Dodaj do ulubionych

potrzebuję wsparcia

19.03.13, 19:28
Od 3 tygodni żyjemy z podejrzeniem nietolerancji pokarmowej u synka (wrzask podczas i/lub po każdym karmieniu, biegunka, obfite ulewanie, kiepskie spanie w dzień, zatrzymanie przyrostów. Skóra ok). Badanie kału, moczu, usg brzucha ok. Pediatra zaproponowała : albo odpowiednia mieszanka na próbę albo ja na dietę. Wybrałam wariant "dieta". Widziałam efekty przez pierwsze 2 tyg. - stopniowo było co raz lepiej. No i przyszło załamanie. O tygodnia jest nawrót objawów - przede wszystkim ulewanie, bezsenność ale dziś kupy znowu mocno wodniste. Za chiny ludowe nie wiem co takiego mogłam zjeś /Podejrzewam chleb z innego źródła/ Boję się, że czegokolwiek nie wezmę do buzi to Mały będzie cierpiał. Przyznam, zaczynam myśleć o mieszance. Jestem zmęczona myśleniem o tym co mogę a czego nie mogę jeść. Mam dość!!!
Obserwuj wątek
    • siven1987 Re: potrzebuję wsparcia 19.03.13, 19:35
      dansch napisała:

> Od 3 tygodni żyjemy z podejrzeniem nietolerancji pokarmowej u synka (wrzask pod
      > czas i/lub po każdym karmieniu, biegunka, obfite ulewanie, kiepskie spanie w dz
      > ień, zatrzymanie przyrostów. Skóra ok). Badanie kału, moczu, usg brzucha ok. P
      > ediatra zaproponowała : albo odpowiednia mieszanka na próbę albo ja na dietę. W
      > ybrałam wariant "dieta". Widziałam efekty przez pierwsze 2 tyg. - stopniowo był
      > o co raz lepiej. No i przyszło załamanie. O tygodnia jest nawrót objawów - prze
      > de wszystkim ulewanie, bezsenność ale dziś kupy znowu mocno wodniste. Za chiny
      > ludowe nie wiem co takiego mogłam zjeś /Podejrzewam chleb z innego źródła/ Boję
      > się, że czegokolwiek nie wezmę do buzi to Mały będzie cierpiał. Przyznam, zacz
      > ynam myśleć o mieszance. Jestem zmęczona myśleniem o tym co mogę a czego nie mo
      > gę jeść. Mam dość!!!

Dasz radę!!! Juz po tym ze wybrałas dietę a nie mm widać ze bardzo chcesz karmic i to sie liczy. Zawsze bywają chwile załamania ale pozniej idzie sie dalej. Nie masz gwarancji ze po mm mu przejdzie. Jeszcze troche i wszystko wam sie naprostuje.
    • yumemi Re: potrzebuję wsparcia 19.03.13, 21:52
      A jakie sa przyrosty wagowe, napisz dokladnie?
      Ja z moimi dziecmi przeszlam duzo ulewania, miesiace zielonych wodnistych kup, przyrosty byly ok i dzieci z tego wyrosly, teraz to 5 i 10 letnie okazy zdrowia:)
      • dansch Re: potrzebuję wsparcia 20.03.13, 08:13
        od 150 do 170g na tydz poza okres kiedy wazył 6kg przez 2 tyg. I właśnie jak przeszłam na dietę to znowu zaczął przyrastać w tych samych proporcjach ale dr uprzedziła mnie, że niedługo te przyrosty spowolnią się /dziś zaczynamy 17 tydz/
        Czy przy ulewaniu Wasze dzieci kasłały? Bo to kolejna /nowa/ rzecz, któe się pojawiła 2 dni temu...
        • sepia6347 Re: potrzebuję wsparcia 20.03.13, 10:18
          Moj ma kaszelek jak ulewa. Wydaje sie ze to moze byc wina refluksu - podchodzi zarcie do gardla i drazni?
        • dansch jakieś sprawdzone dania? 20.03.13, 12:46
          Będąc a tej diecie nie mam raczej problemów z obiadami ale nie wiem co robić na śniadanie / kolację. Zawsze jadłam chleb z masłem (!) i do tego wędlin/ser żółty lub biały i miód. Na dobrą sprawę taki zestaw odpada. Zaczęłam gotować kaszkę mannę na wodzie z owocami ale mąż się śmieje, że może dziecko to i przestanie ulewać ale za to mamusia teraz zacznie (z obrzydzenia).
          Poradźcie coś!
          • marsylvik Re: jakieś sprawdzone dania? 20.03.13, 13:51
            dansch napisała:

> Będąc a tej diecie nie mam raczej problemów z obiadami ale nie wiem co robić na
            > śniadanie / kolację. Zawsze jadłam chleb z masłem (!) i do tego wędlin/ser żół
            > ty lub biały i miód. Na dobrą sprawę taki zestaw odpada.

Polecam mięso pieczone w domu, możesz jeść chleb z margaryną albo majonezem i pieczonym schabem, tłuściejsze mięsko nawet bez smarowidła. Zamiast miodu dżem. Zamiast żółtego sera polecam... avocado! W wielu krajach zastępuje się ser właśnie nieprzejrzałym, twardawym, lekko osolonym avocado. Ja dojrzałym, miękkim avocado chętnie zastępuję masło czy majonez. Kanapka z avocado, pieprzem, solą i pomidorkiem... mmm... :)
    • malwina.okrzesik Re: potrzebuję wsparcia 20.03.13, 15:08
      warto utrzymać dietę, czemu mieszanka miałaby pomóc? Mieszanka tez jest na bazie mleka krowiego

jeśli to rekacja na białko mleka krowiego, to trzeba zwrócić uwagę, że np serwatka jest w wielu produktach gotowych, w chlebie bywa też
      uważnie obserwować malucha, zwykle po jakimś czasie można powoli wprowadzać produkty mleczne

pomysły na śniadania? mam kilka sprawdzonych pysznych;

dobrze jak są ciepłe:
      kasza jaglana z suszonymi owocami lub prażonymi jabłkami, czy innymi owocami
      ryż zapiekany z jabłkami
      kasza gryczana z duszonym szpinakiem (szpinak dusi się na odrobinie oliwy, pokropić sosem sojowym, dodać ugotowaną wcześniej kaszę)
      owsianka gotowana na wodzie, do tego starte jabłko, troche miodu lub melasy, ciutkę orzechów włoskich, kilka kropel cytryny

na kolację może być gorąca zupa, gesta, pożywna
      • dansch Re: potrzebuję wsparcia 22.03.13, 10:27
        Pani Malwino! Dziękuję za odpowiedź - na prawdę wiele z tego co Pani wymieniła jest w mojej diecie. Właściwie opiera się ona w tej chwili na wszystkich dostępnych kaszach , warzywach, indyku. Co nie zmienia faktu, że w ciągu 3 tyg schudłam 2kg. Ale teraz mam inne pytanie. Po burzy mózgów z mężem doszliśmy do wniosku,że dziecię nasze przyzwoicie funkcjonowało w okresie kiedy nie przyjmowało vit.D . Tydzień temu ponownie wprowadziliśmy wit i obserwujemy pogorszenie w zachowaniu dziecka, jego kupkach. Postanowiliśmy wstrzymać podawanie witaminy na ok. tydz i ponownie podać ją, tak dla sprawdzenia. Czy nasze obserwacje mogą być słuszne?
        • mad_die Re: potrzebuję wsparcia 22.03.13, 11:47
          Jak najbardziej, sztuczne witaminy mogą tak działać na malucha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka