Dodaj do ulubionych

Czytelniczo-swiątecznie

26.12.25, 11:11
Czyli jakie książki znalazlyście pod choinką? (Jeśli taki wątek już jest to przepraszam, nie znalazłam go).

Na mnie czekała dylogia Śmiały- Szczodry Cherezińskiej. Jestem w połowie pierwszego tomu. Z Cherezińską mam ten problem, że jej książki najchętniej obejrzałabym jako seriale HBO 😁 zwykle czegoś mi brakuje a to w warstwie fabularnej, a to językowej. Ale "Śmialego" póki co czyta się nieźle, zdecydowanie lepiej niż poprzednią powieść o Sydonii von Borck.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 11:24
      A myślałam wczoraj o założeniu wątku.

Przeczytałam "Ogród rozpaczy ziemskich" dorwany w bibliotece.
      Dziś czytam bibiloteczne "Stowarzyszenie miłośników zagadek " a w kolejce czeka "Orima Sort" Kempowskiego (czytam jako pierwsza, nówka sztuka z biblioteki).
      Pod choinkę dostałam "Powstańców" - cegłę liczącą li i jedynie 1200 stron 😀
      Przede mną jeszcze "Pamięć" Nadasa, książka Chraboty o templariuszach, biografia Wankowicza i "Polsks Sarmacka."
      Do 7 stycznia nie ma mnie dla nikogo 😀😀🙂
      • daniela34 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 11:25
        *Prima Sort
        • aadrianka Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 11:31
          Biografię Wańkowicza dostałam na urodziny, ale jeszcze nie trafiła w moje ręce, bo urodziny miałam przed premierą 🙂 a po premierze nie miałam okazji spotkać się z ofiarodawczynią.
          Znikaj i czytaj! 🙂
      • sanciasancia Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 21:11
        @"Ogród rozpaczy ziemskich"

jaka to jest fantastyczna powieść.
        • simply_z Re: Czytelniczo-swiątecznie 29.12.25, 10:22
          Serio? rozwazania korpobiurwy, jedynie final byl w miare ciekawy.
    • homohominilupus Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 11:28
      A nie znalezione pod choinką tylko zakupione moga być?

Obiekty głębokiego nieba Małeckiego, w 2 dni przeczytalam, bardzo ładne, wzruszające, mądre. Moze nie 10/10 ale przyjemne.

Gora prawdy Bohman zapowiadało sie super, ale rozczarowanie. Nie polecam
      • aadrianka Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 11:32
        Pewnie że mogą, świątecznie to świątecznie.
        Muszę się w końcu zapoznać z tym Małeckim.
        • homohominilupus Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 11:50
          Bardzo polecam. Zacznij od Rdzy lub Dygotu. To chyba najlepsze jego powieści
          • aadrianka Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 12:02
            Dzięki, są na Legimi w ramach abonamentu, już dodane na półkę.
    • simply_z Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 11:45
      Przeczytałam nową Szymiczkową i jakoś tak nie zachwyciła.Nudna zagadka, dopiero na ostatnich stronach to bardziej rozkręciła się, brak klimatu Krakowa też zrobił swoje.
    • heca007 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 11:48
      "Był taki świat" Halina Donimirska- Szymerowa i "Księga podróży" ale ta druga to bardziej album- przewodnik. Przejrzałam tą pierwszą pobieżnie i czuję, że będzie interesująca smile
    • mocca25 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 11:50
      Ja czekam, czekam. Dziś wieczorem się dowiem
    • homohominilupus Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 11:55
      Zakupiłam wczoraj jeszcze: Null i Zimne wybrzeża Twardocha, Krzywy kościół, Brooklyn Colm Toibin, Bądź dobra dla zwierząt i jeszcze coś wiecej zeskandynawskiej obyczajowki. Lubię mieć zapas na czytniku. A Twardocha dawno nic nie czytalam
      • default Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 15:08
        Zimne wybrzeża właśnie czytam i sama nie wiem czy mi się podoba czy nie. Czyta się nieźle, ale jestem już w połowie mniej więcej i wciąż nie wiadomo w jakim kierunku zmierza akcja i o co chodzi właściwie.
    • danaide2.0 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 11:57
      "Bądź dobra dla zwierząt" i "Moje Nalewki".
      Kiedy nadeszły święta byłam akurat w trakcie czytania "Lewisa Carrolla w Krainie Czarów". Cały czas, po kawałku, Jul Łyskawa, rzeczywiście gęsta, ostatnio spodobał mi się opis szalonej matki.
      • homohominilupus Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 12:02
        Przeczytalam opis powiesci Jul Lyskawy. Brzmi trochę jak Twin Peaks.
        • danaide2.0 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 12:12
          Jest tam wiele luźnych nitek, które trzeba połączyć z innymi nitkami. Najwyżej nie wyjdzie mi jak na obrazku przy takim czytaniu z doskoku. Ale na pewno jest amerykańsko i tajemniczo. I na bogato.
          • homohominilupus Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 13:02
            Niżej dziewczyny piszą, ze nie podoba im sie nic ze współczesnej literatury. No to ja tak mam z literaturą amerykańską
            • danaide2.0 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 16:31
              Ale to literatura polska z akcją w Ameryce.
              Też mam problem z literaturą współczesną, więc na drugą nóżkę muszę mieć jakąś XIXwieczną lub wcześniejszą odtrutkę - obecnie Cielecka czyta mi Jane Eyre. A przez Stonera rzeczywiście się ładnie płynie.
            • inez21 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 20:42
              Też tak mam z amerykańską....no nie cierpię po prostu....I za każdym.razem jak kolejny raz dam szansę to nacinam sie i jestem wkurzona sama na siebie 😁🙈
              • kurt.wallander Re: Czytelniczo-swiątecznie 29.12.25, 02:13
                Ja sobie niedawno przypomniałam "Of Mice and Men" Steinbecka - wciąż dobra smile Więc może rozwiązaniem jest sięgnięcie po amerykańską klasykę. Choć ja też raczej nie czytam amerykańskiej literatury. Od kilku lat mam fazę na literaturę azjatycką.
                • homohominilupus Re: Czytelniczo-swiątecznie 29.12.25, 08:55
                  Nie no, oczywiście Steinbeck to klasa
                  • danaide2.0 Re: Czytelniczo-swiątecznie 29.12.25, 12:58
                    Ja już pisałam, jak zirytowała mnie "Na wschód od Edenu" (przeczytana niedawno).
                    Oczywiście były tam znakomite fragmenty, ale to co powyłaziło w niej z samego autora...
                    • kurt.wallander Re: Czytelniczo-swiątecznie 29.12.25, 17:58
                      danaide2.0 napisała:

> Ja już pisałam, jak zirytowała mnie "Na wschód od Edenu" (przeczytana niedawno)
                      > .
                      > Oczywiście były tam znakomite fragmenty, ale to co powyłaziło w niej z samego a
                      > utora...
                      >
                      Muszę sobie przypomnieć, tylko kupię po angielsku. Czytałam dawno temu po polsku, oczywiście byłam zachwycona, ale myślę, że teraz odbiór mi się zmieni.
                  • inez21 Re: Czytelniczo-swiątecznie 29.12.25, 14:00
                    Noo tak ale Steinbeck to klasyka 😁 ale z takich bardziej współczesnych to nie ma wiele dobrego....
            • lella_two Re: Czytelniczo-swiątecznie 29.12.25, 09:22
              Ja mam tak z polską, z bardzo małymi wyjątkami. Ale, jak pomyślę, z amerykańską również, jedyne, co mi się podobało ostatnio, to opowiadania Lucii Berlin i Dennisa Johnsona, a to w sumie starocie, tyle, że dopiero teraz wydane u nas.
              • danaide2.0 Re: Czytelniczo-swiątecznie 29.12.25, 12:57
                O tak, Syn Jezusa!
                Z opowiadań zawsze lubiłam Carvera, a tę serię Czarnego z opowiadaniami mam na uwadze (częściowo na półce, częściowo w życzliwej pamięci).
                • kurt.wallander Re: Czytelniczo-swiątecznie 29.12.25, 17:59
                  Tak, Carver tez świetny i polecam w oryginale. Nie ufam, że przetłumaczono go kongenialnie wink
    • fandorina Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 12:04
      Ja czytam wypożyczoną z biblioteki "Wilczą chatę" Michała Śmielaka - ale to jest dobry thriller do tego akcją w zimowych Bieszczadach.
      • marzenka12 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 15:03
        Ja niedawno skończyłam "Osadę" Śmielaka, tez dobre
        • fandorina Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 20:07
          Czytałam Osadę smile Wilcza Chata jeszcze lepsza. Śmielaka odkryłam dopiero w tym roku dzięki Danieli z tego Emama.
          • daniela34 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 20:15
            Aaaa, miło mi. Bardzo cenię Śmielaka smile
            • fandorina Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 20:37
              Rzeczywiście świetny, przeczytałam na razie 2 -Osada, Wnyki i jestem w połowie Wilczej chaty. Każda książka trochę inna tematyka wszystkie dobrze się czyta.
            • marzenka12 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 20:40
              I Śnieg Przykryje. Tak mnie zassało ze nie moglam sie oderwać.
              Teraz czytam serię o komisarzu Zakrzewskim Mieczysława Gorzki - pierwsza czesc bardzo wciągająca, tez o takim klimacie mrocznym
              • fandorina Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 21:38
                Nie czytałam jeszcze nic Gorzki, mam na liście.
              • iwles Re: Czytelniczo-swiątecznie 28.12.25, 15:49

W takich klimatach polecam jeszcze Weronikę Mathię. "Rdzen" wbił mnie głęboko w fotel. Tylko trzeba czytać bardzo uważnie, żeby nie pomylić sytuacji i bohaterow, bo przenosi w czasie i przestrzeni.
                • marzenka12 Re: Czytelniczo-swiątecznie 29.12.25, 12:43
                  I czyta Kosior! Zapisuję sobie do kolejki
    • nowel1 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 12:12
      Mnie coraz trudniej znaleźć coś współczesnego, co by mnie zachwyciło. Starzenie się czy ki diabeł? Czasem myślę, że Kałużyński miał rację i po prostu powieść jako gatunek kończy się. Ostatnio w r ramach rozrywki bez bólu zębów 2 książki Jodie Picault, a teraz zaczęłam Stonera Johna Williams. Wróciłam do opowiadań Salingera, z wielką uciechą. Czeka na mnie kupiony kilka miesięcy i jeszcze nie tknięty Knausgaard.
      • afro.ninja Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 12:34
        Mam to samo, wystarczy jedno zdanie i odrzuca mnie od powieści. Przypadkiem odkryłam płodną pisarkę Cookson, ale na legimi tylko parę jej powieści. No i ona tez juz nie żyje, wiec zadna to współczesność. Jak ktoś lubi klimat seriali historycznych BBC, to się nie zawiedzie.
    • mtowctrioiw Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 12:33
      Czytam podchoinkowy prezent "Cannes.Religia kina" Tadeusza Sobolewskiego.

-----------------
      Informacje jak ta orgia narkotykowo-seksualna w Dąbrowie Górniczej powinny trafiać pod strzechy, te strzechy.
      Aby one tam trafiały potrzebny jest informacyjny wysiłek społeczny i nasz nacisk informacyjny na media i na dziennikarzy.
      Takie informacje należy linkować i przesyłać na maile do redakcji , newsroom@pap.pl , na maile dziennikarzy, w tym na maile redakcji/redaktorów w prowincjonalnych mediach typu Nasze Miasto Pierdziszewo Dolne , Info Kraśnik, itd.
      Mam na liście mailingowej kilkaset maili redakcyjnych i indywidualne do dziennikarzy i tam prawie codziennie przesyłam linki do znalezionych informacji. Informacji o Firmie , tej Firmie i wyczynach jej funkcjonariuszy są codziennie całe pęczki , tuziny i kopy. Oni najbardziej boją się informacji o sobie które mogą trafić pod strzechy, te strzechy gdyż wtedy im ktoś wkłada patyki w szprychy.
      Więc róbmy "re" w mediach społecznościowych i w mailach do redakcji/dziennikarzy, siać , siać , siać.
      Jako społeczeństwo dostaliśmy od internetu możliwości większe od ich tysięcy ambon więc korzystajmy z tego. Z nami jest moc informacyjna a z nimi jest teraz strach i trwoga że wszystko się wydaje i upublicznia.
      Na podobny temat jest książka "Nieznany front zimnej wojny. Tajny program dystrybucji książek za żelazną kurtynę", autor Alfred A.Reisch , wyd. IPN
    • afro.ninja Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 12:37
      Czytam Cywilizację Słowian.
      A chciałabym jakąś fajną powieść. Niby mam to legimi, a nic nie mogę znaleźć.
    • malia Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 13:07
      Ja sobie jeszcze nic ksia,kowego nie kupiłam, czekałam na to, co dostanę. Pisałam już w innym wątku, ze mam listę( o dzięki Ci ematko za wątki ksiazkowe) udostępnioną zainteresowanym , z możliwością edytowania przez wszystkich i jak nie mają pomysłu na prezent, to tam zawsze coś znajdą. Dostałam Klara i słońce K. Ishiguro, Dostatek M. Crummey i schronisko, które zostało zapomniane Gortycha. Ostatnią czytałam i zapomnialam wykreślić
    • usha Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 13:15
      W grudniu przeczytalam: "Dworzec" Jacopo de Michels, "Człowiek z dymu" Alex North, "Dziewczyna z kalendarza" Fitzek i "Edukacja motyli" Donato Carrisi -polecam.
      Zaczęłam czytać znaleziona pod choinka "Los i nadzieja" Niklasa Natt och Dag smile
    • mabel_mora Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 13:29
      Nie prezenty, ale podejrzałam co czyta rodzina:
      ja - sekretne życie drzew
      mąż - nexus, krotka historia informacji od epoki kamienia do sztucznej inteligencji
      moja mama - chłopki
      tata - mikrokosmos - norman davies
      teściowa - Pokora twardocha
      koleżanki :
      Małe życie, nie pamiętam autora, ale na okładce jest głowa chłopca (bardzo mnie zachęciła)
      Siostry Blues,
      nieznane więzi natury

• jottka Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 16:04
        jak coś, to będzie nowy Wohlleben w tym roku, acz niekoniecznie o drzewachsmile
        • mabel_mora Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 16:11
          Bakterie? oblizuję się i czekam 😋
          • jottka Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 16:15
            no dobra, to tak na jesień raczej... poza tym jeszcze masz parę tomików przed sobąsmile
    • kaki11 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 13:47
      Pod choinką znalazłam książkę Zadwornego o Heweliuszu. I bardzo się cieszę — chciałam przeczytać, a w bibliotekach była porezerwowana smile pewnie od tego zacznę nowy rok. A na święta mam 3 tom książek górskich Gorty cha, ale dopiero dziś rano chwilkę poczytałam więc znacząca większość przede mną.
    • kocynder Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 14:19
      "Holmes i Moriarty" Gareth Rubin
      "Szaleństwo i Śmierć Spłyną z Gór" Maryla Szymiczkowa
      "Życiorys Własny Przestępcy" Urke Nachlik
      "Tajemnica Szkoły dla Panien" Joanna Szwechłowicz
      "Straszny Gość" Wacław Kostek Biernacki.

Ciągle się zastanawiam w jakiej kolejności czytać...
      • nangaparbat3 Re: Czytelniczo-swiątecznie 27.12.25, 01:44
        Urke Nachalnik się nazywał
    • koronka2012 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 14:35
      Zaraz się zabieram 😄
      • jottka Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 15:16
        czytam przyniesioną z biblioteki, bo muszę zaraz oddać "Death At The Sign Of The Rook" Kate Atkinson i to jest boskiesmile najnowsza część cyklu z Jacksonem Brodie, ale to jest jak uwspółcześniony Woodhouse z wątkiem kryminalnym, no piękne.

ciut inne w typie, ale takoż rewelacyjne "ZATO. Miasta zamknięte w Związku Radzieckim i Rosji" Alice Lugen, "Duma i wstyd", czyli wywiad-rzeka z prof. Tomaszem Szarotą jakoś ciężko mi idzie, no niby trochę jest ciekawych rzeczy, ale no z trudem.

i mam jeszcze "Własną pracownię" Kariny Dzimiry-Zarzyckiej, wydane pięknie, treść zapewne będzie równie dobra (wielbię "Samotnicę" tejże autorkismile. o "Świątyni i śmietniku" Grzegorza Piątka juz pisałam? bo też bardzo dobre i równie przyjemnie się czyta.
        • daniela34 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 20:37
          Zapisałam się do kolejki po "Własną pracownię" w moim oddziale 😀 w innych oddziałach byłaby od ręki ale teraz i tak nie mam jak odebrać.
          • jottka Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 23:25
            rzuciłam się w panice do konta bibliotecznego, czy jakaś łajza... to jest chciałam powiedzieć chętny czytelnik mi się nie podpiął, ale uffsmile
            • daniela34 Re: Czytelniczo-swiątecznie 27.12.25, 00:02
              🤣
              • jottka Re: Czytelniczo-swiątecznie 27.12.25, 00:11
                w nagrodę powiem, że Death at the side... jest z Rajskiej i po sylwestrze muszę oddaćsmile
                • jottka Re: Czytelniczo-swiątecznie 27.12.25, 00:11
                  tfu, nie at the side, tylko at the signsad
                  • daniela34 Re: Czytelniczo-swiątecznie 27.12.25, 00:48
                    Dzięki! 😃
      • inez21 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 20:34
        Ooo ciekawa jestem tego czy fajne😃 widzialam wcześniej zapowiedzi a Zusaka bardzo lubię.
        • koronka2012 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 20:41
          Ja też 😜
      • presens Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 20:56
        świetna okładka
      • grey_delphinum Re: Czytelniczo-swiątecznie 29.12.25, 10:43
        Zusaka polecam "Gliniany most".
    • kotekfelek Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 15:11
      "Der Bandera-Komplex", nie wiem, czy wyszla po polsku.
    • autentyczka Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 15:59
      Zamowilam Rocznik idei 2 lewe ręce- czeka aż skończę Dana Browna
    • hanusinamama Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 16:09
      Pod choinką leżała Leonardo, Frida i przyjaciele - Camille Jouneaux
      A skonczyłam własnie 3 tom Profesorowej Szczupaczyskiej Seans w domu Egipskim.
      Szczupaczyńska mi dobrze w grudniu robi...
      • jottka Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 16:14
        a czytałaś może wspomnieniowe książki Stanisława Broniewskiego? dziennikarz krakowski, dawno już nieżyjący, ale jego Kopiec wspomnień czy Igraszki z czasem to na moje oko jedne z podstawowych lektur duetu Szymiczkowejsmile a bardzo dobrze się je czyta i bez dodatków fabularnych, tylko pewnie trzeba szukać głęboko w bibliotekach albo na Allegrosmile
        • hanusinamama Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 19:45
          Znalazłam w antykwariacie ale jeden jest tylko Borniewskiego...a drugi jest Broniweski, Turski...to samo?
          • jottka Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 23:22
            Igraszki z czasem to są jego wspomnienia z dzieciństwa i młodych lat, no a urodził się w 1900 roku, więc dość dawnosmile to drugie to zbiorowy tom esejów i wspomnień o Krakowie, różnych autorów i różne w stylu, dla zainteresowanych historią miasta bardzo ciekawe, ale to już nie jest pierwszoosobowa gawęda. Igraszek z czasem było parę wydań, ale chyba wszystkie WL.
    • lella_two Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 16:26
      Ponieważ święta nie wiążą się u mnie z żadnymi obowiązkami, zapodałam sobie super cegłę, czyli "Maksa, Mischę i ofensywę Tet" Harstada, ponad tysiąc stron. Jestem już na końcówce i tak, doskonale mi się czyta, cóż to jest za powieść! To, co misie bardzo lubią, czyli sporo historycznego guglania w międzyczasie, słuchania muzyki, popełniłam nawet eksperyment kulinarny na tematbig_grin
      Potem chyba wezmę "Oszusta" Cercasa, jest na legimi i niesamowicie się zapowiada lubimyczytac.pl/ksiazka/3773231/oszust
      Bardzo dziękuję za polecenie serialu o Cormoranie Strike`u- super mi wchodzi i, faktycznie, świetnie dobrani aktorzy do kreowanych postaci. Szczególnie Matthew: noga aż podryguje, żeby typowi kopa zasadzićbig_grin
    • aadrianka Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 19:23
      Jeszcze dodatkowo wpadła "Wiedźma" Anny Sokolskiej. Kompletnie nie znam autorki, więc nie wiem, czego się spodziewać, ale biorąc pod uwagę tytuł jestem pewna, że ofiarodawcy bardzo się starali trafić w moje gusta.
    • sanciasancia Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 21:13
      Laszla Krasznahorkaia "A świat trwa" mąż znalazł pod choinką i bardzo mnie to ucieszyło. (Prezent akurat od moich rodziców)
      • daniela34 Re: Czytelniczo-swiątecznie 26.12.25, 21:31
        O właśnie, muszę zerknąć czy mi się spodoba nowy noblista.
    • asia_i_p Re: Czytelniczo-swiątecznie 27.12.25, 01:39
      Illuminated letters sketchook Jane Sullivan i Beginning illumination Claire Travers. Przewiduję sporo dobrej zabawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka