mnietamnicnieboli1 10.01.25, 15:18 Przykład: "Ja nie miałam takiej sytuacji, i odpukać". Co to za twór? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sueellen Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 15:24 Amerykanizm. Oni stawiają przecinki przed and I chatgpt tak robi. Kole to w oczy Brytyjczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 15:26 Moim zdaniem to sytuacja, kiedy "gdy zamyka on konstrukcję znajdującą się na lewo, np. wtrącenie lub zdanie podrzędne" (PWN) Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 15:27 Dokladnie, też bym to tak zinterpretowała. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 16:14 A gdzie w tym przykładzie masz zdanie podrzędne lub wtrącenie? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 16:17 Konstrukcja po lewej jest zamknięta. Zdanie podrzędne czy wtrącenie są podane jako przykłady, nie jedyne przypadki. Przecinek wyraźnie tu odcina dwie części zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 17:01 Wróć do szkoły podstawowej, zamiast bredzić. Do czytania ze zrozumieniem też, może wtedy skorzystasz z Poradni PWN. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 18:11 A slyszalas o czyms takim, jak rownoważniki zdań? A konkretnie równoważniki bezpodmiotowych zdań warunkowych? Konstrukcje takie występują jako wtrącenia i dopowiedzenia, a te oddziela się przecinkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 20:29 Od ciebie nawet wiedzy z podstawówki nie oczekuje. Za wysoki poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 15:29 Przecinków nie stawia się przed, tylko się nimi oddziela. Bywa, że oddziela się od czegoś coś, co się zaczyna od i. W piątej klasie podstawówki kłamali. Odpowiedz Link Zgłoś
mnietamnicnieboli1 Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 15:33 Jesli jest jedno i w zdaniu to nie powinno się wstawiać przecinka. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 15:35 „Idziemy, dokąd chcemy, i mówimy, co chcemy” - to zdanie przykładowe ze słownika PWN. Jest jedno "i" i przecinek. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 15:42 Bo: dokąd chcemy jest tu wtrąceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 15:58 Tak, ale obala teorię, że jak jest jedno "i" to nie ma przecinka. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 20:20 > Jesli jest jedno i w zdaniu to nie powinno się wstawiać przecinka. To jest taka zasada dla podstawówki, język jest bardziej skomplikowany. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 15:45 Jestem inżynierem, ale wg mnie to może być poprawne. Rola przecinka jako separatora. Mógłby tu być też użyty średnik lub kropka. Na pewno może być przecinek przed i w przypadku wtrącenia: Zjem to kiwi, mimo że jest kwaśne, i kawałek ananasa. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 16:49 Powinno być: "ja nie miałam takiej sytuacji i, odpukać, dzięki temu jestem piękna, młoda i bogata". "odpukać" jest wtrąceniem, które powinno być oddzielone przecinkami lub myślnikami, albo wetknięte w nawias. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 17:35 A taki: Ja nie miałam takiej sytuacji - - - i odpukać. Ja nie miałam takiej sytuacji. I odpukać. Ja nie miałam takiej sytuacji * * * i odpukać. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Przecinek przed i. 10.01.25, 20:41 "I odpukać" w tym zdaniu to dopowiedzenie, dopowiada się po przecinku, i tyle Odpowiedz Link Zgłoś