Dodaj do ulubionych

jakie menu na chrzest?

01.03.05, 22:10
Drogie mamy, jakie proponujecie menu na chrzest? U nas bedzie ok 15 osób,
robimy w domu, bedzie obiad, cos do kawy i kolacja. Nie mam pojecia co na
taka okazje pasuje.pomózcie prosze.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: jakie menu na chrzest? 01.03.05, 23:20
      zrób to co ci najlepiej wychodzi...
      ale plany masz dosyć ambitne, tyle posiłków...
      Jak Malutki? Czytałam cię mna wcześniakach, jestem pełna podziwu...
      Dla Ciebie i maleństwa.
      • mharrison Re: jakie menu na chrzest? 02.03.05, 08:23
        Tabalugo,

Po pierwsze cieszę się z powodu Szymonkasmile

Co do menu na chrzest - to chyba zalezy od gości - czy będą to w większości
        starsze osoby preferujące zdecydowanie polską kuchnię czy też o zróżnicowanym
        przekroju wiekowym i gustach kulinarnych.

Ja zazwyczaj podawałam rybę i przynajmniej jedno mięso.
        Wybieram zazwyczaj łososia, dzień wcześniej kroję płaty na kawałki, układam w
        jakimś naczyniu, każdą warstwę posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem,
        wyciśniętym czosnkiem, polewam sokiem z cytryny i oliwą, zamykam i do lodówki.
        Następnego dnia układam na blasze lub w naczyniu do zapiekania i gdy przyjdą
        goście wrzucam do piekarnika na ok. 15 minut.

Wybieram mięso nie wymagające długiej obróbki - przeważnie polędwiczki
        wieprzowe, marynuję je dzień wcześniej w czosnku, sosie sojowym, imbirze,
        pieprzu i do lodówki na noc. Na drugi dzień podsmażam kilka minut na oliwie i
        gotowe, jeśli ktoś lubi wyjątkowo "dogotowane" to wrzucam jeszcze do piekarnika
        na kilkanaście minut.

Z rzeczy w dniu chrztu lub innej okazji - obieram jeszcze ziemniaki, robię
        sałatę (różne rodzaje sałaty + pomidor+ ogórek +papryka + seler naciowy),
        mozarellę, surowe warzywa (mąż może pokroićsmilei sosy do nich.

Dzień wcześniej piekę mięsa (np karkówka i boczek - by sprostać oczekiwaniom
        tradycjonalistów), staram się "wysłużyć" kimś z rodziny do zrobienia sałatki
        jarzynowej, tuńczykowej - też ukłon w stronę tradycjonalistówsmile

Sama częśto robię grilowane warzywa (bakłażan, cukinia, papryka)w zalewie
        (oliwa, czosnek, ocet balsamiczny lub winny), faszerowane pieczarki.

Z szybkich przystawek: mozarella, łosoś marynowany z cytryną (dobrym pomysłem
        jest też tatar z łososia - łososia na tatar (wychodzi taniej) wymieszać z
        posiekaną cebulą, ogórkiem (konserwowym lub świeżym), dodać pieprzu, soku z
        cytryny, można uformować w fajne kształty, szparagi zawinięte w szybkę, melon
        zawinięty w szybkę, mini pomidory na wykałaczkach z fetą, sałatka z fety
        (kostki) + kulki z melona + czarny pieprz, dla tradycjonalistów jajka w
        majonezie z kleksem z kawioru bądź małym kawałkiem łososia i kaparem.

Przewaznie też podaję deskę serów z orzechami i winogronami.

Ciast nie piekę, bo nie umiem i nie lubię, mama przynosi pyszną szarlotkę,
        resztę kupuję.

Uff, ale się rozpisałam, ale ja naprawdę lubię gotowaćsmile

Pozdrawiam serdecznie
        • tabaluga0 Re: jakie menu na chrzest? 02.03.05, 09:49
          Dziękuje Szymonek juz czuje sie lepiej chociaz czaami dokazuje i placze. Ma
          kolki.

Dziekuje rowniez za pomysły i przepisy. Chrzest bedzie w naszym kosciele ale
          cala impreza u tesciowej, i z tego co sie juz zdazylam zorientowac ona lub byc
          wystawna. Wiec musi byc wiecej dan, chociaz bedzie tylko ok 15 osó.Chcialabm
          sama wszystko przygotowac i pokazac jej ze tez umiem cos upitrasić.Bo ona
          gotuje znakomicie.

pozdrawiam KAsia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka