m98 28.10.08, 20:53 www.militarium.net/forum/viewtopic.php?t=3060 ap.google.com/article/ALeqM5hl-VtQImXVuBfNXTpNMvOgFOxj2wD9439PRO0 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wladca_pierscienii Japonia - "broń" CZY "broń palna" ??? 29.10.08, 13:52 m98 napisał: > www.militarium.net/forum/viewtopic.php?t=3060 dużo tam tendencyjnych przeinaczeń więc będę pisać w odcinkach Że wymaganie wstrzemięźliwości zamiast używania prezerwatywy jest skazane na porażkę - ale zakazanie posiadania broni zamiast nauki bezpiecznego jej używania to jedyna skuteczna metoda. --------------------- ale chyba prawo NIE zakazuje nauki posługiwania się bronią ?? :-) Że broń w rękach obywateli jest bezużyteczna przeciwko agresji z zęwnątrz - dlatego w Czeczenii jest pokój. -------------------- ?????????????????? Że ktoś zacznie strzelać do dzieci przed szkolą - a nie że zostanie przejechany przez nabuzowanego hormonami nastolatka. ---------------------- ??????????????????????? Że powszechny dostęp do broni w USA powoduje wysoki wskaźnik przestępstw z jej użyciem - nawet jeśli w restrykcyjnej Japonii jest on trzy razy wyższy. -------------------------- w Japonii miecz samurajski tzw. "katana" to BROŃ na posiadanie której trzxeba mieć zezwolenie policji mafia japońska DO NIEDAWNA WSZYSTKIE morderstwa na "niepokornych" obywatelach czy porachunki mafijne wewnątrz załatwiała przy pomocy mieczy dopiero pod koniec XX wieku (od lat 80-ych ???) stopniowo zaczęli używać broni palnej Odpowiedz Link
michaldolek Re: Japonia - "broń" CZY "broń palna" ??? 24.11.08, 10:19 Gdybyś chciał zakupić miecz to polecam Ci : www.goods.pl/product/description/875/Full_Tang_Katana_-_Dragon_Tsuba.html Piękna rzecz !!! Odpowiedz Link
wladca_pierscienii cz. 02 14.11.08, 08:33 "Że broń krótka jest użyteczna tylko do zabójstw - dlatego policja i wojsko definiuje ją jako broń boczną. " ***************************************** MATEMATYKA: zwykłe pistolety mają zasięg skuteczny do sylwetki stojącego człowieka maksymalnie do 50 metrów kałasznikow czy M-16 ma zasięg ognia co najmniej kilka razy większy więc pistoletami NIE da się obronić demoracji czy niepodległości kraju !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "znawca" broni co poucza innych powinien to rozumieć.... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HISTORIA: w Polsce za okupacji pistolety służyły w konspiracji do wykonywania wyroków na donosicielach Gestapo i w Powstaniu Warszawskim i w walkach partyzantki leśnej pistolety NIE odegrały zauważalnej roli PS. doświadczenia Powstania Warszawskiego wskazują na to, że do obrony demokracji i niepodległości oprócz karabinów potrzebne są: - granaty ręczne - broń przeciwpancerna - broń przeciwlotnicza - a przydałaby się i artyleria (minimum moździerze) Odpowiedz Link
m98 Re: cz. 02 14.11.08, 19:35 Dyskusja toczy się dość hmm ospałym tempem ;)) Wkleję kolejny link: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5937449,Sad__dozywocie_dla_straznika_z_Sieradza.html Generalnie zgadzam się z większością argumentów ZA legalizacją... Tyle, że praktyka wskazuje, że czasem - zacytuję Damiana Ciołka "wstępuje w człowieka taka wielka moc"... Jeżeli człowiek ma w tym momencie broń w ręku to robi się niefajnie Odpowiedz Link
wladca_pierscienii psychologia: "Pan Tadeusz" Przeklęta broń ognista! 17.11.08, 10:18 m98 napisał: > Tyle, że praktyka wskazuje, że czasem - zacytuję Damiana > Ciołka "wstępuje w człowieka taka wielka moc"... > Jeżeli człowiek ma w tym momencie broń w ręku to robi się niefajnie "Pan Tadeusz" ksiądz Robak (Jacek Soplica) opowiada, jak zabił Stolnika: Broniliście się, ty wiesz, dzielnie i przytomnie. Zdziwiłem się; Moskale padali wkoło mnie, Bydlęta, źle strzelają! - Na widok ich klęski Złość mię znowu porwała. - Ten Stolnik zwycięski! I tak-że mu na świecie wszystko się powodzi? I z tej strasznej napaści z tryumfem wychodzi? Odjeżdżałem ze wstydem - właśnie był poranek, Wtem ujrzałem, poznałem: wystąpił na ganek I brylantową szpinką ku słońcu migotał, I wąs pokręcał dumnie i wzrok dumny miotał, I zdało mi się, że mnie szczególniej urągał, Że mnie poznał i ku mnie rękę t a k wyciągał, Szydząc i grożąc. - Chwytam karabin Moskala; Ledwiem przyłożył, prawie nie mierzył - wypala! Wiesz!... Przeklęta broń ognista! Kto mieczem zabija, Musi składać się, natrzeć, odbija, wywija, Może rozbroić wroga, miecz w pół drogi wstrzymać; Ale ta broń ognista, dosyć zamek imać, Chwila, jedna iskierka... ********************* a dzisiejsza "broń ognista" jest dużo bardziej śmiercionośna niż w czasach Isurekcji Kościuszkowskiej Odpowiedz Link
bmc3i Wielkie dzieki 23.11.08, 20:20 wladca_pierscienii napisał: > m98 napisał: > > Tyle, że praktyka wskazuje, że czasem - zacytuję Damiana > > Ciołka "wstępuje w człowieka taka wielka moc"... > > Jeżeli człowiek ma w tym momencie broń w ręku to robi się niefajnie > > "Pan Tadeusz" > ksiądz Robak (Jacek Soplica) > opowiada, jak zabił Stolnika: > Broniliście się, ty wiesz, dzielnie i przytomnie. > Zdziwiłem się; Moskale padali wkoło mnie, > Bydlęta, źle strzelają! - Na widok ich klęski > Złość mię znowu porwała. - Ten Stolnik zwycięski! > I tak-że mu na świecie wszystko się powodzi? > I z tej strasznej napaści z tryumfem wychodzi? > Odjeżdżałem ze wstydem - właśnie był poranek, > Wtem ujrzałem, poznałem: wystąpił na ganek > I brylantową szpinką ku słońcu migotał, > I wąs pokręcał dumnie i wzrok dumny miotał, > I zdało mi się, że mnie szczególniej urągał, > Że mnie poznał i ku mnie rękę t a k wyciągał, > Szydząc i grożąc. - Chwytam karabin Moskala; > Ledwiem przyłożył, prawie nie mierzył - wypala! > Wiesz!... > > Przeklęta broń ognista! Kto mieczem zabija, > Musi składać się, natrzeć, odbija, wywija, > Może rozbroić wroga, miecz w pół drogi wstrzymać; > Ale ta broń ognista, dosyć zamek imać, > Chwila, jedna iskierka... Milo ze ktos uzywa na tym forum cytatów z wieszczów jako argumentów. Pozytywne zaskoczenie. Odpowiedz Link
wladca_pierscienii Re: cz. 02 20.11.08, 12:57 m98 napisał: > Dyskusja toczy się dość hmm ospałym tempem ;)) > Wkleję kolejny link: mam mało czasu na pisaninę na osłodę masz tu link do Forum Mężczyzna forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=150&w=87333531 gdzie dyskusja jest żywsza Odpowiedz Link
m98 Re: cz. 02 24.11.08, 18:17 Nie wiem, czy jestem dość męski, by wchodzić na takie forum ;) Cytat z Pana Tadeusza bardzo mnie uradował - dzięki. Wklejam kolejny link. Być może nie jest to żaden argument, ale na pewno ciekawy przypadek. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5982970,Mysliwy_postrzelony_przez_wlasnego_psa__teriera.html P.S. psa powinni uniewinnić. Odpowiedz Link
wladca_pierscienii Re: cz. 03 - Pistolet i Sprawiedliwość 28.11.08, 12:33 "Że NASA, armia, fizjolodzy i trenerzy sa zgodni, a wyniki na olimpiadach potwierdzają, że przeciętnie mężczyzna ma więcej siły niż kobieta - ale kobieta powinna próbować bronić się walcząc gołymi rękami a nie za pomocą broni. " """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" 1) rozmiar to nie wszystko w TV4 jest program "Selekcja 2008" jest w niej filigranowa dziewczyna mniejsza od wszystkich facetów w tej "Selekcji" mniejsza od wszystkich facetów którzy z tej "Selekcji" już odpadli "Że NASA, armia, fizjolodzy i trenerzy sa zgodni, a wyniki na olimpiadach potwierdzają, że przeciętnie mężczyzna ma więcej siły niż kobieta - ale kobieta powinna próbować bronić się walcząc gołymi rękami a nie za pomocą broni. " """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" 2) KOBIETY taka opinia SZKODZI bezpieczeństwu kobiet specjaliści od samoobrony twierdzą, że jeśli kobieta myśli: "on jest większy, więc nie mam szans" to wtedy rzeczywiście przegra kobieta rzeczywiście jest mniejsza ale ma imniej ambitne cele do osiągnięcia gwałciciel ma za zadanie zgwałcić kobiecie wystarczy się obronić ona nie musi gwałcić mężczyzny to tak jak z meczem piłkarskim silniejsza drużyna będzie zadowolona, gdy wygra słabszą drużynę zadowoli bezbramkowy remis poza tym sprawcą znacznej części gwałtów są mężczyźni w jakiś sposób znani wcześniej kobiecie więc nałądowany pistoled by jej nie pomógł w sytuacji, gdy możliwości gwałtu się nie spodziewa gdy kobieta w yskotece wypije drinka z "pigułką gwałtu" broń palna jej nie pomoże gdy gdy naiwnie myśli: "uśmiechnięty" = "życzliwy" i godzi się na podwiezienie samochodem przez niedawno poznanych mężczyzn broń jej też nie pomoże 3) wrażliwi MĘŻCZYŹNI (typ "miły facet"/"nice guy") jakie szkody ponosi kobieta w wyniku gwałtu? 1) zniszczenie części odzieży 2) siniaki, otarcia i zadrapania skóry (goją się w ciągu dni) 3) uraz psychiczny "nie mam kontroli nad swoim ciałem" (i to może boleć całe lata) ale niektórzy wrażliwi faceci z winy niektórych kobiet (przymus braki seksu) mają taki uraz "nie mam kontroli nad swoim życiem seksualnym" należałoby "miłym facetom" też dać prawo do posiadania i używania broni PIF-PAF i po problemie :-) 4) MOBBING w pracy mobbing w pracy też zostawia bolesne rany na duszy więc należałoby pracownikom (płci obojga) też dać prawo do posiadania i używania broni PIF-PAF i po problemie :-) 5) DZIECI kontra pedofile dzieci jak wiadomo są narażone na "molestowanie" przze pedofili nie tylko obcych osób (jak dyrektor-dyrygent chóru "Poznańskie Słowiki") ale i własnych ojców i ojczymów więc należałoby dzieciom też dać broń, instruktaż, prawo do posiadania i używania broni PIF-PAF i po problemie :-) Odpowiedz Link
jestem-tu Re: wstep do dyskusji o dostepnosci broni palnej 05.12.08, 21:13 witam, przed pietnastu laty w prasie amerykanskiej wyczytalem : na 200 zastrzelonych osob przypadaja trzy osoby zastrzelone w sytuacji obrony koniecznej albo podczas policyjnego poscigu bezposrednio po popelnieniu przestepstwa Odpowiedz Link
bmc3i Re: wstep do dyskusji o dostepnosci broni palnej 06.12.08, 19:56 jestem-tu napisał: > witam, przed pietnastu laty w prasie amerykanskiej wyczytalem : > na 200 zastrzelonych osob przypadaja trzy osoby zastrzelone w > sytuacji obrony koniecznej albo podczas policyjnego poscigu > bezposrednio po popelnieniu przestepstwa W ciagu pietnstu lat, wiele sie w USA zmienilo. Przede wszystkim, Burmistrzem Nowego Yorku zostal Juliani, dzieki ktoremu NYC stal sie miastem o najmniejszej liczbie zabójstw i napadów z bronia w reku, wsrod wielkich miast swiata. Odpowiedz Link
wladca_pierscienii Re: burmistrz Nowego Jorku 08.12.08, 14:23 bmc3i napisał: > W ciagu pietnstu lat, wiele sie w USA zmienilo. Przede wszystkim, Burmistrzem > Nowego Yorku zostal Juliani, dzieki ktoremu NYC stal sie miastem o najmniejszej > liczbie zabójstw i napadów z bronia w reku, wsrod wielkich miast swiata. zdaje się, że: - ten burmistrz już NIE jest burmistrzem - jego nazwisko brzmi "Guliani" Odpowiedz Link
bmc3i Re: burmistrz Nowego Jorku 09.12.08, 01:18 wladca_pierscienii napisał: > bmc3i napisał: > > > W ciagu pietnstu lat, wiele sie w USA zmienilo. Przede wszystkim, > Burmistrzem > > Nowego Yorku zostal Juliani, dzieki ktoremu NYC stal sie miastem o > najmniejszej > > liczbie zabójstw i napadów z bronia w reku, wsrod wielkich miast > swiata. > > > zdaje się, że: > - ten burmistrz już NIE jest burmistrzem > - jego nazwisko brzmi "Guliani" Owszem, ale na ulicach obowiazuja wciaz te same zasady i przede wszystkim te same uprawnienia Policji. Odpowiedz Link
maccard Re: burmistrz Nowego Jorku 17.07.10, 11:18 bmc3i napisał: > Owszem, ale na ulicach obowiazuja wciaz te same zasady i przede wszystkim te > same uprawnienia Policji. Działania Giulianiego nie wprowadziły jakiejkolwiek zmiany zasad dostępu do broni. Czyli przykład jest taki sobie.. Odpowiedz Link
wladca_pierscienii Re: cz. 04 - Policja i broń palna 24.12.08, 13:11 > Że kryminaliści są w jakiś sposób większym zagrożeniem dla gliniarza niż dla zwykłej osoby - więc policja potrzebuje broni a zwykły obywatel nie. *************************** I TAK MA BYĆ ! ! ! od tego jest policja, by mieć "kontakt" z przestępcami tak samo pracownik samochodu-śmieciarki i pracownik samochodu-szambiarki nawącha się więcej smrodu niż 100 innych obywateli > Że nie ma moralnej akceptacji użycia broni - ale alkohol ma, dlatego policjanci noszą broń zamiast piwa. > Że klucze, parasolka czy lakier do włosów sa dobrymi narzędziami do samoobrony - pomimo faktu że policja ciągle nosi broń. > Że broń nie jest skutecznym narzędziem samoobrony - dlatego policja ją nosi. ************************************ do niedawna BRYTYJSCY policjanci (ci z patroli) wcale nie używali broni palnej jak czytałem na pewnym forum ostatnio miewają broń palną ale w samochodzie ALE... w Wielkiej Brytanii chodzenie po ulicy z nożem przy sobie (np. nożem kuchennym, czy nożem z blokadą) JEST PRZESTĘPSTWEM (przez co wielu naszych rodaków miało kłopoty) > Że restrykcje sa skuteczne - dlatego policja ma Kałasznikowy i Glauberyty przeciwko uzbrojonym przestępcom. > Że jest bezpieczniej jak nie ma broni - dlatego Policja ma AKM na wyposażeniu. ***************************************************** W nawiązaniu do poprzedniej swojej wypowiedzi, Kałasznikowy i M-16 (USA) są używane przez policję, by mieć przewagę nad bandytą uzbrojonym w krótki pistolet. > Że broń powinna być zakazana z powodu zagrożenia które niesie, ale informowanie mafii przez polityków, co może skończyć się śmiercią policjantów to akt który NIE MOŻE być porównywalny. *********************** donoszenie przestępcom o działaniach policji TEŻ JEST zakazane... > Że właściwą odpowiedzią na atak jest wezwanie policji - ale tylko nieuzbrojonej policji, bo "Przemoc do niczego nie prowadzi". > Że "Miami Vice" i "Brudny Harry" sa filmami dokumentalnymi. ******************** hmm... NO WŁAŚNIE... wbrew temu co pokazują na tych filmach nawet w Ameryce policja tak ochoczo nie strzela Odpowiedz Link
stefan.siudalski Re: cz. 04 - Policja i broń palna 28.01.09, 21:31 > do niedawna BRYTYJSCY policjanci (ci z patroli) wcale nie używali > broni palnej > jak czytałem na pewnym forum ostatnio miewają broń palną > ale w samochodzie Odpowiedz Link
rmarduk Re: cz. 04 - Policja i broń palna 13.05.11, 11:48 Znajomy był w Londynie i rzeczywiście mówił że policjanci nie noszą tam broni. Podobno ze względu na to żeby nie można było im jej ukraść. Odpowiedz Link
marek_boa Re: cz. 04 - Policja i broń palna 27.08.11, 11:12 Mam dwóch synów w Wielkiej Brytanii (mieszkają i pracują w Plymouth) - są tam już od mniej więcej roku i jeszcze do tej pory nie widzieli policjanta z bronią!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link
wladca_pierscienii USA: z bronią na sklep spożywczy 13.02.09, 14:03 jak widać na licznych amerykańskich filmach w USA dzięki łatwej dostępności broni palnej jest tak "bezpiecznie" że są napady z bronią palną w ręku na sklepy spożywcze u nas tego nie ma Odpowiedz Link
wladca_pierscienii Re: cz. 04 - zatrzymać kulą w plecy 31.05.10, 22:45 dyskusja się ożywiła forum.gazeta.pl/forum/w,539,110533108,,Polski_Bantustan_czyli_pozwolenie_na_bron.html?v=2 / forum.gazeta.pl/forum/w,539,110826807,,Prywatna_bron_.html?v=2/ forum.gazeta.pl/forum/w,539,111301191,,Zdrowy_i_normalny_czlowiek_ktory_pewnie_.html?v=2 to i ja się ożywiłem :-) cytuję cytat Remov'a www.militarium.net/forum/viewtopic.php?t=3060 "Że policja nadjeżdżająca z prędkością 130 km/h jest lepszą metodą do zatrzymania przestepców niz kula nadciągająca z prędkością 1.300 km/h." hmm... obawiam się, że zwolennicy tego argumentu chcą strzelać uciekającym przestępcom w plecy nie wiem, jak to regulują prawodastwa różnych stanów USA ale w polsce to ewidentne naruszenie obrony koniecznej Odpowiedz Link
wladca_pierscienii Re: cz. 06 - broń w samolocie 10.12.10, 20:59 REMOV: Że jeśli byłaby broń na pokładzie American Airlines Flight 11 to komuś mogłaby się stać krzywda. no to REMOV chce w Polsce więcej "swobód" niż daje rzą USA swoim obywatelom chyba w żadnym kraju na świecie cywilni pasażerowie nie wchodzą na pokład samolotu z bronią palną w bagażu podręcznym druga sprawa: kula pistoletowa potrafi przebić kadłub lub okienko w samolocie - co powoduje dekompresję tuż po zamachach na WTC pokazali w telewizji polskiego policjanta, który sam opracował naboje 9 mm Parabellum dla celów "powietrznych szeryfów" podróżójących w cywilu w samolotach pocisk po opuszczeniu lufy zamieniał się w "woreczek" wypełniony małymi kulkami metalowymi - trafi w człowieka - będzie ból jak przy kopnięciu konia jak trafi w kadłub samolotu - nie ma prawa go przebić amunicję miała produkować fabryka "Mesko" ale jakoś teraz cicho o tym Odpowiedz Link
wladca_pierscienii film "Zabawy z bronią" 04.01.11, 20:33 w czwartek 6 stycznia w niekodowanej TVP Kultura o 22:05 będzie amerykański film "Zabawy z bronią" ("Bowling for Columbine") reżyser ten sam co w filmie "Fahrenheit 9.11" Odpowiedz Link
wladca_pierscienii Dziennik Gazeta Prawna 26.08.11, 09:16 w dzisiejszym Dzienniku Gazecie Prawnej jest artykuł o tym "Kto i na jakich warunkach otrzyma pozwolenie na broń" (broń sportową - bo przecież nie na karabin maszynowy) Odpowiedz Link
stepowski.postksaper Re: Dziennik Gazeta Prawna 29.08.11, 09:25 Na karabin maszynowy nie uzyskasz pozwolenia w żadnym cywilizowanym kraju - chyba nawet w liberalnych pod tym względem USA nie ma stanu gdzie dopuszczalne byłoby posiadanie broni maszynowej bez zezwolenia. Natomiast już ze sportowego karabinka o kalibrze5,xx mm ( nie pamiętam dokładnego kalibru broni sportowej a nie chcę ściemniać - 5,56 chyba) można spokojnie zrobić komuś krzywdę/zabić. To samo dotyczy broni palnej krótkiej. Jak widzę jak w Polsce prędko sięga się poróżne narzędzia uszkadzania adwersarza w zapale dyskusji - często podlanej alkoholem - to się cieszę, że w Polsce nie ma powszechnego dostępu do broni palnej... Odpowiedz Link
marek_boa Re: Dziennik Gazeta Prawna 29.08.11, 23:52 Myślę ,że chodziło Ci chyba o 5,6mm (bocznego zapłonu ".22 Long Rifle")! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link
wladca_pierscienii 07.2012 morderca z Denver - 1 mandat drogowy 21.07.12, 10:08 morderca z Denver, który w nocy z czwartku na piątek zastrzelił w kinie 12 osób i zranił 59 www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,12163705,_To_ja_jestem_Jokerem___Napastnik_z_kina_to_24_letni.html wg. danych policji, miał wystawiony jeden mandat za przekroczenie prędkości czyli według naszych polskich zwolenników liberalizacji prawa do posiadania broni - powinien dostać "z automatu" prawo do kupienia broni w Polsce... Odpowiedz Link
gandalph Irytujące wciskanie kitu 21.07.12, 11:05 wladca_pierscienii napisał: > > czyli według naszych polskich zwolenników liberalizacji > prawa do posiadania broni - powinien dostać "z automatu" prawo > do kupienia broni w Polsce... 1. Nie ma żadnego związku przyczynowo-skutkowego między poziomem przestępczości a posiadaniem (legalnym!) broni przez obywateli. Przykład: w Rosji obywatel praktycznie w ogóle nie ma możliwości legalnego posiadania broni, a przestępczość jest wysoka. W Szwajcarii każdy rezerwista, czyli każdy mężczyzna w wieku 18-60 lat, ma w dom broń i amunicję, a przestępczość w tym kraju jest bardzo niska. Co więcej, w tych stanach USA, gdzie bardzo trudno o zezwolenie na broń, przestępczość, przede wszystkim ta najcięższa, jest bardzo wysoka, natomiast w takiej Arizonie czy Teksasie, gdzie bardzo łatwo o legalną broń - wcale niekoniecznie. 2. W początkach 1-ej kadencji Clintona, który usiłował ograniczyć dostępność broni, przedstawiano różne statystyki, które zadawały kłam zwolennikom prohibicji. Otóż jeśli przyjąć liczbę przestępstw, w których użyta została broń palna za 100, w mniej niż 2 przypadkach była to broń posiadana legalnie. Inaczej mówiąc, w co najmniej 98% przypadków przestępstwo jest popełniane przy użyciu broni posiadanej nielegalnie; czyli - co zmieni prohibicja? 3. Zakaz posiadania broni przez obywateli daje tylko taki skutek, że powoduje rozbrojenie społeczeństwa, a nie bandytów, którzy przecież a) nie takie zakazy łamią, b) broń kupują "w bramie", a nie w sklepie. Przy okazji: proszę mi tu nie używać argumentu, że zwykły obywatel nie ma szans w starciu z rewolwerowcem. Zwykły "krawężnik" też nie ma! W związku z tym, co, mamy rozbroić policję? Dla obywatela nie rewolwerowcy stanowią największe zagrożenie, lecz zwykłe żule! 4. Zwolennicy prohibicji (w kontekście broni, nie alkoholu!) manipulują danymi statystycznymi. Mianowicie jedyną miarodajną statystyką byłaby ta, która określałaby, w ilu przypadkach do przestępstwa w ogóle nie doszło tylko dlatego, że niedoszła ofiara była uzbrojona lub uzbrojony był przypadkowy świadek/przechodzień. Jednak takich statystyk nie ma. Odpowiedz Link
wladca_pierscienii Cafe Historia o25: Broń dla grup rekonstrukcyjnych 18.11.12, 20:37 "Cafe Historia" odc. 25: "Broń dla grup rekonstrukcyjnych" www.tvp.pl/vod/audycje/historia/cafe-historia/wideo/odc-25-bron-dla-grup-rekonstrukcyjnych/9131509 dyskusja na temat przepisów prawa (2012r.) o posiadaniu broni przez kolekcjonerów i członków grup rekonstrukcyjnych Odpowiedz Link
wladca_pierscienii zdrowie człowieka = Tajemnica Lekarska 06.08.14, 19:49 u mężczyzny, który w lipcu wjechał na ulicę Monte Cassino w i molo w Sopocie i potrącił 23 osoby, z których kilka trafiło do szpitala lekarze wykryli chorobę psychiczną tą samą zresztą, na którą się wcześniej leczył niestety prawo ZABRANIA lekarzom przekazywać takich informacji policji więc ta nie miała podstaw, by zabrać facetowi prawo jazdy jakby w Polsce prawo było liberalne w sprawie zakupu prywatnej broni to ten wariat mógłby posiadać legalnie nowoczesną broń palną... Odpowiedz Link
stasi1 Re: zdrowie człowieka = Tajemnica Lekarska 02.08.15, 12:39 Więc bezprawa jazdy nie mógłby wjechać na molo? Odpowiedz Link
wladca_pierscienii dużo broni = duże bezpieczeństwo ??? 27.07.15, 13:14 wśród "Gun-Fraków" panuje przekonanie, że im więcej broni w rękach prywatnych, tym większe bezpieczeństwo. wiadomość z dzisiejszej telewizji śniadaniowej w Afganistanie w prowincji Baghlan doszło do strzelaniny na weselu między dwiema grupami gości weselnych rezultat: 21 zabitych i 10 rannych (wiek 14-60 lat) a przecież jeśli chodzi o latwy dostęp do broni palnej to Afganistan jest bardziej liberalnym i BARDZIEJ "cywilizowanym" krajem niż USA czy Niemcy... Odpowiedz Link
wladca_pierscienii statystyka: zabójstwa z użyciem broni palnej 03.08.15, 20:30 wiadomość z dzisiejszych "Wiadomości" z TVP 1 / TVP Polonia zabójstwa z użyciem broni palnej na 100 tysięcy mieszkańców: USA: 3,55 osoby Niemcy: 0,20 osoby Polska: 0,02 osoby Odpowiedz Link
wladca_pierscienii amerykańska broń palna w Meksyku 15.11.15, 23:41 artykuł z 2010 roku o gangach w Meksyku i handlu narkotykami www.politykaglobalna.pl/2010/07/bardzo-dziki-zachod/ "Uzależnienie obywateli Stanów Zjednoczonych to tylko część problemu. Jego źródłem jest także… amerykański Kongres. Prezydent Calderon twierdzi, iż problemy Meksyku rozpoczęły się dwa lata po tym jak wygasł amerykański zakaz dotyczący broni szturmowej. Wg danych rządowych ponad 80% z 75 tysięcy sztuk broni skonfiskowanych w Meksyku na przestrzeni trzech ostatnich lat pochodziło z USA. Calderon nalegał, aby amerykański ustawodawca zakaz przywrócił, gdyż właśnie ten rodzaj karabinów używany jest często przez przemytników. Istnieje jednak nikła szansa, iż amerykanie przychylą się ku jego prośbie, gdyż nastawienie Kongresu do kwestii broni jest raczej liberalne." Odpowiedz Link
wladca_pierscienii "PANIC Room" czyli "poczucie bezpieczeństwa 23.03.16, 08:51 w bardziej "cywilizowanych" krajach niektórzy mają w domu tzw. "PANIC ROOM" czyli miejsce, gdzie można się schować w razie napadu pokazany jest w filmie fabularnym "Azyl" ("Panic room") www.filmweb.pl/Azyl będzie w czwartek 24 marca w tv Polsat o 23:05 w serialu dokumentalnym "Galileo" odcinek 7 też o tym powiedzą odcinek będzie we wtorek 29 marca o 19:00 czy 20:00 (zmiana czasu) i w środę o 8:00 czy 9:00 (zmiana czasu) Odpowiedz Link
wladca_pierscienii Re: "PANIC Room" czyli "poczucie bezpieczeństwa 23.03.16, 08:54 'Galileo" - w TV 6 Odpowiedz Link
wladca_pierscienii Re: "PANIC Room" czyli "poczucie bezpieczeństwa 31.08.16, 19:49 amerykański film fabularny "Anatomia strachu" (2011 "Trespass") www.filmweb.pl/film/Anatomia+strachu-2011-579478 z klimatu wynika, że południe USA - czyli "liberalizm" w dostępie do prywatnej nowoczesnej broni palnej, nie ma to przełożenia na poczucie bezpieczeństwa uczciwych obywateli w willi bogatego człowieka był "Panic Room" do schronienia się w trakcie ataku uzbrojonych bandytów Odpowiedz Link
wladca_pierscienii active shooter - run hide fight 21.10.23, 19:17 www.youtube.com/watch?v=hPZKqvWF578 www.youtube.com/watch?v=z2g50Or7nYQ www.youtube.com/watch?v=2zfiQAk927s www.youtube.com/watch?v=3iZG9cXVjoU Odpowiedz Link