Dodaj do ulubionych

French press , dipper czy kawiarka?

09.01.25, 16:12
I dlaczego kawiarka najlepsza 😉😅

Co wybiera ematka , która nie uznaje kawy instant, nie ma ekspresu a lubi dobrą kawę?

Obserwuj wątek
    • kk345 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:20
      Nie rozumiem punktu pierwszego
      • sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:23
        kk345 napisała:

> Nie rozumiem punktu pierwszego
        • iberka Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:38
          A ja myślałam, że chodzi o arystokratyczny paluszek smile
          • kk345 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 22:28
            Ja też, wygięty mały paluszek.
          • sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 23:54
            iberka napisała:

> A ja myślałam, że chodzi o arystokratyczny paluszek smile

Pinkies out czyli odstający mały paluszek zdecydowanie jest przeciwieństwem dobrych manier 😅🤙🏼
            • pseudo_stokrotka Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 17:34
              Thanks, Captain Obvious 😂
      • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:24
        Bialetti :p
        • sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:26
          szarmszejk123 napisał(a):

> Bialetti :p

A tak swoją drogą czy ktoś wie o co chodzi z tym palcem?
          • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:28
            " Un caffè, per favore!"
            • sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:31

> " Un caffè, per favore!"

No patrz, a ja całe życie myślałam że to kelner na tym obrazku czy tam barista...
              • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:32
                No skąd, to elegancik jest:p
                • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:39
                  Obrazek został stworzony jakoś w latach '50 o ile dobrze pamiętamwink
                  • homohominilupus Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 23:15
                    Przereklamowany ten Bialetti z paluchem. Tyle powiem.

W ostatnim punkcie powinno być dopisane ze kawa jest od zaprzyjaźnionego plantatora żeby jednej forumce pękła pierdząca żyłka
                    • sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 23:57
                      homohominilupus napisała:

> Przereklamowany ten Bialetti z paluchem. Tyle powiem.
                      >
                      > W ostatnim punkcie powinno być dopisane ze kawa jest od zaprzyjaźnionego planta
                      > tora żeby jednej forumce pękła pierdząca żyłka
                      >
                      Zaprzyjaźnionego plantatora z Kolumbii . Z forumka z takimi znajomościami lepiej nie zadzierać bo wiadomo to jeszcze jakich ma przyjaciół 🙄
                      • mysiulek08 Re: French press , dipper czy kawiarka? 11.01.25, 03:28
                        no to nie zadzierajcie 😁 wprawdzie nie mamy zaprzyjaznionego plantatora w kolumbii ale znamy czlowieka, ktory ma takiego plantatora 😎 dobra kawe ma
                    • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 10:53
                      Kawiarki no name z supermarketu sprawdzają się tak samo dobrze a kosztują połowę :p
                      • sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 17:11

> Kawiarki no name z supermarketu sprawdzają się tak samo dobrze a kosztują połow
                        > ę :p

Miałam no name z supermarketu za 10 funtów. Miała źle wyprofilowany dziubek i musiałam nalewać nad zlewem bo ciekło. Upierdliwe to było i kupiłam bialetti. Mam od wielu lat 3 sztuki różnej wielkości. Uwielbiam.
                        • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 17:39
                          Ja mam z włoskiego supermarketu, może dlatego lepsza:p
                          • sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 18:10

> Ja mam z włoskiego supermarketu, może dlatego lepsza:p

Może, ale kupując no name nie wiesz co ci się trafi . Może być ok a może być do bani albo popsuć się po roku. Mnie to właśnie spotkało, a tymczasem żadna z moich bialetti mnie jeszcze nie zawiodła 🙂. Nie kupiłabym jednak tych kolorowy i bo mam wrażenie że farba zaraz zejdzie i będą brzydkie, porysowane, z odpryskami. Tak było np z kubkiem contigo. Najlepszy czysty metalowy bez kolorowej powłoki.
                            • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 18:23
                              Mnie Bialetti zawiodła ta, którą wrzuciłam niżej. Jest beznadziejna i , jak widać, to nie tylko moje zdanie :p
                              • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 18:24
                                A co do tych kolorowych, to masz rację, robią się brzydkie bardzo szybko.
    • princesswhitewolf Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:23
      Zadna. Nie lubie kawy
      • sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:25
        Pytanie:
        Co wybiera ematka , która nie uznaje kawy instant, nie ma ekspresu a lubi dobrą kawę?

• princesswhitewolf Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 11:01
          Ojtam. Pozwól mi stanac czassmi okoniem. No co wszystkie takie...z linijka. Czlowiek sobie nie moze wbic draga w ziemie 🙄😂
          • bezmiesny_jez Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 16:10
            Nie stanęłaś okoniem , jak zwykle nie doczytałaś.
    • snakelilith Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:26
      French press. Tylko i wyłącznie. Uczciwy szatan, tylko bez fusów.
    • beata985 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:29
      Jeżeli ktoś by mi zaparzył to nie wybrzydzam, biorę obojętne co, natomiast sama na codzień używam kawiarkę.
    • mocca25 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:30
      French press, "świezo palona, świeżo mielona o poranku"

espresso w kawiarni
    • bene_gesserit Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:30
      Jeśli mam wybierać, to wolę wywalony w kosmos ekspres, z rurka do mleka, opcjami do wyboru itd. A jeśli nie ma wyboru, napije się i rozpuszczalnej
    • piataziuta Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:39
      Z aeropressu. Kimbo. Z bieżącego rocznika. Mielona co poranek.
    • feniks_z_popiolu Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 16:49
      Jak mam więcej czasu to może być kawiarka. Jak się spieszę albo nie chce mi się bawić w mycie kawiarki to frenchpress. I na ogół właśnie to drugiesmile
    • karyna-z-radzymina Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 17:13
      Próbowałam wszystkich trzech, żadna mi nie wchodzi, przyzwyczaiłam się do expresu. Jak mi umrze to będę sobie zaparzała w tym z tłoczkiem, bo mam. Kawiarka to jakieś nieporozumienie, nie mam cierpliwości żeby się pitolic dla naparstka smolistej kawy z tym dziadostwem
      • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 11:06
        A ile to pitolenia jest z kawiarką? 🤔 One mają też różne pojemności, można sobie kupić taką na 6 czy 8 filiżanek , sypać mniej kawy i wyjdzie ci dużo lury zamiast naparstka smoły:p
        • piataziuta Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 11:14
          No właśnie to jest to pitolenie.
          Mamy za dużą kawiarkę dla dwóch osób, bo myślałam, że będzie można nasypać mniej kawy, docisnąć, dać mniej wody... I xuj, wychodzi wstrętne lursko z fusami... Żeby była dobra, trzeba nasypać cały pojemnik (marnowanie kawy+ dużo dłużej się czeka).
          No i z kawiarką często jest "coś". Czekasz na kawę, czekasz, czekasz a ty x.uj, nie kawa - i nie do końca wiadomo dlaczego.
          • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 12:01
            Nie miewam tego typu problemów z kawiarką ( używałam wiele lat aż mąż nie przytargal ekspresu z Lidla, w domu w IT nadal używam) , jedyne, co zawsze mi się przydarza, to spalenie rączki :p
            Ale! Jeżeli masz indukcję i używasz tego typu kawiarki, to z tej kawa zawsze wychodziła mi obleśna, nie wiem czemu..
            • piataziuta Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 13:18
              Mam dokładnie tę kawiarkę! (chyba na 8 espresso)
              Tylko zamiast indukcji, płytę elektryczną.
              Mieciu u nas jest od kawy - ciągle były problemy z kawą z tej kawiarki, dopóki nie przerzuciliśmy się na aeropress.
              Chciałam nawet się wziąć za robienie kawy, celem rozpracowania co Mieciu robi nie tak (mam większe doświadczenie kawowe i trochę lepsze zdolności/chęci analizy), ale jak wjechał aeropress to od razu odpuściłam. Kawa z aeropressu jest idealna - można zmielić do niej kawę na miał, dzięki czemu wjeżdżają aromaty gorzkiej czekolady i marcepanu (100%arabika), i jednocześnie nie ma ani odrobiny fusów - które w kawie z kawiarki są zawsze, gdy się ciut mocniej zmieli.
              • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 13:23
                To z tą kawiarką jest coś nie tak, żadne z nas nie potrafiło zrobić w niej dobrej kawy.
                • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 13:25
                  A mnie najbardziej smakuje kawa z taniego silvercresta z Lidla :p tak się do niej przyzwyczaiłam, że nawet ta z włoskich barów już mi nie smakuje :p
              • beata985 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 16:29
                Też mam taką dużą i u mnie w ogóle kawa się nie robi i nie mam pojęcia jaki jest powód...potrafię 20min trzymać na gazie i ani kropelka nie przeleci...
                W mniejszym nie ma problemu...do 5 min gotowa kawusia
                • szarmszejk123 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 17:30
                  Mnie w tej że zdjęcia kawa robiła się zbyt szybko i zawsze mega lura, bez względu na to, ile tej kawy tam upchnełam :p
                  • piataziuta Re: French press , dipper czy kawiarka? 11.01.25, 14:37
                    Zbyt duża temperatura palnika, robi się za wysokie ciśnienie i woda zamiast równomiernie przepływać przez zbiornik z kawą, przebija się bokiem - więc się nie parzy tylko jest wstrętna lura z fusami.

Da się dojść jak to obsługiwać, ale to męczące.
                • piataziuta Re: French press , dipper czy kawiarka? 11.01.25, 14:34
                  beata985 napisała:

> Też mam taką dużą i u mnie w ogóle kawa się nie robi i nie mam pojęcia jaki jes
                  > t powód...potrafię 20min trzymać na gazie i ani kropelka nie przeleci...

Zbyt drobno zmielone ziarna?
                  Choć fakt, że z ta kawiarką dłuuuugo trzeba czekać na pierwsze kropelki.
                  • beata985 Re: French press , dipper czy kawiarka? 11.01.25, 19:30
                    piataziuta napisała:

> beata985 napisała:
                    >
                    > > Też mam taką dużą i u mnie w ogóle kawa się nie robi i nie mam pojęcia ja
                    > ki jes
                    > > t powód...potrafię 20min trzymać na gazie i ani kropelka nie przeleci...
                    >
                    > Zbyt drobno zmielone ziarna?

Mam dwie takie same kawiarki, do obydwóch sypię tą samą kawę..w mniejszej się parzy w większej ni huhu

> Choć fakt, że z ta kawiarką dłuuuugo trzeba czekać na pierwsze kropelki.
    • koko8 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 17:20
      Poza ekspresem, świeżo zmielona z pressera.
    • obrus_w_paski Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 17:21
      French press z gościem z palcem w górze wink Ale długo piłam zwykła rozpuszczalna. Nie jestem w kwestii kawy zbyt wybredna. Rzadko pije kawę u baristów bo w takich miejscach Hiszpanii kawa jest bardzo kwaśna, a to mi nie pasuje
    • chromatic Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 22:38
      A to kwestia miejsca czy pieniędzy?

Ja sobie kupiłam wąski ekspres kolbowy. Kawa się robi raz dwa i jest bardzo smaczna a przy tym te proste kolbowe są dość tanie.
    • pepsi.only Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 22:49
      Mam ekspres, jeśli jest awaria sprzętu, lub nie ma prądu, lub cokolwiek innego, to
      raczej french press. Zaznaczam french press. Mam dwa różne, mały i duży.
      Ale dRipper też czasem używamy w awaryjnych sytuacjach. Również mam 2, różne.

(W sumie dRipper najbardziej przydaje mi się do... przelewania/filtrowania nalewek big_grin)
    • kasiamat00 Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 23:14
      French press, kawa nie musi z Etiopii, moze byc z Kenii lub Ugandy, swiezo mielona.
      • sueellen Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 23:59
        kasiamat00 napisała:

> French press, kawa nie musi z Etiopii, moze byc z Kenii lub Ugandy, swiezo miel
        > ona.

Tu się zgadzam. Ogólnie nie lubię kawy afrykańskiej, nie przepadam za Arabika... zdecydowanie wolę pogardzana roubuste z Ameryki południowej
        • piataziuta Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 10:35
          O fujki!
        • andace Re: French press , dipper czy kawiarka? 11.01.25, 13:34
          Sama robusta to nie 😱 może być mieszanka, maksymalnie 20% robusty z arabica.
          I najchętniej arabica z Ameryki Południowej, świeżo palona.
          Na codzień ekspres automatyczny, na wyjazdy (gdy jadę autem) przelew Chemex i młynek ręczny.
    • engine8t Re: French press , dipper czy kawiarka? 09.01.25, 23:55
      None of the above..

Espresso machine.
    • evee1 Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 13:31
      W domu french press. Miałam kawiarkę, ale kawa mi z niej nie smakuje.
      Dobrze zrobioną kawę z porządnego ekspresu też lubię, ale z takiego domowego kawy, która by mi smakowała jeszcze nie piłam. Ale to oczywiście kwestia gustu.
    • kotejka Re: French press , dipper czy kawiarka? 10.01.25, 17:54
      W domu mam ekspres ciśnieniowy, na urlopy obowiązkowo kawiarka. Życie jest za krótkie żeby pic kiepska kawę wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka