Dodaj do ulubionych

Pytanie do posiadaczy akwarium z rybkami - pilne

17.11.05, 22:14
Kupiłam akwariu z pokrywą z filtrem, termometrem ( full wyposarzenie)wink
Filtr daje tak w tyłek, ze zaraz zejdę!!! Pokrywa firmy PEARL moze ktos
posiada??? czy to ma tak burczeć potwornie bo jak nie to jutro pojadę i
wsadzę ten filtr sprzedawcy w uszy! zapewniał ze to cichutko chodzi!!!
Obserwuj wątek
    • aska_mama_wiki Re: Pytanie do posiadaczy akwarium z rybkami - pi 17.11.05, 22:49
      Z tymi zestawami jest tak, że dają tam wszystko najtańsze, żeby było wrażenie,
      że kupiłaś wszystko w super cenie ;-( A potem okazuje się, że filtr trzeba
      wymienić, bo głośny, świetlówkę wymienić, bo jest zwykłą świetlówką a nie
      specjalną dla rybek, itp. Też kupiliśmy taki zestaw i w pierwszej kolejności
      wymieniliśmy filtr na cichszy i lepszy (jakieś tam jeszcze ma dodatkowe funkcje,
      ale to mąż miesza w tych sprawach bo ja kompletnie zielona wink. Akwarium stoi u
      dziecka w pokoju więc przy tym oryginalnym filtrze trudno byłoby zasnąć, ale i
      ten nowy słychać, z tym, że do tego dźwięku można się przyzwyczaić. I to raczej
      nie jest kwestia pokrywy, lecz głośności filtra.
      Pozdrawiam,
      Aśka
    • figrut Re: Pytanie do posiadaczy akwarium z rybkami - pi 18.11.05, 00:34
      Jakie duze jest Twoje akwarium?Od tego trzeba zaczac.Napisz czy jest jakis
      przeswit miedzy pokrywa a szklem akwarium.Jezeli jest niewielki przeswit, to
      prawdopodobnie bedziesz musiala zamontowac filtr wewnetrzny[na zewnatrz wychodzi
      tylko cienki wezyk i kabel pradowy].Filtr powinien miec wieksza
      moc[minimalnie]przeplywu wody niz pojemnosc akwarium.Jezeli akwa jest bardzo
      duze to dobrym rozwiazaniem jest filtr kubelkowy ale te sa dosc
      drogie.Nowoczesny filtr nie powinien tak glosno burczec, moze jest
      wadliwy-zawiez go do sklepu niech sprawdza ale przy Tobie.U mnie swietnie
      sprawdzaja sie filtry AQUA EL.Pracuja cichutko.
      • palka_zapalka Re: Pytanie do posiadaczy akwarium z rybkami - pi 18.11.05, 09:36
        Akwarium ma 50 l nie ma prześwitu filtr jest przepływowy.
        Chyba też mam tej firmy nie mogę w tej chwili znaleść kartki ale AQUA EL mam
        też termometr burczy niemiłosiernie!
        Zaraz dzownię do sklepu i chyba zawiozę go mnie cos trafi tylko najgorsze jest
        to, ze każą mi do 2 tygodni czekać na całą pokrywę bo filtr jest elementem
        pokrywy zakupiony jako komplet, w tych sklepach to są szlańcy jak mogą mmyśleć,
        ze im dam na 2 tyg pokrywę a co z roślinami ??? mają zgnić?!
        • palka_zapalka Re: Pytanie do posiadaczy akwarium z rybkami - pi 18.11.05, 09:37
          oczywiście filtr burczy nie termometrwinksmile
    • palka_zapalka FILTR JEST FELERNY;( 18.11.05, 09:48
      ZAdzwoniłam mam przywieść to ustrojstwo i wymienić na nowe Pan w słuchawce
      nawet słyszłą jak burczy potwornie!! Zapewnił mnie, ze nie musze czekać do 2
      tyg wymienią na nowywink
      Oby tak było bo jak narazie zamiast sie cieszyć to ja klnę na to akwarium - noc
      nie przespana!! buuuuu
      • figrut Re: FILTR JEST FELERNY;( 18.11.05, 11:35
        Ciesze sie ze przyjma reklamacje.Ta firma jest naprawde dobra[chodzi mi o AQUA
        EL].Zeby roslinki Ci nie padly,przystaw narazie lampke nocna obok akwarium.Rybek
        na razie nie wpuszczaj[nie ze wzgledu na swiatlo,tylko woda jeszcze za swieza
        ],ale jesli juz sie uprzesz to wlej NITRIVEC[dobroczynne bakterie] wtedy mozesz
        wpuscic juz po kilku godzinach.Jakie rybki chcesz trzymac?

lej NITRIVEC [kupisz w zoologicznym].Jakie rybki chcesz
        trzymac?o````````````````e
        • palka_zapalka Rybki 18.11.05, 11:38
          no własnie tu sie zaczynają schody chciałam mirć ładne akwarium, ale rybki
          które nie będą specjalnie wymagające.
          Jestem osobą która jak już podejmie sie wyzwania ze zwierzętami dbam o nie, ale
          nie chce popełnić błedów przy rybach wymagających i aby to wszystko szlak
          trafił zalezy mi aby było okwink
          Moze jakaś porada??
          • anoosia2 Re: Rybki 18.11.05, 12:35
            Witam, to dziwne, że filtr tak burczy, szybciej podejrzewała bym natleniacz one
            zazwyczaj robią dużo halasu. Muszą ci wymienić. A co do rybek to zacznij od
            łatwych smile głupiki, molinezje, brzanki. Akwarystyczny sklep z prawdziwego
            zdarzenia owinien ci doradzić jakie ryby mogą ze sobą współistnieć, bo niestety
            ryby mogą być agresywne i tępić się nawzajem. Ryby pływaja na różnych poziomach
            w akwarium, więc aby ładnie wyglądało lepiej dowiedzieć się coś o danym
            gatunku. Inna sprawa, że prawie zawsze jest jakiś odsetek rybek, które przy
            aklimatyzacji padają,więc lepiej wziąć więcej. Woda powinna być odstana, a
            akwarium nie powinno stać bezpośrednio przy oknie bo szyby porosną na zielono,
            od światla słonecznego. Życzę owodzenia w chodowli, apetyt rożnie w miarę
            jedznia jak tak to się chyba mówi i pewnie się nie skończy na tak "małym"
            akwarium. My niewiedzieć kiedy dorobiliśmy się 150 litrowego smile i wydaje mi
            się, że jest przymałe wink
            • palka_zapalka Re: Rybki 18.11.05, 12:42
              dziękuje za odpowiedzi nie sądziłam ze będę stawać sie powoli maniaczka rybekwink
              Plany na większe akwarium są, ale to dopiero po przeprowadce na większewink
              W małym małe w dużym duże i małewink
        • palka_zapalka Re: FILTR JEST FELERNY;( 18.11.05, 11:40
          Mam Mam jakiś uzdatniać AQUATAN, mam granulki Nitrate Minusredukuje azotany
          pokupowałam masę tego wink strasznie się zaangażowałam wink
    • winka25 Re: Pytanie do posiadaczy akwarium z rybkami - pi 18.11.05, 12:08
      Akwarystyka to naprawdę świetne hobby, niesamowicie wciąga. U nas zaczęo się
      zupełnie niewinnie . Moja 7 letnia córka chciała rybki. Kupiliśmy kulę i do
      niej wuścili o zgrozo 2 welony, zasięgająć wpierw opinii sprzedawców. Nie
      polecam welonów, mam nadzieję,że ich nie planujesz kupić, strasznie brudzą
      wodę.Teraz chwilowo mamy akwarium 25 l ,ale już szukujemy się z mężem na 240 l.
      Mamy filtr i grzałkę z termostatem Aqa el i spisują się rewelacyjnie. Filtr
      jest cichutki i dobrze napowietrza. Czyścimy go średnio co 1,5 tygodnia
      oczywiście tylko w wodzie akwariowej.Zapraszam na forum prywatne - Kirysek.Jak
      masz jakieś pytania to pisz na: amusio@op.pl o akwarium mogłabym gadać bez
      przerwy. Serdecznie pozdrawiam.
    • zuzaba Re: Pytanie do posiadaczy akwarium z rybkami - pi 18.11.05, 15:13
      Podejrzewam, że jest to filtr wewnętrzny, tak?
      Wszystkie wewn. są głośne!
      Jedne bardziej, drogie mniej, ale są. Więc jak mówi,że cichutki, to łgał
      najpewniej.
      Jeśli chcesz mieć ciszę, to polecam filtr kaskadowy. Słychać tylko
      delkiatniutki szmer.
      JA mam podobnej wielkości akwa i filtr AquaClear chyba mini, najmniejszy w
      każdym razie, z dokupionym wkładem węglowym i ceramicznym i jest cichutki.
      Kosztuje ok. 60 zł, wkłady po 12.
      • zuzaba Re: Pytanie do posiadaczy akwarium z rybkami - pi 18.11.05, 15:14
        Aha, ale jak masz pokrywę, to musiałabyś sprawdzić, czy ma taki dekielek na
        filtr zewnętrzny.
        • figrut Re: Pytanie do posiadaczy akwarium z rybkami - pi 18.11.05, 17:20
          No coz ja mam dwa wewnetrzne i cztery kaskadowe[nie liczac tych malutkich w
          kotnikach]i to wlasnie kaskadowe robia wiecej halasu[jak jest nieco mniej wody
          niz powinno] bo woda splywa z wiekszej wysokosci.Co do rybek malo wymagajacych
          polecam gupiki,mieczyki,bojowniki[ale tylko jeden samiec-reszta samic],gurami
          marmurkowe i zlote[nie mozaikowe],molinezje,brzanki[ale te lubia podgryzac
          pletwy dlugopletwym],bystrzyki,kiryski[rybki denne],wybor jest ogromny. A moze
          by tak pielegnice?...,na przyklad pyszczaki-kolory maja piekne,ale moga
          poniszczyc roslinki, no i sa agresywne[i drogie],wiec powinny byc same-ale za to
          jaki widok!Dodam jeszcze ze gurami rosna duze, wiec po roku akwa moze byc za
          male. Zapomnialam o glonojadach[bardzo sie przydaja].Do akwa z roslinek mozesz
          tez posadzic skrzydlokwiata[tego co rosnie w ziemi w
          doniczkach[anubias],najpierw jednak b.dokladnie umyj korzenie i podetnij je.
          Powodzenia.
          • zuzaba Re: Pytanie do posiadaczy akwarium z rybkami - pi 19.11.05, 15:37
            to wlasnie kaskadowe robia wiecej halasu[jak jest nieco mniej wody
            > niz powinno] bo woda splywa z wiekszej wysokosci.

No, jak poziom wody będzie duuużo niżej, to tak, ale wodę sie przecież
            uzupełnia!
            U mnie poziom wody jest tuż pod wypływem.
    • mamapiotra Re: Pytanie do posiadaczy akwarium z rybkami - pi 18.11.05, 21:34
      z rybek polecam gupiki, molinezje, mieczyki, skalary (2 szt). jak masz skalary i guraminy, to nie bierz brzan bo je zabiją. sumy polecam takie nie węgorzowate, a zwykłe, w kropki. kirysy są też fajne i glonojady. dość ładnie wyglądają neony czarne i inesa bo pływają w ławicach, ale trzeba ich kupić po kilka bo inaczej padną. danio są terz super. pływają bardzo szybko i potrafią sobie krzywde zrobić (moje straciło oko). kardynały też są ładne.
      nie bierz za dużo rybek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka