Dodaj do ulubionych

Wyjazd na Indonezję

18.02.24, 16:23
Dziękuję za wszystkie dobre porady z poprzedniego listu. Mam nowy problem. Mąż się obudził i mówi że przyszedł mu do głowy pomysł wyjazdu na wyspę Indonezja. Mieliśmy zaplanowany Egipt, ale on od rana mówi, że może ta Indonezja. Tak jak wspominałam mamy dom i nie za bardzo możemy sobie pozwolić na zbędne wydatki. Mam pytanie, czy któraś z pań organizowała taki wyjazd na wyspę Indonezja po taniości? Czy to prawda, że może być w sklepach problem z kupieniem alkoholu? I jeszcze jedna rzecz, mój mąż jest takim prawdziwym Polakiem i często nie rozumie innych zwyczajów, trochę się obawiam, że możemy mieć z tego powodu kłopoty. Do tej pory bywaliśmy na olinkluziw w Egipcie i w Tunezji, czy tam na Indonezji jest podobnie, czy też będzie narażony na kontakt z odmienną kulturą? Dziękuję za wszystkie porady.
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:26
      Moze byc podobnie.
      Ja bym na Chorwację zamiast tego pojechała.
      • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:28
        Na Chorwacji byliśmy zaraz po ślubie, mąż mówi, że wtedy to była jeszcze Bułgaria. Teraz tylko ta Indonezja, ktoś mu nagadał w Internecie.
        • banicazarbuzem Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 17:15
          Kiedy Chorwacja była Bułgarią? 🤔
          • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 17:22
            Tak. Mąż mówi, że kiedyś nie było takiego kraju Chorwacja. Była za to Bułgaria.
            • przepio Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 17:25
              zonazpoznan1a napisała:

> Tak. Mąż mówi, że kiedyś nie było takiego kraju Chorwacja. Była za to Bułgaria.
              >
              👍
            • 71tosia Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 08:37
              Może jednak imperium osmańskie lub Austria-Węgry? Chyba rzeczywiście twoj może to „prawdziwy Polak” smile
    • annaboleyn Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:29
      Zachęcam, mąż się tam świetnie odnajdzie, wygląda mi na prawdziwego bywalca świata. Tylko Indonezją to bynajmniej dwa tygodnie, czy maz ma tyle urlopu??
      • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:32
        No właśnie nie wiemy, mąż nie może zapytać, bo nie chce się za bardzo rzucać w oczy. Jakiś starszy pan w Internecie naplut mężowi, że może z tej wyspy pracować przez komputer. Nie wiem jak to by było, bo mąż nie wykonuje na razie rzadnych prac na komputerze.
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:39
          Ale przecież mąż po studiach, po politechnice i miał się na IT przerzucić, co się stało sie, że RZADNYCH prac na komputerze ?
          • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:42
            Nie wiem skąd pani zna mojego Męża, ale proszę się nie spoufalać. Mąż studiował politechnikę i jest z zawodu Inżynierem. Nie pracuje w zawodzie bo ma bardziej intratną posadę.
            • sarah_black38 Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 20:08
              zonazpoznan1a napisała:

> Nie wiem skąd pani zna mojego Męża, ale proszę się nie spoufalać. Mąż studiował
              > politechnikę i jest z zawodu Inżynierem. Nie pracuje w zawodzie bo ma bardziej
              > intratną posadę.

A nie przypadkiem mąż jest z zawodu dyrektorem big_grin big_grin big_grin

Fajny trolling big_grin
          • karyna-z-tarchomina Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:46
            Ja zrozumiałam, że mąż tej Pani pisze procedury dla tych co robią na komputerze. Takie prace teoretyczne w sensie wykonuje, okołokomputerowe. Tak jak księża wymyślają procedury dla życia rodzinnego.
        • banicazarbuzem Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 17:14
          Ale tam sąsiedzi mogą nie mieć internetu przy plocie to jak będzie pracował?
          • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 17:23
            Ten starszy pan mówi, że jest internet na Indonezji. Mąż z reszta nie potrzebuje Internetu do pracy.
        • kk345 Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:22
          zonazpoznan1a napisała:

> Jakiś starszy pan w Internecie naplut mężowi, że może z tej wyspy pracowa
          > ć przez komputer.

Ja tak z troski ostrzegę, ze ten starszy pan to ogólnie androny plecie i złe dorady daje, a w ogóle, to jak na dłoni widać, ze nudzi się okropnie na tej wyspie Indonezja, zwiedzać nie ma czego, plaży nie ma i brudna, woda zimna, więc całymi dniami siedzi w ciemnym pokoju i plecie te androny przez komputer. Proszę nie dać się nabrać, bo jak wszyscy będziecie musieli też tak w pokoiku siedzieć a tylko mąż umie przez komputer rozmawiać, to się będziecie nudzić, a on was tylko będzie uciszać ćśśśśś, rozmawiam. Lepiej jechać do Mielna, dzieciom gofra sie kupi na spółkę i będą zadowolone.
    • shellyanna Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:30
      Mąż pisał, ze byli Państwo na Kubie. Wykorzystał na Kubę pieniądze ze spadku. Czy Pani zna tego Kubę? Czy Kuba o Pani i dzieciach wie?

I czy badała się Pani po tej przygodzie na Kubie?
      • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:34
        Ale że z panią mój mąż pisał?? Nie proszę panią nigdy nie byliśmy żadnej kubie.
        • annaboleyn Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:38
          Nie chcę pani martwić, ale pani mąż ma zwyczaj próbować pisania ze wszystkim, choćby uciekało żwawo na drzewo. Czasem mu rzucamy jakąś dobrowolną ofiarę, co lubi z takimi pogadać - żeby go odbarczyła, ale to nigdy nie wystarczy. Robimy wachty, pilnujemy, stawiamy zeriby, ale on strasznie zdeterminowany. Jeżeli połowę tej determinacji wkłoży w naukę obsługi komputera, to za miesiąc - dwa dział ITI nie będzie miał przed nim ucieczki.
          • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:46
            Bardzo się boję tego pomysłu zmiany zawodu. Mąż ma taką dobrą pewną posadę. Nikt w jego pracy nawet nie pamięta, że on tam jest zatrudniony. Boję się, że zwrócą teraz na niego uwagę i sobie o nim przypomną. Bardzo się tym denerwuję.
            • daniela34 Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:49
              zonazpoznan1a napisała:

> Boję się, że zwró
              > cą teraz na niego uwagę i sobie o nim przypomną.

Niech mąż położy się na podłodze i udaje wypuczoną klepkę z drewna egzotycznego, indonezyjskiego. Wtedy nikt nie zwróci na niego uwagi.
              • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:50
                Już mi pani to doradzała w zeszłym roku. Dziękuję bardzo za takie porady. Ktoś się o męża potknął
                • daniela34 Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:52
                  zonazpoznan1a napisała:

> Ktoś
                  > się o męża potknął

To trzeba było się bardziej płasko wypuczyć 🤷‍♀️
              • annaboleyn Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:51
                Danielo, proszę, nie piętnuj figury męża pani żony. Może ma wypuczenie, ale jest sympatyczny i na pewno wysportowany!
                • daniela34 Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:53
                  Ja nie piętnuję, ja udzielam życzliwej dorady.
                  • annaboleyn Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:57
                    big_grin big_grin big_grin
                    Tęsknię za chłopakiem, ale sie chyba ustatkował, bo milczy.
                    • hanusinamama Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 00:12
                      On to czyta i paznokcie obgryza. Zakład?
              • homohominilupus Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:53
                Cóż za fantastyczna dorada Danielo 🤗
                • daniela34 Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:57
                  Prosto z morza Banda ta dorada
                  • marta.graca Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 18:40
                    Parsknęłam!
                  • senin1 Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 23:24
                    Aaaa! to na tym morzu banda ta Indonezja lezy! To teraz juz wiem. A czy sa tam morze jakies inne wysp?, bo to moze by meza skonfundowalo. Lepiej go tam nie wysylac.
                    • daniela34 Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 23:57
                      Prawda? Lepiej wysłać na Uznam jeśli już musi być jakaś wyspa. Uznam Uznam za lepszą destynację.
                      • annaboleyn Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 00:06
                        Z Uznam szybko wróci. Ale w sumie wedle uznania...
          • hanusinamama Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 00:10
            Przeczytałam "Czasem mu rzucamy jakąś dobrowolną ofiarę, co lubi z takimi pogadać - żeby go odrobaczyła!!!" i zrobiłam taaaaaaaaaaaaaakie oczy
        • shellyanna Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 19:19
          Ze mną? 😳😂
          Na Kubie bywałam, ale to było ze 30 lat temu.
          • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 19:26
            Niech sieciami odczepi od mojego męża! My mamy trójkę dzieci i dom.
            • shellyanna Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 19:31
              O co Pani się rozchodzi?! Nie mam sieci! Używam czasem podbieraka, jeśli dorada za duża.
    • karyna-z-tarchomina Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:41
      Polecam wylot na Papua. Co prawda jest to kraniec Indonzezji ale tam się mąż odnajdzie z pewnością! Małe zaludnienie, całymi dniami można zwiedzac i nie natknąc się na tłumy. Kultura rdzenna bardzo że tak powiem nieskompliowana, każdy sobie poradzi, wystarczy nie wchodzic w drogę i obserwować bardziej niż uczestniczyć. Kuchnia świetna, europejczyk w cenie, lubią białe mięso.
      • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:43
        Dziękuję za poradę, czy orientuje się pani, czy tam latają jakieś polskie samoloty? Albo żeby chociaż obsługa mówiła po polsku?
        • karyna-z-tarchomina Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 16:53
          Odradzam! Podróż samolotem jest kosztowna i nie ma na czym oszczędzić. Lepiej jechać autem, na gaz koniecznie, kanapki na drogę, zupę w słoiku zabrać. Google Maps odpalić - tylko internetu z płotu nabrać, i możńa się nie odzywać cała drogę do nikogo. Dopiero na krańcu kontynentu nadać kontenerowcem do jednego z tamtejszych portów. Można też za darmo przepłynąc w kajaku jak pan Doba
          • hasty Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 17:19
            Najlepiej by się daczcia sprawiła...
            Szybko, ekonomicznie i jakby luksusowo!
            • shellyanna Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 19:26
              Golf! Słyszałam, ze golf jest hiper wygodny. Zwłaszcza dla rodzin 2+3.
              Słyszałam, ze to auto niezawodne, latami jest jak nówka z salonu i przede wszystkim żaden pierd nie utrzyma się w fotelu.
              • karyna-z-tarchomina Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 19:28
                Ale czy tani i na gaz....?
          • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 19:36
            Niestety podróż samochodem nie wchodzi w grę. Mąż jest nienajlepszym kierowcą i ma problemy z kręgosłupem. Już kiedyś jechaliśmy samochodem do Chorwacji i jak tylko dotarliśmy to trzeba było wracać.
    • raphidophora_tetrasperma Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 17:27
      Proszę panią, proszę przeczekać cierpliwie fanaberie mężowskie. Zmartwień ma z nim pani niemało, a taka podróż na wyspę Indonezja to proszenie się o kłopoty. Na co to komu? Pieniądze na zmarnowanie tylko pójdą. Namówi pani męza na podróż w jego rodzinne strony. Będzie taniej, bezpieczniej i mniej wstydu się pani naje.
      • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 17:41
        Niestety mąż jest nie mile widziany w rodzinnych stronach. Mówią o nim miastowy i nie chcą jeść ze wspólnej miski. Wszyscy się skłócili przy budowaniu naszego domu.
        • hanusinamama Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 00:13
          Niech go Pani namówi na Ciechocinek. Tam jest zapewne jakich hotel w którym on się poczuje bywalcem smile
        • chlodne_dlonie Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:14
          Jak z miski wspólnej nie, to może by tak brodzik zaproponować..?
          Większy, pojemniejszy a i integracji sprzyjać takie jadanie będzie tongue_out
    • ulica21frezji Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 18:01
      Czy ten wątek to jest na poważnie?
      • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 18:02
        Nie rozumiem tego pytania? Co jest dziwnego w moim wątku? Proszę pomóc, albo nie zaśmiecać.
      • mmk9 Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 18:09
        Przecież od początku widać, że na powaznie wink Są nawet nawiązania do licznych innych, równie poważnych wątków
        • primula.alpicola Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 13:52
          mmk9 napisała:

> Przecież od początku widać, że na powaznie wink Są nawet nawiązania do licznych i
          > nnych, równie poważnych wątków

To taki "Straszny film", albo "Straszny wątek" 😛
      • asia.sthm Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 18:15
        ulica21frezji napisała:

> Czy ten wątek to jest na poważnie?

Nie ma najmniejszej wàtpliwości, jak mawia pewien zbafca.
    • kozica111 Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 18:25
      Wam nie szkoda czasu?
      • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 18:34
        Mnie szkoda i czasu i pieniędzy, ale mąż mówi, że to może być tańsze niż Egipt, jeśli zrobimy po taniości.
        • chlodne_dlonie Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:16
          Z pewnością, polecam wyprawić się wpław.
          Będzie i po taniości i do tego o kondycję będzie można zadbać.
          Fizyczną wink
    • kizolda Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 18:31
      Prosze pani to ja od razu chce przestrzec przed oszustami i hakerami bo to oni pewnie naopowiadali pani mężu tych głupot przez internet. Otuż na Indonezji nie ma pracy zdalnej ani nawet all-inkulsiv tylko zwiedzanie turystyczno-przewodnickie. Więc pewnie jakiś haker oszukista chciał wyłudzić państwa pieniądze. Natomiast taki wyjazd o jakim pani pisze to jest do Balji czyli takiego kraju co leży obok Indonezji i wielu Indonezjan tam zresztą przebywa. W tej Balji to przebywa także wielu inżynierów i informatyków Polaków. Pracują zdalnie i na wakacjach zarabiają pieniądze a ceny są niszsze niż w kurortach narodowych jak Zakopane i Mielno.
    • cranberries1983 Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 19:31
      z tego co wiem, Indonezja jest bardzo dobrze rozwinięta, oczywiscie wiele różnic do EU, ale ogolnie to nie jest "dziki kraj", acz trzeba szanować muzułmańska wrażliwość
      no i szczepienia!
      • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 19:38
        Bardzo dziękuję za ten wpis. Mój mąż niestety niezbyt dobrze sobie radzi z takimi innymi religiami. Co to znaczy szanować muzułmańską wrażliwość?
        • karyna-z-tarchomina Re: Wyjazd na Indonezję 18.02.24, 19:51
          To znaczy ze Papua bedzie lepsza. Albo Bialystok.
    • atoness Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 12:05
      Chciałabym zwrócić uwagę ematek na słowo naplut. Ktoś komuś o czymś naplut. Dawno żadne słowo nie zrobiło na mnie takiego wrażenia. Gdybym je usłyszała bez kontekstu, uznałabym, że to rzeczownik, plwocina, która trafiła gdzieś, gdzie miała (albo nawet nie trafiła) i leży. I na czymś jest naplut. Moim zdaniem naprawdę dobre. I mocne.
      • asia.sthm Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 12:42
        > I na czymś jest naplut. Moim zdaniem naprawdę dobre. I mocne.

O tak, mnie tez przyjemnie ogluszylo i teraz, dzieki tobie juz wiem co to jest. Brakowao tego rzeczownika.
        • atoness Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 13:11
          O tak, przyjemnie ogłuszyło! To jest to wrażenie.
          Myślę teraz, że naplut to coś jak urobek. Albo narzut. Piloci na przykład mają nalot. Można by kogoś zapytać, jaki ma dzisiaj naplut.
          • asia.sthm Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 13:20
            > Można by kogoś zapytać, jaki ma dzisiaj naplut.

Jakos, bardzo za przeproszeniem, skojarzylo mi sie z urobkiem z napletka big_grin i nic na to nie poradze.
            Ale tak, ogolnie sie zgadzam - naplut moze byc urobkiem z dlugiego przemowienia zawodowego nudziarza big_grin
            • atoness Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 13:44
              No to już trochę fuj, ale rozumiem. A raczej bardziej fuj. Znajome dziecko na skarpetki mówiło sapoletki i mnie się to zawsze kojarzyło z napletkiem. Dziwnie nas te neurony prowadzą.
              • asia.sthm Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 13:54
                > Dziwnie nas te neurony prowadzą.

Na to nie ma rady big_grin

A zeby poprawic wrazenie to naplut moze miec slimak. Zostawi slad, a ja zaraz powiem: O jaki ladny naplut.
                Albo idzie ktos i mu cieknie z torby, wtedy tez ma naplut i troche roboty jak sie zorientuje.
                • atoness Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:17
                  Albo wielki pies z wielkimi faflami. Prawda.
                  • daniela34 Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:18
                    Bernardyn!!!
                    • daniela34 Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:20
                      Albo dog niemiecki.
                      Jak dog mojego wujka postanowił się do mojego ojca przytulić, to jego naplut tak skutecznie ozdobił rękaw ojcowskiego swetra, że usunęło go dopiero trzecie pranie.
                      • atoness Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:33
                        O tak! Wyobrażam sobie, że naplut może być szkodliwy. Albo chociaż uciążliwy. Czasem w ramach sąsiedzkiego dyżuru wyprowadzam sąsiedzką seterkę. Jeśli występuje naplut, a raczej występuje, puszczam się pędem, seterka za mną, i on, ten naplut, jakoś tak najpierw powiewa do tyłu, a potem z tyłu zostaje. Czasem na części bocznej seterki, ale to już trudno.
          • lella_two Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 15:00
            atoness napisała:

> Można by kogoś zapytać, jaki ma dzisiaj naplut.
            Mnie by interesował naplut piłkarzy w czasie meczu. Czy nie powinien być dodatkowo punktowany?
            • atoness Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 15:17
              Ha! To może być ważne pytanie. Ci, co po meczu przeczesują czy tam wałkują trawę, pardą, murawę, mogliby to jakoś przy okazji sprawdzać. Nie wiem tylko, czy więcej punktów miałoby się należeć za naplut duży, czy mały.
              • lella_two Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 15:21
                Ja bym jednak optowała za pomiarem elektronicznym, w momencie naplutu, żeby przeciwnik złośliwie nogą po murawie nie roztarł. Tyle się kasy w ten sport pcha, że to chyba nie wydatek!
                • atoness Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 15:36
                  Fakt. Mężowi wątkodawczyni zależy, żeby było po taniości, ale piłkarzom (klubom?) przecież nie musi.
                  Zastanawiam się tylko, czy nie jest zbyt łatwo naplut symulować. Podobno piłkarze są bardzo delikatni i pod dotknięciem prawie umierają, żeby ci drudzy byli winni. W kwestii naplutu też by chyba mogli.
      • lella_two Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 12:57
        Tak, naplut głupot, namącił bez żadnej refleksji czy wysiłku- jakby splunął i poszedł dalej.
        Aż szkoda na tę Indonezję jechać, bo w obcych językach się takich kwiatków nie wyłapie!
      • primula.alpicola Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 13:53
        O tak, dobre, prawie tak dobre jak "na wieszku"!
        • annaboleyn Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 13:55
          O Boże, zapomniałam o wieszku big_grin big_grin big_grin
          • asia.sthm Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:08
            annaboleyn napisała:

> O Boże, zapomniałam o wieszku big_grin big_grin big_grin

Jako rzeczownik to bedzie wieszek, a wieszek to odmiana duszka co to odwiesza za dziecko kurtke rzucona na podloge w przedpokoju.
            • lella_two Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:58
              Może się trafić i duszek złośliwy- wtedy zrywa te tasiemki z kurtek, które służą do wieszania. Mam wrażenie, że u mnie zawsze były te drugie...
    • majaa Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 13:52
      A którą konkretnie wyspę mąż ma na myśli?
      • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 13:53
        Wyspę Indonezja.
        • majaa Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:05
          zonazpoznan1a napisała:

> Wyspę Indonezja.

Indonezja to archipelag. Może weźcie się z mężem najpierw trochę dokształćcie zanim gdzieś wyjedziecie.
          • zonazpoznan1a Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:14
            Nie wiem czemu pani jest taka nie miła. Mąż studiował politechnikę, ciekawe czy pani może się pochwalić lepszym wykształceniem?
            • majaa Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:46
              Najmocniej panią przepraszam. Mąż ma doprawdy wyjątkowe wykształcenie i zapewne wie wszystko o tej politechnice, którą studiował. Proszę mu jednak uprzejmie przekazać, że w kwestii Indonezji ma jednak pewne braki do nadrobienia.
          • azalee Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 14:40
            Nawet w takim ciekawym, i pouczajacym watku hejtujom 🙄
      • primula.alpicola Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 13:54
        No Indonezję, czego nie rozumiesz?🤪
    • memphis90 Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 19:27
      Z wysp to fajna jest Australia i mieszka tam Nikola Kidman, a to jest Polka przecież, imię ma nasze, to wiadomo że się mąż odnajdzie wśród swoich.
      • daniela34 Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 19:30
        Jest dużo fajnych wysp: Wolin, Uznam, Grenlandia, Święta Helena..
        • memphis90 Re: Wyjazd na Indonezję 19.02.24, 19:40
          Bez sensu takie małe. Gdyby chociaż wyspa Anglia to jeszcze… A ta Grenlandia to w ogóle oszustwo straszne, bo wcale nie jest zielona, co obiecują, tylko piź..zi śniegiem i zimnem - powinnaś się wstydzić, że próbujesz wkręcić w taką marną miejscówkę rodzinę naszego forumowego kolegi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka