Dodaj do ulubionych

Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów

18.02.10, 13:49
A ja apeluję do myśliwych o zaprzestanie polowań do wiosny. Zbrodnią
jest teraz strzelanie do zwierzyny i tłumaczenie, że to selekcja.
Selekcji w tym roku dokonuje przyroda. W ostanią niedzielę chodziłem
(z psem w kagańcu) po polach i jedyne spotkane ślady ludzkie
prowadziły do ambon. I dochodziły odgłosy strzelania. Jedyne, co
było miłe, to brak prymitywów na quadach. Od 20 lat nie spotkałem w
lesie ani razu leśniczego ani strażnika. Przyznaję, że do lasu
chodzę głównie w soboty i niedziele - a oni mają wtedy wolne. Nie
mają wolnego złodzieje, kłusownicy i miłośnicy quadów.
Obserwuj wątek
    • Gość: es Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 18.02.10, 14:28
      ani apel do właścicieli psów, ani do myśliwych nic nie da. Na egoizm nie ma rady.
      • Gość: łopian ryżu Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 15:00
        no sorry ale na debilizm miastowych ludzi nie ma rady...szczur szczurowi nie
        równy. Ehhh
        • pensioner63 Pożytek z odstrzeliwania psów 19.02.10, 16:26
          Ludzie będą bezpieczniejsi gdy myśliwi będą strzelać do bezpańskich psów. Psy
          powinne być trzymane za ogrodzeniem lub na smyczy.
          • mozambickieczworaczki Re: Pożytek z odstrzeliwania psów 19.02.10, 21:59
            pensioner63 napisał:

> Ludzie będą bezpieczniejsi gdy myśliwi będą strzelać do bezpańskich psów. Psy
            > powinne być trzymane za ogrodzeniem lub na smyczy.

a mysliwi w klatkach wystawianych na jarmarkach.....
    • Gość: :/ jak można być tak bezczelnym IP: *.chello.pl 18.02.10, 16:26
      żeby zabijając zwierzęta jeszcze podnosić łeb?
      • Gość: pies_na_myśliwych czysta przyjemność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 00:30
        czyż nie jest czystą przyjemnością przeczytać taką wiadomość ?

polskalokalna.pl/wiadomosci/wielkopolskie/leszno/news/smierc-na-mysliwskiej-ambonie,1269116
        a to, to już sama radość :)))

policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,103617,5982970,Mysliwy_postrzelony_przez_wlasnego_psa__teriera.html
        warto po czymś takim otworzyć szampana :)
        • Gość: Lord Rosolnik Re: czysta przyjemność IP: 81.190.12.* 20.02.10, 13:35
          Żebyś wiedział! Życie stało się piękniejsze.Oby wszyscy "myśliwi" tak postąpili!
        • Gość: xxx Re: czysta przyjemność IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.02.10, 14:28
          A już całkiem wspaniale by było jak w tym twoim szampanie byłby kwas
          siarkow. NA ZDROWIE!!!!
      • w_u_j_e_k Nie wpuszczajmy mysliwych do lasu 22.02.10, 00:14
        Zastanawiam się, jakim trzeba być idiotą, by mieć uciechę ze strzelania do
        zwierząt. Czy ludzików chełpiących się tym, że zastrzelili sarnę, dzika, zająca
        czy inne zwierzątko nie powinno się izolować? Na pewno nie można ich wpuszczać
        do lasu. Są tam potrzebni jak psu buty.
        Myśliwi, nie możecie zachowywać się jak normalni ludzie? hcecie sobie
        postrzelać, to strzelajcie do tarczy.
    • wierszokletk_a Apeluję: nie wpuszczajmy myśliwych do lasu! 18.02.10, 17:07
      I to o żadnej porze roku.
      • Gość: gracjanka Re: Apeluję: nie wpuszczajmy myśliwych do lasu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.10, 18:02
        Właśnie! To samo chciałam napisać :-)
        • Gość: pfff Re: Apeluję: nie wpuszczajmy myśliwych do lasu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 15:02
          A ja proponuję dziewczynkom nie zakaz wstępu do solarium. Coś się wam w głowach
          poprzestawiało.
          • Gość: tasmanczyk Re: Apeluję: nie wpuszczajmy myśliwych do lasu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 00:12
            a co to ma do rzeczy, bambino?
      • Gość: olo Strzelajcie do psów o kotów! IP: *.devs.futuro.pl 19.02.10, 13:03
        Widziałem co może zrobić stado psów, nawet dzik nie ma szans. Bezwzględnie
        powinno się strzelać bez ostrzeżenia do każdego psa i kota w lesie. 1 Kot
        potrafi w ciągu roku upolować 46 ptaków.
        • pereiro Re: Strzelajcie do psów o kotów! 19.02.10, 13:19
          A widziałeś, co potrafi zrobić stado myśliwych? Ile ptaków rocznie jest w stanie
          upolować jeden myśliwy? To groźniejsze bydlęta od zwierząt domowych.
        • tajemniczydonpedro Re: Strzelajcie do psów o kotów! 19.02.10, 13:30
          Ja też kiedyś widziałem, jak stado puszczonych bez żadnej kontroli wioskowych
          psów osaczało raz zająca, a innym razem sarnę i w końcu ją dopadło. Szkoda, że
          nie miałem przy sobie kamery. Umieściłbym film w necie i puszczałbym go
          wszystkim "obrońcom zwierząt" - hipokrytom.
          • pereiro Re: Strzelajcie do psów o kotów! 19.02.10, 13:32
            Oczywiście wysiłek umysłowy zmierzający do odróżnienia watahy wałęsających się
            zdziczałych psów od zadbanego domowego psa z obrożą i przebywającym w pobliżu
            właścicielem jest dla Ciebie zbyt trudny? Obawiam się, że w takim razie obsługa
            kamery mogłaby również Cię przerosnąć.
            • zigzaur Re: Strzelajcie do psów o kotów! 19.02.10, 15:17
              Kły psa zdziczałego i psa domowego a nawet salonowego są mniej więcej takie same.
              I tak samo śmiertelnie zabójcze dla saren.
              • pereiro Re: Strzelajcie do psów o kotów! 19.02.10, 15:29
                zigzaur napisał:

> Kły psa zdziczałego i psa domowego a nawet salonowego są mniej więcej takie sam
                > e.
                > I tak samo śmiertelnie zabójcze dla saren.

Zgoda, tylko co to ma do rzeczy? Twoje ręce są potencjalnie groźniejsze, a nikt
                do Ciebie nie strzela w lesie.
              • mecenas_misiura Re: Strzelajcie do psów o kotów! 22.02.10, 09:22
                Jeżeli nie dostrzegasz różnicy to równie dobrze można napisać, że paluchy
                myśliwego ciągnące za spust niczym się nie różnią od paluchów kłusownika
                zakładającego wnyki, albo sadysty znęcającego się nad np. kotem...
          • Gość: ja Re: Strzelajcie do psów o kotów! IP: 10.201.55.* 19.02.10, 13:48
            dokładnie, chyba nie wiesz o co się rozchodzi. nie o watahę psów zdziczałych, a
            o psa z obrożą biegającego w okolicy własciciela. Zapewniam cię że one nie
            polują na zwierzynę. Przyczytaj tytuł artykułu jeśli nadal widzisz swoją watahę
          • tomek854 Re: Strzelajcie do psów o kotów! 20.02.10, 16:49
            tajemniczydonpedro napisał:

> Ja też kiedyś widziałem, jak stado puszczonych bez żadnej kontroli wioskowych
            > psów osaczało raz zająca, a innym razem sarnę i w końcu ją dopadło. Szkoda, że
            > nie miałem przy sobie kamery. Umieściłbym film w necie i puszczałbym go
            > wszystkim "obrońcom zwierząt" - hipokrytom.

A ja widziałem kiedyś polowanie. To było dopiero odrażające...
          • ipta Re: Strzelajcie do psów o kotów! 21.02.10, 06:41
            A ja mieszkam nad jeziorem i rok w rok po wakacjach zostają nam w prezencie
            watahy psów o których to właściciele ci Miastowi jakoś zawsze zapominają .
        • Gość: właścicielka PSa Re: Strzelajcie do psów o kotów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 14:04
          Zwierzęta walczą o przetrwanie - a myśliwi mają sporcik. Stada
          zdziczałych psów nie grasowałyby po lasach, gdyby nie okrucieństwo i
          bezmyślność ludzi, którzy je wyrzucają jak śmieci
          • Gość: :))) Re: Strzelajcie do psów o kotów! IP: 94.75.67.* 19.02.10, 23:36
            Gość portalu: właścicielka PSa napisał(a):

> Zwierzęta walczą o przetrwanie - a myśliwi mają sporcik. Stada
            > zdziczałych psów nie grasowałyby po lasach, gdyby nie okrucieństwo
            i
            > bezmyślność ludzi, którzy je wyrzucają jak śmieci

"Okrucieństwo"? Ależ to wszystko są wiejskie burki, biegające wolno
            "bo nie gryzą". Mają właścicieli. Bezmyślność ludzi polega na
            rozmnażaniu psów bez kontroli. Jeśli ktoś jest wielbicielem
            przyrody, natury, TEN NIE MA PSA! Z dwóch powodów: pies to zwierzę
            sztucznie wyhodowane przez człowieka, nie występujące w przyrodzie,
            poza tym nie trzyma się zwierząt w niewoli dla swojej przyjemności.
            Nawet chomika czy rybek. To żywe istoty a nie zabawki! Każdy
            posiadacz psa jest albo osobą bezmyślną albo hipokrytą.
            • Gość: boa Re: Strzelajcie do psów o kotów! IP: *.autocom.pl 20.02.10, 00:59
              > Każdy posiadacz psa jest albo osobą bezmyślną albo hipokrytą.

Choć nigdy nie miałam zamiaru trzymać psa, przygarnęłam bezdomnego, wałęsającego
              się kundla. Ktoś go chyba wyrzucił z samochodu, bo za pierwszym razem bał się
              wsiąść, strasznie się trząsł, a dopiero w powrotnej drodze się uspokoił. Jest z
              nami od wielu lat. W lesie puszczam go z czystym sumieniem - jest stary, ledwo
              chodzi, a jest taki szczęśliwy! Zająca w bezpośrednim kontakcie pewnie by się
              przestraszył.
              • Gość: Kami Re: Strzelajcie do psów o kotów! IP: *.chello.pl 20.02.10, 12:00

chylę czołem przed Toba i wszystkimi, któzy przygarniają zwierzęta
            • Gość: ??? Re: Strzelajcie do psów o kotów! IP: *.146.66.6.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.02.10, 13:39
              a ja proponuję tej osobie, która napisała, że psy nie występują w
              przyrodzie, przeczytać najpierw, skąd się wzięły psy... bo na razie to
              jakby ślepy mówił o kolorach... a w skrócie: konkretne rasy (ozdobne,
              myśliwskie, stróżujące) wyhodowali ludzie, ale pies był zanim ludzie go
              udomowili. a udomowili, bo zarówno psy, jak i ludzie, mieli korzyści ze
              współpracy ze sobą.
        • ayran Re: Strzelajcie do psów o kotów! 19.02.10, 17:26
          Bez ostrzeżenia? Nie poprzedzając strzału sakramentalnym "stój, bo
          będę strzelał?" Albo "mam naładowaną broń i nie zawaham się jej
          użyć"?

I daruj sobie tych fantazji - nie opowiadaj, że widziałeś odyńca
          zagryzionego przez bezpańskie psy.
      • Gość: strom Re: Apeluję: nie wpuszczajmy myśliwych do lasu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 13:59
        myśliwi z daleka od lasu - przez cały rok!
        • paul8550 Re: Apeluję: nie wpuszczajmy myśliwych do lasu! 19.02.10, 17:15
          Az kazdym razem gdy jakis rzad zabrania polowania, zwierzyna " dziwnie wynmiera"
      • Gość: Walenty Kowadło Re: Apeluję: nie wpuszczajmy myśliwych do lasu! IP: *.rev.snt.net.pl 19.02.10, 14:40
        Popieram w 1000%
        • Gość: Oo Re: Apeluję: nie wpuszczajmy myśliwych do lasu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 15:03
          no dobra...ale gdy facet pisze takie rzeczy to już ze światem jest naprawdę źle.
          Panie! Czy ty byłeś kiedyś w lesie?!
      • Gość: tiny Re: Apeluję: nie wpuszczajmy myśliwych do lasu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 21:53
        Nie wpuszczajmy idiotów na fora. Nigdy.

Pomyśl, zanim coś napiszesz, bo najwyraźniej nie masz pojęcia o
        znaczeniu regularnego odstrzału zwierzyny.
        • Gość: zenn Co Ty bredzisz? Jaka regulacja przez myśliwych? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.10, 11:34
          Myśliwi zabijają tyle zwierząt ile im się podoba. Mają gdzieś regulację. To
          kretyni, dla których rozrywką jest mordowanie zwierząt. Bredzą o "sporcie" i
          "podchodzeniu zwierzyny", a widzę ich na ambonach. Ostatnio widziałem, jak jeden
          z myśliwych wysypał ziarno na polną drogę, i czekał kilkanaście metrów dalej w
          samochodzie. Następnego dnia koło ziarna widziałem plamy krwi i pióra bażanta.
          Ot, tacy wąsaci kolesie z kompleksami na tle małych fiutków.
      • Gość: Rych_J Re: Apeluję: nie wpuszczajmy myśliwych do lasu! IP: 91.123.166.* 20.02.10, 09:27
        Oczywiście!
        Zamiast dokarmiania zwierzyny przez myśliwych, niech ją zagryzają
        wiejskie psy!
      • Gość: Peeter popieram!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 01:55
        popieram!!
    • princealbert typowa moralność Kalego 18.02.10, 18:43
      Jak pies zabić sarnę to źle, jak myśliwy zabić to bardzo dobrze.

Panowie myśliwi, przecież zawsze powtarzacie, że wasza działalność ma na celu
      regulację populacji dzikich zwierząt. A tu proszę, co za niespodziewana pomoc
      - psy to robią za was!

Zresztą mam radę dla myśliwych: jeśli regulacja populacji zwierzyny jest tak
      ważna, to proponuję wysypać trutki.
      • gambiting Re: typowa moralność Kalego 19.02.10, 14:47
        princealbert napisała:

> Jak pies zabić sarnę to źle, jak myśliwy zabić to bardzo dobrze.
        >
        > Panowie myśliwi, przecież zawsze powtarzacie, że wasza działalność ma na celu
        > regulację populacji dzikich zwierząt. A tu proszę, co za niespodziewana pomoc
        > - psy to robią za was!
        >
        > Zresztą mam radę dla myśliwych: jeśli regulacja populacji zwierzyny jest tak
        > ważna, to proponuję wysypać trutki.
        Chyba nie masz pojęcia na czym polega regulacja populacji zwierzyny.
        • Gość: Late Re: typowa moralność Kalego IP: *.globalconnect.pl 19.02.10, 15:23
          Nie ma czegoś takiego, jak "populacja zwierzyny". Albo populacja, albo zwierzyny.

Zabijanie zwierząt dla przyjemności, jako oczywiste barbarzyństwo, powinno być od dawna zabronione. A niezbędny odstrzał selekcyjny powinna prowadzić wyłącznie wyspecjalizowana, zawodowa służba leśna. Dość już pijanych zbirów włóczących się po lasach (i nie tylko po lasach)i strzelających do wszystkiego, co się rusza - w tym do osłów, łosi i spokojnych domowych psów, które nawet głowy nie obracają w kierunku zwierzyny.
      • Gość: efervit calcium Re: typowa moralność Kalego IP: *.winn.cable.ntl.com 20.02.10, 09:53
        Typowa wypowiedź osoby nie mającej pojęcia o czym piesze.
    • Gość: Mewa Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów IP: *.chello.pl 18.02.10, 20:00
      Hipokryci.
      Sami radośnie strzelają do zwierzą a psy im tak bardzo przeszkadzają... tak
      bardzo, że równie chętnie wielu z nich strzela do psów, często na oczach
      właścicieli, ich dzieci, rodzin. Od 30 lat hoduję psy, chodzę z nimi do lasu,
      gdzie pozwalam im się wybiegać i nigdy nie widziałam, by domowy, nie
      zdziczały, pies polował na cokolwiek poza muchami.
      Panowie myśliwi, opanujcie się, nie jesteście właścicielami lasów, to nie
      wasze prywatne podwórko, a psy, jeśli są problemem, to raczej te wiejskie czy
      podmiejskie, których nikt nie pilnuje i które wykazują objawy zdziczenia. To
      te same psy, które często napadają na ludzi, na koty, na inne psy. Nie można
      generalizować i rozciągać odpowiedzialności na wszystkich właścicieli psów,
      jak leci.

Ponadto, zamiast pyszczyć, najpierw zróbcie porządek w swoich szeregach i
      wyeliminujcie tych, którzy tak chętnie zabijają psy, zazwyczaj idące spokojnie
      obok właściciela. Jakaś dziwna żądza krwi i nienawiść wobec wszystkiego, co
      nie "wasze" tak często z was zieje.
      • Gość: myśliwy Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.tktelekom.pl 19.02.10, 05:42
        My nie pyszczymy, nas i nasze działania wspiera prawo, duża większośc tu piszących trobi to tak jak POLACY mają w zwyczaju, nie zna się a pisze. Od regulacji pogłowia zwierzyny dziko żyjącej jest myśliwy,nie zas pies. Dopuszczalną przez prawo forma polowania jest z bronia myślwiską, jak widać nie ma tu miejsca na pieski biegające luzem. Do psów sie strzela,oczywiście wtedy gdy prawo na to zezwala, jeśli ktoś wyprowadza psa do lasu żeby się wybiegał,to oczywiście może go spotkać niemiła niespodzianka, włącznie z tym,że piesek już do domu nie wróci. Myśliwi,czy leśnicy,czy ktokolwiek nie zawłaszcza sobie lasu, on jest dostępny i otwarty, dla wszystkich,ale prawo określa wyraźnie jak z tej dostępności należy korzystać. Jedyne miejsce psa w lesie jest na smyczy, pies mysliwski jest już na smyczy być nie musi. Oczywiście to sie ni9e podoba dla wielu ale takie jest prawo.
        Mnie sie nie podobają psy podbiegające do mnie, obwąchujące, brudzące wszędzie dookoła przy ślepocie właścieli lub zwyczajnej ich arogancji. Nie podoba sie to wielu ludziom i to nie myśliwym.
        Myśliwym może zostać osoba spęłniająca okreśłone ustawą kryteria, właścicielem psa...każdy. To jest różnica między jednymi i drugimi.
        • Gość: Mewa Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 07:07
          Od regulacji, panie myśliwy, jest natura. Nie wy. Ale wy jesteście tak
          pompatyczni, tak pewni siebie, że niedobrze się robi.
          Co zabawne - nigdy nie miałam nic przeciwko pięknej tradycji myślistwa, póki nie
          poznałam osobiście paru myśliwych. Ich postawa, ich roszczeniowe podejście do
          wszystkich... żałosne.
          • Gość: vegan reich Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 12:52
            @Mewa

Po co dyskutujesz z tym padalcem? Tych ludzi powinien otaczać społeczny
            ostracyzm, może to byłaby jakaś metoda na ich zwyrodnienie. :)
            • Gość: efervit calcium Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.winn.cable.ntl.com 22.02.10, 18:41
              Veganizm da sie leczyć!!! To ciężka przypadłość, ale wszystko jest
              możliwe. ;)
          • 6x9 Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 19.02.10, 13:53
            Gość portalu: Mewa napisał(a):

> Od regulacji, panie myśliwy, jest natura.
            To już byśmy nie mieli w Polsce żubrów
            • Gość: tere Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.4en.com.pl 19.02.10, 14:37
              6x9 napisał:

> Gość portalu: Mewa napisał(a):
              >
              > > Od regulacji, panie myśliwy, jest natura.
              > To już byśmy nie mieli w Polsce żubrów

Żubry byśmy mieli, gdyby nie myśliwi..
              • Gość: no! Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 15:04
                Widzisz ale szczury miejskie tego nie zrozumieją. Nie ma bata. Dla nich myśliwy
                to zło. Co ciekawe większość na anty nigdy w lesie nie była : )
                • pereiro Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 19.02.10, 15:34
                  Gość portalu: no! napisał(a):

> Widzisz ale szczury miejskie tego nie zrozumieją. Nie ma bata. Dla nich myśliwy
                  > to zło. Co ciekawe większość na anty nigdy w lesie nie była : )

Chyba szczurze wiejski nie zrozumiałeś poprzedniej wypowiedzi. Nie była
                  przychylna dla hołoty zwącej się dumnie myśliwymi. Sam mieszkam w lesie
                  (właściwie na skraju lasu) i wiem o czym mówię. To w zdecydowanej większości
                  hołota i dzicz. Większa dzicz od zdziczałych psów.
                  • Gość: no! Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 16:25
                    no to znaczy że jesteś chory. I to poważniej. Mieszkać na skraju lasu i nigdy w
                    nim nie być. To jest właśnie znak naszych czasów
                    • pereiro Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 19.02.10, 18:01
                      Symptomem choroby są raczej słowa, które wyczytałeś w mojej wypowiedzi, mimo że
                      ich tam nie ma. Skąd wziąłeś informację, że nigdy nie byłem w lesie? Z własnej
                      głowy?
                      • Gość: no! Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 18:12
                        Może i tak...niech będę i chory. Ale pewnych rzeczy się nie oszuka.
                        Co do lasu - nie rozumiesz o co chodzi. Nie zrozumiesz. Gdybyś choć trochę znał
                        "tego lasu" byś nie pisał/-a jak potłuczony. Słowa które używam świadczą raczej
                        o irytacji a nie braku mojego rzekomego radykalizmu czy nieokiełznania.
            • pereiro Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 19.02.10, 15:31
              Mielibyśmy, gdyby na nie myśliwi swego czasu nie polowali.
              • Gość: <<<<<<<<<<<<< Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.ver.abpl.pl 19.02.10, 18:33
                pereiro napisał:

> Mielibyśmy, gdyby na nie myśliwi swego czasu nie polowali.
                Nie mysliwi tylko kłusownicy
          • zigzaur Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 19.02.10, 15:15
            Gdyby rzeczywiście od regulacji zwierzyny leśnej była natura, to w lasach żyłoby znacznie więcej drapieżników, zwłaszcza wilków. Z pewnością ludność by protestowała, zwłaszcza rolnicy i turyści.
            • Gość: Tomek Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: 78.146.243.* 19.02.10, 16:50
              Tak, żyłoby znacznie więcej drapieżników, gdyby ich myśliwy wcześniej nie wybili prawie co do sztuki. Jak w połowie lat 90-tych objęto rysia, a wilka pod koniec lat 90-tych ścisłą ochrona gatunkową to jak myśliwi protestowali??? A niby czemu protestowali? Przecież więcej drapieżników to lepsza regulacja zwierzyny leśnej. Dlatego tak się pienili, że im to jest na rękę, żeby tej naturalnej regulacji nie było, bo jako "zbawcy" natury mogą sobie postrzelać i pozabijać.

Ja się uważam za turystę i często jestem w górach gdzie są i wilki i rysie i jakoś nigdy mnie żaden nie chciał zaatakować ani innych tez nie atakowały. Żałosny argument.
              • Gość: <<<<<<<<<<<<< przeciwko wilkom IP: *.ver.abpl.pl 19.02.10, 18:36
                protestują najwięcej rolnicy i hodowcy, im przeszkadzają wszystkie zwierzęta,
                dziki, sarny, jelenie
        • Gość: Mewa Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 07:15
          Ciekawa forma dyskusji, jak tylko coś złego, to zaraz Polacy to, Polacy tamto. A
          pan, panie myśliwy, jest kim? Niemcem? Francuzem?
          To samo można by powiedzieć o panu - typowo polskie podejście.

Odnośnie psów - powtórzę: prawo nie jest dobre, stworzyli je ludzie (=to nie
          prawo boskie) i ludzie pracują obecnie nad jego zmianą. Bo właśnie myśliwi coraz
          częściej przesadzają i zbyt chętnie korzystają z tego, co miało być tylko metodą
          rozwiązywania prawdziwych problemów. Z pana słów wynika jasno: myśliwy strzela
          do psa, bo ten biega po lesie. Nie wtedy, gdy pies faktycznie zagraża
          zwierzynie, ale gdy po prostu tam jest. Jakaś dziwna nienawiść do psów nie
          myśliwskich w was siedzi. Proponuję pojechać tam, gdzie występują jeszcze rysie
          czy niedźwiedzie (nie wytrzebione przez was) i strzelać do nich, bo tak samo
          zagrażają zwierzynie, na którą wy polujecie, jak te zdziczałe psy. A na pewno
          mniej, niż psy domowe, które na widok sarny uciekają (moje przychodziły do mnie
          i czekały aż to "dziwne zwierzę" pobiegnie dalej).

Pozdrawiam i radzę przejrzeć na oczy, a nie zasłaniać się kiepskim i
          niedzisiejszym prawem. Zdrowy rozsądek powinien być ponad przepisami, które
          zresztą zostaną prędzej czy później dostosowane do współczesnej sytuacji.
          • Gość: myśliwy Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.tktelekom.pl 19.02.10, 09:57
            Szanowna Mewo, ryś, żbik czy niedźwiedź są zwierzyną dziko żyjącą, one polują i są częścia tego systemu czego nie da się powiedzieć o psach. Nie słyszałem o żadnych przygotowaniach na temat zmian w kierunku odstrzału psów. Bez wątpienia dochodzi sporadycznie do nadużycia, ale puszczanie psów luzem w lesie jest codziennosścia,a dla wielu las właśnie do tego służy. Na terenie lasów obowiązuje prawo które tego zabrania, pies w lesie to kłusownik i tylko dlaetgo są odstrzeliwane, żadnej nienawiści do psów nie ma,jest tylko arogancja właścicieli i łzy nad pieskiem który był przecież taki spokojny i łagodny. Coraz więcej głosów o zwiększeniu kontroli i nad posiadaczami i kontrola urodzeń. Sprawa jest jasna pies bezpański jest nikomu niepotrzebny i powinien byc uśpiony, jak we wszystkich cywilizowanych krajach. Dla mnie możesz sobie chodzić ze swoimi psami po lesie, ale jak zostaną odstzrelone to miej pretensję do siebie. Z drugiej strony psiego problemu to ciekawe czy podobają sie zasrane trawniki, chodniki, place, piaskownice. Myślisz że to sie ludziom podoba?
            • princealbert Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 19.02.10, 10:32
              jednak mysliwi to ludzie bez sumienia.

Co to ma znaczyc 'odstrzal pieska'? moze jeszcze 'pozyskanie pieska'
              jak eufemistycznie nazywacie zabijanie zwierzat?

Mysle, ze czas pomyslec o uregulowaniach zabraniajacych tego
              barbarzynskiego hobby, jakim jest zabijanie dzikich zwierzat dla
              zabawy.
            • Gość: Miki Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 10:53
              Coś mi się wydaje że i myśliwi to zwierzyna dziko żyjąca!!!!I to
              usprawiedliwia wsz\ystko.
              Należy zmienić to chore prawo a myśliwi (czy to od słowa myśli? czy
              może MY Śliwy ( w spirytusie)? niech złożą broń i do lasu na
              spacer....
            • Gość: mix Pies w lesie do klusownik IP: *.scansafe.net 19.02.10, 12:53
              To tez nalezy strzelac do kazdego czlowieka bo moze byc klusownik. Nie kazdy
              pies poluje tak jak nie kazdy czlowiek jest klusownikiem. Psy musza sie wybiegac
              ale w 99% robia to w zasiegu w wzroku wlasciela. Czy to tak trudno zrozumiec?
              Moze najpierw dowod ze pies jest klusownikiem, a pozniej strzelec.
            • Gość: esada Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 12:54
              "Szanowny" -Mysliwy- pleciesz - jeżeli człowiek mieszka w miescie i
              ma psa - to gdzie ten pies ma się wybiegać? Na parkingu? między
              jednym autem, a drugim? Gdzie zwierze spuscić ze smyczy bez obawy,
              że wpadnie pod samochód, czy przestraszy jakiegoś dzieciaka? Kto do
              diabła dał Wam - mysliwskiej hołocie - na własność lasy państwowe?
              Pewnie że nie słyszałeś o żadnych planach zmian w kierunku odstrzału
              psów, bo pewnie połowa parlamentu należy do "mysliwskiej hołoty" i
              ani jej sie sni zmieniać coś co powinno byc zmienione. Do wszytskich
              zainteresowanych "wielką tradycja i kulturą myślistwa (ha,ha,ha) -
              polecam książkę "Farba znaczy krew".
              • Gość: młody leśnik Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 14:07
                wydaję mi się, że hołota to bardziej określenie ludzi takich jak Ty. Jeśli
                chcesz trzymać w mieście psa to powinieneś mieć do tego warunki, tak samo jak
                rybki wymagają akwarium itp, tak samo psy wymagają odpowiednich warunków
                (zależnych m.in. od rasy). Lasy państwowe jak sama nazwa wskazuje nie należą do
                nikogo, co nie znaczy, że każdy może sobie tam robić co chce twierdzenie,że
                piesek przecież może się wybiegać w lesie ja porównuje a ja mogę samochodem
                poszaleć na drodze, bo gdzie mam to zrobić. Książka którą cytujesz jest
                zakłamanym, utrzymanym w ekstremalnie wrogim tonie do myśliwych, czerpanie z
                niej wiedzy o myśliwych to jak czerpanie wiedzy o żydach z " Main Kampf" Hitlera.
                P.S hołota to określenie jakie pierwsze nasuwa mi się na myśl gdy widzę w lesie
                rozkrzyczane towarzystwo z puszczonymi samopas psami biegającymi do koła, a
                największa radość to jak pies pogoni biedna sarenkę, czy zająca
                • Gość: tere Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.4en.com.pl 19.02.10, 14:41
                  Gość portalu: młody leśnik napisał(a):

> największa radość to jak pies pogoni biedna sarenkę, czy zająca

Jasne, większa radość, jak sarenka dostanie kulą ze strzelby myśliwego.
                  Normalnie, rozrywka, że boki zrywać!
                  • Gość: młody leśnik Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 15:03
                    Doskonale rozumiem, że polowanie dużej części społeczeństwa może wydawać się
                    prymitywnym zabijaniem zwierząt dla przyjemności, nie każdy to zrozumie bo to co
                    dla jednych jest wydaję się być patologią wcale nią nie jest, ludzie od zawsze
                    zabijali zwierzęta i będą zabijali, dzisiejsze łowiectwo, podobnie jak i
                    leśnictwo jest hodowlą zwierzyny lub lasu, ale w przeciwieństwie do rolnictwa
                    hodowla ta w jak największym stopniu "udaję" naturę. Odstrzału zwierzyny
                    dokonuję się wg. planu hodowlanego, który musi być sporządzony w kole łowieckim
                    i zatwierdzony przez Nadleśnictwo. Jedną z nieodłącznych cech łowiectwa jest
                    etyka łowiecka nie strzela się do czego popadnie a do konkretnych osobników.
                    Śmierć jaką ponosi zwierzyna w wyniku strzału bronią palną jest jednym z
                    najszybszych sposobem uśmiercania, zwierzyna nie przechodzi stresu takiego jak
                    np w ubojni. Polowanie dla myśliwego to obcowanie z przyrodą, próba
                    przechytrzenia zwierza, godziny spędzona na mrozie lub w upale z komarami,
                    końcowym efektem może być strzał, którego prawy myśliwy musi być do końca pewny,
                    tak by był skuteczny.
                    • pereiro Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 19.02.10, 15:38
                      > Polowanie dla myśliwego to obcowanie z przyrodą, próba
                      > przechytrzenia zwierza, godziny spędzona na mrozie lub w upale z komarami,

Wzruszyłem się, aż mi łzy ciurkiem lecą po policzkach. Ten mróz, komary... Ileż
                      to wyrzeczeń i poświęcenia. Ale za to jaka duma na koniec, że przechytrzyło się
                      sarnę waląc do niej ze strzelby z ambony. Wzruszające!
                    • Gość: esada Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 16:56
                      czy ty siebie człowieku słyszysz? "śmierć jaką ponosi zwierzyna w wyniku strzału
                      bronią palną jest jednym z najszybszych sposobem uśmiercania" - no chyba że się
                      puknie taką sarenkę tak, że się ją tylko zrani, a ona potem ucieka i się
                      wykrwawia...Jeżeli dla Ciebie proces zmierzający do zabicia zwierzęcia jest
                      obcowaniem z przyrodą, to współczuję. NIe warto dorabiać kultury, etosu do
                      zjawiska, gdzie tego nie ma po prostu....
                      • Gość: młody leśnik Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 17:23
                        otóż do polowań używa się broni o wymaganej minimalnej energii kinetycznej
                        strzału na 100 metrach, dodatkowo używa się specjalnej półpłaszczowej amunicji,
                        która grzybkując w tuszy wytraca swój pęd oddając go tuszy, zwierzyna ginie
                        najczęściej od impetu uderzenia przez organizm przetacza się fala uderzeniowa,
                        uśmiercając natychmiastowo, fala ta jest szybsza od impulsu nerwowego, czyli
                        zwierzyna nie czyje bólu, tyle teorii.
                        Zobacz jak wygląda łowiectwo na zachodzie gdzie do zwierzyny strzela się ze
                        wszystkiego od karabinów wojskowych przez pistolety po łuki i kusze, które
                        zadając rany ciete rzeczywiście powodują ogromny ból i stres u zwierząt
                        • tomek854 Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 20.02.10, 17:01
                          a myśliwi, jak wiadomo, zawsze z takiej broni trafiają...
                      • Gość: <<<<<<<<<<<< Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.ver.abpl.pl 19.02.10, 18:50
                        Gość portalu: esada napisał(a):

> czy ty siebie człowieku słyszysz? "śmierć jaką ponosi zwierzyna w wyniku strzał
                        > u
                        > bronią palną jest jednym z najszybszych sposobem uśmiercania" - no chyba że się
                        > puknie taką sarenkę tak, że się ją tylko zrani, a ona potem ucieka i się
                        > wykrwawia...

gonienie przez sforę psów sarenki przez godzine aż padnie z wyczerpania jest ok?
                    • tomek854 Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 20.02.10, 17:00

> Doskonale rozumiem, że polowanie dużej części społeczeństwa może wydawać się
                      > prymitywnym zabijaniem zwierząt dla przyjemności, nie każdy to zrozumie bo to c
                      > o
                      > dla jednych jest wydaję się być patologią wcale nią nie jest,

Fritzl pewnie też tak uważał ;-)

ludzie od zawsze
                      > zabijali zwierzęta i będą zabijali,

Ale z potrzeby żołądka, nie z żądzy krwi.

Jedną z nieodłącznych cech łowiectwa jest
                      > etyka łowiecka nie strzela się do czego popadnie a do konkretnych osobników.

...jak pies mojego znajomego biegający po łące kilkadziesiąt metrów od lasu albo
                      osioł tych wędrowców :-)

> Śmierć jaką ponosi zwierzyna w wyniku strzału bronią palną jest jednym z
                      > najszybszych sposobem uśmiercania, zwierzyna nie przechodzi stresu takiego jak
                      > np w ubojni.

Oczywiście. Sarna uciekająca z przestrzeloną nogą (czy jak wy to tam nazywacie,
                      tyczka?) w ogóle nie cierpi. NIe to co taka krowa w rzeźni, która ginie w ułamku
                      sekundy.

Polowanie dla myśliwego to obcowanie z przyrodą, próba
                      > przechytrzenia zwierza, godziny spędzona na mrozie lub w upale z komarami,
                      > końcowym efektem może być strzał, którego prawy myśliwy musi być do końca pewny
                      > ,
                      > tak by był skuteczny.

To współczuję, jeżeli dla Ciebie przechytrzenie zwierzęcia przy użyciu XXI
                      techniki to jest wyczyn...
                      • zdzisiek66 Lepiej, że strzelają do zwierząt, a nie do ludzi 22.02.10, 10:52
                        > ludzie od zawsze zabijali zwierzęta i będą zabijali,

Ale z potrzeby żołądka, nie z żądzy krwi

Otóż nie. Ludzie od zawsze zabijali i będą zabijać - zarówno zwierzęta, jak i
                        innych ludzi. Z żądzy krwi i rozkoszowania się mordem. Ponieważ w większości
                        współczesnych kultur nie są to już cechy społecznie akceptowalne, w obu
                        przypadkach zabójcy wynajdują sobie różne usprawiedliwienia. Jednym z bardziej
                        paranoicznych, jaki znam, jest usprawiedliwienie myśliwych, że zabijają
                        zwierzęta z miłości do przyrody.
                        W każdym razie, jeżeli jakiś człowiek nie potrafi opanować swoich morderczych
                        instynktów, niech już może lepiej strzela do zwierząt niżby miał strzelać do ludzi.
                    • Gość: dude Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.xdsl.centertel.pl 20.02.10, 20:22
                      Ustrzel sarenkę z dzidy mocarzu.
                      Często jeżdżę z psem w jedno miejsce gdzie panoszą się myśliwi. Sprytnie pobudowali ambony na skraju lasu który kończy się wielkim polem na którym saren za każdym razem jest mnóstwo. Jak ktoś mi powie, że obcowaniem z naturą jest napieprzanie z wieżyczki do zwierzęcia które nie ma gdzie uciec to powinien się leczyć na głowę.
                      Zapraszam też czasami do zaglądania na strony internetowe kółek łowieckich. Tam na zdjęciach to dopiero umiłowanie natury. Pijana banda durni mało się nie pospuszcza na widok ustrzelonego lisa, a czasami jeszcze jakiś ksiądz poświęci wszystkich z okazji dnia lasu/przyrody/patrona.
                • Gość: Mewa Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 15:35
                  A taki na przykład, Trójmiejski Park Krajobrazowy, położony w obrębie terenów
                  miasta? Myśliwych i kłusowników jest tam więcej, niż spacerujących mieszkańców.
                  I co? Strzelać tam do psów?

P.S. Warunki do trzymania KAŻDEGO psa, to nie tylko ogród, ale możliwość
                  udostępnienia psu wybiegania się na terenach leśnych/ łąkach/ w parku itp. Las
                  jest tak samo dostępny dla pieszych turystów (zdaje się nawet, że państwo ich do
                  tego zachęca), jak i dla ich dzieci czy właśnie psów. Pies taki natomiast
                  powinien być pod kontrolą - na smyczy czy bez niej. Szczerze, nie znam ani
                  jednego psa domowego, mieszkającego w mieście, który na spacerze w lesie ucieka
                  gdzieś i poluje czy straszy zwierzynę. Pies zazwyczaj nie odbiega od właściciela
                  dalej niż na odległość kontaktu wzrokowego. I jeśli właściciel jest w stanie go
                  odwołać w razie potrzeby, to nie widzę problemu.
                  Problemem są psy nie wyszkolone i właściciele, którzy puszczają je same luzem (w
                  mieście, na wsi czy w lesie). A nie wszystkie psy jak leci. ALE LEŚNICY I
                  MYŚLIWI JAK WIDAĆ SĄ ŚLEPI I WRZUCAJĄ WSZYSTKICH DO JEDNEGO WORKA.
                  Smutne. I to właśnie powoduje, że jesteście wszyscy tak źle postrzegani przez
                  większość społeczeństwa. Brawo, brawo, ta większość w końcu doprowadzi do zmiany
                  prawa i polować będziecie mogli jedynie w świecie wirtualny, grając na komputerach.
                • pereiro Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 19.02.10, 15:36

> P.S hołota to określenie jakie pierwsze nasuwa mi się na myśl gdy widzę w lesie
                  > rozkrzyczane towarzystwo z puszczonymi samopas psami biegającymi do koła

Niech zgadnę. Bo płoszą zwierzynę myśliwym?
                  • Gość: młody leśnik Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 16:01
                    o tuż mój drogi nie dlatego, myśliwy dużo więcej czasu spędza w lesie jako
                    zwykły spacerowicz, czy grzybiarz niż na polowaniu a jeśli nie widzisz nic złego
                    w uganianiu się psów za zwierzyną w lesie to już Twój problem. (niech nikt nie
                    piszę, że pieski nie ganiają zwierzaków bo każdy pies który złapie trop będzie
                    biegł za nim takie już pieski są, tylko bardzo dobrze ułożony i karny pies nie
                    pobiegnie za tropem, bo komenda właściciela zwycięży z instynktem)
                    • Gość: Mewa Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 16:59
                      Nie każdy pies, panie mądraliński, posiada instynkt łowiecki. Wiele psów mocno
                      udomowionych cieszy się zanikiem instynktów, jakie odziedziczyły po przodkach.

Instynkt też można ukierunkować. Słyszałeś kiedyś o psach pasterskich? Jak
                      wyobrażasz sobie ich codzienną pracę, gdyby miały polować na swoich
                      podopiecznych? A większość naszych psów żyjących w miastach, to właśnie
                      potomkowie ras pasterskich i zaganiających. Jeżeli nie są to psy zdziczałe, u
                      których nastąpił powrót do naturalnych zachowań (wilczych) nie będą polować.
                      • Gość: młody leśnik Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 17:18
                        z jeśli się mylę ale większość psów trzymanych w domach to psy ras myśliwskich
                        albo ich krzyżówki
                • Gość: esada Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 17:01
                  wg twojej logiki - nikt kto trzyma psa w mieście nie powinien tego robić - bo
                  generalnie w mieście brak warunków...twierdząc że piesek może się wybiegać w
                  lesie nie mam na myśli brytana który zagryza wszystko co się rusza - trochę
                  rozsądku. książka :Farba znaczy krew" nie jest kłamliwa - jest zapisem pewnej
                  drogi, którą przeszedł autor - od bycie myśliwym do zrozumienia jak plugawą
                  rzeczą jest myślistwo - pisze o swoich przeżyciach, doświadczeniach,
                  obserwacjach. Być może w twoim gronie są bardzo etyczni, trzymający się zasad
                  ludzie - ale to nie znaczy, że ta książka jest kłamliwa....
                  ps. a mnie się własnie z hołotą kojarzy banda panów z piórkami w kapeluszach i
                  bronią w dłoni - którzy kreują się na jakąś elitę, czy cholera wie kogo i myślą,
                  że las należy do nich, bo jakaś banda durniów dała im prawo strzelać do zwierząt.
                  • Gość: młody leśnik Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 17:27
                    wiele fragmentów ksiązki przedstawione jest w sposób kłamliwy, opisywane są
                    niektóre praktyki w sposób mechaniczny jednoznacznie, wrogi o wielu praktykach
                    nigdy jako myśliwy nie słyszałem, ludzie czytając tą książkę nabierają błędnego
                    wyobrażenia o polowaniach
                  • Gość: r72 Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: 82.132.248.* 20.02.10, 03:52
                    Autor "Farba znaczy krew "wydaje sie byc chorym umyslowo czlowiekiem. Czytalem
                    ta ksiazke bez zaangazowania emocjonalnego i wtedy widac tam przeklamania i chec
                    wywarcia piorunujacego wrazenia na czytelniku .Dyskusja przeciwnikow myslistwa
                    sprowadza sie w wiekszosci do opluwania adwersarza (mysliwego) co powodowane
                    jest niskim poziomem wiedzy obroncow psow ktore MUSZA wybiegac sie po lesie a ze
                    blizsza koszula cialu to na argumenty mysliwych i lesnikow sa glusi .
                    Wlasciciele quadow poszli tropem wlascicieli psow i tez urzadzaja sobie
                    wycieczki po czyims terenie zeby sobie poszalec bo maja sprzet.Czy jak kupie
                    sobie np.beben i bede bebnil na ulicy pod domem psiarza czy quadowca to tez moge
                    im odpowiedziec ze mam to co mam i CHCE uzywac?
                    Myslenie powinno byc codziennoscia...
                • tomek854 Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 20.02.10, 16:57

Już młody leśnik, bo wiesz, że jako myśliwy nie masz szans? ;-)

> piesek przecież może się wybiegać w lesie ja porównuje a ja mogę samochodem
                  > poszaleć na drodze, bo gdzie mam to zrobić.

To co innego. Pies biegający po lesie DOPÓKI NIE KŁUSUJE (czyli w 99%
                  przypadków) nikomu nie stwarza zagrożenia. Dużo większe zagrożenie sprawiasz Ty,
                  strzelając do takiego psa (bo możesz trafić kogoś, kto jest za nim w krzakach na
                  przykład). Natomiast szalejąc po ulicy stwarzasz poważne zagrożenie.

Książka którą cytujesz jest
                  > zakłamanym, utrzymanym w ekstremalnie wrogim tonie do myśliwych, czerpanie z
                  > niej wiedzy o myśliwych to jak czerpanie wiedzy o żydach z " Main Kampf" Hitler
                  > a.

To, że książka ta jest Wam niewygodna, to nie znaczy od razu że musi być
                  zakłamana. Ja akurat tej nie czytałem, czytałem inną o której Wy, myśliwi, tak
                  samo mówicie. Ale jest w 100% prawdziwa, wiem, bo sam byłem kiedyś na polowaniu.

a
                  > największa radość to jak pies pogoni biedna sarenkę, czy zająca

Pewnie, co innego jak rozwrzeszczana hołota sarenkę pozyska. Wtedy jest cacy.
              • Gość: <<<<<<<<< dawniej myśliwy miał większe prawo IP: *.ver.abpl.pl 19.02.10, 18:47
                Przed wojną miał obowiazek odstrzału bezdomnego psa lub oddalonego zbyt daleko
                od domów, za komuny też takie eliminowali. Teraz hołota kupuje pieski na
                mikołaja, urodziny, jak sie znudzi lub jedzie na wczasy to wyrzuca się do lasu.
            • Gość: tere Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.4en.com.pl 19.02.10, 14:39
              Gość portalu: myśliwy napisał(a):

> Szanowna Mewo, ryś, żbik czy niedźwiedź są zwierzyną dziko żyjącą, one polują i
              > są częścia tego systemu czego nie da się powiedzieć o psach.

..i myśliwych
          • Gość: młody leśnik Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 13:54
            Co do odstrzału psów- prawo nie jest doskonałe ale ciężko stworzyć lepsze, które
            miałoby racje bytu w naszym kraju. Problem wałęsających się psów w lesie jest
            olbrzymi i każdy kto twierdzi, że go nie ma jest czystym hipokrytą. Nie
            wyobrażam sobie w jaki inny sposób można by skutecznie z tym walczyć, strzelanie
            jest radykalne ale stosunkowo skuteczne, chodź z tą skutecznością można
            polemizować bo na miejsce jednego psa znajduję się 10 następnych. Można
            oczywiście powołać specjalną służbę, która nie wiem w jaki sposób i za jakie
            pieniądze będzie wyłapywać bezpańskie psy a właścicieli puszczających swoje
            pupile samopas karać mandatami, tylko, że takie gadanie to czysty populizm
            • Gość: Mewa Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 15:40
              Tak, to prawda.

Ale jest różnica pomiędzy strzelaniem do psa w środku lasu, gdy po SPRAWDZENIU
              widać, że jest sam i bez kontroli człowieka, a czym innym jest strzelanie do
              psa, który biegnie kilka metrów od swojego właściciela. Spokojnie sobie biegnie.
              A takich przypadków jest, niestety, bardzo dużo i to one spowodowały, że teraz
              toczy się batalia o zmianę tych niedoskonałych przepisów. Skoro ci, którzy mają
              być strażnikami lasu nie potrafią utrzymać broni na wodzy, to im należy
              podziękować za tę całą nienawiść, jaka darzone jest całe środowisko myśliwych.

Innym jeszcze problemem są lasy podmiejskie. Na przykład Trójmiejski Park
              krajobrazowy. Przed świętami Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy kłusownicy (a
              może i legalnie polujący) strzelają w pobliżu osiedli, gdzie kręcą się dzieci.
              To jest w porządku? To jest ok? Tego chcecie bronić?
              • Gość: młody leśnik Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 15:56
                w pełni się z tobą zgadzam, strzelanie do psów będących pod nadzorem i w
                towarzystwie ludzi jest przestępstwem. Myśliwych którzy tak postępują powinno
                się ścigać i karać i nie mówię tu tylko o wykluczeniu z PZŁ, każdy myśliwy
                rozróżni psa kłusującego od tego na spacerze z właścicielem innym problemem jest
                stosunkowo liczna grupa ludzi na wsiach zwłaszcza kielecczyzny kłusująca z
                psami. Nie widzę innego sposobu na walkę z nimi niż odstrzały
                • Gość: Tomek Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: 78.146.243.* 19.02.10, 17:04
                  >każdy myśliwy rozróżni psa kłusującego od tego na spacerze z właścicielem<

co dobitnie potwierdził niedawny przypadek gdy myśliwy zastrzelił osła
                  należącego do norweskich podróżników który się pasł przy ich namiotach myśląc że
                  to bezpański, zdziczały i niebezpieczny pies...

Skoro myśliwi maja problem z rozróżnieniem OSŁA od PSA to jakim niby cudem maja
                  odróżnić psa kłusującego od tego na spacerze z właścicielem ???

proszę wytłumacz mi to???
                  • Gość: młody leśnik Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 17:30
                    nie wiem jak on mógł się pomylić, ale jeśli poczytasz więcej moich postów
                    dowiesz się, że dla mnie największym wrogiem są pseudomyśliwi, najważniejsza i
                    podstawowa zasada polowania to strzelać do rozpoznanego celu i w sposób, który
                    daje jak najwększą szanse trafienia, to nie strzelnica i nie miejsce na naukę
                    strzelania
                    • anarcho-emeryt Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 20.02.10, 22:19
                      Mlody lesniku. Rozumiem twoj stosunek do mysliwstwa itp. Widze twoje
                      oburzenie z powodu "niewlasciwego zachowania" mysliwych...
                      Powiem tylko tyle, nadejdzie dzien, kiedy wlasnie mysliwi stana sie
                      "zwierzyna lowna" i to nie tylko w tym znaczeniu, ze bea powstawaly
                      nowe przepisy ograniczajace dostep "mysliwych" do broni,
                      ograniczajace uzycie tejze broni itd. Nastanie taki dzien , i badz
                      pewny ze tak bedzie, ze wlasciciele psow, rodzice dzieci i inni "eco-
                      terrorysci" beda dochodzili swej sprawiedliwosci z bronia w rece. Juz
                      byly takie przypadki a i bylo pare takich , o ktorych "NIKT NIE WIE".
                      Majac bron i pozwolenie na nie nie zawaham sie uzyc jej w obronie
                      mojej rodziny i "wlasnosci" zwlaszcza w przypadku kiedy naprzeciw
                      mnie stoi osobnik z bronia w reku. Obojetne czy ma kapelutek z
                      piorkiem na glowwie czy nie.
          • Gość: <<<<<<<<<<<<< Mewa co to za psy masz? IP: *.ver.abpl.pl 19.02.10, 18:41
            Gość portalu: Mewa napisał(a): A na pewno
            > mniej, niż psy domowe, które na widok sarny uciekają (moje przychodziły do mnie
            > i czekały aż to "dziwne zwierzę" pobiegnie dalej

Widziałem jak na peryferiach miasta psy goniły sarnę

Z pana słów wynika jasno: myśliwy strzela
            > do psa, bo ten biega po lesie. Nie wtedy, gdy pies faktycznie zagraża
            > zwierzynie, ale gdy po prostu tam jest.

szuka najpierw tropu, następnie goni sarnę, taki pies nie spaceruje po lesie jak
            Ty po parku
        • Gość: Tomek Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: 78.146.243.* 19.02.10, 13:05
          Najpierw hipokryci wybili prawie wszystkie drapieżniki jak wilk, ryś, niedźwiedź a potem się biedactwa tłumaczą, że jest mało drapieżników, które dokonują naturalnej selekcji i oni muszą pomóc biednej naturze - obłuda, egoizm i zakłamanie !!! Jak myśliwy dla zabwy zabija to jest dobrze, a jak zrobi to pies, lub inne zwierze w tym naturalny drapieżnik, to jest już źle, bo zostaje mniej zwierzyny do mordowania dla zabawy.
          Na początku lat 90-tych w Polsce pozostało tylko około 60-ciu rysi, ale to jednak nie przeszkadzało myśliwym do ostrego protestowania przeciwko rozporzadzeniu o wpisanie rysia do czerwonej ksiegi i objęcia go ścisłą ochroną gatunkową. No ale czemu sie dziwić, więcej rysi i wilków mogłoby doprowadzić do naturalnej regulacji pogłowia jeleniowatych a wtedy przecież myśliwi nie mogliby wmawiać jacy to oni sa potrzebni dla biednej przyrody którą muszą regulować.
          • tomek854 Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 20.02.10, 17:05
            Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Najpierw hipokryci wybili prawie wszystkie drapieżniki jak wilk, ryś, niedźwied
            > ź a potem się biedactwa tłumaczą, że jest mało drapieżników, które dokonują nat
            > uralnej selekcji i oni muszą pomóc biednej naturze - obłuda, egoizm i zakłamani
            > e !!!

Hehe, jak tak dalej pójdzie to za 300 lat będą polować na karaluchy :-)
        • Gość: gość Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: 88.220.167.* 19.02.10, 14:58
          By zostać myśliwym, trzeba mieć zdrową wątrobę i trochę znajomości.
          Ciekawe jak myśliwy strzelając do zwierzęcia z odległości kilkuset
          metrów oceni czy jest ono zdrowe czy chore. Selekcja polega na
          usuwaniu sztuk chorych i starych tak to odbywa się w naturze, a nie
          pozyskiwaniu produktów na szynki i inne wyroby. A co do przepisów
          kto pamięta kiedy i dla kogo powstawały? Do niedawna
          tylko "towarzysze" korzystali z możliwości uprawiania łowiectwa.
          • Gość: młody leśnik Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 15:15
            W takich właśnie postach wyraźnie widać brak edukacji przyrodniczej w szkołach
            Selekcja polega na
            > usuwaniu sztuk chorych i starych tak to odbywa się w naturze, a nie
            > pozyskiwaniu produktów na szynki i inne wyroby
            otóż w naturze w pierwszej kolejności giną osobniki młode, w przypadku dzików
            pierwszy rok przeżywa mniej niż 1/3 populacji. w łowiectwie jest podobnie bo
            najwięcej strzela się w 1 klasie wieku. Prawo zezwala na strzelanie do maks 200
            metrów bronią zaopatrzoną w celownik optyczny, każdy myśliwy posiada także
            lornetkę, a ocena kondycji zwierzaka wymaga odrobinę wiedzy oraz praktyki
        • Gość: asafa Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 00:38
          Prawo jest takie, że za puszczanie psa w lesie mogę co najwyżej dostać mandat.
          Pijane wory sadła ze strzelbami mogą co najwyżej odstrzelić bezpańskiego psa -
          czyli takiego, który jest bez obroży, biega w poprzek dróżek używanych przez
          ludzi i prezentuje inne 'oznaki zdziczenia' (czy jakoś tak). Poza tym myśliwy
          musi mieć pisemne zezwolenie swojego 'kółka pijackich zabaw leśnych' na
          odstrzeliwanie psów.
      • Gość: mieszkaniec Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 16:19
        Las nie służy temu, by psy mogły się wybiegać!
        Luksusowe psy potrafią odstresować rozrywając zwierzynę.
        Na moim własnym polu, na terenie parku krajobrazowego nowobagacki
        cham poszczuł zająca, który ukrył się przed jego wielkim psem w
        stodole. Cham potraktował mnie jak powietrze i wsiadł do swojej
        drogiej nówki-terenówki.
        Obrońcy psów często nazywają się obrońcami zwierząt.
    • 3miastoorg Myśliwi - do pomyślunku. 18.02.10, 21:40
      Może zajmijcie się regulacją pogłowia własnego stada? Takie buraki na kładach?
      Darz Bór!
    • Gość: Miki Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów IP: *.chello.pl 19.02.10, 10:42
      Baba Jaga również najpierw dokarmiała Jasia i Małgosie aby ich
      później zjeść!!!
      Psy robią to co myśliwi ....z tą różnicą że nie myślą i nie mają
      dostępu do internetu.Są mniej obłudne nikogo wcześniej nie
      dokarmiają żeby go potem zastrzelić!!!Robią to co podpowiada im
      instynkt ....a ludziom podobno ...rozum???
    • q-ku myśliwi nęcą zwierzyne wykładaną zywnościa a psy 19.02.10, 11:23
      śmią im podbierać łup
      --
      oczywiście ze spuszczanie na noc psa żeby ciął sarny to paskudny czyn
      i trzeba go karać
      ale myśliwi to akurat ostatni autorytet
    • Gość: xxx Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów IP: 212.160.172.* 19.02.10, 11:44
      Apeluję: Niech myśliwi najpierw rozpoznają cel do którego strzelają. Zdarzają
      się idioci, którzy strzelają w kierunku ludzi i jeszcze jeden z drugi tłumaczy
      się ze mu wolno strzelać na tym terenie.
    • Gość: heniek tak broń palna bardziej wyrównuje sznase zwierzyny IP: *.toya.net.pl 19.02.10, 12:11
      CI debile nie mają lepszych wymówek?, niech napiszą ile zwierząt ustrzelili
      dla własnej debilnej przyjemności to może porównamy z czy rąk...strzelb... lub
      łap ginie więcej zwierzyny.. Hipokryci pieprzeni... bo strzelanie jest
      humanitarne takie
    • Gość: mario brawo myśliwi!! IP: *.p.lodz.pl 19.02.10, 12:24
      tak trzymać i nie ulegać!!! Strzelać do każdego biegającego kundla bez smyczy
      i nie zastanawiać się! Jeżeli ktoś ma ochotę mieć psa, który musi się wybiegać
      to niech robi to razem z nim trzymając go na smyczy, a jak nie - można
      zainwestować np. w rybki, których utrzymanie nie wymaga większego wysiłku i
      nie stwarza zagrożenia dla innych zwierząt ani ludzi. Dość wałęsających się
      kundli!! Stop zasranym trawnikom i ścieżkom!! Od przyszłego roku zapisuję się
      do koła łowieckiego, jak dostanę papiery i broń to żaden kundel się nie
      uchowa. Zero litości!!
      • Gość: mik Re: brawo myśliwi!! IP: *.chello.pl 19.02.10, 12:42
        Popieram.
        • pereiro Re: brawo myśliwi!! 19.02.10, 13:28
          Na szczęście w tym kraju byle idiota tak łatwo nie dostaje pozwolenia na broń.
          Nawet myśliwską. Choć z drugiej strony idiotów mających tę broń (czyt.
          myśliwych) i tak jest zbyt dużo.

Ale jedno jest pocieszające. Im więcej wypowiedzi takich, jak obecnego w tym
          wątku "myśliwego", tym większa świadomość społeczeństwa, że trzeba tę hołotę
          wytępić zanim ona wytępi dzikie zwierzęta.
          • borru Re: brawo myśliwi!! 19.02.10, 17:22
            pereiro napisał:
            > Ale jedno jest pocieszające. Im więcej wypowiedzi takich, jak obecnego w tym
            > wątku "myśliwego", tym większa świadomość społeczeństwa, że trzeba tę hołotę
            > wytępić zanim ona wytępi dzikie zwierzęta.

i tu już nie wytrzymalem. Co robileś gnojku calą tą ciężką zimę jak trzeba bylo
            donosić tony karmy na plecach ( bo dojechać samochodem pod paśniki się nie dało)
            Gdzie byli ci pseudoobrońcy zwierząt?
            Wiem co piszę, gospodarzę na 2000 ha lasu i przez całą zimę nie widzialem
            żadnego "miłośnika zwierząt".Ale jak się ociepli to zwalą się całą chmarą ze
            swoimi kundlami . Te psy są najgrożniejsze wtedy jak zwierzyna leśna ma młode(
            przypominam że w okresach rozrodu i odchowu młodej zwierzyny myśliwych
            obowiązuje zakaz strzelania).

Teraz w kwestii wyniszczenia zwierzyny- istnieje takie pojęcie jak pojemność
            łowiska . Do odstrzalu przeznacza się zwierzynę której populacja jest większa
            od dopuszczalnej pojemności. Oczywiście istnieje także nielegalne pozyskanie (
            kłusownictwo) ale tego nie uregulują żadne,najlepsze nawet przepisy- tacy już
            jesteśmy my, Polacy.
            Pamiętajmy że las to domem dzikich zwierząt. Zachowujmy się więc w nim stosownie.

• pereiro Re: brawo myśliwi!! 19.02.10, 18:14
              borru napisał:

> Pamiętajmy że las to domem dzikich zwierząt. Zachowujmy się więc w nim stosowni
              > e.

Strzelając do domowników? Dobre!
            • Gość: ??? Re: brawo myśliwi!! IP: *.146.66.6.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.02.10, 14:14
              pereiro, wydaje mi się, odniósł się do słów niejakiego mario, który
              zamierza strzelać do wszystkiego, co mu nie pasuje...
              akurat młody myśliwy (chyba nie przekręcam nicku)akurat jasno i
              świadomie wypowiada się na na tym wątku. jednak takich, jak on, jest
              niewielu...
              a psy domowe z reguły nie polują na zwierzynę, zwyczajnie się jej
              boją. problemem są dzikie czy zdziczały psy, które ludzie porzucają
              bądź puszczają luźno z gospodarstw, nie biorąc za nie
              odpowiedzialności. to jest problem wielkiej skali, problem braku
              odpowiedzialności, który jaskrawo widać w przepełnionych
              schroniskach...
              mam 2 psy wielkości zająca. są to psy miejskie, ułożone, zwierzyny
              leśnej boją się, tak samo jak z respektem podchodzą do każdego
              spotykanego psa. nie chce się bać, że ktoś zastrzeli mi psa, bo idę z
              nim leśną ścieżką nie na smyczy, choć koło nogi - bo psy się pilnują
              właściciela, zwł. na nowym terenie. zdaję sobie sprawę, że ludzie są
              różni, nie znam problemu quadów w lasach, ale mam świadomość, że
              znając fantazję co niektórych, to może być ogromny problem. jednak
              nikt nie strzela do ludzi na quadach - więc dlaczego można do psów,
              które są na spacerze z właścicielami?
              uważam, że każde objawy bestialstwa trzeba tępić i napiętnować.
              ostatnio znaleziono sukę, bez łapy z wystającymi kośćmi -
              najprawdopodobniej odcięta przez człowieka albo po spotkaniu z
              wnykami... suka z bólu już nie kontaktowała... podobno tydzień czasu
              była widziana w takim stanie, a sama rana zaczęła się już częściowo goić.skoro taki rzeczy mają miejsce, wolałabym, żeby prawo - czy to w
              lesie czy poza nim, chroniło jednostki a nie pozwalało na
              barbarzyńskie zachowania. bo w obecnej sytuacji więcej jest nadużyć i
              przymykania oczu na rażące sprawy.
            • tomek854 Re: brawo myśliwi!! 20.02.10, 17:09
              borru napisał:

> Gdzie byli ci pseudoobrońcy zwierząt?

Bronią zwierzęta przed myśliwymi a nie przed głodem. Gdybyście do nich nie
              strzelali, to byście nie musieli ich karmić, bo sam by się problem "regulacji
              pogłowia" rozwiązał.

> Pamiętajmy że las to domem dzikich zwierząt. Zachowujmy się więc w nim stosowni
              > e.

Czyli:
              - pozwalanie zwierzęciu domowemu na buszowanie po krzakach - źle.
              - strzelanie do domowników - dobrze :-)
              >
              >
              >
              >
          • Gość: <<<<<<<<<<<< Re: brawo myśliwi!! IP: *.ver.abpl.pl 19.02.10, 19:01
            pereiro napisał:
            > Ale jedno jest pocieszające. Im więcej wypowiedzi takich, jak obecnego w tym
            > wątku "myśliwego", tym większa świadomość społeczeństwa, że trzeba tę hołotę
            > wytępić zanim ona wytępi dzikie zwierzęta.

zwierzęta tępione sa przez kłusowników przez cały rok i bardzo często przez
            skundlone harty
        • Gość: Skorella Re: brawo myśliwi!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 14:18

Hmm, ta nienawiść i chęć zabijania psów z powodu kup na trawnikach
          to jak tłumaczenie psychopaty - molestował mnie w dzieciństwie
          wujek, więc teraz idę gwałcić i zabijać.

Wiadro zimnej wody na łeb jednemu i drugiemu
      • Gość: tere Re: brawo myśliwi!! IP: *.4en.com.pl 19.02.10, 14:44
        Gość portalu: mario napisał(a):

> jak dostanę papiery

Chyba różowe, skierowanie do czubków..
      • zigzaur Re: brawo myśliwi!! 19.02.10, 15:21
        Psy to zaraza i plaga. Wystrzelać wszystkie bezpańskie. Trzymane w domu psy obłożyć obowiązkowym ubezpieczeniem OC i podnieść podatki, tak do 1000 zł miesięcznie.
        Do tego obowiązkowe szczepienia i badania weterynaryjne.
        • pereiro Re: brawo myśliwi!! 19.02.10, 15:42
          Szczepienia są obowiązkowe, a kary za ich brak w przypadku ugryzienia dotkliwe.
          Co do reszty, ciekawi mnie, co Tobą kieruje. Nienawiść do ludzi i zwierząt, czy
          zwykła chęć popisania się na forum?
        • Gość: <<<<<<<<<<< Re: brawo myśliwi!! IP: *.ver.abpl.pl 19.02.10, 19:03
          zigzaur napisał:

> Psy to zaraza i plaga. Wystrzelać wszystkie bezpańskie. Trzymane w domu psy obł
          > ożyć obowiązkowym ubezpieczeniem OC i podnieść podatki, tak do 1000 zł miesięcz
          > nie.
          > Do tego obowiązkowe szczepienia i badania weterynaryjne.
          >

dodatkowo powinien mieć chipa, aby wiedzieć czyj jest kundel
          • Gość: wrażliwy Re: brawo myśliwi!! IP: 85.222.87.* 19.02.10, 20:15
            Czipy to powinno się wszczepić takim osobnikom jak ty i ten powyżej.
            I najlepiej byście piszczeli lub świecili, żeby nawet przeciętnie
            wrażliwi ludzie mogli omijać was z daleka.
            • Gość: <<<<<<<<<<< Re: brawo myśliwi!! IP: *.ver.abpl.pl 19.02.10, 23:25
              Wrazliwy kup pieska dzieciakowi, jak sie znudzi wyrzuć go do lasu
          • Gość: Poufiace Re: brawo myśliwi!! IP: *.chello.pl 20.02.10, 12:12

Co za prymityw. Skąd w ludziach tyle nienawiści do zwierząt? Jakieś
            poczucie wyższości swojej rasy, albo ukryte kompleksy, chęć
            niszczenia słabszych....
        • Gość: zołza Re: brawo myśliwi!! IP: *.chello.pl 20.02.10, 12:14
          jak widzę takie ograniczone typy na piśmie, to się mi nóż w kieszeni
          otwiera. Co odopiero na żywo... Wszystkich was, jełopy, spędzić do
          lasu i niech was uregulują
      • Gość: zdzisia Re: brawo myśliwi!! IP: 85.222.87.* 19.02.10, 20:00
        Wolisz rybki, to z logicznego wywodu wynikać powinno, że
        jesteś ...no jak myślisz, kim jesteś? Myśliwi zaspokojają swoje
        krwawe żądze strzelając do zwierząt. Raz to są sarenki,innym razem
        zajączki, a jeszcze innym razem pieski..
      • Gość: ??? Re: brawo myśliwi!! IP: *.146.66.6.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.02.10, 13:56
        żebyś ty się kiedyś na żonę za bardzo nie zdenerwował... albo na
        hałasujące dziecko w lesie...

strach myśleć, koło jakich świrów mieszkamy, którym się wydaje, że w
        swej nieomylnej mądrości mają prawo do decydowania o życiu i śmierci...
    • Gość: aloas Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów IP: *.cdma.centertel.pl 19.02.10, 12:24
      Myśliwi tylko polują, nie ma ich przy dokarmianiu kuropatw czy
      saren. Wszystkie ptaki przeniosły się teraz do wsi, gdzie rolnicy
      mają kiszonki scy zboże. To mysliwych trzeba by wystawić na mróz do
      lasu.
    • Gość: lodzianin Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów IP: *.toya.net.pl 19.02.10, 12:25
      a mi sie wydaje ze kazdy MYSLACY mysliwy doskonale wie jakie psy
      poluja na danym terenie a bywa ze zna ich wlascicieli
      zapewniam ze inaczej wyglada swora zdziczalych psow a inaczej jeden
      czy nawet kilka psow domowych z wlascicielem zazwyczaj w poblizu
      no ale trzeba wlaczyc myslenie ?
      • Gość: Nemrod Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.maine.res.rr.com 19.02.10, 12:58
        Uroczyscie oswiadczam, ze po przeczytaniu tych napastliwych bezmyslnych i
        ignoranckich wypowiedzi na temat psow i Mysliwych bede strzelal do KAZDEGO
        psa walensajacego sie w lesie ktorego spotkam - bez wzgledu na pore roku i
        bez wzgledu na to czy ma obroze czy nie. Przekonaliscie mnie kochani
        forumowicze, ze przecietny "Kowalski z awansu spolecznego" nie ma pojecia
        o ekosystemie, lesie i o gospodarce lowieckiej.
        Przestrzele tez opony kazdemu kto bedzie wywalal smieci w lesie -
        oczywiscie bedzie to zupelnie przypadkiem :)
        A teraz ide zawiesc siano do pasnikow.
        Pozdrawiam.
        • Gość: ja Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: 10.201.55.* 19.02.10, 13:18
          Powodzenia, jakikolwiek strzał w moje opony lub choćby w kierunku psa
          biegającego w moim pobliżu skończy się w sądzie jaki próba zabójstwa i narażanie
          życia. Na pewno chętnie zapłacisz koszta sądowe i odszkodowanie.
        • Gość: Bellatrix Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 14:15

Uroczyście przysięgam, ze jak zobaczę gościa ze strzelbą w lesie, to
          dam mu siekierą w łeb, a potem na karmę do schroniska
        • Gość: Tomek Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: 78.146.243.* 19.02.10, 14:45
          Za to myśliwi to wielcy fachowcy i specjaliści od ekosystemów, lasów i zwierzyny... Niedawno jak myśliwy zastrzeli osła tym norweskim podróżnikom, tłumaczył się, że myślał że to pies...

bez komentarza...

co za kretynem trzeba być żeby pomylić osła który był przywiązany obok namiotów z dzikim bezpańskim psem. Tu nawet nie wystarcza być kretynem, tylko kimś bardziej niedorozwiniętym.

No chyba że ten myśliwy tylko później zgrywał idiotę zęby się wykręcić. Gdy strzelał doskonale zdawał sobie sprawę ze to nie pies, tylko bandyta nie mógł się oprzeć pokusie zabicia bezbronnego zwierzęcia.

Co za zwyrodnialcem trzeba być żeby czerpać satysfakcje z mordowania bezbronnych zwierząt??? Banda zakompleksionych seksualnych frustratów dowartościowujących się strzelba, która daje im poczucie ważności i pewności siebie...

• Gość: esada Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 17:06
            AMEN.
        • Gość: Mewa Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 15:45
          To teraz jeszcze wróć do szkoły i nauczyć się pisać poprawnie:)
          I będzie cacy.
        • tomek854 Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó 20.02.10, 17:12
          Gość portalu: Nemrod napisał(a):

> Uroczyscie oswiadczam, ze po przeczytaniu tych napastliwych bezmyslnych i
          > ignoranckich wypowiedzi na temat psow i Mysliwych bede strzelal do KAZDEGO
          > psa walensajacego sie w lesie ktorego spotkam - bez wzgledu na pore roku i
          > bez wzgledu na to czy ma obroze czy nie.

Podpisz się imieniem i nazwiskiem odważniaku, żeby było wiadomo komu odebrać
          licencję na broń za publiczne grożenie łamaniem prawa...

Bo Ty nie możesz strzelać do wszystkich psów bez smyczy, a jedynie do tych
          wyraźnie zdziczałych. Spuszczenie psa ze smyczy na spacerze nie czyni go
          zdziczałym, nawet jeżeli prowadzenie psa bez smyczy jest łamaniem prawa.
          Jakbyśbył porządnym myśliwym znającym prawo, to byś to wiedział.
    • Gość: Damiann Zapoznajcie się bliżej z tematem,a zmienicie zdani IP: *.ir.intel.com 19.02.10, 12:42
      Jest trochę materiału w sieci, na przykład pieswlesie.blogspot albo
      dyskusje na stronie "zabilimipsa" i wiele innych. Na początku
      myślałem, że strzelanie do psów to barbarzyństwo, ale jak trochę
      poczytałem, to nie widzę innego wyjścia
      • Gość: jhf Re: Zapoznajcie się bliżej z tematem,a zmienicie IP: 85.222.87.* 19.02.10, 20:35
        Poczytałeś i już wiesz? na pewno więcej dziko żyjących zwierząt
        wybijają myśliwi. Giną okrutnie od kul.
        • Gość: Nicky Re: Zapoznajcie się bliżej z tematem,a zmienicie IP: 82.177.100.* 20.02.10, 05:40
          Jasne...psinka ginie okrutnie od kul-ciekawe co napiszesz gdy ta dzika psinka z
          koleżkami napadnie na dziecko?U nas cała sfora atakowała ludzi zimą-tyle że
          żadna władza nic sobie nie robiła
    • Gość: Wujek Fido Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów IP: 78.8.252.* 19.02.10, 12:46
      Nie wpuszczać pijanej dziczy z fuzjami do lasu!
      • Gość: Nemrod Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.maine.res.rr.com 19.02.10, 13:03
        Uroczyscie oswiadczam, ze po przeczytaniu tych napastliwych bezmyslnych i
        ignoranckich wypowiedzi na temat psow i Mysliwych bede strzelal do KAZDEGO
        psa walensajacego sie w lesie ktorego spotkam - bez wzgledu na pore roku i
        bez wzgledu na to czy ma obroze czy nie. Przekonaliscie mnie kochani
        forumowicze, ze przecietny "Kowalski z awansu spolecznego" nie ma pojecia
        o ekosystemie, lesie i o gospodarce lowieckiej.
        Przestrzele tez opony kazdemu kto bedzie wywalal smieci w lesie -
        oczywiscie bedzie to zupelnie przypadkiem :)
        A teraz ide zawiesc siano do pasnikow.
        Pozdrawiam.
        PoprzedniSortuj: drzewkood najstarszegood najnowszegodrzewko
        odwrotnedrzewko
        od najstarszego
        od najnowszego
        drzewko odwrotne
        Pokaż wszystkie Następny
        Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów - bezreszty 18.02.10,
        13:49
        Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó - Gość: es 18.02.10,
        14:28
        jak można być tak bezczelnym - Gość: :/ 18.02.10, 16:26
        Apeluję: nie wpuszczajmy myśliwych do lasu! - wierszokletk_a 18.02.10,
        17:07
        Re: Apeluję: nie wpuszczajmy myśliwych do lasu! - Gość: gracjanka
        18.02.10, 18:02
        typowa moralność Kalego - princealbert 18.02.10, 18:43
        Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów - Gość: Mewa 18.02.10,
        20:00
        Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó - Gość: myśliwy
        19.02.10, 05:42
        Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó - Gość: Mewa 19.02.10,
        07:07
        Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó - Gość: vegan reich
        19.02.10, 12:52
        Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó - Gość: Mewa 19.02.10,
        07:15
        Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó - Gość: myśliwy
        19.02.10, 09:57
        Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó - princealbert 19.02.10,
        10:32
        Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó - Gość: Miki 19.02.10,
        10:53
        Pies w lesie do klusownik - Gość: mix 19.02.10, 12:53
        Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó - Gość: esada 19.02.10,
        12:54
        Myśliwi - do pomyślunku. - 3miastoorg 18.02.10, 21:40
        Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów - Gość: Miki 19.02.10,
        10:42
        myśliwi nęcą zwierzyne wykładaną zywnościa a psy - q-ku 19.02.10,
        11:23
        Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów - Gość: xxx 19.02.10,
        11:44
        tak broń palna bardziej wyrównuje sznase zwierzyny - Gość: heniek
        19.02.10, 12:11
        brawo myśliwi!! - Gość: mario 19.02.10, 12:24
        Re: brawo myśliwi!! - Gość: mik 19.02.10, 12:42
        Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów - Gość: aloas 19.02.10,
        12:24
        Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów - Gość: lodzianin 19.02.10,
        12:25
        Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó - Gość: Nemrod 19.02.10,
        12:58
        Zapoznajcie się bliżej z tematem,a zmienicie zdani - Gość: Damiann
        19.02.10, 12:42
        Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów - Gość: Wujek Fido
        19.02.10, 12:46
        Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasów - zibiu2 19.02.10,
        12:51
        • Gość: vegan reich Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 13:29
          "Zawieść" siano? Faktycznie, na pewno siano musi się czuć zawiedzione Pana
          postępowaniem, Panie
          Nemrod-nie-z-awansu-społecznego-za-to-ze-świetną-znajomością-ortografii.

Gardzę myśliwymi i ich obłudą. Nie będę ukrywał - ręki myśliwemu bym nie podał.

A normalnym ludziom, zainteresowanym tematem, polecam pozycję Pana Zenona
          Kruczyńskiego "Farba znaczy krew". Ta lektura otwiera oczy na wiele kwestii
          związanych z tym zwyrodnieniem.
          • Gość: michał Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 14:24
            nie wiem czy któryś myśliwy podał by rękę Tobie, a skoro swoją wiedzę o
            łowiectwie czerpiesz tylko z tej ksiązki to polecam Ci parę innych tytułów a
            dowiesz się dużo o świecie na początek może "Main Kampf" Hitlera dowiesz się
            trochę o Żydach a jest tam też i Polakach, będziesz mógł dużo fajnych rzeczy
            wypisywać na forach
            • Gość: vegan reich Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 14:55
              Spoko, jakoś mnie to specjalnie nie martwi. Porównanie do "Mein Kampf" mnie
              rozbroiło. Jest tak absurdalne, że nawet nie wiem co odpisać. Poczynając od
              tego, że zgodnie z Prawem Godwina przegrywasz dyskusję, a kończąc na tym, że
              jest to bardzo infantylna próba wybielenia myśliwych. Z mojej strony koniec
              dyskusji, bo ma to mniej więcej tyle sensu, co próba przekonania pedofila, że
              gwałcenie dzieci nie jest ok. W końcu będzie on tak samo przekonany o swoich
              racjach. :]
              • Gość: michał Re: Myśliwi apelują: nie wpuszczajmy psów do lasó IP: *.chello.pl 19.02.10, 15:08