Dodaj do ulubionych

Książka dokumentalna o próbach atomowych w ZSRR

26.10.10, 16:47
Poszukuję tej książki. Niestety nie znam autora i nazwy jej.
Czytałam tylko fragmenty. Były tam opisy ludzi, którzy uczestniczyli eksperymentach z tą bronią, oraz mieszkańców znajdowali się w pobliżu poligonu atomowego i przeżyli, lekarzy...
Obserwuj wątek
    • maccard Re: Książka dokumentalna o próbach atomowych w ZS 27.10.10, 14:45
      Może chodzi o David Holloway, Stalin i bomba?
      • 0ffka Re: Książka dokumentalna o próbach atomowych w ZS 27.10.10, 21:01
        Dziękuję! Przeczytam :)
        Niestety to chyba nie jest tak książka. Widziałam kanty okładki, które bardziej przypominały książkę Rainer Karlscha - "Atomowa Bomba Hitlera"
        • bmc3i Re: Książka dokumentalna o próbach atomowych w ZS 29.10.10, 01:36
          0ffka napisała:

> Dziękuję! Przeczytam :)
          > Niestety to chyba nie jest tak książka. Widziałam kanty okładki, które bardziej
          > przypominały książkę Rainer Karlscha - "Atomowa Bomba Hitlera"

Nie rozumiem co to za gramatyczna maniera takiego budowania tytułów, czy tez raczej ich tłumaczenia.
          "Atomowa bomba Hitlera"
          "Hitlera wojna U-Bootów."
          etc.
          • 0ffka Re: Książka dokumentalna o próbach atomowych w ZS 29.10.10, 17:02
            Kieruj swoje żale do osób, które są autorami tych tytułów... nie do mnie :)
    • 0ffka Jestem na tropie tej książki :) 15.11.10, 23:19
      Namierzyłam fragment tej książki tutaj:
      www.dozymetry.pl/content/view/338/40/1/5/
      Okazuje się, że pisał ją pan J. Hugo-Bader , „GW”, którego pióro bardzo sobie cenie :]
      Cytuję fragment tego dokumentu:
      „Królik doskonale nadaje się do badań porażeń oczu. Mamy więc w słoju całego czarnego królika z wypalonymi ślepkami. Leży też baran bez wełny, porozrywane płuca wielbłądów, popękane serca psów.[...] Jest też łeb krowy i pies z opaloną sierścią. [...] Zamiast obroży drut stalowy wtopiony w ciało od gorąca. Jakoś go trzeba było przywiązać, aby nie nawiał ze swojej strefy. (J. Hugo-Bader, „GW”)”
    • 0ffka Jacek Hugo-Bader"W Rajskiej Dolinie Wśród Zielska" 03.12.10, 20:07
      Rozdział:
      "Kazachstan - Magazyn pomocy naukowych"

To właśnie w tej książce, reportażu jest o poligonie atomowy w ZSRR.
      Gorąco polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka