Dodaj do ulubionych

Niemowle słabo ssie pomocy

IP: *.dynamic.mm.pl 20.03.18, 20:40
Synek 3 miesiace w szpitalu w inkubatorze ja po nieplanowanym cc co spowodowało na początku dokarmianie później doradca zalecił nakładki na nakladkach mały ssal po 6 tygodniach jadł coraz częściej nie przybieral na wadze nie schodzila mu żółtaczka zalecili dokarmianie ... od początku lutego ściągałem pokarm systemem 753 przystawialam przez długi czas a później moje sciągniete i sztuczne na końcu teraz przystawialam małego non stop np. Przez 3 godziny albo dłużej jest przy piersi a później płacze głodny i zjada ogromne ilości przy piersi ssie nieefektywnie i przysypia od razu... nie daje smoczka butelka calma a teraz dren ch 06 tracę nadzieje na wyłączne karmienie piersią co mogę zrobić korzystałam z doradcy bez efektu....
Obserwuj wątek
    • 999izabela39 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 20.03.18, 23:18
      Na fb jest grupa o nazwie: karmienie piersią :) -tam uzyskasz wsparcie i praktyczne porady, serdecznie polecam.
    • ela.dzi Re: Niemowle słabo ssie pomocy 22.03.18, 09:41
      Jakie są przyrosty dziecka i wagą spadkowa ? Czy ktoś oglądał wędzidełko podjęzykowe ?
      • mila.111 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 22.03.18, 11:18
        Jak był na początku na samej piersi waga przerastała w dolnej granicy w 5 tygodniu zaczął mniej przybierać po dokarmianiu przyrosty super od 3 tygodni mały miał biegunkę w ostatnim tygodniu waga spadła o 200 gram albo związane jest to z zielonymi stolcami albo z tym ze częściej był przy piersi a dokarmianie w ostateczności. ..wczoraj pojawił się nowy problem pediatra zalecił nutramigen i odstawienie od piersi żeby zobaczyć czy to alergia ściągam mleko ale boję się że to co wypróbowałam się cofnie. ..
      • mila.111 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 22.03.18, 11:28
        Dziecko oglądały trzy doradczynie laktacyjne i dwie różne położne nie wiem czy sprawdzały ale jak oglądałam to język super układa a jak płacze to wysoko unosi języczek jak dokarmiam drenem ssanie jest bardziej intensywne przy samej piersi to taki lajcik. .. i jedzenie na raty
        • ela.dzi Re: Niemowle słabo ssie pomocy 22.03.18, 12:52
          W tym momencie odstawienie od piersi i ściąganie to będzie strzał w stopę :( A jak często go karmisz? Jest szansa, że mogłabyś położyć się z nim do łóżka i karmić bardzo często ? Próbowałaś karmić przez nakładki ?

Pytam o to wędzidełko, bo mojemu synowi pediatra odkryła tę przypadłość dopiero, gdy miał 5 miesięcy. Zgadnij ile przez ten czas oglądało go różnych osób, które powinny się na tym znać. Przez cztery miesiące karmiliśmy się przez nakładki, inaczej nie dał rady chwycić piersi i ratowała nas moja skłonność do nadprodukcji.

Jeśli masz czas, możesz mierzy karmieniami stymulować piersi laktatorem. Nie patrz na to ile leci. Mi w ten sposób po kilku dniach udało się rozbujać laktację po tygodniowej przerwie, syn nie chciał współpracować.

Powodzenia i trzymam kciuki !

• mila.111 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 22.03.18, 13:16
            Dzięki sprawdzę wezidelko wiem ze mogę stracić laktacje przez so ściąganie ale stan malucha był poważny miał krew utajona ściągam sporo bo ok 1000 ml na dobę laktatorem ale i tak malucha musiałam dokarmiać bo nie ściągał z piersi tak jakby za wolno mu plynelo lepiej mu szlo przy pełnych twardych piersiach
          • mila.111 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 22.03.18, 13:21
            Stosowałam przez tydzień ten sposób z ciągłym dostawianiem efakt był -w nocy tylko pierś w ciągnie dnia dokarmienie 2-3razu dziennie jak juz płakał ale wtedy jadł bardzo dużo ok 200 ml
            • ona1983.10 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 24.03.18, 11:48
              Przy pelnych piersiach to mleko samo plynie i za bardzo nie trzeba umiec ssac. Sztuka najesc sie z normalnych piersi. Wedzidelko? Napiecie buziaka? Zpesuta technika ssania przez smoczki?
              • mila.111 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 30.03.18, 22:26
                Technika zepsuta przez nakładki doradzone przez certyfikowana doradczynie w szpitalu. ... dokarmianie był medela calma technika ssania ok ale i tak szybciej leci. ..
                Teraz to chyba już po karmieniu pediatra kazała odstawić daje dalej z calmy chyba po tych dwóch tygodniach będzie juz za duży żeby wrócić do piersi nie wiem co robić bo dodatkowo mały na alergie na nabial a ja podejrzewam ze na tym się nie skończy bo on dostał biegunkę trwająca 4 tygodnie po mojej biegunkę i wysoce moja alergia jest nowa i napewno nie dot. Mleka wiec będę szukać a mały w tym czasie może dostawać alergeny. ...i to ze na piersi nie przybieral...nie wiem czy będzie ssal skoro będzie miał prawie 4 miesiące. ..
              • mila.111 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 30.03.18, 22:30
                Czy są szanse na dobre ssanie gdyby była taka szansa to bym nad dieta się nie zastanawiała ale nie wiem czy dam radę odciągnąć na diecie tym bardziej ze od początku coś źle szlo z karmieniem i juz trochę mnie to przerasta...
              • mila.111 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 30.03.18, 22:40
                Czasami płytko chwycił ale ogólnie musiał ssać bo jak odstawiłam to ściągałem bez problemu 150-180 ml mleka w 5 minut na jedną pierś skoro było mleko to musiał pobudzać a ściągałem tylko jak wcześniej dałam mm jak juz był bardzo głodny głównie rano i popołudniu w nocy nie dokarmiałamią żeby uzupełnić to co dostał z butli pod koniec około 2 razy dziennie dokarmiam am ale był spadek wagi
                • indjanek Re: Niemowle słabo ssie pomocy 31.03.18, 00:08
                  Nie rozumiem co to za pediatra co każe odstawić. Jak jest alergia to trzeba ustalić na co, kp przy alergiach bardzo pomaga. Jak są słabe przyrosty to można ewentualnie dokarmiać a nie odstawiać. Przede wszystkim jednak poznać przyczynę. Ta biegunka po mm się pojawiła czy po kp?

Próbować możesz, tylko pilnuj by ssał efektywnie.
                  Kiedy zaczęły się problemy z przyrostami? Mogłabyć napisać dokładnie jak przybierał od początku z datami ważenia tydzień po tygodniu, kiedy była infekcja itd.

To że dziecko wisi cały czas na piersi - normalne, zamawia sobie produkcję mleka.
                  • mila.111 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 31.03.18, 02:21
                    Pediatra idzie na łatwiznę będzie miał pewny i szybki wynik jak Mały będzie na sztucznym ale miał przez miesiąc takie problemy z kupka ze nawet się nie odezwałem. ...
                    Biegunka pojawiła się ok dwa tygodnie po mm mały był trochę dokarmianie w szpitalu
                    Waga wyjściowa 3160 19.12
                    Waga spadkową ok 2900 -zastrzeżenia pediatry ale walczyliśmy wtedy o pierś
                    OK 3000 przy wypisuje tydzień później - dokarmianie mm przez pierwsze dni później tylko kp- najpierw ściąganie laktatorem później nakladki)
                    23.01 - 3620 - coraz częściej przystawiany
                    1.02 - 3670
                    7.02 - 3835 - skierowanie do szpitala żółtaczka nie schodzila zalecenie w szpitalu - dokarmiać mm laktatorem ściągnąłem ok 20 ml! Na wadze szpitalnej kazali wazyc po karamieniu wychodziło ze jadł ok 30 ml z piersi
                    10.02 szpital 3835
                    16.02 4155
                    22.02 4750 niby jadł z piersi a sciągniete go mleka plus mm było tyle ile powinien jesc...
                    4.03 5.030 biegunka
                    11.03 5350
                    Od tego momentu coraz więcej piersi a mniej mm dawałam
                    14.03 5445
                    21.03 5260
                    Wprowadzono wyłącznie nutramigen na próbę 23.03 - 5640
                    30.03 6120
                    KP kojarzy mi się ze spadkiem wagi...
                    Przy kryzysie pod koniec stycznia przystawialam go bardzo często trwało to więcej niż dwa tygodnie miał źle wyniki bo żółtaczka zaczęła uszkadzac watrobe kp kojarzy mi się z moczenie malucha...
                    Słyszałam że pokarm matki jest dobry na alergie ale boję się że do czasu eliminacji alergenów mogę mu zaszkodzić. .. sama nie wiem na co mam alergie...

• indjanek Re: Niemowle słabo ssie pomocy 31.03.18, 22:29
                      Moim zdaniem spadki wagi to skutek żółtaczki.

Skąd pomysł alergii? Biegunka mogła być wirusowa albo od żółtaczki.
                      • indjanek Re: Niemowle słabo ssie pomocy 31.03.18, 22:41
                        Dziecko z żółtaczką ma prawo być ospałe i nie ma siły ssać.

Czy dziecko jest jeszcze zainteresowane ssaniem? Rozumiem ze ostatnie 2 tygodnie nie dawałaś już piersi ale odciągałaś dla podtrzymania produkcji?

Teraz wrócić do kp trzeba z głową bo laktacja mogła siąść a dziecko pewnie rozleniwione?

• indjanek Re: Niemowle słabo ssie pomocy 31.03.18, 23:00
                      Co do alergii - możesz na początek wyeliminować białko mleka krowiego, czyli wszystko co może zawierać mleko, masło. Jajka oraz pszenicę. Trzeba 2 tygodni by z twojego mleka znikły alergeny. Za jakiś czas stopniowo wprowadzasz po jednym z alergenów i obserwujesz dziecko. Czy w Twojej rodzinie lub męża ktoś miał alergię?
                      • mila.111 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 02.04.18, 10:37
                        Tylko siostra była podejrzewajna o alergie - wysypki za dziecka w ciazy z nią mama miała wysypki...ja mam nietolerancje laktozy ale od niedawna zapewne związane z tarczyca
                        Co do zoltaczki - szybko znikala po dokarmianiu w szpitalu lutym długo się utrzymywała bo ponad 6 tyg.
                        Jeszcze niedawno chciał do piersi ale teraz nawet jak z butelki mu trochę utrudniam picie to się denerwuje na piersi przed odstawieniem wisiał cały czas jakby czekał na nagromadzenie pokarmu
                        Teraz odciągam mleka coraz mniej jeśli podejmę decyzje o piersi to najpierw parę dni pobudzania laktatorem żeby mały się do pustej piersi nie uprzedził
                        Wirus był podejrzewany na początku ale biegunka trwała 4 tyg. I miał krostki takie chromowane na nogach i brzuchu plus zaczerwienienie ogniste brwi i duża ciemieniucha wysypka zeszła po nutramigen. ..
                        • indjanek Re: Niemowle słabo ssie pomocy 02.04.18, 12:38
                          To już sama musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy chcesz jeszcze walczyć o kp.

Lekko nie będzie, przez brak wsparcia i głupie decyzje pediatry macie pod górkę. Na pewno czeka cię dieta i jeżeli się zdecydujesz, to stopniowe zastępowanie MM piersią. Niektórym udało się wrócić do piersi dzięki SNS.

Odpowiedz sobie na pytanie, na ile zależy ci na kp. Masz jeszcze siłę na podjęcie tego trudu? Możesz próbować ale nie za wszelką cenę. Podejmij decyzję dobrą dla Was obojga.
                          • ona1983.10 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 05.04.18, 21:38
                            Po co ta dieta? Naleza sie podziekania pediatrze za takie rozwgranie sprawy.
                            • indjanek Re: Niemowle słabo ssie pomocy 06.04.18, 13:47
                              Ze względu na alergię?
                              • ona1983.10 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 06.04.18, 21:32
                                To jest gdybanie, ze ta alergia jest.
                  • mila.111 Re: Niemowle słabo ssie pomocy 31.03.18, 02:35
                    Do wizyty w szpitalu miałam 3 zapalenia piersi bo mały nie ściągał ...nie wiem czy go nie męczy ta walka o kp skoro nie przyrasta waga dobrze...
                    • ela.dzi Re: Niemowle słabo ssie pomocy 31.03.18, 22:13
                      Nie rozumiem zaleceń pediatry. Przecież to dziecko dobrze przybiera, a na Nutramigenie przybiera jak tucznik. Nie wszystkie dzieci muszą być na 90 centylu. Przez pierwsze 3 miesiące minimalny przyrost to 120 g na tydzień, w drugim kwartale 90 g. Po drugie częste ważenie jest bez sensu, co u Was dokładnie widać. Dzieci nabierają skokowo, nie muszą codziennie przybierać dokładnie tyle i tyle. Po prostu zaufaj Wam obojgu i karm na żądanie. Przecież u Was nie ma żadnych spadków tylko odpowiednie przyrosty przy kp.
                      • ela.dzi Re: Niemowle słabo ssie pomocy 31.03.18, 22:21
                        Mój starszy syn urodzony w terminie z wyższą waga (urodzeniowa 3400, spadkowa 3200, oczywiście dlatego, że trzeba było dokarmiać, żeby szybko wypisać że szpitala) nabierał mniej i na 3,5 miesiąca ważył 6 kg. Nikt nie kazał mi dokarmiać dziecka poza pobytem po porodzie. Wręcz przeciwnie, każdy mówił mi dokładnie to, o czym piszę Tobie. Dziecko to nie tucznik, ma jeść tyle ile potrzebuje, a nie tyle ile w tabelce napisano. Owszem są normy, których należy przestrzegać, ale jesli minimum jest spełnione, to dać dziecku spokój. Moj egzemplarz jest szczypiorkiem i nic tego nie zmieni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka