Dodaj do ulubionych

Mała nagle nie chce jesc z piersi

IP: *.fiberway.pl 10.04.18, 14:35
Dziewczyny, pomocy. Moja 4 miesięczna córka od początku jest karmione tylko i wyłącznie piersią. Od jakichś 4 dni nie mogę jej przystawic do karmienia.... widzę że jest głodna, wierci się i płacze a na brodawkę reaguje jakby ją parzyła, nawet nie zaczyna ssać. Jedyne karmienie jest podczas spania, jak nie śpi to po prostu płacze z głodu. ... komuś się zdarzyło? Nie wygląda na chorą, kiedy nie jest głodna zachowuje się normalnie
Obserwuj wątek
    • indjanek Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 10.04.18, 18:06
      Może się rozprasza? Mój w tym okresie nie chciał ssać jak wkoło coś sie działo.
      Albo jednak nie płacze z głodu?

4 miesięczniak śpi kilka razy w dzień, spróbuj karmić do drzemek w zaciemnionej sypialni. Powinno wystarczyć.
    • ela.dzi Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 11.04.18, 12:43
      Standard w tym wieku. Za dnia karm ja w innej niż dotychczas pozycji (ja dosłownie karmiłam w akrobatycznej pozycji), chodząc, po ciemku np. w toalecie, przed spaniem itp. Nie zagłodzi się, minie jak wszystko u dzieci.
    • Gość: Buenka Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi IP: *.146.67.138.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.04.18, 20:31
      Mam to samo. Moja mała ma chyba nietolerancję laktozy, przez ok miesiąc podawałam jej probiotyk biogaia to i ładnie jadła i tyła. Ale probiotyk chyba przestał działać. Moja córka zachowuje się tak samo jak twoja. W dodatku w nocy spi ok 7 godzin i nie zgłasza się na karmienie. Karmię ją na siłę bo przerwa między karmieniami potrafi wynieść ok 4 godziny! I jak próbuję ją nakarmić to właśnie jest wisk, wyginanie się i płacz.
      • rulsanka Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 17.04.18, 11:34
        Przy nietolerancji laktozy kupy są kwaśne, strzelające. Poza tym probiotyk nie pomaga na nietolerancję laktozy. Możesz dać delicol.
        Takie reakcje, czyli ból, odginanie, płacz, to częsty efekt refluksu. Moje dzieci miały refluks po witaminach d i k.
        Poza tym, w jakim wieku masz dziecko, bo nie piszesz? Inne powody są takich zachowań u noworodka i niemowlęcia do 3m, inne dla 4-5m, inne dla jeszcze starszego dziecka.
    • pani_libusza Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 19.04.18, 21:41
      Może to afty lub plesniawki?
    • maj.basia Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 19.04.18, 21:47
      To było dawno temu, ale dało mi to w kość, bo moje dziecko po przystawienu do piersi darło się jak opętane, więc po miesiącu
      zrezygnowałam. Kupiłam butelkę, uprażyłam krupczatkę i na zwykłym mleku w proszku (innego nie było) nakarmiłam dziecko.
      Skończyły się wrzaski, uspokoiła się, spała jak to niemowlę i był spokój. Wydaje mi się,że małej nie chce się ssać, bo to jednak
      wymaga trochę siły.
    • Gość: ewakap Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi IP: 103.217.167.* 20.04.18, 02:26
      W 3-4 m-cu może zanikać mleko i malutka jest głodna
      Ja używałam laktatora i potem karmiłam syna do 3-go roku
      • ela.dzi Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 20.04.18, 07:30
        Mleko samo nie zanika. Owszem są okresy, kiedy piersi nie nadążają za zwiększonymi potrzebami dziecka, ale to kwestia częstszego przystawiania i wszystko wraca do normy.
    • Gość: zw1 Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi IP: *.8-1.cable.virginm.net 20.04.18, 08:19
      W sieci propagują karmienie chłopców do 10 roku życia. Dziewczynki może krócej się karmi. :)
    • Gość: olka Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi IP: 156.17.100.* 20.04.18, 08:59
      daj jej butlę kobieto, może masz mało kaloryczny pokarm, a może coś jej w piersi nie pasuje może sobie nie radzić z brodawką bo na przykład "zasysa" się do środka nigdy nie wiadomo nie widzisz jak reaguje brodawka jak jest w ustach dziecka, spróbuj z butelki mleko modyfikowane i zobacz jak zareaguje maluszek, a przede wszystkim idź do lekarza bo zagłodzisz dziecko.
      Moje prawie od początku było na mleku modyfikowanym bo nie miałam prawie pokarmu i teraz ma 1,5 roku jest zdrowe, piękne i je już wszystko.
      • anka_z_lasu Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 20.04.18, 09:24
        Specjalnie przyszłaś na forum 'Karmienie piersią' żeby wypisywać takie mądrości o karmieniu, które w niczym nie pomogą autorce?
      • hanusinamama Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 20.04.18, 09:59
        Co za głupia rada. Jakie mało? A w nocy sie najada? dzieci w tym wieku nie chca jesc w dzien wz piersi bo sie rozpraszają. Trzeba przeczekać, głodne nie ejst bo nie płacze. MOje obie tak miały i karmiłam pierwszą 18 miesiacy, druga karmie 9 miesiac. Najlepiej na kazdy problem butla. Nie wmoie jak ktos nie chce dawac cyca ok ale to nie jest roziwazanie.
      • Gość: mamakp Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.18, 23:17
        O mało kalorycznym pokarmie mówiły nasze babcie bo nie miały dostępu do wiedzy tylko do zabobonów. Dzieci mają trudniejsze okresy i są to tak zwane skoki rozwojowe. Jedzą wtedy głównie w nocy albo po drzemce bo są wtedy spokojne. Jedynym rozwiązanie jest przeczekać (jeśli nie chce się oczywiście poddać z karmieniem dziecka). Zostaw proszę udzielanie rad odnośnie karmienia piersią mamą, które mają w tym doświadczenie bo możesz tylko niepotrzebnie zaszkodzić. Szczegolnie nie mów proszę mamie, że może zaglodzić swoje dziecko bo jest cios poniżej pasa, zwykle chamstwo.
        Ja się nie wypowiadam na temat mleka modyfikowanego bo nie miałam z nim styczności i bardzo bym chciała żeby inni też trzymali się tej zasady. Jeżeli dziecko dobrze przybiera na wadze i moczy pieluszki to należy je jedynie uspokajać i przeczekać. Jest to bardzo trudny czas dla mamy ale nikt nie mówił, że macierzyństwo jest łatwe. mnie pomagało karmienie na śpioch, chodzenie podczas karmienia, śpiewanie, bujanie oraz podmienianie smoczka na pierś jak dziecko było spokojne. Warto uzbroić się w cierpliwość bo to naprawdę tylko krótki etap w rozwoju dziecka a przed karmiącą mamą jeszcze wiele pięknych chwil. PS. Pokarm nie może być małowartościowy, nie zanika z dnia na dzień i jeżeli nie dokarmiasz mm i jesteś zdrowa nie może być go za mało. Tyle w temacie obalania mitów :)
        • minor.revisions Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 10.05.18, 02:56
          To ja też przy okazji obalę mit, że jak się poda parę razy butelkę z mieszanką, to z karmieniem piersią się można pożegnać. Dziecko sobie zje, uspokoi się i do piersi podejdzie na relaksie, a nie na wk*rwie.
          I oczywiście, że dziecko może zacząć drastycznie tracić na wadze gdy mu karmienie naturalne nie wychodzi i nie da się bez dokarmiania butelką (można próbować odciągać do butelki, ale czasem NAPRAWDĘ nie ma czego odciągać).
    • dbasia Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 20.04.18, 09:18
      W tym okresie dla mojego syna karmienie w pozycji siedzącej stało się nudne, musiałam trzymać go na rękach i karmiąc z piersi chodzić po pokoju, nie jest to łatwe, ale się udało. W sumie karmiłam moje dzieci do 2,5 lat.
    • hanusinamama Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 20.04.18, 09:57
      Moje tak miały w tym wieku. CHyba juz wiecej widziały, słyszały i rozumiały is e rozpraszały. Mi połozna mowiła zeby przystawiąć nawet na lekkie napicie sie...a dije w nocy. Mineło po jakims czasie. Tylko spokój cie uratuje :) (wiem łatwo sie mówi). Ja przy drugiej juz nie panikowałam. Pierwsza córka karmiona 18 miesiecy, druga własnie konczy 8 9 miesiac i nadal na cycu. Nie zagłodzone, zdrowe, szczęsliwe. Przeczekac. Duzo dostawiać. Ja ze swojej strony moge poradzaic co wtedy robiłam: czekałam az dziecko przysnie, na spokojnie kładłam na łozku i delikatnie dałam cyca na półspiąco. Wtedy jadły.
      • hanusinamama Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 20.04.18, 10:00
        Miało byc konczy 9 miesiac a nie 89 :)
    • oksytocyna3 Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 20.04.18, 10:02
      może w ciąży jesteś
    • Gość: Lena Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi IP: *.static.ip.netia.com.pl 20.04.18, 10:25
      Może pleśniawki?
    • rosynanta Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 20.04.18, 10:39
      Moje dziecko miało to samo, karmiłam na piłce gimnastycznej w zaciemnionym pokoju. Jak było jasno, to się rozpraszała. U mnie to się jeszcze nałożyło ze stabilizacją laktacji, piersi stały się miękkie, martwiłam się, że mleko się skończyło (choć przecież wiedziałam, że "się" tak z dnia na dzień nie kończy), ale po prostu trzeba było trochę się przyłożyć i dziecko się wkurzało. Przetrwasz, minie :)
    • mamajakataka Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 28.05.18, 14:40
      Może masz za mało pokarmu? Mój mały czasami też tak się zachowywał, ale wtedy kiedy miałam problemy z laktacją. A byłaś u lekarza? A może Twój styl żywienia ma na to wpływ.... myślałaś o tym?
      • indjanek Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 28.05.18, 23:32
        Nie można mieć za mało pokarmu, mleko produkuje się na bieżąco podczas ssania.
        • mamajakataka Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 01.06.18, 14:55
          Ja miałam problem z ilością pokarmu, nawet częste przystawianie dziecka nie pomagało:/ położna stwierdziła, że to częsty problem, więc musiałam pobudzać laktację innymi sposobami.
          • ela.dzi Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 01.06.18, 16:27
            Kwestia nieprawidłowego ssania i braku odpowiedniego wsparcia laktacyjnego. Przy kp patrzymy tylko na przyrosty i moczone pieluchy - tylko na tej podstawie możemy stwierdzić czy dziecko się najada. Położnym często brakuje odpowiedniej wiedzy w temacie kp. W Afryce niemal 100% dzieci jest karmionych piersią, strasznie dziwne, że tam matki nie mają problemu z brakiem pokarmu.
          • ona1983.10 Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 13.06.18, 13:34
            Boze widzisz i nie grzmisz na takie glupoty. Czesty problem - tak czesty jak sie wierz w mity z prl. Polozna powinna sie podszkolic.
            • mamajakataka Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 26.06.18, 13:58
              Dlatego zaczęłam zastanawiać się, czy braki w pokarmie to kwestia zbyt rzadkiego przystawiania, czy też może okazać się, że jest to tylko mój wymysł:/
              • ela.dzi Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 27.06.18, 09:36
                Jak wyglądają przyrosty ? Bez tego nic nie można powiedzieć.
              • mamajakataka Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 27.06.18, 16:25
                I uzupełniam wypowiedź:) zauważyłam, że mały niechętnie łapie za brodawkę, kiedyś nie było czegoś takiego, a teraz odsuwa buzie i zaczyna się niepokoić. Może to moja dieta? lub zbyt mała ilość pokarmu?
                • ela.dzi Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 27.06.18, 17:22
                  To nie ma znaczenia, przechodziłam taki etap w przypadku dwójki dzieci. Minie, karmiłam chodząc, po ciemku czy w akrobatycznych pozycjach. Jak kształtują się przyrosty ? Tylko to się liczy.
                  • mamajakataka Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 28.06.18, 20:24
                    Ok 150 gramów na tydzień:/ i tak zaczynam się zastanawiać, czy ta ilość pokarmu nie jest za mała lub jest zbyt słabej jakości:/
                    • ela.dzi Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 29.06.18, 10:36
                      W jakim wieku dziecko ? W pierwszym kwartale minimum to 120 g na tydzień, w drugim 90 g, w drugim półroczu 50 g. Moje starsze dziecko tyle przybierało w pierwszym półroczu, potem kilogram w pół roku. Karmiliśmy się do prawie 2 lat.
                      • mamajakataka Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 29.06.18, 15:45
                        Prawie 4 miesiące:/ a może tylko panikuję:/ a jak sądzisz, czy fazy karmienia, także mają wpływ na przybieranie wagi dziecka?
                        • ela.dzi Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 29.06.18, 16:50
                          Panikujesz i nie rozumiem skąd to się bierze. Przyrost jest jak najbardziej w normie. Mój tyle przybierał i cały czas jest chudzinką, niekażde dziecko musi być pulpetem.
                          • mamajakataka Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 02.07.18, 14:36
                            To dobrze, najważniejsze, że wszystko jest ok. A do kiedy karmiłaś piersią?
                            • ela.dzi Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 03.07.18, 07:10
                              Starszego do niecałych dwóch lat, młodszego karmię cały czas (2 lata i 4 miesiące). Od samego początku całkiemej wyglądało ich karmienie. Starszy od początku był mniej chętny do jedzenia i cały czas jest drobny (ma 4,5 roku, 3-10 centyl wagowy). Młodszy od początku przybierał jak pączek w maśle, wisiał na piersiach non stop (i oczywiście każdy twierdził, że się nie najada, bo przecież dziecko nie może wisieć), jeszcze trochę i będą nosić ubrania w jednym rozmiarze. Zobacz jak dzieci tych samych rodziców są naprawdę różne. Zaufaj córce i uwierz w możliwości swojego ciała :) Gdyby była głodna, to naprawdę dobitnie dałaby Ci znać. Piersi mają być miękkie na tym etapie, zbieranie się mleka oznacza nadprodukcję, a organizm dąży do stabilizacji i nie chce tracić energii na przechowywanie mleka. Najważniejsze, żeby mniej więcej szła swoim kanałem centylowym i rozwijała się w swoim tempie.

Tutaj zobacz jak plasuje się jej waga i tylko tym się sugeruj. www.who.int/childgrowth/standards/chts_wfa_girls_p/en/ Siatki, które przeważnie znajdziesz w necie były robione na dzieciach na MM, które są statystycznie cięższe.
                              • mamajakataka Re: Mała nagle nie chce jesc z piersi 15.07.18, 15:55
                                Hej, bardzo dziękuję. Już trochę czasu minęło od ostatniej wypowiedzi (wakacje) i powoli stabilizuje się moja laktacja:) i mała zaczęła tak fajnie przybierać na wadze:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka