hospitals-in-gaza
    • brenya78 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 23:22
      Wg BBC także USA twierdza że mają intelligence, że pod szpitalem znajdujesz się centrum dowodzenia hamasu. A więc...

Myślę, że gra idzie tu o zwłokę. Dopóki w szpitalu będą noworodki, pacjenci, dopóty Izrael szpitala nie ruszy. Wiec Ci którym na tym zależy będą robić wszystko zeby tak zostało. Będą apelowac do opinii publicznej i naciskac na Izrael. Bo moment w którym szpital zostanie ewakuowany do ostatniego pacjenta to będzie moment w którym Izrael zrobi tam wielkie bum...
      • jammer1974 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 14.11.23, 23:37
        Alez oczywiscie. Dyrektor conajmniej na uslugach Hamasu powie i zrobi wszystko co mu pracodawcy narzuca. Ewakuowac sie nie da, nic sie nie da- przynajmniej do momentu w ktoryn centrum dowodzenia Hamasu tam bedzie.
        • hanusinamama Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:28
          Podaj źródła ze dyrektor na usłuchach Hamasu. Na teraz to wiemy ze mimo ostrzału on tam jest i cały personel ratuje ludzi. Ty z pozycji wygodnej kanapy rzucasz oszczerstwa na tych ludzi?
          • brenya78 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:00
            "Na teraz to wiemy "

Na teraz to nic nie wiemy.
          • jammer1974 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:47
            hanusinamama napisała:

> Podaj źródła ze dyrektor na usłuchach Hamasu.

To ze ty jestes delikatnie mowiac lekko naiwna to nie znaczy ze inni tez tak maja. Jak Hamas od 20lat trzyma wszystko w swoich rekach to trudno zeby akurat jeden szpital byl wolny od ich kurateli.
      • bistian Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:01
        brenya78 napisała:

> Myślę, że gra idzie tu o zwłokę. Dopóki w szpitalu będą noworodki, pacjenci, do
        > póty Izrael szpitala nie ruszy.

Myślę, że nie rozumiesz skali problemu. To jest duży obiekt, jest mnóstwo ludzi i sprzętu. Gdyby były w sensownej odległości co najmniej dwa podobne szpitale, tam wolne miejsca i karetki, dobre drogi i organizacja, to ewakuacja trwa około 10 godzin przy sprawnej organizacji i pełnej łączności. Tutaj nawet połowa warunków nie jest spełniona, a jest jeszcze Hamas, któremu to nie na rękę.
        • brenya78 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:10
          Ja nie mowie ze to jest prosta operacja, ale pomoc w ewakuacji wczesniakow izrael oferował już od kilku dni. Nie widzę tu żadnej woli współpracy ze strony dyrektora, szukania sposobu na ewakuacje, konkretow odnośnie pomocy która byłaby tu potrzebna. Nic. Jest tylko nie-da-sie i izrael strzela do wszystkiego co się rusza...
          • hanusinamama Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:28
            Oho kolejna wierząca Izraelowi...nie no skoro Izrael tak mowi to tak musi być.
            • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:47
              Oho, za to terroryści to zawsze mówią prawdę
              • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:48
                Któż zabronił Izraelowi wpuścić dziennikarzy i ONZ z zachodu? Przecież chcieli wjechać do Strefy Gazy. Skoro wszystko jest mówione głosem terrorystow, to mogli sobie zapewnić bezstronność.
                Oh, wait. Nie zrobili tego.
                Czemu?
                • evening.vibes Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:57
                  thank_you napisała:
                  > Któż zabronił Izraelowi wpuścić dziennikarzy i ONZ z zachodu?

A jakież ma znaczenie ilu dziennikarzy tam jest, skoro za (niewygodną) prawdę grozi im kulka w łeb od Hamasu?

• jammer1974 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:48
              hanusinamama napisała:

> Oho kolejna wierząca Izraelowi...nie no skoro Izrael tak mowi to tak musi być.

Oho kolejna siostra w Allahu
          • thank_you [...] 15.11.23, 09:31
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • evening.vibes [...] 15.11.23, 09:33
            • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:48
              Chyba Ci się pomyliło z dziećmi izraelskimi, które były bestialsko mordowane
              • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:48
                A ginięcie od bomb jest humanitarne, tak? Rozumiem.
                • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:23
                  To niech mają pretensje do hamasu, który sami sobie wybrali.
                  Btw ogladalas relację ocalałych z tej rzezi w kibucach, było na TVN
                  • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:33
                    To niech Izraelczycy maja pretensje do Izraela za tę rzeź.

Tak, oglądałam, mnie nic nie zaskoczyło, atak terrorystyczny (jak i wojna) nie są humanitarne a ludzie nie umierają w snie i na morfinie, tylko wszyscy są brutalnie mordowani.
                    • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:43
                      Ach tak?
                      To dlaczego, zamiast to przyjąć z takim spokojem jak przyjelas rzeź Izraelczykow, od wielu wątków wyrażasz wręcz histeryczne oburzenie losem Palestyńczyków?
                      W końcu wojna to wojna.
                      • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 11:00
                        Ze spokojem przyjęłam rzeź Izraelczyków? Nie, bylam i jestem oburzona tym atakiem terrorystycznym. Po prostu nie uwazam, ze rzeź cywili na skale taka jaka uprawa
                        Izrael jest uprawniona. Mnie szkoda wszystkich cywili w tym konflikcie, niezależnie od ich narodowości - tym sie różnimy. A ze Palestyńczycy są wyżynani na taką skalę a takie jak ty uważają, ze umieranie pod bombami jest humanitarne, to sie temu sprzeciwiam.

Powtórzę - w Kongresie w USA padło, ze liczby dotyczące ofiar w Gazie są niedoszacowane, w w Izraelu przeszacowane.
                        • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 11:52
                          Ja też powtórzę, niech Palestyńczycy mają pretensje do hamasu
                          • thank_you [...] 15.11.23, 11:53
                            • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 12:10
                              Tak, ponieważ 7.10 terroryści nie troszczyli się o życie dzieci.
                            • wkswks Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 15:44
                              To pytanie thank you zadaj hamasowi. Wg mnie hamas potrzebuje te dzieci ale martwe ma łzawych filmikach, a nie żywe.
                              • asia.sthm Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 15:53
                                Ty wkswks wszystkie rozumy juz zjadlos. Konkurs na syfiate posty z zocha masz nierozstrzygniety.
                                Oto twoj mocny koń.
                                wkswks
                                Re: A.Holland o wojnie w Palestynie 12.11.23, 20:42
                                Sami twoerdzą ze mieszkają pod okupacją, nie ma przemysłu, są niesamodzielni- zaiste bardzo mądrze mieć po 4 dzieci. Wybacz ale ja takich ludzi nie traktuje poważnie. Idziemy dalej: mieliby mniej dzieci, potrzebowaliby niższych, rzadziej rozstawionych budynków- nie byłoby tylu ofiar och zawalania. Kto jest winien? Izrael? - nie; Ameryka?- nie!, allah- nie. Nawet hamas nie jest winny. Winni są ci, którzy teraz rozpaczają, że giną ich dzieci. Kolejna prawidłowość- dom się wali, ale głowa rodziny jest czesto poza domem. Dla mnie zastanawiające:
                                Opcja 1: pracuje dla Hamasu, jest członkiem Hamasu;
                                Opcja 2: wie, że bomba zabije mu rodzinę ale jako ojciec i mąż „męczenników” ma estymę wśród pobratymców… oraz pożytecznych europejskich idiotek.
                                Opcja 3: obie powyższe są prawidłowe.
                                • evening.vibes Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 16:32
                                  asia.sthm napisała:
                                  > Konkurs na syfiate posty

Syfiaste posty czy syfiasta rzeczywistość?

Na głównej GW jest właśnie materiał o ewakuacji Polaków z Gazy. Jakiś czas temu podano informacje, że w Gazie jest trójka polskich nastolatków (obywatele - dzieci obywateli): 13-letnia Szimya 14-letni Halil i 15-letni Mustafa. Byli u dziadków w Gazie (bez rodziców) - w październiku(!!). Przypominam, że polskie dzieci maja obowiązek szkolny - ich nie obowiązuje? Posyłanie dzieci SAMYCH do tego co nazywają 'więzieniem na wolnym powietrzu'??? Dziś okazuje się, że dzieci łącznie jest szóstka a siostra państwa domaga się od państwa pomocy bo oni wszyscy mieszkają u niej na 40m2...

Kolejna pani odmawia ewakuacji z córką bo... 'nie zostawią ukochanego męża i ojca'... JPRDL... rozumiem tragedię ale to jasnej ch.lery - dziecko narazi bo facet???
                                  • asia.sthm Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 16:47
                                    > JPRDL... rozumiem tragedię ale to jasnej ch.lery - dziecko narazi bo facet???

to jest twoje fatalne nastawienie do wszysstkiego co palestynskie.

Szwedzcy obywatele tez dopiero teraz sa ewakuowani i tez nie wszyscy chca....bo kazdy ma jakas tragiczna historie.
                                    Pojecia nie masz jakie to trudne. Szwedzki ojciec tez odmowil wyjazdu z dziecmi gdyz zona musialaby zostac. Zona nie ma obywatelstwa szwedzkiego i on jej nie zostawi zabierajac dzieci, ostatnie przy cycku.
                                    • evening.vibes Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 16:57
                                      asia.sthm napisała:
                                      > to jest twoje fatalne nastawienie do wszysstkiego co palestynskie.
                                      >
                                      > Szwedzcy obywatele tez dopiero teraz sa ewakuowani i tez nie wszyscy c
                                      > hca....bo kazdy ma jakas tragiczna historie.

> Pojecia nie masz jakie to trudne. Szwedzki ojciec tez odmowil wyjazdu z dz
                                      > iecmi gdyz zona musialaby zostac. Zona nie ma obywatelstwa szwedzkiego i
                                      > on jej nie zostawi zabierajac dzieci, ostatnie przy cycku.

'To co palestyńskie' czyli kompletne nieliczenie się z życiem własnych DZIECI? Tak - mam do tego fatalne nastawienie. To nie są moje wartości.

To jest dramat i tak to jest trudne ale jak mimo wszystko narażanie na śmierć własnych dzieci, które mają szansę uciec w bezpieczne miejsce nie mieści mi się w głowie. A chłop to by mnie z dzieciakiem siłą przez granicę przepchnął.

Przypominam, że kilka milionów ukraińskich kobiet i dzieci uciekło przed wojną zostawiając mężów, ojców, braci.
                                      • taje Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 17:12
                                        Zgadzam się z Tobą. Gdybym nie miała obywatelstwa pozwalającego mi na opuszczenie strefy wojny, pierwsza bym wypchnęła męża z dziećmi, jeśli tylko mogliby wyjechać. Bo życie męża, a przede wszystkim życie dzieci, miałoby priorytet. A tymczasem:

"Panie ministrze, zwracam się do pana, bo to pańskie ministerstwo postawiło mnie dziś przez nieludzkim wyborem. Pan konsul Jacek Biegała naciska, bym wyjechała ze Strefy Gazy i porzuciła tu mojego męża, miłość mojego życia. Nie zrobię tego, moja córka nie będzie się wychowywała bez ojca. A pańskim obowiązkiem jest zrobić wszystko, żeby uratować życie obywatela Polski" - pisze Polka i żąda "natychmiastowego przywrócenia prawa do ewakuacji męża".
                                        • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 18:49
                                          Och tak, te ich żądania
                                          • taje Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 19:03
                                            Ja te żądanie rozumiem, w końcu kto nie chciałby uratować swojego partnera. To czego nie rozumiem to odmowa ewakuacji dziecka, jeśli mąż nie może wyjechać. To jest robienie z dziecka żywej tarczy - jak mąż nie może wyjechać, to niech i dziecko zginie…
                                            • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 19:07
                                              Właśnie to mam na myśli; żądania i.szantaż. jakby to obowiązkiem ministerstwa było ratowanie jej i jej córki, także za cenę ewakuacji męża wbrew przepisom.
                                              • wkswks [...] 15.11.23, 19:38
                                                • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 19:59
                                                  Dokładnie tak.
                                                  Szkoda, że Zachód się na to nabiera
                                    • azalee Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 16.11.23, 10:07
                                      asia.sthm napisała:

> Pojecia nie masz jakie to trudne. Szwedzki ojciec tez odmowil wyjazdu z dz
                                      > iecmi gdyz zona musialaby zostac. Zona nie ma obywatelstwa szwedzkiego i
                                      > on jej nie zostawi zabierajac dzieci, ostatnie przy cycku.

Tak, to jest rzeczywiscie trudne. Szwedzki ojciec postanowil zrobic ze swoich dzieci zywe tarcze zamiast zapewnic im bezpieczna przyszlosc w przyjaznym kraju.
                                      • asia.sthm Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 16.11.23, 12:40
                                        > Szwedzki ojciec postanowil zrobic ze swoich dzieci zywe tarcze

Wizualizujesz swoje wlasne strategie przetrwania, czy czym sie kierujesz? Pojecia nie masz o ludzkich tragediach, a do oceniania postaw ludzkich w ekstremalnych warunkach jestes pierwsza.
                                        • azalee Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 16.11.23, 13:10
                                          asia.sthm napisała:

> > Szwedzki ojciec postanowil zrobic ze swoich dzieci zywe tarcze
                                          >
                                          > Wizualizujesz swoje wlasne strategie przetrwania, czy czym sie kierujesz?
                                          > Pojecia nie masz o ludzkich tragediach, a do oceniania postaw ludzkich w e
                                          > kstremalnych warunkach jestes pierwsza.

Daruj sobie egzaltacje.
                                          Postawa tego ojca jest dosyc jednoznaczna : postanowil pozostawic swoje dzieci (w tym niemowle) w piekle. Nawet jesli przezyja, to beda mialy traume na cale zycie.
                                          Tak, nie mam najmniejszego problemu z ocena tej postawy, dziwi mnie ze ty masz.
                                        • wkswks Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 16.11.23, 15:04
                                          Powołując dzieci na świat twoim obowiązkiem staję się zapewnie im bezpieczeństwa. Jego zona jest dorosła a dzieci nie. Wybiera ideologię zamiast swoich dzieci. Dla mnie? To ohydna postawa faceta i objaw totalnego wyprania mózgu.
                                          • asia.sthm [...] 16.11.23, 16:35
                                            • husky_cat [...] 16.11.23, 16:58
                                            • azalee Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 16.11.23, 17:09
                                              Czyli Dzielny Tato naraza na niebezpieczenstwo swoje dzieci aby wywrzec nacisk na szwedzki rzad. I dla ciebie takie instrumentalne traktowanie ich zdrowia i zycia jest w porzadku?
                                            • evening.vibes [...] 16.11.23, 17:46
                                              • asia.sthm [...] 16.11.23, 18:32
                                                • evening.vibes [...] 16.11.23, 19:29
                                            • bi_scotti Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 16.11.23, 18:46
                                              Asia, just for you: www.cbc.ca/news/canada/toronto/palestinian-family-reunited-toronto-1.7025195
                                              Malenka Sila (w tlumaczeniu z arabskiego jej imie znaczy "connection" smile) urodzila sie 23 pazdziernika (Yara gave birth in the city of Jabalia on Oct. 23, in a hospital with no electricity and without anesthetic), gdy z mama dotarly do Egiptu, nie miala nawet birth certificate, tata ma permanent residency, mama jest w trakcie zalatwiania papierow po slubie, teraz dostala "temporary resident visa" - gdy biurokraci chca, wiele mozna smile I naciski na rzady musza byc zeby sie tym biurokratom chcialo, bo w ostatecznym rozrachunku chodzi o zycie. Peace.
                                              • asia.sthm Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 16.11.23, 19:19
                                                Thank you.
                                                Pewnie, wojna to nie czas na biurokrację. Śliczna Sila już w domu, żeby i innym się udało.
                          • berdebul Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 15:50
                            Jak wiadomo przeciętny Kowalski ma ogromny wpływ na to co robi Hamas i powinien odpowiadać za to życiem.
                            Pomijając apartheid i wysiedlenia jakie uprawia Izrael na Palestynie.
                            • wkswks Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 15:55
                              Duchowe palestynki są przekonane, że ja mam im odpowiedzieć. A skad ja mam wiedzieć, co wyobrażał sobie hamas atakując Izrae? Tzn ja się domyślaam, że hamasowcy myśleli, że światowa opinia publiczna powstrzyma totalny rewanż, ale się przeliczyli.
                              • langsam Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 17:29
                                Jeden taki dziennikarz zwrócił uwagę na fakt, że Izrael jest jedynym krajem na świecie, któremu nie wolno (w sensie - świat nie pozwala) wygrać wojny.
                                • an0malia Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 17:33
                                  langsam napisała:

> Jeden taki dziennikarz zwrócił uwagę na fakt, że Izrael jest jedynym krajem na
                                  > świecie, któremu nie wolno (w sensie - świat nie pozwala) wygrać wojny.

Jak nie pozwala? Napierniczają przecież w Gazę bez przeszkód, a USA dalej to finansuje. To że tam sobie jakieś lewaki protestują nie ma żadnego znaczenia.
                                  • wkswks Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 19:40
                                    Ale lewaki na całym swiecie płaczą. Jakoś nad Afgańczykami i Jemeńczykaki nie płaczą. Bardzo dobrze ze Izrael się nie ugina. Jeszcze powinien wystąpić z ONZ i niech ONZ cmoknie ich w pompkę.
    • brenya78 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 08:40
      Szpital dostał 30 min na ewakuacje.
      • black.emma Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:08
        Wspaniale! Całe 30 min. Dostał tez adres, pod który ma się ewakuować?
        • brenya78 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:12
          "Wspaniale! Całe 30 min. Dostał tez adres, pod który ma się ewakuować?"

Plus "tylko" miesiąc.
          Skoro izrael oferował pomoc w ewakuacji wczesniakow to nie myślę że planował je przenieść na pobliskie pole kapusty...
          • hanusinamama Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:29
            Ja nie wiem czy ty jesteś taka naiwna czy tylko udajesz...
          • black.emma Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:55
            Nie pytam co ty myślisz. Pytam, czy była konkretna informacja, gdzie mają je przenieść.
        • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:49
          A tak z ciekawości, ile czasu mieli izraelscy cywile na ewakuację?
          • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:51
            Trzeba poczekać na odtajnienie dokumentów izraelskich, to wtedy wszystkiego sie dowiesz - od kiedy wiedzieli i ile mieli czas na ochronę swojej ludności, a czemu tego nie zrobili, to wszyscy juz wiedza.
            • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:11
              No proszę, a Ty wiesz wszystko jeszcze przed odtajnieniem ☺
              • jammer1974 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:31
                husky_cat napisała:

> No proszę, a Ty wiesz wszystko jeszcze przed odtajnieniem ☺

Siostry w Allahu wiedza wszystko.
                • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 11:07
                  Ostatecznie to wy jesteście siostrami w allahu bo dzięki wam i poparciu Bibiego będziemy miec ponowny najazd. Rozumiem, takie z was przyczajone tygrysy i ukryte smoki, niby przeciw, ale liczy sie ostateczny efekt. smile)) A efekt
                  Ma byc taki jak wkleilam - Palestyńczycy wypad, a gdzie - to wiadomo.

Dzięki dziewczyny, nie musiaoyscie sie tak długo maskować. smile
              • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 11:05
                Nie, ja nie wiem, to są moje wnioski, które same
                Sie nasuwają. Tobie nie musza. Spokojnie poczekam na odtajnienie akt tej potęgi wywiadowczej, która wie w której karetce znajduje sie terrorysta a nie wie o planach ataku i rzezi 1200 mieszkańców swojego kraju. Of course.
                • jammer1974 Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 16:45
                  thank_you napisała:
                  Spokojnie poczekam na odtajnienie akt tej potęgi
                  > wywiadowczej, która wie w której karetce znajduje sie terrorysta a nie wie o p
                  > lanach ataku i rzezi 1200 mieszkańców swojego kraju.

Po pierwsze mosad nie zajmuje sie ani jednym ani drugim.
                  A po drugie i najwazniejsze cokolwiek kto wiedzial i zareagowal albo nie, nie zmienia to faktu podstawowego i najwazniejszego- to Hamas zaczal. Hamas zrobil rzeznie. Hamas rozpoczal ta tragedie.
                  Nawet jak tobie wydaje sie inaczej. To ten fakt jest najwazniejszy. Wine ponosi Hamas.
                  • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 21:24
                    Shin bet i Mosad twierdzą, ze wiedza w 120% wszystko na temat tego, co sie dzieje w Strefie Gazy, wspierani są także przez amerykańskie agencje wywiadowcze. Atak był przygotowywany ROK, rozpracowane mieli absolutnie wszystko, łącznie z rozmieszczeniem generatorów prądu.

Tak, to ważne z jakiego powodu Hamas zaczął rzeź a IDF pojawil sie tam po 7 h.

Żyj sobie w naiwności, ze to był psipadek, naiwniaro.
                    • evening.vibes Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 21:30
                      thank_you napisała:
                      > Tak, to ważne z jakiego powodu Hamas zaczął rzeź a IDF pojawil sie tam po 7 h.

I po co takie durne kłamstwo. Sytuacja została OPANOWANA po tym czasie a nie 'IDF się pojawił'.

Amok antyizraelski wyżarł ci resztki mózgu.
      • arabelax Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:19
        skąd wzięłaś 30 min?
        • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:37
          Jak słodko: ” Minister Finansów Izraela (Smotrich) chce wypędzenia ludności Gazy do innych krajów:
          "Z radością przyjmuję inicjatywę członków Knesetu Ram Bena Baraka i Danny’ego Danona w sprawie dobrowolnej emigracji Arabów z Gazy do krajów świata. Jest to właściwe rozwiązanie humanitarne dla mieszkańców Gazy i całego regionu po 75 latach uchodźctwa, biedy i zagrożeń. Większość populacji Gazy to czwarte i piąte pokolenie uchodźców z (19)48 , którzy zamiast długiej rehabilitacji osobistej i ludzkiej, jak setki milionów uchodźców na całym świecie, byli przetrzymywani jako zakładnicy w Gazie w biedzie i zagęszczeniu i byli symbolem ambicji eksterminacji państwa Izrael i powrotu uchodźców do Jaffy, Hajfy, Akki i Tyberiady. Jest to także powód nienawiści do Gazy, która na (swoich) kolanach wychowuje i edukuje ludność Gazy w nienawiści do państwa Izrael i Żydów, że tylko ona może wyjaśnić okrucieństwo straszliwej masakry, której dokonał Hamas-ISIS popełnionej na obywatelach Izraela, jak gdyby państwo Izrael było źródłem wszystkich ich problemów, a jego zniszczenie rozwiązaniem.
          Przestrzeń tak mała jak Strefa Gazy, bez zasobów naturalnych i własnych środków do życia, (jest) bez szans na niezależne, gospodarcze i polityczne istnienie, przy tak dużej gęstości (zaludnienia) przez długi czas. Dlatego też przyjęcie uchodźców przez kraje świata, które naprawdę pragną ich dobra, przy wsparciu i hojnej pomocy finansowej społeczności międzynarodowej, a także państwa Izrael, jest jedynym rozwiązaniem, które położy kres cierpieniom i bólu zarówno Żydów, jak i Arabów.
          Państwo Izrael nie będzie już w stanie pogodzić się z istnieniem niezależnego podmiotu w Gazie, który, jak stwierdzono, nieodłącznie opiera się na nienawiści do Izraela i jego dążeniach do jego zniszczenia.
          • evening.vibes Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:42
            thank_you napisała:
            > Większość populacji Gazy to czwarte i piąte p
            > okolenie uchodźców z (19)48 , którzy zamiast długiej rehabilitacji osobistej i
            > ludzkiej, jak setki milionów uchodźców na całym świecie, byli przetrzymywani ja
            > ko zakładnicy w Gazie w biedzie i zagęszczeniu i byli symbolem ambicji ekstermi
            > nacji państwa Izrael i powrotu uchodźców do Jaffy, Hajfy, Akki i Tyberiady. Jes
            > t to także powód nienawiści do Gazy, która na (swoich) kolanach wychowuje i edu
            > kuje ludność Gazy w nienawiści do państwa Izrael i Żydów, że tylko ona może wyj
            > aśnić okrucieństwo straszliwej masakry, której dokonał Hamas-ISIS popełnionej n
            > a obywatelach Izraela, jak gdyby państwo Izrael było źródłem wszystkich ich pro
            > blemów, a jego zniszczenie rozwiązaniem.

No niestety ma rację. Palestyńczycy to naród stworzony przez państwa arabskie 9Egipt, Jordanie Syrię, Liban) do nienawiści i zniszczenia Izraela. Stworzony a następnie brutalnie porzucony i zostawiony sam sobie.

• husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:52
            Tylko gdzie oni znajdą kraje chętne do przyjęcia tych ludzi? Mam nadzieję, że Europa tym razem okaże się rozsądna i nie przyjmie nikogo stamtąd. Inaczej europejski 7.10 w niedalekiej przyszłości mamy jak w banku
            • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 09:55
              😂 No i? Najważniejsze, ze Izrael pozbędzie sie problemu. Potem podobna akcja w WB i maja cała ziemie dla siebie. A Europa niech za to płaci. I kto tu jest pożyteczna idiotka, która nie rozumie tej polityki? smile))
              • an0malia Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:02
                thank_you napisała:

> I kto tu jest pożyteczna idiotka, która nie rozumie tej polityki? smile))

Dokładnie tongue_out
              • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:06
                Europa NIE MUSI przyjmować każdego.
                Egipt nie chce i nie przyjmuje.
                Izrael troszczy się o siebie i swoich obywateli. Europa musi się tego nauczyć asap
                • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:12
                  Ty chyba nie do końca jestes zorientowana w tym, ze Europa i tak zapłaci za uchodźców i jakie ma aktualnie plany?

Ok, nie musi. Czary mary, husky tupie nóżka i Europa od teraz juz nikogo „nie przyjmuje”. 🤣

Im dłużej trwa tam wojna, im bardziej Izrael łże i przyciska spiralę tym wiecej MY zapłacimy. Ale płacz, płacz, Putin zaciera rece. smile
                  • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:18
                    Ty za to chyba nie jesteś zorientowana jakie są nastroje w Europie. Ludzie chcą ochrony granic. Za wszelka cenę.

Jakie "czary mary"? To się nazywa ochrona granic, jakoś innym się udaje.

Ależ Putin to zaplanował wojne m.in. ze względu na Ukrainę. Podobnie jak planował kryzys migracyjny w 2015 i wojnę hybrydowa.
                    Tak, zaciera ręce dopóki pozyteczni idioci działają tak jak on chce wbrew własnym interesom.
                    Putin wykorzystuje głupotę Europejczyków i zabawę w azyle i prawa człowieka. Wykorzystuje, ale przypominam, że to nie on stworzył ten chory system tylko Europa.
                    I to Europa musi nauczyć się dbać o Europejczyków zamiast zbawiac swiat
                    • an0malia Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:25
                      husky_cat napisała:

> Ludzie chcą
                      > ochrony granic. Za wszelka cenę.

Jakie to ma znaczenie, czego ludzie chcą? Wczoraj się urodziłaś, naiwniaczko?
                      A będzie jeszcze lepiej. PiS jeszcze jako tako się bronił i choć przyjmował uchodźców i sprzedawał wizy, to jednak nie było jeszcze tak źle, jak zaraz będzie. Niedługo podpiszemy papiery na likwidację tych resztek suwerenności, które mamy i zaraz nam tu europejscy komisarze dowalą odpowiednio wysoki domiar biednych uchodźców. Ale husky_cat, najważniejsze, że jesteśmy częścią UE, a nie kraju rad Putina tongue_out
                      • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:26
                        Tak, tak pis 😂
                    • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:31
                      Ja jestem doskonale zorientowana jakie są nastroje i jakie plany dotyczące uchodźców ma Europa. Ty zdecydowanie nie. Zatrzymałas sie na etapie tupania nóżka. Co ci twoje tupanie pomogło do tej pory? Czego nie rozumiesz w stwierdzeniu, ze skoro idą do Europy to Europa ma w tym interes, Aby zostali na miejscu lub znaleźć kraj, gdzie bedą deportowani (i utrzymywać ich tam).

Niestety nie rozumiesz, ze to ty popierając te vendettę w takiej skali - sama przykładać rękę do najazdu uchodźców do Europy. Wiec kto tu jest pożyteczna idiotka?
                      • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:37
                        A ty zdaje się nie jesteś zorientowana jakie są nastroje wśród Europejczyków oraz w tym, że grozi nam rozpad UE na państwa, które będą skutecznie bronić granic za wszelką cenę zgodnie z wolą obywateli.
                        Czas zrozumieć, że albo UE będzie działać w interesie Europejczyków albo jej nie będzie.
                        A "uchodźcy", oprócz tych z Ukrainy, to nie jest nasz problem
                        • an0malia Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:46
                          husky_cat napisała:

> A ty zdaje się nie jesteś zorientowana jakie są nastroje wśród Europejczyków or
                          > az w tym, że grozi nam rozpad UE na państwa, które będą skutecznie bronić grani
                          > c za wszelką cenę zgodnie z wolą obywateli.

Aktualnie to nam grozi federalizacja, a nie rozpad. Żyjesz pod kamieniem smile

> Czas zrozumieć, że albo UE będzie działać w interesie Europejczyków albo jej ni
                          > e będzie.

Sobie to tłumacz. Władze UE są w całości oderwane od ludu i zrobią to, co im USA każą, a "Europejczyków" usadzi się federalizacją, żeby nie fikali. Rozumiesz, ze sfederalizowanej UE nie da się wyjść i żadne prawackie rządy faszystów nic tu nie pomogą.
                          • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:53
                            Haha, w pisie tak mówią czy w konfie?
                      • better.call.kim Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 11:13
                        Ludzie w krajach, które najbardziej oberwały falami uchodźców, jak Francja i Niemcy, mają dość, jeżeli organy państwowe czegoś z tym nie zrobią to wezmą sprawy w swoje ręce i to będzie naprawdę paskudne.
                        • an0malia Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 11:31
                          better.call.kim napisała:

> Ludzie w krajach, które najbardziej oberwały falami uchodźców, jak Francja i Ni
                          > emcy, mają dość, jeżeli organy państwowe czegoś z tym nie zrobią to wezmą spraw
                          > y w swoje ręce i to będzie naprawdę paskudne.

We Francji się nie pierniczą w tańcu z protestującymi, a w Niemczech potulni jak baranki.
                    • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:52
                      No to juz, szykuj mężowi AK47 i wyślij go na granicę, niech strzela. Na co czekasz? Inni „jakoś” sobie radzą. Ja tez bym chciała - ale niech strzela twój maz a nie moj.

Tak, teraz zobacz kto jest tym pożytecznym idiota i dzięki komu zaraz bedzie kolejna fala uchodźców u nas. Ups, przez pikajace serduszka, jak Ty, nie rozumiejące, ze ten konflikt należy zakończyć i zmusić dwie strony do pozostania tam, a nie dać Izraelowi wolna rękę i przyzwolenie na to, co robi w takiej skali i z takimi konsekwencjami, bo „7.10”. Robią was w ch… - chcą miec ziemie, a cenę za to niech płaca inni.
                      • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 10:56
                        Sugerujesz, że Polska nie ma wojska albo że Twój mąż nie ma rodziny, dzieci, które chciałby chronić przed 7/10?
                        Po raz kolejny, uchodźcy są tam gdzie pozyteczni idioci pozwalają im dotrzeć.
                        Ilu uchodźców z Gazy dotarło do Egiptu? Czyli można?
                        7/10 to będzie w Europie jeśli wpuścimy tych ludzi
                        • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 11:10
                          To dzięki tobie będziemy miec tu najazd bo nie rozumiesz, ze w interesie Europy jest ich trzymać z daleka a nie walczyć z nimi na granicy. A to co robi Bibi jest dokładnie przeciwnością tego.

Moj maz na pewno by do nikogo nie strzelał, ale cieszę sie, ze kilometr ode mnie mieszka rodzina, która z chęcią to za mnie zrobi. Dzięki!
                          • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 11:16
                            Ależ nie, w interesie Europy jest nauczenie niechcianych tego, że mają trzymać się z daleka.
                            Jeśli nie Izrael dziś to za jakiś czas tam będzie kolejny konflikt, katastrofa humanitarna czy zmiany klimatu.
                            Ale to nie jest problem Europy. Naszym problemem jest nauczenie innych by pamiętali, że Europa nie przyjmuje.

Och, nie będzie strzelał. Myślę, że wielu ojców przed 7.10 myślało tak samo, a teraz żałują swojej głupoty.
                            • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 11:32
                              Jesteś niestety zabawna w tym swoim myśleniu życzeniowym, ze cos nie jest w interesie Europy, ale pozostawię Cie w tym.

No jasne, ze nie bedzie strzelał, Ty to za niego zrobisz.
                              • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 11:40
                                Nie, to ty jesteś zabawna w tym "nie da się, oni nie będą pytac" .

Ja nie zamierzam bronić dzieci byle zalosnego tchorza, wolę bronić własnych, więc na mnie nie liczcie ☺
                                • thank_you Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 12:00
                                  A pytaja? 😂

Oczywiście, ze bedziesz, bo to ty oczekujesz strzelania na granicy, wiec bedziesz z mężem bronić Europy, w tym mnie i mojego męża oraz moich dzieci. No chyba nie myślisz, ze ktoś bedzie zabijał bo ty i maz sobie tak zyczycie, ale zrobicie to cudzymi rękoma? 😂😅
                                  • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 12:08
                                    Ale kojarzysz, że na innych granicach pytają? A to, że UE nie pytają to wina naszej polityki, która trzeba zmienić?

Na razie to mamy wojsko, które jest po to by bronić naszych granic. Kojarzysz coś takiego jak armia?

Ja nie bede, zanim z bronią dotrę do granicy to zabiorę ze soba dzieci pożytecznych idiotow z sąsiedztwa. Może ich ojcowie będą musieli pierwszy raz w życiu udowodnić, że posiadają cojones 😁
                                  • snakelilith Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 12:32
                                    thank_you napisała:

> No chyba
                                    > nie myślisz, ze ktoś bedzie zabijał bo ty i maz sobie tak zyczycie, ale zrobici
                                    > e to cudzymi rękoma? 😂😅

Nikt nie będzie strzelał. Zośka jak zwykle bredzi siedząc w oparach absurdu i ignorancji. Żadne z prawicowych, czy nawet już faszystowskich partii w Europie nie ma pomysłu na pozbycie się emirantów/uchodźców i nie ma planu zamknięcia przed nimi granic. Masowego topienia więc tych, których nikt nie chce w Atlantyku, czy Morzu Śródziemnym, co zośce najbardziej by odpowiadało, nie będzie. Tego nawet Le Pen nie zrobi, bo wyleci z francuskiego parlamenetu szybciej niż tam weszła. Przeciętny Europejczyk nie lubi trupów spływających mu w czasie urlopu na plażę. Więc ci Palestyńczycy z Gazy będą w Europie i Europa będzie płacić im terapie PTSD. Na ulicach będzie jeszcze więcej ludzi wyglądających z "islamska", bo wszystkich ich tam nie zabiją w tej Gazie, choć zośka pewnie na to liczy. To w ogóle śmieszne myśleć, że zośka przejmuje się izraelskimi dziećmi, czyli dziećmi innymi, niż jej własne. 7 października, to dla niej tylko i wyłącznie hasło wytrych, pozwolenie na wymordowanie wszystkich tych, których nienawidzi. Ale to Izraelowi się nie uda, więc swoim poparciem dla tego irracjonalnego planu, gra, jak pisałaś, na szkodę Europy. No ale myślenie nigdy nie było jej mocną stroną.
                                    • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 13:25
                                      Snejki, kto jak kto ale ty nie powinnaś oceniać myślenia ludzi, którzy są kilkanaście poziomów ponad tobą.
                                      A przeciętny Europejczyk woli zmienic plaże niż godzić się na takie sąsiedztwo i płacić na socjal.
                                      Przyjmij to wreszcie do wiadomości.
                                      Zdecydowana obrona granic to tylko kwestia czasu.
                                      A kto Le Pen by wyrzucil? Francuzi, którzy mają serdecznie dość palenia ich ulic i aut?
                                      Ale nie martw się snejki, jeśli kogoś w ogóle przyjmą to na niemiecki socjal 😂
                                      • snakelilith Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 13:35
                                        Nie bredź internetowy randomie, bo ty nawet w swoim kraju nie masz ze swoją opinią większości a tym bardziej jakiejkolwiek mocy sprawczej, a uzurpujesz sobie wiedzę na temat tego, czego chcą Europejczycy. big_grin We Francji płoną ulice i samochody od lat i Le Pen ciągle nie ma w rządzie. I nawet jak będzie, to nie będzie tak jak ty byś chciała, bo takiego ekstremalnego programu politycznego jak twoje krwawe sny, nie ma żaden normalny człowiek i na pewno nie Le Pen. Już prędzej Kim Jong-un.
                                        • an0malia Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 13:45
                                          snakelilith napisała:

> uzurpujesz sobie
                                          > wiedzę na temat tego, czego chcą Europejczycy. big_grin We Francji płoną ulice i sam
                                          > ochody od lat i Le Pen ciągle nie ma w rządzie.

Ty się zdecyduj, czy "Europejczycy" chcą tych migrantów czy nie chcą, bo przeczysz sama sobie smile Niby nie chcą "trupów na plaży", ale protestują przeciwko polityce migracyjnej tongue_out
                                          A prawda jest taka, że owszem, spora część nie chce migrantów, ale nie ma nic do gadania. We Francji szczególnie, bo mają cały system polityczny, który blokuje wybór partii narodowych, więc owszem, masz rację, Le Pen nie ma szans na wygraną, tyle że nie z powodu braku głosów smile
                                          • snakelilith Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 14:05
                                            an0malia napisała:

>
                                            > A prawda jest taka, że owszem, spora część nie chce migrantów, ale nie ma nic d
                                            > o gadania. We Francji szczególnie, bo mają cały system polityczny, który blokuj
                                            > e wybór partii narodowych, więc owszem, masz rację, Le Pen nie ma szans na wygr
                                            > aną, tyle że nie z powodu braku głosów smile

Ach ci biedni Francuzi. Mają power i motywację do palenia samochodów, ale brakuje im tego do przebicia się partii narodowych. Przestań pitolić kolego.
                                            • an0malia Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 14:17
                                              snakelilith napisała:

>
                                              > Ach ci biedni Francuzi. Mają power i motywację do palenia samochodów, ale braku
                                              > je im tego do przebicia się partii narodowych.

Mają taką ordynację wyborczą, że narodowcy są bez szans smile Celowo zresztą. Także mogą sobie palić samochody na zdrowie, a lewicowa władza zrobi to, co dla niej najlepsze, czyli dalej będzie sprowadzać sobie przyszłych egzotycznych wyborców, żeby jeszcze bardziej zwiększyć przewagę. Ale według husky_cat Europa coś musi. Najwidoczniej nie dla dobra Francuzów big_grin
                                              • an0malia Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 14:18
                                                an0malia napisała:

> lewicowa władza

Pardon, jestem nieścisła, bo zapomniałam, ze narodowcy we Francji też są lewicowi tongue_out Niech będzie - kosmopolityczna władza tongue_out
                                        • husky_cat [...] 15.11.23, 14:25
                                          • snakelilith [...] 15.11.23, 15:02
                                            • husky_cat [...] 15.11.23, 15:40
                                              • asia.sthm Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 16:09
                                                > A dzieci chodzą do szkoły, kojarzysz coś takiego? 😂

A najmlodsza to juz pewnie na Uniwersytet uczeszcza bez czepiania sie matczynej spodnicy.
                                                Geniusie wszystkie trzy po mamie.
                                                • husky_cat Re: Szpital w Gazie - kto klamie i dlaczego? 15.11.23, 16:28
                                                  Najmłodsza ma nianie, która będzie z nami mieszkac co najmniej do końca roku. I ta niania się zajmuje dziećmi gdy ja jestem zajęta ☺
                                                  Cóż, niektórzy mają udane dzieci, ale rozumiem, że ty jesteś zazdrosna ☺