Dodaj do ulubionych

Wybór profilu w liceum

23.04.24, 10:07
Dziecko stoi przed wyborem klasy w liceum, ubolewamy, że nie ma klas ogólnych, bo najpewniej to byłby najlepszy wybór. Pytanie mam takie : czy po klasie humanistycznej da się dobrze zdać maturę z matmy na poziomie podstawowym? Czy może raczej wybrać rozszerzoną matmę, przy założeniu, że i tak nie będzie się przystępowało do rozszerzenia, ale przynajmniej porządnie przygotuje się do podstawy. Dziecko dobrze uczące się, ale czwórkowe z matmy. Poza tym, chce rozszerzać języki, WOS albo geografię. Ale takich profili prawie nie ma w tym roku.
Obserwuj wątek
    • bruy-ere Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 10:17
      Rozszerzenie z matmy jest bardzo wymagające, jest ogromny przeskok w stosunku do podstawowej. U młodego w klasie mat-geo wielu uczniów wcześniej piątkowych bierze korki (ale też nauczyciel niezwykle ich ciśnie).
      Rozszerzenie polecałabym w przypadku, gdy dziecko wykazuje zdolności matematyczne oraz lubi ten przedmiot.
      • bruy-ere Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 10:20
        *w stosunku do szkoły podstawowej
      • sabek81 Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 17:52
        bruy-ere napisała:

> Rozszerzenie z matmy jest bardzo wymagające, jest ogromny przeskok w stosunku d
        > o podstawowej. U młodego w klasie mat-geo wielu uczniów wcześniej piątkowych bi
        > erze korki (ale też nauczyciel niezwykle ich ciśnie).
        > Rozszerzenie polecałabym w przypadku, gdy dziecko wykazuje zdolności matematycz
        > ne oraz lubi ten przedmiot.
        Ah dziecko ematki, jak ledwo zipie z matmy to tylko dlatego, ze nauczyciel cisnie😂🙈. A co do autorki watku to matma podstawowa a rozszerzenie to duzy przeskok, skoro niexkest scislowcem to po co?
    • berdebul Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 10:18
      Matma rozszerzona i podstawa to dwa różne światy. Nie idź ta droga, bo dzieciak będzie się męczył.

Podstawa jest stosunkowo prosta, szukałabym szkoły gdzie nie olewa się przedmiotów ścisłych w klasach humanistycznych.
    • kurt.wallander Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 10:18
      Ja odradzam. Lepiej wybrać dobrą szkołę, z dobrym nauczycielem, który dobrze przygotuje do podstawy. Wiem, trzy razy powtórzyłam "dobry" w różnych konfiguracjach.

Po prostu matura z matematyki rozszerzonej, to inna bajka niż podstawa, inny typ zadań. A w liceum od początku praktycznie zaczyna się przygotowanie do matury. Pół biedy, jesli nauczyciel choć trochę dostosuje nauczanie do ucznia i tym nie zdającym rozszerzenia, daje do ćwiczenia zadania typu maturalnego, ale na poziomie podstawowym. U mojej córki tak było, ale dopiero na parę miesięcy przed maturą. A przez 4 lata ciężko całkowicie odpuścić program rozszerzonej matematyki, bo bieżące sprawdzany pisac i zaliczać trzeba....
    • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 10:19
      Rozszerzenie z matmy jest trudne i przydaje się na rozszerzeniu. Moim zdaniem wystarczy podstawa. W dobrej szkole dobrze przygotują do podstawy. Jeśli WOS to bywa z historią, albo częściej mat-geo-wos/ang. W tym roku bardziej klasyczne te profile.
    • pyza-wedrowniczka Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 10:40
      Matmę podstawową zda po klasie humanistycznej - jak do tej pory był czwórkowy, to ogarnie, a jak pójdzie do rozszerzonej to się będzie tylko męczył.
      Poza tym będzie miał nadmiar godzin z tej matematyki kosztem innych przedmiotów.
    • marta.graca Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 10:49
      A jakie są profile do wyboru?
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 10:56
      Nie ma najmniejszego sensu iść na rozszerzoną matmę, jak się nie ma zamiaru rozszerzonej matmy zdawać.
      To nie działa tak, że na rozszerzonej matmie nauczy się lepiej tego, co jest na podstawie.
      To jest inny program, będzie się uczyła rzeczy, które jej do podstawy zupełnie nie będą potrzebne.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 11:12
        Nie, nie przygotuje się porządnie do podstawy w klasie matematycznej, bo tam podstawa będzie zrobiona szybko i zapewne po łebkach, bo nauczyciel założy, że te podstawowe rzeczy są łatwe dla kogoś, kogo interesuje matma i przyszedł do klasy matematycznej. Większość dzieciaków te podstawę będzie już znała, przynajmniej częściowo, w momencie przyjścia do szkoły.
        Lekcje będą skupione na materiale, który do zdawania podstawowej matmy zupełnie nie jest potrzebny.
        • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 12:21
          W sumie mój 8- klasista trzaska maturę podstawową bez trudu. I wybiera się do mat- fizu, więc trochę tak jest, że adepci matmy rozszerzonej raczej umieją więcej niż mniej.
          • kurt.wallander Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 12:41
            Ale tu byłby przypadek w pewnym sensie w drugą stronę. I tak, ktoś, kto jest dobry z matematyki rozszerzonej, prawdopodobnie bardzo dobrze napisze podstawę. Ale jesli ktos, kto orłem matematycznym nie jest, będzie uczył się tylko w zakresie rozszerzonym, to rozszerzenia super nie napisze, a może mieć też problemy z podstawą. Będzie też brakowało mu informacji zwrotnej, w jakim zakresie umie podstawę. W takim przypadku lepiej skupić się na zadaniach maturalnych typowych dla podstawy. Moja córka z matematyki miała w ciągu 4 lata nauki maksymalnie 80% ze sprawdzianów (często mniej), a kiedy pod koniec czwartej klasy nauczycielka zaczęła jej dawac sprawdziany z samej podstawy (bo dziecko planuje tylko maturę podstawową), to zdarzało się i 100%. I to jest info, które raz, podbudowuje "morale", a dwa - daje nadzieję na dobre napisanie matury podstawowej.

No i, o tym juz pisałam i ja, i inne forumki, zadania na maturze podstawowej sa innego typu niz na rozszerzeniu. Lepiej ćwiczyć tego typu zadania, żeby opanować je do perfekcji, niz męczyć się z rozszerzonymi.

W przypadku przewidywania problemów - opłaciłabym dziecku w klasie maturalnej kurs lub korepetycje.
      • pade Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 11:16
        To nie jest inny program.
        • kurt.wallander Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 11:49
          Nie, zupełnie. Uczą się tego samego, co na podstawie..... [facepalm]
          • kubek0802 Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 12:58
            Oczywiście że można, syn zdał podstawę na 100%. Z tym że przez całe LO bardzo lubił i matmę i matematyczkę i w ramach relaksu rozwiązywał zadania.
            • hanusinamama Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 19:15
              Ale tu mowa jakby o czym innym... Wiemy ze mozna, nie twoj ejden zdał na 100%
          • pade Re: Wybór profilu w liceum 24.04.24, 08:39
            kurt.wallander napisała:

> Nie, zupełnie. Uczą się tego samego, co na podstawie..... [facepalm]

Mam przed sobą podręczniki do matematyki w szkole średniej. Te dla rozszerzeń mają dopisek: poziom podstawowy i rozszerzony. W każdym dziale są rozdziały z gwiazdką (kropką) i te są dla rozszerzenia, a pozostałe dla podstawy.
            Tu zakres programowy:
            matematyka.dlamaturzysty.info/s/5032/81625-matematyka-matura-od-2023-wymagania.htm
            Oczywiście, że poziom jest wysoki (niektóre z zagadnień na rozszerzeniu miałam na studiach), oczywiście, że wymagane jest myślenie i logiczne i abstrakcyjne, a na nowej maturze są wyłącznie zadania otwarte (czyli przekrojowe), a nie jak wcześniej i zamknięte i otwarte, ale to nie znaczy, że rozszerzenia mają inną podstawę programową. Nie, oni mają ją lekko poszerzoną.
      • droch Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 17:01
        Nie ma najmniejszego sensu iść na rozszerzoną matmę, jak się nie ma zamiaru rozszerzonej matmy zdawać.

A bo to wiadomo, jakie zajdą zmiany w rekrutacji na studia przez 4 lata...
    • night_and_day Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 15:10
      Dziękuję za te opinie. Nie rozumiem tylko, dlaczego jest tak duża ilość klas z rozszerzoną matmą w stosunku do pozostałych. To chyba niemożliwe, żeby większość kandydatów do liceum była na tyle dobra z matmy, żeby ją rozszerzać?
      • berdebul Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 15:35
        Bo liczy się na wiele kierunków.
      • asia_i_p1 Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 16:10
        Licea chcą mieć dobrych uczniów. Skoro mają otwierać mniej klas, celują w te profile, które w poprzednich latach przyciągnęły najlepszych.
        • heca7 Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 17:58
          No i rodzice lubią też dziecko popchnąć na rozszerzenie wink Jak widać na załączonym obrazku...
          • hanusinamama Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 19:16
            Wiesz zalezy na jaki kierunek potem chce iść dziecko. Na wielu jest wymagane rozszerzenie z matmy...co często jest kretynskim pomysłem
      • hanusinamama Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 19:15
        Bo wiele kierunków wymaga rozszerzonej matmy
    • jammer1974 Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 17:08
      Chce isc w przyszlosci w kierunku humanistycznym a ty w zwiazku z tym myslisz ze posadzenie go/jej w klasie matematycznej bedzie lepszym rozwiazaniem?
      Gdzie tu logika?
      Myslisz ze tylko klasa matematyczna daje szanse na zdanie matury z matematyki? To jakim cudem uczniowie z innych klas ja zdaja?
      • night_and_day Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 17:17
        Skoro matma jest brana pod uwagę nawet na kierunki humanistyczne na UW, dobrze by było zdać ją przyzwoicie.
        • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 17:28
          No. na takim UW na większość społ- hum kierunków 100% z podstawy = 60% z rozszerzenia, mierzone w punktach. Zwykle matematyka to 5-10% całego wyniku. Lepiej postawić na jak najlepszy wynik z interesujących przedmiotów.
          Podstawę wyćwiczy na podstawie, jakby nie było😉, a jak nie jest zainteresowany matematyką to 60 % z rozszerzenia lub równowartość innego wyniku z podstawy nijak nie wyciągnie.
          • koko8 Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 18:23
            szeptucha.z.malucha napisała:

> No. na takim UW na większość społ- hum kierunków 100% z podstawy = 60% z rozsze
            > rzenia, mierzone w punktach. Zwykle matematyka to 5-10% całego wyniku.

No nie bardzo, na większości kierunków, także humanistycznych na UW, waga matematyki to minimum 15%. Moje dziecko zarobilo sporo punktow za rozszerzoną maturę z matematyki.
            • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 18:34
              Masz rację, to chyba bardziej z polskim tak jest na kierunki ścisłe. Na taką filozofię matematyka to 30%, na filologię, prawo, czy archeologię 15%.
              Jednak, gdy ktoś ma 95-100 z pozostałych rozszerzeń wymaganych, to te 100% z podstawy wystarczą (wtedy tylko 61% z rozszerzenia przebija ten wynik).
        • jammer1974 Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 17:39
          night_and_day napisała:

> Skoro matma jest brana pod uwagę nawet na kierunki humanistyczne na UW, dobrze
          > by było zdać ją przyzwoicie.

Ale zeby zdac przyzwoicie poziom podstawowy to trzeba nauczyc sie rowniez takich tresci jakich poziom podstawowy nie potrzebuje ?
          Czy wystarczy nauczyc sie przyzwoicie tylko tego koniecznego minimum?
          • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 17:47
            Wystarczy podstawa.
            • jammer1974 Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 17:52
              szeptucha.z.malucha napisała:

> Wystarczy podstawa.

Czyli jest odpowiedz. Po co komplikowac sobie cos co tego nie wymaga.
              Zwlaszcza ze mu potem moze czasu nie starczyc na to co faktycznie moze byc przydatne w jego procesie edukacji.
    • heca7 Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 17:50
      Syn rozszerzał matematykę i to nie wygląda tak jakbyś po prostu dostawała dodatkowe zadania na szóstkę wink Nie pchałabym kogoś kto ma czwórki ze zwykłej, podstawowej matmy na rozszerzenie.
      • hanusinamama Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 19:17
        Wiesz to tez zależy jak ocenia nauczyciel. U młodej w szkole dzieciak mający 3 miejsce w konkursie kuratoryjnym nie ma 6 z matmy ...w innej szkole za byle kangurka nauczyciel stawia 6
        • szeptucha.z.malucha Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 19:26
          Jeżeli dziecko ma kuratora to wg przepisów ma mieć 6. Chyba, że to inny konkurs?
          Dziwną zaiste wybrałaś szkołę.
    • kubek0802 Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 19:30
      night_and_day napisała:

Pytanie mam takie : czy po klasie human
      > istycznej da się dobrze zdać maturę z matmy na poziomie podstawowym?
      No może mam dziś niż intelektualny, ale chyba odpowiedż piętro wyżej właśnie na temat i zadane pytanie.
    • princy-mincy Re: Wybór profilu w liceum 23.04.24, 19:40
      Rozszerzenie z matmy podobno bardzo trudne. Znam troje dzieci, które miało 100% z matmy ja E8, czwarte dziecko 96% i trójka z tych dzieci miała z matmy ja semestr średnia między 1,5 a 1,7. Czwarte dziecko ledwo ledwo wyciągnęło na 1.9, co daje ocenę dopuszczająca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka