Dodaj do ulubionych

Nagle mniej je? - 3 mies.

23.10.13, 22:24
Mały właśnie kończy 3 miesiące. Od 2 dni je znacznie rzadziej i krócej - niby OK, wiele razy było takie zachowanie na tym forum potwierdzane, ALE... moje piersi są przy tym twarde, ciężkie, wkładki przemakają... czyli jak w nawale w 3. dobie! Normalne to?
Od początku wyłącznie kp, zero udziwnień typu smoczki, laktatory itd. nie było. Przybierał ponad 1kg na miesiąc - w szczegóły nie wnikałam, pediatra zadowolona kazała karmić na żądanie i wsjo. Na zegarek przy karmieniu nie patrzę, je ile chce ale zwykle po karmieniu odczuwałam "ulgę" w piersi, chciał jeszcze do drugiej i też trochę pojadł. A teraz je z jednej i to jeszcze mam wrażenie że i tak "pełna" zostaje...
Niby mam pojęcie o kp, bo starszą 2 lata karmiłam no ale takiego numeru mi nie wywinęła, żeby zamówić i nie zjadać potem. Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • kam4ka Re: Nagle mniej je? - 3 mies. 23.10.13, 22:28
      Aha, zapomniałam. Od tych 2-3 dni nauczył się ssać kciuk. Kciukiem umie się nawet uśpić, bez jedzenia. Jak mu próbuję delikatnie zamienić kciuk na pierś to się wścieka. Minie, jak wszystko? Czy z tym się coś robi, wyperswadowuje tego kciuka? Starsza nie miała takich pomysłów, wolała pierś...
      • mruwa9 Re: Nagle mniej je? - 3 mies. 23.10.13, 23:00
        sugeruje wyciagac kciuka. Nie delikatnie, ale stanowczo i konsekwentnie, diagnozujac sytuacje, powody, dla ktorych dziecko pakuje kciuka do buzi i dzialac rzyczynowo. Glodne-dac piers. Zmeczone-uspic, przy piersi, na rekach, trzymajac lapki i nie pozwalajac na ssanie kciuka. Nudzi sie- bobawic sie z nim. I tak do skutku, chocby sto razy dziennie. Cel uswieca srodki.
        2 tygodnie i po problemie.
        Jesli dziecko utrwali nawyk ssania kciuk, to mozecie sie z problemem bujac nawet kilkanascie lat (jak najdoslowniej- widzialam niejednego 14-latka ssacego kciuka. Starsza mlodziez z kciukiem w dziobie tez widzuialam), a na ortodonte wydacie majatek.
        • mad_die Re: Nagle mniej je? - 3 mies. 24.10.13, 14:49
          Taka fascynacja kciukiem w tym wieku to też norma.
          Ale nie fajnie jest, gdy dziecię woli kciuka zamiast piersi.
          Więc popieram mruwę - kciuka wyciągać trzeba, bez względu na okoliczności i działać przyczynowo. Po kilku(nastu) dniach będzie po sprawie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka