redakcja_gdansk 06.01.04, 15:27 W przyszły wtorek w Gdyni zagra UK Subs. Czekamy na wspomnienia osób, które pamiętają tamten koncert sprzed ponad 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoppoter Jako support grała Republika 06.01.04, 15:44 I śmiem twierdzić, że to zespół Ciechowskiego przyciągnął większość fanów na ten koncert. Swoja drogą oba zespoły różniły sie nieco w stylu granej muzyki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metropol Re: Jako support grała Republika IP: *.allianz.pl 06.01.04, 17:32 Hala Olivia styczeń albo luty 1983,mizeria stanu wojennego,a tu w ciągu paru tygodni zjechało do Gdańska UFO,UK Subs,parę miesięcy wcześniej grało Budgie,parę póżniej Klaus Schultze,Tangerime Dream, póżniej Iron Maiden,Elton John,Marillion u szczytu formy i sławy,władza ludowa tak z perspektywy czasu odsłaniała czasem na chwilkę młodzieży żelazną kurtynę,chyba po to,aby odciągnąć ją od politykowania,stąd też Jarocin...Byłem na tym koncercie,chociaż bardziej poszedłem na Republikę,bo twórczości UK Subs do tego momentu nie znałem,a na audycje Marka Wiernika,jeśli były one w 1983 byłem jeszcze za młody...Występ UK Subs,zaraz po Republice to była wtedy masakra,koncert ówczesnej gwiazdy co prawda na zachodzie od paru już lat 'umarłego punk rocka'zrobił na mnie niesamowite wrażenie,Olivia cała drżała w swych posadach...W dodatku były dodatkowe atrakcje w postaci zamieszek z policją,gazem łzawiącym eksplodującym pod samą sceną,albo kilkudziesięcioosobowa ekipa punków z Anglii,siejąca zamęt,wraz z wyjątkowo licznymi tego dnia polskimi załogantami tańcząc pogo i opanowując praktycznie cały dół Olivii,notabene wypełnionej do ostatniego miejsca,według ówczesnych mediów koncert oglądało ponad 7 tys.widzów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metropol Subsi grali też w Kwadratowej IP: *.allianz.pl 07.01.04, 11:07 Parę lat lat UK Subs koncertował również w Kwadratowej,niestety nie byłem na tym koncercie,w Uchu też nie będę,bo nie będzie mnie w tych dniach w Trójmieście,zaliczyłem za to jakieś 8 lat temu koncert innej legendy sceny punk rockowej Batalion Of Saints,który odbył się w nieistniejącym już sopockim Melmaku w dawnej gazowni. Odpowiedz Link Zgłoś
carollina Re: Jako support grała Republika 11.05.04, 06:53 Głowę bym dała, że było na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Met Re: Jako support grała Republika IP: *.allianz.pl 11.05.04, 08:54 Oj staraciłabyś głowę Caroline....Republika grała przed Subsami... Odpowiedz Link Zgłoś
carollina Re: Jako support grała Republika 11.05.04, 10:52 Gość portalu: Met napisał(a): > Oj staraciłabyś głowę Caroline....Republika grała przed Subsami... Głowa głową ale zdecydowanie gorzej u mnie z pamięcią. Przysięgłabym, że cały występ UK Subs przestałam pod sceną w związku z czym zostłam stratowana i w celu ratownia własnego życia przeniosłam się na trybuny, skąd wysłuchałam koncertu Republiki. Ergo zgodnie z moimi odczuciami Republika powinna wystepowac jako drugi w kolejności zespół.Ale polec to za to raczej nie polegnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Met Re: Jako support grała Republika IP: *.allianz.pl 11.05.04, 12:54 Ja też przeniosłem się spod sceny na trybuny po tym jak ktoś rzucił pod scenę gaz łzawiący,w ten sposób wysłuchałem w spokoju reszty porywającego koncertu Subsów,Republika na 100% grała jako support,może nawet styrałbym jakiś plakat,to już 21 lat,więc nic dziwnego,że pamięć czasem może zawodzić,pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulas Re: Czy pamiętacie gdański koncert UK Subs z 1983 IP: *.chello.pl 06.01.04, 23:34 Największe wrażenie pod sceną robiła basówka gościa z Subsów. Miał ją zawieszoną na pasku na wysokości kolan. Od tego czasu robię tak ze swoją gitarą. A sam koncert był zajebisty. Ciekawe, jak teraz ma się pan Charlie i reszta bractwa - obaczym we wtorek. Punks not dead Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metropol 1983-2004... IP: *.allianz.pl 07.01.04, 16:34 Czy to możliwe aby koncert Subsów pamiętały zaledwie trzy osoby odwiedzające to forum....??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vinc Re: 1983-2004... IP: 67.167.244.* 09.01.04, 00:21 Jak to przypadki rzadza zyciem :) Czyli dosc juz mialem przegladania idiotyzmow na forum , a tu trafiam na ten temat :) Przypadkowo (tez) bylem na koncercie ( to juz 21 lat ?!), a tez na wszystkich tych koncertach , ktore ktos wymienil powyzej, wczesniej jeszcze na Susie Q, ale mimo wszystko najlepiej wspominam jednak Marillion, ktory jako koncert przez wiele lat uwazalem za moj najlepszy , subiektywnie napewno , bo bardzo mnie ich muzyka krecila. W '89 wyemigrowalem, wtedy mialem naprawde duze mozliwosci ogladania koncertow, ale tylko do '94 roku, bo wtedy zobaczylem na zywo Pink Floyd, i od tego czasu wszystko dzieli sie na dwie strefy , tzn przed i po Floydach, nic juz potem mnie nie zafascynowalo. Czyli pewna era sie skonczyla , moze to juz z gorki mi sie zaczelo :(, w sumie mam zaliczonych kilkadziesiat koncertow z najwyzszej polki, ale tez UK-Republika tez byl w jakims sensie jedyny , pamietam jak dzis :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metropol Re: 1983-2004... IP: *.allianz.pl 12.01.04, 19:16 Wiecie,że Charlie ma już 6 dych??.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BenekBG Re: 1983-2004... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 23:39 A ja szedłem na Republike. Subsi zrobili na mnie wtedy takie wrażenie aż zacząłem ich płyty kupować. Przed koncertem znałem tylko jeden ich kawałek z "trójki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metropol Re: 1983-2004... IP: *.allianz.pl 13.01.04, 13:46 Ja też poszedłem wtedy na Republikę,ale wróciłem już z UK Subs... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechia Gdansk Nowe życie od Pink Floyd IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.04, 23:08 Czy to Ty Vito? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechia Gdansk Re: 1983-2004... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.04, 23:11 Vito z Ameryki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metropol 13.01.2004.Klub Ucho... IP: *.allianz.pl 14.01.04, 09:35 Kto odwiedził wczoraj Ucho?Jakie wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metropol Nikogo nie było......? IP: *.allianz.pl 19.01.04, 21:51 Ze świetnej załogi Forum Trójmiasto...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: Nikogo nie było......? IP: *.sympatico.ca 10.05.04, 01:15 Z kumplami ze starej Oliwy oraz z os Wejhera stalem na bramce i do dzisiaj sie zastanawiam jak organizatorzy wyszli na swoje skoro wiekszosc publiki podpierala sie biletami Narodowego Banku Polskiego zamiast wejsciowkami.Koncert byl extra i jeszcze kasa sie zgadzala :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Met Re: Nikogo nie było w Uchu z szacownego forum? IP: *.allianz.pl 08.09.04, 18:12 Nawet wszechwiedzącego w temacie Gdyni Observera?Nie interesowałeś się tym gatunkiem muzyki we wczesnej młodości? Odpowiedz Link Zgłoś
maaax Re: Czy pamiętacie gdański koncert UK Subs z 1983 11.05.04, 11:12 nie było tam pijanego prezydenta miasta. a czemu milczycie o pijanym szczurku na euroimprezie w nocy z 30 IV na 1 V ????? dziennikarstwo zaangażowane? Odpowiedz Link Zgłoś
zby1959 Re: Czy pamiętacie gdański koncert UK Subs z 1983 12.01.17, 13:21 pamiętam ten koncert, poszedłem co prawda na Republikę ale oba zespoły dały ostro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kit Re: Czy pamiętacie gdański koncert UK Subs z 1983 IP: 148.252.128.* 15.12.22, 23:13 Szukałem informacji o tym koncercie i trafiłem na tę stronę. Pamiętam ten mroźny dzień, szron na mojej wyćwiekowane ramonesce, czekanie aż te Republika skończy grać swój pop i w końcu koncert Subsów. Dzisiaj gadam z moim sąsiadem który jest kuplem Charliego o tym wydarzeniu a ten nie kumą nic jak to mogło się wydarzyć że po koncercie milicja urządziła polowanie na punków. Pamiętam następny dzień po koncercie kiedy z kolegami z mojego liceum (2 LO Gdynia) którzy też dostali wpierdol pisaliśmy w szkolnej stołówce list protestacyjny do radiowej trójki. Milicjanci wyłapywali wszystkich w skórzanych kurtkach, z postawionymi włosami, brali nas do kibla w Olivii, kazali klękać przed kiblem i wkładali nasze głowy do sedesu, po czym wycigali swoje gliniarskie kutasy i sikali nam na głowę, po czym spuszczali wodę. Byliśmy tym na maxa oburzeni, następnego dnia w liceum pisaliśmy ten list... I pamiętam jednego kolesia z załogi 3miasta, miał ksywę Stalówa, milicjanci bili go pałami a ten im krzyczał "wypierdalać huje". Zmasakrowali go na maxa. Odpowiedz Link Zgłoś