Dodaj do ulubionych

coraz niższe przyrosty

25.11.13, 23:06
Co znów robię źle. Mały ma 3,5 miesiąca, przez ostatnie 2 tygodnie przybrał 150g. (ur 3600g; 56cm; spadk. 3300g; I mies. 880g, II mies. 570g, III mies. 600g; teraz 5515g). Pod koniec 3. miesiąca przybierał po 90-100g. Syn miał ostatnio katar, ale nie wydaje mi się, żeby mu to w ssaniu przeszkadzało, nos nie był zapchany. Robi mniej siku- 4-5 pieluchy i to niespecjalnie nabombione- ciemiączko niezapadnięte. Kupa raz na tydzień, (byly już co 3 dni), objętość powiedzmy dwie łyżki. Codziennie męczą go gazy, takie, że trzeba pokój wietrzyć- popiskuje, ale nie są to kolki.
Miałam problem z przyłożeniem do prawej piersi- niemniej jednak 5 x na dobę z niej pije, po 5-10 min. W nocy je 2-3 x z jednej lub dwóch, jak nie zasnę lub on nie zaśnie. W dzień ile chce, tyle piersi ma, nie wiem ile razy pije, bo przykładam również, gdy jest zmęczony (trzymam go przy piersi non stop 19-1- czasem pije, czasem śpi- ogólnie dość rozmemłane towarzystwo). Nie jest apatyczny, rozwija się mniej więcej ok. Nie ma obniżonego napięcia. Nie płacze z głodu, w ogóle nie płacze (w porównaniu do jego wiecznie drącej się w tym wieku siostry). Jest dość długi- nie wiem ile mierzy, ale wyrósł właśnie z ubranek 68 (więc pewnie z 65- patrząc na kurczliwość bawełny). Nie szczepiłam jeszcze. Nie dokarmiam (jeszcze). Nie ma smoczka.
Nie mam pomysłu, co znów schrzaniłam, może ta technika ssania jest nie taka, czasem jak zassie to mi oczy z orbit wychodzą i wiem, że jest głodny- to w nocy, ale zazwyczaj jest bardzo delikatny w obyciu- nie czuję, że je. Martwi mnie też ta ilość mokrych pieluch- może podać małemu jedną porcje wody łyżeczka? Konsultować się już z poradnią, czy czekać na kolejny przyrost?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: coraz niższe przyrosty 25.11.13, 23:15
      powiem ci, co schrzanilas: po jakiego grzyba wazysz 3.5-miesieczniaka tak czesto? Sama sobie generujesz problemy, ktorych byc moze nie ma. Bo: katar jest wystarczajcym powodem mniejszego apetytu i slabszych przyrostow. Bo niemowle ma prawo rosnac skokowo. Bo po 3. miesiacu tempo przyrostow wagi zwalnia. Dziecko nie moze cale zycie przybierac po ponad kilogram miesiecznie.
    • mad_die Re: coraz niższe przyrosty 26.11.13, 08:46
      Nawet mały katar wystarczy, żeby dziecko mniej chętnie pierś ssało/mniej efektywnie.

Jak boli ssanie, to wiesz co masz robić - odessać i dostawić ponownie.
      Jak przysypia (za dnia, bo w nocy to wiadomo, śpij ;)) to obudź i zmień pierś.
      W różnych pozycjach karm, niech te piersi będą równomiernie stymulowane.
      Staraj się jednak dawać ZAWSZE 2 piersi na jedno karmienie (lub więcej, jak chce ssać). Po mniej więcej 20 minutach karmienia z jednej dostaw do drugiej na tyle samo.
      To po pierwsze.
      Po drugie - teraz mogło mu pójść we wzrost, nie w wagę (tzn więcej na długość przybył, niż na grubość ;))
      Przyrosty średnie są ok.
    • malwina.okrzesik Re: coraz niższe przyrosty 27.11.13, 12:51
      rzeczywiście przyrosty pod koniec 3 miesiąca wymagają uwagi, ale spokojnie, na razie nie ma powodu do paniki
      warto zanalizować inne parametry wzrastania, długość ciała, obwód głowy
      trzeba zastanowić sie gdzie poprawić karmienie z piersi- może bardziej zachęcać malucha w trakcie ssania- częściej zmieniać piersi, aby pobudzać do ssania, musi dłużej jeść efektywnie! Prosze pamiętac, ze im miększa pierś, tym pobudzanie do produkcji lepsze i mleko jest bardziej kaloryczne
      Woda- nie podawac absolutnie, to tylko go oszuka, ale wagi nie zmieni
      Poprawić to co Pani umie na własną rękę, zważyć za 3-4 dni, jak nie będzie efektów szukać pomocy fachowej
    • iga_koch Re: coraz niższe przyrosty 05.12.13, 21:37
      Dziekuje za pomoc!

Zwazylam po tygodniu i maly troszke odbil w tym tygodniu- 125g, nie za duzo, za to wpadl w zakres normy, co mnie cieszy. Wazylam go w przychodni (potem rowniez w domu dla porownania wag- taka sama) i pani doktorka powiedziala, ze jest na 3 centylu (spadl z 10, ale nie skokowo)- na to odparlam, ze na siatkach WHO nie jest tak zle. Uslyszalam w odpowiedzi "Jakich? A co to za siatki?":)
      W kazdym razie szczepilam pierwszy raz, czy mam sie znow spodziewac jakis anomalii wagowych?
      • mad_die Re: coraz niższe przyrosty 05.12.13, 21:57
        Zwykle szczepienia źle wpływają na przyrosty i ogólnie karmienie/zachowanie dziecka...
        Podtykaj mu pierś ile wlezie, to nie będzie tak źle ;)
        • iga_koch Re: coraz niższe przyrosty 11.12.13, 22:19
          No i mam 65g w ponad tydzien i 380g w 4 miesiącu, 3 centyl who. Po szczepieniach nie było nawet śladu, ale maly przestał mi się obracać, czyli jakis spadek napięcia był.

Czy mogłabym prosić o namiary sprawdzonej doradczyni laktacyjnej we Wrocławiu- gdzie szukać namiarów? Jednak dobrze by było, żeby ktoś zobaczył małego fachowym okiem, bo ja mogę mówić, że przystawiam super, a po prostu się mylę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka