Dodaj do ulubionych

Mamy prawdziwego batmana! :D

14.11.25, 14:12
W piwnicy, w domu na Warmii będzie zimował nietoperek smile Na razie jeden, ciekawe czy przyleci coś jeszcze? Przerobiliśmy już gniazda jaskółek w salonie pod sufitem (odchowały, wyleciały) ale nietoperz?! Ogólnie jesteśmy dumni i bladzi i co teraz żeby mu się nic nie stało? Garaże w piwnicy są częściowo otwarte (nie ma drzwi garażowych, piwnica jest zagłębiona w całości), on zwisa z sufitu w najdalszym pomieszczeniu. Ale styropian powinien zniknąć w grudniu bo idzie w całości na dach. Trzeba będzie zabezpieczyć wejście choć jedno. No i wynosić materiały tak żeby go nie wypłoszyć.
Jakby ktoś jeszcze wiedział co to za gatunek...
Obserwuj wątek
    • heca007 Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 14:15
      Widzę, że z wrażnia skróciłam tekst o jedno zdanie wink Styropian zastawia w tej chwili jeden otwór wejściowy do piwnicy ale trafi zaraz na dach. Nietoperz wleciał drugim wejściem. Trzeba będzie zabezpieczyć oba wejścia inaczej. Tak żeby mógł wylecieć kiedy się obudzi wink
    • tanebo0001 Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 14:16
      To nie batman. To Dracula
    • tanebo0001 Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 14:17
      I zostawcie go w spokoju
      • heca007 Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 14:19
        A sądzisz, że co zamierzaliśmy z nim zrobić? suspicious
        • tanebo0001 Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 14:38
          Dać spider-manowi?
          • heca007 Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 14:46
            Czy męska solidarność już nie występuje? suspicious To jest prawdopodobnie nocek duży, samiec wink Miej dla niego litość!
    • borsuczyca.klusek Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 15:02
      Koleś uroczy. Ja mam na sumieniu eksmisję jednego takiego.
      • heca007 Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 15:14
        Mam nadzieję, nie mieć go na sumieniu wink
        • borsuczyca.klusek Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 15:42
          W przyszłym roku zawieszę im domki to będą mieć zadośćuczynienie
    • aankaa Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 15:18
      niech Wam się zdrowo chowa!
    • tanebo0001 Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 15:19
      Może postaw mu jakąś miseczkę z wodą.
      • szafireczek Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 15:48
        On hibernuje i nie wolno go wybudzać, bo wtedy zużyje za dużo energii i może skończyć za tęczową grotą
    • tanebo0001 Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 15:22
      Jakie nadamy mu imię?
      • riki_i Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 15:26
        Hecuś
        • borsuczyca.klusek Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 15:41
          riki_i napisał:

> Hecuś

Ładnie 🙂

--
        • heca007 Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 16:09
          big_grin dziękuję (skromnie spuszcza oczy) bardzo mi się podoba wink
    • jasnoklarowna Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 16:05
      No gratuluję bardzo tego Hecusia. Może z czasem kumpli sprowadzi jak mu pierwsza zima przyjemna będzie?
      Ja bym przejście do tego ostatniego pomieszczenia w którym śpi w 3/4 zasłoniła jakąś folią czy czymś takim żeby miał spokój a jednocześnie wygodny wylot. I ostrożnie te styropiany wynosiła żeby go nie wystraszyć.
      Po moim podwórku tylko wieczorami latają, atdzo specyficznie, takimi zygzakami, żaden sie nie zadomowił.
      A w przygotowanej przez męża i syna budce zamieszkały szerszenie niestety.
      • heca007 Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 16:13
        Dzięki smile No wygląda na to, że te styropiany będziemy wynosić na palcach wink Potem zasłonim tą część garażu.
        Szerszenie też ludzie i muszą gdzieś mieszkać wink One wbrew pozorom też są pożyteczne (choć trochę nerwowe tongue_out ), zjadają muchy, komary, osy i mszyce oraz... zapylają rośliny.
    • palczak.madagaskarski Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 16:25
      Fajny smile To może być gacek. Jak się przyjrzeć zdjęciom, to widać, że te krótkie sterczące "uszy" to tak naprawdę nie małżowiny, a koziołki (takie wyrostki, które nietoperze mają wewnątrz ucha), a same małżowiny są złożone do tyłu i przyciśnięte skrzydłami. Tak właśnie gacki śpią smile
      • heca007 Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 16:29
        Google mi podpowiedziało, że nocek ale może i gacek. Nikt teraz nie będzie do niego podchodził z telefonem żeby sobie spokojnie hibernował wink Ale ładniutki jest, taki puchaty big_grin
        • palczak.madagaskarski Re: Mamy prawdziwego batmana! :D 14.11.25, 16:42
          Jeśli masz na myśli google obiektyw lub coś w tym rodzaju, to ono się tak niespecjalnie nadaje do oznaczania gatunków ze zdjęć. Dokładniejsze - ale też bynajmniej nie całkiem godne zaufania - są aplikacje skrojone typowo pod rozpoznawanie gatunków. Do roślin jest PlantNet, do ptaków Merlin, do nietoperzy chyba nie ma wink ale można próbować wrzucić te zdjęcia np w Seek/iNaturalist. A najlepiej byłoby pokazać fotki jakiemuś specjaliście od nietoperzy, no ale domyślam się, że niekoniecznie masz takiego pod ręką wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka