Dodaj do ulubionych

Oryginalność imiennicza na siłę.

18.11.23, 21:19
Miałam założyć ten wątek na forum o imionach, ale tu większy ruch.

Miałam kiedys znajomą dziewczynę o imieniu Marika. Imię niby ładne, dźwięczne. Cóż z tego, kiedy w szkole i tak każdy mówił do niej Marisia/Marysia. Podobnie jest sobie dziewczyna o imieniu Damaris (Polka). Jakieś tam ciuszki pokazuje na youtube itp. I co? Dla swojej babci i pewnie dla gro osób i tak jest "Damarysią".

Po uj więc zaśmiecać polszczyznę i dawać takie imiona, skoro i tak prędzej czy później takie dziewczęta zostaną normalnymi, "wiejskimi" Marysiami? Tyczy się to zwłaszcza imion żeńskich, bo męskich az tak nie przekręcają.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:26
      Damarysia może być i Damcią, i Rysią, i Damisią, albo po prostu Pyzą i Ciapkiem.
      • wisniowy_sad Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:29
        mika_p napisała:

> Damarysia może być i Damcią, i Rysią, i Damisią, albo po prostu Pyzą i Ciapkiem
        > .
        >
        >
        >

Coś w tym jest. Ja moją córkę zdrabniam też na "-sia", choć nie jest Katarzyną, Barbarą, Joanną, ani nawet Zofią 😉
      • ichi51e Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:51
        Też Misia
      • taki-sobie-nick Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 22:19
        A Gabrysia Borejko - a propos Pyzy i Ciapka - po wyjściu za Grzesia jak nożem uciął przestała płakać za Pyziakiem.
        • chatgris01 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 14:01
          Jak przestała, jak nie przestała? A rzewne wspomnienia pod wierzbą?
        • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 14:05
          Chyba Tygrysa?
          • taki-sobie-nick Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 21:36
            Fakt.
            • taki-sobie-nick Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 21:37
              Pomyliło mi się z "Pyzo, Ciapku jeden".
    • grruu.u Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:28
      Ja dla mojej babci byłam zawsze Anusią. I po wuj zaśmiecili polszczyznę Anną?
      Krzysztof będzie Krzysiem dla babci, Krzyśkiem w pracy i Krzychem dla kumpli. A Zofia Zosią.
      Marika moim zdaniem nie ma oczywistego zdrobnienia. Łatwiej Marice być Mariką niż Marii Marią
      • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:42
        Marika to chyba właśnie zdrobnienie?
        • grruu.u Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:45
          Nie, to jedna z firm pochodzących od Marii ale nie jest zdrobnieniem. I funkcjonuje jako pełne imię
          • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:36
            Mia, Ria, Amrei (Anna Maria), Mają, Ma(r) lena też, a pierwotnie były zdrobnieniami/skrótami.
      • 18lipcowa3 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:48
        Moja córka ma koleżankę Marikę.
        Zdrobniają ją wszyscy Mari
      • kropkaa Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:24
        Same Marie nie chcą być Mariami - jak nie zdrabniam, patrzą na mnie jak na dziwoląga. W sumie nie dziwię się, skoro pewnie nigdy nie były tak nazywane.
        • bywalec.hoteli Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 01:04
          Większość Marii w Poznaniu jest określonych jako Majka - nie wiem czemu
        • stephanie.plum Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 17:47
          zgłaszam wotum separatum.
    • biala_ladecka Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:28
      Marika to dziwne imię?
      Nigdy go tak nie rozpatrywałam. Nie znam też nikogo, kto naszą pracową Marikę pomyliłby z Marysią.
      • arkanna Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:03
        U mnie tak samo, Marika była Mariką ,nikt nigdy nie nazwał jej Marysia.
    • sol_13 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:30
      Pierwsze słyszę o takim spolszczaniu imion. W mojej podstawówce była Marika i nikt jej Marysią nie nazywał.
    • grruu.u Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:32
      I jeszcze: dlaczego uważasz, że to "na siłę"? O ile Damaris to rzeczywiście bardzo rzadkie imię to Marika nie jest przesadnie udziwniona. Nie na siłę to muszą być z pierwszej dziesiątki czy jak?
      • mika_p Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:35
        Jak nie z pierwszej dziesiątki, to ja mam udziwnione imię, chociaż starożytne i uznane smile Na palcach jednej ręki mogę policzyć imienniczki, które spotkalam w dzieciństwie. W nicku mam zdrobnienie używane przez rodzinę, chociaż dużo popularniejsze jest inne
        • taki-sobie-nick Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:56
          Starożytne w sensie dosłownym, tj. greckie/rzymskie?
          • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:38
            Hebrajskie też mogłoby być.
      • wisniowy_sad Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:36
        grruu.u napisała:

> I jeszcze: dlaczego uważasz, że to "na siłę"? O ile Damaris to rzeczywiście bar
        > dzo rzadkie imię to Marika nie jest przesadnie udziwniona. Nie na siłę to muszą
        > być z pierwszej dziesiątki czy jak?

Moje dzieci nie nazywają się z pierwszej dziesiątki, pewnie nawet z pierwszej setki w ich roczniku. Ale ja dzieci nazwałam po przyjaciołach, a że przyjaciele mają naprawdę oryginalne imiona/przydomki, to i dzieci tak się nazywają. A że przy okazji na syna wołam tak, jak wołali na mojego dziadka, to dodatkowa zaleta jego imienia.
        • wisniowy_sad Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:39
          Zresztą, trzeba uważać też na nazwisko. Rzeczona Damaris nazwiska ma dwa, oba odrzeczownikowe, co tworzy zestaw w stylu "Dolores Miednica" uncertain
          • auksencja15 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:43
            Tylko dlaczego się tym przejmować jak to czyjeś nazwisko? Zupełnie nie zwracam na to uwagi, widocznie pasuje noszącemu
          • ichi51e Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:06
            Jakie imię pasuje do nazwiska typu Kiełbasa Miednica Kapusta czy Żaba?
            • grruu.u Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:07
              Żaneta Żaba 🐸
              • little_fish Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 10:26
                Żaba Monika 😉
            • heca7 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:11
              Mam wśród pra pra pra pra babek Klarę Kapustę tongue_out
              • ichi51e Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 10:39
                Akurat dałam specjalnie Kapustę i Żabę bo to stare polskie nazwiska. O rodzie Kapustow są wzmianki z 1318 a Żabow 1224…
              • szmytka1 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 21.11.23, 22:24
                Katarzyna Kapusta uczyła jedno z moich dzieci. Pozdrawiam Panią Kasie, bardzo dobra nauczycielka.
            • samawsnach Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 01:01
              ichi51e napisała:

> Jakie imię pasuje do nazwiska typu Kiełbasa Miednica Kapusta czy Żaba?
              >
              No na pewno Barbara czy Izabela Kapusta normalniej i lepiej brzmi niż Milena czy Dżesika Kapusta.
              • nick_z_desperacji Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 02:26
                Dlaczego Izabela Kapusta brzmi lepiej niż Milena Kapusta? Kurde, 20 lat temu miałam Milenę w klasie i nie wiedziałam, że to takie dziwne i nowoczesne imię...
                • mebloscianka_dziadka_franka Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 09:36
                  No, bo jest rzadkie? A na pewno było 20 lat temu (obecnie Milen jest coraz więcej) i to że ty akurat znałaś dziewczynę o takim imieniu nie zmienia tego faktu. Co do brzmienia to się zgadzam. Ludzie uważają, że "Dolores Kapusta" brzmi dziwnie, głównie przez niespotykane imię. Jakby Dolores miała więcej nadań, nikt by się takiemu zestawieniu nie dziwił.
            • mgla_jedwabna Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 21:08
              Proste i bezpretensjonalne. Maria Kapusta, Agnieszka Żaba, Hanna Miednica albo Maja Kiełbasa brzmi normalnie. Inez Kapusta, Arletta Żaba, Delfina Miednica albo Serafina Kiełbasa tworzy zgrzyt kontrastu między wymyślnym imieniem a banalnym nazwiskiem.
              • nick_z_desperacji Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 22:15
                Rozumiem, że banalne nazwisko zobowiązuje do banalnego imienia, a jak ktoś miał szczęcie do niebanalnego nazwiska może poszaleć? A jak pani o niebanalnym nazwisku wyjdzie za pana o banalnym i imię przestanie pasować? Albo, nie daj Bóg, staropolska Stanisława Kazimiera zapragnie cudzoziemca?
                • ichi51e Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 23:10
                  Zawsze mnie zastanawia co to znaczy że nazwisko pasuje do imienia. Dlaczego Anna Kowalska brzmi lepiej niż Regina Kowalska?
                  • mebloscianka_dziadka_franka Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 09:37
                    Bo taki zestaw jest osłuchany i ludzie są przyzwyczajeni.
                  • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 10:20
                    Akurat do nazwiska Kowalski to oryginalne imię pasuje. Nie ma nic gorszego niż nazywać się jak jedno z miliona...
                • m_incubo Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 08:48
                  Zmiana nazwiska nie jest obligatoryjna.
                • mgla_jedwabna Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 13:28
                  Napisałam "proste i bezpretensjonalne". To nie to samo, co banalne. Banalna to jest "Nikola" kiedy jest akurat moda na takową.
                  • m_incubo Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 16:27
                    Mnie te mody bardzo zastanawiają.
                    Jak to jest możliwe, że tylu ludzi uznaje w tym samym czasie, że ich córka to musi być Lena, Amelia czy Tosia.
                    Lub oczywiście Jolanta lub Iwona.
                    • auksencja15 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 16:29
                      Jak coś często slyszysz/widzisz to Ci się wydaje atrakcyjne, fajne, ładne. Tak działa mózg. (Vide: romans z gruba z księgowości big_grin)
        • grruu.u Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:43
          Czyli też można powiedzieć, że mają imiona "na siłę"... Moja koleżanka ma imię chyba jako jedna z trzech w Polsce, a jest po zagranicznej przyjaciółce matki. Też można powiedzieć, że wysilone. I co z tego. A tak a propos tematu to szukając imion dla córek chciałam uniknąć takich, które są z automatu zdrabniane, jak Maria czy Zofia. Więc też mają dość oryginalne imiona, ale nie aż tak jak Damaris.
          • thank_you Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 04:30
            Z reguły ludzie mówią tak, jak rodzice. Znane mi małe Marie i Zofie, to Marie i Zofie. Izabela to Bella a nie Iza.
            Imion moich dzieci też nie zdrabniam, choć mogłabym przez literę „k”.
        • ga-ti Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:50
          Może ta Marika czy Damaris to tez po przyjaciółkach? Skąd wiesz, że nie I że na siłę?
        • heca7 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:11
          Zaraz, zaraz... to twoje dzieci mogą mieć oryginalne imiona a inne dzieci już nie?!
          • wisniowy_sad Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:26
            heca7 napisała:

> Zaraz, zaraz... to twoje dzieci mogą mieć oryginalne imiona a inne dzieci już n
            > ie?!
            >

Moje dzieci mają ugruntowane w polszczyźnie od wieków imiona, ale już Mariki, Dsmarisy czy inne Doloresy pojawiły się całkiem niedawno, to śnieżynki.. I tu jest pies pogrzebany.
            • wisniowy_sad Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:26
              wisniowy_sad napisała:

> heca7 napisała:
              >
              > > Zaraz, zaraz... to twoje dzieci mogą mieć oryginalne imiona a inne dzieci
              > już n
              > > ie?!
              > >
              >
              > Moje dzieci mają ugruntowane w polszczyźnie od wieków imiona, ale już Mariki, D
              > smarisy czy inne Doloresy pojawiły się całkiem niedawno, to śnieżynki.. I tu je
              > st pies pogrzebany.

Świeżynki nie śnieżynki
              • auksencja15 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:38
                Każde imię było kiedyś świeżynka
            • grruu.u Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:52
              I co z tego? Każde imię było kiedyś nowe. Na przykład imię jednej z moich córek jest rzadkie a jednocześnie występuje tylko w języku polskim. I uważam, że to jest super
            • heca7 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:54
              No popatrz... jest takie imię męskie, Milan. Wydawałoby się, że idealne dla miłośnika piłki nożnej i pewnie równie świeże jak Dżesika tongue_out A to pech, bo w Polsce nadawane od XVw tongue_out Więc nie bądź taka znowu pewna...
              • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:59
                To polski Miłosz przecież.
                • heca7 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:12
                  Jest też nadawany jako Milan.
              • gryfna-frelka Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 13:07
                Milan stal sie modny dla dzieci urodzonych 5-10 lat temu we Francji, trudno mi bylo zrozumiec skad ta moda ale ok big_grin
            • nick_z_desperacji Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:04
              Dla dziecka teraz łatwiej być Mariką niż "wielowiecznie ugruntowaną" Eustachią, czy Denisem niż Gościwojem
              • eriu Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:24
                Jak wielowieczną tradycję to sobie wyobrażam Żytomirę. To ja już bym wolała zdecydowanie Marikę niż Żytomirę. I jak w ogóle zdrabnia się Żytomirę? 🤔
                • ichi51e Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:29
                  Mira pewnie. Nie musi być Zytomira - Kazimiera nie dużo lepiej
                  • eriu Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:43
                    Kazia szału nie robi. Już zdrobnienie Mira brzmi lepiej niż Kazia.
                • pampelune Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 19:48
                  eriu napisała:

> I jak w ogóle zdrabnia się Żytomirę? 🤔

Życia 😎
                  • nick_z_desperacji Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 20:31
                    Powiedz Życi...- i to miałoby być zdaniem autorki lepsze niż Marika?
                    • pampelune Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 10:07
                      nick_z_desperacji napisała:

> Powiedz Życi...

A w życiu!
                      • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 10:17
                        Akurat ta rzyć to przez rz.
                        • nick_z_desperacji Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 18:20
                          Akurat wiem, co nie zmienia faktu, że mało kto mówiłby "powiedz Życi rzez Ż"
              • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 10:18
                Denis to Dionizy...
      • dwa_kubki_herbaty Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:51
        W której części Polski Marika to nie jest rzadkie imię, jestem z okolic Wrocławia i nigdy nie spotkałam ani nie słyszałam o Marice, i w mojej podhalańskiej części rodziny też nie słyszałam.

• wisniowy_sad Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:59
          dwa_kubki_herbaty napisała:

> W której części Polski Marika to nie jest rzadkie imię, jestem z okolic Wrocław
          > ia i nigdy nie spotkałam ani nie słyszałam o Marice, i w mojej podhalańskiej cz
          > ęści rodziny też nie słyszałam.
          >

"Moja" Marika była z PGR w warmińsko-mazurskiem, więc może imię faktycznie ich dziwi i przekręcali?
        • grruu.u Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:00
          Nie napisałam, że nie jest rzadkie, tylko nie jest udziwnione, ot takie mało spotykane, ale nikt nie pyta raczej "a jak to się pisze, a to jest takie imię"?
        • arkanna Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:06
          Gdańsk i Olsztyn
        • koko8 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:08
          Np. w centralnej. Znam 2 Mariki, z jedną pracuję. Nie znam z kolei zadnej Oliwii, a jest w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych imion w Polsce.🤷🏼‍♀️
          • kamin Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 10:17
            Pracujesz może w muzeum?
            • koko8 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 10:57
              Nie, ale chciałabym!
        • marta.graca Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:14
          Akurat znam Marikę z Wrocławiasmile
          • thank_you Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 04:39
            Znam jedną dorosłą i dwie malutkie Mariki.
          • manon.lescaut4 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 12:29
            Że też jeszcze nikt nie wspomniał o Marice piosenkarce?
            • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 12:36
              Pierwszy raz słyszę.
        • zosia_1 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 05:47
          Znam Marikę z Wrocławia, to, że nie spotkałaś, nie znaczy, że nie ma
    • heca7 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:33
      Koleżanka ma córkę Marikę i nie zdrabnia tego w żadną Marisię tongue_out
    • nick_z_desperacji Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:39
      Męskich nie przekręcają XD Zapytaj, jak się w szkole żyje Alanom. A przekręcić beznadziejnie można każde imię. Od Weroniki można stworzyć Werę, Weronię, od Aliny Alińcię itp. Nie ma powodu nie nazywać dziewczynki Marika, tylko dlatego, że wujek Stasio o takim nie słyszał. Po prostu w przedszkolu rodzice, a potem samo dziecko uczy się mówić w takich okazjach, jestem MARIKA nie MARYSIA, nie nazywaj mnie Wera,. bo nie lubię itp.
      • wisniowy_sad Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:41
        Ja mam na imię Magdalena i nawet nie potrafię zliczyć, ilu starszych ludzi w ogóle o moim (do bólu przecież pospolitym) imieniu w ogóle nie słyszało...
        • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:43
          He?
          • wisniowy_sad Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:47
            ayelen40 napisała:

> He?

Zazwyczaj przekręcają na Małgorzatę, a Magda to już w ich w ogóle przerasta 😜 w latach 90-tych chociaż kojarzyli z Magdą Masny, teraz w ogóle chyba z nikim się już im nie kojarzy...
            • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:22
              O Marii Magdalenie nie słyszeli?
              • ponis1990 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 10:18
                To samo pomyślałam tongue_out
            • panna.nasturcja Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 05:46
              Brednie wypisujesz, to jedno z popularniejszych w Polsce imion, mie wierzę, że niedemencyjni ludzie mogą go nie znać.
        • grruu.u Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:44
          Nie wierzę, w latach 70-80 to było imię w czołówce
          • wisniowy_sad Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:48
            grruu.u napisała:

> Nie wierzę, w latach 70-80 to było imię w czołówce

Tylko ze starsi ludzie na ogół znają bardzo mało młodych osób, na ogół swoje roczniki w których królowały Wandy, Bronisławy i Teresy, a o Magdalenę było mega trudno...
            • dreg13 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:10
              Ci starsi ludzie to chyba już jedną nogà, albo dawno w grobie. Znane mi Magdy mają lat 70+
              • konsta-is-me Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:50
                Serio? wszystkie znane mi maja pomiedzy 40-45lat.
                Za to w zyciu nie slyszalam o Magdalenie w starszym wieku, 70+ to raczej Teresy, Krystyny, Grazyny.

• ewa_2009 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 01:33
                  Magdalena Samozwaniec? Przedwojenna mocno.
                  • konsta-is-me Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 18:06
                    Ale ja nie twierdze, ze to nowe imie w Polsce i nigdy wczesniej go nie bylo, tylko zdziwila mnie popularnosc tego imienia wsrod 70-latek.
                    Jeszcze Magdalena Zawadzka, aktorka, ze starszych mi przyszla do glowy ale nikt poza tym.
                    • ichi51e Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 19:17
                      Abakanowicz, Gessler, Masny, Środa, Umer….
                      • chatgris01 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 19:37
                        I Dygatówna.
                        • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 10:21
                          Ona chyba Magda, bez Leny.
                          • chatgris01 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 12:53
                            Z Leną, tylko nie używa.

Magda Dygat, właśc. Magdalena Dygat-Dudzińska
                            pl.wikipedia.org/wiki/Magda_Dygat
                      • noitak Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 19:51
                        Kilkanaście Magdalen

Magdalena Abakanowicz - rzeźbiarka, malarka
                        Madeleine Albright - amerykańska dyplomatka, b. sekretarz stanu
                        Madeleine Berthod - szwajcarska alpejka
                        Magdalena Cielecka - aktorka
                        Madeleine Hartog Bell - peruwiańska Miss World 1967
                        Magdalena Jaworska - Miss Polonia 1984
                        Magdalena Kaliniak - dziennikarka, prezenterka
                        Magdalena Margulewicz - aktorka
                        Magdalena Mazur - modelka, aktorka
                        Madeleine McCann - brytyjska dziewczynka, zaginiona 3 maja 2007
                        Magdalena Michalak - dziennikarka
                        Magdalena Mielcarz - aktorka
                        Madeleine Peyroux - amerykańska wokalistka
                        Magdalena Pokora znana dziś jako Magda Femme - piosenkarka i debiutująca aktorka
                        Magdalena Piekorz - reżyser filmowy
                        Magdalena Rembacz - polska aktorka
                        Madeleine Robinson - francuska aktorka
                        Magdalena Samozwaniec - pisarka, poetka
                        Magdalena Schejbal - aktorka
                        Madeleine Stowe - amerykańska aktorka
                        Magdalena Stużyńska - aktorka
                        Magdalena Śliwa - polska siatkarka
                        Madeleine Vionnet - francuska projektanka mody
                        Magdalena Walach - aktorka
                        Magdalena Wójcik (aktorka)
                        Magdalena Wójcik (piosenkarka)
                        Magdalena Umer - piosenkarka, dziennikarka, reżyser, wykonawczyni poezji śpiewanej
                        Magdalena Zawadzka - aktorka
                        • noitak Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 19:52
                          Nawet więcej smile, a to tylko garsteczka
                • komorka25 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 22:31
                  konsta-is-me napisała:

> 70+ to raczej Teresy, Krystyny, Grazyny.

Jak gdzie, w moim otoczeniu akurat nie za bardzo - moja matka chrzestna Domicela, jej siostra Marcjanna, przyjaciółka mojej mamy Eufemia, sąsiadki rodziców Alodia, Walentyna, Regina, Lidia, matka koleżanki z klasy Apolonia, innej Brygida, jedna siostra ojca Celina, druga Dorota... Grażynę w tej grupie wiekowej znam jedną, Krystyny dwie, Teresę jedną. Jest kilka Zofii, Stefania, Anny, Katarzyna, Wanda,
            • angazetka Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:13
              Tak, starsi ludzie nie mają dzieci i wnuków, nigdy nie pracowali etc.
              • budyniowatowe Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:30
                angazetka napisała:

> Tak, starsi ludzie nie mają dzieci i wnuków, nigdy nie pracowali etc.
                >
                I do kościoła nie chodzili I Marii Magdalenie nie słyszeli. To pewnie nie w Polsce się dzieje.
              • panna.nasturcja Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 05:47
                Głusi są i ślepi w ogóle.
              • jowita771 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 10:00
                angazetka napisała:

> Tak, starsi ludzie nie mają dzieci i wnuków, nigdy nie pracowali etc.
                >

Nie słyszeli o Marii Magdalenie ani nie oglądali "Czterdziestolatka".
            • m_incubo Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:36
              Co ty bredzisz? Ci "starsi ludzie" mieli córki, siostrzenice i bratanice Magdaleny.
              Znam kilkadziesiąt Magd mniej-więcej w moim wieku, czyli 40+.
              • grruu.u Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:52
                A Magdalena Samozwaniec?
              • ichi51e Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:30
                Magdalena w swoim czasie była bardzo popularna
                • m_incubo Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 08:50
                  Nadal jest bardzo popularna - wśród roczników 78-83.
                  Jeszcze żyjemy wink
                  • ponis1990 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 10:22
                    I zyskuje na popularności w tym roku również.
            • przepio Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 13:01
              W latach 70 - tych pojawił się "40- latek", z Madzią Karwowską.
              10 lat później każdy wiedział o Isaurze, a nikt nie kojarzył Magdy? Nie wierzę
              • chatgris01 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 13:06
                Nikt nie wierzy, ona przecież trolluje.
            • chatgris01 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 18:13
              A Madzia z "Emancypantek" Prusa? No i "Macierz" Rodziewiczówny też była Magda.
          • 35wcieniu Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 09:52
            Ja nie wierzę że ciągle z nią gadacie i tłumaczycie jak normalnemu.
            Non stop durnowate wątki o greenpointach i nieistniejących problemach a wy z uporem maniaka jej objasniacie świat.
            Przecież takie brednie jak "starzy ludzie nie znają imienia Magdalena" to jest nieukrywane sprawdzanie jak wielką bzdurę forum jest w stanie uznac za rzeczywistą kwestię, którą należy objaśniać. Widać nie ma granicy idiotyzmu, który by tu nie chwycił.
        • ga-ti Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:48
          Żartujesz? W Polsce? O Marii Magdalenie starsi ludzie nie słyszeli?
          • wisniowy_sad Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:49
            ga-ti napisała:

> Żartujesz? W Polsce? O Marii Magdalenie starsi ludzie nie słyszeli?

O Magdalenie może słyszeli, ale jak przedstawiam się Magda, to przekręcają za chwilę na Małgosię, Monikę, albo na inną Wandę...
            • taki-sobie-nick Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:58
              No i tego nie rozumiem. Choćbyś miała na imię Eufemia albo Kordula, to nie mogą powtórzyć tego imienia? Muszą przekręcić?
            • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:23
              Moja mama słyszała, a od zawsze przekręca imiona. To chyba neurologiczne jest.
            • z_lasu Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 06:30
              To, że przekręcają, nie znaczy, że nie znają imienia. Jakbyś miała na imię Małgosia to też była Moniką, a jak Monika to być może Magdą.
            • mmk9 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 09:42
              Ci ludzie chyba już nie pamiętają i własnych imion, to pech nie znać żadnych emerytów bez Alzheimera
        • angazetka Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:52
          Jasne, na pewno.
        • heca7 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:12
          Że co?!
        • la_mujer75 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 08:46
          Chyba żartujesz!
          To bardzo popularne imię.
          W liceum w mojej klasie były 4 Magdy ( 4 Magdaleny).
          A to że przekręcają na Małgorzatę to inna bajka.
        • bei Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 09:09
          Magdalena to pierwsza grzesznica 🤩( jeszcze teraz historycy zastanawiają się, kim była dla Jezusa), kiedyś kiedyś nadawano ją dziewczynkom nieślubnym .
          Mam 60 lat, i imię Marika spotykałam od liceum , nie słyszałam, by ktoś je zmieniał na Marysia. Moim zdaniem będzie źle brzmiało, gdyby będzie się rymować z nazwiskiem, ale każde imię w takiej rymowance jest niedopasowane . Marika Motyka, Marek Tatarek itp.
          • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 09:53
            Miriam z Magdali była apostołem. Już nawet KK nie utożsamia jej z nawróconą jawnogrzesznicą.
            • ichi51e Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 11:02
              w tym wypadku większe znaczenie ma tradycja w ludzie raczej
            • manon.lescaut4 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 11:41
              Czyli Dan Brown miał rację!
              • ayelen40 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 12:22
                Jakąś tam miał.
              • danaide2.0 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 18:38
                Naści
                www.biblia.info.pl/blog/apokryficzna-ewangelia-wedlug-sw-marii-magdaleny/
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 09:39
          Ależ bujdy opowiadasz big_grin
        • danaide2.0 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 20.11.23, 18:34
          Tu problemem może być nie (tylko) wiek, a poziom kultury/wiedzy.
      • heca7 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:14
        Moja kiedyś wróciła z przedszkola oznajmiając, że panie przedszkolanki przejęły ode mnie manierę zwracania się do niej pełnym imieniem- Alicja. Dla odróżnienia z drugą dziewczynką Alą wink
        • m_incubo Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:38
          Mam dwie kuzynki Alicje i też od zawsze jedna jest Alicją, a druga Alą.
        • szmytka1 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 19.11.23, 10:25
          Alicja, uważam, że to najpoekniejsze imię damskie. Wymyslilalm je dla pierwszej dziewczynki w naszej rodzinie i tak dostala na imię. Potem bałam się, że sama urodzę córkę i jak jej dam, jak już to najładniejsze jest zajęte 😆 Na szczęście córki nie urodziłam.
      • chatgris01 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:43
        nick_z_desperacji napisała:

> a potem sa
        > mo dziecko uczy się mówić w takich okazjach, jestem MARIKA nie MARYSIA, nie naz
        > ywaj mnie Wera,. bo nie lubię itp.

Jako ośmiolatka tffardo walczyłam z panią nauczycielką, że nie jestem Hanka big_grin
        Aż się poskarżyła moim rodzicom, i usłyszała od nich, że przecież nie mam na imię Hanna tongue_out
    • auksencja15 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:40
      Nie widzę problemu, sorry ;p
    • simply_z Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 21:42
      W Hiszpanii studiowałam z dziewczyną o imieniu Marika, problem w tym, że w hiszpańskim slangowym, to obraźliwe określenie na homoseksualistę, w efekcie zaczęła używać swojego drugiego imienia.
      • nick_z_desperacji Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:13
        Rozważania "w innych językach" są trochę bez sensu. U nas raczej USC nie przepuści Jezusa, a oni jakoś z tymi Jesusami zżyją.
        • simply_z Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 22:39
          Oczywiście,po prostu tak mi się skojarzyło.
        • emateczka Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:07
          Ja mam w Niemczech w klasie dziewczynkę o imieniu Melina... uncertain
          • heca7 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:13
            Nic w tym dziwnego. A Melina Mercouri? A imię Barak?
            • heca7 Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:14
              Oraz tureckie Burak...
              • wkswks Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:32
                Burak to nasz sąsiad 😀.
                • eriu Re: Oryginalność imiennicza na siłę. 18.11.23, 23:47
                  Warto uważać w rozmowie o imionach z osobami z kręgu tureckiego czy arabskiego, bo to imię ma pochodzenie religijne. Więc nieszczególnie warto schodzić na znaczenie imion w różnych językach.