tabaluga0 01.03.05, 22:10 Drogie mamy, jakie proponujecie menu na chrzest? U nas bedzie ok 15 osób, robimy w domu, bedzie obiad, cos do kawy i kolacja. Nie mam pojecia co na taka okazje pasuje.pomózcie prosze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: jakie menu na chrzest? 01.03.05, 23:20 zrób to co ci najlepiej wychodzi... ale plany masz dosyć ambitne, tyle posiłków... Jak Malutki? Czytałam cię mna wcześniakach, jestem pełna podziwu... Dla Ciebie i maleństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mharrison Re: jakie menu na chrzest? 02.03.05, 08:23 Tabalugo, Po pierwsze cieszę się z powodu Szymonka Co do menu na chrzest - to chyba zalezy od gości - czy będą to w większości starsze osoby preferujące zdecydowanie polską kuchnię czy też o zróżnicowanym przekroju wiekowym i gustach kulinarnych. Ja zazwyczaj podawałam rybę i przynajmniej jedno mięso. Wybieram zazwyczaj łososia, dzień wcześniej kroję płaty na kawałki, układam w jakimś naczyniu, każdą warstwę posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, polewam sokiem z cytryny i oliwą, zamykam i do lodówki. Następnego dnia układam na blasze lub w naczyniu do zapiekania i gdy przyjdą goście wrzucam do piekarnika na ok. 15 minut. Wybieram mięso nie wymagające długiej obróbki - przeważnie polędwiczki wieprzowe, marynuję je dzień wcześniej w czosnku, sosie sojowym, imbirze, pieprzu i do lodówki na noc. Na drugi dzień podsmażam kilka minut na oliwie i gotowe, jeśli ktoś lubi wyjątkowo "dogotowane" to wrzucam jeszcze do piekarnika na kilkanaście minut. Z rzeczy w dniu chrztu lub innej okazji - obieram jeszcze ziemniaki, robię sałatę (różne rodzaje sałaty + pomidor+ ogórek +papryka + seler naciowy), mozarellę, surowe warzywa (mąż może pokroići sosy do nich. Dzień wcześniej piekę mięsa (np karkówka i boczek - by sprostać oczekiwaniom tradycjonalistów), staram się "wysłużyć" kimś z rodziny do zrobienia sałatki jarzynowej, tuńczykowej - też ukłon w stronę tradycjonalistów Sama częśto robię grilowane warzywa (bakłażan, cukinia, papryka)w zalewie (oliwa, czosnek, ocet balsamiczny lub winny), faszerowane pieczarki. Z szybkich przystawek: mozarella, łosoś marynowany z cytryną (dobrym pomysłem jest też tatar z łososia - łososia na tatar (wychodzi taniej) wymieszać z posiekaną cebulą, ogórkiem (konserwowym lub świeżym), dodać pieprzu, soku z cytryny, można uformować w fajne kształty, szparagi zawinięte w szybkę, melon zawinięty w szybkę, mini pomidory na wykałaczkach z fetą, sałatka z fety (kostki) + kulki z melona + czarny pieprz, dla tradycjonalistów jajka w majonezie z kleksem z kawioru bądź małym kawałkiem łososia i kaparem. Przewaznie też podaję deskę serów z orzechami i winogronami. Ciast nie piekę, bo nie umiem i nie lubię, mama przynosi pyszną szarlotkę, resztę kupuję. Uff, ale się rozpisałam, ale ja naprawdę lubię gotować Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
tabaluga0 Re: jakie menu na chrzest? 02.03.05, 09:49 Dziękuje Szymonek juz czuje sie lepiej chociaz czaami dokazuje i placze. Ma kolki. Dziekuje rowniez za pomysły i przepisy. Chrzest bedzie w naszym kosciele ale cala impreza u tesciowej, i z tego co sie juz zdazylam zorientowac ona lub byc wystawna. Wiec musi byc wiecej dan, chociaz bedzie tylko ok 15 osó.Chcialabm sama wszystko przygotowac i pokazac jej ze tez umiem cos upitrasić.Bo ona gotuje znakomicie. pozdrawiam KAsia Odpowiedz Link Zgłoś