Gość edziecko: guest
IP: *.*
01.03.03, 18:41
Dziecko wraca szczuple do domu. Waga 2.700. Karmie piersia, ciagle placze.Po drugim tygodniu zycia waga 2.700. Kontakt z przychodnia laktacyjna:werdykt: przechodzicie wlasnie charakterystyczny dla drugiegotygodnia kryzys laktacyjny. Duzo karmic. Bron boze nie dokarmiac.Zaczynam karmic ok. 16 godzin na dobe. Po 4 godzinach sciagajacpokarm odciagaczem mam po 20 z kazdej piersi.Koniec trzeciego tygodnia. Dziecko wychudzone, placze przed, w czasiei po karmieniu. Waga 2780. Prosze o porade w poradni laktacyjnej.Tlumacze mi, ze przeciez w trzecim tygodniu zycia dzieckamatka i dziecko przechodza zupelnie typowy kryzys laktacyjny.Jedyne wyjscie: karmic jak najwiecej. W zadnym razie nie dokarmiac.Dokarmianie to koniec karmienia piersia. Zalety karmienia piersia: dziecko karmione tylko piersia malo choruje, a jesli juz to slabo. A co najwazniejsze,nie lapie infekcji od matki, a jesli juz, to minimalnie.Wiec karmie prawie na okraglo. Z przemeczenia nie mam sily nawetzrobic sobie herbaty.Koniec czwartego tygodnia. Waga 2870. Dostaje zapalenia gardla.Ale nic, karmie, przeciez mala ode mnie nie zlapie! Dziecko rozpaczana okraglo. Postanawiam zasiegnac porady w poradni laktacyjnej.Specyfika czwartego tygodnia, jak sie dowiaduje, jest kryzys laktacyjny.Po prostu: nalezy wiecej karmic. Absolutnie nie dokarmiac: pokarm zaniknie, dziecko nie bedzie chcialo piersi, bo mu sie pomyla technikissania. Koniec piatego tygodnia. Waga 2900. Dziecko dostaje zapalenia pluc.Wzywamy pediatre neonatologa. Dziecko dostaje bardzo silne antybiotyki.Ja tez. Zlapalo ode mnie. Wychudzenie bardzo pogorszylo sprawe.Mam dokarmiac. Najpierw dwie piersi, potem butelka.Koniec szostego tygodnia: z dzieckiem lepiej. Waga 3200. Karmie dwie piersiplus butelka (60-tka) siedem razy dziennie. Ssie chetnie zarowno piers, jak i butle.Koniec trzynastego tygodnia. Waga 5400. Sliczne dziecko. Karmie dwie piersiplus butelka 120 szesc razy dziennie. Ssie chetnie i piersi i butelke.Jest zdrowe i silne. Ja odzyskalam sily. Nie przechodze juz kryzysow laktacyjnychcharakterystycznych dla tygonia pierwszego, drugiego, trzeciego, czwartego, piatego,szostego i nastepnych.Mika i coreczka 13 tyg.