Dodaj do ulubionych

Pensja/zasilek na chorobowym

28.08.24, 12:08
Dziewczyny od miesiąca jestem na zwolnieniu ( operacja) no i w moich informacji wynika, że wtedy dostaje się zasiłek chorobowy w wys.80% pensji. Tymczasem mnie dziś za sierpień wplynęła cała pensja, pomniejszona zaledwie o 150 zł ( dodam, że zarabiam powyżej średniej krajowej)? To jak to jest właściwie? Przecież to ile wzięłam, to prawie cała pensja?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:11
      A to nie jest tak, że ty dostałaś pensję, bo tyle płaci pracodawca, a jak obowiązki przejmie nfz to wtedy to będzie 80 procent?
      • clara.burgund Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:15
        alpepe napisała:

> A to nie jest tak, że ty dostałaś pensję, bo tyle płaci pracodawca, a jak obowi
        > ązki przejmie nfz to wtedy to będzie 80 procent?

Ale ta pensja jest pomniejszona o 150 zl.
        • izyderia Re: Pensja/zasilek na chorobowym 30.08.24, 12:50
          Jjdjdj
      • anilorak174 Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:15
        Nie, pracodawca też płaci 80%.
        • clara.burgund Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:20
          anilorak174 napisała:

> Nie, pracodawca też płaci 80%.

Ale ja dostalam więcej niż 80%. Teraz jeszcze raz wyliczyłam.
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:26
          anilorak174 napisała:

> Nie, pracodawca też płaci 80%.
          >

Skąd wiesz, jak płaci firma autorki? Są firmy, które płacą 100%.
    • eagle.eagle Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:21
      A nie miałaś jakiś dodatków do pensji, nadgodzin ? Wypłacane jest 80 % średnich zarobków z ostatnich 12 miesięcy.
      • clara.burgund Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:24
        eagle.eagle napisała:

> A nie miałaś jakiś dodatków do pensji, nadgodzin ? Wypłacane jest 80 % średnich
        > zarobków z ostatnich 12 miesięcy.

Nie miałam. Chyba tylko ze dwie premie motywacyjne ( ale to wszyscy pracownicy dostali).
        • eagle.eagle Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:27
          To może właśnie ona Ci podniosła średnie wynagrodzenie. A na święta w grudniu czy kwietniu ?
          • clara.burgund Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:29
            eagle.eagle napisała:

> To może właśnie ona Ci podniosła średnie wynagrodzenie. A na święta w grudniu c
            > zy kwietniu ?

Nie, to były jakieś zwykłe miesiące- maj i chyba lipiec.
            • anilorak174 Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:31
              Piszeale to chyba bierze się srednia z ostatnich miesięcy. Skoro to był maj i lipiec to może się załapało.
            • eagle.eagle Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:43
              Z ostatnich 12 miesięcy, nie muszą być świąteczne i nie musi byc premia tylko dla ciebie.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:27
      Sprawdź regulamin wynagradzania. Tam będziesz miała napisane, jak Twoja firma płaci i czy dopłaca na L4.
    • sandy_cheeks Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:41
      Mi kiedyś tak wypłacono, a potem kadrowa poprosiła, żebym napisała zgodę na potrącenie nadpłaconej kwoty (może zwrot robiłam, nie pamietam). To było kilka dobrych lat temu i płace mi wtedy naliczono zanim mój papierowy L4 dotarł do kadr.
      • chocolate_dog123 Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 12:56
        Potrącą ci z następnej wypłaty.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pensja/zasilek na chorobowym 28.08.24, 13:00
      Nie 80% pensji, a 80% średniego wynagrodzenia. Jeśli dostałaś premie, to one ci średnią za ostatnie 12 miesięcy przed zwolnieniem podniosły.
    • kai_30 Re: Pensja/zasilek na chorobowym 30.08.24, 11:33
      Tak, jak dziewczyny wyżej piszą. To 80% średniej, nie miesięcznej pensji. Mam stałą pensję, plus okazjonalnie jakieś dodatki, czasem wysokie. Na ostatnim zwolnieniu, też po operacji, dostałam zasiłek chorobowy wyższy niż miesięczna pensja, bo do średniej wliczyły mi się dodatkowe składniki.
      • sarah_black38 Re: Pensja/zasilek na chorobowym 30.08.24, 12:47
        Pensja uśredniona. Też byłam na długim zwolnieniu L4, potem 3 miesiące na zasiłku rehabilitacyjnym i płacono mi 80% z uśrednienia rocznego. Wchodzą dodatki, premie, nagrody. Stąd kwota jest większa niżby się wydawało. Po powrocie do pracy miałam wypłatę cienką big_grin wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka