Dodaj do ulubionych

Do roku ma być u nas euro

17.11.23, 09:08
Tusk za rok wraca do Brukseli. Do tej pory ma podpisać niekorzystne kontrakty dla nas np o wprowadzeniu u nas waluty euro. Jego zadaniem jest osłabić Polskę na rzecz Niemców. Przerażające...
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:10
      Biedna przerazona korniz🤣🤣🤣🤣

Niestety obawiam się że nie spełniamy warunków wejścia do strefy euro.
      • reinadelafiesta Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:33
        Otóż to. Nawet gdybyśmy chcieli - nie ma mowy, nie spełniamy warunków. A przerażające to jest to, że są ludzie, którzy mają tak berety zryte, że wierzą w te propagandowe, pisowskie bzdury.
      • ichi51e Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 14:10
        Gdyby Tusk sprawił że w rok zaczęlibyśmy spełniać byłby cudotwórcą…
    • chococaffe Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:10
      Euro będzie? Super dla Polski!
      • szare_kolory Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:16
        Nie, nie super. To nie jest dla nas dobra perspektywa, myślę, że żaden z krajów o podobnym do naszego profilu, po wprowadzeniu Euro nie skorzystał na tym i jego gospodarka nie wzmocniła się znacząco. Choć też nie obserwuje się załamania. Koniz straszy i wyciąga swoje rewelacje z d.u.py, to jasne. PiS najwyraźniej dąży do zwarcia i zachwiania równowagą społeczeństwa, co jest bardzo, bardzo nieodpowiedzialne w tej sytuacji.
        • chococaffe Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 18:37
          Owszem, super, umacniamy więzy z tzw starą Europą. Putinowi będzie trudniej.
          • szare_kolory Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 19:22
            chococaffe napisała:

> Owszem, super, umacniamy więzy z tzw starą Europą. Putinowi będzie trudniej.

Co Putinowi będzie trudniej?
          • akacja06 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 22:12
            chococaffe napisała:

> Owszem, super, umacniamy więzy z tzw starą Europą. Putinowi będzie trudniej.

🙈...jednak niektórzy niewiele rozumieją
      • gorzkie.nic Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 19:11
        chococaffe napisała:

> Euro będzie? Super dla Polski!

No nie, nie byłoby super
        • natalia.nat Re: Do roku ma być u nas euro 21.11.23, 15:42
          gorzkie.nic napisała:

> No nie, nie byłoby super

Byłoby.
    • la_mujer75 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:12
      Taaa...
      I co jeszcze?
    • jakis.login Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:13
      Aż szkoda, że nie masz racji.
    • bywalec.hoteli Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:13
      Gdzie wraca?
    • alpepe Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:14
      Dzidzia, dużo płacą? Ale ty przecież dużo nie potrzebujesz, masz mieszkanie czy tam dom, dobrze sobie radzicie, więc nie szmać się takim trollowaniem za pieniądze.
      • heca7 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:37
        Niektórzy to robią dla przyjemności tongue_out
      • primula.alpicola Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 14:44
        Żeby jeszcze dla forsy...ale obawiam się, że ona tak serio mysli, no taki stan umysłu, i co poradzisz🤷‍♀️
    • natalyaxx Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:14
      Byłoby super, ale jesteś trollem i to bzdura, nie pozdrawiam.
    • daniela34 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:15
      No ale dlaczego jesteś przerażona, przecież już w czerwcu zapowiadalas, że Polska pójdzie "jeszcze bardziej na dno"? Był czas jechać, wyjechać i stąd się oddalić.
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,176163086,176163086,Wygra_PO_i_.html
      • korniz Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:19
        Nie czytacie informacji, nie interesujecie się polityką? Warto zacząć !
        • chococaffe Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:23
          big_grin
        • marta.graca Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:25
          To raczej ty się zainteresuj, zwłaszcza tym, jakie są warunki wprowadzenia euro.
        • daniela34 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:26
          Warto zacząć od poczytania twoich wpisów na forum - pechowo dla ciebie, mam bardzo dobrą pamięć i doskonale pamiętam, jak brzydko trollowałaś w szóstym dniu wojny, że MOPS odmówił jakiemuś twojemu znajomemu zasiłku, bo "wszystko idzie dla Ukraińców." Kiepsko tylko wybrałaś forum do tego trollowania, bo tu parę osób zna przepisy jednak. Więc teraz nie pisz mi o interesowaniu się polityką, bo jesteś wiarygodna mniej więcej jak Pinokio.
          Bez poważania
          Daniela
          • heca7 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:45
            Ja pamiętam kretyńskiego trolla, który wieszczył na początku wojny, że w rocznicę śmierci Stalina Rosja zrzuci bombę atomową na Warszawę. Bo to będzie taka "piękna klamra". I tenże troll radził łaskawie mieszkankom stolicy "wywieźć dzieci na weekend z Warszawy". Dopytywałam wtedy co to za bomba, która jak spadnie np w sobotę to już w poniedziałek nie będzie po niej śladu? Że dzieci tylko na weekend. Ale troll nie raczył mi wytłumaczyć tongue_out
        • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:50
          Zacznę obiecuję. Tak koło marca, za dużo ksiązek mi czeka w kolejce.
        • hosta_73 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:26
          Ależ interesujemy się. Dlatego mamy z ciebie polewkę 🤣
        • pitupitt Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 19:20
          Warto czytać sprawdzone informacje, a nie wypociny pisowskich troli.
        • daszka_staszka Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 20:55
          Właśnie czytamy i się interesujemy polityka, dlatego wiemy że pier$#&lisz głupoty
        • demono2004 Re: Do roku ma być u nas euro 18.11.23, 09:05
          korniz napisała:

> Nie czytacie informacji, nie interesujecie się polityką? Warto zacząć !

Interesuja sie i to bardzo, bo członkowie ich rodzin, siedzą w Sejmie, Senacie oraz w
          Parlamencie Europejskim. Dlatego obśmiewają to, co idzie, poniewaz to lezy w ich interesie. Piszą bzdury i udzielaja sie w głupich wątkach, ktore zakladają same a po co? By odwrócić naszą uwagę od tego, jakie są ustawy przepychane , co sie dzieje itd...
          • daniela34 Re: Do roku ma być u nas euro 18.11.23, 09:10
            Oczywiście. Ja na ten przykład mam brata w PE, wuja w Sejmie, a stryjeczny dziadek jest Prezydentem. A nie...To ostatnie to nie....
            • demono2004 Re: Do roku ma być u nas euro 18.11.23, 09:38
              daniela34 napisała:

> Oczywiście. Ja na ten przykład mam brata w PE, wuja w Sejmie, a stryjeczny dzi
              > adek jest Prezydentem. A nie...To ostatnie to nie....

Wcale by mnie to nie zdziwiło, tylko normalnie sie do tego byś w życiu nie przyznała wink
              • daniela34 Re: Do roku ma być u nas euro 18.11.23, 09:45
                Aaa, czyli wszystkie tu mają, ale poza mną, bo ja się do tego przyznaję. Okeeeej.
                • demono2004 Re: Do roku ma być u nas euro 18.11.23, 09:52
                  daniela34 napisała:

> Aaa, czyli wszystkie tu mają, ale poza mną, bo ja się do tego przyznaję. Okeeee
                  > j.

Nie siedzisz tu na darmo. Musisz wiedziec, co w trawie piszczy, by przekazywać wszystko swoim upartyjnionym członkom rodziny wink
                  • daniela34 Re: Do roku ma być u nas euro 18.11.23, 09:56
                    Czekaj, to mam tych członków rodziny czy nie nam, bo w ciągu 14 minut już zmieniłaś zdanie. Szybko ci idzie.
          • iwoniaw Re: Do roku ma być u nas euro 18.11.23, 09:48
            No tego jeszcze nie grali: ematka jako filia Sejmu i Europarlamentu! 🤦‍♀️
            • demono2004 Re: Do roku ma być u nas euro 18.11.23, 09:52
              iwoniaw napisała:

> No tego jeszcze nie grali: ematka jako filia Sejmu i Europarlamentu!

Nie na darmo pełnicie tu całodobowe dyżury.
              • daniela34 Re: Do roku ma być u nas euro 18.11.23, 10:06
                demono2004 napisała:

> Nie na darmo pełnicie tu całodobowe dyżury.

Paaani, jakie całodobowe? Chyba całotygodniowe. W tym tygodniu dyżurujmy we dwojkę: Iwonia i ja. W nocy nie śpię, bo trzymam szafę Lesiaka. I to wszystko za te marne grosze od Sorosa.
                Na szczęście jutro niedziela i dyżur przejmują Zona z Hanusiną. Człowiek trochę odeśpi.
            • daniela34 Re: Do roku ma być u nas euro 18.11.23, 09:55
              Ja bym wolała być filią senatu rzymskiego, jeśli można sobie wybrać. Bardzo lubię konie, chętnie bym sobie z Incitatusem pogadała. Pokazałabym mu te głupie wątki, które zakladam na ematce - może by się uśmiał.
    • lauren6 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:19
      Oby tak było. Skończyłby się dodruk pieniędzy przez różnej maści populistów.
    • krwawy.lolo Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:20
      Można sobie robić jaja z korniza, ale tak naprawdę myśli spora część pisowskiego elektoratu, z wieloma politykami włącznie. Lud Smoleński ma się dobrze. Nie powinno się tego lekceważyć.
      • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:51
        A co po głowkach mamy głaskach. Beton wyborczy PISu ma tak zabetonowane przekonania, że jakby sam Jarek przyszedł i odebrał im cały majątek...będą się dalej do niego modlić. Sam Pan Buk w tym "katolickim" kraju nie ma takiego poważania jak Jarek
        • krwawy.lolo Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:02
          Mam na myśli, że nie powinno się tego tak zlekceważyć, jak się zlekceważyło religię smoleńską.
          Oczywiście, że można, nawet należy drzeć łacha z ciemnoty, jednocześnie niosąc krużganek.
          • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:16
            Nie niosę krużganka ...szkoda energii. Pisałam zabetonowani.
            • krwawy.lolo Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:38
              Nie miałem na myśli Ciebie, ani innych, "szeregowych" internautów. To zadanie polityki i mediów. To oni powinni demaskować szkodliwe brednie np. takiego Hetmana Antoniego Macierewicza.
              Mój wpis był raczej retoryczny.
              • natalia.nat Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:33
                krwawy.lolo napisał:

> To zadanie polityki i mediów. To oni powinni demaskować szkodliwe brednie np. takiego Hetma
                > na Antoniego Macierewicza.

No i demaskują. Tylko do wyznawców religii PiSu to nie dotrze.
      • homohominilupus Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:20
        Bo tak mówili w jedynej i słusznej TV.
        Ta propaganda jest przerażająca.
      • wbka1 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 12:21
        Jak najszybciej należy wyłączyć TVP, jeśli nadal chcą straszyć ten biedny, niewykształcony i nie rozumiejacy świata obóz sympatykow PiS-u, niech sobie założą swoją prywatną telewizję, tylko kto z nich kupi abonament. TVP ma byc neutralna i obiektywna. Natomiast w kwestii wprowadzenia Euro jestem,,za", szkoda , ze jeszcze nie spełniamy warunków. I jeszcze dodam, że jakby Polską miał zarządzać dementywny i nie ogarniający rzeczywistości facet to jestem za federalizacją.
        • asia-loi Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 16:18
          wbka1 napisał:

> Jak najszybciej należy wyłączyć TVP, ...

Ja bym tej szczujni nie wyłączała. Nakazałabym przedstawianie wydarzeń zgodnie z faktami. Dziennikarzy ze szczujni bym nie zwalniała, tylko nakazała mówić prawdę. I bym tym pseudo dziennikarzom obcięła pensje. Bo jak na razie to zarabiają zdecydowanie za dużo za mówienie kłamstw. Ostatnio ich trochę oglądałam, bo ustawiałam jakość obrazu w telewizorze, a oni jednak nadają z dobrą jakością.
          Ale tych pisowskich kłamstw nie da się oglądać.
          I też ubolewam, że nie mamy euro i długo nie będziemy mieć. Wtedy Glapiński na polecenie Kaczyńskiego nie mógłby drukować pustych pieniędzy i nie mielibyśmy takiej dużej inflacji.
    • conena Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:22
      od lat powtarzam przy każdej możliwej okazji, że powinni nas wcielić do Czech. do Czech! nie do Niemców czy Ruskich, już tam byliśmy.
      • chococaffe Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:24
        Problem w tym, że Czechy też tam były
        • raczek47 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:35
          Cóż,zostaje Ci przeprowadzka do Moskwy w takim razie. Byle szybko,bo nie zdążysz 😃
        • arthwen Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 12:40
          Problem w tym, że Czechy nas nie chcą wink
      • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:43
        Nie wiem jakie miałoby być uzasadnienie, bo Czechy też kiepsko przędą, wbrew obiegowym mitom o kraju wyluzowanych ateistów sączących pifffko.
        • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:52
          Och tak...słabiutko. Biedni niezależni od Watykanu padną w 2 lata...
          • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:59
            "Zależność" od Watykanu nie ma znaczenia czy to PL czy CZ. Ale rzeczywiście, niektórym Watykan wyskakuje lodówki przy każdym jej otworzeniu big_grin
            • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:12
              No to zmień lodówkę.
              • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:21
                Niektórym głosy w głowie każą ciągle mówić o Żydach/szczepionkach/Watykanie big_grin
            • natalia.nat Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:59
              melikles napisał(a):

> Ale rzeczywiście, niektórym Watykan wyskakuje lodówki przy każdym jej otworzeniu

No cóż. Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Finansowanie kościoła ze środków publicznych, msze święte w głównych programach tv na wszelkich uroczystościach państwowych, religia w świeckiej szkole w środku zajęć, oceny z religii na świadectwie, krzyże w urzędach, święcenie np. tornistrów, zakłócające spokój procesje na ulicach, modlitwa o deszcz w sejmie, indoktrynacja polityczna wiernych w kościołach, krycie pedofilów w sutannach, wprowadzenie zakazu aborcji wadliwych płodów z inicjatywy kościółkowych i w konsekwencji śmierci kobiet itp. to wszystko jest w porządku.
              • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:30
                Jak policzymy ile nasze państwo by zaoszczędziło gdyby nie finansowało całej szopki KK (dodajmy pensje i wywalone w kosmos emerytury kapelanów) ...to fakt, to EURO na które nie mamy szans nas rujnuje
              • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 13:56
                W jaki sposób złamało ci to życie?

natalia.nat napisała:

> melikles napisał(a):
                >
                > > Ale rzeczywiście, niektórym Watykan wyskakuje lodówki przy każdym jej otw
                > orzeniu
                >
                > No cóż. Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Finansowanie kościoła ze śr
                > odków publicznych, msze święte w głównych programach tv na wszelkich uroczystoś
                > ciach państwowych, religia w świeckiej szkole w środku zajęć, oceny z religii n
                > a świadectwie, krzyże w urzędach, święcenie np. tornistrów, zakłócające spokój
                > procesje na ulicach, modlitwa o deszcz w sejmie, indoktrynacja polityczna wiern
                > ych w kościołach, krycie pedofilów w sutannach, wprowadzenie zakazu aborcji wad
                > liwych płodów z inicjatywy kościółkowych i w konsekwencji śmierci kobiet itp.
                > to wszystko jest w porządku.
                • natalia.nat Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 14:31
                  Na komentarz "Ale rzeczywiście, niektórym Watykan wyskakuje lodówki przy każdym jej otworzeniu", odpisałam, że owszem, wyskakuje.

I nie musi akurat mnie osobiście łamać życia, wystarczy że jest dla mnie mocno kłopotliwe i niesprawiedliwe i wkurw...ce. Ale wielu ludziom życie mogło złamać np. molestowanym dzieciom albo kobietom (i ich rodzinom), które umarły bo płód był ważniejszy. Marnotrawienie publicznych pieniędzy na jakieś zmyślone baśnie i praktyki oraz dobrobyt pasibrzuchów w sutannach też jest ważną kwestią, bo mamy w Polsce na co wydawać pieniądze, chyba nie trzeba wymieniać.
                  Niech sobie wierni finansują swoje gusła i niech robią to w miejscach do tego przeznaczonych a nie w przestrzeni publicznej. Proste.
          • leosia-wspaniala Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:24
            A kto mówi, że padną? Fakt jest taki, że u Czechów też wcale nie jest najlepiej, a niezależność od Watykanu (fakt, duży plus) nie jest gwarantem trzeźwości myślenia. Czesi przodują np. w wierze w fake newsy, (był kiedyś o tym ciekawy artykuł w Nowej Europie Wschodniej) i są najbardziej eurosceptycznym społeczeństwem w UE. Bardzo lubię Czechy i mogłabym tam zamieszkać, ale niestety, wiem, że to wcale nie jest kraj "mądry, bo pogonił kler".
            • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:51
              Ależ ja tak nie mówię. Lubie ich za masę innych rzeczy i z innych powodów mogłabym tam żyć.
      • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:51
        Czechy na nie chcą...siłą mamy się wcielać?
        • conena Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:07
          hanusinamama napisała:

> Czechy na nie chcą...
          >

potwierdza to tylko moją teorię, że to bardzo mądry naród wink

ja bym siłą!
          • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:11
            Ja też!!! Jakbym miała emigrować to tam.
            • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:22
              krytykapolityczna.pl/swiat/libera-co-do-czechow-to-oszukujemy-sie-na-wlasne-zyczenie/
              • conena Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:47
                przestań hejtować Czechy, bo zostanie nam czwarty kierunek, czyli Bałtyk.
                Czechy to najlepsza opcja z dostępnych dla nas.
                • chicarica Re: Do roku ma być u nas euro 19.11.23, 10:27
                  Nienienienienie. Już tu mamy wystarczająco polskich budowlańców.
                  Reszta niech siedzi u siebie. Będziemy Wam pomagać na miejscu. Nawet mi tu nie podpływać bo przekłuję ponton!
              • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 13:40
                Spokojnie...zaintrygowałeś/łaś mnie tym słowackim wybrzeżem...teraz się waham między ukochanymi Czechami a mniej lubianą Słowacją (ale za to z wybrzeżem...)
            • korniz Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 13:35
              A ja mam do Czech 15 minut , więc rzut beretem. Język też znam . Więc nie ma problemu. Tylko , że oni do nas przyjeżdżają po spożywkę, chemię, paliwo.
              • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 13:41
                I cóż to zmienia?
              • snajper55 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 16:02
                korniz napisała:

> A ja mam do Czech 15 minut , więc rzut beretem. Język też znam . Więc nie ma
                > problemu. Tylko , że oni do nas przyjeżdżają po spożywkę, chemię, paliwo.

W Polsce po tych 8 latach bida aż piszczy (w porównaniu z Czechami), to i ceny niższe (w porównaniu z Czechami).

S.
      • snajper55 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 13:24
        conena napisała:

> od lat powtarzam przy każdej możliwej okazji, że powinni nas wcielić do Czech.
        > do Czech! nie do Niemców czy Ruskich, już tam byliśmy.

Była Czechosłowacja, to może być też Czechopolska.

S.
        • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 19:54
          A weź nasi by sie pokłócili czemu nie Polskoczechy...
          • snajper55 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 21:50
            No racja. Jszcze zamiast unii to jeszcze jakaś wojna by z tego mogła być.

S.
      • chlodne_dlonie Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 20:59
        A to by nawet niekrzywa koncepcja była wink
        Jestem ZA

..wiwat Bracia Czesi smile
    • semihora Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:34
      A, to już wiem, dlaczego moi pisowscy teściowie wpadli w taką histerię na tle euro wczoraj. Szczujnia przekaz nadaje.
      • chlodne_dlonie Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 21:18
        Boziuuu..jak dobrze, że ja w tiwi tylko od czasu do czasu..

Od razu lepiej na duszy wink
    • jkl13 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:36
      Nie mogę się doczekać.
    • princesswhitewolf Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:39
      Wapah jednak masz racje z tym ze polski youtube to źródło dezinformacji i teorii spiskowych. Zalamac sie mozna
      • kk345 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:55
        Uff, na szczęście tylko polski big_grin
        • chlodne_dlonie Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 21:20
          heh ehhhh
        • annaboleyn Re: Do roku ma być u nas euro 21.11.23, 12:43
          kk345 napisała:

> Uff, na szczęście tylko polski big_grin

big_grin big_grin big_grin
    • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:41
      Co to jest "kontrakt o wprowadzeniu euro"?
    • mia_mia Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:41
      Niestety nie ma póki co szans na euro w Polsce, czego żałuję.
      • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:44
        Można pojechać na Słowację albo Litwę i spytać się lokalsów co sądzą o euro smile
        • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:49
          Nie musze jechać. Mogę mailem lub telefonicznie zapytać. Odpisać ci co mówią??
          • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:00
            "Szkoda że wasze markety przy granicy są zamknięte w niedziele" big_grin
            • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:12
              NO ale ja też żałuję, ze nasze markety są zamknięte w niedziele...
              • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:20
                Ja nie. w weekend ma ciekawsze zajęcia big_grin
                • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:33
                  Spędzasz je na słowackim wybrzeżu?
                  • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 18:32
                    Chorwackim.
                    • chlodne_dlonie Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 21:22
                      taaaaak..tam też sobie 'jury' chwalą.. wink

Nie, nie kocham PISu
                      ŻADNYCH POLITYKIERÓW NIE KOCHAM

ehhhh

czy w tym kraju będzie jeszcze kiedyś znośnie..?
                      Na normalnie już chyba nie liczę wink niechby znośnie było..
                      • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 19.11.23, 10:20
                        A tymczasem Czesi big_grin

next.gazeta.pl/next/7,151003,30415963,czesi-narzekaja-na-innych-czechow-kupujacych-w-polsce-wspolczuje.html#s=BoxOpImg1
                        • natalia.nat Re: Do roku ma być u nas euro 21.11.23, 15:54
                          I co w związku z tym?

Turystyka zakupowa z Czech do Polski nasiliła się w ostatni czasie, bo po prostu różnice w cenach są coraz bardziej znaczące. Ekonomista Petr Dufek wyjaśnił w rozmowie z "Mladá Fronta Dnes", że wynika to głównie z zerowej stawki podatku VAT. Wraz ze wzrostem kursu złotego wobec korony i prawdopodobnie przywróceniem od przyszłego roku VAT-u na żywność różnice w cenach będą coraz mniejsze, dlatego prawdopodobnie i zainteresowanie Czechów zakupami w Polsce będzie spadać. "Korzystniejsze pozostaną tylko ceny wybranych produktów" - napisał czeski dziennik, podając jako przykład papierosy. Jednocześnie zaznaczono, że Czesi jeździli na tańsze zakupy do Polski jeszcze przed wprowadzeniem zerowego VAT-u, dlatego można zakładać, że turystyka zakupowa zupełnie nie zniknie.
        • mia_mia Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:30
          Chyba wszyscy myślący ludzie wiedzą jakie są zalety i wady euro, nie trzeba pytać lokalsów. Zalet jest o wiele więcej niż wad, ale spokojna głowa, póki co nie spełniamy warunków.
        • natalia.nat Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:34
          melikles napisał(a):

> Można pojechać na Słowację albo Litwę i spytać się lokalsów co sądzą o euro smile

Spytałam. Chwalą sobie, są zadowoleni i żyje im się lepiej.
          Są tacy którzy zawsze będą na wszystko narzekać i nic im nie będzie pasować, tak dla zasady. Tylko to żaden argument w tej dyskusji.
        • 71tosia Re: Do roku ma być u nas euro 18.11.23, 10:44
          A Słowenia może być? Mam tam wielu przyjaciół - negatywnych głosów na temat euro którym od lat się posługują nie słyszałam.
    • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:48
      Wstrząsające!!
      Co dzisiaj macie na obiad?
      • briar_rose Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:53
        Coś pysznego! smile Barszcz ukraiński z pieczonych buraków, pożywna i pyszna zupa. Idealna na jesień.
        • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:03
          I już mi ślinka cieknie.
          U mnie zupa grzybowa z kaszą pęczak.
        • chlodne_dlonie Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 21:29
          Karkówę..!!
          Wieeelka i pyyyszną big_grin
    • briar_rose Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 09:51
      Dzięki Bogu. Oby jak najszybciej, może wreszcie będzie i u nas normalnie! smile <3
      • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:01
        A co ma euro do normalności? W Czechach i Szwecji też jest nienormalnie?
        • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:04
          A co jest tam nienormalnego prze EURO?
          U nas przez ostanie 8 lat nie było normalnie...ale nie za sprawą złotówki a rządów PIS.
          • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:05
            Ale co ma do tego euro?
            • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:13
              No nie wiem...moze poczytaj o czym jest post? Przetłumaczyć ci? Moze na rosyjski?
              • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:18
                Nie wątpię, że dobrze znasz. Po mamie czy tacie?
                • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:33
                  A to języki się dziedziczy po rodzicach? Kurcze...a ja się uczyć musiałam.
                  • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 13:57
                    Zaczęłaś mówić dopiero w wieku 7 lat po pójściu do szkoły?
                    • snajper55 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 16:05
                      melikles napisał(a):

> Zaczęłaś mówić dopiero w wieku 7 lat po pójściu do szkoły?

A ty sądzisz, że małe polskie dziecko adoptowane przez Czechów będzie mówiło po polsku, bo ten jezyk odziedziczyło po rodzicach?

S.
                    • chlodne_dlonie Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 21:30
                      melikles napisał(a):

> Zaczęłaś mówić dopiero w wieku 7 lat po pójściu do szkoły?
                      >

Sic!!

big_grin
    • smoczy_plomien Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:04
      Też bym wolała, żeby było u nas euro, ale przespaliśmy okazję.
      • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:06
        "ANSA) - ZAGREB, 10 GEN - In Croatia, which joined the Eurozone on January 1 with the adoption of the single currency, there is a sharp rise in prices, especially for food and services.

Increases were deemed unjustified by the government, which has announced an intervention in the next few days.

Most of the increases relate to roundings that far exceed the logic of conversion, with price increases from 5 to 20 percent compared to prices before the introduction of the single European currency.

For this reason, many merchants, restaurateurs, and even some supermarket chains have been accused by the press of taking advantage of the currency change.

The wrath of citizens has also exploded on social networks; they complain of price increases for bread and butter of up to 30 percent, among other things.

Prime Minister Andrej Plenković also accused "a part of traders and entrepreneurs of taking advantage of the transition from the Croatian kuna to the euro with this irresponsible behavior," announcing possible interventions if the situation does not normalize by Friday."
        • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:14
          Patrz u nas taaaaaaaaaaaaki wzrost cen żywności i prądu i to bez wejścia w strefę Euro...Szok
        • smoczy_plomien Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:18
          Czyli na naszej inflacji wyszliśmy gorzej niż gdybyśmy wprowadzili euro.
          • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:19
            Słowacja we porównaniu z poprzednim rokiem podrożała dwukrotnie. Jeszcze na wybrzeżu jakoś przędą dzięki turystom, w głębi kraju wsie i miasteczka wyludnione, bo wszyscy wyjechali.
            • gama2003 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:52
              Słowacja we 😊porównaniu z Polską ma to wybrzeże faktycznie unikalne.

A w jakiej części świata ta słowacka kolonia ?
              Język polski taki trudny, na trolli ruskich nieszczęście.
            • joasia33 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 10:53
              Gdzie Słowacja ma wybrzeże, bardzo chciałabym wiedzieć. big_grin
              • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:32
                Może ze Słowenią nasz znawca geografii i polityki pomylił?
              • iwoniaw Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:35
                joasia33 napisała:

> Gdzie Słowacja ma wybrzeże, bardzo chciałabym wiedzieć. big_grin

Pewnie odbili cichcem Kralovec Czechom 🤣🤣🤣
              • szare_kolory Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:54
                joasia33 napisała:

Szykują się po cichu do rozbioru Polski, razem z Czechami. Bracia Czesi łapną Kralovec a już wtedy, kiedy ta sprawa stała się publiczna domagali się piwociągu z Czech do Kralova - no a którędy by go niby mieli pociągnąć, nie przez Niemcy przecież, tylko przez Polskę. Czyli już sobie korytarz wyrąbali. Mają korytarz, to pójdą dalej. No a Słowacy się dogadają z Czechami i jak Czesi przejmą Kralovec, to Słowacy, cichutko, po ich śladach, zajmą wybrzeże. Będzie wyglądało, że to Romskie rodziny idą na grzyby, ale nie dajcie się zwieść - to będzie inwazja Słowacji na Polskie wybrzeże. Smoczy płomień antycypuje.
                • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 13:38
                  "domagali się piwociągu "....łkam smile
              • mizantropka_20 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 18:17
                Jak to gdzie, a wybrzeże nad brzegiem Dunaju?
              • chlodne_dlonie Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 22:22
                joasia33 napisała:

ufffffffffffffffffffffffffffff

a już myślałam, że tylko mnie się przysnęło na geografii..

wink
            • la_mujer75 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:10
              WTF?
            • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 11:30
              Na którym słowackim wybrzeżu??
            • snajper55 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 12:33
              melikles napisał(a):

> Słowacja we porównaniu z poprzednim rokiem podrożała dwukrotnie.

To ile teraz Słowacja kosztuje? Są chętni?

S.
              • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 13:39
                Też jestem ciekawa. Mąz zarabia w Euro moze jeszcze nas stać.
                Kupię Słowację. Jak Słowacja zajmie nasze wybrzeże (patrz wyżej szare kolory) będę mieć wybrzeże na własność
            • chicarica Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 12:55
              Na czym?!
              Na geografii spałeś czy malowałeś paznokcie?
            • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 13:58
              Oczywiście Chorwacja, o której traktował wpis wyżej.
              • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 14:02
                Swoją drogą Słowacja, która zrobiła się droga po 2009, ostatni podrożała jeszcze bardziej. Czekolada Studencka, droższa niż u nas, ostatnio w Billi 2,09 €, słoiczek horcicy plnotucnej 2,49 €, litr tuzemskiego rumu prawie 20 €. Średnie wynagrodzenie na Słowacji ok. 6000 zł.
                • snajper55 Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 16:11
                  melikles napisał(a):

> Swoją drogą Słowacja, która zrobiła się droga po 2009, ostatni podrożała jeszcz
                  > e bardziej.

To nie Słowacja jest coraz droższa, tylko Polacy coraz mniej zarabiają, w porównaniu z innymi państwami. Rządzący przez ostatnie 8 lat dbali jedynie o swoje kieszenie.

S.
                • hanusinamama Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 16:21
                  To nas nie stać na zakupy na Słowacji smile Dziekujemy PIS
                  • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 18:31
                    Ni niestety nie stać, tak gdzieś od 2009 roku (kto wtedy rządził?), kiedy ceny na Słowacji wzrosły o ponad 30 z powodu zastosowanego zbyt wysokiego kursu korony przy przechodzeniu na euro. I tak oto od ok. 15 lat spauperyzowani Słowacy hurtowo robią zakupy w polskich sklepach blisko granicy, bo na asortyment ich sklepów przy tamtejszych cenach, mało koga tam stać smile
                    • natalia.nat Re: Do roku ma być u nas euro 21.11.23, 14:37
                      melikles napisał(a):

> Ni niestety nie stać, tak gdzieś od 2009 roku (kto wtedy rządził?), kiedy ceny
                      > na Słowacji wzrosły o ponad 30 z powodu zastosowanego zbyt wysokiego kursu koro
                      > ny przy przechodzeniu na euro. I tak oto od ok. 15 lat spauperyzowani Słowacy h
                      > urtowo robią zakupy w polskich sklepach blisko granicy, bo na asortyment ich sk
                      > lepów przy tamtejszych cenach, mało koga tam stać smile

A co to za bzdury? To że ktoś robi zakupy w sąsiednim kraju blisko granicy nie znaczy, że nie stać go na zakupy w swoim kraju, ani nie znaczy że w jego kraju jest relatywnie drożej (zarobki do cen). Poza tym ludzie mają różny status społeczny. Zmiana waluty nie ma tu nic do rzeczy.
                      Może warto wyjrzeć poza czubek własnego nosa, przyjrzeć się danym i wykresom. To że tobie jest gorzej, to nie znaczy że w ogólnym rozrachunku kraj nie skorzystał i że bez zmiany waluty byłoby lepiej. Takich rzeczy nie rozpatruje się jednostkowo.

oko.press/slowacja-euro-kuzmiuk-manipulacja
                      konkret24.tvn24.pl/polityka/kuzmiuk-na-slowacji-poziom-zamoznosci-spadl-po-przyjeciu-euro-dane-nie-potwierdzaja-st7178219
                • szare_kolory Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 18:33
                  melikles napisał(a):

> Swoją drogą Słowacja, która zrobiła się droga po 2009, ostatni podrożała jeszcz
                  > e bardziej. Czekolada Studencka, droższa niż u nas, ostatnio w Billi 2,09 €, sł
                  > oiczek horcicy plnotucnej 2,49 €, litr tuzemskiego rumu prawie 20 €. Średnie wy
                  > nagrodzenie na Słowacji ok. 6000 zł.

Mnie interesuje dżindżerowy tonik. Może wiesz po wiele on?
              • natalia.nat Re: Do roku ma być u nas euro 17.11.23, 15:50
                No i podrożałoby niezależnie od euro. U nas duża inflacja mimo złotego.

"Dyskusję o przyjęciu euro w Polsce ożywiło wprowadzenie go w Chorwacji i istotne deklaracje w tej sprawie Bułgarii i Rumunii. Przeciwnicy euro kolportowali dane o wzroście cen w Chorwacji, ale... dane tego nie potwierdzają, podobnie zresztą jak w innych krajach, które przyjmowały wspólną walutę przed nią - tzw. "efekt capuccino", jeśli w ogóle występował, miał znaczenie marginalne i krótkotrwałe. Analitycy EBC podkreślają, że inflacja w Chorwacji spadła po wejściu do strefy euro do 12,5 proc. w styczniu i 11,7 proc. w lutym 2023 r."

biznes.interia.pl/news-strefa-euro-ma-o-polowe-mniejsza-inflacje-niz-polska-czy-nie,nId,6888882
                www.rp.pl/finanse/art19249581-dariusz-rosati-euro-to-caly-szereg-korzysci
                bank.pl/czy-wprowadzenie-euro-oplacilo-sie-krajom-baltyckim-i-slowacji/
                • melikles Re: Do roku ma być u nas euro 19.11.23, 10:18
                  Dane nie potwierdzają, moja kieszeń niestety tak.

I to by by tyle w temacie forumowych teoretyczek big_grin
                  • natalia.nat Re: Do roku ma być u nas euro 21.11.23, 14:09
                    melikles napisał(a):

> Dane nie potwierdzają, moja kieszeń niestety tak.

A od kiedy to dowód anegdotyczny jest jakimś argumentem? Właśnie dane się liczą. Ogół i trend mówi jasno i wprost, to co przedstawiłam.

> I to by by tyle w temacie forumowych teoretyczek.

I vice versa. big_grin