sueellen 09.01.25, 16:12 I dlaczego kawiarka najlepsza 😉😅 Co wybiera ematka , która nie uznaje kawy instant, nie ma ekspresu a lubi dobrą kawę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:20 Nie rozumiem punktu pierwszego Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:23 kk345 napisała: > Nie rozumiem punktu pierwszego Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:38 A ja myślałam, że chodzi o arystokratyczny paluszek Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 22:28 Ja też, wygięty mały paluszek. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 23:54 iberka napisała: > A ja myślałam, że chodzi o arystokratyczny paluszek Pinkies out czyli odstający mały paluszek zdecydowanie jest przeciwieństwem dobrych manier 😅🤙🏼 Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 17:34 Thanks, Captain Obvious 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:24 Bialetti :p Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:26 szarmszejk123 napisał(a): > Bialetti :p A tak swoją drogą czy ktoś wie o co chodzi z tym palcem? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:28 " Un caffè, per favore!" Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:31 szarmszejk123 napisał(a): > " Un caffè, per favore!" No patrz, a ja całe życie myślałam że to kelner na tym obrazku czy tam barista... Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:32 No skąd, to elegancik jest:p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:39 Obrazek został stworzony jakoś w latach '50 o ile dobrze pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 23:15 Przereklamowany ten Bialetti z paluchem. Tyle powiem. W ostatnim punkcie powinno być dopisane ze kawa jest od zaprzyjaźnionego plantatora żeby jednej forumce pękła pierdząca żyłka Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 23:57 homohominilupus napisała: > Przereklamowany ten Bialetti z paluchem. Tyle powiem. > > W ostatnim punkcie powinno być dopisane ze kawa jest od zaprzyjaźnionego planta > tora żeby jednej forumce pękła pierdząca żyłka > Zaprzyjaźnionego plantatora z Kolumbii . Z forumka z takimi znajomościami lepiej nie zadzierać bo wiadomo to jeszcze jakich ma przyjaciół 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: French press , dipper czy kawiarka? 11.01.25, 03:28 no to nie zadzierajcie 😁 wprawdzie nie mamy zaprzyjaznionego plantatora w kolumbii ale znamy czlowieka, ktory ma takiego plantatora 😎 dobra kawe ma Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 10:53 Kawiarki no name z supermarketu sprawdzają się tak samo dobrze a kosztują połowę :p Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 17:11 szarmszejk123 napisał(a): > Kawiarki no name z supermarketu sprawdzają się tak samo dobrze a kosztują połow > ę :p Miałam no name z supermarketu za 10 funtów. Miała źle wyprofilowany dziubek i musiałam nalewać nad zlewem bo ciekło. Upierdliwe to było i kupiłam bialetti. Mam od wielu lat 3 sztuki różnej wielkości. Uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 17:39 Ja mam z włoskiego supermarketu, może dlatego lepsza:p Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 18:10 szarmszejk123 napisał(a): > Ja mam z włoskiego supermarketu, może dlatego lepsza:p Może, ale kupując no name nie wiesz co ci się trafi . Może być ok a może być do bani albo popsuć się po roku. Mnie to właśnie spotkało, a tymczasem żadna z moich bialetti mnie jeszcze nie zawiodła 🙂. Nie kupiłabym jednak tych kolorowy i bo mam wrażenie że farba zaraz zejdzie i będą brzydkie, porysowane, z odpryskami. Tak było np z kubkiem contigo. Najlepszy czysty metalowy bez kolorowej powłoki. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 18:23 Mnie Bialetti zawiodła ta, którą wrzuciłam niżej. Jest beznadziejna i , jak widać, to nie tylko moje zdanie :p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 18:24 A co do tych kolorowych, to masz rację, robią się brzydkie bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:23 Zadna. Nie lubie kawy Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:25 Pytanie: Co wybiera ematka , która nie uznaje kawy instant, nie ma ekspresu a lubi dobrą kawę? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 11:01 Ojtam. Pozwól mi stanac czassmi okoniem. No co wszystkie takie...z linijka. Czlowiek sobie nie moze wbic draga w ziemie 🙄😂 Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 16:10 Nie stanęłaś okoniem , jak zwykle nie doczytałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:26 French press. Tylko i wyłącznie. Uczciwy szatan, tylko bez fusów. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:29 Jeżeli ktoś by mi zaparzył to nie wybrzydzam, biorę obojętne co, natomiast sama na codzień używam kawiarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:30 French press, "świezo palona, świeżo mielona o poranku" espresso w kawiarni Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:30 Jeśli mam wybierać, to wolę wywalony w kosmos ekspres, z rurka do mleka, opcjami do wyboru itd. A jeśli nie ma wyboru, napije się i rozpuszczalnej Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:39 Z aeropressu. Kimbo. Z bieżącego rocznika. Mielona co poranek. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:49 Jak mam więcej czasu to może być kawiarka. Jak się spieszę albo nie chce mi się bawić w mycie kawiarki to frenchpress. I na ogół właśnie to drugie Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 17:13 Próbowałam wszystkich trzech, żadna mi nie wchodzi, przyzwyczaiłam się do expresu. Jak mi umrze to będę sobie zaparzała w tym z tłoczkiem, bo mam. Kawiarka to jakieś nieporozumienie, nie mam cierpliwości żeby się pitolic dla naparstka smolistej kawy z tym dziadostwem Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 11:06 A ile to pitolenia jest z kawiarką? 🤔 One mają też różne pojemności, można sobie kupić taką na 6 czy 8 filiżanek , sypać mniej kawy i wyjdzie ci dużo lury zamiast naparstka smoły:p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 11:14 No właśnie to jest to pitolenie. Mamy za dużą kawiarkę dla dwóch osób, bo myślałam, że będzie można nasypać mniej kawy, docisnąć, dać mniej wody... I xuj, wychodzi wstrętne lursko z fusami... Żeby była dobra, trzeba nasypać cały pojemnik (marnowanie kawy+ dużo dłużej się czeka). No i z kawiarką często jest "coś". Czekasz na kawę, czekasz, czekasz a ty x.uj, nie kawa - i nie do końca wiadomo dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 12:01 Nie miewam tego typu problemów z kawiarką ( używałam wiele lat aż mąż nie przytargal ekspresu z Lidla, w domu w IT nadal używam) , jedyne, co zawsze mi się przydarza, to spalenie rączki :p Ale! Jeżeli masz indukcję i używasz tego typu kawiarki, to z tej kawa zawsze wychodziła mi obleśna, nie wiem czemu.. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 13:18 Mam dokładnie tę kawiarkę! (chyba na 8 espresso) Tylko zamiast indukcji, płytę elektryczną. Mieciu u nas jest od kawy - ciągle były problemy z kawą z tej kawiarki, dopóki nie przerzuciliśmy się na aeropress. Chciałam nawet się wziąć za robienie kawy, celem rozpracowania co Mieciu robi nie tak (mam większe doświadczenie kawowe i trochę lepsze zdolności/chęci analizy), ale jak wjechał aeropress to od razu odpuściłam. Kawa z aeropressu jest idealna - można zmielić do niej kawę na miał, dzięki czemu wjeżdżają aromaty gorzkiej czekolady i marcepanu (100%arabika), i jednocześnie nie ma ani odrobiny fusów - które w kawie z kawiarki są zawsze, gdy się ciut mocniej zmieli. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 13:23 To z tą kawiarką jest coś nie tak, żadne z nas nie potrafiło zrobić w niej dobrej kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 13:25 A mnie najbardziej smakuje kawa z taniego silvercresta z Lidla :p tak się do niej przyzwyczaiłam, że nawet ta z włoskich barów już mi nie smakuje :p Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 16:29 Też mam taką dużą i u mnie w ogóle kawa się nie robi i nie mam pojęcia jaki jest powód...potrafię 20min trzymać na gazie i ani kropelka nie przeleci... W mniejszym nie ma problemu...do 5 min gotowa kawusia Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 17:30 Mnie w tej że zdjęcia kawa robiła się zbyt szybko i zawsze mega lura, bez względu na to, ile tej kawy tam upchnełam :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: French press , dipper czy kawiarka? 11.01.25, 14:37 Zbyt duża temperatura palnika, robi się za wysokie ciśnienie i woda zamiast równomiernie przepływać przez zbiornik z kawą, przebija się bokiem - więc się nie parzy tylko jest wstrętna lura z fusami. Da się dojść jak to obsługiwać, ale to męczące. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: French press , dipper czy kawiarka? 11.01.25, 14:34 beata985 napisała: > Też mam taką dużą i u mnie w ogóle kawa się nie robi i nie mam pojęcia jaki jes > t powód...potrafię 20min trzymać na gazie i ani kropelka nie przeleci... Zbyt drobno zmielone ziarna? Choć fakt, że z ta kawiarką dłuuuugo trzeba czekać na pierwsze kropelki. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: French press , dipper czy kawiarka? 11.01.25, 19:30 piataziuta napisała: > beata985 napisała: > > > Też mam taką dużą i u mnie w ogóle kawa się nie robi i nie mam pojęcia ja > ki jes > > t powód...potrafię 20min trzymać na gazie i ani kropelka nie przeleci... > > Zbyt drobno zmielone ziarna? Mam dwie takie same kawiarki, do obydwóch sypię tą samą kawę..w mniejszej się parzy w większej ni huhu > Choć fakt, że z ta kawiarką dłuuuugo trzeba czekać na pierwsze kropelki. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 17:20 Poza ekspresem, świeżo zmielona z pressera. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 17:21 French press z gościem z palcem w górze Ale długo piłam zwykła rozpuszczalna. Nie jestem w kwestii kawy zbyt wybredna. Rzadko pije kawę u baristów bo w takich miejscach Hiszpanii kawa jest bardzo kwaśna, a to mi nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
chromatic Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 22:38 A to kwestia miejsca czy pieniędzy? Ja sobie kupiłam wąski ekspres kolbowy. Kawa się robi raz dwa i jest bardzo smaczna a przy tym te proste kolbowe są dość tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 22:49 Mam ekspres, jeśli jest awaria sprzętu, lub nie ma prądu, lub cokolwiek innego, to raczej french press. Zaznaczam french press. Mam dwa różne, mały i duży. Ale dRipper też czasem używamy w awaryjnych sytuacjach. Również mam 2, różne. (W sumie dRipper najbardziej przydaje mi się do... przelewania/filtrowania nalewek ) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 23:14 French press, kawa nie musi z Etiopii, moze byc z Kenii lub Ugandy, swiezo mielona. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 23:59 kasiamat00 napisała: > French press, kawa nie musi z Etiopii, moze byc z Kenii lub Ugandy, swiezo miel > ona. Tu się zgadzam. Ogólnie nie lubię kawy afrykańskiej, nie przepadam za Arabika... zdecydowanie wolę pogardzana roubuste z Ameryki południowej Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: French press , dipper czy kawiarka? 11.01.25, 13:34 Sama robusta to nie 😱 może być mieszanka, maksymalnie 20% robusty z arabica. I najchętniej arabica z Ameryki Południowej, świeżo palona. Na codzień ekspres automatyczny, na wyjazdy (gdy jadę autem) przelew Chemex i młynek ręczny. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 23:55 None of the above.. Espresso machine. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 13:31 W domu french press. Miałam kawiarkę, ale kawa mi z niej nie smakuje. Dobrze zrobioną kawę z porządnego ekspresu też lubię, ale z takiego domowego kawy, która by mi smakowała jeszcze nie piłam. Ale to oczywiście kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 17:54 W domu mam ekspres ciśnieniowy, na urlopy obowiązkowo kawiarka. Życie jest za krótkie żeby pic kiepska kawę Odpowiedz Link Zgłoś