Dodaj do ulubionych

Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!!

04.06.11, 18:44
Bardzo prosze o pomoc pania ekspert,a moze któras z mam miała podobny problem i udalo jej sie go pokonac.Mój synek ma ponad dwa miesiace,a ja od ponad trzech tygodni mecze sie z peknietą brodawka.Po porodzie tez byla lekko peknieta,ale dosc szybko udalo mi sie ja wyleczyc.Jakis m-c temu synek miał kilka takich dni kiedy doslownie non-stop wisiał na piersi i własnie wtedy pekla.Stosowałam juz bepanthen,który po poprzednich porodach zdawał egzamin,wit A +E,wietrze pierś,a tydzien temu po konsultacji z polozna odstawiłam malego od tej piersi,a pokarm odciagam i podaje z butli.Od dwóch dni karmie przez oslonke gdyz laktacja zaczęła sie zmniejszać przy laktatorze.Dzis rana znow sie otworzyla i trysnela krew.Jestem juz u kresu sil,brodawka boli potwornie,doslownie pali jak zywy ogien,a ja nie wiem co robic.Nie chce aby maly dostawał sztuczne mleko,tym bardziej,ze jest wcześniakiem i ma problemy typu anemia itpDopiero co wrócilismy po 11-dniowym pobycie ze szpitala.Długo nie pociagne na odciaganiu bo zaburz-zmniejsza mi to laktacje,a brodawka i tak sie nie goi.Juz nie wiem co robic.Dzis z bezsilnosci sie poplakalam.W szpitalu nasza pani dr.załatwila mi konsultacje neonatologa,który stwierdzil,ze pomoze maśc z antybiotykiem-Tribiotic(zapytałam czy moge stosowac),pani dr pozwolila,ale na ulotce sa przeciwskazania i juz nie wiem stosowac czy nie.
Obserwuj wątek
    • yoka1 Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! 04.06.11, 22:17
      miałam to samo, aż dorobiłam się zapalenia piersi, pęknięcie miałam ponad 2 m-ce i rozumiem Twój ból.
      Mi pomógł Maltan tak naprawdę, stosowałam go ok 10 dni zgodnie z opisem na opakowaniu.
      www.doz.pl/apteka/p14746-Maltan_pielegnacja_brodawek_sutkowych_w_okresie_ciazy_i_karmienia_40_ml
    • mad_die Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! 04.06.11, 22:25
      Na piersi Maltan lub Purelan, maść z antybiotykiem, skoro lekarz przepisał, że jest bezpieczna.
      Ale po pierwsze - jak mały ssie? Jak źle ssie, to nie ma bata - pierś się nie zagoi.
      Idź lepiej do dorego doradcy laktacyjnego, który Ci skoryguje ssanie.
      Plus wywal smoczki i butelki, dokarmiaj bezsmoczkowo.
      • mwiktorianka Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! 05.06.11, 10:27
        Ssie prawidłowo,pomagał nam w tym doradca laktacyjny w szpitalu zaraz po porodzie ze wzgledu na to,ze mały jest wczesniakiem i miał problemyz załapaniem piersi.sama juz nie wiem,czy kupowac ten maltan czy to bedzie kolejny bezsensowny wydatek.Niezlicze juz ile wydałam kasy na masci,laktator,osłonki itd.Najgorsze jest to,ze laktacja jest coraz mniejsza od momentu odstawienia małego od tej piersi i to w obu piersiach pomimo tego,ze do tej drugiej czesto go przystawiam.JUTRO UMOWIE SIE NA WIZYTE W PORADNI LAKTACYJNEJ.Nie wiem co powoduje te problemy czy tylko odstawienie od tej piersi czy stres.Pozdrawiam.
        • mad_die Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! 05.06.11, 12:20
          oczywiście, ze kup maltan lub purelan, to sa maści na bazie lanoliny, bardzo tłuste, łagodzą podrażnienia
          maść od lekaraz też stosuj
          mały źle ssie, gdyby ssał dobrze, to bys nie miała ranki na piersi
          oslonki rozumiem, że są takie, że je nosisz gdy nie karmisz, takie muszle ochronne, tak? a nie kapturki do karmienia?
          laktator stosuj, żeby laktację utrzymać, ściągaj po karmieniu z piersi tak z 15 minut każdą piers, nie patrz na to czy leci czy nie leci, piers ma byc po prostu stymulowana
          a dokarmiaj bez użycia smoczka, i nie dawaj smoczka do ssania
          no i wybierz się do poradni laktacyjnej lub zadzwoń do LLL

jakie problemy? rankę na piersi? złe ssanie ją spowodowalo.
          mniej mleka? brak dobrego ssania powoduje, że laktacja siada.
          • kjut Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! 14.06.14, 12:22
            Mad_die, ostatnie badania wskazują, że maści i kremy na bazie lanoliny zwiększają ryzyko grzybicy sutka (źródło: LLL). Juz się ich w takich sytuacjach nie poleca....
    • tully.makker Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! 05.06.11, 10:32
      U mnie laktator nasilal wszelkie problemy z brodawkami.
      • yoka1 Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! 05.06.11, 11:09
        musisz i tak czymś smarować, bo to samo się nie zagoi.
    • child-of-light Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! 05.06.11, 13:33
      u mnie Maltan lepiej sprawdza się niż Bepanthen - warto spróbować
      • yoka1 Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! 05.06.11, 17:44
        u mnie na pękniętą brodawkę Bepanthen w ogóle nie podziałał, a Maltan pomógł
    • Gość: Mery Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! IP: *.elblag.vectranet.pl 24.03.14, 12:01
      Informacja dla wszystkich dziewczyn z problemem pękniętej brodawki. Próbowałam maści Maltan (prawie 4 dni po porodzie już używałam) i mało pomógł, próbowałam tłuszcz z gęsi + nagietek - pękniecie jak było tak było (zaleczyło tylko zaczerwienienia i dobrze nawilżało). Jedyna maść która mi pomogła w ciągu 5-7 dni to "PURELAN 100". Nie ma co wybierać tańszych specyfików, bo niestety na tak dogłębną ranę nie zadziałają. Czysta lanolina, która jest w PURELAN działa cuda :)).
    • Gość: mama Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! IP: *.150.optilan.pl 13.06.14, 21:57
      Witam.
      Zmagałam się z popękaną brodawką 2 tygodnie aż w końcu trafiłam na maść SOLCOSERYL (poleciła Pani w aptece ) działa cuda, cena jest za malutką tubkę dość wygórowana ok. 30 zł ale naprawdę polecam na drugi dzień stosowania maści nie było śladu pęknięcia ( a ranę miałam już sączącą się ). Ważne żeby na czas stosowania dziecko nie przykładać do chorej piersi gdyż maść tworzy taką skorupkę delikatną (ja po posmarowaniu brodawki zwilżyłam delikatnie wodą - tworzy się taka powłoka ). Polecam !
      • Gość: Nina Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! IP: *.toya.net.pl 14.06.14, 21:24
        Małe sprostowanie: maltan nie zawiera lanoliny tylko glukozę 30% która w tym stężeniu hamuje rozwój bakterii itp. Mnie lepiej pomógł Purelan - właściwie uratował mi życie w pierwszych tygodniach. Warto kupić od razu duże opakowanie i spytać w kilku aptekach o ceny bo potrafią sie różnic o kilkaset procent :(
    • Gość: Mama Re: Pęknięta brodawka sutkowa.Pomocy!!!! IP: *.web.vodafone.de 10.02.21, 10:13
      Ja miałam to samo, mi zrobiła się dosłownie dziura w brodawce tak mi pękła i się otworzyła. Ból niesamowity i straszne kłucie jakby igłę wbijać. Wszelkie maści, kompresy, wietrzenie itp. nie pomagały. Dopiero moja hebame (położna ) doradziła mi stosowanie octenisept ( do dezynfekcji ran) i to było moje zbawienie, po prostu po każdym karmieniu prysnełam octenisept na bolącą brodawkę i zakryłam ją wkładką dla matek karmiących(taką do biustonosza) brodawka mi się zregenerowała i zrosła i już do dziś problem nie powrócił mogę karmić dziecko bez bólu i stresu.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka